-
Poezia e Këngës
Një sintezë e mendimit trashëguar brezash ndër shekuj .....
Ndryshuar për herë të fundit nga sirena_adria : 23-03-2018 më 12:03
-
-
-
Anetarët më poshtë kanë falenderuar sirena_adria për postimin:
-
Për: Poezia e Këngës
Poezia: TEODOR KEKO - Recituar nga: TIMO FLLOKO
-
-
-
-
Poezia: TEODOR KEKO - Recituar nga: TIMO FLLOKO
-
-
-
-
Ndryshuar për herë të fundit nga sirena_adria : 16-05-2018 më 13:38
-
-
-
-
'Mori drandofillja e bardh’ zbulimi i Gjon Kujxhisë për melodinë e lashtë
Një tekst poetik i vjetër sa vetë melodia që e ka përcjellë si këngë. Studimi i origjines permes pentagrameve ne “Dasëm shkodrane” botuar në Firence në vitin 1943
Poezia shqipe dokumentohet e shkruar shumë vonë, ashtu si vetë gjuha shqipe e shkruar. Por, sikundër vërtetohet se gjuha e sotme shqipe është vazhdim i gjuhës së ilirëve, duhet pranuar se edhe poezia e sotme shqipe i ka modelet e veta më të hershme në kulturën ilire, që është ndër vlerat më të lashta të Mesdheut. Muzikologu Gjon Kolë Kujxhija në parathënien e librit tij “Valle kombëtare” flet për vjetërsinë e melodive, me të cilat janë përcjellë këto vargje poetike. Ai thotë: ‘Edhe pse të shkurta e të thjeshta, janë [melodi, dhe vargje―shtoj unë] shumë të bukra dhe shprehëse. Ndër to gjejmë gjithfarë elementash: fuqi, ambëlsi, sinqeritet, mysticizëm et., shprehje e vërtetë e shpirtit t’onë.’ (Gj.Kujxhija,‘Dasëm shkodrane’, Firenze, 1943, f. VI–VII)
Sa i përket teksteve, këtë hershmëri e vertetojnë disa tufëza vargjesh, të mbetura si fosile, që vijnë deri në epokën moderne si modele të pakrahasueshme të artit të fjalës së bukur. Më së pari ato janë disa fragmente lirike të poezisë gojore shqipe, të cilat vazhdojnë të gjallojnë deri në ditët e sotme në ceremonialet tradicionale të dasmës dhe të mortit, apo ndër rituale kremtimesh, që për nga përmbajtja na duken të jenë të epokës parakristiane. Gjon Kujxhija shkruan: ‘Vallet [muzikë, poezi dhe danzë] janë muzika ma e vjetra, ma origjinale, dhe ma e bukura qi kemi trashigue prej të parve t’onë.” (Gj.Kujxhija, po aty, f. IX)
............
Vijimi I shkrimit ne linkun http://shqiptarja.com/lajm/mori-dran...odine-e-lashte
Ndryshuar për herë të fundit nga sirena_adria : 24-05-2018 më 10:47
-
-
Poezia: RUDYARD KIPLING - Perkthyer nga: ROBERT SHVARC - Recituar nga: RESHAT ARBANA
Ndryshuar për herë të fundit nga sirena_adria : 11-09-2018 më 09:38
-
Regullat e Postimit
- Ju nuk mund të hapni tema të reja.
- Ju nuk mund të postoni në tema.
- Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
- Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
-
Rregullat e Forumit
Krijoni Kontakt