PËRGATITJA E LITURGJISË
E DIELA 22Ord VITI B
MË 29-8-2021
UNGJILLI: - Marc 7, 1-8. 14-15. 21-23.
1 Rreth Jezusit u bashkuan farisenjtë dhe disa skribë që kishin ardhur nga Jerusalemi.
2 Ata vunë re se disa prej nxënësve të tij po hanin bukë me duar “të papastra” – d.m.th. të palara.
3 Tashti farisenjtë dhe mbarë hebrenjtë nuk hanë bukë pa i larë duart deri në bërryl për arsye të zakoneve të të parëve.
4 As kur kthehen nga tregu nuk hanë gjë pa u larë më parë. Janë edhe shumë gjëra të tjera që i mbajnë për shkak të traditës: larje gotash, katrovash e enësh remi (tryezash). 5 Prandaj farisenjtë dhe skribët e pyetën Jezusin:
“Pse nxënësit e tu nuk i mbajnë traditat e të parëve, por hanë bukë me duar “të papastra”?”
6 Ai u përgjigj: “Mirë parafoli për ju, o shtiracakë, Isaia, kur shkroi:
‘Ky popull më nderon me buzë, kurse zemra e tyre është larg meje.
7 I kotë është kulti që më bëjnë, kur mësojnë gjasme mësimin e Hyjit ‑ rregulloret që i qitën njerëzit.’
8 Ju lini pas dore urdhërimin e Hyjit e mbani traditat e njerëzve”.
14 Atëherë e thirri përsëri popullin rreth vetes dhe i tha:
“Më dëgjoni të gjithë dhe mbani mend!
15 S’ka asgjë përjashta njeriut që mund ta bëjë atë të papastër duke hyrë në të, por çka del prej njeriut ‑ ajo e bën të papastër. Dhe vazhdoi: “Çka del prej njeriut ajo e bën të papastër,
21 sepse prej brendisë ‑ prej zemrës së njeriut rrjedhin: mendimet e këqija, llojet e ndryshme të fëlligështisë, vjedhjet, vrasjet,
22 kurorë‑ thyerjet, dëshira e tepruar e pasurisë, mashtrimet, shfrenia, smira, blasfemitë, krenaria, marrëzia.
23 Të gjitha këto të këqija dalin nga brenda dhe e bëjnë njeriun të papastër”.
LECTIO DIVINA – MEDITIMI - LUTJA
Gjithçka filloi sepse dishepujt e Jezusit nuk i kishin larë duart para vaktit: në shumë vende të botës, kjo nuk do të ishte problem! Prova është se Marku është i detyruar t'u shpjegojë lexuesve të tij, të cilët nuk ishin me origjinë hebraike, zakonet e veçanta të Izraelit: "Farisenjtë dhe mbarë hebrenjtë nuk hanë bukë pa i larë duart deri në bërryl për arsye të zakoneve të të parëve. As kur kthehen nga tregu nuk hanë gjë pa u larë më parë. Janë edhe shumë gjëra të tjera që i mbajnë për shkak të traditës: larje gotash, katrovash e enësh remi (tryezash) (v..3v). Fjala "traditë", e përsëritur (në tekstin grek) në vargjet 3 dhe 5, nuk duhet kuptuar në mënyrë keqëpesuese: tradita është pasuria e marrë nga etërit. E gjithë puna e gjatë e pleqve për të zbuluar sjelljen që i pëlqen Perëndisë, transmetohet në formën e urdhërimeve që rregullojnë detajet më të vogla të jetës së përditshme. Pra, le të fillojmë duke bërë drejtësi ndaj farisenjve dhe skribëve: kur i imponohet vetes një disiplinë shumë të rreptë për të qenë besnikë ndaj fesë së vet, nuk mund t'i kuptohen ata që nuk bëjnë aq shumë. Dhe, në sytë e tyre, kjo ashpërsi respektimi duket thelbësore: ishte një çështje e ruajtjes së identitetit hebre; njerëzit e zgjedhur e panë zgjedhjen e tyre si një veçori dhe për këtë arsye çdo kontakt me paganët (ose objektet e prekura prej tyre) u bë i papastër, domethënë i papërshtatshëm për të festuar dhe madje për të jetuar jetën e përditshme me dinjitet.
Natyrisht, farisenjtë dhe skribët e pranishme u indinjuan: "“Pse nxënësit e tu nuk i mbajnë traditat e të parëve, por hanë bukë me duar “të papastra? (v. 5) . Ajo që është më befasuese është reagimi i Jezusit: “Hipokritë!" Kjo ashpërsi sugjeron që ekziston një problem themelor. Si shpesh, para një auditori të tillë, Jezusi citon Shkrimin e shenjtë, i cili është referenca supreme për ta:
“ E Zoti tha:
“Pasi ky popull më afrohet vetëm me fjalë,
e më nderon vetëm me buzë,
kurse zemra e tyre është larg meje,
frika e tij ndaj meje nuk është tjetër,
veç një rregullore njerëzish, e mësuar"(Is 29:13).
Dhe Jezusi komenton fjalën e Isaisë: " Ju lini pas dore urdhërimin e Hyjit e mbani traditat e njerëzve” (v. 8)
Cili është atëherë urdhërimi i Perëndisë që farisenjtë dhe skribët e shpërfillin pa e ditur? Jezusi nuk e shpjegon këtu, por ai i qorton padyshim sepse ata "kanë një zemër larg Zotit". Çfarë të keqe kanë bërë ? Ata thjesht përbuzën të tjerët, dhe i përbuzën në emër të Zotit, kjo është e pafalshme. Gjendhet këtu një vërejtje të bërë shpesh kur kemi lexuar Ungjillin të Markut: Jezusi nuk pushon së foluri kundër çdo përjashtimi në emër të fesë; ky është sfondi i polemikave të tij me autoritetet fetare. Është keqkuptim i Ligjit të besosh se dikush do të duhej të ishte i ndarë nga njerëzit e tjerë për t'iu afruar Zotit! Përkundrazi, profetët kishin ushtruar gjithë fuqinë e tyre për të zbuluar se adhurimi i vërtetë që i pëlqen Perëndisë, fillon me respektin e njerëzve. Është turp që ligji, i krijuar për lumturinë e të gjithëve, të jetë bërë një kufizim i vrazhdë dhe një pretekst për përbuzje. Për t'i shërbyer Zotit të shenjtë të Levitikut, Perëndia i faljes i shpallur nga Isaia, nuk mund të mbahet në përbuzje ndaj të tjerëve.
Duke shkuar më tej, Jezusi fillon një mësim mbi pastërtinë: në kuptimin biblik, pastërtia është aftësia për t'iu afruar Zotit; por Zoti është dashuri dhe falje, shumë profetë e kanë thënë atë pa pushim. Prandaj, pastërtia e vërtetë është një prirje e zemrës, është mëshirë; papastërtia për të cilën Jezusi i qorton kundërshtarët e vet, është "ngurtësimi i zemrës": "Çka del prej njeriut ‑ ajo e bën të papastër". Dhe, pak më vonë, ai përfundon mësimin për dishepujt e tij: "Sepse prej brendisë ‑ prej zemrës së njeriut, rrjedhin: mendimet e këqija, llojet e ndryshme të fëlligështisë, vjedhjet, vrasjet, kurorë‑ thyerjet, dëshira e tepruar e pasurisë, mashtrimet, shfrenia, smira, blasfemitë, krenaria, marrëzia. Të gjitha këto të këqija dalin nga brenda dhe e bëjnë njeriun të papastër” (7, 20-23).
Le të vijmë edhe një herë në ndihmë të farisenjve dhe skribëve: ky mësim nuk mund të dëgjohej plotësisht derisa vetë Zoti, në Birin e tij, nuk do të kishte ardhur të banonte mes njerëzve; duke vërtetuar kështu se, në kundërshtim me shumë besime të përhapura, Zoti nuk ka frikë nga kontakti me qeniet e papastra si jemi ne. Për ta vërtetuar këtë, menjëherë pas kësaj polemike, Jezusi u nis për në një vend pagan.
- Lëvizja fetare e "Farizenjëve" lindi rreth vitit 135 para Krishtit, e themeluar nga njerëz që dëshironin të konvertoheshin me të vërtetë. ; emri "farize" që do të thotë "i ndarë", përkthen një zgjedhje: refuzimin e çdo kompromisi politik, të çdo neglizhimi në praktikën fetare; dy çështje që ishin në rendin e ditës në vitin 135. Prandaj farizianizmi (si lëvizje) është mjaft i respektueshëm. Dhe Jezusi nuk e sulmon kurrë. Ai nuk refuzon të flasë me ta (Nikodemi, Gj 3; Simon, Lk 7). Por ideali më i mirë fetar mund të ketë kurthet e tij: ashpërsia e respektimit mund të krijojë një ndërgjegje shumë të mirë dhe t'i bëjë njerëzit përbuzës ndaj atyre që nuk sillen si ata. Më thellë, të dëshirosh të jesh "i ndarë" nuk është pa paqartësi, kur e dimë se plani i Zotit është një projekt i bashkimit në dashuri. Këto devijime frymëzuan disa fjalë të ashpra të Jezusit: ato synojnë atë që quhet "farizianizëm"; të gjitha lëvizjet fetare të të gjitha kohërave janë të afta për këtë.
Krijoni Kontakt