Close
Faqja 0 prej 5 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 48
    i/e regjistruar Maska e Thirrje Islame
    Anëtarësuar
    28-01-2012
    Vendndodhja
    Në tokën e gjërë të Allahut
    Postime
    52

A ekziston All-llahu në ndonjë vend?

Pyetje: Kush janë melaiket ‘Kurubijjun’?

Imam el-Albani: Kush janë melaiket ‘Kurubijjun’?? Me sa e di unë, nuk ka asnjë hadith në të cilin përmendet emri i këtyre melaikëve ‘Kurubijjun’. Në realitet këtë emër unë nuk kam hasur afër 30 vjet , në hadithet të cilat unë në qindra, në mos mijëra libra i kam lexuar, shumica e të cilëve ishin dorëshkrime, derisa unë e kam dëgjuar këtë emër në Mina në sezonin e Haxhit.

Unë isha ulur një natë të qetë dhe të bukur në ditët e Minas, duke biseduar me disa vllezër egjiptian, sirian dhe vëllëzerë të tjerë pasues dhe triumfues të Sunnetit, kur erdhi një Shejkh me sjellje jo të keqe, dha selam, u ul dhe filloj të dëgjoi. Pasi pushova pak se foluri, u inkuadrua ne temë dhe filloi të flasë.

Prej fjalëve të tij, mua mu bë e qartë, që ai kishte studiuar në universitetin El-Ez’her dhe kishte ndërtuar një urrejtje ndaj dauetit selefi apo dauetit të Teuhidit dhe se ai ishte nën ndikimin e disa akuzave të rrejshme, që i mvishen grupit të Teuhidit në të gjitha vendet muslimane, këtu, në Egjipt ose Siri apo diku tjetër. Papritmas ai filloj të sulmoj dhe thoshte se daveti Vehabi (me këtë emër e quajti), është një davet i mirë, por e përngjasojn All-llahun me krijesa. Kështu unë e pyeta atë: ”Si është kështu”? Ai thoshte, se ata thonë se Allahu azze ue xhele… Subhan’Allah, ai gaboj Kur’anin pa e ndjerë.

Ai thoshte: ”Ata thonë (Vehabit), që All-llahu është ngritur mbi Arsh, i thash atij: ‘A janë këto fjalët e atyre, apo fjalët e Zotit të botëve?” Ai e korigjoj vetën dhe thoshte se ata e shpjegojn ajetin, do të thotë që All-llahu është ulur mbi Arshin e Tij

Unë i thash atij: ”O vëllau im ky koment nuk është i saktë sipas juve, dallimi ndërmjet juve dhe kundërshtarëve tuaj, nuk qëndron përngjasimi i Zotit të botëve me krijesat e Tij, sepse ata pajtohen se kjo është e pavërtet”. Mirëpo dallimi qëndron se a është e saktë të interpretohet ”Istiwa me istila” apo është interpretimi i saktë, Istiwa -Isti’la dhe u futëm në këtë teme gjatë.

Dhe çështja është mëse e qartë se përmbledhja e Akides Selefije në këtë pjesë është, se All-llah ka cilësi ngritje-lartësimi (sipër ). Kështu ai u kapë pas kësaj deklarate dhe thoshte: ”A është e logjikshme të besohet që All-llahu të jetë mbi Arsh? Kjo do të thotë, se ne i përshkruajm atij një vend.”

Unë i thash atij: ”Jo ky është një gabim nga ana juaj dhe ne jemi të pastërt prej Akides, që All-llahut ti bëjmë vend të kufizuar, ndërsa ai është i Larti i Gjithinformuari.”

Pastaj unë fillova të debatoj me të me një mënyrë të veçant, i thash atij…”A jeni dakort me mua, se All-llahu ka ekzistuar dhe asgjë nuk ishte me të?”

Ai tha: ”Sigurisht.”

Unë i thash: ” Kur All-llahu ka ekzistuar a ka pas ndonjë Arsh,?”

Ai tha: ”Jo.”

Unë thash: ”Pra All-llahu ka ekzistuar dhe asgjë nuk ishte me të, dhe pastaj Ai e krijoj Arshin?”

