-
i/e regjistruar
Mbiemrat më të përdorur në Evropë dhe Ballkan
Vendi i vetem ne Evropë ku mbiemri i fëmijës përcaktohet nga emri i babait eshte Islanda.
Ky sistem ishte i zakonshëm në vendet nordike, ku të gjithë emrat e familjes në Danimarkë, Norvegji dhe në Suedi marrin në fund “son” ose “sen”, ekuivalent i biri ose e bija.
Harta më poshtë tregon emrat apo mbiemrat më të përdorur të grumbulluara nga linguisti çek Jakub Marian, i cili thekson megjithatë se shumicën e të dhënave i ka mbledhur nga Google, pa pretenduar të thotë të vërtetën përfundimtare.
Në rastin e Anglisë, mbiemri më i përdorur është Smith. Gjendet tejet shumë nëpër libra e deri tek filmat me kartona. Prejardhja e tij është nga praktika e përpunimit të metaleve. Në Gjermani mbizotëron mbiemri Muller.
Por në Shqipëri thuhet se mbiemri më i përdorur është Kelmendi dhe prejardhja e tij është nga Mali i Kelmendit.
Nder mbiemrat me te perdorur hyjne edhe:
Bogdani
Dukagjini
Dushku
Dervishi
Gurakuqi
Gjoni (Gjonaj)
Frashëri
Leka
Loshi
Prifti
Ne Maqedoni:
Andov
Angelov
Bogdanov
Bozhinov
Brankov
Damcevski
Davidov
Dimitrov
Donev
Filipov
Ivanov
Ivanovski
Janev
Kitanovski
Kostovski
Kostov
Markov
Matovski
Mlladenovski
Nikolovski
Pavlovski
Penov
Petkov
Petrevski
Petrovski
Popov
Popovski
Ristevski
Stojanov
Trajanovski
Trajcevski
Trajkovski
Ne Kosove
Zogaj
Gashi
Krasniqi
Morina
Kelmendi
Beqiri
Jakupi
Kastrati
Avdiu
Shala
Ademi
Sejdiu
Hoxha
Linguisti çek Jakub Marian me harten me poshte tregon per emrat dhe mbiemrat me te perdorur te cilat i ka mbledhur nga Google.
Harta është e shënuar me ngjyra të ndryshme, ku ngjyra e kuqe lidhet me pronat, ngjyra kafe me profesionin ose zanatin, bluja në bazë të mbiemrit të babait, ndërsa ngjyra jeshile ka të bëjë me prejardhjen e mbiemrit të bazuara nga objekte natyrore, siç janë malet.
-
Regullat e Postimit
- Ju nuk mund të hapni tema të reja.
- Ju nuk mund të postoni në tema.
- Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
- Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
-
Rregullat e Forumit
Krijoni Kontakt