Close
Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 40
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,977
    Postimet në Bllog
    22

Qeveria e Rilindjes Komuniste: Medalje për sigurimsat dhe gjykatësit e Enver Hoxhës

Medaljet e ‘29 Nëntorit’, dekorata për funksionarët e PPSH dhe krerët e Sigurimit. Ministria e Mbrojtjes i nderoi 1 vit më parë

Nga: TEDI BLUSHI*

TIRANE – Qeveria dekoron me “Medaljen e Mirënjohjes” funksionarë të lartë të Partisë së Punës, drejtues madhorë, oficerë e agjentë të Sigurimit të Shtetit, kryetarë të Degëve të Punëve të Brendshme, prokurorë që kanë kërkuar dënime me vdekje, gjykatës që kanë dhënë vendime për varje e pushkatim si dhe dëshmitarë në gjyqet e montuara të diktaturës. Motivacioni për nderimin shtetëror të tyre, 25-vite pas rënies së komunizmit, është: “Për kontributin në luftën për Çlirimin e atdheut nga pushtuesit nazi-fashistë”.

VENDIMI
    Një vit më parë me urdhërin e Ministres së Mbrojtjes, Mimi Kodheli u krijua një komision i posaçëm, misioni i të cilit ishte evidentimi i 1000 veteranëve të Luftës Antifashiste Nacional-Çlirimtare, të cilëve do t’ju jepej “Medalja e Mirënjohjes” me rastin e 70-vjetorit të Çlirimit të Atdheut. Sipas ministrisë dekoratat u akorduan në bazë të propozimeve të shoqatave të veteranëve. Një vit më pas “Gazeta Shqiptare” siguroi ekskluzivisht listën e plotë, e cila u mbajt sekret dhe derimë sot nuk ishte bërë publike. Nga një verifikim i hollësishëm, emër për emër, rezulton që ndër 1 mijë të dekoruarit ka edhe nga ata që ish-të përndjekurit politikë i cilësojnë si “xhelatë të komunizimit”, të cilët nuk e patën kurrë “Nurembergun” e tyre por që pas vitit 1944, shteti shqiptar, si në diktaturë e demokraci, iu ka varur në gjoks vetëm dekorata.

EMRAT
    Në listën e të dekoruarve nga qeveria me “Medaljen e Mirënjohjes” është zv/Drejtori i Përgjithshëm i Sigurimit, Rakip Beqaj por edhe agjenti emblematik Mark Dodani, i cilësuar ndryshe si “ikona” e Sigurimit që mbante lidhje direkte me Mehmet Shehun e Kadri Hazbiun, aktiv në goditjen e disa grupeve diversante siç i cilësonte regjimi. Në listë figuron edhe prokurori ushtarak i Beqir Ballukut, Petrit Dumes e Hito Çakos. Ishte pikërisht Murat Kamani i cili e vlerësoi grupin si “komplotist” duke i kërkuar gjykatës dënimin e tyre me vdekje. Ai sot dekorohet me “Medaljen e Mirënjohjes”. Gjyqtari “famëkeq” i Gjykatës së Lartë Ushtarake në Tiranë, Anastas Koroveshi është një tjetër i dekoruar, bashkë me hetuesin e At Zef Pllumit, Shyqyri Çokun. Gjithashtu në listë është edhe ministrja e Industrisë së Lehtë, ish- Sekretarja e Parë e Bashkimit të Grave të Shqipërisë, bashkëshortja e Hysni Kapos, Vito Kapo. Bie në sy edhe emri i Kadri Ballës, fillimisht shoqërues i Enver Hoxhës dhe mandej zv/Drejtor i Kuadrit të Ministrisë së Brendshme. Me “Medalje Mirënjohjeje” qeveria ka dekoruar edhe Drejtorin e Drejtorisë së Kufirit në Ministrinë e Punëve të Brendshme, njëherazi Komandantin e Gardës së mbrojtjes së udhëheqjes komuniste, Xhafer Peçin. Lista vijon me Qemal Hysenaj, kryetari i Degës së Punëve të Brendshme të Fierit, Jani Paskon, kryetarin e Rrethit Berat, Mustafa Beqari, oficer i Degës së Punëve të Brendshme, Isa Milotin, oficer i Sigurimit të Shtetit, Hamit Myhyrdari, kreun e Degës së Punëve të Brendshme Laç, Ilo Kodra, shefi i kabinetit të Sekretarit të Komitetit Qendror të PPSH-së, Dhimitra Jakova, dëshmitare në gjyqin kundër Mehmet Shehut, Kadri Hazbiut e Llambi Peçinit. Po ashtu është dekoruar edhe Xhoxhi Konomi, kreu i Hetuesisë në rrethin e Lushnjës, hetues në Prokurorinë e Përgjithshme e më pas këshilltar në Presidiumin e Kuvendit Popullor. Një “Medalje Mirënjohje” për kontributet në luftë, qeveria ka akorduar edhe për Gani Kodrën, Shefin e Sigurimit të Byrosë Politike, Llambi Gegenin, hetues në Drejtorinë e Hetuesisë në MPB, Fahri Krajën, oficer i Sigurimit të Shtetit, Emro Kondin, zv/kryetar i Degës së Punëve të Brendshme të Librazhdit, Agim Bejlerin, oficer i Sigurimit, Stoli Lipivanit, dëshmitare në gjyqin e Ramize Gjebresë si edhe Eqerem Becit, dëshmitar në gjyqin ndaj Koço Theodhosit e Kiço Ngjelës. Dhe lista e të dekoruave vazhdon ndaj “Gazeta Shqiptare” e boton sot atë të plotë. Publikimi i saj në prag të kremtimit të 25-vjetorit të rrëzimit të diktaturës pritet të hapë debat jo vetëm në raport me LANÇ-in por edhe se si duhen trajtuar figurat e nomenklaturës e represionit komunist. Por siç u shpreh rreth një muaj më parë edhe ambasadori i SHBA-ve në Tiranë, Donald Lu, pas vizitës në burgut e Spaçit: “Unë dua t’i nxis të gjithë të rinjtë shqiptarë që të vizitojnë Spaçin dhe të njihen me historitë e atyre shqiptarëve guximtarë që mbijetuan apo humbën jetën në këtë vend. Shumë shpejt, do të jetë përgjegjësia juaj që këto histori t’ia ritregoni fëmijëve tuaj”, – apeloi Donald Lu.

Qeveria dekoron hetuesin e At Zef Pllumit: Ka dhënë kontribut për ’29 Nëntorin

Hetuesi që do t’i “hapte” derën e burgut dhe kalvarin 23-vjeçar të vuajtjeve në qelitë e komunizmit, At Zef Pllumit është dekoruar 1 vit më parë nga ministria e Mbrojtjes me “Medaljen e Mirënjohjes”. Shyqyri Çoku, për torturat e presionet çnjerëzore të të cilit, At Zef Pllumi ka shkruar një kapitull të veçantë në librin “Rrno vetëm për me tregue” është nderuar nga qeveria për kontributet e dhëna për Çlirimin e atdheut nga pushtuesit nazifashistë. Dekorata i është akorduar 1 vit më parë me rastin e 70-vjetorit të Çlirimit. “Gazeta Shqiptare” boton sot disa fragmente të shkurtra nga libri i At Zef Pllumit “Rrno vetëm për me tregu” ku ai rrëfen për hetuesin e tij, Shyqyri Çoku.
    Fragment nga libri “Rrno vetëm për me tregue”

At Zef Pllumi

LIBRI III
    ROBNIA E GJATË
    1967-1989

GJYQET E POPULLIT VAZHDOJNË
    Ditën e gjykimit më thirrën shpejt. Dola i veshun e i mathun me ato tesha të reja. Në dhomën e hetuesit ishte vetëm Shyqyri Çoku. Më foli pa u ulë në karrigë.
    – Tash po del në gjyq dhe atje fol lirisht si të duesh e shka të duesh, por mendo se mbas gjyqyit prapë këtu në duert tona vjen. E kupton apo jo? A e ndigjove mbramë atë që lëshonte britma të tmerrshme? Ta bajmë ma zi se atij në rasë se i përmendë fjalimet e shokut Enver Hoxha. Na nuk durojmë ta shajsh publikisht.
    – Un nuk e kam sha, por vetëm të kam tregue fjalimet e tij fjalë për fjalë. Pse i shkrueve ti në procesverbal?
    – I shkrova se i the ti.
    Gjatë përpilimit të procesverbalit Shyqi (Shyqyri Çoku) më kishte pyetë se si e konsiderojshem un mbylljen e kishave. Iu përgjigja se ishte veprimi ma i gabuem i Pushtetit Popullor, sepse lirinë e fesë e garantonte nji nen i veçantë I Kushtetutës, mbi të cilin ishte perpilue edhe ligji “Mbi komunitetet fetare”. Përveç kësaj në nji prej fjalimeve të Enver Hoxhës, i mbajtun në Rrëshen në vjetin 1954, thohet tekstualisht se “propaganda kapitaliste e revizioniste çirret me të madhe se në Shqipëri nuk ka liri feje, se janë mbyllur kisha e xhamija. Por kur kanë ndodhur këto në Shqipëri? – pyet Enveri. – Këto gjëra mund të ndodhin atje ndër vendet borgjeze, kapitaliste e revizioniste, por jo kurr në Republikën Popullore të Shqipërisë”.
    – I kam thënë ato fjalë me të vërtetë, – iu drejtova Shyqit (Shyqyri Çokut), – por ti e ngarkove me to procesverbalin për me më ngarkue sa ma shumë.
    – Me të ngarkue sa ma shumë? Ti pate fatin që të mora un, shkodranë. Ti e din fjalën e popullit që thotë: “Vllau yt mishin ta han, por kockën ta len”. E sikur t’ish kenë për ty nji hetues nga jugu? Ik, ban si të duesh e fol si të duesh, para gjykatet je i lirë, veçse përsëri ndër duer tona vjen.
    Atëherë thirri me të madhe:
    – Jonuz, e ke gadi tjetrin?
    – Zoti hetues. Ju e keni në dorë punën; ata prokurorët e gjykatësit shkë i keni dhe mund i porositni që ta kalojnë atë faqe të procesverbalit e mos të më pvesin aty.
    – Jo, more jo, na nuk i porosisim ata, por vetëm të themi ty se të duem të mirën.
    Jonuzi pruni Dom Nikollë Mazrekun duerlidhun. Ja hoq prangat e me ta na lidhën bashkë të dyve.

Te dera pritshin hetuesat Shyqyri Çoku e Dhimitër Shkodrani. Na shoqnuen deri te “kafazi i të pandehurve”. Kisha ishte plot e përmajë me njerëz. Te vendi i elterit kishin ba nji podium për trupin gjykues. Mbrapa podiumit, nalt, ishte shkrue me shkronja tepër të mëdha: “Drejtësia në shërbim të popullit”. Ndërsa pritej trupi gjykues, Shyqi (Shyqyri Çoku) më tha:
    – Bukur ka dalë ky sallon i rinisë.
    Iu përgjigja se arkitekt i kësaj kishe ishte kenë Fishta.
    – E vetmja gja që i mungon asht ngrfoja.
    – Ditë kaq të ftohta janë të rralla.
    – Sot asht 7 gradë nën zero, – tha Shyqi (Shyqyri Çoku).

Ndërsa ishem ndër këto mendime, mes asaj zhurme popullore, më preku në sup Shyqyri Çoki dhe më tha:
    – Zef, motra jote asht aty, në bankën e parë. Don ta shikojsh?
    – Sigurisht që po!
    Në bankën e parë ishte ulun nji grue zadrimore, nji nuse; përkrah kishte burrin e vet. Shyqi (Shyqyri Çoku) shkoi dhe foli me te. Ktheu dhe më tha:
    – A asht motra jote ajo?
    – Jo, nuk e njof.
    – Nuk e njef?
    Në ças u veprue: gruen dhe burrin e saj e nxuerën nga salla. Shifej mirë se publiku aty ishte me ftesa.

Shyqyri Çoku më tha: – Ti nuk ke punë me te as me të tjerët që do të flasin.
    Ndërkaq të tjerët mbas tij, kund gjashtë persona, kërkuen dënimin tim me vdekje. Në të vërtetë, kur e kërkojshin ata, më dukej mjaft i largtë. Të gjithë flitshin me letra në dorë, sikur t’ishin shkrue dikund njeti. Dikur u paraqit nji grue që punonte në spital e kishte ardhë me bluzën e saj të bardhë. Tha se kishte ndigjue nga altoparlantat e radios lokale se këta priftën këtu thane se feja nuk asht kundra shkencës. Si asht e mundun që t’i thotë këto fjalë, mbasi këta vetë, kur janë të sëmundë, vijnë në spital ten e dhe kërkojnë ndihmën e ilaçeve dje jo të fesë, tha ajo.