Ai tha: ”Po.’

Unë vazhdoja serin më tej me të dhe pastaj i thash: ”Ne jemi në tokë, çfarë është mbi ne?”

Ai tha: ”Qielli i dunjas ”

Unë: ”Pastaj?”

Ai: ”Qielli i dytë”

Dhe ne vazhduam kështu më tej, deri sa arritem në qiellen e shtatë.

Unë e pyeta: ”Çfarë është mbi qiellin e shtatë?”

Ai tha: ”Arshi.”

Unë i thash (dhe këtu qëndron dëshmija): ”Çfarë është mbi Arsh?”

Ai tha: ”Melaiket Kurubijjun.”

Kjo ishte e para herë në 30 vjet, që e kam dëgjuar këtë emër.

Unë i thash: ”Çfarë është kjo? Melaiket Kurubijjun mbi Arsh?”

Ne e dim se Krijuesi i Arshit është mbi Arsh, në bazë të ajetit të lartëpërmendur dhe interpretimit të Selefëve, Ai është ngritë mbi Arsh, pra u lartësua, dhe siç thonë ata, për të cilët mund të mbështetemi në këtë çështje: ‘Zoti i Arshit është mbi Arsh, por pa i përshkruar Atij ndonjë vend, apo një lidhje (me Arshin). Pra All-llahut nuk ju nevojiten botërat, për herë të parë degjoja tani, që melaiket Kurubijju janë mbi Arsh, pra unë e pyeta atë: ”A ke ndonjë ajetë që konfirmon, që ka melaike që quhen melaike Kurubijju?”

Unë i thash: ”Mirë, a ke ndonjë hadith që përmendet ky emër?”

Unë i thash: ”Prej nga ke ardhë me këtë Akidë, që mbi Arsh janë melaiket Kurubijju?”

Ai tha: ”Kjo është ajo, çfarë na mësojn hoxhollarët tonë në uneversitetin El-Ez’her.”

Pra unë i thash: ”Sa çuditshëm. Unë e di që dijetarët e El-Ez’herit i mësojn nxënësit e tyre se bazat e Akides dhe bazat e fikhut (jurispodencës) nuk munden të ndërtohet mbi hadithet autentike Ahad (hadith i vetëm ), atëher si kanë mundur pra ata të mësojn ty një pikë të Akides, që as nuk është përmendur në Kur’an e as në Sunnet? Si keni arritur këtë?”

Ai ishte i hutuar. Unë vazhdoja më tej dhe thash: ”Paramendoni, se këto të ashtuquajtura melaike Kurubijjun janë mbi Arsh, çfarë është mbi to? Ai u ndal i hutuar.

Dhe unë tashme kisha biseduar me të mbi faktin se All-llahu ishte dhe asgjë nuk ishte me Të, pra asgjë nuk ishte me Të, Allahu urdhëroj “bëhu dhe u bë”. nëse mbaruam dhe kemi arritur Arshin dhe sipas mendimit tënd këto melaike janë mbi Arsh: ”Çfarë është atëherë mbi këto melaike? Asgjë, apo diçka?”

Ai tha: ”Jo, asgjë.”

Unë i thash: pasi ne jemi dakord, se nuk ishte asgjë para se All-llahu të krijoj qiejt dhe token. All-llahu ishte dhe asgjë nuk ishte me Të… Pra para se All-llahu të krijoj, nuk ishte asgjë, pra nëse logjika jotë të shpie se melaiket Kurubijjun janë mbi Arsh dhe se pastaj nuk ka asgjë, për shkak se mbaron krijimi, nëse pra Selefit thonë se All-llahu është ngritur u lartësua mbi Arsh… Pse i akuzon ata, se ata i përshkruajn All-llahut një vend të kufizuar në universin e Tij, atje nuk ka univers? Sepse Universi është i kufizuar dhe sipas mendimit tonë, fundi i Universit, pjesa më e lartë është Arshi dhe sipas mendimit tëndë është Arshi dhe pastaj mbi të, janë melaiket Kurubijjun dhe pastaj asgjë.

