Jeta eshte ??????????????
U linda kur deshen te tjeret, do te vdes kur nuk do te dua une
por do te jetoj jeten si dua une..........
Jeta eshte ??????????????
U linda kur deshen te tjeret, do te vdes kur nuk do te dua une
por do te jetoj jeten si dua une..........
If you think you can do a thing or you think you can't do a thing, you're right."
Ti kishe vene fitilin do na kishe iluminuar ndopak. Kot qe mburresh byrazer....nuk te ndezPastaj, si shume kredi i dhenke vetes zoterote..."te ngrihemi ne nivelin tend" eh? Me thene te drejten, imazhi donkishotesk ja shton lezetin muhabetit, sidomos ne kohe te tilla kur na ka pushtuar frika e "nihilizmit" te vlerave....Nocion teper fisnik
Shof qe i paske bere lemsh gjerat. A thua radakja jote paska rrjedhur prej femrave te Dostojevskit? Mblidhe kallaballekun byrazer, mblidhe!
Ekzistenca:
Punen e ekzistences ben mire ta shofesh ti, se une e kam shume te qarte. "me e mire se" apo "me me vlere se" tregon cilesine dhe jo sasine. Pastaj, edhe argumenti yt nuk qendron dreq: "Po te mos jesh, nuk mund te jesh"--thua ti. A nuk vijme nga mosekzistenca ne ekzistence? Me sa shof, ti po luan me dy pikat qe percaktojne ekzistencen--lindjen dhe vdekjen. Qe te jesh, te dish, te ndjesh etj, duhet te vish nga mosqenia, mosdija etj. (Si puna e atyre dy pikave qe percaktojne nje drejtez ne hapesire...te duhen dy se nje nuk te pi uje). E pra, ekzistenca dhe mosekzistenca varen nga njera tjetra, keshtu qe, njera nuk mund te jete superiore ndaj tjetres pasi njera nuk mund te konceptohet pa tjetren. E shikon qe "Cognito-ja" jote na nxorri ne qorrsokak?
Vuajtja:
Jam plotesisht dakort qe njeriu ose di dhe vuan, ose nuk di dhe eshte i lumtur. Fraza me poshte me duket paradoksale:
Sipas ketij arsyetimi, keta 99% qe nuk dine jetojne te lumtur, cka do te thote se per ta jeta nuk eshte aspak e veshtire. Atehere, nga na del ne konkluzionin se te vdesesh qenka me e veshtire se te jetosh? Kur vdekja qenka me e lehte, dembelet e tu (qe perbejne 99%) do te turreshin drejt saj, gje qe nuk ndodh.Ata qe dijne vuajne sepse jane nje pakice qe jetojne te rrethuar nga shumica qe nuk dijne. Ne 99,9 % te rasteve njeriu nuk shikon vleren e dickaje por aspektin e thjeshte te tyre dhe lehtesine e realizimit se tyre. Dembelleku me nje fjale. Te vdesesh eshte pafundsisht me e lehte se te jetosh. Vetem kur deshiron te jetosh vdekja behet me e nderlikuara, dhe me e veshtira...
Njerzit nuk vuajne ngaqe shumica nuk dine, por ngaqe jane te vetedijshem per realitetin e hidhur, dhe e shikojne qe jane te pafuqishem ta ndryshojne ate.
Transhendenca:
Shikoj qe ti ke nje koncept teresisht te gabuar ne lidhje me termin me lart. Kuptimi i pare i fjales "transhendence" lidhet me elementin mistik apo hyjnor, ndersa kuptimi i dyte eshte ai qe ta kam permendur ne postet e meparshme. Per te menjanuar ndonje keqkuptim, kam perdorur termin "vetetranshendence" qe i implikohet qenies njerezore dhe jo nje individi ne vecanti. Per me teper, kam thene "transhendence" dhe jo "indipendence." Sic mund ta dish, ka dy lloj evolucionesh--biologjik dhe social, dhe une kursesi nuk mund ta shikoj njeriun jashte rrethit te tij shoqeror. Te gjitha vlerat (c'faredo qofshin ato) jane frut i perpjekjes dhe mundit te shoqerise njerezore. Nje individ i vecante nuk mund te krijoje vlera, ose edhe nese krijon, i duhet rrethi shoqeror per ti kultivuar, ndryshe ne nuk do ti njihnim si vlera.
Iluzioni:
Perseri fraze kontradiktore. Nese ti je ne gjendje te thuash "dyshoj, pra ekzistoj," iluzioni na qenka i vetedijshem apo jo? Ec e merr vesh kete katrahuren tende!Pak rendesi ka neqofte se lumturia dhe kenaqesia jane iluzione. Kjo nuk me pengon te jem ne dijeni per to. Neqofte se keto jane iluzione atehere dhe une jam iluzion, perderisa rrjedh dhe jetoj fale ketyre. Po te jem dhe une iluzion nuk me vjen keq. Do me vinte keq vetem neqofte se do te dija se une si qenie nuk isha iluzion dhe ato qe perjetoja do ishin iluzion. Te them te drejten une nuk kam pare iluzion te vetedijshem. AS e di fare se c'eshte iluzioni.
Ta pata thene qe njerzit jane te prirur te jetojne me iluzionin me teper sesa me te verteten. Kjo eshte arsyeja pse ti zgjedh epikurianizmin, apo keta te tjeret hyjnoren. Jo pa qellim te bera nje krahasim midis Apollos dhe Dionisit:
Apollo--zot i intelektit, qartesise, arsyes, rregullit, zot i individualit.
Dionisi--zot i ekstazes dhe i pasionit (e pse jo dhe i histerise). Gjithmone shoqerohet me veren (dehjen) per te simbolizuar paqartesine, kaosin, humbjen e arsyes etj.
Nese dikush zgjedh te parin, dikush tjeter te dytin, dhe dikush tjeter zgjedh qe te mos zgjedhe, kush eshte skllav i kujt? Duke qene se kenaqesia te mjafton per te jetuar, ti bie ne kete kategorine e dyte, dhe a e di pse? Se eshte me lehte kur i merr gjerat "for granted." Pastaj, nese lumturia apo kenaqesia eshte nje iluzion, del qe ti jeton me hic-in dhe per hic-in.
hehe...kujt i behet vone perse jetojme, kujt i behet vone per mjerimin, per vdekjen? "Long live well-being"
Me vjen keq ta them, por u ngjani atyre vocerrakeve qe jetojne ne boten e fantazive. Te gjoret....e si mund ta dine kuptimin e jetes kur nuk e kane jetuar ate eh? (damn....me kujtohet turbull nje thenie e Balzakut tek Evgjeni Grandeja: "S'ka lumturi qe te mos vije nga ndonje padituri") Dhe besojeni, s'keni per tu rritur ndonjehere nese nuk i lini menjane endrrat romantike apo perrallat hyjnore. Por edhe nese i lini nuk mjafton. Do tu duhet te luftoni per idealet dhe vlerat qe vete (ju) qenia njerezore ka krijuar. hehehe...that is the point...ja pse duhet transhendenca--per te mos u kthyer prape ne origjine![]()
(a nuk eshte kjo e fundit ceshtja????...me thene te drejten i trembem asaj qe thone "civilizimi po shkon drejt dekadences"...ne mos ka shkuar sigurisht)
PS. Pse, tani e more vesh qe kalamanjte i kane qef zenkat eh? Edhe me lugen bosh pale. Une s'mund te bej gje tjeter vecse te mbaj sehir...lol.
Summertime, and the livin' is easy...
Byrazra keni c 'keni me njeri tjerin mos e futni VLOREN ne mes ok permendni qytetet tuaja okPostuar mė parė nga edspace
Korēar!
Mos ke ndonjė damar nga Vlora ti se po i qan kėto tė shkretat
hajt shendet te gjitheve
1. ARSYEJA E GRUAS QENDRON NE BUKURINE E SAJ ,BUKURIA E BURIT NE QENDRON NE ARSYEN E TIJ
2.ESHTE E LEHTE TE BEHESH HOXHE APO PRIFT, POR ESHTE E VESHTIRE TE BEHESH NJERI
WEN MY LOVE SWEARS THAT SHE IS MADE OF TRUTH, I DO BELIVE HER,THOUGH I KNOW SHE LIES....(W.Shekspire)
E kundėrta e asaj shprehje ėshtė: "Tė gjitha vuajtjet vijnė nga dituria". Ah moj ēupkė, mė vjen gjynah qė po vuan kaq shumė se me aq dituri sa ke ti ėshtė e pamundur tė shijosh lumturinė. Dituria tė paska mallkuar pėr tėrė jetėn. Ironia ėshtė se shoqėria na ngarkon me gjithnjė e mė shumė njohuri. Qė nga fillorja e deri nė universitet, dhe mė vonė edhe nė punė jemi gjithnjė duke mėsuar diēka, diēka qė njė ditė do na sjellė vuajtje."S'ka lumturi qe te mos vije nga ndonje padituri"
A ke vėnė re se ēfarė ndodh me njerėzit qė mėsojnė mė shumė seē duhet?
psh: Mėsuesėt e matematikės nėse e ke vėnė re arrijnė njė moshė tė caktuar dhe lajthitin. Njerėz tė tjerė nė profesione tė ndryshme ēmėnden me kuptimin shėndetėsor tė fjalės.
Po ēfarė quhet ēmenduri?
Ka shumė lloje sėmundjesh qė pėrmblidhen me fjalėn ēmenduri por pothuajse tė gjitha kanė njė gjė tė pėrbashkėt: ėndrra pa fund. Kėta njerėz shkėputen nga realiteti dhe mbyllen nė njė botė tė imagjinuar.
Kėto janė pasojat e ēmendurisė por cila ėshtė arsyeja pėr kėtė gjėndje shėndetėsore?
Me sa kam lexuar ēmenduria nuk ėshtė asgjė tjetėr veēse njė mėnyrė mbrojtjeje ndaj halleve qė pushtojnė trurin.
Pra teprica e diturisė na bėn tė vuajmė dhe truri pėr tė shmangur vuajtjet e realitetit futet nė kėtė botė imagjinare. Nė shoqėrinė tonė kjo gjėndje mendore nuk ėshtė e pranueshme dhe i quajmė njerėzit tė ēmendur.
Tani na zurri frika se mbase njė ditė do ēmendemi dhe duhet tė bėjmė diēka pėr ta shmangur sepse do na mbyllin nėpėr burgje tė lidhur kėmbė e duar nė karrige. Kuptohet qė ky ėshtė rast ekstrem por gjithėsesi asnjeri nuk do tė ēmėndet.
Cila ėshtė zgjidhja?
1) Zgjidhja ideale do ishte tė mos mėsonim fare ose tė paktėn tė mos zhyteshim kaq thellė nė njohuri marramėndėse. Ka njerėz qė zgjedhin kėtė drejtim por nė shoqėrinė tonė kėta njerėz paguhen shumė herė mė pak dhe bėjnė punė tė rėndomta. Nqs duam tė pėrparojmė, nqs duam tė blemė shtėpi tė mirė, nqs duam tė kemi punė tė lehtė (jo fizike) atėherė duhet tė jemi tė parėt e klasės, tė marrim vetėm yllka e flamurė, gjithnjė dhjeta. Ah, fjalia e fundit me kujtoi mėsueset e 8-vjeēares Nonda Bulka. Pra zgjidhja e parė nuk ėshtė zgjidhje e mirė sepse do vuajmė fizikisht.
Kur nuk shmangim dot edukimin dhe njohuritė ēfarė mund tė bėjmė?
2) Siē pėrmėnda dhe mė lart prej natyre truri futet nė njė gjėndje imagjinare, ėndrra pa fund. Ky drejtim na i heq vuajtjet por problemi ėshtė se humbasim kontrollin dhe nuk mund tė dalim nga ėndrrat. Pėr kėtė vuajmė nga shoqėria nėpėr spitale etj etj.
Zgjidhja mė e mirė do ishin ėndrra qė mund ti kishim nėn kontroll.
Ahh, por kjo ekziston dhe e ka emrin "gjumė". Nė gjumė ēlodhim trupin por nė tė njėjtėn kohė edhe truri ēlodhet duke ėndėrruar.
Ėndrrat janė pjesė e natyrės qė na bėn njerėz. Jeta pa ėndrra do ishte ēmenduri. Ėndrrat na japin shpresė, guxim, kurajo. Ėndrrat janė fillimi i ēdo suksesi qė arrijmė.
Ēupkėpostuar nga ēupka_pe_korēe
....me kujtohet turbull nje thenie e Balzakut tek Evgjeni Grandeja: "S'ka lumturi qe te mos vije nga ndonje padituri") Dhe besojeni, s'keni per tu rritur ndonjehere nese nuk i lini menjane endrrat romantike apo perrallat hyjnore.
A nuk ėndėrrove pėr tė ardhur nė Amerikė?
A nuk ėndėrron pėr tė ardhmen e jetės tėnde?
Atėherė pse nuk mund tė ėndėrrosh edhe pėr pak ēaste pėr tė shmangur realitetin e hidhur tė kėsaj bote?!
Pse kėmbėngul tė jetosh realitetin nė kėtė ekzistencė kaq tė shkurtėr?! Kuptimi i jetės reale nuk mund tė ekzistojė ndėrsa kuptimin e jetės imagjinare (me ėndrra) e ndėrton sipas qejfit qė nga themelet.
psh: Nė jetėn reale nuk mund ta puthėsh kurrė Korēarin ndėrsa nė ėndrra me pak imagjinatė mund ta kesh edhe tė dashur ose skllav (zgjidh e ėndėrro).
Mos mė detyro tė shkruaj poste tė tjera kaq tė gjatė se po humbas kohėn e ėndrrave dhe do ēmėndem nga trutė e kokės.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga edspace : 13-06-2003 mė 00:46
Edi
Une sjam aspak Don Kishoti, nuk pretendoj te shpetoj boten se nuk kam kale akoma, vetem nje gomar trashgimi nga fisi me kane lene. E di qe po te rrish me qorin behesh cakerr, po ja qe une nuk i flas atij se e mesoj dhe pastaj sdo quhej me "gomar". E di cila eshte "sepseja" qe sjam Don Kishoti? Sepseja eshte se bota eshte plot me injorante dhe ska qenie, e mosqenie bashke, qe tju mbushe mendjen se gamori im eshte gomar. Zoti me i respektuar dhe me i padiskutueshem ne kete bote eshte injoranca! (Po me duket vetja Dostojevski kur mos kem njeri.)
Ne gjuhen frenge flasin per disa femra qe i quajne "muse". Nuk e di etimologjine e kesaj fjale por me duket se vjen nga mitologjia, nejse... Dhe qe thua ti roli i kesaj "muse" eshte frymezimi, dhe cdo artist ka nje te tille (jo se e quaj veten artist, por se jam artist). Ti je pak a shume e njejta gje per mua. Po na mos u bej keq se kjo nuk te heq vlerat.
Radakja ime nuk ka rrjedhur nga femrat e Dostojevskit, megjithse nga femrat gjithesesi. Ketu ne forum nga ty (pa tallje). Kam bindjen se kjo radakja ime sikur te pelqen, apo eshte vetem nje iluzion?
Ne vijme nga mosegzistenca thua ti. Po kush ta tha moj kush ta tha!... E di qe s'eshte imazh i kendshem por ja qe te gjithe ne vijme nga vezorja dhe ai i shkreti spermatozoid. Keta te dy sjane mosqenia, hici. Pra asgje nuk me siguron mua qe nuk isha i parapregatitur duke pritur "garen" dhe me pas daljen ne drite. Per te qene nuk vjen as nga mosqenia e as nga mosdija sepse asgje nuk pohon se produktet e organeve riprodhuese nuk "dijne" - permbajne cdo te dhene - gjithcka qe ne fillim. Per me tej e shikoj se nuk i njihke te vjeterit greke, baballaret e filozofize, mbi te gjitha te parin : Sokratin dhe maieutiken e tij. Eshte po kjo maieutike qe pretendon se qeniet e kane te verteten - gjithcka me nje llaf - ne brendesine e tyre dhe duhet vetem qe te mesojne ta shfaqin ate.
(Edhe shkenca bashkekohore ka marre persiper te zbuloje "pushtetin" e te voglit, po sa te madh, spermatozoid. And is not fiction!)
Egzistenca dhe mosegzistenca nuk varen nga njera tjetra por vetem mosegzistenca varet nga egzistenca per mendimin tim. Ja pse vlera e egzistences eshte me e madhe. Pastaj ka me shume vlere per faktin e thjeshte se te lejon te dish, te jesh ne dijeni, - sic e kam thene dhe me lart ne nje post tjeter, atehere kur hici lejon vetem hicin (biles dhe per kete sjam i sigurt). Ja pse cogito-ja hyn ne loje. Qe jemi ne nje qorrsokak nuk ke bere ndonje zbulim, e di qe prej kohesh kete une, por ky qorrsokaku tim eshte i ndryshem nga ai tendi me sa shikoj.
Ne lidhje me ate paragrafin e 99,9 perqindeve, une nuk thashe se ata qe sdijne duhet te vrasin veten. Arsyetimi tim nuk shkon drejt kesaj. Une thashe vetem se neqofte se keta te fundit nuk gjejne vlera=arsye per te jetuar atehere zgjidhja me e lehte eshte vdekja. Por arsyet i prezantohen vetevetiu injorantit, kjo quhet solidariteti i injorances. Vetem kur nuk kane arsye, ose qellim, per te jetuar, ose me mire kur nuk gjejne, zgjedhin ta kalojne pushken nga e majta si zgjedhje me e lehte. Dhe keta jane te paditur pikerisht sepse nuk arrijne te gjejne zgjidhjen e problemit, pra nuk dijne. Dembelleku...
Per me tej vete e ke thene : "Njerzit nuk vuajne ngaqe shumica nuk dijne, por ngaqe jane te vetedijeshem per realitetin e hidhur, dhe e shikojne qe jane te pafuqishem ta ndryshojne ate." Pikerisht "te pafuqishem qe ta ndryshojne" do te thote injorues te zgjidhjes pra te padijshem.
Mos i keqinterpreto ato qe them une per te nxjerre veten nga llumi.
Vetetrashendenca i implikohet qenies njerezore dhe jo nje individi te vecante ke thene. Krejtesisht e gabuar. Nqf se shoqeria mund te vetetrashendohet ajo mund te beje kete vetem me ane te individeve perberes nje nga nje, gje qe implikon se keta te fundit duhet te trashendojne veteveten - me duket se e gjeta zgjidhjen e ketij problemi, si gjithmone problem fjalori : ti e quan vetetrashndence atehere kur une e quaj trashendence te vetevetes, eshte krejt e ndryshme - te gjithe qe te bejne qe te realizojne shoqerine trashendente kur ti vije radha. "Vetetrashendece" implikon qe te bej vete pa ndihmen e te tjerve, kurse trashendenca e vetevetes behet po ashtu vete por me ndihmen e te tjereve. Ka shume ndryshim midis te dyjave. Me duket se do ishte me mire ti jepje nje percaktim termave te rinj qe mbase i perkthen fjale per fjale. Per me shume trashendenca duke qene nje princip i filozofise tradicionale mund te arrihet vetem ne vetevete, ne brendesine shpirterore te njeriut. Dmth kryhet vetem tek nje njeri i vecante por me ndihmen e te tjerve. Po me duket se per kete jemi dakort.
Patjeter qe them "dyshoj pra egzistoj". Cila eshte vlera e cogito-s? Dyshimi sigurisht. Nuk me kujtohet mire por me duket se po kete shprehje e ka perdorur filozofi i shquar gjerman Karl Jaspers. Pra cilesia e mendjes - mendimit - eshte dyshimi, pa te bota do te ishte e njetrajteshme do ishte nje fatalitet. Zgjedhja nuk do te egzistonte. A mund te egzistoje bota pa zgjedhje? Dyshoj... hehe
Me krahasoke me Dionisin ti mua! Ta dish atehere se ckam hequr une i shkreti, njehere Titanet me bene cope e therrime, pastaj me transformuan ne cjap. Gjithesesi une kam dale nga shala e Zeusit. Por po te jem une vertet Dionisos atehere ti duhet te jesh Ariana e pangushellueshme...
P.S. Mos bej sikur ste pelqejne keto zenkat e kalamajve, sic thua vete. Ve bast qe te behet qejfi, rrezik mos te rrenqethet mishi. Mos eshte iluzion?
"Oj nan moj, thenke, a ma ep thiken ta prej Ameriken?"
Sa romantik qė paske qėnė more Korēar. Bėja tė fshehta kėto zėnkat se kėshtu hapur fare do na marrėsh forumin nė qafė. Nuk do ngelet njeri pa rėnė nė dashuri me ēupkėn dhe mėndjen e saj tė ndritur.
Nuk tė kėrkoj t'u kthesh pėrgjigje posteve tė mia sepse e shoh qė qėnke katandisur keq nga dhimbjet e dashurisė pėr ēupkėn.
Them tė jap dorėheqjen pėr kėtė temė pasi po mė sjell dhe mua shumė dhimbje.
Edi
E di qe e ke mire o Edi!
Une do ti pergjigjesha ketyre tendeve por kur i hodha dhe nje sy te fundit pashe se isha dakort me shumicen e atyreve qe ke thene pervec njeres : egzistences se Zotit. Te them te drejten une nuk jam i pazote, ate, por agnostik, me nje fjale jam ne pamundesine per te folur per nje "qenie" te mbinatyrshme, egziston apo nuk egziston. Nuk e hedh poshte hipotezen se mund te egzistoje po ja qe nuk ka njeri ne bote te mund te me binde, te me mbushe mendjen se Zoti egziston. Jo se jam kokeforte (edhe pse jam njecike) por sepse nuk ka prova per te.
Pra mua pak me intereson ka apo ska Zot, ishte apo s'ishte Jezus Krishti i biri i Perendise... ajo qe me intereson mua eshte projekti dhe propozimet qe Jezusi beri ne lidhje me jeten. Dhe me disa perjashtime(prapeseprapi jane te shumta), une jam plotesisht dakort me to. Pike.
Korēari dakort me mua!
Tani PO qė e ndjej veten burrė. Mė nė fund dola nga adoleshenca, apo jo Korēar?
Me pak mundim mund tė bėhem dhe filozof. Ah kėto tė shkretat ėndrra, sa mė mundojnė!
Korēar, siē u binde pėr aftėsitė e mia pėr tė argumentuar do bindesh edhe pėr ekzistencėn e njė tė mbinatyrshmi, duhet vetėm pak kohė! Do zgjedh mėnyrėn mė tė lehtė pėr tė tė bindur, dobėsinė tėnde, ēupkat!
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga edspace : 14-06-2003 mė 01:26
Edi
Ahh iluzioni... perfundimisht gjeja me e perkryer e universit.
Hahae fortė ajo e fundit Korēar.
Edi
Krijoni Kontakt