Dekorohen Rrahman Parllaku dhe prokurori që e burgosi në 1974

Rahman Parllaku dhe Murat Kamani, prokurori që kërkoi burgosjen e tij në vitin 1974 me akuzën e “tradhëtisë ndaj atdheut” janë dekoruar një vit më parë të dy nga ministria e Mbrojtjes me “Medaljen e mirënjohjes” për kontributet e dhëna në Luftën Nacional-Çlirimtare. Ky përbën ndoshta të parin rast në pothuasje të gjitha vendet e ish-Lindjes ku pas rënies së komunizmit, “xhelati” dhe “viktima” nderohen njësoj, me të njëjtën medalje. “Heroi i Popullit” Rrahman Parllaku është dënuar dhe burgosur nga diktatura komuniste për pjesëmarrje në të ashtuquajturin “puç ushtarak”, nën akuzën e “krimit dhe tradhtisë ndaj atdheut, sabotimit dhe agjitacionit dhe propagandës me rrezikshmëri të lartë”. Në bazë të këtyre akuzave u dënua me 25 vjet heqje lirie, si pjesëtar i të ashtuquajturit “grup i Beqir Ballukut”. Ai është kryetar i Organizatës së Bashkuar të Veteranëve të Luftës të Popullit Shqiptar.

LISTA E TË DEKORUARVE: FUNKSIONARË TË LARTË TË PPSH, DREJTUES TË LARTË DHE BASHKËPUNËTORË TË SIGURIMIT TË SHTETIT, PROKURORË, GJYKATËS

RAKIP BEQAJ
    Zv/Drejtor i Përgjithshëm i Sigurimit të Shtetit

GANI KODRA
    Shefi i Sigurimit të Byrosë Politike

XHAFER PEÇI
    Drejtor i Drejtorisë së Kufirit në Ministrinë e Punëve të Brendshme dhe që nga viti 1972 deri në vitin 1982, ka kryer detyrën e Komandantit të Gardës së Republikës

MARK DODANI
    Figura emblematike e Sigurimit të Shtetit me pseudonimet “Xhakoni” e “Studenti”, i cili mbante lidhje direkte me Mehmet Shehun e Kadri Hazbiun, aktiv në goditjen e disa grupeve diversante siç i cilësonte regjimi.

MURAT KAMANI
    Prokurori ushtarak i Beqir Ballukut, Petrit Dumes, Hito Çakos e Rrahman Parllakut, e vlerësoi grupin “komplotist” duke kërkuar dënimin e tyre me vdekje.

ANASTAS KOROVESHI
    Gjyqtar i Gjykatës së Lartë Ushtarake në Tiranë

QEMAL HYSENAJ
    Kryetari i Degës së Punëve të Brendshme të Fierit

ERNESTO JAKOVA
    Zëvendësdrejtori i Institutit të Studimeve Ushtarake, Ish-Gjeneral Major, i dënuar me grupin e të ashtuquajturit “Puçi ushtarak ‘74″

JANI PASKO
    Kryetar i rrethit Berat

MUSTAFA BEQARI
    Oficer i Degës së Punëve të Brendshme

ISA MILOTI
    Oficer i Sigurimit të Shtetit (Shkodër)

SHYQYRI ÇOKU
    Hetuesi i At Zef Pllumit (“Rrno vetëm për me tregue”)

RAHMAN PARLLAKU
    Kandidat i Komititetit Qendror të PPSH, deputet i PPSH, ish-zv/ministër i Mbrojtjes, ish-Gjeneral Major i dënuar me grupin e të ashtuquajturit “Puçi ushtarak ‘74″

GANI KEÇI
    Sekretar i Komitetit të Partisë për Tiranën

MELEQ BABANI
    Kryetar i Komitetit Ekzekutiv te Bilishtit

VITO KAPO
    Ministre e Industrisë së Lehtë, ish- Sekretarja e Parë e Bashkimit të Grave të Shqipërisë, bashkëshortja e Hysni Kapos

NJAZI JAHO
    Sekretar i Komitetit të Partisë për rrethin Tiranë

HAMIT MYHYRDARI
    Kryetari i Degës së Punëve të Brendshme Laç

ILO KODRA
    Shefi i kabinetit të Sekretarit të Komitetit Qendror të PPSH-së

KADRI BALLA
    Fillimisht shoqëruesi i Enver Hoxhës. Vite më vonë emërohet Zv/Drejtori i Kuadrit të Ministrisë së Brendshme

DHIMITRA JAKOVA
    Dëshmitare në gjyqin kundër grupit armiqësor të Mehmet Shehut, Kadri Hazbiut, Llambi Peçinit, etj

XHOXHI KONOMI
    Kreu i Hetuesisë në rrethin e Lushnjës, hetues në
    Prokurorinë e Përgjithshme, më pas ka punuar si këshilltar në Presidiumin e Kuvendit Popullor

LIRI BELISHOVA
    Anëtare e Byrosë Politike dhe e Komitetit Qendror të PPSH-së. Themeluese e PKSH-së. Në vitin 1960 përjashtohet nga PPSH, internohet 21 vjet.

MANE ALIAJ
    Vëllai i agjentit sekret të Kundërzbulimit shqiptar, Shemsi Aliaj pranë ambasadës shqiptare në Romë, i cili konsiderohet si një nga rekrutuesit më të mirë të Shërbimit Sekret Shqiptar në komunizëm.

LLAMBI GEGENI
    Hetues në Drejtorinë e Hetuesisë në MPB

FAHRI KRAJA
    Oficer i Sigurimit të Shtetit, Hetues, ish-drejtues i lartë në Sigurimin e udhëheqjes komuniste.

EMRO KONDI
    Zv/kryetari i Degës Punëve të Brendshme Librazhd

AGIM BEJLERI
    Oficer i Sigurimit të Shtetit

DURO SHEHU
    Vëllai i kryeministrit, Mehmet Shehu.

SADUSH KUMBARO
    Agjent i Sigurimit të Shtetit

STOLI LIPIVANI
    Dëshmitare, pjesëmarrëse në gjyqin e Ramize Gjebreas

EQEREM BECI
    Dëshmitar në gjyqin e Koço Theodhosit, Kiço Ngjelës, etj.

DEMIR PRODANI
    Hetues i prokurorisë në disa rrethe

DHIMITËR BRISKU
    Deputet i PPSH-së për Beratin, kryetari i Komitetit Ekzekutiv të Këshillit Popullor të Rrethit Berat

NONDA BAKA
    Sekretar i Parë i Komitetit të Partisë e rrethit të Durrësit

KARAFIL KALEMI
    Zv/Kryetar i Degës të Punëve të Brendëshme për mbi 20 vjet

(er.nu/Gazeta Shqiptare/BalkanWeb)

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,977
    Postimet në Bllog
    22

Për: Qeveria e Rilindjes Komuniste: Medalje për sigurimsat dhe gjykatësit e Enver Hox

Paloka: Bijtë e korruptuar të etërve, Rama dekoron xhelatët e diktatorit Hoxha‏

TIRANE – Duke iu referuar artikullit të publikuar sot në Gazeta Shqiptare, për dekorimin me medalje të funksionarëve të lartë të PPSH-së, apo krerëve të Sigurimit të Shtetit, një vit më parë, Partia Demokratike ka akuzuar kryeministrin Edi Rama së e ka mbajtur të fshehtë këtë vendim.

Nënkryetari i Partisë Demokratike, Edi Paloka tha se “dekorimi i xhelatëve është një thikë pas shpine që u bëhet shqiptarëve, një provokim i një regjimi të ri, që po dëshmon se ka rrënjë e mendësi të përbashkëta me diktaturën gjakatare komuniste”.

DEKLARATA E PLOTE E PALOKES
    Dekorimi nga Edi Rama i xhelatëve më të urryer të regjimit komunist, i hetuesve, prokurorëve e gjykatësve që kanë vrarë pa gjyq, kanë dënuar me vdekje, kanë internuar, torturuar e dhunuar mijëra qytetarë gjatë diktaturës, është një akt i pashembullt armiqësie, është një dënim i dytë që i bëhet familjeve të viktimave dhe gjithë shoqërisë që ka vuajtur për 45 vjet privimin e çdo të drejte dhe lirie, që ka vuajtur deri në krizën e urisë, nga pushteti i Enver Hoxhës.
    Ky vendim monstruoz është marrë nga qeveria me rastin e 70 vjetorit të çlirimit, dhe është mbajtur i fshehtë për një vit, por u zbulua nga investigimi i Gazetës Shqiptare.

Dekorimi i xhelatëve është një thikë pas shpine që u bëhet shqiptarëve, një provokim i një regjimi të ri, që po dëshmon se ka rrënjë e mendësi të përbashkëta me dikaturën gjakatare komuniste.
    Edi Rama me dekorimet që ka dhënë, del qartazi se nuk ndryshon aspak nga hetuesi i At Zef Pllumit, nga hetuesit, prokurorët e gardianët e zinj, që kanë ushtruar tortura çnjerëzore ndaj atyre që nuk mendonin njësoj me regjimin, apo që besonin në Zot.

Ky akt i rëndë i dekorimit të xhelatëve, është zyrtarisht glorifikimi që Edi Rama po i bën diktatorit Hoxha, një projekt që ai e nisi me festimet me portretin e tij, e që tani po e dekreton me medalje qeveritare gjithë xhelatëve që kanë vrarë e kanë prerë në emër të Enverit.
    Edi Rama dhe ministrat e tij, 25 vite pas rënies së diktaturës po dëshmojnë se janë bijtë e etërve, janë vijimësia e kohës më të errët që ka kaluar kombi, e diktaturës më të egër në gjithë lindjen.
    Dekorimi i vrasësve të diktaturës është medalja e turpit e një regjimi të korruptuar e kriminal, që po shtyp çdo ditë shqiptarët.

Por , të nderuar qytetarë, ashtu si 25 vite më parë, shqiptarët do të dinë ti japin përgjigjen e merituar bijve të korruptuar të etërve komunistë.
    Me 8 dhjetor nis përballja pa kthim. Asnjë regjim, nuk ka fituar dot mbi popullin. Dhe ky i sotmi, regjimi i krimbur në korrupsion e krim, që glorifikon diktaturën, i ka ditët e numëruara.

(er.nu/BalkanWeb)

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,977
    Postimet në Bllog
    22

Për: Qeveria e Rilindjes Komuniste: Medalje për sigurimsat dhe gjykatësit e Enver Hox

Edi Rama o tungjatjeta…

“Gazeta Shqiptare” publikoi një ditë më parë listën e dekorimeve që qeveria shqiptare ka bërë para një viti me rastin e 70-vjetorit të ardhjes në pushtet të komunistëve shqiptarë. Paradoksi qëndron në faktin se edhe pse lista u përfol për më se një vit, ajo u mbajt fshehur nga publiku dhe u zbulua vetëm tani një vit pas aktit të dekorimit.

Arsyen e fshehjes së dokumentit me emrat e të dekoruarve e shpjegon vetë përbërja e listës: ish-funksionarë të lartë të Sigurimit të shtetit, të Ministrisë së Punëve të Brendshme të kohës së diktaturës, të hetuesisë dhe prokurorisë, pra, të gjithë aparatit represiv të regjimit ose thuajse gjithë atyre funksionarëve të lartë të regjimit komunist që kanë mbetur gjallë, të cilët një zëdhënës i kryeministrit i quajti së fundmi si “veteranë të kategorisë A”.

Fakti që qeveria e ka mbajtur të fshehtë listën e të dekoruarve e përgënjeshtron shpjegimin e mësipërm të bërë nga qeveria, sipas të cilit ajo ka dekoruar “veteranët e kategorisë A”. Kujtdo në këtë rast mund t’i lindte një pyetje e thjeshtë: Nëse qeveria ka dekoruar veteranë të kategorisë A, atëherë pse e mbajti të fshehtë këtë listë? Pse asaj i vjen turp nga veteranët e kategorisë A, nëse këta veteranë kanë marrë pjesë në luftën antifashiste?