Pra Akideja e saktë logjike dhe e argumentuar është Akideja e Selefu-Salih, sepse ata nuk thonin se All-llahu është në një vend, siç po pretendoni sepse nuk ka ”vend” pas Arshit, vetëm jo-ekzistencë të plotë totale pos All-llahut tebareke ue teala.

Por si është halli i juaj që ikni prej asaj qe etiketuat selefit me të, kurse ata janë të pastërt nga ajo, se All-llahu nuk është në ndonje vend, pasi nuk ka univers ose vend pas Arshit, mbi të cilin All-llahu është ngritur. Por si është gjendja e juaj përse ngurroni dhe ikni, që të konfirmoni këtë cilësi të All-llahut, cilësi e pastërt, sepse Ai nuk është në Univers.

Pra, çfarë është që ju thoni se Ai është çdokund, ju e kufizoni atë në Universin e Tij, të cilën e krijoj, pasi që nuk ekzistonte? Pra ju jeni, që i jepni form dhe përngjasoni. Dhe ne selefit nuk jemi askush tjetër pos atyre që e thojm atë çfarë All-llahu thotë: ''…Asnjë send nuk është si Ai; Ai është dëgjuesi, shikuesi.” (42:11)

Në bazë të këtij ajeti me dy pjesët e tij, ne themi se Ai është i pastërt nga çdo përngjasim dhe i konfirmojm cilësit e Tij, ashtu siç i takon Madhëris së Tij.

Përktheu: Seladin Musa
    Kontrolloi: Hajrullah Musa

Burimi: http://imamalbani.wordpress.com/2012...-rahimehullah/
    'Cdo njëri është peng i veprave të veta.' (Tur,21)

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-05-2008
    Postime
    75
    Dhe cka te besohet,kujt ti besohet .O zot

Robi i All-llahut
    Anëtarësuar
    09-01-2008
    Vendndodhja
    Në Itali
    Postime
    1,774
    Citim Postuar më parë nga nezir2007 Lexo Postimin
    Dhe cka te besohet,kujt ti besohet .O zot
    Esselamun alejkum, ti besohet asaj që ka argumente nga Kur'ani dhe Sunneti, ti besojmë asaj që na ka argumentuar All-llahu dhe i dërguari i Tij, ti besojmë atyre që ndjekën rrugën e Muhammedit (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!), kurse ata që pretendojnë ndryshe, lirisht mundesh mos me i ndëgjuar mbasi nuk janë në " hak " ( në të vërtetën ).

Esselamun alejkum
    Kush nuk është robi i All-llahut, ai është robi i shejtanit.

i/e regjistruar Maska e Ermedin
    Anëtarësuar
    15-09-2010
    Postime
    716
    Përrallat e Albanit me "vëllezërit pa emër". Islami kërkon argumente e origjinalitet!

Citim Postuar më parë nga Thirrje Islame Lexo Postimin
    Pastaj unë (...) i thashë atij: ”A jeni dakort me mua, se Allahu ka ekzistuar dhe asgjë nuk ishte me Të?” ─ Ai tha: ”Sigurisht.”

Unë i thashë: ”Kur Allahu ka ekzistuar a ka pas ndonjë Arsh?” ─ Ai tha: ”Jo.”

Unë thashë: ”Pra, Allahu ka ekzistuar dhe asgjë nuk ishte me Të dhe pastaj Ai e krijoi Arshin?”

Ne e dimë se Krijuesi i Arshit është mbi Arsh, në bazë të ajetit të lartëpërmendur dhe interpretimit të "selefëve" (,,wahabijve,,) (...).

Ju pyes një gjë: Arshi është i krijuar pasiqë para s'ka pasur veç Allahut?!

Atëherë, Krijues mbi krijim!? A nuk është kjo përshkrim se kinse Allahu
    ka përngjasim me krijesa (mbi, ndër...)!?

Albani wahabi e ka pranuar kur i është adresaur "vëllau ez'herije", se ai ashtu i
    sheh "vëllezërit e tij" ─ ez'herije, selefije... jo si muslimanë.

