F.A. FESTA E TË GJITHË SHENJTËRVE.
PËRGATITJA E LITURGJISË
SOLEMNITETI I TË GJITHË SHENJTËRVE. VITI A
MË 1 NËNTOR 2023
LEXIMI I PARË: Gj. 7,2-4.9-14.
2 Pashë edhe një engjëll tjetër që ngritej nga Lindja.
Ai kishte vulën e Hyjit të gjallë.
Ai i thirri me sa zë kishte katër engjëjt
që kishin marrë pushtetin të dëmtonin tokën dhe detin:
3 “Mos i bëni dëm as tokës, as detit, as pemëve derisa t’i vulosim në ballë shërbëtorët e Hyjit tonë!”
4 Atëherë dëgjova numrin e atyre që ishin vulosur, 144. 000 nga të gjitha fiset e bijve të Izraelit.
9 Pastaj pashë: një shumicë të madhe që askush s’mund ta numëronte, prej çdo kombi, çdo fisi, populli dhe gjuhe! Qëndronin në këmbë para fronit dhe para Qengjit, të veshur me petka të bardha e me palma në dorë.
10 Ata shpallnin me zë të lartë: “Shpëtimi i përket Hyjit tonë që rri në fron dhe Qengjit!”
11 Të gjithë engjëjt që ishin në këmbë rreth fronit, rreth udhëheqësve dhe rreth katër Gjallesave, ranë përmbys dhe adhuruan Hyjin.
12 Thoshin: “Amen! Bekim e lavdi, dije e falënderim, nder, pushtet dhe fuqi Hyjit tonë në shekuj të shekujve! Amen!”
13 Atëherë njëri nga udhëheqësit mori fjalën dhe më pyeti: “Këta që janë të veshur me petka të bardha, kush janë dhe nga kanë ardhur?”
14 Unë u përgjigja: “Imzot, ti e di!” Dhe ai më tha: “Këta janë ata që erdhën nga prova e madhe; i lanë petkat dhe i pastruan në gjakun e Qengjit”.
LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.
Sot është festa e të gjithë shenjtërve.
Në të kaluarën shenjtërit gëzonin një popullaritet të jashtëzakonshëm që sot po zbehet pak, por në të kaluarën, le të kujtojmë sesi në kishat tona kishte statuja, altarë në ndër të të Shenjtërve kudo dhe ne u drejtoheshim atyre më shumë sesa Zotit, sepse Zoti ishte larg, pak të paarritshëm, ndërsa shenjtërit kishin jetuar në këtë botë, kishin pasur të njëjtën përvojë jetësore si ne, ishin përballur me problemet tona, vështirësitë tona dhe prandaj mendonim na kuptonin më mirë.
Ne u drejtuam atyre që më pas vepruan si ndërmjetës me një Perëndi që besohej se ishte disi i jashtëm për problemet tona; ne harruam se Ai kishte ardhur në këtë botë për të pasur të njëjtën përvojë jetësore si ne.
Sot ata që luten i drejtohen drejtpërdrejt Zotit, sepse në këtë dialog me Të, ata bëhen në gjendje të kuptojnë se si Ai e sheh realitetin tonë dhe marrinë prej Tij dritën për të jetuar ashtu siç Ai dëshiron që ta jetojnë jetën në këtë botë.
Në të kaluarën, të bëhesh shenjtë ishte shumë e ndërlikuar sepse fillimisht duhej të ishe i vdekur, tashmë në parajsë, edhe nëse kishte njerëz që konsideroheshin shenjtër, veçanërisht nëse dëgjohej se ata bënin mrekulli.
Megjithatë, për t'u shenjtëruar, domethënë për t'u shpallur zyrtarisht shenjt, duhej të praktikohej jeta dhe virtytet e krishtera në mënyrë heroike dhe ndoshta edhe t'i atribuohej ndonjë gjesti i jashtëzakonshëm.
Nëse është kështu, duhet të pranojmë se shenjtërit në kishë janë një mall i rrallë! Pra pyesim veten nëse është kështu, kë po festojmë sot?
E atyre që janë në parajsë edhe ne ua lavdërojmë heroizmin, duke shpresuar se në festën e tyre do të na japin ndonjë hir.
Gjërat nuk janë kështu!
Le të kthehemi në historinë tonë, në origjinën tonë...
Në fillim, nga hebrenjtë dhe paganët, ne quheshim në mënyrë nënçmuese "galileasit", "nazarenasit" dhe "të krishterët", që ishte një term nënçmues, që tregonte atë grup njerëzish që ndiqnin një "të mirosur të Zoti", një Mesia që përfundoi në kryq, të dënuar nga autoritetet fetare.
Por midis nesh nuk e quanim veten të krishterë, ne e quanim veten "vëllezërit", "besimtarët", "dishepujt e Zotit", "ata të rrugës" që ndoqën rrugën që mori Jezusi i Nazaretit, ne e quanim veten "të përsosurit" dhe më pas "shenjtërit".
Kështu e quanim veten në fillim të historisë sonë! Në fakt Pali kur shkruan letrat e tij, i drejton gjithmonë shenjtërve; “shenjtërve që janë në Filipi”, “shenjtërve që janë në Kolos”, “shenjtërve që janë në Romë”... nuk u shkruan shenjtërve që janë në qiell, por njerëzve konkretë që jetonin në Efes, Korint, Kolos… Ata ishin shenjtërit!
Dhe pashë një engjëll tjetër që po ngjitej nga lindja, me vulën e Perëndisë së gjallë. Dhe ai u thirri me zë të lartë katër engjëjve, të cilëve u ishte dhënë të shkatërronin tokën dhe detin:
"3 Mos i bëni dëm as tokës, as detit, as pemëve derisa t’i vulosim në ballë shërbëtorët e Hyjit tonë!
4 Atëherë dëgjova numrin e atyre që ishin vulosur, 144. 000 nga të gjitha fiset e bijve të Izraelit” (v. 3-4).
Shikuesi gjendet përballë një rrafshe të madhe që tregon tërë tokën dhe sheh katër engjëj që janë në katër qoshet, domethënë katër pikat kryesore që po i mbajnë erërat, nëse do të liheshin të lirë do të shkatërronin tokën. .
Dhe është një engjëll i pestë që ngjitet nga lindja, pra nga vjen drita, i cili u thotë këtyre engjëjve:
“Stop, ndaloni! Së pari Perëndia dëshiron që vula e tij të ngulitet te shërbëtorët e tij".
Sepse kushdo që nuk mban këtë vulë, do të fryhet nga erërat.
Çfarë po thotë ai?
Le të përpiqemi të kuptojmë simbolikën.
Vula është simboli i përkatësisë. Tregon se kush është pronar i një sendi apo edhe i një personi; vula u ngulite edhe skllevërve: nëse një prej tyre do të kishte ikur, gjendej dhe menjëherë do të ishte ditur se kush ishte pronari...se kujt "i takonte filani".
Dhe gjithashtu për objekte; janë të famshme kallëpet që u gjetën në dorezat e kavanozëve: disa arkeologë gjetën rreth 2000 të tilla: në ta ishin shkruar katër shkronja hebraike... ato kavanoza ishin të mbretit!
Prandaj kushdo që mban vulën e dikujt, është pronë e tij dhe këtë imazh të vulës e gjejmë si në Besëlidhjen e Vjetër ashtu edhe në Besëlidhjen e Re.
Është e bukur ajo që lexohet në librin “Kënga e Këngëve”, ku nusja i thotë dhëndrit:
" 6 M’vendos si vulë mbi zemrën tënde,
porsi vulë mbi dorën tënde
se dashuria është e fortë si vdekja,
i pashmangshëm është si dheu i zi lakmimi;
vapa e saj si vapa e zjarrit,
flakë hyjnore!
7 Ujërat e mëdha dashurinë nuk mund ta ndalin,
nuk e fikin as lumenjtë!
Kush do të jepte
gjithçka ka në shtëpinë e vet
me qëllim të blejë dashurinë,
do të përbuzej prej gjithkujt” (Kk. 8,6-7).
Më vendos si një vulë në zemrën tënde, si një vulë në krahun tend.
Ti me perket mua! Nuk mund të kesh një të dashurën tjetrën, sepse je i imi, ke vulën në zemrën tënde, prej nga vijnë të gjitha mendimet, të gjitha emocionet, të gjitha zgjedhjet; dhe në krah, të gjitha veprimet e tua duhet të bëhen në harmoni me mua, sepse ti më përket mua.
Këtë shëmbëlltyrë e gjejmë edhe në Besëlidhjen e Re dhe i pari mbi të cilin Zoti vendosi vulën e vet, është Jezusi i Nazaretit:
"27 Veproni,
por jo për ushqim që prishet,
por për një ushqim që qëndron për jetën e amshueshme:
atë do t’jua japë Biri i njeriut,
sepse këtë e vulosi Ati‑Hyj” (Gj. 6,27).
Biri i njeriut mbi të cilin Ati Zoti ka vënë vulën e tij: domethënë gjithçka që bën Jezusi, që thotë dhe mendon, është në harmoni të përsosur me atë të cilit i përket, Atit të tij që është në qiell.
Por besimtari mbart edhe një vulë përkatësie: në pagëzim, i krishteri ndërron pronësinë, nuk i përket më botës, nuk i përket më Satanit, tani i përket Krishtit, ka pasur një ndryshim pronësie.
Në letrën drejtuar Efesianëve 1, 13-14 thuhet për të krishterët:
“13 Po në Të edhe ju
që e dëgjuat fjalën e së vërtetës
‑ Ungjillin e shëlbimit tuaj ‑
pasi besuat në Të,
u vulosët me Shpirtin Shenjt ‑ të Premtuarin ‑
14 që është pengu i trashëgimit tonë:
për shpërblimin e plotë të atyre
që u bënë pronë e Hyjit ‑
në nder të Lavdisë së tij”.
Po, e kemi marrë vulën e Shpirtit Shenjt që është jeta hyjnore.
Përsëri në letrën drejtuar Efesianëve, 4,30:
“30 Mos e trishtoni Shpirtin Shenjt të Hyjit, me të cilin Hyji ju vulosi për ditën e shpërblimit”.
Prandaj: “27 Mos i lini asnjë anë kah t’ju kapë djalli!
28 Kush vidhte, më të mos vjedhë, por më fort le të punojë me duar të veta drejtësisht që të ketë çka t’i japë atij që është në nevojë. 29 Asnjë llafe e ndytë të mos dalë prej gojës tuaj, por, nëse është nevoja, thuajeni fjalën e mirë që t’i ndërtojë e t’u sjellë hir atyre që dëgjojnë.
31 Le të flaket larg jush çdo pikëllim, zemërim, hidhërim, britmë, sharje me çdo lloj ligësie. 32 Përkundrazi, jini njëri për tjetrin të mirë, zemërdhimbshëm; faleni njëri‑tjetrin sikurse edhe Hyji ju fali ju në Krishtin” (Ef. 4,28-29.31-32).
Dhe në Apokalips thuhet se edhe të këqijtë mbajnë, jo një vulë, por një shenjë, një gjurmë "haragma" në greqisht dhe është "shenja e bishës".
Është një lloj vule që mbajnë edhe të ligjtë.
Engjëlli i 5-të vjen për të kryer shënimin e të zgjedhurve, prandaj është një shenjë që është ngulitur në ballin e atyre që nuk i përkasin botës pagane, që nuk adhurojnë idhujt por Zotin, do të shohim më vonë se cilët janë ata që janë të shënuar.
Në traditën hebraike, kujtojmë se vulosja nënkuptonte të bëhej një shenjë të "tau", shkronjës së fundit të alfabetit e cila, në shkrimin e lashtë hebraik, kishte formën e një kryqi.
Tani… kush jam unë?
Numri i këtij grupi të parë jepet dhe vuloset dhe njihet si "ata që i përkasin Zotit".
