Close
Faqja 45 prej 94 FillimFillim ... 35434445464755 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 441 deri 450 prej 940
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,889
    Postimet në Bllog
    3

Për: Përgatitja e liturgjisë së festave të urdhëruara. Komente postohen disa ditë përpara festave.

F.A. SACRA FAMILIA VITI B.

PËRGATITJA E LITURGJISË

SACRA FAMILIA VITI B

MË 31 – 12 – 2023.

UNGJILLI: Lk. 2, 22 – 40.

22 Kur, sipas Ligjit të Moisiut, u mbushën ditët e pastrimit të tyre, e çuan në Jerusalem, për t’ia kushtuar Zotit, ‑ 23 siç shkruan në Ligjin e Zotit: ‘Çdo i parëlindur mashkull le t’i kushtohet Zotit’ ‑ 24 dhe për të dhënë flinë siç thuhet në Ligjin e Zotit; ‘një palë turtuj ose dy zogj pëllumbash.’ 25 Në Jerusalem asohere jetonte një njeri, që quhej Simon. Ishte njeri i drejtë dhe i përshpirtshëm. Priste Ngushëllimin e Izraelit e në të ishte Shpirti Shenjt. 26 Shpirti Shenjt ia kishte zbuluar se s’do të vdiste pa e parë Mesinë e Zotit. 27 I nxitur prej Shpirtit Shenjt erdhi në Temull. Kur prindërit e sollën Jezusin Foshnjë për të kryer rregulloren e Ligjit mbi të, 28 Simoni e mori para duarsh, falënderoi Hyjin e tha: 29 “Tani, o Zot, mund të lejosh të vdesë shërbëtori yt në paqe siç the ti vetë, 30 sepse me sytë e mi e pashë shëlbimin 31 që ti e bëre gati në sy të të gjithë popujve: 32 Dritën që bën të të njohin Ty paganët e që i jep nder popullit tënd, Izraelit”. 33 Prindërit e tij çuditeshin për sa thuhej për të. 34 Atëherë Simoni i bekoi dhe i tha Marisë, nënës së tij: “Shih! Hyji e caktoi këtë Fëmijë të shkaktojë rrënim e ngritje për shumëkënd në Izrael. Do të jetë edhe shenjë të cilës njerëzit do t’i kundërshtojnë. ‑ 35 (edhe ty vetë një shpatë do ta tejshkojë shpirtin) ‑ që të zbulohen shestimet e zemrës së shumëkujt”. 36 Ishte asohere edhe Ana profeteshë, bija e Fanuelit, prej fisit të Aserit, shumë e vjetër. Pas vajzërisë së vet jetoi në martesë gjithsej shtatë vjet 37 kurse, si grua e vejë, arriti deri në tetëdhjetekatër vjet. Ajo nuk e lëshonte Tempullin. I shërbente Hyjit ditë e natë me agjërim e me lutje. 38 Pikërisht në atë moment arriti edhe ajo dhe filloi të lëvdojë Hyjin dhe t’u tregojë për këtë foshnjë të gjithë atyre që prisnin shpërblimin e Jerusalemit.
    39 Pasi kryen gjithçka duhej bërë sipas Ligjit të Zotit, u kthyen në Galile, në qytetin e vet, Nazaret. 40 Fëmija rritej, forcohej e merrte fuqi përplot me urti ‑ dhe hiri i Hyjit ishte në të.

LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.

Kur lindte një fëmijë në Izrael, kryheshin dy rite të përcaktuara sipas traditës: i pari ishte pastrimi i nënës.
    Ky rit ishte një trashëgim i frikës stërgjyshore të lidhur me derdhjen e gjakut; ndër të gjithë popujt e Lindjes së Mesme të lashtë, mendohej se derdhja e gjakut ishte e lidhur me negativitetet nga të cilat duhej imunizuar duke kryer ritet, ndaj nuk është për t'u habitur që këta rite ekzistonin edhe në Izrael.
    Riti i dytë ka të bëjë me shpengimin e djalit të parëlindur.
    Kishte një ligj në Tora që thoshte se të gjitha kafshët e paralindura duhet t'i flijoheshin Zotit si një shenjë se ato ishin një dhuratë nga Ai. Natyrisht, fëmijët e njerëzve nuk mund të flijoheshin dhe kështu ata shpengoheshin në dy mënyra: të pasurit ofronin një qengj, të varfërit një palë pëllumba. Këta janë dy rite të përmendur nga ungjilltari Luka.
    Na intereson mesazhi që autori i shenjtë dëshiron të na jape: le të përpiqemi ta kuptojmë.
    Mesazhin e parë e gjejmë në këmbënguljen me të cilën ungjilltari kujton besnikërinë e Marisë dhe Jozefit ndaj urdhrave të Tevratit: ai thotë 5 herë që i kryenin këta rite sepse i kërkonte Ligji i Zotit.
    Është mesazhi i parë që ne dëgjojmë dhe pranojmë për familjet tona.
    Pika e referimit për këtë çift që fillon jetën e tyre së bashku, është Tora, Fjala e Zotit; kur duhet të marrin vendime apo zgjedhje i referohen Fjalës së Zotit. Ata janë në fillim të jetës në çift dhe tregojnë se janë në harmoni me zgjedhjet që duhet të bëjnë, ky është një mesazh i rëndësishëm për ne dhe për familjet tona edhe sot.
    Ndoshta në momente të caktuar do të duhet të bëjnë zgjedhje të guximshme: cila do të jetë pika e referimit? Këshillat e dhëna nga miqtë duhet të mbahen parasysh, por në fund ajo që vendos zgjedhjen, është Fjala e Zotit.
    Ky është mesazhi i parë!
    Dhe ja mesazhi i dytë: ata ia ofrojnë djalin Zotit!
    Edhe këtu ka një mesazh të rëndësishëm për familjet tona; kur vjen një fëmijë në familje, është joshëse të mendosh se fëmija është i prindërve...!
    Besimtarët e vërtetë e dine që djali është i Zotit. Djali u dorëzohet prindërve, u besohet atyre që ata të vënë veten në shërbim të planit që Zoti ka për atë fëmijë: Zoti e di emrin, ai e di identitetin e thellë të fëmijës që i dorëzon këtij çifti.
    Çfarë duhet të bëjë çifti?
    Prindërit duhet t’ ia dorëzojnë atë Zotit, që jeta e tij të jetë sipass planit që Zoti ka për atë fëmijë dhe për këtë arsye prindërit duhet të pyesin veten se çfarë dëshiron Zoti nga ai fëmijë, çfarë misioni është thirrur të kryejë në botë dhe prindërit duhet të vënë veten në shërbim të këtij plani të Zotit.
    Vetëm kështu do të plotësohet jeta e fëmijës së tyre, ata nuk do të realizojnë ëndrrat e tyre tek fëmija, por ëndrrat e Zotit dhe atëherë fëmija do të jetë vërtet i lumtur sepse ai do të jetë në vendin e vet.
    Edukimi në besim është shumë më tepër se mësimi i praktikave fetare, do të thotë të vendoset në zemrat e fëmijëve plani që Zoti ka për ta.
    Kjo do të thotë t'i ofrohet një fëmijë të vet Zotit dhe çdo çift i krishterë duhet të kryejë, jo me një ritual, por me të vërtetë t'ia ofrojë fëmijën e tij Zotit dhe planit të tij.
    Mesazhi i tretë: dy prindërit ofrojnë një palë pëllumba.
    Ungjilltari dëshiron ta nënvizojë këtë, sepse ata janë një çift i varfër.
    Jezusi që në fillim është në mesin e të varfërve, ai nuk erdhi në gjendjen e dominuesve, të të mëdhenjve të kësaj bote, por në familjen e më të varfërve.
    Në këtë moment, Simeoni, një plak që siç do të na thonë e ka pritur këtë moment gjithë jetën, vjen për të takuar këtë çift:
    “25 Në Jerusalem asohere jetonte një njeri, që quhej Simon. Ishte njeri i drejtë dhe i përshpirtshëm. Priste Ngushëllimin e Izraelit e në të ishte Shpirti Shenjt. 26 Shpirti Shenjt ia kishte zbuluar se s’do të vdiste pa e parë Mesinë e Zotit. 27 I nxitur prej Shpirtit Shenjt erdhi në Temull. Kur prindërit e sollën Jezusin Foshnjë për të kryer rregulloren e Ligjit mbi të, 28 Simoni e mori para duarsh, falënderoi Hyjin e tha:
    29 “Tani, o Zot, mund të lejosh të vdesë
    shërbëtori yt në paqe
    siç the ti vetë,
    30 sepse me sytë e mi e pashë shëlbimin
    31 që ti e bëre gati
    në sy të të gjithë popujve:
    32 Dritën që bën të të njohin Ty paganët
    e që i jep nder popullit tënd, Izraelit”.
    33 Prindërit e tij çuditeshin për sa thuhej për të”.
    Riti që do të kryenin Jozefi dhe Maria ndërpritet papritur nga dy personazhe tek të cilët Luka dëshiron të tërheqë vëmendjen tonë.
    I pari është Simeoni, personazh për të cilin folën edhe apokrifët që na e paraqesin atë si kryeprift shumë të vjetër, ishte 112 vjeç. Protoevangjeli i Jakobit e paraqet atë kështu...!
    Poir Simeoni nuk ishte i lidhur me ritin e tempullit, me flijimet, ai nuk ishte prift, ai ishte profet!
    Mosha e tij e vjetër tregon pritjen e gjatë të Izraelit për përmbushjen e premtimeve që Perëndia i kishte bërë popullit të tij.
    Tani do të shohim dy personazhe: Simeone në fillim dhe më pas Anna.
    Tempulli, kur Maria dhe Jozefi shkonin në Jeruzalem për festat, ishte i mbushur me pelegrinët, kishte shumë njerëz, kishte shumë priftërinj, levitë... megjithatë kur arrin ai Mesia i shumëpritur, vetëm dy njerëz mund ta njohin atë.
    Pse vetëm Simeoni dhe Ana e njohin atë fëmijë si Mesinë e Perëndisë?
    Unë do të thosha se kjo është e ngjashme si ajo që ndodh edhe sot: Mesia i Zotit sot vjen vazhdimisht në botë me Fjalën e tij, me Ungjillin e tij... sa shumë janë në gjendje të njohin në atë Fjalë mesazhin nga qielli, mesazhin e Mesisë, mesazhin e Zotit që vjen të na shpëtojë jetën, të na nxjerrë jetën nga gjendja e mëkatit, e mosrealizimit të njeriut për të na dhënë një jetë autentike, një jetë që kalojmë në një liri të plotë, një jetë më të vërtetë njerëzore?
    Si e njohën ata të dy Mesinë dhe pse vetëm ata e njohën atë?
    Ka karakteristika në këta dy personazhe që i lejojnë ata të shohin atë që të tjerët nuk e shohin.
    Ne gjithashtu do të duhet të shqyrtojmë jetën tonë për të verifikuar nëse karakteristikat që kanë këta dy personazhe janë realizuar tek ne, sepse nëse nuk i kemi ato, edhe ne nuk do të jemi në gjendje t'i njohim në Fjalën e Ungjillit dhe për rrjedhojë në mesazhin e Mesisë që na paraqitet sërish sot, në asnjë moment, nuk do të jemi në gjendje ta njohim lajmëtarin e qiellit.
    Le t'i shohim më pas këto karakteristika duke filluar me ato që na paraqiten te Simeoni nga ungjilltari.
    Karakteristika e parë: ai është "një njeri i drejtë dhe i devotshëm".
    Dy karakteristika, dy mbiemra... do të thotë se ai është një njeri i sinqertë, besnik, një njeri me zemër të pastër.
    Për të njohur Mesinë e Perëndisë, duhet të jemi njerëz që shohim atë që të tjerët nuk mund të shohin dhe për të pasur këtë vështrim, duhet të kemi një zemër të pastër. Jezusi do ta thotë më vonë këtë në Lumturitë e tij:
    "Lum ata që janë të pastër nga zemra, sepse ata do të shohin të padukshmen, do të shohin Zotin".
    Nëse nuk kemi pastërtinë e zemrës, nuk mund ta kuptojmë thirrjen e Perëndisë në atë Fjalë të Ungjillit që dëgjojmë sot.
    Nëse jemi të lidhur me idhujt, ndoshta shkojmë edhe në kishë, por mendja dhe zemra jonë shkojnë në një drejtim krejtësisht tjetër, dhe nuk do ta njohim thirrjen e qiellit në atë Fjalë që dëgjojmë.
    Pastaj ai është i devotshëm: "eulebes", në greqisht, do të thotë ai që është i kujdesshëm të mos humbasë.
    Kjo është karakteristika e parë që pamë për këtë personazh. Kjo karakteristikë dudhet të dallohet edhe në jetën tone, duhet të jetë një kujtesë e vazhdueshme, madje edhe një shqyrtim ditor i jetës sonë, nesë dëshirojmë të kuptojmë arsyet pse nuk e njohim ardhjen e Zotit në jetën tonë, nëpërmjet Fjalës së tij.
    Karakteristika e dytë: ishte dikush që priste “ngushëllimin e Izraelit”.
    Ai është dikush që di të presë dhe vazhdon të besojë edhe në kohë të vështira: ndërsa shumë janë larguar nga Zoti, ai vazhdon të besojë në Fjalën e Zotit.
    Kjo është pikërisht ajo që ndodh edhe sot, ne shohim shumë njerëz që largohen, që e braktisin fenë, që nuk besojnë më, që humbasin shpresën... këta njerëz kur e ndjejnë Zotin që hyn në jetën e tyre, nuk dinë ta njohin atë, kanë humbur shpresat, kanë rënë përsëri në qëllime të tjera, në ëndrra të tjera në jetën e tyre.
    Karakteristika e tretë: Simeoni është një person që ka si këshilltar “Shpirtin e Zotit”.
    Shpirti u flet zemrave tona kur jemi të pastër në zemrën.
    Tri herë në këtë pasazh kujtohet se Simeoni ishte gjithmonë i vëmendshëm ndaj asaj që i sugjeron Shpirti. Është Ai që i jep sugjerime, këto sugjerime vijnë nga Shpirti Shenjtë, i Shenjtë do të thotë “ndryshëm” nga arsyetimi, nga kriteret, nga parimët e kësaj bote.
    Karakteristika e katërt: ai është një njeri që shikon përpara.
    Shpirti e bën atë të shikojë drejt së ardhmes, drejt shpresës; ne shikojmë të kaluarën, por pa keqardhje, nëse ndriçohemi dhe udhëhiqemi nga Shpirti.
    Mund të themi se Simeoni na mëson të plakemi. Ky personazh nuk dëshiron të rikthehet në moshë të re, ka përfunduar jetën, nuk ankohet për të keqen që sheh rreth tij, e di që njeriu është bërë kështu, ka dikush më i ndjeshëm, dikush tjetër më pak i ndjeshëm ndaj zërit të Zotit... ai e di mire këtë, por nuk shan, nuk ankohet.
    Ai nuk fajëson botën për pleqërinë e tij, ai tashmë e di këtë, nuk është më i ri, por nuk e fajëson moshën ose ankësat e pleqërisë për këtë, ai është i lumtur sepse i dha kuptim jetës së tij dhe jeta e tij kishte kuptim sepse ai gjithmonë udhëhiqet nga sugjerimet e Shpirtit.
    Një karakteristikë tjetër: Simeoni është dikush që mirëpret të ardhmen. Ai e mirëpret Jezusin në krahët e tij dhe për të kuptuar këtë gjest të Simeonit, duhet të kemi parasysh se ai përfaqëson popullin e Izraelit që është besnik ndaj Fjalës së Perëndisë dhe ndaj premtimeve, që besojnë në besnikërinë e Zotit ndaj fjalës së dhënë...është si e gjithë historia e këtij populli të Izraelit që ishte një pritje për përmbushjen e premtimeve të Zotit.
    Gjesti është shumë domethënës, ai mirëpret të ardhmen në krahë.
    Midis popullit të Izraelit kishte nga ata që nuk e mirëpritën këtë risi në krahët e tyre dhe vazhduan të ruanin traditat e tyre, besimet e tyre. Simeoni jo, ai e mirëpriti të ardhmen!
    Ky është një mesazh i rëndësishëm për ne: edhe ne vijmë nga shumë tradita fetare që kanë pasur domethënien e tyre, por e dimë se jo shumë dekada më parë, kjo Fjalë e Zotit hyri në Kishën e cila më parë ishte e lënë pas dore.
    E ky me të vërtetë është lajmi i ri!
    Ata që janë si Simeoni, hapin zemrat e tyre për të mirëpritur në krahët e tyre risinë, që është Ungjilli i Perëndisë, kjo Fjalë që është pika referimi për të gjitha zgjedhjet e jetës sonë.
    Ungjilli i sotëm vazhdon me këngën e Simeonit.
    Ai këndon, bekon Zotin që i ka dhënë kuptim gjithë jetës së tij:
    “Dhe Tani, o Zot, mund të lejosh të vdesë
    shërbëtori yt në paqe…
    sepse me sytë e mi e pashë shëlbimin” (v.29-30).
    Është kënga që ne recitojmë dhe këndojmë në fund të ditës sonë:
    "Lëre shërbëtorin tënd të shkojë në paqe".
    Teksti origjinal thotë "zgjidhe atë", ai nuk ka frikë nga vdekja sepse është vdekja, në fund të fundit, ajo që i jep kuptim jetës sonë.
    Vdekja po na çliron nga lidhjet e kësaj gjendjeje që përbëhet nga shumë kufij, nga shumë brishtësi.
    Simeoni i cili vërtet jetoi plotësisht, gjithmonë i udhëhequr nga Shpirti, tani i thotë Zotit:
    "Ja e mbyll jetën time, jam i lumtur, jam i lumtur me jetën time, nuk jam penduar...
    tani më zgjidh, o Zot, kështu që të mund të shkoj drejt paqes”.
    Thotë: “Shërbëtori yt”… është bukur!
    Shërbëtor! Në Bibël, të jesh shërbëtor, është një nder, nderimi më i madh; tregon atë që e ka vënë të gjithë ekzistencën e tij në shërbim të planit që Zoti kishte për jetën e tij.
    Simeoni e përfundon këngën e tij duke thënë:
    “Tani sytë e mi mund të mbyllen sepse kanë parë shpëtimin tënd”.
    “Tani, o Zot, mund të lejosh të vdesë
    shërbëtori yt në paqe…
    sepse me sytë e mi e pashë shëlbimin
    që ti e bëre gati
    në sy të të gjithë popujve” (v.29-31).
    Është si Moisiu kur, në malin Nebo, pa të ardhmen e popullit të tij:
    "Tani mund t'i mbyll sytë në paqe".
    Do të thosha se këta pleqtë na mësojnë si të jetojmë!
    Të gjithë kemi njohur njerëz, pensionimi i të cilëve në fakt e përshpejtoi vdekjen e tyre, sepse ata nuk e zotëronin kuptimin e gjithë ekzistencës së tyre; për pleqtë e Biblës, pensioni është vdekja, vdekja është pension... punohet, jepet gjithçka që mund të jepet deri në momentin e fundit, sepse ky është vizioni autentik i jetës njerëzore, e gjithë jeta duhet kaluar në shërbim. në misionin për të cilin Zoti na dërgoi në botë.
    Prindërit e Jezusit janë të befasuar nga ky njoftim i shpëtimit universal të dhënë nga Simeoni, i zbatuar për atë fëmijë.
    Dhe tani Simeoni ia drejton nënës së tij profecinë misterioze të shpatës, le ta dëgjojmë:
    “Atëherë Simoni i bekoi dhe i tha Marisë, nënës së tij:
    “Shih! Hyji e caktoi këtë Fëmijë të shkaktojë rrënim e ngritje për shumëkënd në Izrael. Do të jetë edhe shenjë të cilës njerëzit do t’i kundërshtojnë. ‑ (edhe ty vetë një shpatë do ta tejshkojë shpirtin) ‑ që të zbulohen shestimet e zemrës së shumëkujt”.
    Të gjithë e dimë interpretimin tradicional të kësaj profecie të një shpate që do të tejshkojë shpirtin e nënës së Jezusit... mos u shqetësoni për interpretimin e 7 shpatave që shpojnë zemrën e Marisë.
    Shpata, si në Besëlidhjen e Vjetër ashtu edhe në Besëlidhjen e Re, është një imazh simbolik i efektshmërisë së Fjalës së Zotit kur depërton në zemrën e njeriut, nuk lë askënd të qetë, është si një shpatë me dy tehe.
    Edhe këtu Simeoni tregon këtë Fjalë që është vetë Jezusi, që ka ardhur në botë dhe është një Fjalë që depërton në zemrat e njerëzve; edhe Jezusi do ta thotë: "Unë nuk kam ardhur për të sjellë paqen: Fjala ime është si një shpatë që ndan"... ajo shkakton zgjedhje dhe ndonjëherë ne e gjejmë veten përballë zgjedhjeve edhe dramatike kur dëgjojmë këtë Fjalë. Epo, unë do të thoja se ka dy interpretime të kësaj shpate, njëri është ai i imazhit simbolik të nënës.
    Nëna e Mesisë është Izraeli dhe më pas shohim se kur erdhi shpata e kësaj Fjale, që është ajo e Ungjillit, u krijua një ndarje në Izrael, dikush e mirëpriti këtë Fjalë, dikush tjetër e kundërshtoi. Kjo është ndarja e krijuar nga Fjala e Zotit.
    Një ndarje shumë e dhimbshme!
    Le të kujtojmë se sa shumë vuajti Pali për shkak të mosmirëpritjes së Mesisë së Zotit nga i gjithë populli i tij. Ata donin të vazhdonin të lidhur me besimet e tyre, pritshmëritë e tyre dhe nuk ishin në gjendje të njihnin Mesinë e Perëndisë, donin Mesinë e tyre.
    Kjo është ndarja e këtij populli, prandaj kjo Fjalë që erdhi në botë ishte si një shpatë që e ndau këtë popull në dy.
    Është interpretimi i parë.
    Një interpretim i dytë ka të bëjë me vetë Marinë, një interpretim individual i cili sot pranohet gjithnjë e më shumë edhe nga studiuesit biblikë.
    Maria përjetoi brenda vetes, në shpirtin e saj, një ndarje në udhëtimin e saj të besimit.
    Maria u rrit si të gjithë njerëzit e devotshëm të popullit të saj, sipas traditave, sipas katekezës që mësohej në sinagoga dhe kur erdhi kjo Fjalë nga qielli ishte një provokim edhe për të.
    Ne e dimë se Maria kishte edhe momente në të cilat ajo nuk i kuptoi zgjedhjet e bëra nga Jezusi, kujtojmë kur nga fillimi, na kujtoi Luka, por gjithashtu në këtë pasazh, Maria dhe Jozefi nuk e kuptuan atë që thoshte Simeoni dhe më pas në tempull, kur Jezusi është 12 vjeç, prindërit nuk e kuptojnë se çfarë po zgjedh djali i tyre... mirë, kjo ndarje ndodhi edhe te Maria midis konceptimeve të së shkuarës dhe risive të kësaj Fjalë.
    Marku, në kapitullin 3, na kujton se Maria dhe e gjithë familja e saj shkuan gjithashtu ta merrnin Jezusin në Kafarnaum sepse thanë: "Ai është çmendur, çfarë zgjedhjesh po bën?”.
    Ndarja që ka ekzistuar edhe te Maria, është pikërisht ajo ndarje që përjetojmë edhe ne: kur vjen, Fjala e Zotit ka një provokim, një plagë të thellë sepse jemi të lidhur me besimet tona, me ëndrrat tona dhe kjo fjalë shumë herë na fton të bëni zgjedhje shumë të guximshme, ndonjëherë edhe dramatike.
    Në këtë moment Simeoni largohet nga skena dhe Ana, Profetesha, shfaqet:
    “Ishte asohere edhe Ana profeteshë, bija e Fanuelit, prej fisit të Aserit, shumë e vjetër. Pas vajzërisë së vet jetoi në martesë gjithsej shtatë vjet kurse, si grua e vejë, arriti deri në tetëdhjetekatër vjet. Ajo nuk e lëshonte Tempullin. I shërbente Hyjit ditë e natë me agjërim e me lutje. Pikërisht në atë moment arriti edhe ajo dhe filloi të lëvdojë Hyjin dhe t’u tregojë për këtë foshnjë të gjithë atyre që prisnin shpërblimin e Jerusalemit” (v.36-38).
    Tani ky personazh i dytë hyn në skenë, Ana Profetesha.
    Le të përpiqemi të kuptojmë në simbolikën që Luka i jep kësaj Profeteshe, mesazhe për jetën tonë në takim me Zotin.
    Ajo paraqitet si e fisit të Aserit, ishte më i vogli, më i parëndësishëm nga fiset e Izraelit që ishin vendosur në pjesën veriore të Tokës së Shenjtë, afër Mesdheut, ishte një tokë shumë pjellore.
    Cfare ndodhi?
    Ndodhi se fisi i Aserit ishte bërë e pasur dhe me bekimet materiale kishin ardhur edhe tundimet.
    Më pas ky fis iu dorëzua mendimeve dhe sjelljeve të popujve fqinjë, paganë; fisi i Asherit, i pasur por shpirtërisht sipërfaqësor, u largua nga skena sepse u përzie me paganët dhe me ardhjen e asirianëve u fshi, mori fund përgjithmonë.
    Këtu Ana paraqitet si pjesëtare, një mbetje besnike e këtij fisi jobesimtar.
    Historia e Anës ka një mesazh që mund të nxjerrim për jetën tonë: çfarëdo që të ndodhë, mund të ketë shumë braktisje, por ka edhe nga ata që qëndrojnë besnikë dhe vazhdojnë të presin premtimet e përmbushura, sepse Zoti është besnik ndaj Fjalës së tij.
    E gjejmë Anën, ja të gjitha simbolika që i jep ungjilltari figurës së kësaj të moshuare: është e ve, 84 vjeçe, ishte besnike ndaj të shoqit me të cilin jetoi për 7 vjet.
    Numri 7 tregon plotësinë, por më pas ajo u bë e ve dhe tani është 84 vjeç. Ne e dimë që edhe Izraeli, nusja e Zotit, paraqitet si e ve, prandaj ajo nuk ka më pjellori sepse burri i saj nuk është pranë saj.
    Kjo grua është simboli i mbetjes besnike të Izraelit që mbetet në pritje të dhëndrit, edhe në mes të kaq shumë pabesive.
    84 vjet, ky numër është rezultat i 7 × 12: 7 është përsosmëri dhe 12 tregon popullin e Izraelit; Ana përfaqëson Izraelin, i cili, pasi ka arritur në përfundimin e misionit të tij, tani ia prezanton botës Mesinë, e mirëpret atë në krahët e saj dhe më pas ia dorëzon njerëzimit.
    Ana nuk e braktis shenjtëroren, nuk largohet nga tempulli i Zotit, sepse ajo është shtëpia e dhëndrit, nuk shkon në kërkim të të dashuruarve, nuk ka kohë për të humbur, nuk shkon nga shtëpia në shtëpi, duke kaluar mbrëmje me muhabet boshe, thashetheme, shpifje... ajo e di se ditët e jetës së saj janë të çmuara dhe duhen jetuar në shtëpinë e dhëndrit, ato duhet të kalohen në intimitet me Të dhe në shërbim të komunitetit.
    Kush është dashuruar me Krishtin, është si nusja për dhëndrin, çfarë bën?
    Ai jeton në harmoni, në harmoni me Të në tempull dhe më pas kryen një mision shumë të rëndësishëm, që është të flasë për Të, sepse ata që janë të dashuruar nuk mund ta mbajnë këtë gëzim për vete, ata që janë të dashuruar me Krishtin e shpallin atë. për të gjithë ata që kanë nevojë për këtë dritë për t'i dhënë kuptim jetës së tyre.
    Ky është mesazhi i mënyrës së plakjes së kësaj gruaje!
    Është një mesazh i rëndësishëm për ne. Të moshuarit, madje edhe të krishterët, ndonjëherë ndihen të padobishëm, por kur kanë kapur gëzimin e të qenit me Zotin dhe kanë kapur dritën e jetës së tyre që vjen nga Ungjilli, atëherë nuk humbin kurrë kohë dhe edhe vitet e fundit të jetës së tyre janë të mbushura me kuptim, sepse ata ende kanë një mision për të kryer, ndoshta shërbime modeste, por të çmuara, për t'u bërë vëllezërve të tyre dhe mbi të gjitha, si kjo profeteshë e moshuar, ata kanë për detyrë të flasin për Jezusin për të gjithë ata që janë në kërkim të kuptimit dhe një perspektive të gëzueshme për jetën e tyre.
    Ata kanë një dëshmi për t’u dhënë, pikërisht sepse janë të moshuar, fëmijëve, nipërve dhe të rinjve të tyre në komunitet, për një jetë që ka kuptim, sepse është jetuar gjithmonë në besnikërinë e një marrëdhënieje dashurie me Zotin.
    Le të dëgjojmë tani se si përfundoi kjo vizitë në tempullin e Jerusalemit të bërë nga dy prindërit me foshnjën Jezus:
    “Pasi kryen gjithçka duhej bërë sipas Ligjit të Zotit, u kthyen në Galile, në qytetin e vet, Nazaret.
    Fëmija rritej, forcohej e merrte fuqi përplot me urti ‑ dhe hiri i Hyjit ishte në të” (v.39-40).
    Pasazhi i sotëm ungjillor përfundon me kthimin e kësaj familjeje në Nazaret dhe ka një shënim në lidhje me rritjen e Jezusit.
    Jezusi nuk ndryshon në asgjë nga fëmijët e tjerë të fshatit të tij, ai rritet me ta, mëson me ta, luan me ta; ka vetëm një shënim që e dallon atë nga të gjithë:
    “Ai është plot me diturinë dhe hirin e Perëndisë”.
    "Urtësia" nuk është erudicion, është mençuria që mëson se si të jetosh një jetë autentike.
    Që në fillim, Jezusi tregon se tek Ai ka një forcë që e shtyn të krijojë një jetë që është përsosmëria e qenies njerëzore.
    Dhe pastaj "hiri i Zotit", në greqisht hiri është Haris, është bukuri!
    Kushdo që e lë veten të preket nga ky Shpirt që Jezusi kishte në plotësi, ky bir hyjnor bëhet një person i shkëlqyer, një person që është i bukur para njerëzve, sepse ai është realizimi i njeriut autentik.
    Edhe pse ishte Zot, biri i Marisë pranoi gjendjen njerëzore në çdo gjë dhe ndau të gjitha përvojat e jetës sonë që nga fëmijëria.
    Jemi në fillim të këtij viti dhe duke dëgjuar çdo të diel rrugën dhe propozimet e jetës që Ai do të na bëjë, do ta ndjejmë gjithmonë pranë nesh.
    Ndryshuar për herë të fundit nga ninoenina : 27-12-2023 më 16:17

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,889
    Postimet në Bllog
    3

Për: Përgatitja e liturgjisë së festave të urdhëruara. Komente postohen disa ditë përpara festave.

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA E FAMILJES SË SHENJTE VITI B

MË 31-12-2023
    .

LEXIMI I PARË: Zn. 15, 1-6. 21, 1-3.

1 Pas këtyre ngjarjeve, fjala e Zotit i qe drejtuar Abramit në një vegim. I tha: “Abram, mos ki frikë! Unë jam mbrojtësi yt! Shpërblimi yt do të jetë shumë i madh”!
    2 Abrami u përgjigj: “O Zot, Hyj, ç’më duhen dhuratat e tua, pasi shkoj i shuar pa pasardhës dhe trashëgimtari i shtëpisë sime do të jetë Eliezeri prej Damaskut”.
    3 Dhe Abrami vazhdoi: “Ja, po sheh se nuk më dhe pasardhës dhe ja, një rob i shtëpisë do të më trashëgojë”.
    4 Atëherë Zoti i tha këto fjalë: “Ky nuk do të jetë, trashëgimtari yt do të jetë pinjolli yt që do të rrjedhë prej teje”.
    5 Zoti e bëri të dalë jashtë dhe i tha: “Shikoje qiellin dhe numëroji yjet, po munde”! Dhe shtoi: “Të tillë do të jenë trashëgimtarët e tu”.
    6 Abrami i besoi Zotit dhe iu çmua për drejtësi.
    1 Zotit iu kujtua çka i kishte thënë Sarës dhe bëri ashtu siç i kishte premtuar.
    2 Sara ngjizi dhe Abrahamit i lindi djalë në pleqërinë e tij, po në atë kohë, siç e kishte paracaktuar Hyji.
    3 Abrahami djalit që lindi Sara ia ngjiti emrin Izak.

ATI YNË, ABRAHAM.

Zgjedhja e leximeve për festën e Familjes së Shenjtë këtë vit ndoshta do të na befasojë: jemi kthyer në historinë e gjatë të familjes sonë shpirtërore që nga Abrahami. Ky mbarështues nomad, irakian nga lindja, jetoi rreth vitit 1850 para Krishtit, dhe për këtë, me sa duket, ka pak gjëra të përbashkëta me ne, banorët e qytetit të shekullit të njëzetë e një pas Krishtit! Sa keq që nuk kemi kohë ta lexojmë të gjithë këtë epope të Abrahamit në Bibël; këtu kemi vetëm një pjesë të shkurtë që mund ta lexojmë shumë shpejtë. Teksti që sapo dëgjuam vë përballë dy kapituj të cilët në fakt janë shumë larg njëri-tjetrit në Besëlidhjen e Vjetër.
    Gjithçka filloi me një thirrje të parë nga Zoti drejtuar Abramit (në kapitullin 12 të Zanafillës):
    “Dil prej vendit tënd dhe prej vëllazërisë sate,
    e prej shtëpisë së babait tënd
    në drejtim të një vendi që do të ta tregoj” (Zn, 12, 1).
    Thirrja e parë, premtimet e para (një vend, një pasardhës...), dëgjesa e para e Abrahamit të kësaj thirrjeje të thjeshtë nga Zoti: “Atëherë Abrahami u nis siç i kishte urdhëruar Zoti” (Zn. 12, 4).
    Një marshim që e çon nga kampi në kamp, në Egjipt dhe Kanaan. Një “shëtitje e gjatë” e Abrahamit, një shëtitje e gjatë, fjalë për fjalë dhe figurative! Një shëtitje që zgjati vite, pasi Abrami ishte shtatëdhjetë e pesë vjeç në kohën e thirrjes së parë dhe ai do të jetë njëqind vjeç kur lindi Isaku. Një shëtitje e shoqëruar më tej me premtime, për shembull, në kapitullin 13: “Krejt tokën që po e sheh, do ta jap ty dhe farës sate për jetë e mot. Farën tënde do ta shtoj porsi pluhurin e tokës: ai që do të mund ta numërojë pluhurin e tokës, ai do ta numërojë edhe farën tënde”(Zn. 13, 15-16). Dhe mbi këto premtime, që ende ishin vetëm premtime, ai guxoi të vinte jetën e tij.
    Pastaj është episodi i kapitullit 15 që është fillimi i leximit tonë sot: Abrahami ende quhet vetëm Abram; dhe Zoti i premton atij pasardhësit të shumtë sa yje. Abrami i lejon vetes vetëm të tregojë se, për momentin, pasardhësit e tij janë ende inekzistent:
    “O Zot, Hyj, ç’më duhen dhuratat e tua, pasi shkoj i shuar pa pasardhës dhe trashëgimtari i shtëpisë sime do të jetë Eliezeri prej Damaskut” (Zn. 15, 2).
    Kjo pyetje e arsyeshme nuk e pengon atë të vazhdojë të besojë. Dhe ky episod përfundon me frazën e famshme:
    “Abrami i besoi Zotit dhe iu çmua për drejtësi” (Zn. 15, 6).
    Po, Abrahami kishte besim te Zoti dhe Zoti e gjykoi se ai ishte i drejtë.
    Midis këtyre premtimeve dhe lindjes së Isakut, do të ketë shumë ngjarje të tjera: kremtimi i 'Aleancës midis Zotit dhe Abraham (në pjesën e mbetur të kapitullit 15), lindja e Ismaelit (në kapitullin 16), ndryshimi i emrit nga Abram në Abraham (në kapitullin 17), shfaqja në Mambre (në kapitullin 18) për të përmendur vetëm më të rëndësishmit
    Më në fund, në një ditë të bukur, në kuptimin e vërtetë të termit, Zoti e mban premtimin e tij dhe është lindja e Isakut, pasardhësit të parë të Abrahamit dhe Sarës. (Kjo është pjesa e dytë e leximit tonë sot, në kapitullin 21).
    Por pse ta kujtojmë këtë histori të vjetër për festën e Familjes së Shenjtë?

RUGA E ABRAHAMIT

Sepse ishte me Abrahamin që njerëzimi bëri hapin më të madh përpara! Dhe familjet tona njerëzore janë të ftuara të ndjekin të njëjtën rrugë si ai: Abrahami bëri tre zbulime që mund të përmblidhen në tre fjalë: Besim, Besëlidhje, Drejtësi:
    - Abrami kishte besim te Zoti dhe Zoti vlerësoi se ai ishte i drejtë. Besimi, së pari: kjo formulë e thjeshtë: “Abrami kishte besim te Zoti” na tregon se besimi është mbi të gjitha një marrëdhënie. Besimi nuk është një virtyt në një boshllëk: ne nuk kemi besim dhe mjaft, por kemi besim në Dikë, besim në një Person. Dhe nëse shikojmë se çfarë janë këto rrahje të zemrës së Abrahamit, atëherë mund të kuptojmë se feja e tij nuk është fare intelektuale. Besimi i tij është një histori. Një histori e kthyer drejt së ardhmes: Zoti i bën premtime, ai beson në to: e megjithatë, le të jemi të sinqertë, me gjithë logjikën e mirë, ai do të kishte çdo arsye për të dyshuar. Por besimi te dikush nuk i ruan arsyet për dyshim.
    - Mund të flasim vërtet për një zbulim rreth besimit të Abrahamit: deri në kohën e tij, njerëzit kërkuan perënditë; Abrahami zbuloi se është Zoti ai që kërkon njeriun dhe i ofron atij Aleancën e tij. Dhe këtu është zbulimi i dytë, Aleanca; deri tani njerëzit u bënin premtime hyjnive për të merituar përfitimet e tyre; për Abrahamin, është Zoti ai që merr iniciativën:
    “Mos ki frikë, Abram! Unë jam një mburojë për ty. Shpërblimi yt do të jetë shumë i madh”.
    -Zbulimi i tretë, Drejtësia: “Zoti gjykoi se ishte i drejtë”; “Drejtësia” në kuptimin biblik është para së gjithash “drejtësi”; ndërsa një instrument i mirë tingëllon në një mendje, Abrahami është thjesht akorduar me planin e Perëndisë për të. Njeriu i drejtë është ai që i përgjigjet: “Ja ku jam” thirrjes së Zotit, pa asnjë parakusht tjetër. “Abrahami besoi në Zotin dhe Zoti e gjykoi të drejtë”. Për të luajtur në sintonim, mjafton që flauti të jetë i disponueshëm, është flautisti që i bie në sintonitet. Por flautisti ka nevojë për flautin e tij... Pra, Zoti dëshiron të ketë nevojë për njerëzit. Të njerëzve që e lejojnë veten të përshtaten me muzikën e përjetshme të dashurisë së Zotit.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,889
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA E FAMILJES SË SHENJTE VITI B.

MË 31-12 – 2023.

PSALM 105, 1-6.8-9.

Lavdëroni Zotin e thirreni në ndihmë Emrin e tij
    shpallni mes popujsh veprat e madhërueshme të tijat!
    2 Këndoni, luani në vegla muzikore për nder të tij,
    kujtoni të gjitha mrekullitë e tija!

3 Mburruni me Emrin e tij të shenjtë:
    le të galdojë zemra e atyre që e kërkojnë Zotin.
    4 Kërkojeni Zotin dhe fuqinë e tij,
    kërkojeni gjithmonë fytyrën e tij!

5 T’ju bien në mend mrekullitë që bëri,
    mrekullitë e tija dhe gjyqet e gojës së tij:
    6 ju fara e Abrahamit, shërbëtorët e tij,
    ju, o bijtë e Jakobit, të zgjedhurit e tij!

8 Ai s’e harron Besëlidhjen e vet askurrë,
    premtimin që ua bëri një mijë breznive,
    9 lidhjen që e bëri me Abrahamin
    dhe përbetimin që i bëri Izakut.

LECTIO DIVINA – MEDITIM - LUTJE

FALEMINDERIT ZOTIT

Është e rrallë që Bibla të na thotë për një festë liturgjike; por pikërisht libri i parë i Kronikave na tregon për një festë gjatë të cilës u këndua ky psalm 105, të paktën pjesërisht. Kjo ndodhi kur Davidi zgjodhi Jeruzalemin si kryeqytet, pra rreth vitit 1000 para Krishtit. Davidi ishte shumë i vetëdijshëm se kishte marrë gjithçka nga Perëndia... dhe prandaj, në mënyrë shumë logjike, një nga shqetësimet e tij të para ishte të ndërtonte një altar dhe të instalonte Arkën e Besëlidhjes në një vend të denjë për të. Ai zgjodhi kodrën më të lartë, atë që dominonte pallatin e tij në veri, dhe solemnisht e ngriti Arkën atje; ishte një festë e madhe popullore dhe, për të shënuar këtë rast, Davidi i shpërndau secilës familje nga një bukë, një tortë me hurma dhe një kulaç me rrush të thatë.
    Më pas organizoi shërbesën e adhurimit rreth arkës: me priftërinjtë përgjegjës për flijimet, por edhe me Levitët, muzikantë dhe këngëtarë (1 Kr 16,5f); midis këtyre Levitëve, muzikantëve dhe këngëtarëve, një farë Asaf, emri i të cilit përsëritet në krye të disa psalmeve. Pesëmbëdhjetë vargjet e para të këtij psalmi 105 citohen ashtu siç janë në librin e Kronikave në kohën e vendosjes së Arkës në Jerusalem. Kjo ndoshta do të thotë se ata u kënduan në Jeruzalem, që nga koha e Davidit, pra edhe para se Salomoni të ndërtonte tempullin. Dhe kur, treqind vjet më vonë, rreth vitit 700 para Krishtit, mbreti Ezekia, i cili ishte i devotshëm, donte të bënte një reformë të madhe fetare dhe të rivendoste adhurimin në të gjithë pastërtinë e tij në mënyrën e Davidit, thuhet se ai rifilloi këngën e Asafit, do të thotë me shumë gjasa edhe ky psalm ndër të tjera (2 Kr 29,18-36). Që do të thotë se ky psalm 105 konsiderohet tipik i besnikërisë ndaj Besëlidhjes me Perëndinë; ndaj është shumë e rëndësishme për ne të shohim se çfarë është e veçantë tek ai!
    Tani, ajo që është e veçantë për të është shumë e thjeshtë: është një psalm lavdërimi, i cili rendit të gjitha të mirat e Zotit. Fillon me një ftesë solemne drejtuar të gjithë besimtarëve, si “Lavdëroni Zotin” (Alleluia!): këta janë vargjet që janë ruajtur për sot; lexojmë një seri të tërë urdhërash:
    “Lavdëroni Zotin e thirreni në ndihmë Emrin e tij,
    shpallni mes popujsh veprat e madhërueshme të tijat!
    Këndoni, luani në vegla muzikore për nder të tij,
    kujtoni të gjitha mrekullitë e tija!...
    Kërkojeni Zotin dhe fuqinë e tij,
    kërkojeni gjithmonë fytyrën e tij!
    T’ju bien në mend mrekullitë që bëri,
    mrekullitë e tija dhe gjyqet e gojës së tij” (105, 1-2.4-5).
    Mrekullitë që ai bëri mund të përmblidhen me pak fjalë: besnikërinë e tij ndaj Besëlidhjes që ai vetë i propozoi Abrahamit dhe më pas çdo brezi pas tij. “Kujtoni mrekullitë që bëri, mrekullitë e tij, gjykimet që shqiptoi, o pasardhës të shërbëtorit të tij Abraham, bij të Jakobit që ai zgjodhi. Ai kujtonte gjithmonë Besëlidhjen e tij, një fjalë e dekretuar për një mijë breza; premtimi i bërë Abrahamit, i garantuar me betim ndaj Isakut”.
    Të jemi të sinqertë, një mijë breza nuk kanë kaluar ende midis kohës së Abrahamit dhe asaj të Davidit! Më së shumti tetëqind e pesëdhjetë vjet, që është më së shumti rreth njëzet ose tridhjetë breza. Por lirizmi poetik nuk mund të llogaritet, këtë e dimë mirë! Në Bibël, ky numër mijë është simbolik, do të thotë një Besëlidhje e përjetshme.
    Pjesa tjetër e psalmit detajon veprat e Perëndisë në favor të popullit të tij që nga Abrahami, Isaku, Jakobi, Jozefi, Moisiu... Është një mësim i vërtetë historie! Zoti bëri një besëlidhje me Abrahamin dhe i premtoi atij tokën:
    “Unë të jap tokën e Kanaanit, është trashëgimia që të bie”.
    Ky premtim iu bë një grushti emigrantësh; por Zoti i mbrojti gjithmonë, dhe psalmi vazhdon: “Ai nuk lejoi që t'i shtypte ata...”; Dhe të gjitha episodet në historinë e Izraelit rilexohen si ndërhyrje të Zotit për të mirën e popullit të tij. Përfshirë historinë e Jozefit, për shembull: ishin vëllezërit e tij xhelozë ata që e hoqën qafe dhe ai e gjeti veten skllav në Egjipt, por Zoti, edhe një herë, nxori të mirën nga kjo e keqe për popullin e tij; pasi ishte falë pranisë së Jozefit në Egjipt që vëllezërit e tij mundën të gjenin strehë atje pak më vonë gjatë kohës së zisë. “Ai dërgoi një njeri përpara tyre, Jozefin, i cili u shit si skllav. I lidhën këmbët, i vunë një jakë hekuri... por sundimtari i popujve e liroi... Pastaj Izraeli hyri në Egjipt... Dhe Perëndia e shumoi popullin e tij...” Dhe kështu me radhë... psalmi është një litani e vërtetë e veprave të Zotit për popullin e tij... Moisiu, çlirimi nga Egjipti, Eksodi...

KUJTONI DHE VAZHDONI TË SHPRESONI.

Çelësi i gjithë kësaj historie është ky:
    “Ai s’e harron Besëlidhjen e vet askurrë,
    premtimin që ua bëri një mijë breznive,
    lidhjen që e bëri me Abrahamin
    dhe përbetimin që i bëri Izakut” (v.8-9).
    Është e nevojshme të theksohet kalimthi fjalori tipik i veprës çlirimtare të Zotit: “veprat e fuqishme, veprat e medha, mrekullitë”. Natyrisht, e gjithë kjo retrospektivë nuk është një mësim historie! Është një profesion besimi; shpallja e besimit të njerëzve që, si Davidi, janë të vetëdijshëm se kanë marrë gjithçka nga Zoti dhe që shpallin para botës: Zoti është mjeshtri i vërtetë i historisë sonë dhe ai na mbron ne, popullin e tij, nga erërat dhe baticat. Ky popull që ai zgjodhi lirisht: raca e Abrahamit, shërbëtorit të tij, bijtë e Jakobit, të cilët ai i zgjodhi. Zoti e kreu lirisht vetë premtimin që i kshte bërë Abrahamit, dhe i garantuar me betim Isakut. Por e gjithë kjo, natyrisht, duhet të ketë pasoja, të cilat mund të shprehen kështu: Zoti e kujtoi... pra, është radha jote, edhe ti kujto. Ky është morali i kësaj historie: mbajtja e këtij kujtimi në mënyrë të çmuar është jetike për njerëzit që përfitojnë nga gjithë ky shqetësim nga Zoti; sepse Perëndia i ka përmbushur premtimet e tij në të kaluarën, populli i tij gjen forcën, gjatë shekujve, për të mbajtur besimin në premtimet e paplotësuara ende: sepse ne mund t'u përsërisim fëmijëve tanë: Zoti bëri siç kishte thënë: fëmijët, nga ana tjetër, do të besojnë në të dhe do t'ua përcjellin besimin fëmijëve të tyre.
    Një mësim i madh për Festën e Familjes së Shenjtë: familja njerëzore do të jetë e shenjtë vetëm nëse ruan, brez pas brezi, kujtimin e veprave të Perëndisë. Ai u kujtua... pra, nga ana juaj, mbani mend... shembullin më të bukur na e jep Maria në Magnificat:
    “…punë të mëdha bëri për mua Hyji i gjithëpushtetshëm
    ‑ i shenjtë është Emri i tij! ...
    Mëshira e tij brezni më brezni
    për ata që e druajnë”.
    Dashuria e tij shtrihet nga brezni më brezni atyre që kanë frikë prej tij... Ai ringjall Izraelin shërbëtorin e tij, kujton dashurinë e tij, premtimin e bërë etërve tanë, në favor të Abrahamit dhe pasardhëzve të tij përgjithmonë.
    Ndryshuar për herë të fundit nga ninoenina : 28-12-2023 më 06:46

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,889
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

MË 31-12-2023.

LEXIMI I 2: Heb, 11, 8. 11-12. 17-19.

8 Me anë të fesë Abrahami, kur qe grishur, dëgjoi të çohet dhe të niset drejt vendit që do ta fitonte në trashëgim; e la vendin edhe pse nuk dinte se ku do të shkonte.
    11 Me anë të fesë - edhe vetë Sara beronjë - fitoi mundësinë të bëhej nënë - megjithëse i kishte kaluar mosha - sepse e mbante besnik Atë që i dha premtimin. 12 Këndej, prej një njeriu - dhe ai gati i vdekur, lindi një shumicë e madhe porsi yjet në qiell dhe rëra e panumërueshme në bregun e detit.
    17 Me anë të fesë, Abrahami, i vënë në provë, e flijoi Izakun. Flijonte djalin e vetëm ai që kishte marrë premtimin, 18 të cilit i qe thënë: “Pasardhësit e tu do të rrjedhin prej Izakut”, 19 plotësisht i bindur se Hyji mund të ngjallë edhe të vdekurit. Prandaj edhe e rifitoi - dhe qe një shëmbëlltyrë.

LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE

BESIMI I NJERËZVE BËN TË PËRPAROJË

PROJEKTI I PERËNDISË.