Ky devijant manipulator hadithesh dhe gjithë shenjtorët e tij duhet t'i dinë dy sende:
    Arshi i krijuar është sinonim i gjithësisë, ndërkaq ngritja është sinonim i krenarisë absolute;
    Kursijuhus semawati wel erd është sinonim i sundimit absolut e specifikuar
    për dunja (qiell e tokë të planetit tonë), përshkak se ne gjendemi në të
    si gjallesa e mëkëmbës.

Wahabijtë do të mundohen të struken e fshihen pas "sunnetit" e "selefëve", por
    dallohen për karakteristikat e tyre të injorancës. Si puna e trimave që dalin pas
    luftës me flamuj e këngë, edhe puna e tyre, "sunnetin" e përdorin si maskë.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Ermedin : 18-05-2012 më 17:01

Robi i All-llahut
    Anëtarësuar
    09-01-2008
    Vendndodhja
    Në Itali
    Postime
    1,774
    Citim Postuar më parë nga Ermedin Lexo Postimin
    Përrallat e Albanit me "vëllezërit pa emër". Islami kërkon argumente e origjinalitet!

Ju pyes një gjë: Arshi është i krijuar pasiqë para s'ka pasur veç Allahut?!

Atëherë, Krijues mbi krijim!? A nuk është kjo përshkrim se kinse Allahu
    ka përngjasim me krijesa (mbi, ndër...)!?

Albani wahabi e ka pranuar kur i është adresaur "vëllau ez'herije", se ai ashtu i
    sheh "vëllezërit e tij" ─ ez'herije, selefije... jo si muslimanë.

Ky devijant manipulator hadithesh dhe gjithë shenjtorët e tij duhet t'i dinë dy sende:
    Arshi i krijuar është sinonim i gjithësisë, ndërkaq ngritja është sinonim i krenarisë absolute;
    Kursijuhus semawati wel erd është sinonim i sundimit absolut e specifikuar
    për dunja (qiell e tokë të planetit tonë), përshkak se ne gjendemi në të
    si gjallesa e mëkëmbës.

Wahabijtë do të mundohen të struken e fshihen pas "sunnetit" e "selefëve", por
    dallohen për karakteristikat e tyre të injorancës. Si puna e trimave që dalin pas
    luftës me flamuj e këngë, edhe puna e tyre, "sunnetin" e përdorin si maskë.
    Ti Ermedin po më duket se ti kanë mbyllë sytë ata ndjekësit e tu sufistët të devijuar dhe ke marrë guximin që të kundërshtosh dijetarin e hakut.

Si nuk po të vjen turp.

Po si ta kanë mësuar ty akiden ata devijantët e tu, se mos është ashtu siç thoni ju dhe sufistët e juaj që i përkrahni, se ”Melaiket Kurubijjun” janë mbi Arsh?

Po na sjellni nji argument për këtë?

Nuk mirret dituria nga të devijuarit dhe ata të devijuar janë mu ata që shpikin gjëra që nuk janë nga Islami, sikurse bëjnë sufistët dhe ata që mendojnë si ti dhe ata që kanë akiden e atyre siç e ka përmendur dijetari Muhadith Nasuredin Albani ( All-llahu e mëshiroftë ), se ju keni shpikur edhe për melaiket Kurubijjun.

Atëherë, unë po të pyes ti Ermedin:

Kush janë këta melaike Kurubijjun dhe ku janë ata?

Na sjell ndonji argument nga Kur'ani, ose Sunneti nëse e ndjen veten më të ditur se Dijetari i shekullit Nasuredin Albani?

Të lutem që të mos ofendosh dijetarët pa pruar argumente.

O një person që sulmon dijetarët e hakut, ai nuk e ka gjendjen mirë, i duhet shërim atij, sepse ka një sëmundje jashtëzakonisht të rëndë. Dhe ti ke nevojë për këtë kurim Ermedin ( bjeri vetes mbrapa ).

Kur flitet për ata sufistët e devijuar na del dhe i mbron, kurse dijetarëve të hakut që ta ka sqaruar shumë qartë meselen e asaj që ai vëllau jot ez'herij, ju dilni dhe e ofendoni me çfardo fjalësh që ju vinë nga goja me injoirancë dhe asnjë argumet përkatës.

