PËRGATITJA E LITURGJISË.
E DIElA E 4 E PASHKËS VITI B
MË 25 – 4 – 2021
Ps 117 (118), 1. 8-9. 21-23. 26. 28-29.
1 ALELUJA!
Lavdërojeni Zotin, sepse është i mirë, sepse e amshuar është dashuria e tij!
8 Më mirë është të strehohesh te Zoti se të kesh besim në njerëz.
9 Më mirë është të strehohesh te Zoti, se të kesh besim në princa.
21 Do të të falënderoj, sepse më ke vështruar, dhe u bëre Shpëtimtari im.
22 Guri, që e qitën jashtë përdorimit ndërtuesit, erdhi e u bë guri i këndit;
23 Zoti e bëri këtë gjë: sa mrekulli për sytë tanë!
26 Bekuar qoftë ai që vjen në emër të Zotit! Po ju bekojmë nga shtëpia e Zotit.
28 Ti je Hyji im, ty të falënderoj, Ti je Hyji im, unë të madhëroj!
29 Lavdërojeni Zotin, sepse është i mirë, sepse e amshuar është dashuria e tij!
LECTIO DIVINA – MEDITIMI – LUTJA
Vargjet e para dhe të fundit janë saktësisht të njëjtat: "Lavdërojeni Zotin, sepse është i mirë, sepse e amshuar është dashuria e tij!"
Këto dy vargje flasin për përvojën e Izraelit, për zbulimin që ai bëri, me ndihmën e Zotit, të misterit të tij ; ai është me të vërtetë Zoti i dashurisë, një Zot besnik: Zbulesa ishte e nevojshme që të mund të guxohej të mendohej për një gjë të tillë!
Në zemër të meditimit të këtij psalmi, ne gjejmë edhe një herë këtë frazë që ne e kemi lexuar shpesh në liturgjinë e kohës së Pashkës:
"Guri, që e qitën jashtë përdorimit ndërtuesit, erdhi e u bë guri i këndit"; Zoti e bëri këtë gjë: sa mrekulli për sytë tanë!".
Për të filluar, Jezusi vetë citoi këtë frazë disa kohë para Pasionit të tij: që do të thotë se iu duk se ajo e ndriçonte një aspekt të misterit të tij.
JEZUSI, GURI I KËNDIT.
Kjo ndodhi gjatë diskutimeve të tij me kryepriftërinjtë dhe pleqtë: ai u kishte thënë atyre një shëmbëlltyrë, atë që quhet "Shëmbëlltyrë e vreshtarëve" (Mt 21: 33-46): " Ishte një zot shtëpie që kishte mbjellë një vresht. E thuri me gardh, punoi shtrydhësin e rrushit, ndërtoi kullën, ua dha vreshtarëve ta punojnë për gjysmë dhe shkoi në vend të huaj". Për bashkëbiseduesit e Jezusit, të gjitha këto detaje kishin një rëndësi të madhe; ata kuptuan menjëherë për cilën hardhi dëshironte të fliste Jezusi. Sepse Is. 5, 1-7 i kishte përdorur pikërisht ato fjalë për të folur për Popullin e Zgjedhur. Dhe pronari përfaqësonte Zotin, natyrisht. Në shëmbëlltyrën e Isaisë, pronari u ankua sepse, përkundër gjithë kujdesit të tij, kjo hardhi nuk dha asgjë. Jezusi e merr këtë shëmbëlltyrë, por ai i shton një pjesë të re: pronari u ka besuar vreshtin e tij vreshtarëve dhe ai ka shkuar për një udhëtim. Kjo gjë vërteton, tashmë, se ai kishte besim në ata vreshtarët. Kur erdhi koha e frutave, ai dërgoi shërbëtorët e tij të kërkonin shpërblimin e tij nga vreshtarët. Por vreshtarët kapën shërbëtorët; e rrahën të parin për vdekje, e vranë të dytin, e vranë me gurë të tretin; çfarë bëri pronari? Ai dërgoi shërbëtorë të tjerë, gjithnjë e më shumë, por ata pësuan të njëjtin fat; më në fund, pronari dërgoi Birin e tij; atë vreshtarët do ta respektonin, mendonte ai. Përkundrazi, vreshtarët e vranë atë, pikërisht sepse ai ishte djali dhe për këtë arsye trashëgimtari.
Si ndodh shpesh, në fund të një shëmbëlltyre, Jezusi u bën dëgjuesve të tij një pyetje: Çfarë mendoni se do të bëjë zotëria i vreshtit më pas? Përgjigja ishtë e qartë: ai do të trajtojë këta prodhues të hershëm të verës ashtu siç e meritojnë dhe ua beson vreshtin e tij të tjerëve. Atëherë Jezusi vazhdon: “A nuk e lexuat asnjëherë në Shkrimin e shenjtë:
‘Guri që ndërtuesit e qitën jashtë përdorimit
u bë guri i këndit;
kjo është vepër e Zotit,
sa mrekulli në sytë tanë!’
Ky është citimi i drejtpërdrejtë nga psalmi ynë sot. Por Jezusi vazhdon: "Prandaj ‑ po ju them ‑ juve do t’ju hiqet dore Mbretëria e Hyjit e do t’i jepet një populli që i prodhon frytet e saj!" . Kush do të bjerë mbi këtë gur do të thyhet dhe kushdo që do të bjerë, do të shtypet". Prandaj, ky gur themeli është një shpatë me dy presa, d.m.th.: së pari, disa e çmojnë këtë gur, mbështeten mbi të, dhe, duke folur për këtë gur, mund të pranojnë se personi i përfaqësuar nga ky gur e këndit është Shpëtimtari i njerëzimit të dërguar prej Atit për këtë vepër të mrekullueshme, dhe së dytë ky gur mund të jetë i frikshëm për të tjerët. Kur bëhet fjalë për ndërtimin, figura e gurit të qitur jashtë përdorimit ka një kuptim: guri i papërdorur i lënë në vendin e punës, bëhet një pengesë për çdo kalimtar.
Gurët e përdorur për ndërtimin e murit të Tempullit në Jeruzalem janë të gjithë shumë të medhenj: kjo sigurisht thotë diçka për soliditetin i tyre, por thotë edhe diçka për rrezikun që ata përfaqësojnë për këdo që në ta gjejnë një i pengesë. Besimi në soliditetin e Tempullit i pengon ata që ndjekin Besëlidhjen e Vjetër të njohin shpëtimin e jetës së re ofruar nga Zoti nëpërmjet Birit të vet.
GJITHÇKA KONSISTON NË KËTË: TË BESOSH APO TË MOS BESOSH.
Isaia e përdori tashmë këtë imazh për të folur për Zotin: "Zotin e Ushtrive atë shenjtëroni, Ai le të jetë frika juaj, tmerri juaj. Ai duhet të jetë shenjtërorja, guri ku merret në thua, qeta nga thyhet qafa për dy shtëpitë e Izraelit”(Is. 8, 13-14).
Me këtë ai do të thotë që Zoti është burimi i jetës për besimtarët, por që ata që e përçmojnë janë shkaku i fatkeqësisë së tyre.
Këtu gjejmë, në një farë mënyre, një temë shumë të zakonshme të Biblës: ka dy rrugë të mundshme në jetë: ajo që na çon te Zoti dhe rruga e kundërt; (dhe karakteristikë e një shtegu është se ajo shkon dikunëse marrim drejtimin e duhur, secili hap na çon më afër qëllimit; nëse bëjmë një gabim në udhëkryq, çdo hap na largon nga qëllimi; ata që kanë pranuar të besojnë në Jezusin, që e kanë “pranuar” atë, siç thotë Ungjilli i Gjonit, po rriten çdo ditë në paqe, në dritë, në njohjen e Zotit. Ata që, përkundrazi, dhe thjesht për injorancën e tyre, nuk pranojnë të besojnë në të, tërhiqen nga verbëria nga rruga e shëlbimit e për këtë nuk rriten çdo ditë në paqe, në dritë, në njohjen e Zotit. Në tekstin e Veprave të Apostujve për këtë të Dielë, për shembull, është e habitshme të shohim se si autoritetet fetare të Jeruzalemit janë mbyllur dhe, pasi kanë likuiduar Jezusin, mendojnë vetëm të heshtin dishepujt e tij pa rënë dakord të lejojnë të diskutojnë sigurinë e tyre , edhe kur mrekullitë janë në sytë e tyre.
Për ata që pranuan të besonin, përkundrazi, gjithçka u bë e ndritshme, Shpirti Shenjt i hapi ato pak nga pak për të kuptuar Shkrimet. Duke deshifruar planin e Zotit që po realizohet gradualisht në historinë e njerëzve, ata mund të thonë: “Falënderojmë dhe "Lavdërojmë Zotin, sepse është i mirë, sepse e amshuar është dashuria e tij!
Zoti: Ai është i mirë! E amsueshme është dashuria e tij! ".
Krijoni Kontakt