Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 28
    me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671

A është shqip fjala Dushman?

Në turqisht Dushman i thonë armikut. Por në kohën e Skenderbeut një princ shqiptar kishte këtë mbiemër, Lekë Dushmani.

Në atë kohë sundimi turk në Europë ishte në fillimet e tij, dhe Turqia ende nuk kishte arritur të impononte mbiemra turkë tek shqiptarët, aq më pak te një feudal i krishter.

Nga rrjedh kjo fjalë?

biotech Maska e Atheist
    Anëtarësuar
    12-05-2002
    Vendndodhja
    në mal
    Postime
    141
    Nga persishtja. Po varet nga është marrë shkrimi dhe të jetë përdorur thjesht si epitet në shkrim dhe mbiemri i tij të ketë qenë tjetër. Si me thënë psh. Gjergj Hajvani a diçka e tillë.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Atheist : 14-04-2008 më 07:03
    Një shëtitje e rastit në pavijonin e të çmendurve tregon se besimi nuk provon kurrgjë — Fridrih Niçe

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Nga persishtja. Po varet nga është marrë shkrimi dhe të jetë përdorur thjesht si epitet në shkrim dhe mbiemri i tij të ketë qenë tjetër. Si me thënë psh. Gjergj Hajvani a diçka e tillë.
    Tek Marin Barleti nuk gjeta askund mbiemrin Dushmani (shikova tek tregonjësi alfabetik),

Por në përgjithësi, shpesh kam hasur këtë emër, dhe si familje njihet me këtë mbiemër.

Kuvendi i fisnikëve shqiptarë u mbajt më 2 mars 1444 në Katedralen e Shën Kollit në Lezhë. Në të morën pjesë udhëheqës të kryengritjeve të mëparshme antiosmane, si dhe pjesëtarë të tjerë të aristokracisë shqiptare. Midis tyre ishin: Skënderbeu, Gjergj Arianiti, Andre Topia (bashkë me dy djemtë, Kominin e Muzakën dhe të nipin Tanushin), Gjergj Stres Balsha, Nikollë e Pal Dukagjini, Pjetër Spani (bashkë me katër djemtë, Aleksin, Bozhidarin, Vruon dhe Mirkon), Lekë Zaharia, Teodor Muzaka i Riu (dhe pjesëtarë të tjerë të kësaj familjeje), Zahari Gropa, Lekë Dushmani bashkë me Pjetrin e fisnikë të tjerë fqinjë me ta, Stefan Gjurashi (Cërnojeviçi bashkë me bijtë e tij, Gjergjin e Gjonin) etj.
    http://105live.vaticanradio.org/alb/...o.asp?c=190252

E para herë që e bën Lekë Dukagjinin protagonist të një ngjarjeje me vlerë për kronikanët, ishte një histori rivaliteti. Lekë Dukagjini dhe Lekë Zaharia. Mes tyre Jerina Dushmani. Gruaja, me bukurinë e saj, i ka ngasur dy princërit e rinj të cilët janë sulur t’i kërkojnë dorën.
    http://www.forumilir.com/viewtopic.p...4db359298e148a

i/e regjistruar Maska e ikthus
    Anëtarësuar
    07-02-2008
    Postime
    146
    Attic Ionic\ancient greek:

DUSMENIS, armik

persa mund te te sherbeje.

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Si duket qenka një emër që ka mbetur nga pagëzimi në kishat bizantine.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Ne fakt une mendoj se eshte forme e mbiemerformimit nga titulli [Dux] ne thirrjen Duksmani, me rrafshim ne Dushmani.
    Prapashtesa e [duks] ne trajten ~mani eshte shume e perhapur ne gjuhen shqipe te mbiemer formimi i kesaj natyre.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 12-12-2008 më 20:33
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Ernst Kaltenbrunner Maska e Bizantin
    Anëtarësuar
    26-01-2008
    Vendndodhja
    Swabia
    Postime
    670
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Ne fakt une mendoj se eshte forme e mbiemerformimit nga titulli [Dux] ne thirrjen Duksmani, me rrafshim ne Dushmani.
    Prapashtesa e [duks] ne trajten ~mani eshte shume e perhapur ne gjuhen shqipe te mbiemer formimi i kesaj natyre.
    Një herë që pajtohem plotësisht me mendimin tënd.
    Slagt ham! Kristenmands sønn har dåret. Dovregubbens veneste mø.

Gott mit Uns

Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin
    Në turqisht Dushman i thonë armikut. Por në kohën e Skenderbeut një princ shqiptar kishte këtë mbiemër, Lekë Dushmani.

Në atë kohë sundimi turk në Europë ishte në fillimet e tij, dhe Turqia ende nuk kishte arritur të impononte mbiemra turkë tek shqiptarët, aq më pak te një feudal i krishter.

Nga rrjedh kjo fjalë?
    Me sa di une eshte Turqisht , normal qe do ket pasur ate mbiemer , nga Turqit kemi qen te pushtuar ne ate kohe .....

Se di mbase ka prejardhje tjeter , mbase gabohem ....

Citim Postuar më parë nga Arben-30 Lexo Postimin
    Me sa di une eshte Turqisht , normal qe do ket pasur ate mbiemer , nga Turqit kemi qen te pushtuar ne ate kohe .....

Se di mbase ka prejardhje tjeter , mbase gabohem ....
    I joti, eshte konkluzion gabim.. Si ne shumicen e fjaleve me tingellim turko-persian, ne gjuhen shqipe, ato nuk jane huazime mesjetare, por fjale te lashta pellazgjike, qe gjenden ne gjuhen atikase mbi 2500 vjete me pare. Kete fjale (si dhe shume te tjera) " cuditerisht" ruhen akoma si relike te vjetra, ne trupin e shqipes:

Keto fjale deshmojne levizjet e popujve pellazgjike neper Euro-Azi.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    I joti, eshte konkluzion gabim.. Si ne shumicen e fjaleve me tingellim turko-persian, ne gjuhen shqipe, ato nuk jane huazime mesjetare, por fjale te lashta pellazgjike, qe gjenden ne gjuhen atikase mbi 2500 vjete me pare. Kete fjale (si dhe shume te tjera) " cuditerisht" ruhen akoma si relike te vjetra, ne trupin e shqipes:

Keto fjale deshmojne levizjet e popujve pellazgjike neper Euro-Azi.
    Kjo eshte nje fjale 100 % ""greqisht""(dmth shqip):

1.dush=me dash=te duash
    2. menia=mëria(gegerisht=mënia)

kuptimi: dusmenia=duashmëria=mosdashja=qe nuk e do~armiku

e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. E kujt ishte Kosova para 115 vitesh?
    Nga Brari në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 12-02-2004, 15:21

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •