Close
Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 27
    i/e regjistruar Maska e Shpresmiri
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Zagreb (CRO)
    Postime
    405

Thomas Michel (prift katolik) për ekumenizmin

LËVIZJA EKUMENIKE

Kjo është një lëvizje në gjirin e Kishës së Krishterë për të gjetur edhe një herë bashkimin që Krishti dëshironte të ishte midis të dishepujve të vet. Në historinë e krishterë ka disa që kanë vuajtur nga ndasitë e bashkësisë së krishtere dhe kanë bërë çmos për të bashkuar Kishat. Këto përpjekje kanë ndihmuar për të krijuar, në shekullin XX, lëvizjen ekumenike (prej fjalës greke “oikumene”), që do të thotë bota e banuar.
    Ekumenizmi modern filloi të merrte trajtë në Konferencën e Edinburgut më 1919, që së fundi na çon në krijimin e Konferencës së Krishterë Botërore mbi Jetën dhe Fjalën. Pas dy vjetësh u zhvillua në Lozanë Konferenca e Parë Botërore mbi fenë e urdhërat, e cila studjoi bazat teologjike të Kishës e të njësisë së saj. Kur u bë takimi i dytë i këtyre organizmave më 1937, ranë në një mendim për shkrirjen e tyre në një Koncil të vetëm botëror të Kishave (Word Council of Churches: W.C.C). Më 1938 u reduktua një kushtetutë, por Lufta e Dytë Botërore e vonoi inaugurimin e vërtetë të K.B.K. deri më 1948. Në Gjenevë u caktua selia e K.B.K., pasi Zvicra ishte asnjanëse në çështjet politike.
    Në fillim pjesa më e madhe e iniciativave vinte prej Kishave Protestante, por një letër e Patriarkut Ekumenik të Stambollit, më 1920, i ftoi të gjitha Kishat e Krishtit që të lidheshin fort me njëra-tjetrën për të punuar së bashku. Që nga fillimi, Kishat Ortodokse ishin anëtare efektive të K.B.K. Pothuajse në të gjitha kombet janë zhvilluar Koncile të kishave, si kombëtare, ashtu edhe krahinore. Gati të gjitha Kishat Ortodokse e Protestante janë anëtare të K.B.K. megjithatë disa të tjera, sidomos ato me tradita evangjeliste protestante, nuk janë bashkuar në K.B.K.
    Në kohën e Koncilit të Vatikanit II, Kisha Katolike përpiqej për çështjen e ekumenizmit. Tani për tani Kisha Katolike, megjithëse nuk është anëtare, është lidhur ngusht me K.B.K. Anëtarët katolikë gjenden në komitete të ndryshme dhe Kisha Katolike merr pjesë në aktivitetet që zhvillohen. Më 1964 Papa Pali VI ngriti një sekretariat të Vatikanit që do të punonte për bashkimin e plotë të të krishterëve. Çdo vit, javën e tretë të Janarit, të krishterët e të gjitha kishave, luten për bashkimin e krishterë dhe mundohen t’i japin shkas me lexime, me kremtime fetare të përbashkëta e me takime të tjera të kësaj natyre. Bashkimi ekumenik shihet edhe më qartë në studimet biblike dhe në përkthimet ekumenike të Biblës.
    Sa u tha më sipër është një shënim i shkurtër mbi zhvillimet historike që u bënë në 20 shekujt e kaluar që nga koha e Krishtit. Për të treguar se si dolën Kishat Ortodokse, Protestante e Katolike, dhe për të nxjerrë në pah kundërshtimet kryesore, kam arritur të marr parasysh, ndoshta pak tepër rëndë, kundërshtimet që kanë ndarë kishat e krishtera në të kaluarën, pasojat e të cilave i ndjejmë edhe në ditët tona.
    Kjo është një pamje e dhimbshme e historisë së krishterë dhe asnjë i krishterë sot nuk dëshiron që këto ndarje të vazhdojnë. Por duhet të marrim parasysh se ndarjet janë të pranishme që disa shekuj përpara, dhe kjo e bën të vështirë zgjidhjen e tyre në një kohë të shkurtër, sepse ato kanë lënë gjurmë në mënyrën e kuptimit të fesë së krishterë. Kështu ndërsa komisinet e teologëve të të gjitha kishave përpiqen t’i kalojnë brezat e mosmarëveshjes, të krishterët duhet të lodhen që të ndërtojnë bashkimin me qëndrim miqëise, me lutje të një mendimi e punë të përbashkët, që t’i çojnë kishat e ndryshme drejt kapërcimit të kundërshtimeve. Kështu të krishterët do të kërkojnë të shpejtojnë ditën në të cilën kanë për të qenë përsëri një, në bashkim dashurie, sipas lutjes së Jezusit në Darkën e Fundit.
    IHS

