Për: Zhvillimet biblike në Dritën e Arkeologjisë PAUL Z. GREGOR
Ngjashmëritë e krijimit nga Bibla dhe Enuma Elish
Natyrisht, ky raport është shumë i ndryshëm nga ai i shkruar në Zanafillë.
Sidoqoftë, ka disa ngjashmëri që ia vlen të përmenden.
Një ngjashmëri është se të dy raportet flasin për një kohë fillimi kur toka ishte e zbrazët dhe pa formë.
Raporti i Babilonisë përmend kaosin e zymtë të ujit të përfaqësuar nga personaliteti mitologjik tehom Tiamat,tekstet biblike kur i referohen si Tehom ose Tehom-Raba - Tiamat i Madh). .
Ky emër tregon gjendjen në të cilën toka ishte dhe përfaqëson tërësinë shkatërrimin e rrjedhshëm që rrethoi sipërfaqen e Tokës.
Gjatë ditës së dytë, uji u nda nga tahoma (shkretëtira ujore) mbi kasafortë dhe në ditën e tretë u shfaq toka nga kjo shkretëtirë me ujë.
Ndërsa ekziston një ngjashmëri e vogël në përqindje midis dy raporteve, duhet të theksohet se techom përfaqëson tërë masën ujore, ndërsa Tiamat në raportin babilonas përfaqëson vetëm kripë dhe Apsa përfaqëson ujë të freskët.
Një ngjashmëri tjetër mund të gjendet në faktin se të dy raportet kanë një rrjedhë të ngjashme të ngjarjeve.
Të dy fillojnë me ekzistencën e shpirtit hyjnor.
Në mitin babilonas shpirti hyjnor gjendet në Tiamat dhe Apsus, ndërsa në Zanafillë përmendet vetëm një Zot i përjetshëm.
Të dy raportet fillojnë me një shkretëtirë të holluar me ujë dhe përfundojnë me pushime.
Krijimi i një hapsir, pastaj një tokë e thatë, pastaj diellin dhe hëna, dhe përfundimisht njeriu shkon në të njëjtin rend në raportin e mitit dhe të Biblës në Babiloni.
Ekziston një ngjashmëri tjetër indirekte që mund të shihet në përdorimin e numrit shtatë.
Krijimi nga Bibla mund të ndahet në shtatë periudha të quajtura ditë, ndërsa i gjithë miti babilonas është i ndarë në shtatë tabela.
megjithatë në fakt ka shumë pak ngjashmëri në atë që ka shtatë ditë nga Zanafilla një lloj lidhjeje më e ngushtë me numrin e tabelave.
- 24 -25
Për më tepër, numri shtatë ka një rëndësi të përbashkët në të gjitha gjuhët semite, të përfaqësuara në letërsinë babilonase, si dhe ne librat e Testamentit të Vjetër.
Ndërsa veprimtaria krijuese është e pranishme në të gjitha shtatë ditët e krijimit biblik, tabelat 2 dhe 3 dhe në një farë mase 1 dhe 7 nuk përmendin fare krijimin.
Mund të duket se ngjashmëritë midis raporteve të krijimit të Enum Elisha dhe Biblës janë të ngjashme, është e qartë se këto ngjashmëri janë më të rastësishme sesa të qëllimshme.
Përveç kësaj, ka dallime të theksuara që mund të tregojnë dy raporte krejtësisht të ndryshme nga e kaluara antike.
Dallimet e krijimit nga Bibla dhe Enuma Elisha Kushdo që është disi i njohur me Biblën, do të vërejë me një vështrim se dallimet midis dy raporteve janë më të dukshme sesa ngjashmëritë.
Për shkak se ato janë të shumta, ne do të përmendim vetëm disa nga më të rëndësishmet.
Një nga ndryshimet më të dukshmet është se raporti biblik është tërësisht monoteist (flet vetëm për një Zot si krijues), ndërsa ne Babiloni është politeiste (flet për shumë perëndi të përfshirë në raport).
Një tjetër ndryshim mund të shihet në atë që krijimi në Bibël përcaktohet si rezultat i mençurisë hyjnore, ndërsa në tregimin babilonas krijimi është rezultat i konfliktit universal.
Shkaku i krijimit të botës dhe njeriut në Bibël është dashuria e jashtëzakonshme e Zotit, ndërsa në tekstin babilonas ishte thjesht një rastësi.
Nëse nuk do të kishte pasur ndonjë konflikt midis Tiamatit dhe Mardukit, bota nuk do të ishte krijuar.
Sipas tekstit biblik, bota u krijua nga fjala e Zotit, dhe në tekstin babilonas u krijua nga një zot i vdekur.
Sipas krijimit biblik, arsyeja e krijimit të njeriut mund të shihet në dashurinë e paçmuar, ndërsa qëllimi për krijimin e njeriut në mitin babilonas ishte t'i shërbente perëndive.
Më në fund, Marduki u krijua si hyjni supreme, ndërsa sipas tekstit biblik, Zoti është i gjithëfuqishëm dhe i përjetshëm.
- 25 -26
Epi për Atrahasisin
Kjo epikë u zbulua në vitin 1853 në rrënojat e Ninivës antike.
Niniva ka qenë prej kohësh kryeqyteti i Asirisë, të cilit mbretërit asirianë sollën në thesaret e ndryshme kulturore të shumë kombeve të mposhtur të Palestinës.
Në këtë mënyrë, një bibliotekë drejtohej nën drejtimin e Ashurbanipal, e cila strehonte pllaka argjile të panumërta të shtypura me një letër në formë pykë.
Midis mijëra pllakave të thyera ishte Epi i Athrahasisit, e cila daton nga shekulli i 17-të para Krishtit dhe ishte shkruar në disa pllaka.
Pothuajse të gjitha pllakat e gjetura u morën në Muzeun Britanik, ku ndodhen tani.
Për të grumbulluar pllaka të thyera Muzeu Britanik punësoi George Smith, i cili po grumbulloi copa të pllakave të thyera por fitoi njohuri të mjaftueshme për të deshifruar shumë prej tyre.
E gjithë tregimi i shkruar në tre pjesë të thyera dhe nuk u përkthye për shkak të vdekjes së parakohshme të Smithit.
Menjëherë pas kësaj, për arsye të panjohura, këto tri pjesë u ndanë, dy prej të cilave u gjetën në vitin 1899, ndërsa e treta u gjet vetëm në vitin 1965 kur u botua përkthimi i plotë i kësaj historie.
Ky ep është me origjinë Acadiane dhe tregon për një kohë kur kishte vetëm tre perëndi suprem, Anu, Enlil dhe Enki.
Anu jetonte në parajsë, Enlil në tokë dhe Enki në ujë.
Pas një kohe u krijuan hyjnitë e tjera me më pak vlerë, të cilët kishin për detyrë të punojnë në sistemin e ujitjes të këtyre tre perëndive supreme.
Pas 40 vitesh punë të lodhura, perënditë e rangut të ulët u rebeluan, dogjën të gjitha mjetet e tyre dhe rrethuan Pallatin Enlil.
Enlil kërkoi ndihmën dhe këshillën e perëndive të tjera dhe arriti në përfundimin se kjo do të lehtësonte punën e perëndive të ulëta duke krijuar racën njerëzore.
Për ta realizuar këtë, perënditë vranë një perëndi dhe përzien gjakun dhe mishin e tij me argjilë, dhe nga ajo përzierje u krijua një njeri, detyra kryesore e të cilit ishte të punonte për perënditë dhe të mbipopullim «shumohet >>.
Kur raca njerëzore u shumua, ata bënin shumë zhurmë dhe Enlil nuk mund të flinte.
Për shkak të kësaj, ai vendosi të zvogëlojë numrin e njerëzve duke dërguar një anije detare për ta.
Sidoqoftë, Enki, perëndia që ishte në ujë, nuk u pajtua, por e informoi Atrahasisin (mbretin e parë që kishin caktuar perënditë) në lidhje me qëllimin e Enlilit dhe e udhëzoi atë që të shmangte detin.
Enlil u përpoq përsëri për të zvogëluar njerëzimin nga thatësira, gjë që e ndaloi përsëri Enki.
U mblodh këshilla e të gjitha hyjnive, në të cilën u vendos që asnjë zot të mos ndërhynte në shpëtimin e njerëzve.
Së bashku me të tjerët, Enki duhej të betohej se do të nderonte betimin e tij dhe do të lejonte që raca njerëzore të zvogëlohej nga përmbytjet.
Krijimi i Eridus
Deri më tani, janë gjetur tre versione të së njëjtës histori.
Njëra u gjet në Nippur gjatë sezonit të tretë të gërmimeve arkeologjike të vitit 1895.
lehtësisht zbulimi i saj ishte në shekullin XIX vlera e kësaj historie nuk u vu re deri në vitin 1912 kur A. Poebel botoi të gjithë koleksionin.
Sipas stilit të të shkruarit, Poebel sugjeroi që ajo u shkruhejte në shekullin e shtatëmbëdhjetë (rreth 1600) para Krishtit.
Një version tjetër i kësaj historie të njëjtë është gjetur midis rrënojave të Uras së Lashtë dhe vjen nga e njëjta kohë me atë të Nippurit.
Të dy versionet janë shkruar në gjuhen Sumeriane ne pllaka argjilë
Versioni i tretë u gjet në Ninive dhe u shkrua në dy gjuhë, Sumerian dhe Akkadiane.
Ky i treti vjen nga shekulli i shtatë (rreth vitit 600) para Krishtit.
Asnjë nga këto versione nuk u gjet në gjendje të plotë, por vetëm në disa pjesë të pllakave të thyera.
Historia është në lidhje me katër hyjnitë suprem (An, Enlil, Enki dhe Ninhursaga ose që njihet më mirë si perëndeshë Nintur).
Fatkeqësisht, fillimi i tregimit nuk është ruajtur në mënyrë që njeriu nuk e dijë saktësisht arsyen e krijimit të racës njerëzore, por supozohet se Ninturi ishte përfshirë direkt në aktin krijues, sepse në një vend Nintur flet për njerëzit si krijesat e saj.
Raport për pllakat të thyer fillon me kuptimin se njerëzimi është në ankth të madh sepse duhet të jetojë një jetë primitive pa këpucë dhe veshje.
Eshtë interesante të përmendet se historia shkon se në atë kohë kafshët jetonin në harmoni dhe paqe të plotë midis tyre dhe njerëzve.
Për të lehtësuar vuajtjet e krijesave të saj, Nintur vendosi t'u tregojë atyre si të ndërtojnë një sistem ujitje, si të kultivojnë tokën dhe si të ndërtojnë qytete.
Prandaj, ishte e domosdoshme të krijohej një punë e organizuar nën udhëheqjen e mbretit, i cili duhej të qëndronte në ballë të gjithë punës dhe ndërtimit të qytetit të parë të Eridit.
Mitet Egjiptiane rreth krijimit
Deri më tani, ekzistojnë tre versione të ndryshme që flasin për krijimin e racës njerëzore dhe janë shkruar në muret e ndryshme të tempujve, pallateve, piramidave dhe madje edhe varreve.
Këto histori emërtohen sipas qyteteve ku u gjetën: mitin Helliopolis, mitin e Memfis dhe mitin Theban.
- 27 -28
Miti Heliopolis
Ky mit është gjetur në disa piramida dhe varre dhe flet për perëndinë heliopolis, krijuesin Atum.
Sipas kësaj historie, në fillim, ishte perëndia Nu ose Nun që përfaqësonte masën ujore që mbushte tërë universin.
Pas një kohe, shfaqet Atum zot krijuesi, i cili krijon elementet e universit.
Në të njëjtën kohë, perëndia Atum është gjithashtu perëndi i diellit dhe posedon fuqi supreme krijuese.
Atumi krijoi Shun dhe Tefnutin në të njëjtën kohë që përfaqësonin ajrin dhe vesën ose lagështinë në ajër.
Shu dhe Tefnut lindi Geb dhe Nut që përfaqësojnë tokën dhe qiellin. Geb dhe Nut lindin katër fëmijë (Osiris, Isis, Seth, Neftis) që përfaqësojnë mbretin e nëntokës, fronin egjiptian, kaosin (tani për tani nuk dihet saktësisht se çfarë është Neftis).
Më vonë, Osiris dhe Isis lindin Horus, i cili përfaqëson Faraonin egjiptian.
Ndryshuar për herë të fundit nga fegi II : 22-04-2020 më 13:50
Miti i Memfisit
Ky mit është shkruar në gurin Shabaka dhe tregon për një perëndi suprem të quajtur Ptah.
Ai është fillimi i krijimit, kështu që ai krijoi vetë Atumin.
Ajo që është interesante është se ky perëndi suprem krijon perëndi të tjerë të rangut më të ulët me fjalën e tij.
Do gjë që sytë shohin, veshët dëgjojnë dhe fryma e thithur shkon në zemër dhe përfundimet e arritura në dhe hunda e thithur shkon në zemër dhe përfundime të bëra në zemër shqiptohen në gjuhë.
Kështu krijoi Ptah të gjitha hyjnitë dhe kështu u bë ai nga i cili vjen e gjithë jeta.
Miti i Thebanit
Per krijimin ka dy mite nga ky qytet.
Njëra flet për Amunin, perëndinë suprem, ndërsa tjetri përmend Khnum si krijues.
Amuni u krijua para çdo perëndie, trupash qiellorë dhe elementë të tjerë.
Si i tillë, ai ishte i pari që krijoi hyjnitë e tjera, përfshirë tërë universin.
Në atë kohë kur Amun ishte vetë universi ishte një masë e errët.
Ai është portretizuar në mitologjinë egjiptiane si një patë fluturuese që, me zërin e tij të shfrenuar, filloi tërë procesin e krijimit.
Ky, si të gjithë mitet egjiptianë të tjerë, ka të bëjë me krijimin e qëndrimeve të ndryshme hyjnore, lëndës së vdekur, formimin e universit dhe disa trupave qiellorë, ndërsa miti Khnum është i vetmi mit egjiptian që përpiqet të shpjegojë krijimin e racës njerëzore.
Ky mit shpjegon se si Khnum, i cili prezantohet si dashi në mitologjinë egjiptiane bëri njeriun e parë në një rrotë qeramikë.
Khnum mori skeptrin e jetës nga Amuni dhe me duart e veta ia kaloi jetën dy qenieve njerëzore që sapo kishte bërë në një rrotë qeramikë.
Miti thotë që ai instaloi një sistem frymëmarrjeje së bashku me sistemin e tij të tretjes.Ai bëri organet gjenitale të tij dhe u kujdes shumë për punët e gruas shtatzënë.
Khnum prezantohet si ai që krijoi enët e gjakut dhe nxori lëkurën në mishin e njeriut të parë.
Eshte e qartë se ekzistojnë disa ngjashmëri midis tregimit biblik dhe atyre që i përkasin mitologjive të ndryshme.
A tregon ngjashmëria që disa popuj kopjuan dhe krijuan raportet e tyre sipas disa që tashmë ekzistonin, apo a mund të thotë ngjashmëri në raporte që të gjithë vijnë nga një burim i vetëm?
A mund të jetë që me kalimin e kohës, për shkak të ndonjë rrethane socio-politike dhe ekonomike, popuj të ndryshëm u kanë përshtatur llogari të vjetra nevojave të reja dhe për këtë arsye janë shumë të ndryshme nga teksti biblik?
-Nun dhe Naunet
-Ptah është krijuesi i perëndisë së teorisë së Memfitit.
Bibliografija
• Daley, S. Myths from Mesopotamia. Oxford: Oxford University Press, 1989. Hart, G. Egyptian Myths. Austin: University of Texas Press, 1990. • Kramer, S.N. From Poetry of Sumer; Creation, Glorification, Adoration. Berke-ley: University of Arizona Press, 1979.
• Landsberger, B., and Wilson J.V.K. The Fifth Tablet of Enuma Eliš. Journal of Near Eastern Studies 20 (1961): 154-179.
• Livingston, D. Creation Stories of the Ancient Near East. Archaeology and Biblical Research 5 (1992): 78-90.
• Speiser, E.A. Sultantepe Tablet 38 73 and Enuma Eliš Ill 69. Journal of Cunei-form Studies 11 (1957): 43-44.
• Thorkild, J. The Eridu Genesis. Journal of Biblical Literature 100 (1981): 513- 529.
Ndryshuar për herë të fundit nga fegi II : 24-04-2020 më 09:55
PERMBYTJET DHE ARKEOLOGJIA
Ndërsa është pothuajse e pamundur të gjesh mbetje të arkeologjisë që mund të gjenden në raportin e krijimit, raporti Përmbytja mund të konfirmohet nëse do të gjendeshin anijen e Noes në të cilën i shpetoi kafshët dhe vetëm tetë njerëz.
Kohë pas kohe, ka disa të ashtuquajtur studiues që pretendojnë se ose kanë parë varkën me sytë e tyre ose takuan dikë që e pa.
Në kërkim te barkes se Noes
Raportet për ekzistencën e anijes së Noeut dhe lokalitetit të saktë kanë ekzistuar që nga kohërat e lashta.
Një nga më të hershmit është një prift babilonas që jetoi në shekullin e tretë para eres sone dhe veprat e të cilit ekzistojnë vetëm në citate të ndryshme nga autorë të tjerë antikë.
Përveç kësaj, Joseph Flavia gjithashtu pretendon se ka njerëz që dinë saktësisht se ku është ankoruar barka e Noes.
Ka edhe raporte nga pelegrinët dhe studiuesit mesjetarë (njëri prej të cilëve është Marko Polo) i cili pretendon se ka dëgjuar dëshmi nga popullata armene që e dinë se anija është ende në Ararat.
Gjatë vitit 1856 u punësuan tre shkencëtarë britanikë ateistë
një armen si udhërrëfyes për t'i çuar ata në Ararat për të dëshmuar se anija e Noes nuk ekzistonte.
Kur e gjetën varkën, shkencëtarët kërcënuan se do ta vrisnin nëse ai tradhtoi se ata kishin gjetur varkën.
Pas Luftës së Parë Botërore, një nga këta tre shkencëtarë rrëfeu para miqve të tij në shtratin e tij të vdekjes se gjithçka kishte ndodhur.
Një tregim i kësaj rrëfimi u botua gjoja në shumicën e gazetave të kohës.
Fatkeqësisht, askush nuk mund të gjejë ndonjë raport mbi këtë njohje sot.
Më 1876, eksploruesi britanik James Bryce deklaroi se kishte gjetur copa të mëdha të drurit të kultivuar në Ararat.
Kjo gjetje ishte rreth 4000 metra mbi nivelin e detit.
Më vonë, në 1883, një grup alpinistësh turq rastësisht hasën në një varkë që ishte në gjendje mjaft të ruajtur mirë, në mënyrë që ata madje të kishin mundësinë të mësonin prej saj.
- 30 -31
Në një rast, një pilot rus fluturoi mbi Ararat gjatë vitit 1915 dhe vuri re barken.
Pas pak, një ekspeditë u nis për në destinacion, duke marrë të gjitha masat, madje edhe një fotografi të Varkes.
Para se të arrinin në Petrograd, shpërtheu një revolucion dhe të dhënat së bashku me vizatimet dhe pikturat u zhdukën në mënyrë misterioze.
Më vonë në 1937, Hardwicke Knight,një Zealander i Ri, gjeti mbeturinat prej druri të zgjatura nga dëbora dhe vetëm më vonë kuptoi se mund të ishte një varkë.
Kur shpërtheu Lufta e Dytë Botërore, pilotët amerikanë dhe rusë raportuan se panë një anije nga një aeroplan.
Më vonë, disa raporte dhe fotografi u botuan në disa gazeta.
Fatkeqësisht, ende nuk janë gjetur artikuj ose fotografi.
George Greene, një gjeolog amerikan, bëri gjashtë regjistrime të varkes.
Ai vdiq në vitin 1962 dhe deri më tani këto regjistrime nuk janë gjetur akoma edhe pse ekzistojnë disa dëshmitarë që i kanë parë ato.
Më vonë, Fernard Navarra nxori një copë druri të kultivuar nga uji në Arart gjatë vitit 1955. Sipas disa ekspertëve spanjollë, pema vjen nga vitet 3000 p.e.sone.
Sidoqoftë, kur pema u testua në laboratorët britanikë, rezultoi se vinte nga viti 450-750.p.e.sone.
Edhe ata lexues që nuk janë të vetëdijshëm për këtë çështje, mund të zbulojnë se shumica e deklaratave të mësipërme bazohen në "indekset e treguara" të provave, besueshmëria e të cilëve për fat të keq nuk është shkencërisht e diskutueshme.
Eshtë e çuditshme që kur u gjet një objekt kaq i rëndësishëm historik, ai nuk mund të botohej për shkak të kërcënimit të disa studiuesve që jetuan qindra kilometra larg nga udhëzuesi armen.
Por edhe më e çuditshme është se asnjë artikull apo foto e botuar nuk mund të gjendet, megjithëse disa kanë pretenduar fuqishëm se i kanë parë atë.
E vetmja provë e prekshme mund të gjendet në mbetjet prej druri që janë gjetur dhe janë bërë publike.
Sidoqoftë, njeriu ka jetuar brenda dhe rreth Ararat për mijëra vjet, dhe do të ishte e pazakontë që disa copa druri të gjenden pas shumë vitesh, madje edhe shekuj, ku druri nuk kalbet për shkak të të ftohtit.
Gjetja e drurit të përpunuar nuk do të thotë që varka është vendi i vetëm nga mund të vinte.
SHTOJCE
- Nuhi ishte biri i Lamis, biri i Motoshalih, biri i Idrisit. Kështu, profeti Idris është babai i gjyshit të Nuhut Mes Ademit dhe Nuhut kishin kaluar dhjetë shekuj.
Gjeologu dhe paleontologu amerikan Raul Epserante mbërriti në provincën Agri në mënyrë që në malin më të lartë të Turqisë, Ararat, të hulumtojë gjurmët dhe dëshmitë rreth mundësisë se në këtë pjesë të Anadollit është fundosur Arka e Nuhit pas përmbytjes, raporton Anadolu Agency (AA).
Esperanto në Agri do të marrë pjesë në Simpoziumin e katërt Ndërkombëtar për Arkën e Nuhit dhe pastaj do të fillojë kërkimet në terren.
Gjeologu dhe paleontologu amerikan Raul Epserante mbërriti në provincën Agri në mënyrë që në malin më të lartë të Turqisë, Ararat, të hulumtojë gjurmët dhe dëshmitë rreth mundësisë se në këtë pjesë të Anadollit është fundosur Arka e Nuhit pas përmbytjes, raporton Anadolu Agency (AA).
Fatkeqësisht, duhet të pranojmë se asnjë nga studiuesit e lartpërmendur, të paktën deri më tani, nuk solli asnjë provë të prekshme eksperti që mund të ekzaminohej në një nivel shkencor dhe për këtë arsye nuk mund të konsiderohej e saktë.
Informacion interesant për barkën e Noes u gjet në një monedhë bronzi romake që daton nga shekulli i tretë pas Krishtit.
Në njërën anë, monedhes përshkruan figurën e perandorit Romak Gallus Trebonianus dhe nga ana tjetër është figura e arkës së Noes.
Kjo monedhë është bërë në një qytet romak të quajtur Apameia Kibotos.
Qyteti u themelua në kohën e Antiohut I, mbretit grek të shekullit të tretë para Krishtit (280-261) dhe u emërua pas Antiokit, nëna e Apameajas.
Ekzistojnë disa vende të tjera në Palestinë që quhen me të njëjtin emër por ky është i ndryshëm në atë që i është dhënë një emër shtesë, Kibotos.
Apameia Kibotos ndodhet në territorin e Turqisë moderne rrëzë malit të Ararat.
Vetëm një emër shtesë (Kibotos) tregon rëndësinë e lokalitetit të këtij vendi, sepse kibotos në greqisht do të thotë anije ose varkë.
Imazhi në këtë monedhë tregon skena nga historia biblike përmbytje e përbërë nga tre vepra.
Pjesa e parë tregon një varkë me një çati gjysmë të hapur.
E njëjta skenë përshkruan Noeun dhe gruan e tij duke parë nga barka, dhe vetë barka tregon emrin e Noes në greqisht.
Skena tjetër tregon një pëllumb me një degë ulliri në sqepin e tij, ndërsa e treta tregon Noeun dhe gruan e tij që po dilnin nga barka me duart e tyre të
ngritura në mirënjohje për mbrojtjen dhe shpëtimin gjatë përmbytje.
Gjetjet arkeologjike te qytetërimeve para përmbytjesë
Në realitet, është e qartë se varka e Noes nuk është gjetur deri më tani, por pyetja është, a ka gjetur arkeologjia ndonjë gjë që do të tregonte një katastrofë kaq universale?
Gjatë vitit 1929, Leonard Woolley drejtoi një ekspeditë që ishte gërmuar në rrënojat e Urit të Lashtë në Mesopotaminë Jugore.
Në një vend gërmimi, punëtorët erdhën në depozita të çuditshme të tokës, në të cilat nuk kishte mbetje antike (qeramikë të thyer zakonisht).
Për këtë arsye, Woolley besonte se ata kishin arritur në shtresën natyrore të tokës, mbi të cilën ishte ndërtuar vendbanimi i parë.
lehtësisht kjo shtresë nënkuptonte fundin e gërmimeve që punëtorët vazhduan të gërmojnë.
Për habinë e të gjithëve, pas një thellësie të caktuar, ata u kthyen përsëri në shtresën ku ishte prishur qeramika.
Woolley kuptoi menjëherë se kishte diçka para tij që askush nuk e kishte zbuluar më parë.
Shtresa që nuk kishte qeramikë ishte rreth dy metra e trashë dhe mbulonte mbetjet e civilizimit më të hershëm të këtij vendbanimi.
Ishte e qartë për të se këto ishin depozita argjile dhe baltë që vinin nga përmbytja.
-Arka e Noes
Arka e NoesNdoshta përfaqësimi më i çuditshëm i një anijeje në një monedhë të lashtë është shfaqja e Arkës së Noes në bronzet e qytetit të Apameia në Phrygia [4] .
-Extremely Rare Noah’s Ark Medallion
431919. Sold For $24500
PHRYGIA, Apameia (Kibotos). Philip I. AD 244-249. Æ Medallion (34mm, 22.02 g, 6h). M. Aurelius Alexandros II, archiereus (high priest). AVT K IOVΛ ΦΙΛIΠ[ΠO]C AVΓ, laureate, draped, and cuirassed bust right / ЄΠ M A–VP AΛ-ЄΞANΔP/OV • B • APXI • AΠ/AMЄΩN, in right field, Noah and his wife stand in a chest floating on waves and inscribed N[ΩЄ]; they gaze up toward a dove flying right, carrying an olive branch in its beak; on the lid of the chest a raven stands to left; in left field is a continuation of the biblical scene, with Noah, wearing short chiton, and his wife, wearing veil, peplos, and long chiton, standing to left, each with right arm raised in thanksgiving. BMC 182; SNG von Aulock 3510 and 8348; Waddington 5731 (all from the same dies). VF, green patina, minor roughness. Extremely rare and fascinating type.
Extremely Rare Noah’s Ark Medallion
-Charles Leonard Woolley (1880-1960) është një arkeolog britanik që i ka kushtuar punën e tij kërkimore studimit të civilizimeve në zonën e Mesopotamisë.
Pas studimeve në Oksford, puna e tij e parë në arkeologji ishte puna e tij vullnetare me Arthur Evans në gërmimet romake.
Nga viti 1912 ai eksploroi vendin e qytetit Hititas të Kakemis, dhe më pas iu përkushtua gërmimeve të mbetjeve të qytetit të Ur.
Zbulimi i tij më i madh është varri i Mbretëreshës Pu-Abi, i cili, për fat të mirë, nuk u grabit nga hajdutët.
Interesante, në studimin e tij, ai gjeti prova për një përmbytje të madhe që mund të përshtatet me të dhënat e përmbytjes së Biblës (Noe) nga Libri i Zanafillës së Testamentit të Vjetër.
Punimet e tij më të spikatura janë “Ur Excavations“, “The Sumerians“, “Ur of the Chaldees” i “Digging up the Past“.Më 1935, për meritat e tij në fushën e arkeologjisë mori titullin kalorës fisnik
.
-The excavation of the ancient city of Ur led by archeologist C. Leonard Woolley in Tell al-Muqayyar, Iraq, 1934 [859x611]
Ndryshuar për herë të fundit nga fegi II : 27-04-2020 më 14:47
Menjëherë pas kësaj u dëgjua lajmi se mbetjet e përmbytjes ishin gjetur.
Më vonë, arkeologët gjetën depozita të ngjashme që përfaqësojnë përmbytjen në shumë vende të Mesopotamisë (Kish, Fara dhe Nineveh).
lehtësisht ky lajm u prit me entuziazëm midis të gjithë lexuesve të ndershëm të Biblës, disa vërejtje objektive duhet t'i kushtohen vëmendje.
Një nga kundërshtimet për këtë përfundim të nxituar është se shumë lokalitete të tjera në Mesopotami dhe Palestinë (al-Ubdaid afër Ur, dhe Jericho në Palestinë) nuk përmbajnë asnjë mbetje të ndonjë shtrese baltë që sugjerojnë një përmbytje.
Përveç kësaj, shtresat e llumit të gjetura në lokalitete individuale nuk vijnë nga e njëjta periudhë kohore (Ur rreth 4000 pes, Kish rreth 2500 p.e.s, Fhara rreth 3000 pes, Nineve rreth 4500 pes ).
Në përputhje me rrethanat, mund të konkludohet se këto shtresa të llumit në lokale të ndryshme paraqesin përmbytje lokale para një përmbytjeje të përgjithshme.
Për shkak të katastrofës së përgjithshme që ka ardhur në këtë tokë, është pothuajse e pamundur të gjesh ndonjë gjë që do të vinte nga kulturat e parapermbytjes.etj
Tregimet e Përmbytjes Mesopotamiane
Sidoqoftë, ajo që ka bërë arkeologjia është të gjesh disa regjistrime të vjetra të Përmbytjes që u gjetën midis rrënojave të popujve mesopotamikë.
Jo vetëm që popujt mesopotamikë (Sumerët, Akkadianët, Babilonasit, Asirianët, Persianët) kishin regjistrime të një katastrofe të përhapur në formën e një përmbytjeje që erdhi në këtë tokë, por raporti i shkatërrimit të botës së vjetër është i njohur në të gjithë botën.
Raporte të vjetra mbi Përmbytjen janë gjetur në çdo kontinent, gjë që hap mundësinë që Përmbytja të ishte me të vërtetë universale, dhe në të njëjtën kohë tregon se raporti i Biblës nuk është ndonjë trillim i vetmuar i popullit hebraik.
Epi i Gilgameshit
Kjo epikë është një nga tregimet më të ruajtura të klimës mesopotamike ishte shkruar në dymbëdhjetë pllaka argjile me një letër në formë pykë dhe i përkiste popullit babilonas.
Gjdo pllakë përmban rreth 300 rreshta përveç të dymbëdhjetës, që është gati gjysma e vogël.
Shumica e pllakave u gjetën nga Layardi, Rassami dhe Smith në mesin e shekullit të kaluar në rrënojat e Nineveh të lashta.
Serija i kësaj historie i përkiste koleksionit të një biblioteke të madhe nga koha e Ashurbanipal, mbretit të Asirisë që sundoi në mes të shekullit të shtatë para Krishtit.
Pasi gjetën pjesën kryesore të këtij miti, disa pjesë më të vogla u blenë nga tregtarët e ndryshëm dhe kontrabandistët e vlerave antike, ose u gjetën në lokalitete të tjera të Mesopotamisë.
Miti tregon për Gilgameshin një nga mbretërit e hershëm që ishte në kërkim të pavdekësisë.
Atij iu tha se duhet të udhëtonte me varkë në vendin ku jetonte Utnapischim.
Shumica e pllakave flasin për aventurat e udhëtimit të tij ndërsa vetëm pllaka e njëmbëdhjetë flet për përmbytjen që mbijetoi Utnapshtimi.
Historia nuk përmend në detaje asnjë arsye për këtë veprim të perëndive, vetëm për të thënë se perënditë thjesht vendosën të shkatërrojnë njerëzimin me anë të përmbytjeve.
Ndryshuar për herë të fundit nga fegi II : 29-04-2020 më 14:16
Zoti Enlil përmendet në histori si ai që ishte i zellshëm për shkatërrim, ndërsa perëndia Ea ishte ai që qëndronte para njerëzimit sepse besonte se të gjithë njerëzit nuk meritonin shkatërrim.
Ndërsa Utnapishtim ishte në gjumë, Ea fshehurazi e informoi atë për qëllimin e Enlilit dhe e këshilloi që të rrënonte shtëpinë e tij dhe të përdorte të njëjtin material për të bërë një varkë.
Ea i udhëzoi Utahmen të mos ua thonin të vërtetën fqinjëve të tyre ose arsyen e vërtetë pse ai po ndërtonte barkën.
Kur varka ishte gati ishte po aq i gjatë, i gjerë dhe i gjatë (afërsisht 60 metra në gjerësi, gjatësi dhe lartësi).
Kishte shtatë kate të ndara në nëntë seksione, kështu që secili kat kishte nëntë dhoma.
Sipas udhëzimeve, Utnapishtim ishte për të mbledhur të gjitha pasuritë e tij prej ari, argjendi dhe sendet e tjera, të gjithë të afërmit e tij dhe madje edhe varkëtarët që do të drejtonin varkën, dhe shumë kafshë.
Stuhia zgjati vetëm gjashtë ditë dhe në ditën e shtatë ndaloi të bjerë shi.
Historia nuk thotë se sa ditë kaluan nga koha kur Utnapishtim mund të linte barkën.
Katastrofa ishte aq e madhe sa edhe perënditë i frikësuan dhe ikën në qiell më të lartë.
Nga frika dhe fatkeqësia, të gjithë perënditë qanë për racën e rënë njerëzore.
Përmbytja ishte universale dhe mbijetuan vetëm ata që gjetën strehim në barkë.
Pas një kohe varka a u ankorua në kodrën Nisir.
Pas ankorimit, lëshoi një pëllumb që ishte kthyer në barkë sepse nuk kishte gjetur vend për të zbritur.
Ka kaluar një kohë Utnapistim lëshon përsëri dallëndyshen, e cila gjithashtu është rikthyer.
34 -35
Në fund lëshoi një korb që nuk u kthye.
Kjo ishte një shenjë për Utnapishim që ai të mund të zbriste dhe për këtë arsye urdhëroi të gjithë që të largoheshin nga barka.
Gjatë daljes së tij, ai ofroi një flijim falënderimi perëndive që ishin mbledhur rreth altarit si një mizë.
Për çmimin Utnapischimo dhe gruaja e tij merr pavdekësinë dhe jetën e përjetshme.
Eposi Atrahasisit Së bashku me historinë e krijimit, ky ep përmban edhe historinë e përmbytjes.
Kjo është një histori Acadiane, e shkruar në pllakën e tretë duke perfshir gjith epikën.
Për shkak të zhurmës së madhe, perënditë vendosën të shkatërrojnë tërë njerëzimin.
Atrahasis në atë kohë ishte mbreti Akkadian dhe në të njëjtën kohë një i preferuar i perëndisë Enki.
Ndërsa Atrahasis ishte duke fjetur në shtëpinë e tij, Enki i raportoi atij në gjumë dhe i tregoi atij lajmin për përmbytjen e përgjithshme.
Sipas udhëzimeve, ai do të shkatërronte shtëpinë e tij dhe të bënte një anije me të njëjtin material.
Për ta mbajtur varkën të sigurt në ujë, duhet të jetë e veshur me (yndyre)rrëshirë
Ai mori vetëm gjashtë ditë për ta bërë atë sepse në ditën e shtatë i duhej të fillonte përmbytjen..
Për të mashtruar bashkëfshatarët e tjerë, ai nuk u tha atyre asgjë për përmbytjen, vetëm për të ndërtuar një anije për të jetuar me perëndinë e tij Enki, i cili ishte perëndia e ujit sepse u grind me Enlil, perëndinë e tokës.
Kur anija ishte gati, ai hipi me të gjithë thesaret e tij, së bashku me shumë kafshë dhe zogj.
-Utnapischimo dhe gruaja e tij
Ndryshuar për herë të fundit nga fegi II : 30-04-2020 më 04:47
Para se të hynte në anije ai bëri një festë të madhe, por nuk mund të merrte pjesë, sepse në mendjen e tij ishte shkatërrimi i gjithë racës njerëzore
Përmbytja zgjati shtatë ditë e shtatë net.
Pas këtij raporti pllaka është ndërprerë.
Pjesa tjetër flet për ankorimin e anijes por nuk e dimë vendndodhjen e ankorimit sepse teksti është i dëmtuar.
Perënditë u hidhëruan për njerëzimin sepse shqetësoheshin për atë se kush do të kultivonte tokën, do të ndërtonte kanale vaditje dhe për të bërë flijime.
Të gjithë perënditë përveç Enlilit ishin të lumtur që Atrahasis mbeti i gjallë,
Pasi bindi perënditë e tjera, Enlil pranoi të mbante gjallë Atrahasis, por në të ardhmen Enki duhet të organizojë më mirë racën njerëzore në të ardhmen në mënyrë që ata të mos bëjnë aq shumë zhurmë.
Kur doli nga barka, Atrahasis ofroi flijim në mënyrë që perënditë të mund ta shijonin.
35
Krijimi i Eridit
Ky mit, si ai për Atrahasisin, përmban të dy tregimet; tregimi i krijimit dhe tregimi i përmbytjeve.
Krijimi i Eridu është një histori Sumeriane që përmend se perënditë ranë dakord për shkatërrimin e njerëzimit me anë të përmbytjeve, sepse ata bëjnë një zhurmë të madhe.
Protagonisti i kësaj historie është Ziusudra që mësoi nga perëndia Enki për fatkeqësinë e madhe që po përgatitet për njerëzimin.
Për shkak se disa pjesë të tregimit mungojnë, veprimi është mjaft i ndërprerë.
Ziusudra u urdhërua të bënte një varkë, të hipte në familjen e tij dhe kafshët.
Përmbytja zgjati shtatë ditë e shtatë net.
Më pas, kur stuhia u qetësua, Ziusudra bëri një hapje në anije, në mënyrë që dielli të shkëlqente në të gjithë brendësinë e anijes.
Ai doli nga anija dhe bëri sakrifica të shumta.
Këtu teksti është ndërprerë përsëri dhe ne nuk e dimë se si perënditë e tjera morën lajmin se Ziusudra dhe familja e tij ende i mbijetuan përmbytjes.
Teksti na tregon se Ziusudra e puthi tokën para Enlilit, i cili i premtoi pavdekësi, sepse ai u bë shpëtimtar i njeriut dhe i kafshëve.
Duke parë të gjithë këta mite antikë, është e qartë se ekzistojnë disa ngjashmëri minimale me tregimin biblik ndërsa dallimet janë më se të dukshme.
Si rezultat, shumë teologë janë të përgatitur të konkludojnë se kombe të caktuara huazuan histori nga të tjerët, i plotësuan dhe modifikuan ato sipas dëshirës së tyre, dhe kështu përfshinin hyjnitë dhe heronjtë e tyre që kishin privilegje me perëndi të ndryshme.
Sidoqoftë, pyetja po lind përsëri,tregojnë ngjashmëri dhe dallime automatikisht se ishte një hua apo plagjiaturë?
Ajo që është mjaft e mundur është që ngjashmëritë dhe ndryshimet tregojnë se të gjitha tregimet vijnë nga i njëjti burim.
Të gjithë tregojnë për një kohë kur njerëzimi ishte në rrezik të madh shkatërrimi universal.
Në të gjitha tregimet, njeriu është përgjegjës për shkatërrimin që erdhi përmes veprimit hyjnor.
Përmes këtij veprimi hyjnor raca njerëzore shpëtohet në një mënyrë të çuditshme.
Eshtë e mundur që me kalimin e kohës, për çfarëdo rrethanash sociopolitike, historia origjinale në kombe të ndryshme filloi të merrte disa elementë vendas që po merreshin gjithnjë e më shumë derisa versioni origjinal kishte humbur pothuajse plotësisht formën e tij origjinale.
Në fund, vetëm disa nga idetë themelore mbetën të njëjta, ndërsa elementët e tjerë u ndryshuan plotësisht, gjë që mund të ishte arsyeja kryesore pse ata ishin të ndryshëm nga Bibla.
-36-
Ndryshuar për herë të fundit nga fegi II : 30-04-2020 më 04:31
Kulla e Babelit dhe pështjellimi i gjuhëve
Deri vonë, ajo konsiderohej se raporti mbi Kullën e Babelit është plotësisht unik dhe se i përket vetëm letërsisë biblike.
Si i tillë, pothuajse shumica e teologëve e konsiderojnë atë me karakter mitologjik dhe se nuk ka asnjë të vërtetë në të.
Megjithatë, kohët e fundit gjetën një pllakë argjile që i përkiste popullit Sumerian dhe përmban një version Sumerian të kësaj ngjarje të njëjtë.
Pllaka gjendet sot në Muzeun Ashmolean në Oksford.
Ajo u gjet me shumë pllaka të tjera midis rrënojave të Kishit antik që u gërmuan midis viteve 1923-1932.
Kjo pllakë, e datës nga Shekulli 21 para Krishtit (2100-2000) përmban një raport mbi pështjellimi e gjuhës, i përbërë nga 27 rreshta.
Fatkeqësisht, vetëm 14 rreshta janë të lexueshëm ndërsa teksti në rreshtat e tjerë është i palexueshëm për shkak të dëmtimit.
Mesazhi i 14 rreshtave është i qartë dhe flet për një kohë të artë prosperiteti kur njerëzit jetuan në liri, pa frikë dhe në paqe me njëri-tjetrin.
Në atë kohë, ata të gjithë adhuronin një zot në një gjuhë.
Pas këtij raporti, teksti u ndërpre dhe raporti më vonë thotë se perëndia Enki kishte rrënuar gjuhët e njerëzve.
Arsyeja e këtij akti është e panjohur për ne sepse teksti nuk thotë asgjë për të.
Bibliografi
• Civil, M. Texts and Fragments. Journal of Cuneiform Studies 32 (1980): 168- 170.
• Crouse, B. Noah's Ark; Its Final Berth. Archaeology and Biblical Research 5 (1992): 66-77. Fisher, E. Gilgamesh and Genesis: The Flood Story in Context. Catholic Biblical Quarterly 32 (1970): 392-403.
• Hiedel, A. The Gilgamesh Epic and Old Testament Parallels. Chicago: Univer-sity of Chicago Press, 1946.
• Lambert, W.G. New Light on the Babylonian Flood. Journal of Semitic Studies 5 (1960): 113-123.
• Lambert, W.G., and Millard, A.R. Atrahasis: The Babylonian Story of the Flood. Oxford: Clarendon Press, 1969.
• Livingston, D. The Date of Noah's Flood. Archaeology and Biblical Research 6 (1993): 13-17. Millard, A.R. The Sign of the Flood. Iraq 49 (1987): 63-69. — 37 —
• Morris, J.D. The Search for Noah's Ark. Bible and Spade 3 (1974): 90-96.
• Rapaport, I. The Flood Story in Bible and Cuneiform Literature. Bible and Spade 12 (1983): 57-65.
• Sandars, N.K. The Epic of Gilgamesh. New York: Penguin Books, 1977. Shea, W. Noah's Ark. Archaeology and Biblical Research 1 (1988): 7-14. Smith, C.C. Knowledge "From Before Flood". Encounter 31 (1970): 31-41.
— 38 —
-The Epic of Atrahasis on a tablet from the British Museum, London (Britain).
Ndryshuar për herë të fundit nga fegi II : 03-05-2020 më 05:51
Krijoni Kontakt