Pershendetje forumiste,
Vendosa ta hap kete teme, te ndajme sebashku ndjesite tona mbas infektimit me COVID-19. Le te sherbeje kjo teme, per te qartesuar llojet e simptomave, menyren sesi u shfaqen ato ne trupin tone, kohen e rekuperimit etj etj. Sikunder edhe kancelarja gjermane Merkel e paralajmeroj se 60%-70% e popullsise do infektohej nga ky virus, atehere gjykoj se ky diskutim nuk ka arsye perse te jete teme tabu e t’i tremb ata qe s’e kane kaluar. Perkundrazi nese jane te kujdesshem dhe ndjekin me rigorozitet keshillat e mjekut, aq me teper qe sot mjekesia e kuron gjithmone e me mire Covid-19, me shpresen tek zoti çdo gje do shkoje mire.
Po e filloj une i pari.
Une e kalova COVID-19 ne mars te 2020-es, nje jave mbasi te gjitha qeverite neper bote shpallen gjendjen e jashtezakonshme duke kufizuar çdo levizje/aktivitet jashte mureve te shtepise.
Si ndodhi? Sipas keshillave te mjekut, une isha personi me pak i rrezikuar per nga mosha dhe shendeti, nga nje infektim i mundshem me COVID-19. Ndaj kryeja rregullisht pazaret per familjaret dhe veten time, laja/dezinfektoja rregullisht duart dhe rrobat, mbaja aq sa mundesha distance me njerezit ne rruge, me
pak fjale beja tejmase kujdes.
Dy dite perpara se te shfaqeshin simptomat, fillova te ndjehesha i lodhur e te kisha ftohte kur isha jashte. Ne diten e trete u zgjova me nje koll te thate dhe temperature afro 37grade. Nga ky moment kaluan 10-11 dite derisa gjendja ime u stabilizua. Mjeku, sipas edhe rekomandimeve te OBSH-se, nepermjet kontakteve telefonike, me thoshte te pija vetem paracetamol dhe vitamina. Ne fillim simptomat e para ishin kolla e thate dhe pak temperature. Ne ditet ne vazhdim ketyre iu shtuan, lodhje deri ne keputje, dhimbje e larte koke, dhimbje trupi, mungese oreksi, temperature qe orvatej rregullisht midis 37-38grade (gati 39 e pak maksimumi) dhe me e bezdisura ethe te forta perpara gjumit. Te gjitha keto simptoma nuk me lane asnje dite te flija qofte edhe 5-6 ore i qete. Njekohesisht ajo qe me mundonte me teper gjate gjithe ketyre diteve ishte frika nese do i ndodhte diçka familjareve te mi, meqenese kisha qene ne kontakt me ta rregullisht perpara. Por te jem i sinqerte nje nate mbas nje temperature te larte 39,2, u tremba pak edhe per veten. Pothuajse çdo dite i kerkoja mjekut te beja testin nese isha infektuar apo jo, mirepo udhezimet ishin te prera ne ate periudhe, testi behej vetem per ata qe kishin mungese ne frymarrje dhe moshat e treta.
Si perfundim, ne familjen time me persona diabetike, periudhe shtatzanie, azmatike dhe mosha mbi 70 vjeç, i vetmi qe e kaloj Covid-19 (konfirmuar 1 muaj mbas testit serologjik) me simptoma te agravuara (si pasoje humba 10 kile) isha une me i riu dhe me asnje shqetesim/problem shendetesor. Te tjeret tek tuk me ndonje shqetesim te lehte dhe vetem kaq. E them kete per te kuptuar qe çdokush mund ta kaloje ne forma apo menyra te ndryshme.
Mendoj se nese do e kaloja Covid-19 sot, periudha rikuperuese bashke me simptomat shoqeruese do kishin qene me te lehta. Jo vetem sepse Covid-19 sot e ka agresivitetin me te ulet (periudhen kur e kalova une ishte teper agresiv) por edhe sepse sot kemi me teper njohuri, mjeket me teper eksperience etj. Ne ate kohe mediat e cilesonin Covid-19 si teper te rrezikshem (qe eshte deri diku) dhe gati vdekjeprures. Gjithashtu epidemiologet e kishin te veshtire te interpretonin shifrat e te infektuarve per ta kuptuar e njohur me mire ate. Ndaj panjohurite asokohe rreth Covid-19, me shkaktuan teper panik e renie morali.
Kaq sa i takon perjetimit tim, stafeten po iu a leje juve)
PS: Do ju lutesha te mos ta kthejme kete teme ne diskutim nese duhet apo jo vaksina, a jane masat anti-covid te duhura, etj. Mund te kem edhe une dyshime nese i referohemi masave suedeze apo mjekimit efikas me klorokine te Dr. Didier Raoult ne France, mirepo nuk eshte kjo tema.
Krijoni Kontakt