Janë 144,000! Numri nuk është aritmetik, nuk është sasior, është cilësor; është një numër alegorik:
Është 12, që tregon popullin e Izraelit, shumëzuar me 12 të gritur në katror pra thotë për bollek, dhe më pas është rritur në pafundësi, shumëzuar me 1000... është populli i Zotit, që jemi ne, që filloi me këtë bërthamë të parë që është populli i Izraelit.
Ja kë përfaqësojnë këta 144 mijë!
Ata janë populli i Izraelit, izraelitët që gjatë historisë e kanë futur veten në planin e Perëndisë, e kanë vënë veten në shërbim të projektit që Zoti donte të realizonte në botë; ata janë shërbëtorët e Zotit, ata që përgatitën ardhjen e Mesisë së Perëndisë: Patriarkët, Profetët; dhe më pas ka nga ata që e njohën Mesinë e Perëndisë kur ai mbërriti: Gjon Pagëzuesi, Maria, Jozefi, Apostujt dhe grupi hebre që përbënte komunitetin e parë të krishterë.
Ata e kuptuan se cili ishte plani i Zotit për njerëzimin dhe bashkëpunuan në realizimin e këtij plani të Perëndisë; ata që nuk e kanë futur veten në këtë plan të Zotit, sepse për çfarëdo arsye nuk e kanë kuptuar, mund të thuhet se janë në një farë mënyrë si të rrëmbyer nga erërat e histories: këta do të mbeten buzë tël historisë.
Duhet të kuptojmë mirë: nuk janë njerëz që fshihen ose refuzohen nga Zoti. Por zgjedhjet e tyre nuk janë në harmoni me planin e Perëndisë, nuk do të ndikojnë në botën e ardhshme.
Kjo është e vërteta e parë: plani i Zotit u realizua duke filluar nga Izraeli që është vendlindja e komunitetit të krishterë.
Këto 144.000 tregojnë tërësinë e Izraelit besnik që vazhdon sot në Kishë, të cilën Pali në fakt e quan Izraeli i Perëndisë; nuk ka asnjë ndërprerje, ka vazhdimësi nga ky grup origjinal i përfaqësuar nga 144.000 që u vunë në shërbim të planit të Zotit dhe ky grup tani vazhdon në komunitetin e krishterë. Prandaj, Izraeli është vendlindhja e komunitetit të krishterë, këta 144,000 janë izraelitët e çdo fisi që përgatitën lindjen e Kishës, ata janë ata që në mënyrë aktive, edhe pa qenë ndoshta plotësisht i vetëdijshëm për këtë, krijuan popullin e ri të Perëndisë. Le të kujtojmë se si Gjoni na paraqet fjalët e fundit të Jezusit në kryq, në Kalvar, kur ai paraqet atë skenë mahnitëse në të cilën në këmbët e kryqit janë nëna dhe dishepulli i dashur; nëna është Izraeli, dishepulli i dashur është komuniteti i krishterë.
Në momentin kur këto dy grupe refuzojnë njëri-tjetrin, nëna Izraele e shkishëron këtë komunitet të krishterë si heretik dhe komuniteti i krishterë refuzon Izraelin, i cili prandaj ndihet i refuzuar. Ungjilltari Gjon i vendos këto fjalë në gojën e Jezusit që po vdes, i thotë nënës Izraelit: Ky komunitet është vajza jote.
Dhe dishepullit të dashur që përfaqëson komunitetin e krishterë, ai i thotë: mbaje mend, Izraeli është nëna jote.
Tani grupi i dytë hyn në skenë të cilën duhet ta meditojmë me kujdes sepse jemi edhe ne në këtë grupë:
“9 Pastaj pashë: një shumicë të madhe që askush s’mund ta numëronte, prej çdo kombi, çdo fisi, populli dhe gjuhe! Qëndronin në këmbë para fronit dhe para Qengjit, të veshur me petka të bardha e me palma në dorë.10 Ata shpallnin me zë të lartë: Shpëtimi i përket Hyjit tonë që rri në fron dhe Qengjit!”
Pra, le të shqyrtojmë se si duket kjo turmë shenjtërish që jemi ne që kemi pranuar ftesën për të hyrë në këtë botë të re, në mbretërinë e Perëndisë. Ata janë në këmbë. Simbolika është se ne jemi ringjallur, kemi marrë një jetë që nuk preket nga vdekja biologjike dhe jeta jonë është ajo e të ringjallurve.
Kjo simbolikë e “qëndrimit” duhet të jetë e pranishme në liturgjitë tona, nuk është prezantimi i atyre që janë në qiell në këmbë, është komuniteti i krishterë që e jep këtë shenjë… që qëndron dhe jeton.
Koncili i Nikesë në vitin 325, në kanunin 20, ndaloi gjunjëzimin gjatë kremtimit eukaristik në ditën e Zotit, sepse të krishterët janë ringjallur; pastaj hyri devotshmëria dhe njeriu bie në gjunjë, duhet të kthehet në këtë shenjë qëndrimi.
Shenja e dytë: "Rroba i bardhë".
Ngjyra e bardhë është simboli i dritës!
"Ju jeni drita e botës", tha Jezusi, jo sepse ne shkëlqejmë me dritën tonë, por është drita e Krishtit që kalon përmes nesh dhe prandaj është një veshje e bërë nga një stilist që na jepet, është veshja e Pagëzimit, veshje të pandotur, je një krijesë e re, prezantohu gjithmonë me një veshje të bardhë!
Kjo veshje karakteristike duhet të njihet menjëherë nga të gjithë ata që afrohen sepse është veshja e Krishtit! Pali thotë në letrën drejtuar Galatasve, 3,26-29:
“Prandaj, të gjithë jeni bijtë e Hyjit në fuqi të fesë në Jezu Krishtin, 27 sepse, gjithsa jeni pagëzuar në Krishtin ‑ me Krishtin jeni veshur.
28 Nuk ka më: hebre ‑ grek!
Nuk ka më: skllav ‑ i lirë!
Nuk ka më: mashkull ‑ femër!
Të gjithë ju jeni NJË në Krishtin Jezus!
29 Nëse jeni të Krishtit, jeni pasardhësit e Abrahamit, trashëgimtarë në fuqi të premtimit”.
Kur njeriu është plotësisht burrë?
Kur lavdëron Zotin, domethënë kur bëhet i vetëdijshëm për identitetin e tij, domethënë pyet veten për kuptimin e ekzistencës së tij, kuptimin e gjithë krijimit. Le të përpiqemi të imagjinojmë krijimin pa njeriun... asgjë nuk do të kishte kuptim!
E gjithë krijimi ekziston në mënyrë që kjo krijesë e vetëdijshme të kuptojë arsyen pse ekziston gjithçka dhe t'i japë lavdi Zotit, domethënë ta falënderojë atë që është përfshirë në planin e tij të dashurisë.
Ai që i kupton të gjitha këto dhe lëvdon Zotin është i shenjtë; ai që nuk lavdëron Zotin, nuk e ka kuptuar ende pse erdhi në këtë botë.
Sot flitet për rënien e kultit të gjërave të shenjta, por kulti nuk është zhdukur, u jepet gjërave të tjera, që nuk janë të shenjta, u jepet idhujve që sot janë arsyeja, shkenca, përparimi, që janë gjëra të shkëlqyera, por të mjerë nëse adhurohen sikur po te ishin zot, mjerë nëse jane ata qe diktojne zgjedhje morale... sot mund te jenë idhuj me te rafinuar, por prapë jane idhuj!
Ozea shpjegon pse është shumë e lehtë të prefërojmë idhujt: nusja e tij jobesnike thotë:
‘Do të shkoj pas dashnorëve të mi,
ata më japin bukë e ujë,
lesh e li e vaj e pije’ “(Oz. 2,7).
Falë Zotit, megjithatë, ka shumë, ende një turmë e madhe, prej atyre që i kanë hapur sytë ndaj mashtrimeve të kohës sonë dhe i paguajnë vetëm Zotit të gjallë e të vërtetë adhurimin që i takon dhe i bashkohen këtij grupi të të shpenguarve.
