13-3-2021/E Shtunė java 3 e KRESH: UNGJILLI: Lk.18, 914.
LUTJA: Ps 131
1 O Zot, nuk krenohet zemra ime as smadhėshtohen sytė e mi, as nuk jepem pas punėve tė mėdha, as pas gjėrave qė janė mbi fuqi tė mia.
2 Vėrtet shpirtin e kam tė qetė e tė kthjellėt, si foshnja e mėkuar nė parzmėn e nėnės, si kėrthi ėshtė shpirti im nė mua.
3 Le tė shpresojė Izraeli nė Zotintani e pėr gjithmonė e jetės.
LEXIMI IUNGJILLIT: Lk. 18,9-14.
9 U tregoi edhe kėtė shėmbėlltyrė pėr disa qė e mbanin veten tė drejtė e i pėrbuznin tjerėt:
10 Dy njerėz u ngjitėn nė Tempull pėr tu lutur: njėri farise e tjetri tagrambledhės. 11 Fariseu, qiri nė kėmbė, lutej nė vetvete kėshtu: Tė falėnderoj, o Hyj, qė nuk jam porsi njerėzit e tjerė: cuba, tė padrejtė, kurorėshkelės, ose ‑ si ky tagrambledhės. 12 Agjėroj dy herė nė javė, jap tė dhjetėn e krejt fitesės. 13 Kurse tagrambledhėsi zuri vend nė fund, nuk i bėhej as sytė ti ngrejė drejtė qiellit, por rrihte kraharorin e vet e thoshte: O Hyj, ki mėshirė pėr mua mėkatarin!
14 Unė po ju them: ky u kthye nė shtėpinė e vet i shfajėsuar e jo ai, sepse: kushdo krenohet, do tė pėrvujtėrohet ndėrsa kush pėrvujtėrohet, do tė lartėsohet.
MEDITIMI
Nė vendin e lutjes, nė tempullin, Jezusi na prezanton dy burra: njėri ėshtė njė Farise, njė njeri qė e njeh Ligjit dhe e zbaton urdhėrimet;, tjetri ėshtė njė tagrambledhės, njė njeri qė punon pėr pushtuesin Romak. Tė dy luten: Fariseu nė kėmbė - ky ishte pozicioni i paraparė pėr lutje - tjetri nė pjesėn e pasme tė tempullit, me sytė nė tokė, duke rrahur gjoksin.
Ai rreh gjoksin e tij sepse e di qė ėshtė mėkatar, ashtu si tjetri e di se ėshtė i drejtė: ky e falėnderon Zotin pėr drejtėsinė e tij duke rrėmbyer pėr veten tė gjitha meritat e tij, e duke pohuar respektimin e tij tė patėmetė tė urdhėrimeve qė e bėjnė atė tė ndryshėm - mė tė mirė - se tė gjithė njerėzit e tjerė dhe nė veēanti tė tagrambledhėsit qė qėndron atje nė fund tė tempullit me sytė nė tokė.
Tagrambledhėsi nuk ka asnjė arsye pėr tė shpresuar nė njė shpėtim: ai nuk organizon njė strategji mbrojtėse: ėshtė shumė e qartė se ai ka bėrė dėme tė pafundme dhe, pėr kėtė ai ka tė drejtė tė qėndrojė pėrpara Zotit vetėm pėr tė "kėrkuar mėshirėn e gjyqtarit". Por ky shkon nė shtėpi i justifikuar.
Fariseu shkoi nė tempull pėr tė folur me veten e tij pėr veten e tij, duke e lėnė rolin margjinal tė llogaritjes sė praktikave tė tij tė perėndishme te Zoti. Ai nuk pranoi tė krahasojė zemrėn e tij me atė tė Zotit, sepse ai me siguri do tė kishte dalė me kocka tė thyera dhe preferonte tė krahasohej me burrat e tjerė, dhe nė veēanti me tagrambledhėsin, i cili, disa metra larg tij, po i rrahte gjoksin dhe qante mėkatėt e tij me vėshtrimi i tij pėr nė tokė. Lojė e lehtė, por humbėse, sepse ai u kthye nė shtėpi pa falje.
VAZHDO MEDITIMIN.
Jezus, hajde, kėmbėt e mia janė tė ndyta.
Pėr mua, bėhu njė shėrbėtor, derdh ujin nė pellg; eja, laji kėmbėt e mia.
E di, ajo qė po tė them ėshtė e pamatur,
por kam frikė nga kėrcėnimi i fjalėve tė tua:
"Nėse nuk tė laj, nuk do tė kesh pjesė me mua".
Laji kėmbėt e mia, nė mėnyrė qė tė kem pjesė me ty.
(Origjeni)
Krijoni Kontakt