“Falë besimit…” kjo shprehje kthehet si një refren në kapitullin 11 të letrës drejtuar Hebrenjve; dhe autori shkon aq larg sa thotë se nuk ka kohë të mjaftueshme për të renditur të gjithë besimtarët e Besëlidhjes së Vjetër, besimi i të cilëve lejoi që të realizohej projekti i Zotit. Teksti që na ofrohet sot ruan vetëm Abrahamin dhe Sarën, sepse ata konsiderohen modele par excellence. Gjithçka filloi për ta me thirrjen e parë të Zotit:
    “Dil prej vendit tënd dhe prej vëllazërisë sate,
    e prej shtëpisë së babait tënd
    në drejtim të një vendi që do të ta tregoj” (Zn. 12, 1).
    Dhe Abrahami u bind, na thotë teksti; në kuptimin e bukur të fjalës bind; në Bibël: jo servilizmi, por nënshtrimi falas i atij që pranon të besojë; ai e di se urdhri i dhënë nga Zoti është dhënë për lumturinë dhe çlirimin e tij, e atij, dhe të Abrahamit.
    Të besojmë do të thotë të dimë se Zoti kërkon vetëm interesin tonë, lumturinë tonë. Dhe, thotë letra drejtuar hebrenjve, Abrahami shkoi në një tokë që do ta merrte si trashëgimi: të besojmë do të thotë të dimë se Zoti jep, do të thotë të përjetojmë gjithçka që zotërojmë si dhuratë nga Zoti.
    "Ai u largua pa e ditur se ku po shkonte": po ta dinim se ku po do të shkonim, nuk do të kishte nevojë të besonim! Të besosh është të pranosh të besosh pa kuptuar gjithçka, pa ditur gjithçka; pranoni se rruga nuk është ajo që kishit planifikuar apo kërkuar. Pranoni se Perëndia e vendos për ne. "U bëftë vullneti yt dhe jo i imi", tha Jezusi, biri i Abrahamit, shumë më vonë, i cili nga ana e tij u bë i bindur, siç thotë Shën Pali, deri në vdekje në kryq (Fil. 2).
    “Me anë të fesë Abrahami, kur qe grishur, dëgjoi të çohet dhe të niset drejt vendit që do ta fitonte në trashëgim; e la vendin edhe pse nuk dinte se ku do të shkonte” (Heb. 11, 8). 9 Me anë të fesë erdhi të banojë në tokën e premtuar si në tokën e huaj dhe jetoi nën tenda me Izakun dhe me Jakobin, bashkëtrashëgimtarët e të njëjtit premtim” (v. 9).
    “Falë besimit, Sara, me gjithë moshën (nëntëdhjetë vjeç), u bë edhe e aftë për të qenë origjina e pasardhësve”: ajo qeshi pak, ju kujtoni, gjatë daljes në Mambre, ky njoftim ishte aq i pamundur, por ajo e pranoi si premtim; dhe ajo i besoi këtij premtimi: dëgjoi përgjigjen e Zotit ndaj të qeshurës së saj: A ka ndonjë gjë shumë të mrekullueshme për Zotin?. Zoti tha. Kur të kthehem te ti, në kohën e përtëritjes, Sara do të ketë një djalë” (Zn. 18, 14). Kështu Sara pushoi së qeshuri, filloi të besonte dhe të shpresonte. Dhe ajo që ishte e pamundur në sytë e njeriut është realizuar. Falë besimit, Sara, pavarësisht moshës së saj, u bë gjithashtu e aftë të ishte origjina e pasardhësve, sepse ajo besonte se Zoti do të ishte besnik ndaj premtimeve të tij.
    Dhe u desh besimi i këtij çifti që premtimi të realizohej dhe të lindnin pasardhës: “Të shumtë sa yjet në qiell dhe kokrrat e rërës në breg të detit”.
    Një grua tjetër, Maria, shekuj më vonë, dëgjoi gjithashtu njoftimin e ardhjes së një fëmije të premtuar dhe pranoi të besonte se asgjë nuk është e pamundur për Perëndinë (Lk 1).

ASGJE ËSHTË E PAMUNDUR ME ZOTIN

Falë besimit, përsëri, Abrahami kaloi kalvarin e kërkesës së habitshme të Zotit për t'i ofruar atij Isakun si flijim; por edhe atje, edhe nëse nuk e kuptonte, Abrahami e dinte se urdhri i Zotit iu dha për të, ai e dinte se urdhri i Zotit është rruga e Premtimit.
    Logjika e besimit shkon deri atje: nga një pikëpamje thjeshtë njerëzore, premtimi i pasardhësve dhe kërkesa për sakrificën e Isakut janë krejtësisht kontradiktore; por logjika e Abrahamit, besimtarit, është krejt ndryshe! Pikërisht, për shkak se ai mori premtimin e pasardhësve nëpërmjet Isakut, ai mund të shkojë aq larg sa ta sakrifikojë atë. Në besimin e tij, ai e di se Perëndia nuk mund ta mohojë premtimin e tij; në pyetjen e Isakut: “O Atë, unë shoh zjarrin dhe trungjet... po ku është qengji për olokaustin?” Abrahami përgjigjet me besim të plotë: “Zoti do ta sigurojë, biri im”.
    Rruga e besimit është e errët, por është e sigurt. Ai nuk gënjeu as kur u tha shërbëtorëve të tij rrugës: “Rrini këtu me gomarin; Unë dhe Isaku do të shkojmë atje për të bërë sexhde; atëherë ne do të kthehemi tek ju”. Ai nuk e dinte se çfarë mësimi donte t'i jepte Zoti për ndalimin e flijimeve njerëzore, ai nuk e dinte përfundimin e kësaj sprove; por ai besonte. Shekuj më vonë, Jezusi, Isaku i ri, besoi se Perëndia ishte në gjendje ta ringjallte nga të vdekurit dhe ai u dëgjua, siç thotë edhe letra drejtuar Hebrenjve.
    Kjo është gjithçka që besimi na bën të aftë: në hebraisht, fjala të besoj” thuhet “Aman” (prej nga vjen fjala jonë “Amen” meqë ra fjala); kjo fjalë nënkupton siguri dhe qëndrueshmëri; të besosh do të thotë të mbash fort, të besosh deri në fund, edhe në dyshim, dekurajim apo ankth. Në gjuhet tona, ne themi: “Unë besoj në të aq i fortë sa hekuri; ... në hebraisht, thuhet më mirë: “Unë besoj në ty aq i fortë sa guri”. Kjo është pikërisht ajo që ne themi me fjalën: “Amen”. Këtu kemi një mësim të mrekullueshëm shprese për familjet tona njerëzore! Në gjuhën e përditshme, ne themi shpesh: “Është besimi që shpëton”; autori i letres drejtuar Hebrenjve na thotë: Ju nuk besoni se po thoni kaq mire: plani i shpetimit të Zotit realizohet nepermjet juve që besoni në të... Lërëni të bëje punën e tij, në ju dhe nëpërmjet jush.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,889
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

MË 31-12- 2023.

UNGJILLI: Lk. 2, 22-40.

22 Kur, sipas Ligjit të Moisiut, u mbushën ditët e pastrimit të tyre, e çuan në Jerusalem, për t’ia kushtuar Zotit, ‑
    23 siç shkruan në Ligjin e Zotit: ‘Çdo i parëlindur mashkull le t’i kushtohet Zotit’ ‑
    24 dhe për të dhënë flinë siç thuhet në Ligjin e Zotit; ‘një palë turtuj ose dy zogj pëllumbash.’
    25 Në Jerusalem asohere jetonte një njeri, që quhej Simon. Ishte njeri i drejtë dhe i përshpirtshëm. Priste Ngushëllimin e Izraelit e në të ishte Shpirti Shenjt.
    26 Shpirti Shenjt ia kishte zbuluar se s’do të vdiste pa e parë Mesinë e Zotit.
    27 I nxitur prej Shpirtit Shenjt erdhi në Temull. Kur prindërit e sollën Jezusin Foshnjë për të kryer rregulloren e Ligjit mbi të,
    28 Simoni e mori para duarsh, falënderoi Hyjin e tha:
    29 “Tani, o Zot, mund të lejosh të vdesë shërbëtori yt në paqe siç the ti vetë,
    30 sepse me sytë e mi e pashë shëlbimin
    31 që ti e bëre gati
    e që i jep nder popullit tënd, Izraelit.”
    33 Prindërit e tij çuditeshin për sa thuhej për të.
    34 Atëherë Simoni i bekoi dhe i tha Marisë, nënës së tij:
    “Shih! Hyji e caktoi këtë Fëmijë të shkaktojë rrënim e ngritje për shumëkënd në Izrael. Do të jetë edhe shenjë të cilës njerëzit do t’i kundërshtojnë. ‑
    35 (edhe ty vetë një shpatë do ta tejshkojë shpirtin) ‑ që të zbulohen shestimet e zemrës së shumëkujt.”
    36 Ishte asohere edhe Ana profeteshë, bija e Fanuelit, prej fisit të Aserit, shumë e vjetër. Pas vajzërisë së vet jetoi në martesë gjithsej shtatë vjet
    37 kurse, si grua e vejë, arriti deri në tetëdhjetekatër vjet. Ajo nuk e lëshonte Tempullin. I shërbente Hyjit ditë e natë me agjërim e me lutje.
    38 Pikërisht në atë moment arriti edhe ajo dhe filloi të lëvdojë Hyjin dhe t’u tregojë për këtë foshnjë të gjithë atyre që prisnin shpërblimin e Jerusalemit.
    39 Pasi kryen gjithçka duhej bërë sipas Ligjit të Zotit, u kthyen në Galile, në qytetin e vet, Nazaret.
    40 Fëmija rritej, forcohej e merrte fuqi përplot me urti ‑ dhe hiri i Hyjit ishte në të.

Pritja e Mesisë ishte shumë e mprehtë mes popullit hebre në kohën e lindjes së Jezusit; jo të gjithë flisnin për të në të njëjtën mënyrë, por padurimi u nda nga të gjithë. Disa folën për: ”Ngushëllimin e Izraelit”, si Simeoni, të tjerë për: “Çlirimin e Jeruzalemit”, si profetesha Ana. Disa prisnin një mbret, pasardhës të Davidit, i cili do të dëbonte pushtuesit, përfaqësuesit e pushtetit romak. Të tjerët prisnin një Mesia krejtësisht të ndryshëm: Isaia e kishte përshkruar atë gjerësisht dhe ai e quajti atë: “Shërbëtori i Perëndisë”. Jezusi ishte me të vërtetë ai që këta të fundit prisnin. Për shembull, engjëlli i shpalli Marisë:
    “ Ky do të jetë i madh dhe do të quhet Biri i Hyjit tejet të lartë. Zoti Hyj do t’ia japë fronin e Davidit, atit të tij.
    Ai do të mbretërojë përgjithmonë mbi shtëpinë e Jakobit dhe mbretëria e tij s’do të ketë mbarim”(Lk, 1,32-33):
    Ishte e habitshme, sigurisht, për vajzën e re nga Nazareti, por ishte e qartë. Nga ana tjetër, në historinë e paraqitjes së Jezusit në tempull, nuk thuhet asgjë për këtë aspekt të personalitetit të fëmijës që sapo ka lindur. Dhe për më tepër, djali i vogël që hyn në tempull në krahët e prindërve të tij, lindi jo në një pallat mbretëror, por në një familje modeste dhe në kushte shumë të pasigurta.
    Duket se Luka, këtu, na fton më tepër të shohim në atë shërbëtorin e shpallur nga Isaia (në kapitujt 42, 49, 50 dhe 52-53). Le të kujtojmë se si e prezantoi profeti:
    “Ja, Shërbëtori im që unë e përkrah,
    i Zgjedhuri im, në të cilin kënaqet shpirti im,
    mbi të e kam ndikuar Shpirtin tim” (Is 42,1)...
    “Më dëgjoni, o ishuj,
    vështroni me kujdes, popuj të largët:
    Zoti më thirri prej prehrit të nënës,
    prej barkut të nënës sime iu kujtua emri im” (Is 49,1)...
    “Zoti Hyj ma dha një gjuhë të ditur
    që të di ta përforcoj me fjalë të lodhurin.
    Çdo mëngjes veshin ma zgjon
    që të dëgjoj siç dëgjon nxënësi.
    Zoti Hyj ma hapi veshin,
    s’kundërshtova, nuk u zmbrapsa” (Is 50,4-5).

Kjo është një mënyrë për të thënë se ky shërbëtor ishte shumë i bindur ndaj fjalës së Perëndisë; dhe thirrja e tij ishte t'i sillte shpëtim gjithë botës. Isaia tha:
    “Unë, Zoti, të thirra në drejtësi
    e për dore të kam marrë;
    të kam trajtuar e caktuar besëlidhje të popullit
    edhe dritë për të gjithë popujt:
    që t’ua hapësh sytë të verbërve,
    që t’i nxjerrësh të burgosurit nga burgu,
    prej shtëpisë së burgut ata që rrinë në terr” (Is. 49,6-7).
    Kjo dëshmon se në kohën e Isaisë, ne e kishim kuptuar tashmë se plani i Zotit për dashurinë dhe shpëtimin ka të bëjë me gjithë njerëzimin dhe jo vetëm me popullin e Izraelit.
    Më në fund, profeti nuk e fshehu fatin e tmerrshëm që e priste këtë shpëtimtar: ai e realizoi misioni i tij dhe nëpërmjet tij u shpëtua njerëzimi, por për shkak se fjalët e tij u konsideruan shumë shqetësuese, ai u keqtrajtua, u përbuz, u persekutua. Isaia tha:
    “Shpinën ua solla atyre që më rrahnin,
    mollëzat e mia atyre që ma shkulnin mjekrrën:
    fytyrën time nuk e largova
    nga të sharat e pështymat” (Is. 50,6).

JETA E TIJ E DHËNË PËR SHPËTIMIN

E NJERËZVE

Me sa duket, nën frymëzimin e Shpirtit Shenjt dhe për shkak se i njihte në mënyrë të përsosur profecitë e Isaisë, Simeoni e kuptoi menjëherë se fëmija ishte ky Shërbëtor i shpallur nga Profeti. Ai parashikoi fatin e dhimbshëm të Jezusit, fjalët e frymëzuara të të cilit do të refuzoheshin nga shumica e bashkëkohësve të tij: ai i tha Marisë:
    “Shih! Hyji e caktoi këtë Fëmijë të shkaktojë
    rrënim e ngritje për shumëkënd në Izrael.
    Do të jetë edhe shenjë të cilës njerëzit do t’i kundërshtojnë. ‑
    (edhe ty vetë një shpatë do ta tejshkojë shpirtin) ‑
    që të zbulohen shestimet e zemrës së shumëkujt” (v.34-35).
    Por Simeoni e kuptoi gjithashtu se ora e shpëtimit për mbarë njerëzimin sapo kishte ardhur:
    “Tani, o Zot, mund të lejosh të vdesë
    shërbëtori yt në paqe…
    sepse me sytë e mi e pashë shëlbimin
    që ti e bëre gati
    Dritën që bën të të njohin Ty paganët
    e që i jep nder popullit tënd, Izraelit” (v. 29,32)
    Ngushëllimi i Izraelit, çlirimi i Jeruzalemit, Shërbëtor, ky fëmijë ishte me të vërtetë Mesia që Populli Zgjedhur priste, domethënë ai që sjell shpëtimin; siç tha profeti Isaia (kapitulli 53):
    “Por Zotit i pëlqeu ta ndrydhë me vuajtje.
    Nëse e jep jetën e vet fli shpërblyese,
    do të shohë një trashëgimi motgjatë,
    me anë të Tij do të kryhet vullneti i Zotit.
    Për shkak të vuajtjes së shpirtit të tij
    do ta shohë dritën
    e do të ngihet me njohjen e saj.
    Shërbëtori im i drejtë do të shfajësojë shumë,
    mbi vete fajet e tyre do t’i marrë” (Is. 53,10-11).
    Megjithatë, që nga Abrahami, ne e dimë se vullneti i Zotit është shpëtimi i të gjitha familjeve të tokës.
    Ndryshuar për herë të fundit nga ninoenina : 28-12-2023 më 11:14

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,889
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

Festa e Marisë nëna e Hyjit VITI B

MË 1-1-2023

BEKONI, MOS MALKONI.

Të krishterët e kanë lidhur gjithmonë festimin tradicional të Vitit të Ri me disa festa të besimit të tyre. Para Koncilit u kremtua rrethprerja e Jezusit, e cila u bë, sipas asaj që na tregon Luka, tetë ditë pas lindjes së tij (Lk 2,21). Më pas kjo ditë iu kushtua Marisë, nënës së Zotit dhe, duke filluar nga viti 1968, 1 janari u bë, me vullnetin e Papa Palit VI, "dita botërore e paqes". Leximet pasqyrojnë këtë larmi temash: bekimi për të nisur mbarë vitin e ri (leximi i parë); Maria, modeli i çdo nëne dhe çdo dishepulli (ungjilli); paqe (leximi i parë dhe ungjilli); biri hyjnor (leximi i dytë); habia për dashurinë e Zotit (ungjilli), emri me të cilin Zoti dëshiron të identifikohet dhe thirret (leximi i parë dhe ungjilli).
    Fjalët e lidhur me konceptin e bekimit ndodhin shpesh në Bibël, ato gjenden pothuajse në çdo faqe (552 herë në Besëlidhjen e Vjetër, 65 në Bedsëlidhjen e Re). Që në fillim Zoti i bekon krijesat e tij: qeniet e gjalla le të jenë të frytshme dhe të shumohen (Zan. 1, 22), burri dhe gruaja le të mund të mbizotërojnë mbi të gjithë krijimin (Zan. 1, 28) dhe të shtunën, një shenjë pushimi dhe gëzimi të pafund (Zan. 2, 3).
    Neve na pëlqen të ndihemi të bekuar nga Perëndia dhe vëllezërit tanë. Mallkimi largon, ndan, tregon refuzim, ndërsa bekimi na afron, forcon solidaritetin, ngjall besim dhe shpresë.
    “Zoti ju bekoftë dhe ju ruajtë”: këto janë fjalët e para që na bën të dëgjojmë liturgjia në këtë ditë, në mënyrë që të mbeten të ngulitura në zemrat tona dhe t'ua përsërisim miqve dhe armiqve gjatë gjithë vitit.
    Për të përvetësuar mesazhin, ne do të përsërisim:
    “Na mëso, o Zot, të bekojmë ata që na shajnë, të tolerojmë ata që na përndjekin, të ngushëllojmë ata që na shpifin”.

Leximi i parë (Nm 6, 22-27)
    “22 Zoti foli me Moisiun e tha:
    23 “Thuaju Aronit dhe bijve të tij:
    Kështu bekoni bijtë e Izraelit e thoni:
    24 Zoti të të bekoftë e të të ruajtë!
    25 Të të ndriçoftë Zoti me fytyrën e vet e pastë mëshirë për ty!
    26 E sjelltë Zoti fytyrën e vet drejt teje e ta dhëntë paqen!
    27 Kështu ata le ta thërrasin emrin tim mbi bijtë e Izraelit e unë do t’i bekoj”.
    Edhe sot tregu i bekimeve dhe mallkimeve, magjive dhe falleve, hekseve dhe syrit të keq është shumë i lulëzuar. Ishte shumë më tepër I lulëzuar në kohët e lashta kur mendohej se fjala - veçanërisht nëse shoqërohej me gjeste dhe shqiptohej nga ata të pajisur me fuqi mbinjerëzore dhe misterioze - arrinte atë që shprehte.
    Natyrisht, fjala e Zotit që “me fjalën e tij krijoi qiejt... flet dhe çdo gjë bëhet, urdhëron dhe gjithçka ekziston” është konsideruar gjithmonë efektive (Ps 33,6.9). Mallkimet e tij u frikësuan dhe bekimet e tij u thirrën. Ai e bekoi popullin e tij kur e mbushi me gjëra të mira, kur u dhuroi arave dhe kafshëve begati e shëndet, suksese e fitore, shi e frytshmëri (Dt 28,1-8). Fatkeqësitë, sëmundjet, zitë e bukës, disfatat nëë luftë ishin shenjat e mallkimit të tij (Dt 28,15-19).
    Kishin edhe ndërmjetësues të bekimeve hyjnore: babai i familjes ("Bekimi i babait konsolidon shtëpitë e fëmijëve" (Sir. 3.9), mbreti (Zan. 14, 18) e më pas edhe priftërinjtë.
    Leximi ynë raporton tekstin e bekimeve më të famshme, atë që i mësoi vetë Zoti Moisiut. Ai do të përdorej nga "bijtë e Aaronit" për të "vendosur emrin e Zotit mbi izraelitët" (v. 23.27). Përdorej në fund të liturgjisë së përditshme në tempull. Prifti doli te dera e shenjtërores dhe, duke shtrirë duart mbi turmën që e priste, e shqiptonte këtë formulë të shenjtë.
    Në të, tri herë, thirret emri i Zotit - YHWH - një emër i pashqiptueshëm që vetëm priftërinjtë lejoheshin ta shqiptonin dhe vetëm për ta bekuar e për të bekuar, dhe kurrë për të mallkuar.
    Secilës prej tre thirrjeve të emrit të shenjtë i shtohen dy kërkesa:
    – Zoti - YHWH - ju bekoftë dhe ju ruajtë;
    – Zoti - YHWH - bëftë që fytyra e tij të shkëlqejë mbi ju dhe të jetë i favorshëm për ju;
    – Zoti - YHWH - e drejtoftë shikimin drejt jush dhe ju dhëntë paqe.
    Janë gjashtë imazhe që shprehin kërkesën për falenderim dhe favore.
    Fytyra rrezatuese është shenjë miqësie dhe dashamirësie, ngjall besim, i hap zemrën shpresës së lumtur. Me një gjuhë shumë njerëzore, izraeliti i devotshëm i kërkon shpesh Zotit që "të qetësojë fytyrën e tij", "të mos i fshehë fytyrën e tij" (Ps. 27,9), të mos shfaqet i zemëruar. “Bëje fytyrën tënde të shkëlqejë – lutet psalmisti – dhe ne do të shpëtojmë” (Ps. 80,4); “Drita e fytyrës sate le të shkëlqejë mbi ne, o Zot” (Ps. 4:7).
    Jo vetëm që Zoti bekon njeriun, por njeriu është thirrur edhe për të bekuar Zotin. Ftesa është këmbëngulëse në Psalme: “Bekoni Zotin, të gjithë ju shërbëtorë të Zotit. Ngrini duart drejt shenjtërores dhe bekoni Zotin” (Ps. 134,1-2); “Bekoni emrin e tij, tregoni lavdinë e tij dhe tregojuni mrekullitë e tij gjithë kombeve” (Ps. 96,2-3). Izraeliti i devotshëm i fillon të gjitha lutjet e tij me formulën: “I bekuar je o Zot...”.
    Bekimi që njeriu i drejton Zotit është falendërimi për përfitimet e marra. Është shenjë se ai është bërë i vetëdijshëm se çdo e mirë vjen prej tij, se është dhurata e tij.
    Bibla flet vazhdimisht për bekimet e Perëndisë dhe gjithashtu – shumë rrallë – për mallkimet e tij. Është një gjuhë njerëzore për të përshkruar pasojat katastrofike të shkaktuara jo nga Zoti, por nga mëkati. Kush largohet nga rruga e jetës, i sjell vetes fatkeqësitë më të mëdha. I mençuri Ben Sira e kishte kuptuar tashmë këtë: "E keqja u vjen atyre që e bëjnë atë" (Sir. 27,27). Vetëm bekimi vjen nga Zoti.
    Çfarë përgjigje u dha Zoti lutjeve të popullit të tij?
    Izraeli priste një bekim, paqe, një shalom shumë "material" nga Zoti. Në plotësinë e kohës Perëndia dërgoi paqen e tij, Birin e tij, "ai është paqja jonë" (Ef. 2,14). Befasia ishte aq e madhe sa e bëri Palin të thërriste: "I bekuar qoftë Hyji, Ati i Zotit tonë Jezu Krisht, i cili na bekoi me çdo bekim shpirtëror në qiell në Krishtin" (Ef. 1,3) dhe Zakaria: "“Qoftë bekuar Zoti, Hyji i Izraelit, që e pa dhe e shpërbleu popullin e vet!” (Lk. 1,68).
    “Ju jeni bij profetësh dhe bij të Besëlidhjes që Hyji bëri me etërit tuaj, kur i tha Abrahamit: ‘Në saje të pasardhësve të tu do të bekohen të gjitha fiset e tokës.’ Për ju, pra, më së pari Hyji e ngriti Shërbëtorin e vet dhe e dërgoi për t’ju bekuar ‑ që secili prej jush t’u shmanget veprave të veta të këqija” (Vap. 3, 25-26). Perëndia e dërgoi për të sjellë bekimin. Në të, të gjitha mallkimet u shndërruan në bekime (Gal 3,8-14). Nëse në Krishtin Perëndia ka zbuluar fytyrën e tij gjithnjë bekimore, njeriut i mbetet vetëm të bekojë gjithmonë, madje edhe armiqtë e tij: "Bekoni dhe mos mallkoni" (Rom 12:14), "Mos e ktheni të keqen me të keqe, as fyerjen me fyerje! Por përkundrazi, bekoni, sepse për këtë edhe u grishët: që të trashëgoni bekimin” (1 Pt. 3, 9).