Tani na thuhet se cilët janë ata që i përkasin kësaj turme të madhe:
“13 Atëherë njëri nga udhëheqësit mori fjalën dhe më pyeti: “Këta që janë të veshur me petka të bardha, kush janë dhe nga kanë ardhur?”
14 Unë u përgjigja: “Imzot, ti e di!” Dhe ai më tha: “Këta janë ata që erdhën nga prova e madhe; i lanë petkat dhe i pastruan në gjakun e Qengjit” (v. 13-14).
Autori i Apokalipsit dëshiron të na bëjë të kuptojmë mirë se cilët janë ata që i përkasin kësaj turme të madhe dhe këtë e bën me një mjet letrar, me një pyetje që një plak, një nga 24 që janë ulur rreth fronit të Zotit, një pyetje që i bën shikuesit; e pyet: “Këta të veshur me petka të bardha, kush janë? Dhe nga vijnë ata?”
Plaku i përgjigjet: "Zot, ti e di, unë nuk e di".
Pastaj shikuesi e shpjegon atë.
Kush është ky plak?
Kë përfaqësojnë ata 24 pleq që janë rreth fronit të Perëndisë?
Ata 24 pleq përfaqësojnë ata që në bashkësitë tona të krishtera, e kanë përvetësuar mesazhin e Ungjillit dhe ua komunikojnë atë vëllezërve të tyre me Fjalën dhe mbi të gjitha me një jetë që mishëron këtë Ungjill.
Pra, secila nga komunitetet tona ka disa nga këta pleq, mund t'i jepte emrin njërit prej këtyre pleqve që janë ulur rreth fronit të Zotit dhe që tani na shpjegon se cilët janë ata që i përkasin kësaj turme të madhe.
Plaku thotë: "Ata janë ata që vijnë nga mundimi i madh".
Çfarë do të thotë?
Këtu ndoshta mendojmë menjëherë: janë ata që janë në parajsë, që kanë vuajtur mundime të mëdha në jetë, ose që kanë qenë viktima të persekutimit të Dioklecianit, të Domitianit dhe tani janë në parajsë... jo!
Folja është në kohën e tashme, ata që vijnë, që e kanë origjinën nga shtrëngimi i madh.
Cili është mundimi i madh?
Nëse në vend të mundimit vendosim: "i madhi vjen nga pasioni i dashurisë", kuptojmë menjëherë se për çfarë i referohet plaku!
Ata janë ata që sot burojnë nga pasioni i madh i dashurisë që është ai i Krishtit që dha jetë të vet.
Kjo turmë e pamasë përbëhet nga të gjithë ata që rrjedhin nga zgjedhja e dashurisë e bërë nga Jezusi i Nazaretit e që më pas i lanë rrobat e tyre në gjakun e qengjit dhe i bënë të bardha, shkëlqyese!
Imazhi nuk duket i qartë: i lanë rrobat e tyre në gjakun e qengjit dhe i bënë të bardha, por simbolika është shumë e qartë: gjaku është simboli i një jete të dhënë që është ajo e Krishtit.
Lani rrobat tuaja, domethënë zgjedhjen tuaj të jetës, bëjeni që ajo të bëhet një transparencë e dritës së Krishtit, të dashurisë së Tij; për ta bërë këtë, ata duhet të lahen në gjakun e tij, domethënë në jetën e tij të dhënë.
Kur dikush shikon jetën e Krishtit, ai mund të qëndrojë vetëm pa fjalë dhe të thotë: Kjo është një jetë e bukur, një jetë e suksesshme!
Turma e jashtëzakonshme është e përbërë nga të gjithë ata që veshin këtë rrobë të shkëlqyeshme që është veshja e dashurisë së pakushtëzuar që gjithashtu vjen për të dhuruar jetën për armikun. Flitet për jetën e Krishtit.
Këtu, në këtë festë të të gjithë shenjtërve jemi ftuar të mendojmë për këtë familje të shenjtërish, që përfaqsojnë ata njerëz që rrjedhin, burojnë nga ky pasion i dashurisë që është ai i Krishtit.
Krijoni Kontakt