Ti në je aq i mençur përgjigju në pyetjet e mësipërme dhe ta shohim se kush ka devijuar, ju apo Albani! Dhe të lutem mos i përziej krejt gjërat me nji vend por fol vetëm për nji çështje. Leri flamurat dhe këngët, vetëm se nji gjë duhet me e ditë se ata që ti i ke etikuar me asij emrash, bash ata e kanë të fisuar se kënga është harram në Islam, pra e ke gabuar drejtimin, ose me thënë ktheje shigjetën kah ana e juaj se sufistët dhe ju, ju shkon për shtati kënga, edhe ibadetin me këngë po e bëni, All-llahu na rruajt nga të devijuarit.

Amin.

Anëtarësuar
    15-09-2010
    Postime
    716
    Citim Postuar më parë nga ramazan_it Lexo Postimin
    Ti Ermedin po më duket se ti kanë mbyllë sytë ata ndjekësit e tu sufistët të devijuar...

Kush janë këta melaike Kurubijjun dhe ku janë ata?.
    "Mos iu qas asaj për të cilën nuk ke njohuri, se të dëgjuarit, të parët
    dhe zemra, për të gjitha këto kanë përgjegjësi." [Qur'an, 17:36]

"...E atë ditë (të llogarisë), tetë (engjëj) e bartin mbi vete Arshin (krijimin,
    gjithësinë e krijuar) e Zotit tënd
    ." [Qur'an, 69:17]

Arshin - gjithësinë (krijimin), e bartin melaiket.

E, sikur Allahu krijues të ishte mbi Arsh, atëherë Krijuesi mbi krijesë s'mundet,
    madje më e keqja që i përshkruan ky farë "dijetari" i vetëshpallur, atëherë sipas tij i bie
    Allahu të jetë në duart e melaikeve, pasiqë ky dhe wahabijtë tjerë thonë se Ai u ngrit mbi Arsh - eudhubilah, hashalilah.

Ai u ngrit me krenari si Krijues e Mëshirues mbi krijimin e bukur të tij - arsh, gjithësi.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Ermedin : 19-05-2012 më 10:54

Anëtarësuar
    15-09-2010
    Postime
    716
    Ja një shembull në jetën tonë të përditshme: "Ai është mbi ty!" Kur themi kështu, nuk e kemi fjalën se ky i pari është mbi të dytin ─ i ka hypur sipër ─ jo, por ky i oari ose është mësues e më i ditur ─ ose ose ─ është më i moshuar e më i matur. Me këtë nuk nënkuptojmë "sipër" me trup!

E keqja e sektit devijant wahabi është se i merr gjërat shkronjë-për-shkronjë gjërat!
    ─ Pse? ─ Materializmi ─ pashpirtësia!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-12-2009
    Postime
    120
    wahabijtë tjerë thonë se Ai u ngrit mbi Arsh

Percjell Ebu Mutij`el Hakem bin Abdullah el Belhij, autori i librit el Fikhul ekber: E kam pyetur Ebu Hanifen ne lidhje me ata qe thone se se nuk e di ku eshte Zoti im mbi qiell apo ne toke, ai ka thene: Ky person ka bere kufr, sepse Allahu thote: Rrahmani eshte lartesuar mbi Arsh dhe dihet qe Arshi i Tij eshte mbi qiejt. I thashe: Ky person e pranon qe eshte mbi Arsh por thote nuk e di ku eshte Arshi, ne toke apo ne qiell. Tha: Nese e mohon qe eshte ne qiell ka mohuar
    (Muhtesarul ulu fq 136)

Percjell Abdullah bin Nafi` se imam Maliku ka thene: Allahu eshte mbi qiell ndersa dituria e Tij eshte kudo.
    (Muhtesarul ulu fq 140)

Percjell Ebul Hasen el Hekarij nga imam Shafiu se ai ka thene: Suneti ne te cilin une jam dhe ne te cilin i kam gjetur ata para meje si Sufjani, Maliku, etj eshte pranimi i deshmise Lailahe il-lallah Muhamedun Rasulullah, deshmia se Allahu eshte i Lartesuar mbi Arshin e Tij, afrohet tek krijesat e Tij si te doje.
    (Muhtesarul ulu fq 176)