Gjithë Europa i nderon luftëtarët e rezistencës antifashiste dhe askujt nuk ka pse t’i vijë turp nga një gjë e tillë. Por problemi është se disa nga këta veteranë të kategorisë A, pas largimit të fashistëve, u shndërruan në instrumente të një regjimi po aq gjakatar sa edhe fashizmi. Dhe vranë më shumë shqiptarë, madje edhe më shumë shqiptarë komunistë se vetë fashistët.

Qeveria ka qenë e vetëdijshme se nuk po nderon “veteranë të kategorisë A”, por ish-funksionarë që pjesën më të madhe të kontributit të tyre ushtarak e kanë pikërisht në luftën e madhe që regjimi i shpalli çdo shqiptari që kishte kurajën të shprehte qoftë edhe shenjën më të vogël të rezistencës ndaj terrorit komunist. Nëse do të ishim një vend normal demokratik, pjesa më e madhe do të duhej të ishin jo në listën e të dekoruarve për merita në luftën antifashiste, por në listën e personave të akuzuar për krime kundër njerëzimit.

Por ja që jemi në vendin e zhytur në llum dhe në krim dhe qeverisemi nga një kryeministër që ka vendosur të ngjallë nostalgjinë për komunizmin, fillimisht duke i “estetizuar” vendet e krimit, e më pas duke i shenjtëruar autorët dhe përgjegjësit direkt të krimeve të tmerrshme të regjimit komunist. Është, pra, një veprim i qëllimshëm i kryer nga qeveria dhe nëse e fusim në kontekstin e qëndrimeve të tjera të ngjashme të Edi Ramës dhe qeverisë së tij, kuptohet qartë se qeveria shqiptare dhe kryeministri Rama ka një projekt për rikthimin e nostalgjisë për regjimin komunist në Shqipëri.

I kemi parë ministrat e kësaj qeverie të nderojnë me grusht portretet e diktatorit shqiptar Enver Hoxha, kemi parë kryebashkiakë që i mbyllin shkollat dhe i dërgojnë fëmijët nëpër varreza të nderojnë me shall të kuq pionieri dhe me grushtin e ngritur lart, e kemi parë qeverinë të angazhohet në projekte estetizimi të simboleve të diktaturës, si shtëpia e gjetheve, shtëpia muze e Enver Hoxhës, bunkeri i tij apo edhe në projekte për ringritje bunkerësh të tjerë para godinave qeveritare.

I pamë këto ditë nostalgjikët e Enver Hoxhës të parakalojnë me portretet e diktatorit në bulevardin “Dëshmorët e Kombit” si asnjëherë tjetër, dhe shohim se si këto ditë televizioni publik shqiptar në të tre kanalet e tij qesharake transmeton pareshtur këngë partizane dhe filma me partizanë.

Madje nëse e kontekstualizojmë këtë akt dhe akte të tjera të rikthimit të nostalgjisë për diktaturën me qëndrimet që Edi Rama mban sot ndaj bizneseve, ish-pronarëve, universiteteve dhe kategorive të tjera profesionale, të cilat kanë qenë subjekte të terrorit komunist, e kupton që ka një koherencë të fortë ideologjike mes veprimeve për restaurimin e trashëgimisë komuniste dhe aksionit të tij qeverisës.

Ata që kanë pasur ndonjë iluzion se Edi Rama me “kozmopilitizmin” e tij, do ta emanciponte të majtën shqiptare duke e shkëputur atë nga nostalgjia për diktaturën komuniste kanë gabuar rëndë. Edi Rama po e restauron atë regjim dhe po e kthen edhe njëherë PS-në në një parti nostalgjike të diktaturës. Është e pashpjegueshme metamorfoza e tij nga momenti kur ai u shfaq në skenë publike në vitet ’90. Po e citoj fjalë për fjalë si shprehej ai atëherë në lidhje me atë trashëgimi diktoriale që po tenton të na rikthejë:

“Duhet pranuar më në fund, hapur, që lufta kundër okupatorit degjeneroi në një luftë të përgjakshme civile….. Prandaj nuk sjell ndonjë fryt të madh pajtimi midis Partisë Demokratike me atë Socialiste ose Ekologjike, por në radhë të parë pajtimi midis ish-palëve pjesëmarrëse në Luftën Civile (dhe trashëgimive të tyre), shkaktare e së cilës ishte Partia Komuniste Shqiptare e drejtuar nga emisarët jugosllavë. Historia e luftës për pushtet që kishte projektuar gjenerali Enver Hoxha dhe marrja e pushtetit me dhunë, që ka qenë thelbi politik i çdo lëvizjeje komuniste, është shkaku i vetëm që ajo luftë e nisur kundër okupatorit, degjeneroi në lufte civile… Prandaj nuk kanë asnjë kuptim thirrjet për harresë dhe për mbyllje dosjesh, kur nuk janë zgjidhur probleme kardinale si Lufta Civile…..” dhe më tej:

“Denoncimi pa kompromis i veprimtarisë kriminale të PPSH-së deri në nxjerrjen e saj jashtë ligjit është i vetmi shteg nga duhet të kalojë PSSH-ja, për të fituar të drejtën e qytetarisë në shoqërinë e ardhshme shqiptare … Për sa kohë PS-ja nuk ka bërë denoncimin e plotë të origjinës dhe historisë së saj, ajo s’mund të ketë të drejtën për të qenë një parti e ligjshme”. (E.Rama, “Refleksione”, fq. 180, Tiranë 1993).

Lexuesi le të gjykojë vetë nëse ka ndonjë lidhje mes Edi Ramës së sipërcituar të vitit ’93, denoncues i krimeve të komunizmit dhe Edi Ramës së sotshëm, dekorues i përgjegjësve të këtyre krimeve. Personalisht kam pasur fatin të njoh dhe të kem miqësi me një njeri të madh, një klerik dhe rrëfimtar të jashtëzakonshëm, at Zef Pllumin, i cili e besonte iluzionin se Edi Rama do ta dekomunistizonte Partinë Socialiste. Madje e kam dëgjuar vetë disa herë ta shprehte një gjë të tillë.

At Zef Pllumi kishte shumë shpresa, por edhe miqësi me Edi Ramën. Të ishte gjallë sot dhe të jetonte këtë që po ndodh, do të shqyente sytë nga habia. Po, po pikërisht ai që kishte parë e përjetuar aq shumë në jetën e tij prej martiri do të shqyente sytë nga habia kur të merrte vesh se Edi Rama në vitin 2015 kishte dekoruar ish-xhelatin e tij.

Mark Marku

Panorama

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,977
    Postimet në Bllog
    22

Lista me 1.000 emra/ Dekoratat për “29 Nëntorin”, nga Moisiu e Puto, te nëna e Gjinushit dhe mjeku i Enverit

Emri:  Untitled-146.jpg

Shikime: 1812

Madhësia:  14.8 KB

Nga: TEDI BLUSHI*

TIRANE – Me rastin e 70-vjetorit të Çlirimit të atdheut, Ministria e Mbrojtjes akordoi rreth një vit më parë për 1.000 veteranë të LANÇ-it, “Medaljen e Mirënjohjes”. “Gazeta Shqiptare” ka siguruar ekskluzivisht listën e plotë të papublikuar më parë, ku bien në sy një sërë personalitetesh por edhe funksionarësh të lartë të nomenklaturës komuniste, ish-punonjës së Sigurimit të Shtetit, prokurorë e gjykatës. Ndër 1.000 veteranët e dekoruar janë gjithashtu edhe ish-presidenti, Alfred Moisiu dhe Naile Gjinushi, e ëma e politikanit Skënder Gjinushi.

Pjesë e kësaj liste është edhe Hajro Shyti, doktori kardiolog i Enver Hoxhës, si dhe Duro Shehu, vëllai i Mehmet Shehut, apo Sabaudin Xhuglini, kushëriri i parë i Nexhmije Hoxhës. Pjesë e listës së veteranëve të dekoruar është edhe Bardhyl Erebara, themeluesi i Debatikut (Djemtë e Bashkuar, Anëtarë të Ideve Komuniste), konstitucionalisti Njazi Jaho, redaktorët e statutit të PPSH-së, Ngjeli Toka dhe Pali Pejo, historiani Arben Puto si dhe Ilo Kodra, shefi i kabinetit i sekretarit të Komitetit Qendror të PPSH-së.

Me “Medaljen e Mirënjohjes”, Ministria e Mbrojtjes ka dekoruar edhe zv.ministrin e Minierave në diktaturë, Haki Gjondedaj por edhe Shaban Bardhin, korrierin e luftës të Myslym Pezës, si dhe nipin e Enver Hoxhës, Luan Omarin apo edhe Liri Belishovën, drejtuesen kryesore të PPSH-së e më pas të arrestuar po nga komunizmi. Në listë janë gjithashtu edhe Sabrije Subashi, strehuesja e Enver Hoxhës gjatë LANÇ-it, akademiku Ylli Popa, mjaft ish-ambasadorë në diktaturë etj.