Leximi i dytë (Gal 4, 4-7).
    “4 Por, kur erdhi koha e caktuar,
    Hyji dërgoi Birin e vet,
    të lindur prej gruaje,
    të nënshtruar Ligjit,
    5 që t’i shpërblente të nënshtruarit e Ligjit,
    që ne ta fitonim bijësinë në shpirt.
    6 E, ngaqë vërtet jeni bij:
    Hyji e dërgoi në zemrat tona Shpirtin e Birit të vet,
    i cili gërthet: Abba ‑ o Atë!
    7 Këndej, më nuk je skllav, por bir;
    e, pasi je bir,
    atëherë, për vullnet të Hyjit, je edhe trashëgimtar”.
    Në këtë pasazh nga Letra drejtuar Galatasve, Pali kujton të vërtetën qendrore të ungjillit: pasi Perëndia dërgoi djalin e tij, "të lindur nga një grua", domethënë, i ngjashëm me ne në gjithçka, përveç në mëkat, ne mund ta thërrasim Perëndinë: "Abba, baba!" (v. 6). Ky është lajmi i mire, më i bukur!
    Edhe paganët e quanin Zotin "babai i të gjithë njerëzve". Çfarë është specifike për të krishterët? Pse Pali thotë me emocion se tani i krishteri nuk është më skllav, por bir dhe se mund të thërrasë: “Abba”? A është Ati ynë një lutje që të gjithë njerëzit mund ta recitojnë?
    Pyetjes së fundit ne të gjithë ndoshta do t'i përgjigjenim "po" dhe ekziston një tekst ungjillor që e justifikon këtë përgjigje: "44 E unë po ju them: Duajini armiqtë tuaj, lutuni për ata që ju salvojnë, 45 për t’u bërë bijtë e Atit tuaj që është në qiell, sepse Ai bën të lindë dielli i tij mbi të këqijtë e mbi të mirët e të bjerë shi për të drejtët e për të padrejtët” (Mt 5,44-45). Mirësia e Zotit nuk bën dallim mes njerëzve, të gjithë janë fëmijët e tij.
    Është e vërtetë: Perëndia është babai i të gjithë njerëzve.
    Por kur një pagan dhe një i krishterë thërrasin Zotin, Atin, ata nuk nënkuptojnë të njëjtën gjë. Pagani e quan atë baba sepse është i vetëdijshëm se ka marrë dhuratën e ekzistencës prej tij. I krishteri ndihet si një fëmijë i Zotit në një nivel tjetër: ai e di se përveç ekzistencës ka marrë prej tij Shpirtin, jetën e tij hyjnore. Për këtë arsye, në shekujt e parë lutja Ati ynë u bë vetëm disa ditë para pagëzimit, domethënë vetëm kur katekumenët ishin në gjendje të kuptonin plotësisht kuptimin e kësaj lutjeje.
    Ky lexim lidhet edhe me temën e festës së paqes. Kushdo që ka marrë Shpirtin dhe e quan Zotin "Abbà" nuk mund të mos ndihet si një vëlla me të gjithë njerëzit dhe të mos bëhet një ndërtues i paqes

UNGJILLI (Lc 2,16-21).
    “16 Shkuan me nxitim dhe gjetën Marinë, Jozefin e Foshnjën të vënë në grazhd. 17 Kur e panë, u treguan ç’u tha engjëlli për Foshnjën. 18 Të gjithë ata që i dëgjuan, u mrekulluan nga ato që thanë barinjtë. 19 Maria i mbante mend me kujdes të gjitha këto ngjarje dhe i shoshiste në zemrën e vet.
    20 Barinjtë pastaj u kthyen duke lëvduar e madhëruar Hyjin për gjithçka kishin dëgjuar e parë, pikërisht ashtu siç u tha engjëlli.
    21 Kur u mbushën tetë ditë për të rrethprerë Foshnjën, ia ngjitën emrin Jezus, siç e quajti engjëlli para se të zihej në kraharor”.

Ungjilli i sotëm është vazhdimi i fragmentit të lexuar natën e Krishtlindjes. Barinjtë shfaqen përsëri pranë djepit të Jezusit (v. 16-17).
    Pas njoftimit të marrë nga qielli, ata shkojnë në Betlehem dhe gjejnë Jozefin, Marinë dhe fëmijën të shtrirë në grazhd. Ata nuk shojnë, nuk gjejnë asgjë të jashtëzakonshme. Ata shohin vetëm një fëmijë me babanë dhe nënën e tij. Megjithatë, në atë qenie të dobët, në nevojë për ndihmë dhe mbrojtje, ata e njohin Shpëtimtarin. Ata nuk kanë nevojë për shenja të jashtëzakonshme, nuk përjetojnë mrekulli. Barinjtë përfaqësojnë të gjithë të varfërit, të përjashtuarit, të cilët, thuajse nga instinkti, e njohin fëmijën e Betlehemit si Mesinë e Qiellit.
    Në pikturat e artisteve më të famshëm barinjtë në përgjithësi shfaqen në gjunjë përpara Jezusit, por ungjilli nuk thotë se ata u përkulën në adhurim, siç bënë magjistarët (Mt 2,11). Ata thjesht mbetën të vëzhgonin - të mahnitur, të ekstazuar - punën e mrekullueshme që Perëndia kishte bërë në favor të tyre, pastaj u shpallën gëzimin e tyre të tjerëve dhe ata që i dëgjuan u mahnitën gjithashtu (v. 18)
    Në kapitujt e parë të ungjillit të tij, Luka vëren shpesh habinë dhe gëzimin e papërmbajtshëm të njerëzve që ndihen të përfshirë në planin e Perëndisë. Elizabeta, duke zbuluar se është shtatzënë, u përsërit të gjithëve: "Kjo është ajo që Zoti ka bërë për mua!" (Lk 1,25); Simeoni dhe profetesha Ana bekojnë Perëndinë që i ka lejuar të shohin shpëtimin e përgatitur për të gjithë njerëzit (Lk 2,30.38); edhe Maria dhe Jozefi mbeten të habitur dhe të mahnitur (Lk 2,33.48).
    Të gjithë kanë sytë dhe zemrën e fëmijës që shoqëron çdo gjest të të atit me vështrimin e tij, që mbetet i magjepsur nga çdo gjest i tij dhe buzëqesh, buzëqesh sepse në çdo gjë që bën babai sheh një shenjë dashurie. “Mbretëria e Perëndisë u përket atyre që janë si ata – do të thotë një ditë Jezusi – dhe kushdo që nuk e mirëpret mbretërinë e Perëndisë si një fëmijë, nuk do të hyjë në të” (Mk 10,14-15).
    Shqetësimi i parë i barinjve nuk është i një natyre etike: ata nuk pyesin veten se çfarë do të duhet të bëjnë, çfarë korrigjimesh do të duhet të bëjnë në jetën e tyre morale jo gjithmonë shembullore, çfarë mëkatesh do të duhet të mos bëjnë më, duhet të shmangen... Ata ndalen për t'u gëzuar për atë që ka bërë Zoti. Më pas, vetëm pasi të ndihen të dashur, ata mund të dëgjojnë këshillat dhe propozimet për një jetë të re që u drejtohet nga Ati. Vetëm në këtë mënyrë ata do të jenë në pozicionin e duhur për t'i besuar atij.
    Në pjesën e dytë të ungjillit (v. 19) nënvizohet reagimi i Marisë ndaj historisë së barinjve: "Maria i mbante mend me kujdes të gjitha këto ngjarje dhe i shoshiste në zemrën e vet" (I shoshiste…në greqisht “panta syneterej: Maria i vinte të gjithë këto fjalë njerën pas tjetrës për te kuptuar tërësinë e mesazhit që ajo duhej të pranonte me besim).
    Luka nuk ka për qëllim të thotë se Maria "e mbante parasysh" gjithçka që ndodhte, pa harruar asnjë detaj. Ai as nuk dëshiron - siç pretendojnë disa - të tregojë Marinë si burimin e tij të informacionit mbi fëmijërinë e Jezusit. Rëndësia teologjike e deklaratës së tij është shumë më e madhe. Ai thotë se Maria i bashkoi faktet, i lidhi ato me njëra-tjetrën dhe dinte të kuptonte kuptimin e tyre, zbuloi fillin e përbashkët, mendoi për realizimin e planit të Zotit. Maria (një vajzë dymbëdhjetë- trembëdhjetë vjeçare) nuk ishte sipërfaqësore, ajo nuk e lartësonte veten kur gjërat shkonin mirë dhe nuk dekurajohej nga vështirësitë. Ajo meditonte dhe vëzhgonte çdo ngjarje me një sy të kujdesshëm, që të mos ndikohej nga idetë, besimet dhe traditat e popullit të saj, të ishte e hapur dhe e përgatitur për të papriturat e Zotit.
    Njëfarë përkushtimi Marian e largoi atë nga bota jonë dhe gjendja jonë njerëzore, nga ankthet tona, nga dyshimet dhe pasiguritë tona, nga vështirësitë tona për të besuar. Teologjia katolike e mbështolli atë me një nimbus privilegjesh, të cilat - në varësi të rastit - bënë që Ajo të admirohej ose që besimtarët të kishin zili dhuratat e saj, por nuk bënë që ta dashuronim atë.
    Luka e paraqet atë nga këndvështrimi i duhur, si motra që bëri një udhëtim besimi jo të ndryshëm nga i yni.
    Maria nuk i kupton të gjitha që në fillim: habitet nga ajo që thotë Simeoni për fëmijën, pothuajse është zënë në befasi (Lk. 2,33). Ajo habitet se sa do të mahniten apostujt dhe gjithë njerëzit nga veprat e Perëndisë (Lk 9,43-45). Ajo nuk i kupton fjalët e të birit që zgjodhi të kujdeset për punët e Atit të tij (Lk 2,50), ashtu si të Dymbëdhjetët do të kenë vështirësi të kuptojnë fjalët e Mësuesit: "Por ata s’morën vesh asgjë çka u tha. Këto fjalë për ta ishin fshehtësi e nuk kuptonin çka Jezusi u thoshte” (Lk. 18, 34).
    Maria nuk kupton, por vëzhgon, dëgjon, mediton, reflekton dhe, pas Pashkëve (jo më parë!) do të kuptojë gjithçka, do të shohë qartë kuptimin e asaj që ndodhi.
    Luka do ta paraqesë përsëri, për herë të fundit, në fillim të librit të Veprave të Apostujve. Ai do ta vendosë atë në vendin e saj, në bashkësinë e besimtarëve:
    "Të gjithë këta ishin të përqendruar prore së bashku në lutje me disa gra, me Marinë, Nënën e Jezusit, dhe me vëllezërit e tij” (Vap. 1,14). Ajo është e bekuar sepse besoi (Lk 1,45).
    Ungjilli i sotëm përfundon me kujtimin e rrethprerjes. Me këtë rit Jezusi bëhet zyrtarisht pjesë e popullit të Izraelit. Por kjo nuk është arsyeja kryesore pse Luca e kujton këtë fakt. Ka një detaj tjetër që i intereson, është emri që i është vënë fëmijës, një emër që nuk e kishin zgjedhur prindërit, por që i ishte treguar drejtpërdrejt nga Qielli.
    Për popujt e Lindjes së lashtë, emri nuk ishte vetëm një mjet për të treguar njerëzit, për të dalluar kafshët, për të identifikuar objektet. Ishte shumë më tepër, shprehte vetë natyrën e gjërave, përbënte një tërësi me ata që e mbanin. Abigail thotë për burrin e saj: “Ai është pikërisht ajo që tregon emri i tij. Emri i tij është Nabal (shqip: "i çmendur") dhe në të nuk ka asgjë tjetër përveç çmendurisë" (1 Sam 25,25). Të quhesh me emrin e tjetrit do të thoshte ta imitoje atë, ta bësh të pranishëm, të kishe të njëjtin autoritet si ai, të kërkoje mbrojtjen e tij (Dt 28,10).
    Duke mbajtur parasysh këtë kontekst kulturor, ne jemi në gjendje të kuptojmë rëndësinë që Luka i jep emrit që i është vënë fëmijës. Emri i tij është Jezus që do të thotë: Zoti shpëton. Mateu shpjegon: ai u thirr kështu sepse do ta shpëtojë popullin e tij nga mëkatet e tyre (Mt 1,21).
    Në komentin e leximit të parë thamë se emri i Zotit - YHWH - nuk mund të shqiptohej. Por pa emër mbetesh anonim. Kushdo që nuk e di emrin tonë, mund të krijojë vetëm një marrëdhënie sipërfaqësore me ne.
    Nëse Zoti donte të hynte në dialog me njeriun, duhej t'i tregonte si donte të quhej, ai duhej të tregonte emrin e tij, të zbulonte identitetin e tij.
    Ai e bëri atë. Duke zgjedhur emrin e Birit të tij, Hyji tha se kush është ai.
    Ky është identiteti i tij: ai që shpëton, ai që nuk bën gjë tjetër veçse shpëton. Në Ungjij ky emër përsëritet 566 herë, si për të na kujtuar se imazhet e Zotit që nuk përputhen me këtë emër, duhet të anulohen.
    Tani e kuptojmë arsyen pse në Dhjatën e Vjetër Perëndia nuk lejoi që emri i tij të shqiptohej: sepse vetëm në Jezusin do të na tregonte se kush ishte.
    Është interesante të vërehet se cilët janë, në Ungjillin e Lukës, ata që e thërrasin Jezusin me emër. Nuk janë ata që mendojnë që janë të shenjër, të drejtët, të përsosurit, por vetëm të margjinalizuarit, ata që janë në mëshirën e forcave të së keqes. Ata që janë të demonizuar (Lk. 4,34); lebrozët: "Jezus, zotëri, ki mëshirë për ne!" (Lk. 17,13); i verbëri: "Jezus, bir i Davidit, ki mëshirë për mua!" (Lk 18,38) dhe krimineli që vdes në kryq pranë tij: “Jezus, më kujto kur të vish në mbretërinë tënde” (Lk. 23,42).
    Pjetri do t'u kujtojë udhëheqësve fetarë të popullit të tij: "Sepse për të vërtetë, s’ka asnjë person tjetër nën këtë kupë qielli që Hyji ua dha njerëzve me anën e të cilit do të mund të shëlbohemi” (Vap. 4,12).

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,889
    Postimet në Bllog
    3

F. A. DEFTIMI I ZOTIT

PËRGATITJA E LITURGJISË

FESTA E DEFTIMIT TË ZOTIT VITI B.

MË 6-1-2024

UNGJILLI: Mt. 2,1-12.

1 Pasi Jezusi lindi në Betlehemin e Judesë, në kohën e mbretit Herod, ja, prej Lindjes ia behën në Jerusalem disa Dijetarë, 2 e pyetën: “Ku është foshnja e lindur, që do të bëhet mbreti i judenjve. Sepse e pamë yllin e tij duke lindur dhe erdhëm t’i shprehim nderimet tona.”
    3 Mbreti Herod, posa i dëgjoi këto fjalë, u shqetësua vetë e me të edhe mbarë Jerusalemi. 4 I bashkoi të gjithë kryepriftërinjtë e skribët e popullit dhe i pyeti se ku duhej të lindte Mesia. 5 Ata iu përgjigjën: “Në Betlehemin e Judesë, sepse kështu ka shkruar profeti:
    6 “E ti, o Betlehem tokë e Judës,
    ti nuk je kurrsesi më i parëndësishmi
    ndër qytetet princërore të Judës,
    sepse prej teje do të dalë prijësi,
    që do ta udhëheqë popullin tim, Izraelin.”
    7 Atëherë Herodi i thirri fshehtazi Dijetarët dhe me kujdes mori hetime prej tyre rreth kohës kur u ishte dukur ylli. Pastaj i dërgoi në Betlehem duke u thënë: 8 “Shkoni dhe bëni me kujdes kërkime rreth fëmijës. Kur ta gjeni, më lajmëroni që të vij edhe vetë e t’i shpreh nderimet e mia.”
    9 Ata, si e dëgjuan mbretin, u nisën. Dhe ja, ylli që kishin parë në lindjen e tij, u shkonte përpara derisa zuri vend aty ku ishte fëmija. 10 Ata, kur e panë yllin, u bënë shend e verë. 11 E, si hynë në shtëpi, panë fëmijën me Marinë, të ëmën e tij, ranë përmbys dhe i shprehën nderimet e tyre. Pastaj hapën thesaret e veta e i dhuruan: ar, kem e mirrnë. 12 Të mësuar në ëndërr prej Hyjit të mos ktheheshin te Herodi, u kthyen një rruge tjetër në vendin e vet.

Sot është Epifania (festa e Deftimit të Zotit). Pse e festojmë këtë festë më 6 janar?
    Fjala Epifania, e dimë, rrjedh nga folja greke “Epiphaino”, që do të thotë: të deftosh veten;
    Kush u shfaq më 6 janar?
    Një aluzion për origjinën e kësaj feste do të na ndihmojë të kuptojmë më mirë mesazhin e ungjillit që na paraqitet sot.
    Më 6 janar u kremtua ngjarja, epifania e dritës, e cilës drite?
    Në Lindjen, tashmë në shekullin e 3 para Krishtit, ekzistonte festa e solsticit të dimrit: një festë kushtuar triumfit të dritës mbi errësirën. Kjo festë u përshkrua kudo në lashtësi; në metopën e arkitrarit të tempullit të Athenës në Ilium-Trojë, që daton në vitin 300 p.e.s, na përkujtohet që në atë kohë, në atë vend kjo festë kremtohej solemnisht.
    Solstici i dimrit është kur për disa ditë duket se dielli ndalon zbritjen dhe më pas fillon të lindë përsëri.
    Duket sikur dielli shuhet në errësirë, duke vazhduar të zbresë, por më pas fillon të lindë përsëri... është fitorja e dritës mbi errësirën.
    Data e solsticit të dimrit në kohët e lashta ka qenë llogaritur në mënyrë shumë të përafërt: për ne është më 21 dhjetori, por në kohët e lashta, kur vërtet u kuptua se drita kishte fituar mbi errësirën, ishte 6 janari. Në fakt, nën sundimin e Tiberit - pra në kohën e Jezusit. - solstici u festua në Aleksandrinë dhe në të gjithë Lindjen e Afërt, rreth 6 janarit.
    Pastaj kjo dritë e diellit material që konsiderohej zot, kjo fe në perëndinë “Dielli”, u kremtua me më shumë solemnitet në kohën e perandorëve romakë Heliogabalus (218-222) dhe Aurelian (270-275).
    Ishte Aureliani ai qe krijoi festen e diellit të pamposhtur, që festohej në data të ndryshme, por gjithmone midis 25 dhjetorit dhe 6 janarit.

Çfarë ndodhi kur mbërriti në pushtet Kostandini?
    Kjo festë mbeti si një festë e deftimit të dritës, e fitores së dritës mbi errësirën. Nuk ishte më kremtimi i fitores së diellit material mbi errësirën e natës, por u bë fitorja e dritës së ardhur nga qielli, që është Krishti, që ndriçoi errësirën e mendjeve tona, të zemrave tona: është drita e re që erdhi nga qielli.
    Kjo është Epifania që kremtohet nga ne sot.
    Kujtojmë këngën e mahnitëse e Zakarisë:
    “Qoftë bekuar Zoti, Hyji i Izraelit,
    që e pa dhe e shpërbleu popullin e vet!”.
    I bekuar qoftë Zoti, Perëndia i Izraelit, sepse falë dashurisë së tij të pamasë, ai erdhi të na vizitojë nga lart, si diell që lind për të ndriçuar ata që shtrihen në errësirën dhe në hijen e vdekjes dhe për të drejtuar hapat tanë në udhën e paqes”.
    Prandaj është kjo dritë që na drejton hapat drejt paqes.

Drita, deftimi i dritë...por për cfarë drite po flasim?
    Flasim për deftimin i dashurisë pa kushte të Zotit: është kjo dritë që ka ndriçuar botën.
    Njerëzit i kishin imagjinuar gjithmonë perënditë si kapriçiozë, ndiheshin të pambrojtur përballë këtyre hyjnive të paparashikueshëm dhe përpiqeshin t'i qetësonin me dhurata, me sakrifica, madje arritën deri aty sa të ofronin flijimet njerëzore, disa madje u flijuan fëmijët e tyre këtyre hyjnive.
    Pastaj mendonin që ishin xhelozë, kishin mbajtur pavdekësinë për vete dhe i kishin destinuar njerëzit për vdekje: butësia e dashurisë së këtyre perëndive ndaj njeriut ishte e panjohur.
    Në Izrael pati një zbulim të tërë progresiv të dashurisë së Zotit dhe kjo zbulesë u bë për Izraelin, ishte një përgatitje për të qenë në gjendje për të mirëpritur më pas këtë dritë që zbuloi dashurinë e pakushtëzuar të Perëndisë për njeriun, e cila do të vinte në botë me Krishtin.
    Tani pyesim veten: a filloi të shkëlqejë me Krishtin drita e re, ajo që ndriçon përfundimisht errësirën e botës... kush e ka parë këtë dritë të shkëlqejë?
    Kush e lejoi veten të udhëhiqej dhe përfshihej nga drita e qiellit dhe kush, në vend të kësaj, u shqetësua nga kjo dritë dhe madje do të kishte dashur ta fiktë atë? Këtyre pyetjeve u përgjigjet tregimi i hartuar nga Mateu, i cili që në fillim të Ungjillit të tij dëshiron t'i çojë lexuesit e tij drejt zbulimit dhe mbi të gjitha t'i shtyjë ata t'i përmbahen, të mirëpresin këtë dritë.
    Ne dëgjojmë historinë e tij, duke mbajtur parasysh se nuk përballemi me një kronikë, por me një kompozim të ungjilltarit.
    Ne do të përpiqemi të nxjerrim në pah imazhet që ai përdori dhe referencat e Besëlidhjes së Vjetër, kështu që do të jemi në gjendje të kuptojmë mesazhin që ai dëshiron të na komunikojë:
    “1 Pasi Jezusi lindi në Betlehemin e Judesë, në kohën e mbretit Herod, ja, prej Lindjes ia behën në Jerusalem disa Dijetarë, 2 e pyetën: “Ku është foshnja e lindur, që do të bëhet mbreti i judenjve. Sepse e pamë yllin e tij duke lindur dhe erdhëm t’i shprehim nderimet tona.”
    3 Mbreti Herod, posa i dëgjoi këto fjalë, u shqetësua vetë e me të edhe mbarë Jerusalemi. 4 I bashkoi të gjithë kryepriftërinjtë e skribët e popullit dhe i pyeti se ku duhej të lindte Mesia. 5 Ata iu përgjigjën: “Në Betlehemin e Judesë, sepse kështu ka shkruar profeti:
    6 “E ti, o Betlehem tokë e Judës,
    ti nuk je kurrsesi më i parëndësishmi
    ndër qytetet princërore të Judës,
    sepse prej teje do të dalë prijësi,
    që do ta udhëheqë popullin tim, Izraelin”.
    7 Atëherë Herodi i thirri fshehtazi Dijetarët dhe me kujdes mori hetime prej tyre rreth kohës kur u ishte dukur ylli. Pastaj i dërgoi në Betlehem duke u thënë: 8 “Shkoni dhe bëni me kujdes kërkime rreth fëmijës. Kur ta gjeni, më lajmëroni që të vij edhe vetë e t’i shpreh nderimet e mia”.
    Historia fillon me vënien në skenë të personazheve enigmatike, Dijetarët, të cilët erdhën nga Lindja në kërkim të dritës që panë duke ndriçuar në një yll dhe që e identifikuan si një dritë që lajmëronte lindjen e një mbreti të ri.
    Tradita e krishterë ka rënë në dashuri me këta dijetarë misteriozë që erdhën nga Lindja: u përshkruan në katakombet romake pranë Jezusit dy shekuj përpara barinjve, të cilët u shfaqën vetëm në shekullin e 4-të. Ishte për t'i ngritur ata në dinjitetin mbretëror, një hap që u inkurajua nga aludimi i Mateut për Psalmin 72, 10-11:
    10 Mbretërit e Tarsisit edhe të ishujve
    dhurata do të sjellin,
    mbretërit e arabëve e të Sabës do të lajnë të dhjetat,
    11 të gjithë mbretërit para tij përmbys do të bien
    e popujt mbarë do t’i shërbejnë”.

Kështu ndodhi se u mendua se ata që sollën dhurata dhe që i bënë homazhe Jezusit porsalindur, ishin mbretërit për të cilët fliste Psalmi 72.
    Hapi i dytë që u ndërmor ishte të specifikohej numri i këtyre dijetarëve dhe numrat varionin nga 2 në 12, por më pas ata u vendosën në numrin 3 sepse ishin 3 dhurata që i ofruan Jezusit.
    Hapi i tretë është t'u vendosëshin emra këtyre dijtarëve, ne i njohim ata: Melkior, Gaspar dhe Baldasar.
    Si mbaroi historia e tyre?
    Tradita i donte aq shumë dijetarët, sa deshi t'i shoqëronte deri në fund të jetës me legjenda: thuhet se paten shumë peripecira në jetën e tyre për shkak të besimit në këtë mbret të ri, sepse i braktisen mbretëritë e botës dhe ndoqën mbretin që kishin takuar.
    Pas 60 vjetësh ata u takuan përsëri për të festuar Krishtlindjen në Sebaste në Armeni, ku ata kremtuan meshën dhe më pas vdiqën njëri pas tjetrit: Melkior më 1 janar, kur ai ishte 116 vjeç; Baldasari më 6 janar me moshën 112 vjeçare; Gaspari më 11 janar, ishte më i vogli, 109 vjeç.
    Pastaj, reliket e tyre udhëtuan më shumë pas vdekjes së tyre sesa kur ishin gjallë dhe madje në shekullin e kaluar, në shekullin e 20-të, ata ende udhëtonin; dimë se edhe ata shkuan në Milano dhe pastaj Barbarossa i çoi në Këln.
    Diskutimi i këtyre legjendave rreth dijetarëve është mbyllur, por është e rëndësishme të kemi parasysh se përkushtimi i krishterë është bërë i dashur për këta personazhe: arsyen do ta shohim së shpejti.
    Ungjilltari Mateu i quan ata dijetarë; ne krijuam termin dijetarë, për të zbutur referencën për magjinë e cila sot nuk gëzon një reputacion të mirë dhe nuk e ka gëzuar as në të kaluarën, si në Izrael ashtu edhe në botën romake.
    Magjistarët konsideroheshin kryesisht sharlatanë. Taciti i përmend, ndër absurditetet e modës në Romë, parashikimet e bëra nga astrologët, ritet e praktikuara nga magjistarët dhe leximi i ëndrrave; Suetonius, duke folur për Tiberin, thotë se ai i kishte dëbuar të gjithë magjistarët nga Roma në vitin 19 pas Krishtit, pra pikërisht në kohën e Jezusit.
    Pse Mateu i vendos dijetarë në skenë?
    Ai mund të kishte folur për njerëz të mençur, për astronomë… jo!
    Ai i quan “dijetarë”…pse?
    Arsyeja është se ai aludon në një profeci nga Besëlidhja e Vjetër që u shqiptua nga një dijetar nga Lindja, që u quajt “Balaam”. Historia e shijshme e këtij dijetari tregohet në Librin e Numrave; mund të lexohet nga kapitulli 22 deri në kapitullin 24.
    Ky Balaam ishte thirrur nga Balaku Mbreti i Moabit i cili kishte parë izraelitët duke kaluar nëpër vendin e tij dhe duke shkaktuar telashe; kështu ai donte të luftonte kundër këtyre izraelitëve, por ata ishin të fortë dhe gëzonin gjithashtu reputacionin se kishin në anën e tyre një Perëndi të pathyeshëm, i cili madje kishte mundur Egjiptianët.
    Pra, çfarë bën Balaku?
    Ai thërret Balaamin – i cili ishte dijetar – për të mallkuar kundër izraelitëve… por çfarë ndodh?
    Balaami u çua në një mal dhe në vend që ta mallkonte Izraelin, ai e bekoi; pastaj Balaku e çoi në një mal tjetër, por ai vazhdoi të bekonte Izraelin.
    Balak thotë: por unë të paguaj për të mallkuar Izraelin dhe ti e bekon!
    Por ne jemi të interesuar për orakullin e katërt të Balaamit nga Lindja, thotë:
    “Orakulli i Balaamit, birit të Beorit, orakulli i njeriut me sy depërtues – shikoni se dijetarët, para se të shqiptojnë orakullin e tyre, krijojnë atë klimë misterioze – orakullin e atyre që dëgjojnë fjalët e Zotit dhe njohin shkencën e i Plotfuqishmi, i atij që sheh vegimin e të Plotfuqishmit dhe i bie dhe i hiqet perdeja nga sytë, - prandaj sheh mirë - e shoh atë... por jo tani, e sodit... por jo nga afër. Një yll lind nga Jakobi dhe një skeptër, domethënë një mbretëri e jashtëzakonshme - lind nga Izraeli”.
    Autori i referohej një ylli që do të ngrihej në dinastinë Davidike, ky yll duhej të ishte mbreti Josia, ishte atij që kjo profeci mund t'i raportohet.
    Një imazh të ngjashëm përdorim edhe kur i referohemi botës së argëtimit, sportit, muzikës. Themi: një yll i ri u ngrit; një yll i ri që lë në hije të gjitha ata që e paraprinë atë.
    Mateu prezantoi dijetarët e Lindjes që panë yllin të ngrihej, sepse është ylli i shpallur nga Balaami, ata menduan se mbreti Josia ishte ai të cilit i referohej profecia e Balaamit... Mateu na thotë jo! Ylli i lindur në dinastinë e Davidit, ai që do të kishte nisur një mbretëri të pafund, është Krishti, është Jezusi.
    Prandaj ylli nuk ka të bëjë fare me kometën e Halley-t apo me lidhjen e Jupiterit dhe Saturnit. Mateu dëshiron të na thotë se dikush e njohu menjëherë te Jezusi yllin e shpallur nga Balaami.
    Natyrisht, ne nuk duhet ta hedhim tutje yllin e Betlehemit, por gjithashtu duhet t'u shpjegojmë fëmijëve, fëmijëve dhe nipërve, se nuk është kometa e Halley-t, është ylli i Jezusit: ai është drita që drejton çdo njeri, ai është ylli që duhet ndjekur, jo drita iluzore e njerëzve të suksesshëm të kësaj bote sepse është kjo dritë që na bën të shohim se çfarë ka me të vërtetë rëndësi, vlerat autentike të jetës.
    Nëse ndjekim yje të tjerë, le të kujtojmë se ata janë yje të këputur, meteorë. Ata do të na çojnë në dështim në jetë.
    Ardhja e Jezusit në botë paraqitet menjëherë në Besëlidhjen e Re si hyrja e dritës... kjo është Epifania, deftimi i dritës që vjen nga qielli!
    Tashmë kur barinjve u jepet njoftimi për lindjen e Jezusit, “lavdia e Zotit i shndriti ata e ata u trembën për së tepërmi” (Lk. 2, 9), u goditën nga një frikë e madhe”, është një dritë që nuk e kishin parë kurrë;
    Pastaj edhe Simeoni tha:
    “…me sytë e mi e pashë shëlbimin
    31 që ti e bëre gati
    e që i jep nder popullit tënd, Izraelit” (Lk. 2,30-32).
    Edhe në Ungjillin e Gjonit, në prolog që në fillim, duke folur për Pagëzuesin, thuhet:
    “7 Ai erdhi si dëshmitar,
    për të dëshmuar Dritën,
    që të gjithë të besojnë nëpër të.
    8 Ai nuk ishte Drita,
    por ‑ për të dëshmuar Dritën.
    9 Drita e vërtetë
    që shndrit çdo njeri,
    erdhi në botë.
    10 Ishte në botë
    e bota u krijua prej Saj,
    e bota nuk e njohi.
    11 Erdhi ndër të vetët,
    e të tijtë nuk e pranuan.
    12 Atyre që e pranuan
    u dha zotësinë
    të bëhen bijtë e Hyjit” (Gj.1,7,12).
    Pastaj në kapitullin e tretë ungjilltari Gjoni thotë:
    “19 Drita erdhi në botë,
    por njerëzit më tepër deshën
    errësirën se dritën,
    sepse veprat i kishin të këqija.
    20 Vërtet, kushdo që bën të keqen,
    e urren dritën dhe nuk del në dritë
    që të mos i zbulohen veprat e tij,
    21 kurse ai që e vë në zbatim të vërtetën,
    ai del në dritë
    që të dalë ballafaqe
    se veprat e tij u bënë siç thotë Hyji” (Gj. 3, 19-21).
    Dhe, më në fund në kapitullin 8, 12, kur Jezusi e paraqet veten si drita, Gjoni ungjiltari shkruan:
    “2 Atëherë Jezusi u tha përsëri:
    “Unë jam drita e botës.
    Kush vjen pas meje,
    nuk do të ecë në errësirë,
    por do ta ketë dritën e jetës”.
    Drita erdhi në botë, u shfaq e njerëz me vullnet të mirë e panë, kjo shfaqja ka qenë Epifania e kësaj drite.
    Ka dy qëndrime përballë kësaj drite që fillon të shkëlqejë, dy qëmdrime që na paraqiten në Ungjillin e Mateut në fragmentin që po komentojmë sot, në dy grupe njerëzish që vendosen veten përballë kësaj Epifanie të dritës.
    Grupi i parë është ai i dijetarëve... çfarë i karakterizon ata në qëndrimin e tyre ndaj dritës?
    Së pari, kë përfaqësojnë këta dijetarë?
    Janë ata që shikojnë lart dhe e shohin këtë yll. Nuk ngopen me shikimin kah toka, sepse gjithcka e nevojshme për jetën biologjike vjen nga toka, e cila është e rendesishme, por është një jetë që mbaron dhe njeriu ka mallin për një jetë që nuk mbaron dhe që vetëm mund të vijë nga lart.
    Kjo është drita që shkëlqeu në Jezusin e Nazaretit.
    Ngritja e shikimit është tipike për njeriun që pyet veten për kuptimin e ekzistencës dhe fatit të tij.
    Njerëzit nuk kishin dritë, ajo erdhi vetëm me Krishtin; më parë, filozofët u përpoqën të gjenin një përgjigje për këto pyetje shqetësuese, por ata nuk kishin një dritë të tillë, Zoti na e dha drejtpërdrejt këtë dritë që na ka ardhur në Krishtin.
    Karakteristika e parë pra e atyre që i përmbahen kësaj drite, është të lartësojnë shikimin, ta lënë veten të sfidohen nga ankthet e brendshme.
    Më pas ata hodhën një dritë që mund t'i jepte kuptim jetës së tyre dhe filluan të lëvizin.
    Mbretëria pagane së cilës i përkisnin, feja që praktikonin, nuk i bëri të kënaqur, ata kërkonin një mbretëri të re, donin t'i përkisnin një mbretërie që mbetet, ndërsa të gjitha mbretëritë e kësaj bote po shuhen... dhe tani e kuptojmë pse na pëlqejnë kaq shumë këta dijetarë... sepse jemi ne! Ata na përfaqësojnë në kërkimin e yllit që drejton vërtet jetën tonë, hapat tanë.
    Shihni sesi tradita i ka identifikuar me inteligjencë këta personazhe:
    Melkliori, plaku me flokë të bardha, mjekrën e gjatë, ai që ofron arin, përfaqëson ata që shikojnë lart ndoshta kur janë të moshuar, në historinë e tyre;
    Baldazari, ai me lëkurë të errët, njeriu i pjekur, ai që ofron mirrën;
    dhe pastaj Gaspari, i riu pa mjekër, me lëkurë rozë, ai që jep temjanin.
    Përfaqësohen të gjitha racat dhe të gjitha moshat, ne jemi këta dijetarë dhe prandaj ftesa që na bën Mateu është të jemi si ata, njerëz që ngrenë shikimin dhe e lënë veten të mbështjellë nga kjo dritë nga qielli që është Krishti.

Tani në skenë hyn një grup i dytë, një grup të cilit nuk i pëlqen aspak kjo dritë: mbretit Herod, i cili mbetet i trazuar dhe bashkë me të gjithë Jeruzalemi.
    Janë ata që vendosen veten në pozicionin e tyre të pushtetit politik ose fetar, ata janë mbretërit e kësaj bote, dominuesit, ata të cilët kanë perfshirë edhe Zotin si mbrojtës të gjendjes së tyre të pushtetit, të dominimit... këta janë të instaluar, nuk levizin.
    Gjithcka është në rregull me ta kështu: ka skllaveri në Përandorinë Romake... është mirë kështu!
    Ka të mjerët...është mirë kështu!
    Mbretëria jonë, meqë jemi të mirë e të forte, duhet të vazhdojë.
    Nuk duan ndryshime, nuk ndjejnë merak nëse në heshtjen e përgjithshme, drogohen nga pasja dhe pushteti.
    Folja e përdorur nga ungjilltari Mateu është “tarassein” që tregon trazimin e detit, të ujërave të vrullshëm.
    Është e njëjta folje që përdoret nga historiani Flavius Jozephus, kur flet për tmerrin e faraonit dhe të gjithë egjiptianëve, kur mësuan për lindjen e Moisiut; ardhja e çlirimtarit, e atij që dëshiron të ndryshojë botën, i fut në panik të gjithë faraonët.
    Herodi ka vrarë tashmë një duzinë anëtarë të familjes nga frika se ata do t'ia kishin marrë atij fronin. Për këtë pra, është normale që ai të ketë frikë sepse ai është një mbret i paligjshëm, megjithatë është për t'u habitur që i gjithë Jeruzalemi është në trazira me të.
    Pse i gjithë Jeruzalemi tani dridhet përballë njoftimit se një mbretëri e re ka filluar?
    Sepse Mateu e paraqet Jerusalemin si qytet të mbuluar nga errësira.
    Dhe prandaj, nëse qëndrohet në Jerusalem, nuk e shihet kjo dritë që shkëlqen.
    Ky Jerusalem tregon botën e vjetër, mënyrën e lashtë të konceptimit të Zotit, marrëdhënien me Të, atë fe i tempullit që ishte një tregti me Zotin... I ofrohet diçka Hyjit dhe më pas Ai bëhet dashamirës tuaj, jo!
    Kjo është errësirë në fytyrën e Zotit!
    Tani kjo errësirë tretet nga drita që vjen me Krishtin dhe Jeruzalemi dridhet sepse është errësuar dhe e trazuar nga kjo dritë; ne e dimë se kur Jezusi të hyjë në tempull, ata do të shqetësohen nga drita që Ai sjell në fytyrën e Zotit, dhe më pas shqetësohen nga feja e re, nga marrëdhënia e re të njeriut me Zotin.
    Ndërsa Herodi mbetet i shqetësuar sepse Jezusi erdhi me dritën e tij për të përmbysur mbretëritë e kësaj bote.
    Mbretëria që Ai sjell, nuk është ajo e sundimtarëve, por e shërbëtorëve. I madh nuk do të jetë më ai që ulet në fron, por ai që fillon t'i lajë këmbët vëllait të tij.
    Epo... për Herodin dhe skribët që ai mbledh, ky do të ishte momenti, mundësia e jetës; Herodi mund të kishte hequr dorë nga e kaluara e tij të intrigave, mizorisë, vrasjeve... pikërisht kur lind Jezusi - është viti 7 para Krishtit - ai vret dy nga djemtë e tij, Aleksandrin dhe Aristobulin. Herodi mundte t'i jepte fund një jete katastrofike dhe të mirëpriste edhe atë dritë të re. Por jo, nuk e pranoi deftimin e Zotit, Epifaninë e mbretit të ri: Ai do të vdesë 3 vjet më vonë në Jerikon.
    Le të shohim edhe këtë aleancë të pushtetit politik me pushtetin fetar: ata që janë në sferën e pushtetit, jetojnë gjithmonë në gënjeshtra, punojnë në fshehtësi, i frikësohen dritës dhe kushdo që ka pushtetin, qoftë politik apo fetar, duhet të jetë gjithmonë i kujdesshëm. Në këtë pikë shohim qartë se kemi të bëjmë me teologji dhe jo me një lajm, kur Herodi thotë:
    “Shkoni dhe bëni me kujdes kërkime rreth fëmijës. Kur ta gjeni, më lajmëroni që të vij edhe vetë e t’i shpreh nderimet e mia” (Mt.2,8).
    Kjo fjali nuk mund të jetë lajm, Herodi nuk ishte aq naiv sa të mos dinte si ta zgjidhte problemin e të ditur se kush ishte fëmija që lindi.
    Le të dëgjojmë tani se si përfundon kërkimi i yllit që është Krishti:
    “9 Ata, si e dëgjuan mbretin, u nisën. Dhe ja, ylli që kishin parë në lindjen e tij, u shkonte përpara derisa zuri vend aty ku ishte fëmija. 10 Ata, kur e panë yllin, u bënë shend e verë. 11 E, si hynë në shtëpi, panë fëmijën me Marinë, të ëmën e tij, ranë përmbys dhe i shprehën nderimet e tyre. Pastaj hapën thesaret e veta e i dhuruan: ar, kem e mirrnë. 12 Të mësuar në ëndërr prej Hyjit të mos ktheheshin te Herodi, u kthyen një rruge tjetër në vendin e vet” (v.9-12).
    Dijetarët nuk e shohin yllin në Jerusalem. Vetëm kur largohen nga kryeqyteti, ku dominon errësira, që krenohet nga fuqia e mbretërive të kësaj bote, e ku praktikohet një fe e shpikur nga njerëzit... drita nuk shkëlqen këtu. Kur dalin nga Jeruzalemi, shohin sërish dritën e këtij ylli që është Krishti: është ftesa për ne për t'u larguar nga fshati që tregon një mënyrë tradicionale për të justifikuar gjithçka që ndodh, mënyrën e zakonshme të të menduarit, mënyrën e të menduarit, të vlerësimit të të gjithëve. ... është mbretëria e logjikës së botës, ajo që mëson se njeriu i suksesshëm është ai që grumbullon pasurinë, që arrin pushtetin, që shijon jetën.
    Duhet të largohesh nga ky fshat që të mund të sodisësh yllin, përndryshe ka një mërzi mendore dhe mpirje të zemrave. Jerusalemi përfaqëson mbretërinë e fesë e cila nuk vendos një marrëdhënie dashurie të lirë me Zotin, por një marrëdhënie tregtare siç ishte në tempullin e Jeruzalemit: ne duhet të largohemi nga ky qytet, përndryshe nuk do ta shohim kurrë dritën e yllit që është Krishti.
    Një nga shenjat se drita nuk po ndriçon, është trishtimi! Sapo u larguan nga Jeruzalemi, panë përsëri dritën dhe u pushtuan nga një gëzim i madh e i pamasë.
    Është hera e parë që fjala harà, gëzim shfaqet në Ungjillin e Mateut dhe paraqitet ajo “harà megale sfodra”, që do të thotë gëzim i madh, i pamasë.
    Rruga drejt dritës është ajo që të çon drejt gëzimit, sepse vetëm pranimi i propozimit të njeriut që të bën Krishti, është ai që përkon me identitetin tënd, nëpërmjet të cilit ti më në fund gjen paqen, harmoninë me veten.
    Rruga drejt kësaj drite nuk është e thjeshtë, ka momente – ta marrim parasysh – në të cilat kjo dritë zhduket, edhe ne zhytemi në errësirën dhe mjegullën e kësaj bote.
    Çfarë të bejmë në këto momente veshtirësie që më pas përfaqësojnë rrugën tonë, janë edhe momente frike, dyshimi, pasigurie, kur edhe shpresat dështojnë... këta momente janë si kur ti e drejton makinën dhe ka një moment mjegull. Nuk e nderron drejtimin, sepse ke parë që rruga shkonte në atë drejtim.
    Këtu dijetarë nuk e kanë braktisur drejtimin e jetës së tyre, vazhduan ta kerkonin këtë dritë dhe kur e gjejnë më në fund Krishtin, cfarë bëjnë ata?
    Ata paraqesin dhuratat e tyre!
    Ku shkoi Mateu për të gjetur këtë ar, temjan dhe mirrë?
    Kur ndërtoi historinë e tij, ai mori mesazhin që vjen nga dhuratat e paraqitura nga ata që panë yllin, në profecinë e librit të profetit Isaia në kapitullin 60.
    Ja çfarë kishte thënë Profeti:
    “Ngrihu, shkëlqe, se po vjen drita jote,
    mbi ty po lind Lavdia e Zotit!” (Is. 60, 1).

Dhe kur shkëlqen kjo dritë e re, çfarë ndodh?
    Popujt do të ecin drejt dritës së re, mbretërit drejt shkëlqimit të agimit të kësaj drite të re... Një tufë devesh do të pushtojë vendin, dromedarë nga Madiani dhe Efa, ata të gjithë do të vijnë nga Sheba, duke sjellë ar dhe temjan dhe duke shpallur lavditë e Zotit.
    Tani ne gjithashtu kuptojmë se si në traditën tonë, këta njerëz të mençur vijnë me deve dhe dromedarë.
    Vëllezërit tanë në besim lexonin Shkrimet dhe kjo është arsyeja pse ata na treguan edhe kafshët që përdornin këta dijetarë, por këtu janë paraqitur dhuratat. Profeti kishte thënë se mbretit të ri do t'i sillnin ar dhe temjan, aty është shtuar mirra.

Kanë pasur shumë interpretime këta tre dhurata! Le të kuptohet se simbolika është biblike.
    Çfarë përfaqëson ari?
    A është oferta që bëhet si një haraç për sovranin dhe çfarë bëjnë ata që kanë parë dritën e mbretit të ri?
    Ata ia paraqesin haraçin e tyre, d.m.th., ata e pranojnë se ai është mbreti dhe duan t'i përkasin mbretërisë së tij.
    Temiani është elementi specifik i shërbimit priftëror, vetëm priftërinjtë mund të ofrojnë temjan.
    Këta njerëz që panë dritën dhe i janë bashkuar mbretërisë së re, janë edhe priftërinj, domethënë i ofrojnë Zotit atë adhurim që i pëlqen, atë temjan që i pëlqen, i vetmi temjan që e kënaq, është temjan dashurie, shërbimi ndaj vëllait.
    Kushdo që hyn në këtë mbretëri të re është edhe prift, i ofron Zotit adhurimin që i pëlqen Atij.
    Më në fund mirra, nëse hapim Këngën e Këngëve, përsëritet vazhdimisht si simbol i dashurisë; tashmë ne kapitullin e parë nusja thotë:
    “I dashuri im është për mua si një thes me mirrë”.
    Dhe pak më tutje është dhëndri i cili thotë:
    “Kam ardhur në kopshtin tim, motra ime nuse, e mbledh mirrën time – që është dashuria e nuses – balsamin tim”.
    Këtu dijetarët përfaqësojnë të gjithë ata që i janë bashkuar mbretërisë së re dhe që janë priftërinj, kanë marrëdhënie bashkëshortore me Zotin! Ai nuk është më mjeshtri, ligjvënësi, xhelati, jo! Zoti është deashuria!
    Është ai që e do pa kushte njeriun që ndihet i përfshirë, si nusja me dhëndrin, në këtë dashuri.
    Dijetarët tani kthehen për një tjetër rrugë, nuk është më rruga e mëparshme, ata kanë zbuluar dritën e re dhe tani një marrëdhënie krejtësisht e re me Zotin, me veten dhe me vëllezërit e tyre fillon për ta.
    Mesazhi për ne është që ta lëmë veten të udhëhiqemi nga ky yll, pastaj historia e jetës sonë do të ketë kuptimin e saj.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,889
    Postimet në Bllog
    3

R. M. R. PAGËZIMI I JEZUSIT VITI B.

PËRGATITJA E LITURGJISË

PAGËZIMI I JEZUSIT VITI B.

MË 7 – 1- 2024.

UNGJILLI: Mk. 1, 7-11.

“7 Në predikimet e veta thoshte:
    “Pas meje po vjen një më i fortë se unë. Unë nuk jam i denjë as të ulem para tij për t’ia zgjidhur rripin e sandaleve të tij.
    8 Unë ju pagëzova me ujë, ndërsa ai do t’ju pagëzojë me Shpirtin Shenjt”.
    9 Në ato ditë erdhi Jezusi prej Nazaretit të Galilesë e Gjoni e pagëzoi në Jordan.
    10 Dhe menjëherë, ndërsa po dilte nga uji, pa qiellin e hapur dhe Shpirtin në trajtë pëllumbi që po zbriste mbi të,
    11kurse prej qiellit jehoi zëri: “Ti je im Bir ‑ Djali i dishirit! Ty të miratova!”

LECTIO DIVINA – MEDITIMI – LUTJE.

Ky është një tekst kapital i Ungjillit pasi na tregon fillimin e misionit të këtij profeti
    i cili ka shënuar, për 2000 vjet, historinë e re të njerëzimit.
    Jezusi largohet nga Nazareti ku kaloi jeta për 30 vjet në heshtjen e njerëzve të zakonshëm.
    Ne do të duhet të zbulojmë realitetin e thellë që përshkruan ky tekst në imazhet klasike të Biblës.

Vendi i këtij teksti në tregimin e Markut.
    Jemi në kapitullin e parë të tregimit të Ungjillit sipas Markut.
    Vargjet e para na prezantuan predikimin e Gjon Pagëzuesit.
    Misioni i tij është në thelb të përgatisë zemrat për ardhjen e Zotit Perëndi.
    Nëpërmjet tregimeve të tjera ungjillore, ne e dimë se Gjoni shpall ndërhyrjen e jashtëzakonshme
    të Perëndisë që do të pastrojë popullin e tij me ndërmjetësimin e Atij
    të cilin ai do ta shenjtërojë mesinë me vajosje të shenjtë.
    Gjoni nuk e di ende se kush do të jetë i Zgjedhuri i Perëndisë.
    Ai e pret atë me gjithë shpresën e tij, i bindur se Zoti do t'ia zbulojë Mesinë:
    “31 Nuk e kam njohur as vetë, por arsyeja pse erdha e jam duke pagëzuar me ujë është që ky t’i zbulohet Izraelit”. 32 Gjoni dëshmoi edhe: “E pashë Shpirtin Shenjt tek zbriti prej qiellit porsi pëllumb dhe zuri vend mbi të. 33 Unë nuk e njihja atë, porse Ai që më dërgoi të pagëzoj me ujë, Ai edhe më tha: ‘Në atë që të shohësh se zbret Shpirti Shenjt dhe zë vend në të, ai është që pagëzon me Shpirtin Shenjt.’ (Gjn 1,31-33).

Qëndrimi i Jezusit në shkretëtirë.
    Atje ai do të përballet me të gjitha tundimet që do të ndeshet gjatë predikimit të tij
    për të kryer misionin që Zoti i dha atij dhe e beson.

Kush është Gjoni?
    Gjoni, biri i Elizabetës dhe të Zakarisë, është një personazh i rëndësishëm i kohës së tij.
    Epoka e tij fillon në vitin 63 para Krishtit me pushtimin romak të Palestinës
    dhe do të përfundojë në vitin 135 pas Krishtit me zhdukjen e kombit hebre.
    Gjatë këtyre viteve do të ketë lëvizje të shumta dhe revolta.
    Njëra prej tyre udhëhiqej nga një galileas: Juda.
    Por romakët e shtypën lëvizjen e tij dhe kryqëzuan 2000 mbështetës së tij.
    Lëvizja vazhdoi në mënyrë klandestine dhe më vonë do të quhej lëvizja Zelot.
    Në vitin 66, Zelotët ia dolën marrjen e pushtetit. Por do të jetë për një kohë të shkurtër, sepse, katër vjet më vonë, Roma do të shtypë revoltën dhe do të shkatërrojë tempullin. Jeruzalemi nuk do të kishte Mbret tjetër përveç Zotit.
    Pranimi i zgjedhës së Romës u konsiderua si një pabesi e rëndë ndaj Zotit.
    Një grup tjetër ndante këto bindje: farisenjtë.
    6000 prej tyre pasi refuzuan të nënshkruanin aktin e Besnikërisë ndaj Cezarit, u dorëzuan Romakëve.
    Por ata refuzuan të merrnin armët kundër Romës,
    ndoshta duke e konsideruar çdo kryengritje si të dënuar me dështim.
    Ata formojnë një grup shumë besnik ndaj Tevratit (Mësimit) të Zotit dhe traditave.
    Për ta, Zoti do t'i shpërblejë ata që respektojnë urdhërat e Tevratit dhe do t'i ndëshkojë të tjerët.
    Pavarësisht nga emri i farisenjve (që do të thotë 'të ndarë'), ata jetojnë mes njerëzve.
    Kjo i dallon ata nga një grup tjetër: esenët.
    Këta mendonin se Populli i tyre – duke përfshirë elitën priftërore – jetonte në mëkat.
    Prandaj e lanë shoqërinë për të jetuar në shkretëtirë në një komunitet monastik.
    Ata e quajnë veten 'bij të dritës' dhe i konsiderojnë hebrenjtë e tjerë si 'bij të errësirës'.
    Ata presin Ditën e Madhe kur Zoti do ta pastrojë popullin e tij gjatë një lufte kundër romakëve.

A ishte Gjoni anëtar i sektit të tyre?
    Ndoshta sepse edhe ai shpall si të afërt Ditën e Madhe të Zotit.
    Këtu është një tekst i madh të Ungjillit meqenëse na tregon fillimin e misionit të këtij profeti
    i cili ka shënuar, për 2000 vjet, historinë e re të njerëzimit.
    Jezusi largohet nga Nazareti ku jetoi 30 vjet në heshtjen e jetës së zakonshme.
    Ne do të kemi për të zbuluar realitetin e thellë që përshkruan ky tekst në imazhet klasike të Biblës.

Vendi i këtij teksti në tregimin e Markut.
    Jemi në kapitullin e parë të tregimit të Ungjillit sipas Markut.
    Vargjet e para na paraqitën predikimin e Gjon Pagëzuesit.
    Misioni i tij është në thelb të përgatisë zemrat për ardhjen e Zotit.
    Nëpërmjet tregimeve të tjera ungjillore, ne e dimë se Gjoni shpall ndërhyrjen e jashtëzakonshme të Perëndisë,
    i cili do ta pastrojë popullin e tij nëpërmjet ndërmjetësimit të Tij
    gjatë të cilit ai do ta shugurojë si mesia me vajosjen e shenjtë.
    Gjoni nuk e di ende se kush do të jetë i zgjedhuri i Perëndisë.
    Ai e pret me gjithë shpresën e tij, i bindur se Zoti do t'ia zbulojë Mesinë:
    “31 Nuk e kam njohur as vetë, por arsyeja pse erdha e jam duke pagëzuar me ujë
    është që ky t’i zbulohet Izraelit”.
    32 Gjoni dëshmoi edhe:
    “E pashë Shpirtin Shenjt tek zbriti prej qiellit porsi pëllumb dhe zuri vend mbi të.
    33 Unë nuk e njihja atë, porse Ai që më dërgoi të pagëzoj me ujë, Ai edhe më tha:
    ‘Në atë që të shohësh se zbret Shpirti Shenjt dhe zë vend në të, ai është që pagëzon me Shpirtin Shenjt.’(Gjn. 1,31-33).
    Është ky moment unik që teksti ynë do të përshkruajë.
    Do të pasohet nga qëndrimi i Jezusit në shkretëtirë.
    Atje ai do përballet me të gjitha tundimet që do të hasë gjatë predikimit të tij
    për të kryer misionin që Zoti i besoi atij.
    A ishte Gjoni anëtar i sektit të tyre?
    Ndoshta sepse edhe ai shpall si të afërt Ditën e Madhe të Zotit.
    Por Gjoni dallohet nga të gjithë këto lëvizje
    në kuptimin që ai i drejtohet të gjithë popullit.
    Zelotët, farisenjtë, esenët, saducenjtë (anëtarë të aristokracisë fetare),
    ai i fton të gjithë në konvertim:
    Siç e pa shumë farisenj dhe saducenj duke ardhur në pagëzimin e tij,
    ai u tha atyre: “O pjellë nepërkash, kush ju tregoi rrugën për t'i shpëtuar zemërimit që po vjen?”.
    Për Gjonin, ata që e konsiderojnë veten 'të pastër' nuk duhet të mendojnë
    se Zoti do t'i ndëshkojë vetëm paganët.
    Të gjithë duhet të ndryshojnë jetën e tyre nëse duan të mbijetojnë nga zemërimi i Perëndisë që do të ndëshkojë.
    Gjoni parashikon ardhja e një mesi gjykues i cili mban në dorë lopatën për t'u gërmuar.
    Kjo imazh i fitimit përfaqëson ndarjen ndërmjet të mirës (kokrrës)
    dhe të keqes (lëvozhgës).
    Nëse gruri i mirë do të mblidhet, lëvozhga do të digjet.
    Prandaj mesazhi i Gjonit nuk ka për qëllim formimin e një sekti të të pastërve
    por të sjellë një transformim të të gjithë Izraelit.
    Nëse njerëzit – ose të paktën shumica – pendohen, Zoti do ta vonojë zemërimin e Tij.
    Për të nënkuptuar këtë konvertim, Gjoni propozon një gjest shumë të thjeshtë: pagëzimin.
    Një pagëzim që duhet të përkthejë një ndryshim jete: Lk. 3,11-14:
    “10 Atëherë e pyetnin turmat:
    “Neve, pra, ç’na duhet të bëjmë?”
    11 “Kush ka dy palë petka ‑ u përgjigjej ‑ le t’i ndajë me atë që s’ka. Edhe ai që ka ushqime, le të bëjë kështu!”
    12 Erdhën edhe disa tagrambledhës t’i pagëzojë dhe i thanë:
    “Mësues, po ne çka duhet të bëjmë?”
    13 Ai u përgjigj:
    “Mos kërkoni asgjë më tepër se ju është caktuar.”
    14 E pyetën edhe disa ushtarë:
    “Po ne, çka duhet të bëjmë?”
    Edhe atyre iu përgjigj:
    “Askënd mos merrni me të keq! Askënd mos paraqitni rrejshëm dhe jini të kënaqur me rrogën tuaj!”
    Ky është konteksti historik në të cilin do të ndodhë kjo:
    Momenti ishte gatii për një takim të Gjonit me Jezusin:

Ja ku vjen pas meje një që është më i fortë se unë.
    Gjon Pagëzuesit ishte i vetmi njeri që i bëri përshtypje Jezusit.
    Jezusi besoi në këtë zë që paralajmëroi njerëz të fatkeqësisë së afërt,
    që i thirri të gjithë në kthimin e zemrës.
    Ai u bashkua me ata që ishin të vendosur ta ndiqnin atë.
    Ai u pagëzua nga Gjoni”.

A nuk është ai mesia, më i fortë se Gjoni?
    Atëherë Jezusi shfaqet, pasi erdhi nga Galilea te Gjoni, për t'u pagëzuar prej tij.
    Gjoni dëshiron ta kundërshtojë këtë:
    “Jam unë, tha ai, që duhet të pagëzohem nga ti dhe je ti që vjen tek unë!;
    Por Jezusi i përgjigjet:
    “Le të bëhet tani: kjo është rruga që ne të përmbushni gjithë drejtësinë.” (Mt 3:13-15)
    Rrëfimi i Lukës ndoshta na jep shpjegimin e këtij gjesti të Jezusit:
    Tani kur të gjithë njerëzit u pagëzuan, Jezusi, i pagëzuar gjithashtu, u lut (Lk 3:21) .
    Duke mirëpritur këtë pagëzim, Jezusi i përgjigjet mesazhit të Gjonit:
    “Është i gjithë populli që duhet të konvertohet për të parandaluar fatkeqësinë e ardhshme”.
    Prandaj Jezusi tregon solidaritet me popullin e tij duke ndarë qasjen e tij.

Jezusi A ishte ai një dishepull i Gjonit?
    Është e mundur sepse shprehja 'eja prapa' shpesh përshkruan dishepullin e një mjeshtri.
    Dishepujt e një rabini në fakt ecnin pas tij për të mbajtur pllakat e tij.
    Ne themi se ne e vendosim veten 'të ndjekim' dikë kur bëhemi ndjekës të tij.
    Tregimi i Ungjillit për Gjoni përmend gjithashtu se Jezusi ishte 'me Gjonin', prandaj dishepulli i tij, siç thonë dishepujt e Gjonit, pagëzuesit i zotit të tyre:
    Rabi, ai që ishte me ty përtej Jordanit, ai për të cilin ju dhatë dëshmi, ja edhe ai fillon të pagëzojë dhe të gjithë shkojnë tek ai (Gj. 3,26).

Aty gjejmë këtë deklaratë nga Gjoni: “Ai duhet të rritet dhe unë duhet të zvogëlohem” (Gjn 3:30)
    Ndoshta ka një lojë fjalësh në aramaisht ku fjala rabi do të thotë 'i madhi im'.
    Gjoni, pasi ka qenë rabini i Jezusit, duhet të tërhiqet përpara ish-dishepullit të tij:
    ai duhet të bëhet i madh. Ky do të ishte edhe kuptimi i shprehjes:
    Unë nuk jam i denjë të përkulem para këmbëve të tij për të zhbërë rripin e sandaleve.
    Kjo nënkupton të biesh në gjunjë.
    Gjon do të donte të thoshte: “Unë as që jam i denjë të jem skllav i dishepullit tim”.
    Kur Gjoni flet për Jezusin si 'Ai që është më i fortë', çfarë do të thotë kjo shprehje?
    Ky term ndoshta evokon shëmbëlltyrën e Lukës (11,21) ku 'i forti', i cili është kreu i demonëve, përndiqet nga 'më i forti' i pajisur me forcën e Shpirtit Shenjt:
    Por nëse është me 'gishtin e Perëndisë' që unë dëboj demonët,
    atëherë Mbretëria e Perëndisë vjen nga ju.
    Kur njeriu më I fort me armë ruan pallatin e tij, ajo që i takon është e sigurt.
    Por kur del një njeri më i fortë që triumfon mbi të,
    ai i merr të gjithë armatimin në të cilin kishte besuar dhe shpërndan plaçkën e tij.
    ' Më i forti do të konfirmojë gjithashtu fuqinë e tij hyjnore në skenën e shkretëtirës
    ku ai do të kapërcejë tundimet e djallit (Mk 1,12-13)
    Forca e tij do ta lejojë atë të pagëzojë në Shpirtin e Hyjit.

Unë ju pagëzova në ujë; ai do t'ju pagëzojë në Frymën e Shenjtë.
    Dëgjuesit e Gjonit nuk janë të paditur për tekstet biblike
    që flasin për këtë kohë kur Shpirti do të jepet për pastrimin e njerëzve:
    “Unë do të spërkas ujë të pastër mbi ju dhe ju do të jeni e pastër, një zemër prej mishi.
    Unë do të vendos Shpirtin tim brenda jush.
    Do t'ju bëj të ecni sipas ligjeve të mia, do të mbani dhe praktikoni zakonet e mia (Ez 36,25-27).
    Në të vërtetë, të jetoni sipas Tora nuk mjafton të njohësh Torën.
    Të dish të dallosh të mirën nga e keqja, të njohësh mendimet e Zotit dhe Urtësinë e tij,
    kjo nuk mjafton për të jetuar në rrugën e drejtë të jetës.
    Duhet të kesh forcën shpirtërore që të lejon të përmbush atë që ne e dimë se është e mirë dhe e shenjtë.
    Duhet të kesh brenda vetes një forcë dashurie për të dashuruar.
    Dhe ne e marrim këtë forcë duke mirëpritur dashurinë hyjnore.
    Për Isainë, mesia që presim do të jetë veçanërisht bartës i këtij Shpirti:
    mbi të e kam ndikuar Shpirtin tim:
    ai do t’ua japë të drejtën popujve” (Is. 42,1).
    Dhe: “Në të do të pushojë shpirti i Zotit,
    shpirti i urtisë e i dijes,
    shpirti i këshillave dhe i forcës,
    shpirti i kuptimit dhe i frikës së Zotit” (Is 11,2).
    Do të përmbushet premtimi i Perëndisë siç e shpalli profeti Joel:
    “1 Do ta ndikoj Shpirtin tim
    mbi çdo njeri
    e do të bëhen profetë bijtë e bijat tuaja,
    pleqtë tuaj ëndrra do të shohin,
    djelmoshat tuaj do të kenë vegime.
    2 Madje edhe mbi skllevër të mi ‑ burra e gra,
    në ato ditë do ta ndikoj Shpirtin tim” (Jl.3.1-2
    Apostulli Pjetër më vonë do të thotë kur e përshkruan Jezusin:
    “Hyji Jezusin prej Nazaretit e shuguroi me Shpirtin Shenjt e me pushtet; atë që e përshkoi vendin duke bërë mirë e duke shëruar të gjithë ata që kishin rënë nën pushtetin e djallit, sepse Hyji ishte me të. Ju e dini se si Zoti i dha ati vajosjen me të Shenjtë; Shpirt dhe fuqi: ai shkoi kudo si bamirës, sepse Zoti ishte me të” (Vap.10,38).
    Këtu përshkruhet, me një imazh simbolik, realizimi i kësaj shprese:
    të pushtohesh nga forca shpirtërore e Zotit.
    Si mund t'i kuptojmë këto imazhe? Ndoshta ka një aludim për një pasazh nga Isaia:
    Atëherë populli i tij kujtoi ditët e Moisiut:
    Ku është ai që e nxori nga deti bariun e kopesë së tij?
    Ku është ai që i solli Shpirtin e tij të Shenjtë?
    “Atëherë popullit i ranë ndër mend ditët e kaluara,
    Moisiu dhe populli i tij.
    “Ku është Ai që i nxori nga deti
    bashkë me bariun e grigjës së vet?
    Ku është Ai që e vuri mes tyre
    Shpirtin e shenjtërisë së vet?
    12 Ai që ia shtiu të djathtës së Moisiut
    krahun e madhërisë së vet?
    Ai që i ndau ujërat
    për të fituar një emër të përhershëm?
    13 Ai që i kaloi fundit të humnerës
    porsi kalin nëpër shkretëtirë
    e në thua s’morën?
    14 Porsi bagëtitë që zbresin në luginë,
    Shpirti i Zotit i çonte drejt pushimit.
    Kështu ti i prive popullit tënd
    dhe fitove emër të lavdishëm.
    15 Shiko nga qielli e shih,
    nga banesa jote e shenjtë dhe e lavdisë sate;
    ku është zilia e fuqia jote?
    Dhembshuria e mëshira jote
    po më rrinë larg.
    16 Sepse ti je Ati ynë!
    Abrahami ne s’na njeh,
    Izraelit s’i kujtohemi;
    por ti, o Zot, je Ati ynë,
    Shpëtimtari ynë:
    i amshueshëm është Emri yt.
    17 Pse na bën të endemi, o Zot,
    larg prej udhëve të tua,
    pse na e ngurove zemrën që të mos të druam?
    Kthehu për dashuri ndaj shërbëtorëve të tu,
    për dashuri të fiseve të pronës sate!
    18 Pas pak kohe që populli yt i shenjtë
    hyri në trashëgimin e vet,
    armiqtë tanë e shkelën Shenjtëroren tënde.
    19 U bëmë tani një kohë të gjatë
    si ata, mbi të cilët ti nuk sundon,
    nga ata, mbi të cilët s’u thirr emri yt.
    Ah, sikur ti t’i shqyeje qiejt e të zbritje,
    para fytyrës sate malet do të dridheshin” (Is 63,11-19).
    Në këtë pasazh nga Isaia, është një lutje e gjallë drejtuar Perëndisë, Atit të Izraelit, popullit të tij
    që 'Ai të vijë për ta shpëtuar duke i dhënë forcë të ecë sipas Tevratit.
    Lutja “Ati ynë” përkthen mirë thelbin e kësaj lutje të Isaisë:
    “Ardhtë mbretëria jote dhe emri yt u shenjtëroftë nga bijtë dhe bijat e tua!”
    Gjatë pagëzimit të Jezusit, kjo 'shqyerje e qiejve' përkthehet pra përgjigja e Atit ndaj lutjes së njerëzve:
    Zoti dërgon Mesinë-shpëtimtarin e tij.
    A nuk është Jezusi ky Moisiu i ri, bari i popullit të tij, i cili del nga deti?
    Ashtu si hebrenjtë kishin zbritur në ujërat e Detit të Kuq
    për të dalë të çliruar nga zgjedha e Egjiptianëve për t'i shërbyer lirisht Perëndisë së tyre,
    ashtu Jezusi nuk zbriti në ujërat e Jordanit
    për të dalë nga Perëndia të caktuar si mesia që do të çlirojë popullin e tij?
    Zoti e vendos Shpirtin e tij në Jezusin.
    Teksti përdor një imazh tjetër, imazhin e pëllumbit, për të përkthyer këtë dhuratë të Shpirtit.
    Kjo mund t'i referohet tekstit të Zanafillës:
    “1 Në fillim Hyji krijoi qiellin e tokën.
    2 Toka ishte e shkretë dhe e zbrazët;
    terri e mbulonte humnerën
    dhe fryma e Hyjit endej përmbi ujëra” (Zan 1,1-2).
    Talmudi babilonas, një koment rabinik (Hagiga 15 a) thotë
    se në atë kohë, Shpirti i Zotit rri pezull mbi faqen e ujërave
    si një pëllumb që rri pezull mbi të vegjlit e tij, por nuk i prek ato.
    I njëjti koment thotë se Zoti mund t'i zbulohet drejtpërdrejt njërit prej bijve të tij
    duke bërë një zë të dëgjuar nga qiejt që rënkon si pëllumb” (Berakhot 3a).
    Prandaj, ky imazh i pëllumbit do të lidhej me zërin që vjen nga qielli:
    Ti je Biri im i dashur; tek ti vullneti im i dashurisë gjendet i përsosur.
    Jezusi është 'i dashuri' i Atit, ai në të cilin dashuria hyjnore është mirëpritur në mënyrë të përkryer.
    Njeriu Jezus nuk refuzoi kurrë të bashkonte vullnetin e tij me vullnetin e Atit.
    Secili Fëmija hebre u krijua kulturalisht nga babai i tij njerëzor, i cili i transmetoi atij
    Tevratin, Mësimin e Urtësisë së Zotit, të cilin fëmija e mësoi përmendësh.
    Duke u bërë i rritur, në moshën 13 vjeç, i riu do të bëhet më i madh, drejtpërdrejt biri i Zotit
    duke e lejuar veten të gjenerohet nga Ati Hyjnor duke dëgjuar Torën, domethënë duke e vënë në praktikë gjatë gjithë jetës së tij. Ai do të bëhet bar mitzvah, 'biri i urdhërimeve' të Torës.
    Jezusi e përjetoi këtë lindje që e bën atë 'bir të Perëndisë' në një mënyrë unike.
    Në përkthimin greqisht të Biblës, mbiemri 'mirëdashur', shpesh përkthehet me fjalën “i parëlinduri”: Jezusi është plotësisht i parëlinduri i Atit.
    Dhe “Ata të cilët i ka njohur që më parë, ata edhe i paracaktoi të jenë të ngjashëm me Birin e vet, kështu që Biri i tij të jetë vëllai i parë në mes të shumë vëllezërve. Ata që i paracaktoi, ata edhe i grishi; ata që i grishi, ata edhe i shfajësoi, ata që i shfajësoi, ata edhe i lavdëroi” (Rm. 8,29-30).
    Fjalët e huazuara nga zëri bashkohen gjithashtu me disa tekste biblike:
    Në librin e 2-të të Samuelit, profeti Nathan i premton Davidit
    se Zoti do të zgjedhë, nga pasardhësit e tij, një mesi të cilin do ta konsiderojë si djalin e tij:
    ai do të bëhet depozituesi i Tevratit të cilit ai do të ketë përgjegjësinë për të garantuar respektin nga të gjithë:
    “12 Kur të jenë mbushur ditët e tua e të kesh pushuar pranë etërve të tu, do të të ngre një pinjoll tënd pas teje, që do të rrjedhë prej teje, dhe mbretërinë e tij unë do ta bëj të qëndrueshme. 13 Ai do të m’ia ndërtojë emrit tim Shtëpinë, kurse unë do ta bëj të amshueshëm fronin e tij mbretëror. 14 Unë do t’i jem babë e ai do të jetë bir. Nëse do të bëjë ndonjë të keqe, do ta ndëshkoj me thupër njerëzish e me të rëna që japin bijtë e njeriut” (7.12-14)
    Ky emërtim bir, për mbretin-mesia, merret gjatë shugurimit mbretëror:
    Unë do të publikoj dekretin: Zoti më tha:
    “Unë do ta shpall vendimin e Zotit.
    Ai më tha: “Ti je im Bir,
    unë sot të linda!” (Ps 2,7).
    Zëri hyjnor gjithashtu mund të bëjë jehonë të tekstit të Isaias për 'Shërbëtorin e Perëndisë'.
    Në të vërtetë, në greqisht, e njëjta fjalë “pais” mund të përcaktojë si djalin e ri, djalin dhe shërbëtorin.
    mbi të e kam ndikuar Shpirtin tim” (Is 42,1).
    Lidhja është e dukshme në versionin e këtij vargu nga Isaia në tregimin e Mateut:
    “18 “Ja shërbëtori im, të cilin e zgjodha,
    i Dashuri im, që e ka për zemër shpirti im.
    Në të do ta vë Shpirtin tim.
    Ai do t’u lajmërojë paganëve fenë e vërtetë.
    19 Nuk do të kërcënojë as nuk do të bërtasë,
    askush s’do ta dëgjojë zërin e tij në sheshe.
    20 As kallamin e shkelur s’do ta thyejë,
    as fitilin që veçsa tymon nuk do ta ndalë
    derisa ta ketë çuar të drejtën në fitore.
    21 Në Emrin e tij do të shpresojnë popujt” (Mt 12,18-21).
    Prandaj Jezusi do të ketë misionin e shpalljes së të drejtës hyjnore për të gjitha kombet:
    njohja e Tevratit për të gjithë njerëzit dhe jo vetëm për popullin hebre.
    “Ai më tha: “Tepër pak është të më jesh shërbëtor
    për t’i rilindur fiset e Jakobit,
    për t’i riatdhesuar Tepricat e Izraelit:
    por të caktoj të jesh drita e popujve
    që shëlbimi im të arrijë në skaj të tokës!” (Is 49,6).
    Ky është misioni i shpalljes së Ungjill për të gjitha kombet,
    do të jenë dishepujt e Jezusit ata që do ta zbatojnë atë (krh. Vyp. 13,46-47).
    Kështu, nëpërmjet kësaj përvoje të fortë shpirtërore që pati me rastin e pagëzimit të tij,
    Jezusi mori misionin e tij nga Ati i tij hyjnor: ai, biri i vetëm i Perëndisë, do të ishte dera - fjala e Atit për të dhënë interpretimin e përsosur të Torës me qëllim që të ripërtërihet aleanca midis Zotit dhe Izraelit dhe të hapet kjo aleancë për të gjithë popujt.

Pagëzimi i dishepullit të Jezusit
    Ajo që Jezusi përjetoi është tipike, në kuptimin e një model për të gjithë jetën e krishterë.
    Siç i shpjegon Jezusi Nikodemit, ne duhet të lindim nga Shpirt:
    Amen! Askush nuk mund të hyjë në Mbretërinë e Perëndisë nëse nuk lind nga uji dhe nga Shpirti.
    “6 Çka lind prej mishit, mish është,
    e çka lind prej Shpirtit, shpirt është.
    7 Mos u çudit që të thashë:
    ‘Duhet të lindni përsëri prej së Larti” (Gj. 3,6-7).
    I krishteri është i zhytur në frymën shpirtërore që vjen nga Perëndia
    për të qenë në gjendje të jetojë ungjillin e Jezusit dhe gjithashtu të bëhet një bir, bijë e Perëndisë.
    Ky pagëzim duhet të përurojë një stil jete që do të zhvillojë tek ne qenien hyjnore.
    E gjithë jeta jonë do të jetë përmbushja e asaj që mbillet në pagëzim.
    Për ta realizuar këtë, ne duhet të gjejmë kohë për të dëgjuar Fjalën hyjnore.
    Fjala hyjnore që hasim në Ungjill duhet të lutet
    për t'u kuptuar.
    Ungjilli nuk është një libër që ne lexojmë, por një libër që lutemi.
    Në heshtjen e lutjes, ne duhet ta marrim këtë ose atë fjalë të ungjillit duke e dëgjuar nga Jezusi, i cili na e thotë personalisht në këtë moment, nga shpirti i tij.
    Madeleine Delbrêl e përshkruan mirë këtë lindje të të krishterit përmes Ungjillit:
    “Ungjilli nuk është vetëm libri i Zotit të gjallë, por libri i Zotit për të jetuar.
    Nuk është bërë për t'u lexuar, por për t'u pranuar në ne.
    Kjo fjali nga Zoti – që ne e kemi hequr nga Ungjilli – dëshiron të fekondojë, modifikojë,
    ripërtërijë shtrëngimin e duarve që do të duhet të japim, përpjekjen tonë në detyrën tonë,
    vështrimin tonë ndaj atyre që do të ndeshim, reagimin tonë ndaj lodhjes,
    trembjen tonë përballë dhimbjes, lulëzimin tonë nga gëzimi. Kur e mbajmë Ungjillin në duar,
    duhet të mendojmë se në të banon Fjala që dëshiron të bëhet mish në ne”.

“Ne të falënderojmë ty Jezus Nazarenas nga Galilea”.
    Ti erdhe të ndash njerëzimin tonë,
    ke ardhur të kërkosh pagëzimin, ti që nuk ke mëkatuar kurrë.
    Ti i ke rrënjët në Historinë, atë të popullit hebre dhe tonën.
    Pagëzuesi e njohu te ti Mesian çlirimtar, Moisiun e ri
    që mbiu me gjithë popullin e Perëndisë nga ujërat e vdekjes.
    Ai përshëndeti në ju Davidin e ri, mbretin e lavdisë të dashur nga Perëndia.
    Ai parashikoi në ti tiparet e Shërbëtorit që erdhi për të mbajtur të gjitha mëkatet.
    Ne të adhurojmë, o Krisht, Biri i dashur i Atit, mbi të cilin zbret Shpirti.
    Ti je Njeri, ti je Perëndi.
    Ti na pagëzon në vdekjen dhe ringjalljen tënde.
    Ti na bën të kalojmë nga vdekja në jetë.
    Ti na bën të lindim në jetën tënde.
    Ti na fton të bëhemi Kishë duke u bërë Trupi yt.
    Ti na sjell në gëzimin dhe dashurinë e përjetshme të Trinisë Më të Shenjtë”.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,889
    Postimet në Bllog
    3

F.A. PAGËZIMII I JEZUSIT VITI B.

PËRGATITJA E LITURGJISË

PAGËZIMI I JEZUSIT VITI B

MË 7-1-2024.

UNGJILLI: Mk. 1, 7-11.

7 Në predikimet e veta thoshte:
    “Pas meje po vjen një më i fortë se unë. Unë nuk jam i denjë as të ulem para tij për t’ia zgjidhur rripin e sandaleve të tij.
    8 Unë ju pagëzova me ujë, ndërsa ai do t’ju pagëzojë me Shpirtin Shenjt.”
    9 Në ato ditë erdhi Jezusi prej Nazaretit të Galilesë e Gjoni e pagëzoi në Jordan.
    10 Dhe menjëherë, ndërsa po dilte nga uji, pa qiellin e hapur dhe Shpirtin në trajtë pëllumbi që po zbriste mbi të,
    11kurse prej qiellit jehoi zëri: “Ti je im Bir ‑ Djali i dishirit! Ty të miratova!”.

Në atë kohë, Gjoni shpalli:
    “Pas meje po vjen një më i fortë se unë. Unë nuk jam i denjë as të ulem para tij për t’ia zgjidhur rripin e sandaleve të tij. Unë ju pagëzova me ujë, ndërsa ai do t’ju pagëzojë me Shpirtin Shenjt” (v.7-8).
    Dhe ja, në ato ditë, Jezusi erdhi nga Nazareti i Galilesë dhe u pagëzua në Jordan nga
    Gjoni. Dhe menjëherë, duke dalë nga uji, ai pa qiejt e hapur
    dhe Shpirtin që po zbriste drejt tij si një pëllumb.
    Dhe një zë erdhi nga qielli: “Ti je im Bir ‑ Djali i dishirit! Ty të miratova!”.

Në vitin 68 pas Krishtit, kur Marku shkroi Ungjillin e tij në Romë, lind një pyetje nga ana e të krishterët e atij
    komunitetit.
    Ata janë të krishterë të brezit të dytë dhe janë ende të traumatizuar nga përndekja e Neronit
    e cila sapo përfundoi me vdekjen e perandorit.
    Ata e pyesin veten:
    "Si filloi historia jonë si besimtarë në Krishtin?"
    Kjo është një pyetje që nëse jemi vërtet të interesuar për historinë tonë, duhet t'ia bëjmë vetes
    edhe ne.
    Dhe pikërisht në faqen e parë të Ungjillit të tij, atë që na propozohet sot, Marku përgjigjet dhe
    ai thotë:
    “Gjithçka filloi kur Jezusi, pasi kaloi 34 vjet të jetës së tij në Nazaret, duke punuar
    si marangoz, vendosi të largohej nga fshati i tij dhe shkoi të Gjon Pagësuesi në Betabara, në bregun e majtas të lumit Jordan, për t'u pagëzuar nga Gjoni”.
    Kështu filloi jetën e tij publike dhe pas pagëzimit nuk u kthye në Nazaret, por ndryshoi
    vendbanimin: ai u vendos në Kafarnaum përgjatë brigjeve të liqenit të Tiberiadës.
    Ai u prit nga disa vëllezër që e pritën në shtëpinë e tyre, ata ishin Pjetri dhe Andrea.
    Pastaj një grup i vogël dishepujsh që u formua menjëherë nga Jezusi,
    nisi një udhëtim që zgjati tre vjet; ky udhëtim tregohet hap pas hapi
    nga Ungjilltari Marku dhe këtë vit, çdo të diel, do të dëgjojmë një episod të këtij
    udhëtimi dhe për ne do të jetë si të ecim në këtë rrugë së bashku me Jezusin dhe dishepujt.
    Ne do të shohim Jezusin duke ecur përgjatë rrugëve të Galilesë, duke ecur përgjatë brigjeve të liqenit, duke hyrë
    në qytete, në fshatra, duke predikuar në sinagoga, duke pranuar ftesa në shtëpi private... sepse Ai erdhi
    në botë pikërisht për këtë arsye... për t'u parë, për të treguar përmes bukurisë së fytyrës së tij
    bukurinë e Atit të Qiellit.
    Personazhi i parë që prezanton Ungjilltari Marku është Gjon Pagëzuesi që kreu misionin e tij
    përgjatë brigjeve të lumit Jordan.
    Le të dëgjojmë:
    “Në predikimet e veta thoshte: “Pas meje po vjen një më i fortë se unë. Unë nuk jam i denjë as të ulem para tij për t’ia zgjidhur rripin e sandaleve të tij. Unë ju pagëzova me ujë, ndërsa ai do t’ju pagëzojë me Shpirtin Shenjt” (v.7-8).
    Çfarë misioni kreu Gjon pagëzuesi përgjatë brigjeve të Jordanit?
    Ai e ftoi popullin e tij që të ndërgjegjësohej se ishte distancuar nga Zoti
    dhe i ftoi të njihnin veten si mëkatarë, për t'u konvertuar
    dhe kur e deklaronin se ishin të gatshëm për t'u kthyer në rrugën e drejtë,
    ai i pagëzontei në lumin Jordan.
    Ishte një luftë kundër së keqes që ai kishte ndërmarrë, por ishte i vetëdijshëm për
    dobësinë e vet, dhe e kuptoi se do të përfundonte duke u pushtuar nga ligësia e pamasë e
    botë.
    Megjithatë, ndjeshmëria e tij shpirtërore e kishte ndihmuar të kuptonte se po vinte një me të vërtetë
    i fortë, jashtëzakonisht më i fortë se ai, i aftë të fshijë mëkatin, të keqen, padrejtësitë dhe të
    fillojë një botë të re.
    Pagëzuesi gëzonte një nderim të jashtëzakonshëm, një popullaritet të jashtëzakonshëm: njerëzit e dëgjonin me entuziazëm,
    aq sa historiani Flavius Josephus thotë se ai kishte një ndikim të tillë te njerëzit që do të kishte
    pasur mundësi t'i përfshirë të gjithë në një revoltë kundër Romës, po të kishte dashur.
    Kishte nga ata që flisnin për të si Mesinë e pritur dhe për të larguar këto keqkuptime në lidhje me
    Personin e vet, Gjon Pagëzuesi sqaroi menjëherë:
    “Unë nuk jam Mesia! Unë pagëzoj me ujë, por ai që vjen pas meje, ai që është në të vërtetë
    i fortë, ai do të pagëzojë me Shpirtin Shenjt".
    Janë dy pagëzime identike në dukje, por në realitet janë krejtësisht të ndryshëm.
    Pagëzimi i Gjon Pagëzuesit është një larje, një pastrim i jashtëm, që thjesht tregonte se ata që e merrnin, ishin në dijeni për
    mëkatin e tyre, ata e kishin kuptuar se duhet të kthehshin në rrugën e drejtë, por ky pagëzim nuk u jepte atyre forcën dhe fuqi
    për të fituar mbi të keqën që banon në brendësinë e tyre.
    Është mirë që ke vendosur të rikthehesh në rrugën e duhur, por ky pagëzim nuk të jep
    forcën për të kapërcyer të keqen që është brenda teje.
    Pagëzimi i dytë, ai në Shpirtin Shenjt, nuk është një larje e jashtme, është zhytje në jetë, në jetën hyjnore e Jezusit:
    është dhurata e Shpirtit të Shenjtë, është zëvendësimi i zemrës së lashtë, ajo zemër që të shtyn
    të kthehesh në vetvete, të jesh egoist, të mos shohësh vëllanë tënd, të jesh indifferent ndaj problemeve të të tjerëve, por
    bën që të jesh një rival i tyre që duhet t’i nënshtrojë dhe t’i skllavërojë vëllezërit e tij.
    Kjo zemër e vjetër, në pagëzimin në Shpirtin Shenjt, zëvendësohet me një zemër të re.
    Është dhurata e natyrës hyjnore që u jepet në adoptim fëmijëve të Zotit e që ofrohet në shenjën e lindjes së re burimi
    pagëzimor.
    Dhe ja, tani hyn në skenë personazhi që do duhet të shpallë Gjoni pagëzuesi, hyn në skenë
    Jezusi që shfaqet në vendin i papritur sepse njerëzit e drejtët nuk shkojnë në lumin Jordan: atje për t’u pagëzuar shkojnë
    mëkatarët, njerëz që nuk jetojnë sipas Ligjit të Perëndisë e
    që e injorojnë Zotin. Dhe çdo gjë mund të pritej nga Mesia
    i Shenjtë, i Drejti, i shpallur nga profetët, por jo se ai do të përzihej me mëkatarët
    te lumi Jordan, atje ku Gjoni pagëzonte.

Të dëgjojmë:
    “Në ato ditë erdhi Jezusi prej Nazaretit të Galilesë e Gjoni e pagëzoi në Jordan” (v.9).
    Ai vinte nga Nazareti, nga një fshat i parëndësishëm i Galilesë.
    Kujtojmë Natanaelin, kur dëgjoi Filipin të fliste me entuziazëm për Jezusin e Nazaretit, ai
    bërtiti: "Por a mund të vijë ndonjë gjë e mirë nga Nazareti?"
    Nuk pritej prej andej ardhja e Mesisë, në të njejtë mënyrë se si do të shkonte Mesia
    te lumi Jordan midis mëkatarëve: Ai duhej të shkonte në Jeruzalem midis njerëzve të shenjtë,
    aty ai duhej të merrte pushtetin dhe të fillonte mbretërinë e Zotit... të gjithë janë të habitur.

Ungjilltari Mateu kujton habinë, reagimin e Gjon Pagëzuesit kur pa Jezusin duke ardhur dhe
    i tha: "Por ky nuk është vendi për ty, çfarë po bën ti këtu?!"
    Dhe Jezusi iu përgjigj
    “Më lejo ta bëj çdo drejtësi, po e kuptoj se kjo është një drejtësi hyjnore që ti nuk e kupton akoma”.
    Le të përpiqemi të pyesim veten, pse të gjithë janë të habitur, Natanaeli, Gjoni... Edhe ne habitemi nga ky
    Mesia, i cili tani ka filluar të prezantohet me jetën e tij publike, ka filluar të bëhet i dukshëm.
    Nëse nuk do të ishim të habitur, do të thoshtë që nuk e kemi kuptuar. Ata e njihnin e kuptuan dhe qëndruan
    të habitur, të shqetësuar.
    Le të pyesim veten
    “Si e imagjinojmë ne Zotin tone? Si mendojmë që është?
    Cili është vendi i tij përshtatshëm sipas nesh?"
    Ndoshta e imagjinojmë larg, në një pallat të bukur, ndoshta e imagjinojmë të gjithëfuqishëm, të ulur në fron, të veshur me
    rroba shumë të çmueshme, po atje ai i lejon që ta afrojnë vetëm ata që janë të shenjtë dhe të drejtët dhe natyrshëm ndëshkon
    ata që shkelin urdhërimet e tij.
    Ne e imagjinojmë atë kështu sepse është e logjikshme për ne që ai është i tillë, neve na pëlqen ky Zot sepse ai na ngjan,
    ai mendon njësoj si ne.
    Tani, në Jezusin e Nazaretit, Hyji Zoti vjen të na tregojë fytyrën e vet dhe surprizat fillojnë.
    Ai nuk shfaqet në fron, ai është në ujë, ai është i zhveshur, ai është në mesin e njerëzve të papastër, ai nuk i dënon
    mëkatarët, ai i përkrah ata, e kjo nuk ndodhi vetëm një herë, në një epizod izoluar, sepse gjithë jetën e tij
    do ta shpenzojë pranë njerëzve që janë të sëmurë fizikisht ose moralisht.
    Ky është njerëzimi që Ai takoi, njerëzimi që Zoti e do dhe jeta e Tij do të përfundojë
    në një kryq që do të gjendet mes dy kriminelëve të kryqëzuar së bashku me të.
    Ky është Zoti i vërtetë, të tjerët janë idhuj që kemi shpikur.
    Tani le të dëgjojmë se çfarë ndodh pasi Jezusi është pagëzuar nga Gjoni:
    “Dhe menjëherë, ndërsa po dilte nga uji, pa qiellin e hapur” (v. 10).
    Skena e pagëzimit, siç dëgjuam, u zhvillua në një mënyrë shumë të thjeshtë. I shoqëruar
    nga Gjon Pagëzuesi Jezusi zbriti në ujërat e lumit Jordan, pastaj u ngrit përsëri.
    Gjithçka që panë të pranishmit ishte aty, asgjë e jashtëzakonshme.
    Ungjilltari Marku, me tre imazhe, na tregon se çfarë ndodhi në të vërtetë në atë moment.
    Në imazhin e parë na thuhet se qiejt u happen, se qiejt u shqyhen.
    Folja greke që ai përdor është “skizomai”, që është shumë e fortë, do të thotë “të thyesh, të grisësh”.
    Mateu dhe Luka përdorin një folje tjetër më të lehtë, "anoigein", që do të thotë të “hapësh”, dhe është ndryshe
    sepse nëse hapet një derë mund të mbyllet përsëri, por nëse e griset nuk do të rregullohet më, nuk do të ndreqet më.
    nuk mund të rikompozohet më.
    "Kjo është ajo që ndodhi - thotë Mark - në atë moment qiejt u grisën, ata nuk mund të ndreqeshin, të regulloheshin më, të
    mbylleshin më”.
    Menjëherë e kuptojmë që është një imazh, qiejt nuk grisen.
    Çfarë do të thotë?
    Për të kuptuar imazhin, duhet t'i referohemi konceptimit që kishin izraelitët.
    Ata thanë se kishte shtatë qiej dhe midis një qielli dhe një tjetri kishte një distancë prej 500 vjetësh ecje,
    Mbi qiellin e shtatë ishte vendbanimi i Perëndisë.
    Epo, çfarë kishte ndodhur?
    Ndodhi se Zoti dërgoi profetët e tij, trajtoi popullin e tij, pati mëshirë për popullin e tij, por këta izraelitë ishin
    të ligj, ata nuk i dëgjuan profetët.

Dhe çfarë kishte bërë Zoti?
    Ai kishte mbyllur qiejt, nuk donte më të merrej me izraelitët që filluan të mendonin se Hyji i kishte ndërprerë totalish
    marrëdhëniet me njerëzimin.
    Izraelitët e devotshëm u çuditën dhe thanë:
    “Po kur do të përfundojë kjo heshtje e Zotit që na shqetëson kaq shumë?
    Zoti nuk do të na flasë më, nuk do të na tregojë më fytyrën e tij të qetë, siç bënte në të kaluarën
    e lashtë".
    Dhe ata e thirrën atë.
    Në kapitullin 63 të profetit Isaia ka një lutje të mrekullueshme që thanë izraelitët:
    “16 Sepse ti je Ati ynë!
    Abrahami ne s’na njeh,
    Izraelit s’i kujtohemi;
    por ti, o Zot, je Ati ynë,
    Shpëtimtari ynë:
    i amshueshëm është Emri yt.
    17 Pse na bën të endemi, o Zot,
    larg prej udhëve të tua,
    pse na e ngurove zemrën që të mos të druam?
    Kthehu për dashuri ndaj shërbëtorëve të tu,
    për dashuri të fiseve të pronës sate!
    18 Pas pak kohe që populli yt i shenjtë
    hyri në trashëgimin e vet,
    armiqtë tanë e shkelën Shenjtëroren tënde.
    19 U bëmë tani një kohë të gjatë
    si ata, mbi të cilët ti nuk sundon,
    nga ata, mbi të cilët s’u thirr emri yt.
    Ah, sikur ti t’i shqyeje qiejt e të zbritje,
    para fytyrës sate malet do të dridheshin” (Is, 63, 16-19).

Ja lutja që bëjnë.
    “Nuk mund ta durojmë më këtë heshtje tënde, grisi qiejt dhe zbrit mes nesh”.
    Këtu është ngjarja e jashtëzakonshme që ndodhi në momentin e Pagëzimit të Jezusit, ne e gjejmë
    përgjigje ndaj kësaj lutjeje, qiejt u shqyen dhe Zoti erdhi mes nesh, ata u rikthyen në
    marrëdhëniet midis Zotit dhe njerëzimit, të gjitha barrierat kanë rënë, si të gjitha frikërat e
    Zotit.
    Zoti nuk mund t'i mbyllë më shtatë qiejt sepse do të linte jashtë Birin e tij.
    Në fund të Ungjillit të tij Marku thotë se në momentin e vdekjes së Jezusit, “veli i tempullit u hoq.
    i grisur".
    Përdor të njëjtën folje dhe është i njëjti imazh.
    Le të kujtojmë: velloja e tempullit ndante "Të Shenjtën" nga "Shenjti i të Shenjtëve" ku banonte
    Zotiin dhe vetëm Kryeprifti mund të hynte në Shenjtin e të Shenjtëve një herë në vit në
    Ditën e Kipurit, sepse aty ishte prania e Zotit, askush nuk mund ta shihte, fytyra e tij ishte e mbuluar.
    Ja çfarë thotë Ungjilltari Marku në fund të Ungjillit të tij: ajo vello është grisur!
    Tani, duke soditur Jezusin që jep jetën e tij për dashuri, ne të gjithë mund të shohim fytyrën e Perëndisë...
    është copëtuar përgjithmonë.
    Tani të gjithë mund të sodisin Perëndinë e vërtetë në Jezusin e Nazaretit dhe është fytyra e një Zoti që nuk
    qëndron larg nbga mëkatarët, sepse ai “Emanuel-Zoti me ne” ecën gjithmonë me ne mëkatarët, ai është një Zot prej të cilit
    nuk mund të kemi më frikë sepse nuk refuzon askënd, nuk sillet si gjyqtar, por gjithmonë e përkrah njeriun e brishtë dhe
    mëkatar.
    Tani le të dëgjojmë imazhin e dytë:
    “dhe Shpirtin në trajtë pëllumbi po zbriste mbi të” (v. 10).
    Kushdo që thirret nga Zoti për të kryer një mision, gjithmonë merr nga Ai forcën që ia mundëson
    ta përfundojë dhe Jezusi duhej të kryente misionin më të jashtëzakonshëm. Për këtë
    Ungjilltari Marku vëren se në momentin e Pagëzimit Ai u paraqit në plotësinë e forces
    hyjnore, e fuqisë së Shpirtit, më natyrën e tij hyjnore; dhe për të na ndihmuar të kuptojmë mesazhin e pranishëm në
    këtë ngjarje, Ungjilltari përdor imazhin e pëllumbit.
    Ka shumë mesazhë për në në këtë imazh…
    - e para është sigurisht ajo e butësisë, ëmbëlsisë, dashurisë.
    Gjatë jetës publike ne do ta gjejmë gjithmonë Jezusin të prekur nga ky Shpirt i ëmbëlsisë, i
    dashuri, mirësi.
    Ai do t'i afrohet këtij njerëzimi të sëmurë, të brishtë, mëkatar, gjithmonë me ëmbëlsi dhe dashuri, kurrë
    ne do ta gjejmë Jezusin duke poshtëruar, sulmuar, ofenduar dikë që ka bërë gabime në jetë.
    Ai gjithmonë do të preket nga ky Shpirt dashurie.
    Ai do ta përmbushë premtimin që gjejmë te profeti Isaia: kur ai flet për shërbëtorin e
    Zot, thotë:
    "Ai nuk do ta thyejë kallamin e mavijosur,
    nuk do ta shuajë fitilin me një flakë të shurdhër,
    gjithmonë do të përpiqet të rikuperohet”.
    E tillë është prania e këtij Shpirti të dashurisë në Jezusin e Nazaretit.
    -Përkujtimi i dytë i imazhit të pëllumbit është “momenti i Krijimit, kur thotë
    Libri i Zanafillës
    "Shpirti i Zotit fluturonte mbi ujëra"
    Rabinët thanë "ishte si një pëllumb mbi një humnerë".
    Çfarë do të thotë për ne ky imazh që kujton Krijimin?
    Ai po na thotë se një botë e re do të lindë, Shpirti do të fillojë një njerëzim të ri.
    -Thirrja e tretë e pëllumbit është më e menjëhershme.
    Të gjithë e mbajmë mend atë që ndodhi pas përmbytjes kur, në një mbrëmje, Noeu shtriu dorën dhe...
    në atë dorë qëndron pëllumbi me një degë ulliri.
    Ishte momenti kur, pasi njerëzimi u pastrua nga mëkati, një botë i ri rilindi për të sjellë
    paqen.
    Këtë dëshiron të na tregojë imazhi i pëllumbit: me fillimin e jetës publike të Jezusit
    filloi një njerëzim i ri në të cilin mbretëron paqja.

