Suedi - Danimarkë, Kriza e emigrantëve detyron Suedinë të nisë kontrollin e kufijve
Suedia ka nisur që të kontrollojë identitetin e udhëtarëve që vijnë nga Danimarka në përpjekje për të ulur fluksin e emigrantëve që hyjnë në vend. Të gjithë udhëtarët të cilët dëshirojën që të kalojnë urën e Oresund-it me tren, autobuz ose me mjete lundruese, nëse nuk do të kenë dokumentet e kërkuara të identitetit do t’u refuzohet hyrja.
Në Suedi u bënë më shumë se 150 mijë aplikime për azil vetëm në vitin 2015. Ndërkohë në Danimarkë gjatë gjithë vitit vetëm 20 mijë.
Mijëra persona përshkojnë urën e Oresundit gjatë ditës, më e gjata në Europë, që lidh qytetet suedeze të Malmos dhe Lundit me kryeqytetin danez Kopenhagen.
Në stacionin hekurudhor afër aeroportit të Kopenhagenit është ngritur një gardh, për t’iu përshtatur rregullit të vendosur nga Suedia. Udhëtimet direkte nga stacioni hekurudhor i Kopenhagenit drejt shtetit fqinj nuk do të bëhen më.
Edhe lëvijzet e tjera me tren janë shtyrë. Suedia ka marrë lejen nga BE që të kontrollojë kufijtë përkohësisht dhe të mos zbatojë marrëveshjen e Shengenit.
ORA NEWS
Krijoni Kontakt