Nr Emer Atesi Mbiemer

1 SHUAIP ISMAIL ZHIVINI
    2 HAMET SELIM SELAMAJ
    3 QEMAL IHALIL HYSENAJ
    4 VRENOS KAMBER SHINKO
    5 ZENEL HEKURAN MJELLI
    6 HAVA SULO ARAPAJ
    7 REFAT HAREDIN XHAFERLLARI
    8 SHEFIT DERVISH LALAJ
    9 AZBI ADEM NAZO
    10 VELI TAHIR ÇELO
    11 SEFER RAKIP LAMAJ
    12 ALI SHAHIN DAJA
    13 VASIL TAQI FERRO
    14 EVRINOMI NDINI OLLDASHI
    15 GRIGOR DUD BEQARI
    16 Orhan Halil Frashëri
    17 Ramadan Seit Dhëmbo
    18 RAMAZAN ZYBER PLLOÇI
    19 BEXHET HYSEN DERVISHLERI
    20 MUAZES QAZIM KULLA
    21 IVASFI DEMIRALI FETOLLI
    22 SOTIR ANDREA PITAKU
    23 MUHARREM SELMAN EMIRI
    24 IKBALE SELIM SHTYLLA
    25 ISMAIL HYSEN STAFA
    26 QERIM RESHIT KOKOMANI
    27 ERNESTO KOL JAKOVA
    28 LEKO THOMA STAVRI
    29 RIZA ADEM HOXHA
    30 MYSLIM IBRAHIM ÇELMETA
    31 JASAMBLE ET-HEM KAGJINI
    32 INAJET MUSA DIBRA
    33 VANGJEL ILO SAMSURI
    34 SULO ISMAIL FETAHAJ
    35 NONDA VASIL MASTORA
    36 ZAIBESA EMIN GINA
    37 ALI IBRAHIM ÇELA
    38 ZEMBERE MUHARREM BRAÇAJ
    39 ADEM RAMAZAN GJUZI
    40 KARAFIL AVNI MUHO
    41 XHEMAL HASAN KACANI
    42 VASIL NISI TOMORI
    43 ISUF DAUT SHEHU
    44 LEKO MIHO LEPURI
    45 HYSNI BEKTASH DRAGOJ
    46 ARSINOI TODI JAKOVA
    47 ATHINA SOTIR GURMA
    48 NEFO HASAN KUMBULLA
    49 VASIL KOÇO MIHA
    50 JULQEZAR XHEMAL BALILI
    51 BYLYSH DALAN KOKA
    52 SEFEDIN SABRI BENDO
    53 XHAVID SADI BEU
    54 SHYQYRI RAMAZAN ÇELBEQIRI
    55 BANUSH TAT TRUNGU
    56 URANI JOTI DHIMGJINI
    57 DULE ZOTO NAZAJ
    58 BEDRI HYSEN KOKOMANI
    59 VANGJEL ZOl BOZO
    60 YMER BAJRAM PLEPI
    61 NAZMI ISMAIL MEZINI
    62 XHEMAL MUHARREM DISHA
    63 ZAIM ÇAUSH LLANE
    64 MAZ-HAR HAMIT SMOQI
    65 SEFEDIN SHABAN GJYZEL!
    66 REMZI FEJZO ISLAMAJ
    67 THEKLA DHIM!TER PEJA
    68 VASIL VANGJEL BIXHILI
    69 DAUT MUHAMET GRIPSHI
    70 VAÇE JAKUP TROPLINI
    71 SHPRESA FAHRI BERBERI
    72 NEKIJE ALI RROSHI
    73 QERIM HYSEN REXHA
    74 KURT VAHID ZEB!
    75 KAL!ROl DHIMITRI SUBASHI
    76 Kolë Ndreko Gjikuli
    77 Dhimitër Vasil Misho
    78 KODHEL ALUSH ZAIMI
    79 RAMAZAN RAPUSH PISHA
    80 MYNEVER HYSEN ZAIMI
    81 ISLAM MEHMET BAJRAMI
    82 RIZA TAHIR DERVISHI
    83 HAKIM MUHO IBRAHIMI
    84 5AM1 AR!F SPAH!U
    85 LATIF FAIK HOXHA
    86 ABEDIN BEQIR BEGOLLI
    87 KADRIJE REIZ DINO
    88 SHEGË SHAHIN SPAHIU
    89 PAVL!NA !LO OPARI
    90 AGIM AQIF FRAKULLI
    91 ZA!M MEXHID ISULÇE
    92 RAMAZAN IMURAT IMETA
    93 MEXHIT ALI HANOLI
    94 DALIP ISLAM AGO
    95 SHEFQET HASAN CANI
    96 QAZIM RAMAZAN SOLLAKU
    97 IBRAHIM AVDI ISUFI
    98 NAXHIJE RIZA KOKUJA
    99 XHEVIT RAPO RRAPOLLARI
    100 PETRIT HYSEN HARJA
    101 FATIME QAMIL TOSUNI
    102 ARFA XHAFERR DEDJA
    103 PERTEF SHEME KALEMAJ
    104 ISMAIL MUSTAFA G000
    105 HASAN HYSEN DERVISHHASANI
    106 SHABAN IBRAHIM TAFANI
    107 VASIL THOMA TOLLUMI
    108 ÇEDO MILLOVAN ÇULLOVIQ
    109 ALI MUHARREM ALLA
    110 FATIME QAZIM KRRABA
    111 SADET VELI TURKU
    112 BASHKIM KAMER DYLGJERI
    113 FILIP THOMA RRAPO
    114 SPIRO STEFAN MEKSI
    115 YZEDIN FETAH JASHARI
    116 ISLAM RUSHAN MULELLARI
    117 SPIRO LLAZI ZAVALANI
    118 FOTO JORGJI SOLIS
    119 STEFAN HARI STEFO
    120 GJERGJI MONI PRIFTI
    121 HAZIS DINE HOXHA
    122 PETRO QËNDRO MARKAJ
    123 NUREDIN QAZIM DIZDARI
    124 QEMAL SHAHIN REFITAJ
    125 GONE KOLI HODAJ
    126 SADEDIN HASAN YMERAJ
    127 TEFIK FETAH KOÇIAJ
    128 TETEM H000 XHYMERTAJ
    129 FEJZI SALI HOXHAJ
    130 LEFTERI XHEMIL MUÇO
    131 MIRO SKËNDO SHEHU
    132 HARUN AMET LUSHAJ
    133 DULE RAKIP ALIAJ
    134 NUSTRET MEHDI HAXHIRAJ
    135 REXHEP HAMIT LLOZANA
    136 TAJAR RUSTEM SHEHA
    137 DHOKSI KROMI MEÇO
    138 MALIQ TELO TARTARAJ
    139 PRENJO MYFTAR MYFTARAJ
    140 FATMIR SHABAN DABERDINI
    141 LEME IISMET ZGJATI
    142 PALI IPETRO ISEMINI
    143 NASIP MATO PEPI
    144 REFIT BEKTASH SILAJ
    145 BALLEM METE ILJAZAJ
    146 FETI MUÇO ELEZAJ
    147 JAKUP MUSTAFA HYSENAJ
    148 FAIK SABRI NAZERAJ
    149 MITI GORI LLUPI
    150 QEMAL QEMAL MAHMUTAJ
    151 LIRI JANI XHAJA
    152 NAZMI FEHTA MEÇAJ
    153 LAME MUHAREM BEQIRAJ
    154 MUHAMET GJYSHO XHELILAJ
    155 MALIQ JONUZ LUMANAJ
    156 LILI SPIRO ZARKA
    157 ASQERI XHELAL XHELILAJ
    158 FIDAI OSLLAN AGALLIU
    159 KOÇI FILIP ÇOBO
    160 HAMIT JASHAR ÇRAGA
    161 QAZIM XHEZAIR LILO
    162 BENETE MUÇO TOTAJ
    163 JASHAR FEÇORR TAHIRAJ
    164 SADETE NJAZI KOÇIAJ
    165 Gjysho Dano Nazëraj
    166 Museret Sali Hoxha
    167 HIQMET SAFET LAMKO
    168 PANO MIHAL GOGO
    169 KOÇO THANAS IKONOMU
    170 KABULI MALO IISALLARI
    171 ZERO MAJKO DURO
    172 ELPI SOTIR LLAPA
    173 JANI KOSTA PASKO
    174 MARIA XHELO BIZHGA
    175 THOMA JORGJI BABULI
    176 NEXHMEDIN NEKI KOKONA
    177 ZAGOLL SEJDO HIDA
    178 MALIQ BILUSH KAMBERAJ
    179 PANDI KOÇO LLUKANI
    180 HARILLA NESHET LLUKA
    181 VITORIA LLAMBI ÇURI
    182 HASENI SELDI LANI
    183 VASIL LAME ÇIÇI
    184 AL1 TAHIR GJOKA
    185 NIKO HAXHI KURTI
    186 MUSTAFA ALI BEQARI
    187 SAMI SULEJMAN KARKINI
    188 ZEQIR SULEJMAN VOKRI
    189 SHKURT FEZULLA MEMA
    190 FADIL NUH DRANGA
    191 ZEQIR HYSEN SULA
    192 BESIM HAZIZ ALLMETA
    193 BANUSH TAHIR HASALLIU
    194 PETRIT HASAN PIPA
    195 BEHAR IZET BEGAJ
    196 ERJETA SPIRO KTONA
    197 MIHALLAQ TUSHI JAKOVA
    198 QEMAL ISMAIL TOSKA
    199 ANTONETA KOZMA LUBONJA
    200 OLLGA SPIRO TAHO
    201 ANASTAS PANDELI KOROVESHI
    202 BOGDAN SOTIR NIKOLLA
    203 NDONI NAUM PEJO
    204 STEFAN THIMI DISHNICA
    205 VANÇI SOTIR TRAJKO
    206 DHORI KOLË NGJELA
    207 NESIM REXHEP LEKA
    208 JOVAN ILO LUBONJA
    209 BAZO MERSIN DULAJ
    210 JORGJIA KRISTAQ MELE
    211 PANDI SOTIR FSHATI
    212 JANI POSTOL STERJO
    213 JOSIF KOLI PAPA
    214 FLUTURAK AVDYL ASABELLA
    215 EVDHOKSI PASKAL LUARASI
    216 HARIS SELIM NASKA
    217 MELEQE HYSNI NEBI
    218 HYSEN NURI DERVISHAJ
    219 SELAMI ISUF KREKA
    220 MIHALLAQ VASIL KITA
    221 Vasilika Koci Janko
    222 SPIRO JANI TASHO
    223 PETRO LLAZI SHTIKA
    224 NIQI KOLI SAROLLI
    225 VANGJEL DHIMO DHIMITRI
    226 KAMBER SELMAN MUSAKA
    227 DHIONIS JANI AVRAMUSHI
    228 SYRJA ZYLYF SINOLLARI
    229 XHOXHI THOMA XHOGA
    230 VASILIKA DHIMITRI ÇUBETA
    231 VANÇI GAQI MARKO
    232 ALEKSANDRA NASTASVINÇANI
    233 PETRAQ STAVRE MINKA
    234 SAFET REFAT MYRTOLLARI
    235 Stiljan Spiro Kaskaviqi
    236 STAVRI VASIL PEJO
    237 BEHAR ALI KOÇIBELLI
    238 Dhespina lrakli Skëndi
    239 Vaskë Koli Melo
    240 EVANTHI ILLUKA IPRIFTI
    241 ANESTI CAKE IFELAH
    242 XHEVIT ISHAHIN IKALIVAÇI
    243 F1L1P THANAS KURRAJ
    244 LUTO JONUZ KAPEDANI
    245 TODI PALI DORE
    246 FERRIT HASAN ÇELA
    247 DHORA SOTIR PJETRI
    248 Ali Ramadan Boduri
    249 SOFOKLI KOÇO TERE
    250 QERIM NEIM ZHURI
    251 RUSHAN ISMAIL LUZI
    252 NESIM SABRI DOSTI
    253 XHAFER RAMIZ DAFKU
    254 RRUSTEM BAJRAM KATAROSHI
    255 ZEF DED GJONAJ
    256 MARASH PJETËR MARTINI
    257 SHABAN ORUÇ KULLAJ
    258 HASAN ARIF KACA
    259 NAZIF TAFIL GJURA
    260 SHABAN BEQIR CEKANI
    261 YMER REXHEP BELBA
    262 THEMI LIÇ ALLKANJARI
    263 BAJRAM HAJDAR ALLA
    264 MURAT RUST KASAPI
    265 LUMAN DEMIR HYKOLLARI
    266 RESUL SKËNDER ELMAZAJ
    267 JORGJI VASIL GUZHUNA
    268 NAIME HYSEN DALIPAJ
    269 ALI HABIP ÇELA
    270 LATIF ISA BLLIKU
    271 AHMET HARIF BALLA
    272 VEL1 RAMADAN SINANI
    273 TOSUN INDRIS SAKO
    274 LILI SAKO KADILLARI
    275 TEFIK NUREDIN ZOTO
    276 HAJDAR JAKUP BANO
    277 ZENEL RIZA KAMXHIU
    278 HALIL QAZIM SHEHAJ
    279 KRISTO LLAMBI MONE
    280 QERIM REFIT ÇAPOKU
    281 HAJRO LATIF SINANI
    282 Gëzim Teki Libohova
    283 FATIME HAJDAR JACAJ
    284 ADIL DINO SHEHAJ
    285 HEKURAN MEDIN KAPLLANAJ
    286 QANI DAUT MYFTARAJ
    287 SHEFIKO IMER SULAJ
    288 RRAPO RIZA LAMAJ
    289 HARIS RRAPO ASLLANAJ
    290 RAMADAN IDRIS YMERAJ
    291 IQEMAL AHMET ALIMERKAJ
    292 NISHAT IFETAH KOÇIAJ
    293 Sulo Ymer Çoadëraj
    294 KOSTANDINOS FEJZO ÇELAJ
    295 XHEMALI AHMET DOÇJ
    296 QERIM DALIP HUDHRI
    297 HAMIT MUSTAFA MEKA
    298 ABEDIN MUHARREM MALE
    299 JORGO K000 XHANI
    300 LLAMBRO DHIMITRAQ KRISTO
    301 VANGJEL JLIA GUDA
    302 ETHEM SELFO SADIKU
    303 SPIRO JANI JORGJI
    304 VEIZ RIZA DERVISHI
    305 MEHMET AHMET NAÇOLLARI
    306 XHEVAT AGUSH BERBERI
    307 VELI BEQIR PALLA
    308 DAJLAN REXHEP SELMANJ
    309 FAIK MESTAN BESHELLO
    310 ANDON NIKOLLA FRANGO
    311 ESMA BRAHIM XHAFERI
    312 THANAS JORGO MARKU
    313 ILDIZE XHAFER LAKO
    314 JORGJI NASHO TRIHA
    315 FAIK MUHO BILAJ
    316 HAKI ISA JUPE
    317 MIHAL KRISTO LLAJO
    318 AVN1 SHAQIR DULE
    319 J0RG0 SPIRO QERAMA
    320 STAVRO ANASTAS GRAVANI
    321 REFAT BEQIR BEQIRAJ
    322 AVNI HAZBI FATAJ
    323 ANDON ODHISE QURKU
    324 KIÇO PAVLLO VITO
    325 Timoleo Thanas Mërtiri
    326 AVDURAMAN RAMADAN KRESHPA
    327 NEXHMIJE MUSA ARRA
    328 BEXHET SERVET HAJNO
    329 Taip Kasem Hysaj
    330 ÇESK KOLË BAZHDARI
    331 DOD HIL CAKA
    332 ASLLAN SULO HYSAJ
    333 SAMI HAMZA BUSHATI
    334 HALIME HAXHI KADUKU
    335 GJON PREND THANI
    336 GJANETA PJETËR NDOJA
    337 SERVETE TAIP ALIBALI
    338 HAKI YMER TEMALI
    339 MYRTO TAHIR LINI
    340 PERTEFE ABAZ HAJNO
    341 OSMAN SHABAN KANANI
    342 SELAHUDIN SEFER IMILOTI

343 ADEM HAXHI HALILI
    344 HAXHI MUSTAF MATAJ
    345 DIAMANTA KOLË KRAJA
    346 SOTIR KOLË POHJA
    347 NAZMIJE DAUT GJYLBEGU
    348 ISA SEFER MILOTI
    349 MUHARREM KASEM BUSHATI
    350 RAGIP SEJDI HAGREPI
    351 IBRAHIM MERSIN MAQELLARI
    352 NUREDIN RAMIZ HOXHA
    353 RAMADAN BRAHIM VULAJ
    354 LLESH GJIN FRROKU
    355 ANDIGONI SOTIR BABLIKU
    356 SHYQYRI ADEM ÇOKU
    357 XHEMAL HALIL ISUFAJ
    358 HALIME ABDYL SYKJA
    359 VASFI REXHEP BERBERI
    360 HASAN MEHMET ÇALLAJ
    361 BURHAN XHELADIN BUSHATI
    362 HYDAJI TAIP RRABOSHTA
    363 ANA PJETËR VEIZI
    364 Sandër Shtjefën Lufi
    365 Pashkë Kolë Shyti
    366 SYTI DULE SALIASI
    367 XHEMAL RIZA ISMAILI
    368 NESIM XHEMAL ALIMADHI
    369 QAZIM ISUF LAZAJ
    370 Mehmet Maliq Braçaj
    371 REFIJE ADEM FEKA
    372 MERJEM ALO MUSTAFARAJ
    373 HAXHIRE TAHIR SPAHO
    374 BILIMAN MEMET PASHO
    375 ABEDIN XHELO ZYLA
    376 INDRIS RAMADANKAPLLANI
    377 FASLLI MUSA MULLARAI
    378 SADIK QAMIL BANI
    379 PIRO TODHE TODHE
    380 SAMO MEDIN BEJOMALA
    381 REXHEP SHABAN GUCA
    382 XHEJLAN METUSH RUVINA
    383 KADENE HASAN GJONDEDAJ
    384 KALOSH RAMADAN DACI
    385 KATERINA THANAS ANDONI
    386 ÇOMO KOÇO CINI
    387 RAHMAN LATIF PARLLAKU
    388 NAZMI MERSIN TATO
    389 IBRAHIM EKURAN ZENELI
    390 MUJO BAJRAM SOKOLAJ
    391 ABEDIN TARE XHAJA
    392 HYSEN IREXHEP ICAJA
    393 ESAT BEKTASH MOLLA
    394 TA1P HAXHI MUSAJ
    395 ADEM BANUSH HOXHA
    396 RESHIT TEUFIK NASUFAGA
    397 MYZAFER ILIAS BEJLERI
    398 BEQIR SURE AJAZI
    399 VASIL KRISTO KOROSHI
    400 JANAQ KOÇO GJEÇI
    401 VATHE ASLLAN RAMAZANI
    402 HYSEN ALI KOKA
    403 IRFAN ISMET BABOÇI
    404 IHSAN NEXHMI BUDO
    405 HEKURAN NEBI LILAJ
    406 MEDIJE ARIF SULA
    407 NIAZI HYSEN LUZATI
    408 THEODHOR ILIA FUNDO
    409 GJYZE LATIF GRORI
    410 PANDI SOTIR KONOMI
    411 THIMI JANI MILO
    412 FERIK SINAN PEMA
    413 TAHIR RUSHAN RADOVICKA
    414 NOVRUS HAJREDIN ISUFAJ
    415 VASIL KRISTO KOTI
    416 VANGJELI PANDO MELE
    417 ISMAIL SAMI NUHU
    418 SHABAN ISLAM MAQELLARA
    419 VANGJELIAILO SINJARI
    420 JORGO KALO VITO
    421 LIGOR KRISTO NGJELA
    422 LULE KASEM KORBI
    423 GANI ALI KEÇI
    424 HILMIJE ZENUN XHELILAJ
    425 MELEQ FEHIM BABANI
    426 SELAMI AREDIN JANUSHAJ
    427 DERVISH MAHMUT MUSI
    428 HIDAJET TASIM BEJTJA
    429 MEZAN HAXHI SHKURTI
    430 QIRJAKO RAKO JOANIDHI
    431 JARSHI MEHMET SHKURTA
    432 NAZIF SHEME OSMANI
    433 SERVET BESIM KADILLARI
    434 BEXHET HAZBI SPAHIU
    435 DYLBERE RAZIP ELMAZAJ
    436 LEO PETRO PETRO
    437 DHIMITRI VASIL THEODHOSI
    438 DHORI THANAS SHKODRANI
    439 SOTIR ALEKS SEMA
    440 VITO STATHI KAPO
    441 BAJRAM HASAN GJATA
    442 LLAZI IKRISTAQ Imoisiu
    443 SELMAN RAMAZAN GRORI
    444 FARIJE SHEME HAKANAJ
    445 ILO DHIMO ÇAPRAZI
    446 XHAFER OSO LESHA
    447 KRISTAQ KOSTANDIN JANAQI
    448 JORGJI THOMA BUDO
    449 LLAZI MITI 0101
    450 HALIM MESTAN MUJOLLARI
    451 HAXHI VELI RAMA
    452 ZILFO AGUSH DABULLA
    453 EQEREM KASEM MYDERIZI
    454 NGJELI PETRAQ TOKA
    455 JORGJI ARQILE tOTOKOÇI
    456 ANASTASI KOZMA XHAVARA
    457 BAJAME FEJZI HOXHA
    458 IBRAHIM DAUT HOXHA
    459 ZENEPE MUSTAFA GOXHERI
    460 HAZIS MUSTAFA HIMA
    461 MUSTAFA EJUP KONDO
    462 NJAZI VEIS JAHO
    463 JETA MURAT SHEHU
    464 LAVDIJE FEJZO PIPA
    465 SELIM DURRO KAPXHIU
    466 DERVISH HAXHI YMERI
    467 HYSEN RAMAZAN BALLA
    468 NAMIK QANI KACIDHJA
    469 FAIK HAZBI KAÇI
    470 VIKTORI TUNI SEMANJAKU
    471 ALEKSANDRA FILIP KOROSHI
    472 FETAH KOÇI KOLECI
    473 IRFANE BAJRAM BROVINA
    474 MIHAREKOXHEVDET SHAPLLO
    475 KOSTA PETRO NIÇO
    476 LLAZAR THEODHOR NESHO
    477 RAMAZAN HYSEN ALLKURTI
    478 QEMAL HYSEN PASHAJ
    479 LLUKA DHIOGJEN NASE
    480 MIRANDA LONI THEODHOSI
    481 TODI PANDI MALAVECI
    482 SABRI HAXHI HYSPEQINI
    483 TRIFON KRONI STEFI
    484 HAMIT JAHJA MYHYRDARI
    485 VRISIDHA KRISTAQ GJERMANI
    486 ZEQIR HYSNI MALILE
    487 OREST MILO DHIMGJOKA
    488 THEODHOR ÇAÇI MORAVA
    489 VASILIKA SPIRO KOMNINO
    490 ESHREF SHERIF PALIKUQI
    491 FORE IDHORI KURETA
    492 NESIM IMUSA IHALILI
    493 ADEM ORHAN HOXHA
    494 ARBEN QAZIM PUTO
    495 ILO VASIL KODRA
    496 HAMIT MUSTAFA SPAHIU
    497 DRAGUA KOÇI KOÇIBELLI
    4981 HAKI SELMAN GJONDEDAJ
    499 REXHEP ISLAM KODRA
    500 NEKI ISLAM MUKA
    501 PASHO MEHMET ZHUPA
    502 PETRO KOSTAQ DISHNICA
    503 XHEMO MEMO MILAJ
    504 TEFTA ESAT SHYTI
    505 NDOC MARK KOLA
    506 DALAN MEMUSH MEMUSHAJ
    507 ALI SULEJMAN DAUTI
    508 STAVRI JANI MILO
    509 PALI VASIL PEJO
    510 VASIL JORGJI SANTO
    511 EQEREM MAHMUT MARIKA
    512 SULEJMAN DALI DOMI
    513 KLEANTHI PROF HANXHARI
    514 HAKI MEHMET MEZINI
    515 NURIE MURAT BOZO
    516 EDIBE INAJET KALIMERI
    517 GJYSTINA ZEF DISHNICA
    518 ALFRED DHIMITËR KAZANXHI
    519 SPIRO TASI NDINI
    520 XHAFER RAIT ISLAMAJ
    521 ASTRIT RAKIP LEKA
    522 EDIP INAJET OHRI
    523 MYFIT NEVRUS GUXHOLLI
    524 FRID SIF PAPARISTO
    525 NIAZI ASHIM MOLLA
    526 KIÇO FONI NEGOVANI
    527 RAKIP MUSTAFA BEQAJ
    528 SHABAN ISMAIL BARDHI
    529 KANO NESHAT SALIAJ
    530 LEJLA FUAT SERJANAJ
    531 HEKURAN BAJRAM ÇAUSHAJ
    532 BURBUQE BEQIR PLASARI
    533 MUHAREM DEMIR BAJRAKTARI
    534 MITA PALI MINGA
    535 FLAMURE HAMIT IMAKU
    536 HAXHI BAJRAM BEQIRI
    537 MARK LLESH DODANI
    538 MARGARITA ANASTAS HOXHA
    539 SABAUDIN ARIF XHUGLINI
    540 JAÇE SABRI MUÇAJ
    541 YLVIE IZET DERRAJ
    542 ANDREA KRISTO IGJOKRUSHI
    543 RESUL IMER GJONAJ
    544 ELEONORA THIMI HONDRO
    545 RAMIZ RAMAZAN SULA
    546 SALUSHE ASLLAN NAZAJ
    547 PETRAQ JOVAN NIÇO
    548 MEZE SELAM MOÇKA
    549 ISUF SHEME MAJKAJ
    550 NEXHMEDIN MUHAREM RREMA
    551 BUKURIE TEFIK ÇEPANI
    552 SADIK MERSIN KATESHI
    553 AR1F RIZA BIZHGA
    554 KADRI JAKUP BALLA
    555 STAVRI PANDI BIDA
    556 ZENEPE MYFTAR SHAMETI
    557 NEKI MALO SELAJ
    558 IBRAHIM TAHIR REXHA
    559 ADILE ABDYL XHABIJA
    560 FERIDE ARSHIM SALIKO
    561 ILJAS NEVRUS LUMANI
    562 DRITA ISMAIL AGOLLI
    563 EKTOR PANDO GUDA
    564 LUAN BAHRI OMARI
    565 SHAQIR RAHMAN TARIE
    566 AFERDITA DEMIR MEKSI
    567 HAJRI ABAZ HOXHA
    568 CANE BEQIR KONDI
    569 J0RG0 MILTO POLO
    570 OLIMBI VASIL MBORJA
    571 MINA KOLË NASTO
    572 BAJRAM QAMIL BURHANAJ
    573 TIJE IMER MYFTIU
    574 HARSHIM FEIM MYHEDIN
    575 KASEM HYSEN TREBESHINA
    576 VIOLETA THANAS PJETRI
    577 ALEKSANDRA GAQI TELO
    578 TOSUN MEHMET TOTA
    579 SERJAN MUSTAFA ALIAJ
    580 BEQIR RAMAZAN XHEPA
    581 VASIL ELISE GJYLAMETI
    582 BAJAME RESHIT KARAJ
    583 DHIMITRA ANDREA JAKOVA
    584 ANGJELI ARGJIR POLENA
    585 NAILE JAKUP GJINUSHI
    586 XHOXHI ILIA KONOMI
    587 PANDI JORGJI ALLABASHI
    588 NASIP ZENEL ISLAMAJ
    589 ZIVAR MUHAREM MEKO
    590 GANI ALEM GJONDEDAJ
    591 SADIK QAZIM IPIRI
    592 VIOLETA NAZIF IPAPULI
    593 LEFTERI ANDON BAKO
    594 ENVER OSMAN BAHOLLI
    595 HAJDAR HAZBI SATKA
    596 NAZIF SULEJMAN FEZGA
    597 SERVET IRFAN MINAROLLI
    598 DILAVER XHAFER SHTYLLA
    599 LIRI KAMBER BELISHOVA
    600 SOTIR ILO BUDINA
    601 SABRIJE HAMIT SHEHU
    602 HIQMET FETAH KADZADEJ
    603 FATIRI SELAM SHEHU
    604 SULEJMAN AHMET HOXHA
    605 PALI SOTIR KARAFILI
    606 BESNIK FUAT ZEMANAJ
    607 JORGJIA VASIL BITRI
    608 IBRAHIM MUSTAFA PAJOVA
    609 ABDULLA ISMAIL KRUTAN
    610 YLVI SHYQYRI DEMIRAJ
    611 VIKTOR NIKO KOLO
    612 MANE BEQIR ALIAJ
    613 SEFER FAIK KOSOVA
    614 THEMISTOKLI NIKO ÇULE
    615 BEQIR IBRAHIM HUSHA
    616 SELIM JUSUF PIRA
    617 RIZA XHELAL BALLIU
    618 FATMIRA SALI SALA
    619 SHYQYRI HASAN MURATI
    620 XHAFER METO PEÇI
    621 ALIZOT AVDIRAMAN CANKA
    622 NDREKO THANAS ÇABELI
    623 MUHAMET ALI ALIJA
    624 JASHAR SAKO DURAJ
    625 VELI JAHO GUMA
    626 ABEDIN REXHEP CAJA
    627 SHEFQET MEHMET MEZINI
    628 SOTIR KOSTANDIN ÇITA
    629 AL1 QAZIM YMERAJ
    630 DHIMITRA KOÇO KAMENICA
    631 HAXHI FEJZI METAJ
    632 RESUL ARSHI RESULI
    633 OLLGA JANI RESULI
    634 RRAPO SADUSH TOSKAJ
    635 NEXHMEDIN YMER LUARI
    636 QEMAL DEMIR DEMIRI
    637 SHERBET REXHEP KARULI
    638 XHELADIN MUHAREM KRIFCA
    639 MERO NURO BRAHIMI
    640 VEFIK BEHAR METOHU
    641 SHPRESA RASIM BEJLERI
    642 MUSIN IHYSEN IKROI
    643 ISUF ISMAIL TOSKA
    644 VASIL KOÇO PJETRI
    645 AGLLAI SIMO ZOTO
    646 LLAMBI PANDI GEGENI
    647 MURAT KAMAN KAMANI
    648 LAZE HAXHI DEMIRAJ
    649 ZENEL NEIM HOXHAJ
    650 SULEJMAN HASAN JAZEXHIU
    651 SANIJE IMER GABECI
    652 DERVISH SHAHIN HAXHIU
    653 ANDONETA KRISTAQ BUZO
    654 MYRTEZA ADIL SANXHAKU
    655 FEHMI RRAHMAN HOXHA
    656 MUSTAFA RAMAZAN DEDJA
    657 SAM1 BEDO SINANAJ
    658 FAHRI RIZA KRAJA
    659 IZEDIN FAIK YMERAJ
    660 SHERO AHMET SHANAJ
    661 RIZA IBRAHIM TAFA
    662 BURHAN RIZA JUKNI
    663 SHYQYRI SKENDO XHELAJ
    664 BEKTASH SULO GUMA
    665 MATO YMER HASAMATAJ
    666 HERVEHE MURTEZALAZE
    667 ALI SULEJMAN HOXHA
    668 GUR1 MERO BAZE
    669 EQEREM SELAM 0101
    670 FATO BEQIR DEDAJ
    671 SAIBE JAHJA MANDRO
    672 RESHAT TEFIK NEPRAVISHTA
    673 SHEFQET RUSTEM ELEZI
    674 MUSA SHABAN FARKA
    675 GANI DEMIR RATKOCERI
    676 KADRI HAXHI DINGU
    677 MARIKA THANAS RIZA
    678 PASHO BAJRAM REZHDA
    679 SAL1 KAMBER KASO
    680 EMRO CENKO KONDI
    681 GJYLFIDAN KADRI KALLFA
    682 AGRON ISUF GJATA
    683 KLEOPATRA PANDELI NATHANAILI
    684 HIQMETE TAHIR BANUSHI
    685 KLEOPATRA JORGJI PREMTI
    686 AGIM TASIM BEJLERI
    687 DURO ISMAIL SHEHU
    688 SADUSH FERDI KUMBARO
    689 ISMIHAN ISLAM GIDAJA
    690 STEFAN SPIRO TOPUZJ
    691 ABDULLA IMERSIN DORZI
    692 FASLLI IQEMAL GURI
    693 SABRIJE HYSEN SUBASHI
    694 KOSTAQ PETRO LESHNJA
    695 HYSEN XHAFER HAXHIHYSENI
    696 MELPOMENI JORGJI SILIQI
    697 BUKURIJE HAQIM MAÇI
    698 BAJAME DUÇE MUSTABELLI
    699 NIMETE HAMIT MARA
    700 JAZO SULEJMAN BEJAJ
    701 PEÇI LEONIDHA FIKU
    702 ARISTOTELDHIOGJEN NASE
    703 SOKRAT PETRO PLAKU
    704 VIOLETA BAJRAM PAÇRAMI
    705 DIDAR FIQIRI KRUJA
    706 MUSA HAJREDIN ADEMI
    707 SEVO JANI TARI FA
    708 KOÇO THOMA POÇARI
    709 PRAKSITHEARGJIR PRIFTI
    710 STOLI BREZHAN LIPIVANI
    711 YMER OSMAN ÇULLHAJ
    712 TEFTA QANI GOLEMI
    713 FAIK ISA KALEMI
    714 NUREDIN SALI DUKA
    715 ALI IBRAHIM CANALLA
    716 FERIDE NJAZI ÇOMO
    717 LATIF VESEL DURAKU
    718 RAMADAN HASAN TOBLI
    719 AHMET SELMAN ZGURA
    720 FIZE ABDYL SHEHI
    721 MUSTAFA MUSTAFA BAKIASI
    722 FIQIRI XHEMAL KARAPICI
    723 ALI QERIM LIÇAJ
    724 BAJ RAM ISAN HITAJ
    725 OLIMBI THIMI PULLUQI
    726 GENC HYSEN JUKNI
    727 FILLORETA LEONIDHA FEJZO
    728 QANI XHELAL ZYKOLLARI
    729 SHYQYRI SADIK SHURDHI
    730 AHMET HAXHI SALIAJ
    731 PELIVAN ISLAM BETAJ
    732 XHIRE REXHEP MOÇKA
    733 ANA PANO KONDI
    734 ILO KRISTO BODECI
    735 VASILIKA TRIFAN GJIKA
    736 HIQMET SAMI GONXHJA
    737 THOMA LAMI KOÇI
    738 MIHAL KOZMA MARKU
    739 SELMAN ZENEL ISLAMAJ
    740 JANAQ MITI KRISTO
    741 NEXHMI SHAHIN MEZEXHIU
    742 NIGJARE IFAHIK IRADOVICKA
    743 EQEREM RIFAT BECI
    744 ZENEPE EMIN MAKASHI
    745 SHPRESA NAZIM HOBDARI
    746 RAMAZAN ISUF FUGA
    747 NIHAT AHMET SHEHU
    748 FAZILET ISMAIL HAXHIU
    749 THOMA VANGJEL NANO
    750 T0D1 XOXI GJONI
    751 HAKI ISLAM ARBANA
    752 ERVEHE HYSEN BOZO
    753 KALIOPI FOTO NIKOLLA
    754 HATIXHE TEKI KOSTA
    755 STAMATA VASIL MORAVA
    756 BAJRAM HASAN VOJKA
    757 MEJDIN RIZA HAXHIHALILI
    758 PARASHQEVI JOSIF SHEHU
    759 DELO SHAHIM ALISKENDAJ
    760 NUREDIN DUSHAN MULLAHAJ
    761 MURAT SHABAN KLOSI
    762 DESPINA RISTO TRIMÇEV
    763 MELEQ MAHMUT KANTO
    764 ILMI XHEMAL ZHURDA
    765 LIRI EMIN KUZUMI
    766 BUKURIJE ALI DRISHTI
    767 AGIM MUHEDIN KALO
    768 Zenepe Riza Mihaj
    769 PARASHQEVI KOLE YLLI
    770 ELVIRA THANAS JOSIFI
    771 ABAS RAMIS HALIPAJ
    772 FATBARDHA XHEVDETXHEBLATI
    773 VANGJEL PETRO NANO
    774 ZINETE AQIF KRIFCA
    775 VALENTINA JOVAN SHTYLLA
    776 HAJRO SHEME SHYTI
    777 TAHIR ABAS DUDUSHI
    778 FERJAT GJYSH CANAJ
    779 BARDHYL MUSA EREBARA
    780 RUSHIT HAXHI MUÇAJ
    781 MUHAMET SELMAN XHUTI
    782 BAHTJAR SEFER GJOKA
    783 JAHO FERIK SKRELI
    784 VEL1 IBRAHIM TOTO
    785 NAZE LEVEN DERVISHI
    786 ABE AZBI ALIAJ
    787 DOD MAT PEPAJ
    88 MUSA REXHEP BORIÇI
    789 FERID SALI KELLIÇI
    790 YZEIR ISLAM DERVISHI
    791 URANI TOL PAPAVASILI
    792 REFAIL THIMI BICOLLI
    793 FATOS TOLI ARAPI
    794 ESTREF ISMAIL MUSABELLI
    795 Lirika Thoma Margariti
    796 MELIHA NEXHIP STOLIA
    797 KUJTIM ALI GJIRITI
    798 VIKTOR MITI KONOMI
    799 GANI BEQIR KODRA
    800 BESTAR KOSTE DOKA
    801 ALFRED SPIRO MOISIU
    802 VITORI BAKO TOMORI
    803 SERVET METO NANO
    804 AHMET ISMAIL SPAHIU
    805 ANTHIMO KOSTANDIN SULI
    806 FAREDIN KARAFIL AHMETI
    807 ENVER KADRI BILALAJ
    808 PETRIT VESAF FICO
    809 YLLI MIRI POPA
    810 MUSA AVDYL ÇAKRAJ
    811 XHEMAL SEFER IMERI
    812 SOKRAT XHOXHI MANDI
    813 BAKI KASEM VELAJ
    814 LATIF VATH SHABA
    815 DUDI MUZARET BYLYKBASHI
    816 ADRIATIK ISMAIL METULI
    817 BAJRAM RRAPO SADIKAJ
    818 VERONIKA AVRAM SHEHU
    819 ZYRA REUF DYLGJERI
    820 HALIM MUSTAFA SULEJMANI
    821 PETRIT XHEMAL MALINDI
    822 FADIL QAZIM ÇAUSHI
    823 RAMAZAN ASLLAN BELBA
    824 QEFSERE SULO KARAGJOZI
    825 HASAN ZENEL DALTI
    826 DEMIR SHERIF PRODANI
    827 JORGJI IRAKLI SINJARI
    828 MUSA BEQIR FERRA
    829 SELAM MUSA PULAJ
    830 ABAZ TAHIR HOXHA
    831 JANDRE, GELI ÇAÇI
    832 XHEMAL QAZIM KARAJ
    833 MERSIN HAXHI HAKRAMA
    834 ERVEHE KAMBER HIMAJ
    835 LUAN XHAFER HAKANI
    836 TANA STATHI NESHO
    837 RRAPUSH HASAN PASHAJ
    838 QERIM ASLLAN BILO
    839 BESNIK XHAFER PETRELA
    840 RUSTEM MUS DOMI
    841 ZENEL BAJRAM KOSHAJ
    842 AHMET IHAMIT IMYFTIU
    843 BARIJE KAMBER XHEKA
    844 ZENEPE XHEVO KAME
    845 MERSIN HAMZA MIXHA
    846 MIDE SHABAN POJANA
    847 ZOICA DHIONIS VERLI
    848 SATBER IDRIZ IMAMI
    849 SAM1 IBRAHIM GEGA
    850 APOSTOL ANDON TASHO
    851 MELEQE SADIK MALO
    852 IBRAHIM AHMET SHESHAJ
    853 SELAUDIN RAMIZ PITARKA
    854 OSMAN MURAT BRAHJA
    855 HYRJETE NEXHIP RULI
    856 IBRAHIM MUSA BEBETI
    857 NIKO PANDI SHKODRANI
    858 RUDOLF JANI DODBIBA
    859 HAMIDE SEFER NDREU
    860 VERA ISMET HOXHA
    861 DHIMITRAQ KOPI LALA
    862 YMER HASAN MINXHOZI
    863 VASILO SOKRAT ANTONI
    864 MYFIT MUHARREM BEJKO
    865 NEXHAT SELMAN XHUTI
    866 OLIMBI LLAZI KULLA
    867 MIRJANA ISUF LUARASI
    868 SHEFQET BANUSH HOXHA
    869 IBRAHIM ZIJA ZEQO
    870 DAN KASËM ALLA
    871 TEKI MANXHAR DERAJ
    872 SULO BEQIR SALIAJ
    873 KOSTANDINA MIHAL GOGA
    874 NEXHMI AHMET BACKA
    875 ESAT SALI XHEPA
    876 RAMADAN RUSHIT VRIDHAJ
    877 FERHAT MYSLYM SULTAFA
    878 VIOLETA NIKOLLA KOTINI
    879 RAMAZAN MEHMET DORZI
    880 HATIXHE HAXHI XHAJA
    881 RUSTEM FEJZI AGALLIU
    882 VELI MUHARREM ÇELMETA
    883 XHEMAL OSMAN MEÇE
    884 Koli llo Biba
    885 Skënder Rakip Saliaj
    886 Nazif Sheme Osmani
    887 Hënë Xhezo lslami
    888 Perifana Dhimiter MeÇi
    889 Vangjel Stefan Mëhilli
    890 Sherafet Rexhep Paruca
    891 Afërdita Nikollag Gambeta
    892 Baxhul Sefedin Ormënaj
    893 Halit Hamza Xhuka
    894 Skënder Vejsel Alikaj
    895 Skënder Haki lsaku
    896 ZIQINI SEFEDIN MERO
    897 Fogon Kristaq Skëndi
    898 Dhimitër Jovan Adami
    899 Ballkyz Ismail HaxhiHyseni
    900 Xhemil Kahraman Frashëri
    901 Rexhep Selim Kërcyku
    902 1 Fatbardhë Karafil Rino
    903 Thëllëza Rahmi Mastori
    904 Dhimitër Arqile Ndrenika
    905 Dhimitër Theodhor Brisku
    906 Skënder Salo Kraja
    907 Afërdita Milto Tutulani
    908 EMINE Hasan PINRI
    909 Skënder Xhemal Malindi
    910 Petrit Ramazan Shtëpani
    911 Dhorkë Naum Pecani
    912 Polikseni Dhimo Skënderi
    913 DHIMITER FILIP THEODHORI
    914 Vasil Liu Ziu
    915 HYDAI ABAS MEHMETAJ
    916 NIQI GAQI DERRI
    917 ZEJNEL SINAN HAXHIJA
    918 HEKURAN ALI TAULLARAJ
    919 BINO ZIGUR KASAJ
    920 BESIM BEKTASH DERVISHI
    921 INAJETE ABAS RAMADANAJ
    922 1 ZAKO REFAT MUSTAFARAJ
    923 AL1M ABAS GEGA
    924 KOÇO MARKO MARKU
    925 THOMA NASI LLAMBRO
    926 DHORA KRISTO NASTO
    927 ALI ÇOBAN LELAJ
    928 JASHAR ZOTO GOXHAJ
    929 MILO MARKO MARKU
    930 SELMAN KARAFIL ABAZI
    931 RUSHIT IDRIS SINAJ
    932 XHEBRO BILAL ZOTAJ
    933 AZIZ HARUN LELAJ
    934 GORI LLAMBI RISILIA
    935 KLEARKO SPIRO GJODEDE
    936 CANE REMZI RAMAJ
    937 FILIP TRIFON GJIKA
    938 MURAT MYFTAR MEMA
    939 ALEKO ILIA PALLA
    940 BESIM SINAN ALIAJ
    941 ANDREA PANAJOT DHIAMANDI
    942 PETRIT JAHMET IVELAJ
    943 THOMA THANAS STRAMARKO
    944 FASLLI RESUL HYSENAJ
    945 EVGJENJ NASI BAKA
    946 NEXHIP HAMIT BABOÇI
    947 MYFIT HALIM MALAJ
    948 BATJAR XHEMJL MUKA
    949 KOÇO QIRJAKO GJIKA
    950 Pano Sarandi Goro
    951 BAZE BILUSH CAKAJ
    952 MUHAREM XHELAL RRAPAJ
    953 BAFTJAR GANI LUTAJ
    954 BAKI XHEMAL SHEHAJ
    955 LEVENT KADRI ZYBERAJ
    956 GANI MUHO MALAJ
    957 1 SYRJA MANE ALIAJ
    958 DULE KAMBER MALAJ
    959 DERVISH MEJDAN MEJDANI
    960 RAZIE BARJAM KRESHPA
    961 THOMA NIKOLLA GJERGJI
    962 SHEFJT AXHEM SINANAJ
    963 PETRO MINO DHIMA
    964 KADRI XHELAL BEJAJ
    965 SAFET MALIQ KOÇIRAJ
    966 SANIJE ZENEL GJONI
    967 XHELO MIFTAR DAUTAJ
    968 HALIM MEMET ISLAMt
    969 XHEVDET KAREMAN KOÇIRAJ
    970 MELPO DHISEO ANDONI
    971 IZAHO DHIMË DEDE
    972 GJENOVEFA AZEM QIRKO
    973 HYSTREF HABIL KATILLARJ
    974 SALI HYSEN ÇOLLAKU
    975 MARIA NAUN LAKO
    976 BAJRAM DERVJSH FAKAJ
    977 NONDA NAKO BAKA
    978 SEHIT MAZE JONUZAJ
    979 QAN1 KAMBER MALAJ
    980 QAMIL HAXHI ÇELA
    981 BARJAM HAXHI MERKAJ
    982 DERVISH SHEMO CEKA
    983 QEMAL KALO HYSAJ
    984 KARAFIL SALI KALEMI
    985 SERRI TAHSIM PETANAJ
    986 TRAKO GANI ALIMEMAJ
    987 MUHAREM SHEFQET VESHI
    988 KATERINA KOLO SHEHU
    989 AVDUL REFAT KAPLLANI
    990 ALIME FEJZO CANAJ.
    991 VALA SOTIR RISTA
    992 ELPINIQI IIRAKLI BRAÇO
    993 RAKIP HAXHI ÇARÇANI
    994 SPIRO XHEZO MALAJ
    995 SELAM BARJAM ÇAPI
    996 Zonjë Sinan Mato
    997 AKIL lsmail Qorraj
    998 Sartë Xhebro Ruçaj
    999 Hajdar Ali Çakërri
    1000 Dhionis Dhimë Mërkuri

(er.nu/Gazeta Shqiptare/BalkanWeb)

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,977
    Postimet në Bllog
    22

Dekorimi i gjyqtarëve të diktaturës, Kryeministria: Ja e vërteta

TIRANE- Pas publikimit në “Gazetën Shqiptare” të një liste me ish hetues dhe gjyqtarë të kohës së diktaturës të cilët janë dekoruar nga kryeministri Rama, vjen edhe reagimi i kryeministrisë.

Reagimi është bërë nga Drejtori i Komunikimit në Kryeministri, Endri Fuga, i cili sqaroi se dekoratat janë dhënë një vit më parë dhe atë e kanë përfituar të gjithë ata ish zyrtarë të cilët kanë qenë në listën e veteranëve të kategorisë së I.

“Medalja e mirënjohjes i është dhënë vjet të gjithë veteranëve të kategorisë I, jo emrave të veçantë. Kush gëzon këtë status u dekorua vjet!”, shkruan Fuga në Twitter.

Balkanweb

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,977
    Postimet në Bllog
    22

A mund të quhet ky Shtet?!

Emri:  fevziu-e1448887490939.jpeg

Shikime: 3023

Madhësia:  54.6 KB

Nga Blendi Fevziu*

Rrija i magjepsur para tij. E vështroja me vëmendje ndërsa me një ton të pandryshueshëm dhe vetironi të paqortueshme rrëfente historinë e jetes. Plot 26 vjet burg. Një kalvar i gjatë mundimi dhe vuajtjeje për një arsye fare të thjeshtë: ai besonte në zot dhe nuk e mohonte atë. Nuk kishte asnjë fjalë bombastike. Asnjë sens ironik. Rrëfente se si kishte mbijetuar duke bërë herë marangozin e herë piktorin apo skulptorin amator. Se si mundohej të ruante raporte korrekte me gardianët apo operativin në burg dhe se si bashkëjetonte njëkohësisht me besimin e tij të vjetër, atë që nuk e lejonte të tjetërsohej në shpirt! A ka mëri ky njeri pyesja veten? A i vë faj dikujt për gjithë atë vuajtje që pësoi në jetë?

E vështroja At Zef Pllumin ndërsa fliste, në një nga intervistat e rralla live në Opinion. Nuk shprehte asgjë të tillë, nuk fajësonte askënd. Derisa një moment e zbuloi sekretin e tij. Ose misionin që kishte pasur në jetë: rrojta deri më sot që ti rrëfej të gjitha këto, më tha! Rrojtja sepse ja premtova superiorit tim. Ai besonte që një dite ky regjim do binte, edhe pse vetë kishte pak shanse ta shihte atë. Unë e pashë dhe dëshmova për gjithë atë që pësuam. Tani jam i qetë të vdes!

Vdiq ca kohë më pas. Njeriu që kishte bërë 26 vjet burg dhe kishte mbijetuar, pati një ceremoni siç e meritonte. Në rreshtin e parë të meshës së tij të përmortshme qëndronte Presidenti, Kryeministri dhe Kryetarja e Kuvendit. Shteti, po e përcillte gjithë dinjitet, një njeri, që regjimi komunist kishte tentuar ta nëpërkëmbte për një çerek shekulli, por pa sukses. Edhe pse ai vetë se kishte kërkuar kurrë këtë ceremoni!
    M’u kujtua e gjitha kjo kur mësova që në dekorimet e vjetshme Shteti Shqiptar paska dekoruar edhe ish hetuesin e At Zefit. Por edhe shumë hetues dhe kriminelë të tjerë. Nuk u shqetësova për këtë. Nuk është hera e parë që ndodh. Nuk u shqetësova as për At Zefin që me siguri nga parajsa nënqesh me ironinë e tij të njohur.

Do thoshte me vete, kështu e kanë këto punë. Ajo që më befason është standarti i shtetit. Duhet të jemi i vetmi shtet i botës që nderojmë njëkohësisht me medalje edhe të persekutuarin edhe persekutorin; edhe vrasësin edhe të vrarin. I nderojmë duke i barazuar, edhe pse njeri është viktimë dhe tjetri ekzekutor. I barazojmë të dy duke mos krijuar as një hierarki vlerash dhe as duke dënuar një krim apo një gjest moralisht të dënueshëm.

Kjo nuk ndodh në asnjë vend në botë. Mund ta bëjë ose një shtet i shpartalliar, ose një shtet bandit. Por për fat të keq edhe pse ka shumë regjime të tilla në botë sot, s’e ka bërë askush. E kemi bërë ne! Kemi nderuar me medaljen me të lartë At Zef Pllumin për vuajtjet dhe persekutimin e tij të padrejtë. Kemi nderuar edhe hetuesin persekutorin, sepse ka dënuar atë!

Ndaj nuk gjej një emër që ta përcaktoj këtë qeveri. E vetmja gjë që mund të thoja do të ishte: kur nuk ke turp, kur nuk ke një ideal bën gjithçka. Zoti jua numëroftë edhe këtë mëkat.

*Marrë nga Opinion.al

i/e regjistruar Maska e SERAFIM DILO
    Anëtarësuar
    06-01-2008
    Postime
    7,752

Dy gjera bien ne sy; nje,qe lista e "debatiksave" eshte mbajtur sekret per nje vit te tere;gje qe tregon se me çfare qeverie,popull e shoqeri kemi te bejme. Sulltani i shkret u mundua ta mbaje sekret.

Dy: njemijshtit i mingon njemije e njeshi. I mungon njeshi i njemije e njeshtit.Shoku Sali Berisha.

Kunja_01 Maska e Duke_Of_Arberia
    Anëtarësuar
    02-08-2003
    Vendndodhja
    overal, ne levizje.
    Postime
    2,604

Kodheli: Nuk e dinim që po dekoronim hetuesin e At Zef Pllumit!

Ministrja e Mbrojtjes Mimi Kodheli tha se nuk e dinte që mes te dekoruarve nga ministria ishte edhe persekutori i At Zef Pellumbit. Në një intervistë për Ilva Taren, ministrja thotë se listat e veteranëve duhen pastruar nga xhelatët, por nuk dha një afat se kur do të rishikohet kjo listë.

Tare: Mes emrave që ju keni dekoruar ka patur nga ata që kanë dënuar emra si At Zef Pllumbi apo anëtarë të tjerë të Ish-Byrosë, Vito Kapo apo edhe të tjerë. Si i keni bërë ato dekorime?

Kodheli: Qeveria ka marrë një vendim që të dekorojë veteranët e një kategorie të caktuar që ishin veteranët e kategorisë së parë A. Ka marrë një vendim që me rastin e 70 vjetorit të clirimit të mund të dekoronte këtë kategori të parë. Veteranët që sot e përfitojnë këtë status janë diku te 5000, por një mijë janë të kategroisë së parë, dha ka marrë një vendim dhe ka thënë të dekrohen veteranët e kategorisë së parë dhe veteranët e kategorisë së parë janë dekoruar. Tani si bëhet një veteran i kategorisë së parë?

Në vitin 1994 është miratuar ligji 78/74 për statusin e vetranëve të LANC. Bazuar në këtë ligj ka dalë një VKM e cila përcaktonte komisionin që do ngrihej dhe që do merrej se kush do ta përfitonte këtë status. Meqe ligji është miratuar në 17 nëntor 1994, pra VKM është 3.5.1995 dhe mban numër 190, VKM e firmosur nga kryeministri i asaj kohe Aleksander Meksi përcakton drejtimin e punës për dhënien e statusit të veteranit të luftës. Ngarkon një komision bazuar në kete VKM, i drejtuar nga zv/ministri i Mbrojtjes së asaj kohe që do të bënte këtë vlerësim. Gjatë vitit 1995-1996 i është dhënë statusi mijëra vetave. Vendimi numër 34 i datës 6.9.1996 i jep, vendosi që zoti filan, se nuk dua tja përmend as emrin, të drejtën e qënies së veteranit të luftës dhe me shpërblim mujor prej 1500 lekësh të reja. Si ky vendim ka për 1000 veta dhe për 5 mijë të tjerë që janë të kategorive të tjera nga një vendim dhe komision i ngritur duke u bazuar nga një ligj i vitit 1994, firmosur nga kryetari i komisionit. Tani ky zotëria dhe zonja dhe të tjerë që kanë fituar këtë status, e kanë përfituar këtë status 20 vjet më parë, marrin në dallim nga pensionistët e tjerë 15 mijë lekë cdo muaj më tepër për shkak të këtij statusi. Pra llogarisni 15 mijë lekë për 20 vjet, nga taksapaguesit i kemi dhënë këtë shpërblim, përfshi edhe këtë zotërinë, i kemi dhënë bazuar në këtë punë të bërë në vitin ‘94, ‘95 dhe ’96. Tani çfarë ka bërë qeveria? Qeveria ka thënë kategorinë A të bazuar në këto letra, nëse do të duhej të bëhej një rishikim nga e para, këto janë letra zyrtarë, të ishte bërë, pra të quhej nul ligji i 94, kur President ishte dikush, të quhej nul VKM 95 kur Kryeministër ishte dikush tjetër, të quhej nul të gjithë vendimet e marra nga komisioni që ishte ngritur për këtë qëllim në 96 dhe të rishikoheshin të gjitha nga e para, jam dakord dhe të hiqej status ii veteranëve të kategorisë së parë që rezultonin se ishin xhelatë dhe jo vetëm. Mund të ishte bërë në 20 vjet, mund të ishte bërë dhe në 8 vjetët e fundit. Ata kanë vazhduar ta gëzojnë këtë status, por jo vetëm si status, por të marrin edhe 15 mijë edhe 30 mijë lekë më shumë se një pesnionist i zakonshëm nga paratë e taksapaguesve. Se flasim për miliona lekë kur shtrihet në vite kjo gjë. Pra, qeveria ka thënë se dekorimi i kësaj kategorie, se kategoria ka ardhur 20 vjet përpara, të dekorohet kjo kategori. Është marrë lista nga Sigurmet Shoqërore, sepse kjo listë nuk ekziston në asnjë venmd përvecse në sigurimet shoqërore ku verifikohet që veteranët e kategorisë së parë marrin këtë shumë ekstra. Është marrë lista dhe sic është lista është dhënë kjo fleta e lavdërimit. Kjo është historia e kësaj gjëje.

Tare: Kaq për pjesën protokollare dhe për anën ligjore se cfarë ka ndodhur. Mund të flasim edhe për anën morale se cfarë ka ndodhur. Është dekoruar persekutori dhe i persekutuari, është dekoruar xhelati dhe viktima. Qëndron kjo, a keni bërë një lapsus zonja minister që keni firmosur ato emra?

Kodheli: Unë nuk e di farë se cilët kanë qenë ato 1 mijë emrat. Kjo ishte një punë që duhej bërë, që listat të ishin ripasuruar, duhet të ishte bërë. Këta zotërinj gëzonin pagesë ekstra çdo muaj. Nuk është vetëm problemi i medaljes, po pagesa ekstra?! Kështu që kjo është një farsë, kjo është gjetur një kauzës beli për të krijuar këtë situatë. Unë nuk e di farë kush janë 1 mijë emrat, sepse kam respektuar një vendim që daton 20 vjet të shkuara dhe kur them unë them qeveria.

Tare: Pse nuk e bëtë ju rishikimin?

Kodheli: Nuk e bëja dot se duhej ndryshuar ligji.

Tare: Po ta kërkonit ta ndryshonit ligjin?

Kodheli: Unë kam menduar që këta 1 mijë emra janë të pastër, janë të parë, të riparë. Nuk më ka thënë njeri që shiko zonjë se këto emrat…ose nuk na ka thënë njeri që këto emrat gjysmat e tyre janë xhelatë, sepse duhej të ishte bërë më parë kjo histori.

Tare: Ok deri në fazën që nuk e dinit, por tani që e dini do të ndërmerrni ndonjë hap të tillë, do ti kërkoni tja tërhiqni atë medalie?

Kodheli: Unë, po të më lejohet, sepse nuk është në tagrin tim, por besoj krejt moralisht në emër dhe respekt të moralit të mund të rishikohen, por jo vetëm këto. Janë shumë gjëra për tu rishikuar të cilat u bënë kauza, por nuk u bënë realitet, psh me hapjen e dosjeve, po rishikimin e shumë personazheve, si nga njëra anë edhe nga tjetra. Unë jam për rishikim, dhe nëse rezultojnë ashtu sic në gjykimin e një komisioni tjetër me ekspert që ndoshta bën një vlerësim më të detajuar, jam dakord që ti hiqen medaljet, dekoratat , ti hiqen përfitimet sepse ndonjëherë morali mund të jetë edhe mbi ligjin, por unë ju them se kategoria e parë ka gëzuar dhe e ka përfituar këtë në vitin 94, 95,96 dhe duhej që në atë kohë që të bëhej rivlerësimi i të gjitha figurave që po flasim sot. Jo të merrni këta zotërinj që po flasim sot 20 vjet pension special dhe pastaj të thuhet: Ti ke dashur të dekorosh këtë, kur është dekoruar e gjithë kategoria.

Tare: Statusi është dicka tjetër dhe mesa e shpjeguat ju, e kanë bërë kundërshtarët tuaj politik se ata e kanë qenë në pushtet. Por medalja është dicka onorifike, është gati morale. A mund ti kërkohet zyrtarisht nga ministria që ta kthejnë këtë medalje?

Kodheli: Ok, medalja është onorifike, por medalja është bazuar në një VKM që ka qenë e fokusuar te një kategori. Pra duhet parë kategoria, jo medalja sepse mund të mos i vetmi. Unë nuk e di sepse ka qenë e gjithë kategoria A. Kaq.

Tare: Ok, nuk e dinit, por tani që e dini do të ngrini një grup që të merret me ndryshimin një për një të emrave?

Kodheli: Nuk është në tagrin tim personal, por sigurisht që mund të merremi. Ne do merremi me të gjitha gjërat që të tjerët nuk janë marrë që duhet të ishin marrë. Se dhe ligjin për hapjen e dosjeve ne e bëmë dhe do merremi që ta pastrojmë këtë histori njëherë e përgjithmonë. Unë jam vullnet plotë për të pastruar cdo listë nga e keqja, e cila do anë e qoftë. Jam e ftohetë në këtë drejtim sepse jam kundër dhunës, kundër xhelatëve. Janë me status edhe sot që po flasim. Por e vërteta është kjo. Shpresoj që në të ardhmen shumë të afërt të pastrojmë të gjitha listat nga xhelatët.

Tare: Çfarë do ti thonit atyre që ju kanë akuzuar edhe si forcë politike, por edhe ju si ministre se me këtë dekorime keni bërë…jeni treguar nostalgjikë ndaj këtyre.

Kodheli: Është qesharake, nuk e konsideroj farë këtë.

Tare: Po ta dinit këtë që ka ndodhur tani do ta kishit parë atë listë të emrave?

Kodheli: Kjo është një pyetje dashamirëse dhe unë do të thoja: Po do ta kisha parë. Por nuk ka qenë në tagrin tim, në detyrimin tim sepse ka qenë një listë që ka lindur prej 20 vjetësh dhe nuk ka pasur një pyetje që ti shikojmë njëherë, sepse nuk ka qenë ky qëllimi. Nuk kam unë asnjë instrument për ta bërë këtë gjë sot që flasim. Nuk kam një komision që ka vendosur dhe ka bërë një status tjetër.

Tare: Shprehër vullnetin për një iniciative që mund të merret dhe të bëhet dicka për ti hequr ato medalje?

Kodheli: Jo jo, për të ndryshuar statusin

Tare: Për të ndryshuar statusin fillimisht?

Kodheli: Po sigurisht

Tare: Edhe për të ndryshuar medalje?

Kodheli: Po për rrjedhojë, vjen rrjedhimisht.

Tare: Dakord, do të ketë një iniciativë të tillë?

Kodheli: Pse të mos ketë?!

Tare: Do ta bëni ju?

Kodheli: Pse të mos e bëjmë?!

Tare: Kur do ta inicioni?

Kodheli: Ju intereson koha apo produkti?
    Trimi mirë me shokë shumë!!!!!!

Kunja_01 Maska e Duke_Of_Arberia
    Anëtarësuar
    02-08-2003
    Vendndodhja
    overal, ne levizje.
    Postime
    2,604

Për: Kodheli: Nuk e dinim që po dekoronim hetuesin e At Zef Pllumit!

Druaj se keta e paskan adhuruar me te vertete regjimin e xhaxhit. Perndryshe nuk kishin perse t'i hynin kesaj meseleje e te viheshin ne qender te kritikave te brendshme e te jashtme per disa dhjetera simpatizante te komunizmit!
    Trimi mirë me shokë shumë!!!!!!

i/e regjistruar Maska e SERAFIM DILO
    Anëtarësuar
    06-01-2008
    Postime
    7,752

Për: Kodheli: Nuk e dinim që po dekoronim hetuesin e At Zef Pllumit!

Citim Postuar më parë nga Duke_Of_Arberia Lexo Postimin
    Druaj se keta e paskan adhuruar me te vertete regjimin e xhaxhit. Perndryshe nuk kishin perse t'i hynin kesaj meseleje e te viheshin ne qender te kritikave te brendshme e te jashtme per disa dhjetera simpatizante te komunizmit!

Qe e kane dhe e adhurojne akoma shpirterisht nuk mund te diskutohet. Por shkaktari i vertet eshte xhaxhi tjeter (dhe per kete adhurohet si i dyti mbas xhaxhit Enver),eshte shoku Sali. Eshte ai strumbullari dhe pergjegjesi i ketyre 25 viteve,eshte ai qe pengon hapjen e dosjeve. Te tjeret "shinè" ne lémin qe krijoi Doktori.

Me hapjen e dosjeve nuk do kishim kete 25 vjeçar.Qe tani,eshte vetem fillimi, se duhen akoma dhe tre 25 vjeçare te tjere qe te ndryshohet morali dhe mentaliteti.

11. Anetarët më poshtë kanë falenderuar SERAFIM DILO për postimin:

Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •