7-9-2021/E MARTĖ JAVA 23/ UNGJILLI: Lk 6, 12–19.
LUTJA: Ps. 144.
Bekuar qoftė ZOTI, shkėmbi im,
qė m'i mėson duart pėr luftė
e gishtėrinjtė pėr betejė,
2 mirėsia ime dhe fortesa ime,
streha ime dhe ēlirimtari im,
mburoja ku gjej strehė,
ai qė ma vė popullin nėn sundim.
3 O ZOT, ē'ėshtė njeriu qė tė kujdesesh pėr tė,
apo biri i njeriut, qė tė mendosh pėr tė?
4 Njeriu ėshtė si fryma,
ditėt e tij si hija qė kalon.
LEXIMI I UNGJILIT: Lk 6, 12–19.
12 Ndėr ato ditė Jezusi shkoi nė njė mal pėr t’u lutur. Natėn e kaloi duke iu lutur Hyjit.
13 Kur zbardhi drita, i thirri nxėnėsit e vet e prej tyre zgjodhi dymbėdhjetė, tė cilėt edhe i quajti apostuj:
14 Simonin, tė cilin e quajti edhe Pjetėr, Andreun, vėllanė e tij, Jakobin e Gjonin, Filipin e Bartolomeun,
15 Mateun, e Tomėn, Jakobin e Alfeut, Simonin qė quhej Zelltar,
16 Judėn e Jakobit edhe Judėn Iskariot, i cili u bė tradhtar.
17 Pastaj zbriti bashkė me ta e zuri vend nė rrafshinė. Ishte aty njė shumicė e madhe nxėnėsish tė tij dhe njė turmė e madhe e popullit prej mbarė Judesė, prej Jerusalemit dhe prej bregut tė detit tė Tirit e tė Sidonit, 18 qė kishin ardhur pėr ta dėgjuar e pėr t’u shėruar prej sėmundjeve tė veta. Shėroheshin edhe ata qė i mundonin shpirtrat e ndytė.
19 Tė gjithė kėta njerėz kėrkonin ta preknin, sepse prej tij dilte njė fuqi qė shėronte gjithkėnd.
MEDITIMI.
Jezusi ngjitet nė mal pėr tė gjetur nė takimin me Atin, qartėsinė e nevojshme pėr tė zgjedhur dymbėdhjetė apostujt. Numri dymbėdhjetė kujton atė tė patriarkėve tė Besėlidhjes sė Vjetėr. Kėshtu pėrvijohet lindja e Popullit tė ri tė Zotit.
Lutja ėshtė nė origjinėn e ēdo zgjedhjeje dhe veprimi apostolik tė Jezusit dhe tė Kishės. Dita e Kishės del nga nata e Jezusit e kaluar nė bashkėsi me Atin nė njė mal. Kjo absolutisht nuk do tė thotė qė zgjedhjet qė bėjnė Ati dhe Biri, duke i quajtur tė dymbėdhjetėt dhe tė tjerėt pas tyre gjatė shekujve, do tė jenė mė tė mirat sipas logjikės sonė njerėzore. Struktura mbėshtetėse e Kishės po ēalon qė nė fillim, gjithmonė e hapur pėr tradhti dhe refuzim tė Zotit. Pjetri dhe Juda janė figurat emblematike pėr kėtė. Dhe kjo nuk ėshtė njė gjė e paparashikuar e pakėndshme, por ėshtė njė realitet qė ėshtė pjesė e planit tė shpėtimit.
Arsyeja qė i tėrheq njerėzit tek Jezusi, ėshtė nevoja pėr tė dėgjuar fjalėn e Perėndisė dhe pėr t'u shėruar. Nė tė vėrtetė, ekziston njė lidhje e ngushtė midis dėgjimit tė fjalės sė Perėndisė dhe shėrimit, si midis mosbindjes ndaj fjalės sė Perėndisė dhe vdekjes (krh. Ligji i Pėrtėrirė 11: 26–32). "Pėr kėtė arsye, sikurse me anė tė njė njeriu mėkati hyri nė botė e, me anė tė mėkatit, vdekja, dhe kėshtu vdekja kaloi nė tė gjithė njerėzit, sepse tė gjithė njerėzit mėkatuan..." (Rom 5:12) sepse njeriu e dėgjoi gjarprin. Njeriu bėhet ajo qė dėgjon. Ashtu si njerėzit e asaj kohe, edhe ne mund ta prekim dhe pėrjetojmė fuqinė e Jezusit nėse dėgjojmė fjalėn e tij. Fjala e Perėndisė nė fakt: "Pėr tė vėrtetė, mua nuk mė vjen turp prej Ungjillit, sepse Ungjilli ėshtė fuqia e Hyjit pėr shėlbimin e atij qė beson: mė sė pari pėr judeun e pastaj pėr grekun" (Rom 1:16).
VAZHDO MEDITIMIN.
O ZOT HYJI, ATI YNĖ,
ndihmoji burrat dhe gratė
tė cilėt do tė donin tė luteshin,
por nuk dinė si ta bėjnė kėtė.
Pranoje dėshirėn e tyre pėr t'u lutur,
si me tė vėrtetė ėshtė: nje lutje.
Dėgjo heshtjen e tyre
dhe takoji ata atje nė shkretėtirėn e tyre.
(Nėnė Tereza e Kalkutės).
Krijoni Kontakt