Percjell Jusuf bin Musa el Katan: E kam pyetur Ebu Abdullahin(Ahmed bi Hanbelin): A eshte Allahu mbi qiellin e shtate mbi Arshin e Tij, i shkeputur nga krijesat e Tij, ndersa dituria dhe pushteti i Tij eshte kudo? Tha: Po, Ai eshte i lartesuar mbi Arsh, ndersa dituria e Tij ndodhet ne cdo vend.
    (Muhtesarul ulu fq 189)

I gjithe falimnderimi i takon Allahut, Zotit te botrave

Robi i All-llahut
    Anëtarësuar
    09-01-2008
    Vendndodhja
    Në Itali
    Postime
    1,774
    Citim Postuar më parë nga Ermedin Lexo Postimin
    "Mos iu qas asaj për të cilën nuk ke njohuri, se të dëgjuarit, të parët
    dhe zemra, për të gjitha këto kanë përgjegjësi." [Qur'an, 17:36]

"...E atë ditë (të llogarisë), tetë (engjëj) e bartin mbi vete Arshin (krijimin,
    gjithësinë e krijuar) e Zotit tënd
    ." [Qur'an, 69:17]

Arshin - gjithësinë (krijimin), e bartin melaiket.

E, sikur Allahu krijues të ishte mbi Arsh, atëherë Krijuesi mbi krijesë s'mundet,
    madje më e keqja që i përshkruan ky farë "dijetari" i vetëshpallur, atëherë sipas tij i bie
    Allahu të jetë në duart e melaikeve, pasiqë ky dhe wahabijtë tjerë thonë se Ai u ngrit mbi Arsh - eudhubilah, hashalilah.

Ai u ngrit me krenari si Krijues e Mëshirues mbi krijimin e bukur të tij - arsh, gjithësi.
    O ti Ermedin, përgjigju në pyetjen që ta kam bërë dhe mos u bën prej atyre që mendojnë se dinë, a në realitet nuk dinë.

Shko dhe mësoje akiden dhe ec e na sjell argumente kundër atyre të cilët ju ju thoni vehabi. Mësoje edhe fjalën se pse quhen Vehabi, dhe kush quhet Vehab, mësoje mirë edhe atë për të cilën akoma nuk ke njohuri dhe leri ata devijantët sufistë që ta kanë mbushur mendjen me përallat e tyre.

Ermadin, shihet qartë akiden e juaj dhe menhexhin të cilin e ndjekni ju.

Përherë kanë qenë të sulmuar dijetarët e hakut nga debilat, injorantët dhe nga bidatçinjtë.

Sa për materializëm jua kaloni të gjithëve ju devijantët edhe për pashpirtësinë mbajeni për vehte dhe mos ja hudhni të tjerëve.

Për atë që ke thënë se Imam Albani është vetëshpallur dijetar, ti Ermedin po flet përmendësh, ose je injorant, ose të ka kapluar mendjemadhësia dhe ja po ti sjell të gjithë dijetarët e hakut se çka po thuajnë për Dijetarin e kohës dhe muhadithin Imam Albanin ( All-llahu e mëshiroftë ):

Ja si po e sqaron edhe Abdulkadër Arnauti ( All-llahu e mëshiroftë ) se ku është All-llahu:

Përse e akuzoni Imam Albanin, sepse ju sqaroi akiden që ndjekni?

All-llahu na ruajt nga të devijuarit dhe bidatçinjtë injorantë.

Amin.

Anëtarësuar
    15-09-2010
    Postime
    716
    Fjala "mbi Arsh (krijim, gjithësi)" ka kuptim që ju se kuptoni dot ─ sa shoh!

Fjala "mbi Arsh (gjithësi)" ka kuptimin se, Ai nuk është i përzier me arshin (gjithësinë),
    siç pretendojnë panteistët ─ se zoti është brenda nesh ─ kudo i përzier!

Ma thjesht s'di ─ a ju më citoni thënie! Ju nuk më kuptoni shqip mua, jo do ta kuptoni një mendimtar arab!

We selamun alejkum!

Faqja 0 prej 5 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •