...sa mire e paska percaktuar Dr. Adhamudhi diagnozen mor aman
Mire, mire, se me syte zgjidhet puna "kreje te te shpetoje tjatri" Po me zemren si i vete halli? "Kreje te te shpetoje tjatra" sikur nuk shkon (nese nuk beson ne jeten pertej varrit kuptohet). Ka Dr. Adhamudhi ndonje recete per kete, se vetem diagnoza nuk i lan hesapet. Pale, pale...me thenke se me paska shkuar huq e shtena. Nuk eshte vakti as i thellezave, dhe as i laraskave byrazer. Sic te kam lene te kuptosh, "s'e qellova per ta vrare, e godita per ta marre"(nese ke ndonje paqartesi ne lidhje me kete, me thuaj se ta editoj une)
Kete rradhe vetem ke derdellitur. Nuk ta fal !!!! Aty ke filxhani ke kujtuar se ja ke hedhur lumit, por JO. Ke ngaterruar cilesine me sasine dhe ti e di mire qe keto te dyja nuk jane e njejta gje. Nese nuk e ke marre vesh mire ate qe kam dashur te them, lexoje prape. Gjithsesi, qellimi im nuk eshte ta rradhis veten me skeptiket, pasi sic te kam thene dhe me lart, jeta eshte e vlefshme per njeriun. Ajo qe ngul kembe une eshte se, vete ekzistenca nuk mund te siguroje vlefshmerine apo domethenien e jetes, megjithese gjithcka flasim i perket ketij realiteti. Bosh apo plot, ne vetvete nuk provon asgje. Jo me kot e preka paksa Nicen (s'me le ta mbaroj po nejse) pasi ai vertet mendonte se ekzistenca nuk eshte me e mire se mosekzistenca, dhe kjo nuk i dukej aspak kontradiktore. Me nje fjale, fakti qe jemi* nuk do te thote asgje. Shume mire mund te mos kishim qene, por ja qe jemi dhe kaq.
Nice eshte ndikuar se tepermi nga Shopenhauer, nje nga skeptiket apo pesimistet me te medhenj, por sigurisht ai eshte me i kujdesshem me "dramen njerezore." Jo se jam dakort me filozofine e Shopenhauer-it, (qe ekzistenca e njeriut eshte nje gabim, dhe se do te kish qene shume me mire nese nuk do te ekzistonim) por ai ve theksin tek nje e vertete mjaft e hidhur: Lumturia dhe kenaqesia jane iluzione, dhe se realiteti eshte dhimbja, dhe vdekja. Kritiket mendojne se nje veshtrim kaq i zymte per jeten eshte pasoje e mosnjohjes se vlerave te tilla si dashuria, miqesia etj....por me thuaj, kush ka thene se jeta eshte e drejte???? Ti vete e ke thene se njerzit vuajne ngaqe nuk dine. Well....gjithmone kam besuar dhe besoj se e kunderta eshte e vertete: Sa me shume te dish, aq me shume vuan! Kjo eshte arsyeja qe nuk kam dashur ta argumentoj kuptimin/qellimin/vleren e jetes nga jashte. (hehe...ja pse Kamy-ja eshte kaq i madh). Kuptimi objektiv mund te mos ekzistoje, por askush nuk ma mohon dot kuptimin subjektiv, zot i te cilit jam une vete.
Para se ti kthehem epikureanizmit, transhendences, dhe skllaverise, kam deshire te citoj nja dy rreshta nga "Vellezrit Karamazov" te Dostojevskit (kerkoj ndjese per perkthimin e dobet). Jam kurioze te di reagimin tend ne lidhje me kete pjese, si dhe pyetjes per kuptimin e jetes:
Ai po udhetonte diku neper stepe...jo shume larg ishte nje fshat....dhe ai mundi te shohe kasollet e zeza, gjysmat e te cilave ishin djegur, si dhe re te zeza tymi qe ngriheshin drejt qiellit. Si hyne branda, gra fshatare u afruan pergjate rruges...
"Pse po qajne? Pse po qajne?" pyeti Mitja ndersa ata vershuan prane.
"Eshte foshnja" u pergjigj shoferi. "Foshnja po qan."
Mitja u prek nga menyra sesi fshatari e perdori fjalen "foshnja," ju duk sikur kishte me shume meshire me te.
"Po pse po qajne" kembenguli Mitja me budallallek. "Pse i ka krahet e zbuluar? Pse nuk e mbeshtjellin?"
"Foshnja ka ftohte, se rrobat jane te ngrira dhe nuk e ngrohin."
"Po pse, pse?" Mitja insistoi perseri.
"Pse? Sepse jane te varfer, kasollet u jane djegur, nuk kane c'te hane. Po lypin pasi gjithcka kishin u eshte djegur."
"Jo, jo" Mitja vazhdonte te pyeste sikur te mos kuptonte. "Me thuaj pse ato nena te shkreta qendrojne aty? Pse jane njerzit e varfer? Pse eshte foshnja e varfer? Pse eshte stepa e shkrete? Pse njerzit nuk e puthin dhe perqafojne njeri-tjetrin? Pse nuk kendojne kenge gezimi? Pse jane kaq te zymte nga mjerimi? Pse nuk e ushqejne foshnjen?"
Dhe ai e ndjeu qe, edhe pse pyetjet e tij ishin te paarsyeshme dhe pakuptim, ai perseri donte te pyeste te njejten gje, dhe ne te njejten menyre. Ndjeu nje pasion meshire ti mbushe zemren, te tille qe se kishte ndjere kurre me pare, dhe ai donte te qante, donte te bente dicka per ta, qe foshnja te mos qante me, qe nena e shkrete te mos qante me, qe qysh nga ai moment, askush te mos derdhte me lot....
"Kam pare nje enderr te bukur, zoterinj," tha me nje ze te cuditshem, dhe fytyra i ndriti si prej gezimit....
Ps. E vazhdojme ca me vone...
Krijoni Kontakt