Le të dëgjojmë tani imazhin e tretë.
    “Dhe prej qiellit jehoi zëri: “Ti je im Bir ‑ Djali i dishirit! Ty të miratova!”
    Zëri vjen nga qielli, domethënë nga Zoti.
    Sigurisht që nuk është një zë që dëgjohet me veshë, zëri i Zotit nuk është
    e dëgjueshme me veshë, perceptohet në zemër, zbulohet brenda.
    Shprehja "zë nga qielli" ishte një imazh i njohur në kohën e Jezusit. Rabinët
    e përdornin vazhdimisht kur donin t'i atribuonin Zotit një pohim të caktuar.
    Për shembull, nëse dy rabinë po debatonin për interpretimin e një teksti të shenjtë, për shëmbull
    Rabbi Hillel dhe Rabbi Shammai - të cilët ishin më të famshëm në kohën e Jezusit – si në një pikë të caktuar po
    ata e kuptonin se interpretimi i saktë, ai që pasqyronte mendimet e Zotit, ishte ai
    të Hillelit, ata thonin:
    “Një zë u dëgjua nga qielli duke thënë:
    Interpretimi i duhur, ai që pasqyron mendimet e Zotit, është ai i Hillelit!”.
    Në fragmentin tonë, kjo shprehje "zë nga qielli" synon të na tregojë se çfarë mendon Perëndia për Jezusin.
    Ne e dimë se çfarë menduan njerëzit për Jezusin…
    Perëndia pajtohet me gjykimin e dhënë prej tyre?
    Ishte një fitues apo një dështim Jezusi?
    Marku shkruan pas Pashkëve dhe duhet t'i përgjigjet një pyetjeje që dishepujt e komuniteteve
    të krishterët e bënin në vetveten:
    “Mësuesi ynë u dënua si blasfemues nga garantuesit e pastërtisë së besimit
    të Izraelit, me sa duket ishte një i dëbuar, dikush i braktisur nga Perëndia".
    Pyetja shqetësuese ishte:
    “Zoti e ndau këtë gjykim, që përputhet me atë që njerëzit kanë menduar për Jezusin".
    Përgjigja që Ungjilltari Marku vendos në gojën e Zotit, në zërin e Zotit, përbëhet nga tre
    referenca për tekstet e Besëlidhjes së Vjetër.
    -E para "Ti je djali im!"
    Ja çfarë thotë zëri nga qielli.
    Përkujtimi është në të dytën "Ti je biri im, sot të kam lindur!"
    Në botën semite termi bir nuk tregon vetëm gjenerim biologjik.
    Kur një baba e njohu dikë si djalin e tij?
    Jo vetëm kur e kishte lindur atë, por kur i ngjante atij.
    Më shumë se "i lindur", njëri ishte djalë kur "i ngjante babait të tij", për shembull nëse ai
    për prindin ishte besnik, i ndershëm, i dobishëm, i vëmendshëm ndaj të tjerëve, njeri bujar
    dhe nëse fëmija ishte i pamatur, një hajdut… çfarë do të kishte thënë familja?
    "Jo, ai nuk është djali i tij".
    Një baba e njeh dikë si djalin e tij kur i ngjan atij.
    Epo, për farisenjtë, kujt i ngjante Jezusi
    Djali i kujt ishte Jezusi sipas tyre?
    Nga Beelzebuli, ai i ngjante Beelzebulit.
    Marku na thotë se Zoti e njeh Jezusin si djalin e tij, domethënë, ai garanton se ai e njeh veten në Të.
    Me fjalët e tij, në veprat e tij, veçanërisht në momentin në të cilin Ai jep jetë, Ati i Qiellit
    ai thotë “Kështu jam unë! Ai pasqyron imazhin tim në mënyrë perfekte”.
    Jemi në fillim të Ungjillit sipas Markut, ai Ungjill që do të na shoqërojë në çdo gjë
    këtë vit liturgjik dhe ne do të shohim në këtë Ungjill se çfarë bën Jezusi, ne do të dëgjojmë fjalët e tij.
    Ati në Qiell na thotë
    "Mendojeni me kujdes, sepse duke e parë ju më shihni mua!"
    Dhe ai e njeh atë si djalin e tij.
    Le ta vërejmë mirë këtë, jo në një moment triumfi kur burrat e duartrokasin atë - gjithashtu do të ndodhë
    këtë - por ai e njeh atë në momentin në të cilin është me mëkatarët; le të sodisim një fytyrë
    autentike të Atit, fytyrat e tjera, veçanërisht ajo e gjykatësit që përbuz, dënon
    mëkatarët, i dërgon në ferr, ata nuk janë gjë tjetër veçse maska që njerëzit i kanë aplikuar
    fytyra e Zotit.
    E vetmja fytyrë që pasqyron bukurinë e Hyjit Atë është ajo që shohim te Jezusi i Nazaretit.
    "Ai është djali im," tha zëri i Qiellit.
    -Pastaj, thirrja e dytë "e preferuar".
    Referenca është historia e sprovës së cilës iu nënshtrua Abrahamit kur u pyet
    ta ofronte Isakun, të vetmin, të preferuarin, të dashurin.
    Duke zbatuar këtë titull për Jezusin, Zoti na fton të mos e konsiderojmë Jezusin një profet, një mbret si të tjerët:
    Ai është si Isaku, djali i preferuar, i vetmi.
    Edhe ne jemi fëmijë të Perëndisë, por Ai është i Vetëmlinduri.
    -Referenca e tretë për Besëlidhjen e Vjetër:
    "Djali në të cilin jam i kënaqur".
    Dhe këtu referenca është te kapitulli 42 i profetit Isaia ku flet për shërbëtorin e Zotit të cilit Zoti
    kthen fjalën dhe i thotë:
    "Ja shërbëtori im të cilin e përkrah, i zgjedhuri im me të cilin jam i kënaqur"
    Ky është shërbëtori im, domethënë ai realizon projektin tim.
    Zoti deklaron se Jezusi është shërbëtori për të cilin foli profeti, ai është i dërguari për të vendosur në botë
    ligji dhe drejtësia.
    Zëri i qiellit përmbys gjykimin e shqiptuar nga njerëzit, mohon pritshmëritë mesianike të
    populli i Izraelit sepse ata nuk mund të konceptonin një Mesia të poshtëruar, të mundur dhe të ekzekutuar.
    E përfytyruan si ai që pushton, ai që është i lavdishëm sipas kritereve të kësaj bote... jo,
    çdo gjë do të përmbyset: Edhe Gjon Pagëzuesi do të jetë e befasuar dhe zhgënjyer, si gjithë të tjerët kur pa si vepronte në
    fillim të jetës publike të tij.
    Të kemi kujdes, sepse është e vështirë ta mirëpresim këtë imazh të Zotit, është e vështirë të shohim fyturën e Atit ton qiellor
    që shkëlqen në fytyrën e Jezusit.
    Për shembull, ështëë e vështirë tëë shohim dashurinë e pakushtëzuar të Perëndisë që shkëlqen ne
    fytyrën e Jezusit, sepse i kemi vënë Atit tone qiellor maskën e Zotit xhelat.
    Nëse nuk e ndjejmë këtë gjë të vështirë, do të thotë se nuk e kemi kuptuar këtë fytyrë unike, nuk e kemi zbuluar, kuptuar përvetësuar këtë dashuri të pa pakushtëzuar të Atit qiellor.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,889
    Postimet në Bllog
    3

F.A. PAGËZIMI I JEZUSIT…VITI B.

PËRGHATITJA E LITURGJISË

PAGËZIMI I JEZUSIT VIT B

MË 7 – 1 -2024.

LEXIMI I PARË: Is. 55,1-11.

O ju të gjithë që jeni të etshëm, ejani tek ujët,
    le të vijnë gjithashtu edhe ata që s’kanë para!
    Bleni drithë e hani;
    ejani e bleni pa para e pa pagesë verë e qumësht!
    2 Pse t’i shpenzoni paratë në atë që s’është bukë
    dhe mëditjen tuaj në gjëra që nuk ngijnë?
    Nëse më dëgjoni mua do të hani çka është e mirë,
    e do të shijoni ushqime të shijshme!
    3 Ma vini veshin e ejani tek unë,
    më dëgjoni e shpirti juaj do të jetojë!
    Me ju do të lidh Besëlidhje të përhershme,
    po, do t’i ruaj të mirat e Davidit.
    4 Ja, atë e bëra dëshmitar për fise,
    prijës e urdhërues për paganë.
    5 Ja, do të thërrasësh një popull që s’e njihje,
    te ti do të vrapojnë popuj që s’të njihnin,
    për shkak të Zotit, Hyjit tënd,
    të Shenjtit të Izraelit
    që ty të madhëroi!
    6 Kërkojeni Zotin deri sa mund të gjendet,
    thirreni në ndihmë deri sa është afër!
    7 Le ta lërë i patenzoni udhën e vet,
    njeriu i keq synimet e veta,
    le të kthehet te Zoti
    e ai do të ketë mëshirë për të,
    tek Hyji ynë që është bujar në falje.
    8 Sepse mendimet tuaja, nuk janë mendimet e mia,
    as udhët tuaja nuk janë udhët e mia
    ‑ thotë Zoti.
    9 Sepse, sikurse qielli që është i lartë
    në krahasim me tokën:
    po ashtu edhe udhët e mia janë të larta
    në krahasim me udhët tuaja
    dhe mendimet e mia
    në krahasim me mendimet tuaja!
    10 Dhe sikurse zbret shiu e bora nga qielli
    e atje nuk kthehet,
    por e ujit tokën, e zbrun
    dhe i jep fuqi të blerojë,
    i jep bujkut farën dhe bukën për ushqim,
    11 kështu edhe fjala ime që del prej gojës sime,
    s’do të kthehet tek unë pa fryt,
    pa pasë kryer gjithçka më pëlqen
    dhe pa pasë zbatuar atë për çka e nisa.

Ungjilli i kësaj të diele na paraqet Jezusin që largohet nga Nazareti dhe shkon te Betabara te lumi Jordan për t’u pagëzuar nga Gjon pagëzuesi.
    Është fillimi i jetës publike të Jezusit, më pas ai do të vendoset në Kafarnaum, do të thërrasë dishepujt e tij të parë dhe do të fillojë atë udhëtim që do ta çojë në qëllimin e tij, dhuratën e jetës. Këtë vit ungjilltari Marku do të na tregojë për këtë rrugëtim hap pas hapi dhe ai do të na prezantojë Jezusin, i cili, me dishepujt e tij, udhëton rrugëve të Galilesë, ecën buzë liqenit, hyn në qytete, fshatra, sinagoga, shtëpi private... me qëllimin për t'u parë: në fakt, erdhi në këtë botë, për të treguar fytyrën e Zotit të vërtetë dhe fytyrën e njeriut të suksesshëm.
    Çdo të dielë do të dëgjojmë një episod të këtij udhëtimi dhe do të jetë si të soditim, së bashku me Apostujt, atë fytyrë të bukur e cila na zbulon dashurinë dhe bukurinë e Atit tonë qiellor.
    Ushqimin shpirtëror do të mundohemi ta kapim qysh në leximin e parë që na paraqet një pasazh shumë të njohur dhe po ashtu shumë të bukur; na sjell fjalët e një Profeti që jeton në Babiloni së bashku me mërgimtarët e popullit të tij.
    Kujtojmë se në vitin 586 Jerusalemi u shkatërrua nga ushtritë e Nabukodonozorit, i cili dëboi njerëzit më të përgatitur, elitën e Izraelit dhe i solli në Babiloni; nuk solli të moshuar e të sëmurë, por njerëz të aftë që mund të punonin. Në fillim jeta e këtyre të dëbuarve në një vend të huaj ishte shumë e rëndë, për shkak të lodhjes, dhimbjes, nostalgjisë për vendin e largët, keqardhjes, kujtimit të Sionit, por ata vazhduan të ruanin besimin e tyre dhe kultivuan shpresën se një ditë do të mund të ktheheshin në tokën e etërve të tyre.
    Pastaj kaluan dekada, të moshuarit që kishin ardhur nga Jeruzalemi vdiqën, fëmijët e tyre ishin lindur në Babiloni dhe tek ata kujtimi i tokës së Izraelit është zbehur gjithnjë e më shumë. Në këtë kontekst Profeti shfaqet në mesin e të mërguarve dhe shpalli fjalët e leximit të sotëm. Ishte një kohë në të cilën besimi, që ishte rrënjosur nga etërit, hyri në një krizë të thellë mes të mërguarve: ata pushuan së luturi Psalmet, të lexuari tekstet e shenjta dhe të rinjtë filluan të kultivojnë interesa të tjera më të afërta. Për këta breza të rinj historitë e patriarkëve, premtimet që i janë bërë Abrahamit, çlirimi nga Egjipti, aleanca me Zotin, pritja e një Mesie nga dinastia e Davidit... janë të gjitha histori që nuk janë më me interes. Ato ngjarje konsiderohen legjenda që i kanë bërë të moshuarit të ëndërrojnë, por të rinjtë tani preferojnë të mendojnë për ndërtimin e një jete të këndshme në këtë tokë mesopotamiane, të cilën ata tani e konsiderojnë tokën e tyre. Ata po bëjnë një zgjedhje nga e cila do të varet e gjithë historia e tyre, duke kuptuar që bëjnë këtë zgjedhje duke hequr dorë përgjithmonë nga identiteti i tyre si popull i zgjedhur nga Zoti. Interesat materiale na bëjnë të harrojmë shpejt idealet e mëdha, vlerat për të cilat ia vlen të jetojmë. Pikërisht në këtë kontekst të krizës së besimit, ky Profet, emri i të cilit nuk ia dimë, lind ndër të mërguarit e Babilonisë. Dijetarët biblikë e quajnë atë Isainë e dytë; është një njeri shumë inteligjent, i përgatitur mirë, është edhe poet, është një person që di të lexojë, me vështrimin e Zotit, situatën sociale, politike dhe fetare. E jeton me pasion këtë moment krize të brezave të rinj të popullit të tij dhe ai u drejtohet atyre me shumë zemër, sepse dëshiron t'u shkundë ndërgjegjen dhe të shpallë planin që Zoti ka për ta, kthimin e tyre në tokën e etërve për t'i dhënë vazhdimësi historisë së këtij populli. Ne do t'i dëgjojmë me vëmendje fjalët e këtij Profeti, sepse gjendja shpirtërore në të cilën ndodhen të mërguarit nuk është shumë e ndryshme nga gjendja shpirtërore e shumë komuniteteve të krishtera të kohës sonë.
    Në momentet e krizës, tundimi për të braktisur besimin, për t'u përshtatur me jetën pagane që bëjnë të gjithë dhe që ofron gjithashtu shumë kënaqësi, është shumë i fortë! Mënyra se si i paraqitet Profeti popullit të tij është mjaft kurioze: hyn në skenë si një shitës ambulant që ekspozon mallrat e tij, bën publicitet e deklaron përsosmërinë e tyre dhe i fton njerëzit që të blejnë.
    Le të dëgjojmë se çfarë ofron dhe me çfarë çmimi:
    “1 O ju të gjithë që jeni të etshëm, ejani tek ujët,
    le të vijnë gjithashtu edhe ata që s’kanë para!
    Bleni drithë e hani;
    ejani e bleni pa para e pa pagesë verë e qumësht!
    2 Pse t’i shpenzoni paratë në atë që s’është bukë
    dhe mëditjen tuaj në gjëra që nuk ngijnë?
    Nëse më dëgjoni mua do të hani çka është e mirë,
    e do të shijoni ushqime të shijshme!
    3 Ma vini veshin e ejani tek unë,
    më dëgjoni e shpirti juaj do të jetojë!
    Me ju do të lidh Besëlidhje të përhershme,
    po, do t’i ruaj të mirat e Davidit” (Is. 55, 1-3).
    Mërguarve të Babilonisë nuk u mungon ushqimi, bukë, ujë... nga pikepamja materiale nuk ja dalin keq, madje shume kanë arritur poste prestigjioze në shoqërinë babilonase, por kjo terheqje në jetën materiale i ka bërë të harrojnë vlerat më të larta, kanë humbur ose po humbasin ndërgjegjësimin të identitetit të tyre si njerëz të zgjedhur nga Zoti.
    Profeti dëshiron që ata të kuptojnë se një bir i Abrahamit, trashëgimtari i premtimeve, nuk mund të jetë i kënaqur me një jetë të rehatshme, me të qenit mirë... jo!
    Ai duhet të mendojë për të ushqyer veten me bukë tjetër, për të shuar etjen me një ujë tjetër...
    Dëgjuesit e tij i kuptojnë shumë mirë këto imazhe, sepse Bibla flet për Urtësinë e Perëndisë,
    për Fjalën që vjen nga qielli dhe e krahason me bukën.
    Libri i Ligjit të Përtërirë thotë: “Njeriu nuk do të jetojë vetëm me bukë, por me çdo fjalë që vjen nga goja e Zotit”.
    Nëse keni vetëm bukë materiale, mund të jeni mirë biologjikisht, por nëse nuk keni Fjalën e Zotit që i jep kuptim ekzistencës
    tonëp, çfarë po bëjmë në këtë botë?
    Gjithashtu në Librin e Fjalëve të Urta, Urtësia paraqitet dhe thotë:
    “Eja tek unë, ha bukën time, pi verën time që kam përgatitur;...
    dmth nëse e përvetësoni këtë Urtësi, jeta juaj do të mbushet me gëzim sepse ekzistenca juaj do të ketë kuptim, madje edhe uji…
    Profeti Jeremia na paraqet Zotin që thotë: “Populli im ka bërë dy gabime: më ka braktisur mua, burimin e ujit të gjallë dhe ka
    gërmuar për vete sterna të çara që nuk e mbajnë dot ujin”.
    Tani… sa kushtojnë buka dhe uji që ofron Zoti? Me çfarë çmimi e shet Fjalën dhe Urtësinë e tij? Ai ofron çdo gjë falas pa
    paguar!
    Dhe pastaj, thotë Profeti, do të ishte e pakuptimtë të mos përfitohej nga kjo dhuratë, sepse kushdo që e mirëpret atë,
    merr burimin e të gjitha të mirave dhe do të ketë një jetë të lumtur.
    Ja buka dhe uji që edhe brezat tanë të rinj rrezikojnë ta harrojnë dhe neglizhojnë
    duke menduar vetëm për bukën, ushqimin dhe ujin material, të mirat e kësaj bote.
    Në Besëlidhjen e Re kemi një histori që na ndihmon ta kuptojmë këtë mesazh, është takimi i Jezusit me gruan samaritane; gruaja e Samarisë është pikërisht imazhi i njerëzimit që ndjen një nevojë të papërmbajtshme për gëzimet e jetës, por mendon se mund ta kënaqë këtë etje duke tërhequr ujin nga puset, të cilët jo vetëm nuk arrijnë të plotësojnë këtë nevojë për dashuri dhe jetë, por ata janë të gjitha puse që do të thahen një ditë. Kërkimi i kënaqësisë thahet në një moment, kur vitet kalojnë entuziazmi rinor, teprimet rinorë janë puse që thahen; festa, udhëtime, madje edhe suksese profesionale, kur dilni në pension, ju që ishit një person i vlerësuar nga të gjithë... askush nuk ju kërkon më.
    Janë të gjithë puse që thahen një ditë, ne e dimë, e megjithatë besojmë se mund të nxjerrim plotësinë e gëzimit nga këto puse.
    Ja çfarë thotë Profeti: ka vetëm një bukë dhe një ujë që vërtet të ngop: ato janë Urtësia dhe Fjala e Zotit dhe nëse nuk do të
    ushqehesh me këtë bukë dhe të pish këtë ujë, nuk do të kesh kurrë një jetë plot kuptim.
    Le të dëgjojmë tani ftesën e përzemërt të Profetit për të rishikuar këto ideale të jetës, të cilat janë të përqendruara vetëm në
    realitetet materiale, ftesën për të ndryshuar jetën tonë, për të ngritur shikimin tonë. Dëgjojmë:
    “6 Kërkojeni Zotin deri sa mund të gjendet,
    thirreni në ndihmë deri sa është afër!
    7 Le ta lërë i patenzoni udhën e vet,
    njeriu i keq synimet e veta,
    le të kthehet te Zoti
    e ai do të ketë mëshirë për të,
    tek Hyji ynë që është bujar në falje.
    8 Sepse mendimet tuaja, nuk janë mendimet e mia,
    ‑ thotë Zoti.
    në krahasim me tokën:
    dhe mendimet e mia
    në krahasim me mendimet tuaja!” (Is. 55,6-9).
    Profeti i vendos të dëbuarit para një zgjedhjeje nga e cila varet suksesi ose dështimi i jetës së tyre. Nëse ata e dëgjojnë atë dhe braktisin tokën në të cilën tani janë vendosur të qetë, ata do t'i japin vazhdimësi historisë së Popullit të Zgjedhur, nëse në vend të kësaj ata preferojnë të qëndrojnë në një tokë të huaj sepse e kanë lejuar veten të joshen nga idealet pagane të jetës, atëherë ata do të duhet të heqin dorë nga identiteti i tyre si fëmijë të Abrahamit përgjithmonë. Profeti propozon shumë zgjedhje për të kërkuar sepse është një udhëtim prej 3000 km, këto janë km që ndajnë Babiloninë nga Jeruzalemi.

Të dëbuarit pyesin veten: a ia vlen të ndërmerret ky udhëtim? A nuk do të ishte më rehat të qëndrosh në tokën pagane dhe të jetosh si paganë?
    Ky është tundimi që përjetojnë edhe komunitetet tona të krishtera sot!
    Ne kemi perceptimin se ngadalë po bëhemi gjithnjë e më shumë pakicë në mes një shoqëri të udhëhequr nga parime dhe nga vlera që nuk janë ato të Ungjillit dhe tundimi - si për të mërguarit e Babilonisë - është të heqim dorë nga identiteti ynë si njerëz të pagëzuar, si dishepuj të Krishtit, si njerëz që e kanë pranuar ftesën për të qenë ndërtues të një bote të re. Duke bjërë në tundim ata heqin dorë nga historia e tyre, integrohen në botë, përshtaten me mënyrën e jetesës së të gjithëve.
    Profeti i inkurajon të mërguarit të mos e mohojnë historinë e tyre dhe premton faljen e Zotit.
    Një nga arsyet e dekurajimit dhe dorëheqjes së të mërguarve, përveç joshjeve të jetës pagane, ishte imazhi i Zotit që ata kishin kultivuar dhe që u ishte mësuar atyre; ata besonin se mëkati i pabesisë që kishin bërë, kishte dëmtuar marrëdhënien e tyre me Zotin përgjithmonë, sepse ata thoshnin:
    “Një nuse që përgënjeshtrohet për pabesinë e saj
    nuk mund të kthehet më në shtëpinë e dhëndrit”.
    Kështu që edhe Zoti tani na ka refuzuar ne, e për këtë pra ne do të vazhdojmë në këtë gjendjen tonë të re dhe do të jetojmë si paganë.
    Kushdo që mendon se Zoti arsyeton sipas kritereve të drejtësisë njerëzore, dorëzohet në gjendjen e tij si mëkatar,
    por Zoti mendon pikërisht kështu? A mendon ai si ne?
    Le të dëgjojmë përsëri:
    “8 Sepse mendimet tuaja, nuk janë mendimet e mia,
    ‑ thotë Zoti.
    në krahasim me tokën:
    dhe mendimet e mia
    në krahasim me mendimet tuaja!” (Is. 55, 8-9).
    Le të jemi të kujdesshëm sepse imazhi i Zotit që kanë të mërguarit në mendjen, është shumë e perhapur edhe sot,
    është imazhi i Zotit që ofendohet nga shkeljet e urdhërimëve që i shkaktohen dhe që nëse nuk i kerkohet falje, bën që të
    paguhet...
    Ky mendim është shumë i perhapur, por është blasfemues dhe është arsyeja e shumë braktisjeve nga besimi.
    Për këtë arsye Profeti dëshiron ta zhdukë këtë mendim dhe paraqet fjalët e Zotit:
    “Mendimet e mia nuk janë mendimet tuaja,
    rrugët e mia nuk janë rrugët tuaja;
    sikur qielli është larg tokës, kështu rrugët e mia,
    mendimet e mia janë larg nga tuajat”:
    Ta mbajmë fort në mendje këtë të vërtetë dhe të mos flasim për Zotin sipas kritereve tona të drejtësisë, për Zotin që mendon si ne, se ai është një hakmarrës dhe na bën të paguajmë, mund të ngjall frikë, por nuk na bën të shmangim mëkatet, përkundrazi na bën të bëhemi më të këqij; vetëm kur e bëjmë tonën shëmbëlltyrën e Perëndisë që sodisim në Jezusin e Nazaretit, atë të Atit që bën diellin të lindë mbi të mirët dhe të këqijtë dhe nuk i ndan njerëz të mirë nga njerëz të këqij, atëherë do të kuptojmë se ai e bën të zbresë diellin, domethënë dashurinë e tij, mbi ne kur jemi të mirë dhe kur jemi të këqij, sepse dashuria e tij është e pakushtëzuar, e vetëm ata që e përvetësojnë këtë imazh të Zotit si dashuri bëhen të aftë të duan edhe ata që janë të këqij.
    Është vetëm ky imazh i Zotit dhe ky mesazh dashurie që mund të ndryshojë botën, sepse ai përmban një forcë hyjnore që krijon njerëzimin e ri. Ashtu si kur uji arrin në një vend në shkretëtirë, ai vend bëhet një kopsht, kur ky imazh i Zotit, që është dashuria dhe kur kjo Fjalë, që Zoti është dashuria, mbërrin të pushtojnë njerëzit, lindin qiej të rinj dhe një tokë e re. Është premtimi që Zoti bën me gojën e Profetit. Le të dëgjojmë:
    “10 Dhe sikurse zbret shiu e bora nga qielli
    e atje nuk kthehet,
    por e ujit tokën, e zbrun
    dhe i jep fuqi të blerojë,
    i jep bujkut farën dhe bukën për ushqim,
    11 kështu edhe fjala ime që del prej gojës sime,
    s’do të kthehet tek unë pa fryt,
    pa pasë kryer gjithçka më pëlqen
    dhe pa pasë zbatuar atë për çka e nisa” (Is. 55, 10-11).

Izraeli është një popull i dalluar nga përvoja e shkretëtirës. Mbani mend se kur Moisiu bëri që uji të rrjedhë nga shkëmbi, shkretëtira u shndërrua në një oaz, oazin e Kadesh Barneas ku ata kaluan shumë vite; nuk ka shkretëtirë që i reziston forcës jetësore të ujit dhe borës.
    Pse e prezanton Profeti këtë imazh?
    Për shkak se populli i Izraelit, mes të cilëve ai gjendet në Babiloni, është vërtet i tharë shpirtërisht, i shkretëtiruar, ata po e humbasin plotësisht besimin e tyre.
    Profeti Ezekiel përdor një imazh tjetër: ai thotë se izraelitët janë reduktuar në kocka të thata të shpërndara nëpër një fushë të madhe - duket se nuk ka më shpresë - por Shpirti i Zotit do të hyjë në këto kocka dhe ata do të jetojnë përsëri.
    Gjendja e këtij populli të tharë në Babiloni nuk është shumë e ndryshme nga ajo e cila mund të përpiqet të na dekurajojë edhe ne kur sodisim realitetin e botës në të cilën jetojmë: luftërat, padrejtësitë, dhunën, braktisjet... dhe e gjithë kjo mund të na bëjë të mendojmë se bota e vjetër do të vazhdojë gjithmonë, se është e pathyeshme, se të ligjtë do të kenë gjithmonë më të mirën... dhe jobesimtarët thonë se Jezusi ishte aq i mirë, por ai ishte ëndërrimtar, bota e re që Ai mendoi ta fillonte nuk do të realizohej kurrë.
    Jobesimtarët do të kishin të drejtë nëse mesazhi i Jezusit ishte thjesht një filozofi e re…
    Pra edhe mesazhi I Jezusit të shuhej siç janë zbehur filozofitë e tjera, urtësitë e tjera të kësaj bote; ajo e Jezusit nuk ishte një filozofi e re, Ai solli në botë një ujë jete, Shpirtin e tij, një forcë hyjnore që është e aftë të shndërrojë shkretëtirën e botës së vjetër në një botë vërtet të re.
    Në Të paraqitet se imazhi me tiparet që jemi thirrur të riprodhojmë dhe njerëzimi
    do të jetë i ri, kur të gjithë të riprodhojnë tiparet e birit të Zotit.
    Ja pra arsyeja e shpresës, forca e parezistueshme e Ungjillit të tij.

Faqja 45 prej 94 FillimFillim ... 35434445464755 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 11-02-2021, 09:44
  2. Zbukurimet E Festave *-*
    Nga alketi83 në forumin Albumi fotografik
    Përgjigje: 26
    Postimi i Fundit: 17-01-2011, 23:54
  3. Atmosfera e Festave!
    Nga Mina në forumin Tema shoqërore
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 02-04-2004, 09:25
  4. Si te ruajme linjat pak dite para festave.
    Nga Mina në forumin Bukuri dhe estetikë
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 13-12-2002, 23:51

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •