une besoj historine e shkruar nga historianet serioze, vertet prandaj kam frike nga keq informimet, qenkemi ne nje varke dhe s'e dimePostuar më parë nga Styx
une besoj historine e shkruar nga historianet serioze, vertet prandaj kam frike nga keq informimet, qenkemi ne nje varke dhe s'e dimePostuar më parë nga Styx
sereno
Paske vendosur tja kthesh me bejte?Postuar më parë nga Styx
Une e di mire ku kam lindur dhe ku jetoj dhe ku kane lindur te paret e mi, dhe te paret e tyre.Kjo nuk me indoktrinon dot qe te them se etrusket jane ilire.... Shiko mire burimet historike a jane te sakte dhe te aprovuara nga katedra e historise te universitetit te Tiranes.Cdo histori tjeter ka helm brenda, te futur nga mjeshtra, aq bukur sa shpesh here eshte e veshtire ta kuptosh ,mik i mire.
pra katedra e historise dhe akademia e shkencave mban ma rroge ca historiane per te mbrojtur te verteten.
sereno
Cili do quheshe akademik i mirfillte ? Neritan Ceka psh, apo Dhimiter Pilika njohesi i 12 gjuheve(nder to 5 te vdekura) referent ne qindra simpoziume, njeriu qe korrekton dhe profesorat francez kur flasin frengjisht etj etj etj ?Postuar më parë nga dp17ego
Pa na e thuaj ti nje here kete version te katedres ? Nje kateder e qelbur me spiuna dhe gjarperinj dhe helmi na dilka tek nje i vrare matane kufirit nga shovinizmi Grek, nje plake patriote qe nuk guxoi njeri t'i thoshte gje kundra derisa ishte gjalle pasi nuk i arrinin as tek thoji i kembes per sa i perket njohurive, dhe nje tjeter qe vdiq ne vetmi te plote dhe ju shkruajt nje elegji e qelbur nga nje "akademik" 2 vjet mbas vdekjes ? (ka dhe plot shembuj te tjere)
Ske faj ti, fajin e kane pushtimet e huaja. Meqe the vete qe shtetin e trasheguar nga turqit e kishim me bejtexhinj e kriminela, un besoj historine arberore, jo kelyshat e bejtexhijve ne akademi.
Ndryshuar për herë të fundit nga Hyllien : 17-09-2005 më 21:12
"The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML
Djalke, Akademia e Shqiperise (Historia) ka dy periudha. Nje para, e nje pas tranziciones. Kjo e pasmja quhet Akademia Spart-Siriane.Po sic te thashe keta te fundmet shkruanje ne proze.
Nuke pergjigjem dot me bejte, ce nuk matem dot me vargjet e tua lira (ato te nxirosurat me font 18).
Kjo teza a Afrodhise qe na kishe zografitur ne te zeze qepari, nuku me thua pe cillit hulumtues akademik shqipetar ka rrjedhur?
Po mire, si mendoni ju, ke histori duhet te besojme?Ka mundesi te me sqarosh me mire? ky eshte qellimi i temes se hapur.Postuar më parë nga Cyclotomic
ps
Shiko sa e veshtire qenka te kuptohemi, megjithse te dyve na dhemb historia e vendit tone..jam i bindur per kete
sereno
per paragrafin e pare, jam plotesisht dakort ... edhe fjala djalke me pelqen..Postuar më parë nga Styx
per te tjerat ..duhet te zgjerosh njohurite linguistike
Megjithate ti mos u merzit, Greket e lashte kane marre dy fale te tjere nga ilirishtja.
Sic dihet njerezit e lashte kane pasur kufizim te fjalorit. ai permblidhte pak fjale,edhe jeta e tyre ka qene me e theshte se sot.Ne ilirishte gjenden te njejtat trajta gramatikore per te percaktuar dy elementet me thelbesore te jetes ,dheun dhe ajrin(eren)Atehere, bile dhe deri vone ajrit i thuhej ere. PSh nuk marr dot ere,u mbusha me ere etj.
tani fillon lezeti....
Dy perendite me te rendesishme te grekeve te lashte jane Zeusi dhe Era( e shoqja e tij), por Zeusit greket nuk i thone ne kete emer, Ata perdorim fjalen Dhea, pra kryeperendia e grekeve te lashte ishte Dheu i ilirishtes,Sa per Eren eshte me e thjeshte, ata i thone Ira+era, ajo ishte perendesha e ajrit. Sa per dijeniZeus eshte quajtur nga perendimoret(romaket), si edhe Odhisea=Ulises,
Aferdita=Venera etj
Greket e lashte kane huazuar du fjale ilire per te emertuar dy perendite kryesore te tyre perendine e tokes Dheun dhe perendine e ajrit Erensa per aferditen mundohu vete dhe lexo qe te permiresohesh lol. dhe do te kuptosh kush e lindi, ke ka pasur baba dhe atehere merr kuptim edhe emri
Ndryshuar për herë të fundit nga dp17ego : 18-09-2005 më 00:57 Arsyeja: korigjim gramatikor
sereno
e lexova edhe njehere me vemendje se cfare shkruan dhe me lindi nje pyetjePostuar më parë nga Cyclotomic
ke histori te arberit beson.ku e ke gjetur ? ka mundesi te ma tregosh edhe mua qe ta lexoj dhe te mesohem si ty?
kush e ka shkrojtur? te pakten me jep autorin se e gjej vete
sereno
Djalke, une ide pe nga historia nuku kam po aq sa ke idene tine se pergjigjet e tua nuk qellojne nde pyetjet e bera, dhe se kundershtojne njera-tjetrene.
Falemenderit, per permebledhien se kush ishte Zeusi dhe Hera (ndonese ke kokolepsur se cilli popull quante cfare). Kur te kesh mbaruar me gjenezat e Apollos/Marsit, Hefestit/Vullkanit, Heres /Juno, Ares/Dianes e me radhe, ki miresine te na na ckoqisesh se cilli akademik shqipetar ka ckronjtur se Afrodita eshte Afrodhiti (me etimologji pe nga shuma e detit ) te Lemnos me qe ra llafi . A nuk qe tine me lart na sqarove se bazonjesh vetem ne Akademine Albaneze, dhe se forumi duhet te mesonje pe nga gjerat e bazuara qe thua.
Po deshe te na mesosh Mithet Greke te lefterosura nga Grekte, hap teme tjeter per ne injorantet dhe mos e qullos kete.
BitterPostuar më parë nga Styx
Po permiresohesh
sereno
E di cfare? Po e shoh qe te detyrova te hapesh faqet e internetit per te mesuar ca te reja, te vjetra dhe ky ishte qellimi im.Postuar më parë nga Styx
Por me e bukura eshte se, em ate punen e Aferdites, ndjeve ate thyerje te brendeshme per te cilen edhe fillove te shkruaj ne kete teme.Pikerisht ky ishte qellimi im te ngacmoj te dashurit bashkeatdhetare te jene te kujdesshem kur mesojne nje dicka qe nuk e dine, sado e bukur te duket; sepse pas kesaj e verteta te vret me shume.
Sa per shprehjen pop me siper ,mund ta vendosesh ne nje rubrike tjeter te forumit, do te jete e vlefshme, megjithese ngs fjalet qe ke perdorur(individuale), nuk duket si pe qemoti....lol![]()
sereno
Krijoni Kontakt