JEZUSI I VETMI SHPETIMTAR Maska e i shpetuari
    Anëtarësuar
    28-02-2003
    Vendndodhja
    NE VENDIN E EMANUELIT
    Postime
    56
    I DASHUR SHPRESEMIRE!
    IKUMENIZMI DO TE BASHKOJE TE GJITHA FETE E KRISHTERE NE DEM TE DOKTRINES SE SHENJTE. PRA SI MUND TE BASHKOHEN TE KRISHTERET E VERTETE ME ATA QE NUK I PERMBAHEN FJALES SE PERENDISE? KY DO ISHTE GABIMI ME I MADH QE EKZISTON. PALI I THOTE TIMOTEUT TA RUAJE DOKTRINEN JO TA KOMPROMENTOJE PER SHKAK GJOJA TE UNITETIT. UNITETI EKSISTON MIDIS TE KRISHTEREVE TE VERTETE DHE S'KA NEVOJE TE KETR NJE UNITET ME ATA QE E KANE KOMPROMENTUAR FJALEN E PERENDISE.
    SAPER ATE QE THUA TI SE REFORMIMI ISHTE NJE KATASTROFE E MADHE, E KE SHUME GABIM. REFORMIMI DUHEJ TE NDODHTE NDRYSHE KANCERI DO PERHAPEJ NE TE GJITHE TRUPIN DHE DO SHKAKTONTE VDEKJEN E KISHES. PRANDAJ KANCERI U HOQ NGA TRUPI.
    PALI THOTE KINI UNITET NE FRYME. POR SI MUND TE KETE UNITET NE FRYME ME ATA QE NUK E KANE FRYMEN E PERENDISE?
    I DASHUR SHPRESEMIRE ME FAL SE NDOSHTA TE FOLA VRAZHDE. POR NUK MUND TE RRIJA PA TI THENE KETO FJALE. SEPSE JEMI THIRRUR NGA ZOTI TE THEMI TE VERTETEN.
    TE UROJ ZOTI TE BEKOFTE. I SHPETUARI.
    html

i/e regjistruar Maska e Shpresmiri
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Zagreb (CRO)
    Postime
    405

Dëshira e Shpëtimtarit

"i shpëtuari" në rend të parë të falënderoj për inkuadrimin tënd në këtë temë. Me sa shohë e ke vërejtë se këtu ka gjëra që nuk e lënë njeriun të ftohtë (indiferent).

Ke shkruar:
    "IKUMENIZMI DO TE BASHKOJE TE GJITHA FETE E KRISHTERE NE DEM TE DOKTRINES SE SHENJTE."

Që në fillim më duhet të them se një përfytyrim i këtillë i ekumenizmit nuk është i drejtë. Që të bashkohemi nuk do të thotë të jetojmë në rrena apo hereza, sidomos nuk do të thotë t`i mbyllim sytë para gabimeve. Pikërisht e kundërta. Bashkimi/uniteti është mu për shkak të së vërtetës. E vërteta nuk lejon kurrfarë mashtrimi apo njëfarë "loje" fëmijësh ku njëri mund ta bëjë këtë tjetri atë dhe në fund të gjithë nëpër shtëpitë e veta.
    Më duhet ta bëj me dije se lëvizja ekumenike ka fillu me iniciativën e protestantëve. Kisha katolike e respekton shumë këtë iniciativë dhe konsideron se besimtarët e kanë obligim të inkuadrohen për bashkimin e të gjithëve. Së paku në parim asnjë i krishterë nuk mund të jetë kundër.
    "i shpëtuari" të është shmangur gjëja kryesore kur nuk e favorizon unitetin e të gjithë të krishterëve, e ajo është vullneti/dëshira e vetë Shpëtuesit tonë, Jezu Krishtit: Që të gjithë të jenë një. Çka të bëjmë pra? A thua nuk do ta marrim në konsiderim vullnetin e Shpëtimtarit tonë?! E vërteta i merr në konsiderim të gjitha aspektet dhe jo, ashtu të them, vetëm doktrinën (pasi ke inzistuar në vërtetësinë e doktrinës). Unë nuk mund ta kuptoj si një i krishterë që jeton në "frymën e Perendisë" të mos ta respektojë vullnetin e po kësaj Perendie.
    Më lejo të jem pak më i drejtpërdrejt. Kam përshtypjen se protestantët (po flas qëllimisht në përgjithësi) në qëllimin e tyre të mirë (ruajtja e pastër e doktrinës së fesë) të përdorin edhe mjete të pahijshme për vet doktrinën së cilës i besojnë. Njësoj si ajo gruaja që së bashku me ujin e ndotur hedh edhe fëmijën.

Ne të krishterët nuk mund të mos e marrim në konsiderim amanetin që na la Jezu Krishti. Dhe nuk është gjë e vogël të jesh shkandull faqe botës (besimeve tjera). A është e mundshme që një protestant ta barazojë, po e zëmë, një katolik apo një ortodoks me një musliman?! Asgjë mos të kishim të përbashkët e kemi Shpëtimtarin e përbashkët! E mos t`i përmendi edhe sa e sa gjëra që na bashkojnë.

Sigurisht se këtu luan rol të madh konceptimi i Kishës si të tillë. Kemi të bëjmë më pak me një "kthim" në gjendjen e mëparshme dhe më shumë me jetën e ardhshme të përbashkët: afrimin e bashkësive kishtare si të tilla. Nuk janë të gjitha vlerat të njëjta: janë disa që janë më pak të vlefshme e janë disa që nuk mund të zëvendësohen apo të flijohen.
    Përse ësht rrezik për doktrinën e fesë që në të ardhmën Kishat të angazhohen bashkarisht që ta formojnë këtë botë profane e ta bëjnë më humane pra më të krishterë. Që të angazhohen për paqe, për largimin e diskriminimit dhe paragjykimeve, për drejtësinë sociale, për mbrojtjen e të dobtëve dhe nevojtarëve.
    Ato edhe janë duke e bërë, vetëm dua ta di se çka mendon.

Zoti me ty!
    IHS

Anëtarësuar
    28-02-2003
    Vendndodhja
    NE VENDIN E EMANUELIT
    Postime
    56
    I DASHUR SHPRESMIR !
    KUR THUA SE DUHET TE FLIJOJME DICKA(DOKTRINEN NE KETE RAST) KY NUK ESHTE URDHERI I PERNDISE POR URDHERI I PERENDISE ESHTE TA RUAJME TE PASTERT DOKTRINEN E SHENJTE QE ZOTI NA E KA LENE NE RUAJTJE.
    SAPER ATE QE THUA SE DUHET TE BASHKOHEMI PER TA BERE BOTEN ME HUMANE BOTA NUK BEHET ME HUMANE ME ANE TE FORCAVE TONA POR ME ANE TE UNGJILLIT. UNGJILLTARI I MADH D.L. MOODY KA THENE:" BOTA ESHTE NJE SI ANIJE QE PO MBYTET QE NE NUK MUND TA SHPETOJME ANIJEN POR DUHET TE SHPETOJME NJERZIT QE JANE NE ANIJE, SEPSE ANIJA ESHTE DUKE U MBYTUR SEPSE ESHTE CARE."
    VERTET DESHIRA E SHPETIMTARIT ESHTE TE BASHKOHEN TE KRISHTERET POR JO ME ATA QE VETEM EMRI I KA MBETUR I KRISHTERE. SEPSE KRISHTERET JANE TE BASHKUAR DHE PERBEJNE TRUPIN E KRISHTIT.
    DO TE THEM EDHE NJE GJE TJETER SE BOTA NDAHET NE DY FE. NJERA ESHTE SHQIPTUAR "BEJ". DHE KJO FE KERKON E PRET QE NJERZIT TE SHKOJNE TEK PERENDIA ME FORCAT E VETA PER SHPETIM( DHE KETU FUTET EDHE FEJA KATOLIKE) PRA DUKE BERE VEPRA TE MIRA. ESHTE EDHE NJE FE TJETER QE SHPIPTOHET "BERE" SEPSE KRISHTI BERI GJITHSHKA NE KRYQ. AI THA U KRYE, QE DOMETHENE SE AI KREU VEPREN E SHPETIMIT PER NE DHE NUK PRET QE NE TE BEJME GJE(SEPSE EDHE SIKUR TE DUAM NUK MUND TE BEJME GJE PER SHPETIMIN AI ESHTE BERE NGA KRISHTI). DHE TEK KJO FE BEJNE PJESE TE GJITHE ATA QE ME BESIM KANE PRANUAR ZOTIN JEZUS SI ZOTIN E SHPETIMTARIN E TIJ PERSONAL DHE JANE LINDUR SERISH.
    PALI TEK EFESIANET 2:8,9 THOTE ME ANE TE HIRIT DHE NEPERMJET BESIMIT JU KENI SHPETUAR DHE KJO NUK ESHTE PREJ JUSH ESHTE DHURATE E PERENDISE JO PREJ VEPRAVE QE ASKUSH MOS MBURRET.
    DO TE BEJ NJE PYETJE TY SHPRESMIR. A JE LINDUR TI SERISH?
    A E KE PRANUAR JEZUSIN SI ZOTIN E SHPETIMTARIN TEND NE BAZE TE VEPRES SE TIJ NE KRYQ DHE JO VEPRAVE TE MIRA?
    TE UROJ ZOTI TE BEKOFTE. I SHPETUARI.
    html

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Shpresmir,

ty te lumte per idealin qe ndjek, se ne fund te fundit, dashuria edhe mirekuptimi eshte edhe qellimi i jetes se krishtere, pa te cilat edhe doktrina vete nuk do te na bente dobi, thote Shen Pavli...

Sidoqofte, une habitem pak, pasi mesa di une, katoliket kane qene (ndoshta edhe jane ende) me te rezervuarit ne levizjen ekumenike, ps ne Keshillin boteror te Kishave, anetar i se ciles eshte edhe Kryepiskopi yne, Anastas Janullatos.

Une kam hasur nder shume materiale e pamfleta qe shpalosin aspekte te Ekumenizmit, edhe te them te drejten, ne qarqet ortodokse te atyre qe jane "radikale", shihet si herezia qe i paraprin Antikrishtit, kritikohet ashper edhe paralajmerohen madje edhe figurat kishtare ortodokse qe jane pjesemarres ne ate levizje.

Tashti, sic mund ta dish edhe vete, historikisht Kisha ka qene disa mendimesh (dy kryesisht) ne drejtim te ekumenizmit, dmth komunionit me ata qe jane jashte Kishe, ku hyjne persona heretike per shkaqe doktrinore apo kanonike...

ps, Ti e di luften e madhe ne kohen e Qiprianit te Kartagjenes me lapsusit, ata qe gjate persekutimeve te Romakeve kishin mohuar Krishtin, edhe ishin rikthyer serish.....

po ashtu edhe luften e madhe me Ikonoklastet.....

Pastaj Kisha eshte e perbere edhe ne individe, secili i ndryshem nga tjetri.

Une, sot, mendoj se ne rast se do te behej fjale per ndonje tolerim ekumenizmi, kjo gje mund tu takoje me pare ortodokseve ma katoliket (nqs do te perpuqeshin edhe bashkimet politiko-kulturore qe jane percare aq shume nderkohe), si edhe me ritet kopte e armene, qofte edhe me Anglikanet radikale, jo te reformuarit.

Ata qe une nuk i imagjinoj dot ne ekumenizem jane levizjet sektare qe filluan me reformacionin pas Luterian, dmth protestantet edhe evangjelistet e sotshem. Arsyeja per kete eshte, se perjashto Luterin, qe e rruajti deri ne nje fare mase Misterin e Kungimit edhe Pagezimit, protestantet kane mohuar edhe rrenuar aq shume, sa qe nje ekumenizem eukaristik me ta eshte i pamundur, nuk ka lidhje fare.

Sidoqofte, une nuk do ta hidhja poshte cdo lloj perpjekje ekumenizmi qe ka ne qender te vet, mirekuptimin, paqen midis komuniteteve......e asgje me shume se kaq.

Vertet, sic e pranon edhe I SHPETUARI, doktrina eshte e Shenjte edhe e paprekshme,

problemi eshte se ndoshta I SHPETUARI nuk e di mire ende se per cilen DOKTRINE behet fjale...

Ketu desha te shtoj, se ne Kishen ortodokse edhe ata Eter qe kane qene ne dukje teper te ashper kundrejt cdo lloj kontakti fizik me mohimtare te se vertetes, kur vjen puna tek dashuria e krishtere, ata pergjerojne gjithkend qe te duan te gjithe njerezit pa dallim....

Nje frike e mundeshme qe mbizoteron levizjen ekumenike eshte edhe degradimi qe mund te pasoje, dashje pa dashje, nga keto levizje ne dukje paqesore. Edhe kjo eshte nje pike, qe qendron. Gjithsesi, une mbeshtes Episkopin tim, Janullatos ne kete ceshtje!

Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Ekumenizmi eshte pasoje e politikes se globalizmit qe po behet gjithmone mbizoteruese. Me siguri qe keto politika nuk jane aspak ortodokse, perderisa ato pranojne faktin qe cdo besim eshte i pranueshem, e thene ndryshe cdo gje eshte relative dhe asgje absolute, madje as besimi tek Zoti!
    Une jam pozicionuar kunder ketyre levizjejeve, qofte dhe sikur kjo te pranohet nga Kryepeshkopi Anastas! Ai nuk shpreh mendimin e gjithe Kishes se Shqiperise(ne kete pike), por vetem mendimin e tij personal.

Shpeshhere kjo levizje eshte thjesht politika e grupeve te ndryshme qe synojne nje qeverisje mbareboterore dhe rrenimin e cdo besimi, vlere, patriotizmi deri dhe ne shkaterrimin e qelizave te shoqerise qe jane Familja!

PRA: KUNDER GLOBALIZMIT!!!!
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Anëtarësuar
    28-02-2003
    Vendndodhja
    NE VENDIN E EMANUELIT
    Postime
    56
    Postuar më parë nga klod
    Shpresmir,

ty te lumte per idealin qe ndjek, se ne fund te fundit, edhe dashuria mirekuptimi eshte edhe qellimi i jetes se krishtere, pa te cilat edhe doktrina vete nuk do te na bente dobi, thote Shen Pavli...

Sidoqofte, une habitem pak, pasi mesa di une, katoliket kane qene (ndoshta edhe jane ende) me te rezervuarit ne levizjen ekumenike, ps ne Keshillin boteror te Kishave, anetar i se ciles eshte edhe Kryepiskopi yne, Anastas Janullatos.

Une kam hasur nder shume materiale e pamfleta qe shpalosin aspekte te Ekumenizmit, edhe te them te drejten, ne qarqet ortodokse te atyre qe jane "radikale", shihet si herezia qe i paraprin Antikrishtit, kritikohet ashper edhe paralajmerohen madje edhe figurat kishtare ortodokse qe jane pjesemarres ne ate levizje.

Tashti, sic mund ta dish edhe vete, historikisht Kisha ka qene disa mendimesh (dy kryesisht) ne drejtim te ekumenizmit, dmth komunionit me ata qe jane jashte Kishe, ku hyjne persona heretike per shkaqe doktrinore apo kanonike...

ps, Ti e di luften e madhe ne kohen e Qiprianit te Kartagjenes me lapsusit, ata qe gjate persekutimeve te Romakeve kishin mohuar Krishtin, edhe ishin rikthyer serish.....

po ashtu edhe luften e madhe me Ikonoklastet.....

Pastaj Kisha eshte e perbere edhe ne individe, secili i ndryshem nga tjetri.

Une, sot, mendoj se ne rast se do te behej fjale per ndonje tolerim ekumenizmi, kjo gje mund tu takoje me pare ortodokseve ma katoliket (nqs do te perpuqeshin edhe bashkimet politiko-kulturore qe jane percare aq shume nderkohe), si edhe me ritet kopte e armene, qofte edhe me Anglikanet radikale, jo te reformuarit.

Ata qe une nuk i imagjinoj dot ne ekumenizem jane levizjet sektare qe filluan me reformacionin pas Luterian, dmth protestantet edhe evangjelistet e sotshem. Arsyeja per kete eshte, se perjashto Luterin, qe e rruajti deri ne nje fare mase Misterin e Kungimit edhe Pagezimit, protestantet kane mohuar edhe rrenuar aq shume, sa qe nje ekumenizem eukaristik me ta eshte i pamundur, nuk ka lidhje fare.

Sidoqofte, une nuk do ta hidhja poshte cdo lloj perpjekje ekumenizmi qe ka ne qender te vet, mirekuptimin, paqen midis komuniteteve......e asgje me shume se kaq.

Vertet, sic e pranon edhe I SHPETUARI, doktrina eshte e Shenjte edhe e paprekshme,

problemi eshte se ndoshta I SHPETUARI nuk e di mire ende se per cilen DOKTRINE behet fjale...

Ketu desha te shtoj, se ne Kishen ortodokse edhe ata Eter qe kane qene ne dukje teper te ashper kundrejt cdo lloj kontakti fizik me mohimtare te se vertetes, kur vjen puna tek dashuria e krishtere, ata pergjerojne gjithkend qe te duan te gjithe njerezit pa dallim....

Nje frike e mundeshme qe mbizoteron levizjen ekumenike eshte edhe degradimi qe mund te pasoje, dashje pa dashje, nga keto levizje ne dukje paqesore. Edhe kjo eshte nje pike, qe qendron. Gjithsesi, une mbeshtes Episkopin tim, Janullatos ne kete ceshtje!
    html

Anëtarësuar
    28-02-2003
    Vendndodhja
    NE VENDIN E EMANUELIT
    Postime
    56

Thumbs down EKUMENIZMI

I DASHUR KLOD!
    TI THUA:
    " dashuria edhe mirekuptimi eshte edhe qellimi i jetes se krishtere, pa te cilat edhe doktrina vete nuk do te na bente dobi, thote Shen Pavli..."
    UNE PO TE PYES: KU E KA THENE PALI KETE? SEPSE UNE E KAM LEXUAR SHUME HERE BIBLEN DHE NUK E KAM GJETUR NJE THENIE TE TILLE ATJE. PRA PO PATE MUNDESI NA E THUAJ SE KU ESHTE SHKRUAR KJO NE BIBEL QE EDHE NE TE MUND TE BINDEMI.
    SEPSE UNE NE BIBEL KAM GJETUR KETO VARGJE QE FLASIN PER RUAJTJEN E DOKTRINES:
    GALATASVE 1:8,9; EFESIANEVE 4:14; 1TIMOTEUT 1:3,10;4:6,13;6:3-4;2TIM 4:1-4;TITI 1:9;2:1;2GJONIT 9,10.
    PO TE SJELL FJALET E VETEM DY PREJ TYRE.
    "PREDIKO FJALEN, NGUL KEMBE ME KOHE DHE PA KOHE, KRITIKO DHE QORTO, KESHILLO ME CDO DURIM DHE DOKTRINE, SEPSE DO TE VIJE KOHA(DHE AJO KOHE TANI KA ARDHUR) KUR NJERZIT NUK DO TA DUROJNE DOKTRINEN E SHENDOSHE, POR SIPAS ENDJEVE TE VETA, DO TE MBLEDHIN GRUMBULL MESUES PER TE GUDUSISUR VESHET(D.M.TH PER TE DEGJUAR ATE QE U PELQEN ATYRE JO ATE QE ATA KANE NEVOJE) DHE DO TI LARGOJNE VESHET NGA E VERTETA E DO TI SJELLIN(KTHEJNE) DREJT PERRALLAVE"(2TIM 4:2-4).
    "KUSHDO QE SHKON TEJ DHE NUK QENDRON NE DOKTRINEN E KRISHTIT, NUK KA PERENDI; KUSH QENDRON NE DOKTRINEN E KRISHTIT, KA ATIN DHE BIRIN. NE QOFTE SE DIKUSH VJEN TEK JU DHE NUK SJELL KETE DOKTRINE, MOS E PRANONI NE SHTEPI DHE MOS E PERSHENDETNI"(2GJONIT9,10).
    JA PRA PSE DHE SA E RENDESISHME ESHTE RUAJTJA E DOKTRINES I DASHUR KLOD.
    PALI GJITHASHTU THOTE TEK GALATASVE1:8,9 "POR EDHE SIKUR NE OSE NJE ENGJELL I QIELLT T'JU PREDIKONTE NJE UNGJILL(DOKTRINE, MESIM) TE NDRYSHEM NGA AI QE JU KEMI PREDIKUAR, QOFTE I MALLKUAR...... NE QOFTE SE DIKUSH JU PREDIKON NJE UNGJILL TJETER NGA AI QE KENI MARRE, QOFTE I MALLKUAR".
    PRA I DASHUR KLOD LEXO KETO VARGJE ME KUJDES DHE DO TA KUPTOSH RENDESINE E RUAJTJES SE DOKTRINES.
    ZOTI JU BEKOFTE. I SHPETUARI.
    P.S. JAM 100% DAKORT ME FJALET E MATRIX.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    html

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Matrix,

Ekumenizmi vertet qe nuk eshte nje ceshtje e detyrueshme kanonike per te krishteret ortodokse (shpresoj qe keto mosdetyrueshmeri te mos behen mjete justifikimi per sektarizem e perbuzje karshi atyre qe nuk jane ne Kishe), por arsyeja perse une thashe se mbeshtes Kryepiskopin Janullatos, ne kete, si ne te gjitha ceshtjet e tjera, eshte se une di fare mire se:

ai duke qene nje klerik ortodoks i mirenjohur per pervojen e tij jetesore e fetare, per studimet e tij, per interesat e tija humane, edhe mbi te gjitha e pervec ketyre, duke qene Episkopi i Kishes, dmth Ikone mistike e Krishtit ne jeten kishtare, them se vizioni i tij per Kishen, boten edhe jeten eshte ne nje fare menyre vete vizioni i Krishtit, edhe megjithese ai eshte edhe nje individ, gjithsesi ai meriton ti jepet prioriteti ne keto gjera, edhe mendimet e tij duhen pare si me te mirat te mundeshme ne Kishe, sidomos kur Kisha nuk ka aq njerez me pervoje e vjetersi, qe te mund te kene nje opnion efikas ne kete e te tjera ceshtje kishtare.

Te mos harrojme se ortodokset, pervec se jane te rinj ne Shqiperi, ata shume ngjasisht mendojne ende edhe me prapavija ideologjish te kaluara, apo ndikimesh kulturore. Keshtu shume vete edhe pse besimtare, do ta gjykonin Ekumenizmin, te prirur nga trysnia politike qe u eshte bere gjithe jeten si propagande, apo dikush tjeter i shtytur nga mosformime te mjaftueshme per te gjykuar drejt.

Apo jo?

Mosgatishmeria edhe mosnxitimi, Matrix, per te patur opinione personale, te pavarura, nuk te demton ty, sidomos kur ti keto "prioritete" ia nenshtron Kreut te Kishes, por, ne te kundert, ato te japin hir edhe perparim shpirteror.

GLOBALIZMI eshte nje term abuzues edhe paragjykues, qe perdoret nga "frikacaket" e njohjes jashte vetes, per ata qe te shtyre nga deshira per mirekuptim, marreveshje, komunikim, respekt pavaresisht nga prapavija fetare, racore etj, guxojne te thyejne barrierat edhe barrikadat edhe jane ne kerkim te njeriut vete, qe sic i tha edhe Kryepsikopi Janullatos atij muslimani qe iu perul ne Ardenice edhe i kerkoi bekim (po te ish e mundur se i jepej nje muslimani), se ti je Ikone e Perendise se gjalle, keshtu qe zgjati doren edhe e bekoi. Pra nuk e refuzoi "komunionin, apo "Ekumenizmin" me kete te papagezuar, por u perpoq te shohe tek ai te miren, te perbashketen, hyjnoren.

Ne kete prizem, Matrix, edhe per kete arsye marrin pjese personalitete si Imzot Janullatosi, ne ato levizje!

I SHPETUAR!

Une e kam shpjeguar shpesh here, megjithse ti nuk ke si ta dish, meqe je i ri ne forum, se une nuk para pelqej qe kur te permend nje varg te aluduar te Bibles, sidomos kur ka te beje me ceshtje morale se shumti, ti referohem, sikunder preferojne protestantet, me leter, kapitull e varg, pasi une nuk kam frike nga Bibla edhe nuk e shoh te arsyeshme qe kur me flet dikush per Biblen ose prej bibles, une ta kontrolloj ne vend, ne eshte apo nuk eshte ashtu.......

madje nje koncept i tille, qe ka ardhe prej pas Reformacionit, me duket pak i habitshem, pasi shpreh frike, mosbesim, ngurtesi....

sidoqofte, meqe dashke ta dish, lexo 1Kor13, te gjithe kapitullin edhe do ta shohesh...

vetem, mbaj ne mend, se une nuk thashe se Doktrina nuk ka rendesi, madje kam thene te kunderten, po ta veresh, por thashe se Doktrina pa dashurine nuk te ben dobi....

shendet!

Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    I dashur Klod,

Ne rradhe te falenderoj, qe ndonese jemi te dy ortodokse, kemi guximin t'i shprehim mendimet tona hapur dhe kur ato nuk na perputhen te dyve!

Une kam respektin maksimal per Kryepeshkopin tone dhe per Ate qe ai njeri perfaqeson, por po ashtu kam dhe respektin maksimal per ato 7 sinode qe u mbajten dikur! Mos harro, vella im ne Krishtin, se ato sinode jane vaditur me gjak martiresh! Mos harro se ne ato sinode jane anatemuar heretiket!

Dhe dicka tjeter, respekti per njeriun, kushdo qofte ai, nuk duhet te ngaterrohet aspak me respektin per doktrinat e tjera! Nuk mund t'i ferkojme shpatullat e dikujt qe thote "S'ka rendesi besimi ne Zoti" apo "Cdo besim eshte nje rruge e ndryshme qe te con tek i njejti vend", sepse kjo do ishte fyerje jo vetem per besimin tone ortodoks, por per cdo besim tjeter!

Ekumenizmi eshte pjese e globalizmit, dhe qe te dyja mendoj se jane levizje politike! Keto nuk kane asgje te perbashket me Dashurine e Krishtere!

Pra te mos i ngaterrojme gjerat!

Me respekt e dashuri,
    Vellai yt ne Krishtin
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Spiunazhi
    Nga Toro në forumin Historia botërore
    Përgjigje: 121
    Postimi i Fundit: 29-04-2019, 13:39
  2. Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 20-06-2009, 11:21
  3. Dosja antishqiptare e Greqisë, 1912-2007
    Nga BARAT në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 645
    Postimi i Fundit: 15-10-2007, 19:27
  4. Justin Dëshmori: Apologjia e parë
    Nga Kryeengjelli në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 12-03-2007, 07:48
  5. Merjemja a.s, Nëna e Isait (Jezusit)
    Nga Klevis2000 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 30-03-2005, 08:17

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •