PËRGATITJA E LITURGJISË
E DIELA 27 Ord. VITI C.
MË 2 TETOR 2022.
LEXIMI I PARË: HAB. 1, 2-3.2, 2-4.
1,2 Deri kur do të thërras në ndihmë, o Zot,
e ti nuk do të dëgjosh?
“Dhunë”! ‑ do të klith kah ti,
e ti nuk do të më shpëtosh?
1,3 Pse ma qet para ta shikoj prapësinë
e ti vetëm e kundron mbrapshtinë?
Para meje është shkretim e dhunë,
bëhet rragatje e peshë çohet grindja!
2.2 Zoti atëherë m’u përgjigj e më tha:
“Shkruaje vegimin,
gdhende përmbi rrasëza
që lexuesi ta lexojë rrjedhshëm.
2.3 Është vegim për kohë të caktuar,
kah përmbushja shkon, nuk gënjen;
nëse vonon, prite me shpresë,
se do të vijë e s’do të vonojë!
2.4 Sharron ai që i drejtë s’është në shpirt:
në sajë të fesë së vet jeton i drejti!
LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.
LIBRI I HABAKUK DHE HESHTJA E ZOTIT.
Profeti Habakuk nuk është më shumë në modë sot, por ai me siguri ishte i njohur në kohët e Besëlidhjes së Re, pasi ai është cituar disa herë atje. Për shembull, fraza e Virgjëreshës Mari në Magnificat:
“Shpirti im e madhëron Zotin,
shpirti im me hare i brohorit Hyjit, Shëlbuesit tim" (Lk. 1, 46-47)
gjendej tashmë, shekuj më parë, në librin e Habakukut, 3,18:
“…unë do të gëzoj në Tenzonë,
do të gëzoj në Hyjin, Shëlbuesin tim!”,
Është gjithashtu prej tij që Shën Pali ruajti dhe citoi në disa raste një frazë shumë të rëndësishme për të, e cila është pjesë e leximit të dytë sot:
"E njëmend në të zbulohet drejtësia e Hyjit me anë të fesë e për fenë, siç është në Shkrimin e shenjtë: ‘I drejti do të jetojë prej fesë’ " (Rm 1,17); Dhe Shën Pali e rimerr konceptin në letrën e tij drejtuar Galatasve 3,11-12: “E se askush s’mund të shfajësohet para Hyjit me anë të Ligjit është e qartë, sepse: “I drejti do të jetojë me anë të fesë”. Tashti Ligji nuk është prej fesë, por:
“Kush e mban në të do të gjejë jetën”.
Prandaj ky libër i vogël ia vlen të hapet; është me të vërtetë vetëm një libër shumë i vogël, vetëm tre kapituj, me rreth njëzet vargje secili, por çfarë varg ndjenjash! Nga vajtimi në dhunë, nga klithma për ndihmë në ngazëllim të pastër; britmat e tij të ankthit bëjnë që të përkujtohen Jobi, Jeremia dhe Izaia, në librat e të cilëve jehojnë mendimet e Habakuc, si për shembull:
"Deri kur do të thërras në ndihmë, o Zot,
e ti nuk do të dëgjosh?
e ti nuk do të më shpëtosh?”(1,2).
Deri kur, o Zot, do të të thërras për ndihmë dhe ti nuk do të më dëgjosh, do të bërtas kundër dhunës dhe nuk do të shpëtosh! Po, shpresa nuk i lë kurrë: në fakt është një mendim që gjendet, jo vetëm në Abakuk, por edhe në Kapitullin 19 e Jobit, dhe në profetet Jeremia dhe Izaia.
E kur Shën Pjetri i fton lexuesit e tij të jenë të durueshëm, edhe ai merr një shprehje të frymëzuar nga Habakuku: "Nuk vonon Zoti ta çojë në vend premtimin,
si disa e mendojnë të ngadalshëm,
por është i durueshëm me ju,
se nuk do që ndokush të birret,
por do që të gjithë ta kenë mundësinë të kthehen.
Jo, Zoti nuk është i ngadalshëm
në mbajtjen e premtimit të tij..."(2 Pt 3,9).
Vargjet hapëse tingëllojnë si në librin i Jobit, 19,7:
" Thërras: ‘Kushtrim!’, po askush s’më përgjigjet,
unë ofshaj, por për mua drejtësi s’ka!”.
Është një britmë shqetësimi, një thirrje për ndihmë, përballë shpërthimit të dhunës; por edhe mbi të gjitha britma e shqetësimit suprem, ajo e heshtjes së Zotit. Kjo thirrje është ende aktuale sot. Dhe
këtu, si në librin e Jobit, si në shumë psalme, Bibla guxon të thotë fjali shumë të ashpra, ku njeriu i lejon vetes t'i kërkojë llogari Perëndisë: “Deri kur do të thërras në ndihmë, o Zot,
e ti nuk do të dëgjosh?
e ti nuk do të më shpëtosh?”(v.1,2).
Deri kur, o Zot, do të të thërras për ndihmë
dhe ti nuk do të më dëgjosh, do të bërtas kundër dhunës dhe nuk do të na çlirohesh!.
Dhuna për të cilën flet Habacuc këtu është ajo e armikut të momentit, Babilonisë. Ai e quan atë "Kaldeasit", flitet për ushtrinë e Nabukodonosorit. Jemi rreth vitit 600 para Krishtit: armiku numër një, jo shumë kohë më parë, ishin asirianët e Ninevisë. Por ata u shtypën nga Babilo
nia, e cila tani është fuqia në rritje në Lindjen e Mesme. Që nga fillimi i botës, të njëjtat tmerre të luftës janë përsëritur; i hamendësojmë këtu: “Pse ma qet para ta shikoj prapësinë
e ti vetëm e kundron mbrapshtinë?
Para meje është shkretim e dhunë,
bëhet rragatje e peshë çohet grindja!” (v. 1,3).
Me të vërtetë me pushtimin e Asirisë, edhe profeti Habakuk ka parë gjëra të keqija, ka shikuar mjerimin, pasojat e plaçkitjeve dhe të dhunës; në atë kohë shpërthyen mosmarrëveshjet dhe luftërat.
BESIMTARËT NË KOHËN E HESHTJES SË ZOTIT.
Por Habacuc nuk e humb besimin për të gjitha këto. Në një varg tjetër, ai shton:
" Do të qëndroj në rojën time,
do të ngjitem në majë të vrojtores,
do të vëzhgoj të shoh çfarë do të më thotë (Hyji),
ç’do të më përgjigjet në ankimin tim” (Ab. 2,1).
Unë do të shikoj se çfarë do të thotë Zoti Perëndi.
Në këtë shprehje ka të paktën dy gjëra: së pari, është vrojtimi i rojës, i sigurt se do të vijë agimi; kjo është tema e Psalmit 130: " Shpresoj në ty, o Zot,
shpirti im shpreson në premtimin e tij.
E pret shpirti im Zotin
më tepër se rojtarët agimin.
Më tepër se rojtarët agimin l
e të shpresojë Izraeli në Zotin” (Ps. 130, 5-7).
Kuptimi i psalmit është ky: është e qartë që jetohet në një moment shumë të vështirë, por besimtari ndihet i sigurt për nderryrjen e Zotit, më shumë se ndihet i sigurt roja që errësira e natës do të zëvendësojë nga agimi e pastaj nga drita e diellit. Besimtari e di që Zoti është besnik, nuk mashtron dhe nuk gënjen.
E ka një fjalë, fjala “pret”: e pret shpirti im Zotin. Kjo folie këtu thotë se shpirti i tij pret gjithçka nga Zoti.
“ Është vegim për kohë të caktuar,
Sharron ai që i drejtë s’është në shpirt:
në sajë të fesë së vet jeton i drejti!”(Hab.2,3-4).
Prandaj, në frazën:
“Do të pushoj kur dita e zezë
t’i vijë popullit që më pushton!...
Kurse unë do të gëzoj në Tenzonë,
do të gëzoj në Hyjin, Shëlbuesin tim!
Zoti Hyj është forca ime,
do të m’i bëjë këmbët si të kaprollit
e do të më çojë në malet e larta!” (Hab.3,15,18-19).
Gjëja e parë është besimi; dhe gjëja e dytë është vetëdija se kërkesa -interpelanca e tij është paksa e guximshme: profeti Habakuk i ka kërkuar llogari Zotit dhe pret që ai të japë një përgjigje, të urdhërojë çfarë duhet të bëhet:
Unë "do të vëzhgoj të shoh çfarë do të më thotë” Hyji (Hab.2,1).
Megjithatë, dhe kjo gjë është me shumë interes, Habacuc nuk është qortuar sepse nuk e respektoi rregullin. Përgjigjja e Perëndisë nuk e qorton; ai e fton atë vetëm në durim dhe besim; orët e fitores së armikut nuk do të zgjasin përgjithmonë:
"Zoti atëherë m’u përgjigj e më tha:
“Shkruaje vegimin,
gdhende përmbi rrasëza
që lexuesi ta lexojë rrjedhshëm.
Është vegim për kohë të caktuar,
Sharron ai që i drejtë s’është në shpirt:
në sajë të fesë së vet jeton i drejti!” (2, 2-4).
Për momentin, Habacuc nuk e përshkruan vetë vizionin, kjo do të jetë tema e kapitullit vijues; por, siç dyshojmë tashmë, bëhet fjalë për çlirimin e atyre që aktualisht janë të shtypur.
Megjithatë, Perëndia nuk iu përgjigj me të vërtetë pyetjes; ai nuk tha pse, nganjëherë, duket se është bërë i shurdhër ndaj njërëzve. Ai vetëm ripohoi edhe një herë se nuk na braktis kurrë... Kështu mesazhi i Habacukut duket se është: në sprovat, edhe më e tmerrshme, e vetmja mënyrë e mundshme për besimtarin është të ruajë besimin te Zoti: mund të pranojmë se nuk kuptojmë, por nuk duhet të akuzohet Hyji. Çdo qëndrim tjetër na krijon probleme:
mosbesimi ndaj Zotit vetëm na dëmton. Ky është ndoshta një nga kuptimet e formulës përfundimtare të këtij teksti: “…në sajë të fesë së vet jeton i drejti” ose, për ta thënë ndryshe, është besimi te Zoti ai që na bën të jetojmë; dyshimi apo revolta na dëmtojnë. Nga ana tjetër, lejohet të thërrasim vuajtjet tona: nëse Bibla (në librin e Jobit, si në psalme), na bën të lexojmë britmat e ankthit, madje edhe qortimet që i bëhen Zotit, kjo është për shkak se një besimtar ka të drejtë të thërrasë shqetësimin e tij, padurimin e tij për t'i dhënë fund dhunës që po e shtyp.
Le të kthehemi te fjalia e fundit:
"Sharron ai që i drejtë s’është në shpirt:
në sajë të fesë së vet jeton i drejti!” (v. 4)
Ai që është i pafytyrë nuk ka shpirt të drejtë, por i drejti do të jetojë me besnikërinë e tij. I pafytyrë është Babilonia, e cila krenohet me pushtimet e saj dhe beson se mbi to do të gjejë begati të qëndrueshme; njeriu i drejtë e di se vetëm Zoti jep jetë. Për këtë temë, shembulli më i famshëm në historinë e Izraelit është Abrahami: kur ai u largua nga vendi i tij, nga familja e tij, me një thirrje të thjeshtë nga Zoti, ai nuk e dinte vërtet se ku po e çonte Zoti, drejt cilit fat. Kur, përsëri me një thirrje nga Zoti, Abrahami ishte gati të ofronte djalin e tij të vetëm, ai nuk e kuptoi, por vazhdoi t'i besonte atij që i dha këtë djalë... Dhe atje përsëri besimi i dha jetë djalit të tij (Zan. 22). Teksti biblik thotë për të: “Abrahami kishte besim te Zoti dhe kjo iu numërua si drejtësi” (Zn. 15,6).
Vërejtja e fundit: kur Habacuc flet për Babiloninë, ai thotë "kaldeasit" (në kllapa, është Iraku sot) por, le të kujtojmë se vetë Abrahami ishte kaldeas... por Abrahami përshkruhet si "i drejtë" nga besimi që ai kishte treguar në Zotin, ndërsa kaldeasit, bashkatdhetarët e tij, disa shekuj më vonë, trajtoheshin si të pafytyrë dhe jo si njerëz me një shpirt të drejtë. Mund të nxjerrim përfundimin se drejtësia nuk është çështje origjine, race apo rrethprerjeje, pra feje, por vetëm qëndrimi i zemrës. Mund të bëjmë mirë ta kujtojmë këtë kur takojmë besimtarë të feve të tjera...
Krijoni Kontakt