Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 3
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,970
    Postimet në Bllog
    22

Banka e Shqipërisë: "Ekonomia shqiptare, më keq se sa parashikimet tona"

Ulet parashikimi, Sejko: Rishikohet rritja ekonomike nga 2.7% në 2.5%

Guvernatori i Bankës së Shqipërisë Gent Sejko deklaroi se pritshmëritë për nivelin e rritjes ekonomike për këtë vit ulen në 2.5% nga 2.7% që ishte rishikimi i fundit . Ky parashkim ul tonet optimiste te qeverise dhe insiticuineve nderkombetare se rritja deri ne fund te vitit do te ishte 2.7%, qe gjithesi ishte parashikur me ulje nga pritshmeria në fillim të vitit me 3%.
    Sejko: Ajo që ne presim dhe parashikojmë është që ne në vitin 2015 do të kemi një rritje ekonomike në nivelin 2.5 pavarësisht se shifrat shpesh herë argument për interpetim ose manipulim, e rëndësishme është që kjo shifër është më e lartë se rritja 2% e vitit 2014.
    Për të nxitur kredidhënien dhe si rrjedhim rritjen ekonomike Banka e Shqiperise uli serish me 0.25 % per qind normen baze të interesit për lekun, duke e çuar atë në minimumin e ri historik të 1.75%. Ky vendim synon të ulë koston e parasë dhe të nxisë investimet në ekonomi.
    Ndërkohë në lidhje me mungesën e ish-guvernatorit Fullani në inagurimin e godinës së Bankës së Shqipërisë Sejko e shpjegoi me një gabim protokollar.
    Sejko: Ky është një gabim i jonë protokollar. Guvernatori Fullani është në një proces që është i pambyllur. Donim të ftonim cdo person jo vetëm Fullanin, pasi procesi të ishte i mbyllur.
    Banka e Shqiperise ul per te dymbedhjeten here normen baze te interest qe nga shtatori i 2011 kur nisi edhe politiken lehtesuese monetare. Uilja e kostos se lekut pritet te shoqerohet me nje reagim te bankave tregtare, te cilat duhet te ulin interesat e kredive dhe depozitave te reja ne lek. Por ajo qe ka ndodhur gjate viteve te fundit, eshte se bankat kane qene konservatiore dhe kane reaguar me menyre te njejanshme, duke ulur me shpejt interesat e depozitave dhe me ngadale ato te kredive.

ORA NEWS

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,970
    Postimet në Bllog
    22

Për: Banka e Shqipërisë: "Ekonomia shqiptare, më keq se sa parashikimet tona"

BSH vendos, Norma bazë e interesit ulet në minimumin historik, zbret në nivelin 1.75%

Banka e Shqiperise ka ulur serish me 0.25 % per qind normen baze te interesit per lekun, duke e cuar ate ne minimumin e ri historik te 1.75%. Ky vendim synon te ule koston e parase dhe te nxise investimet ne ekonomi.
    Kjo eshte hera e 12 qe banka e shqiperise ul normen baze te interest qe nga shtatori i 2011 kur nisi edhe politiken lehtesuese monetare. Ulja e kostos se lekut pritet te shoqerohet me nje reagim te bankave tregtare, te cilat duhet te ulin interesat e kredive dhe depozitave te reja ne lek. Por ajo qe ka ndodhur gjate viteve te fundit, eshte se bankat kane qene konservatore dhe kane reaguar me menyre te njeanshme, duke ulur me shpejt interesat e depozitave dhe me ngadale ato te kredive, me argumentin se ekonomia paraqet risk te larte. Kjo do te thote se nuk perjashtohet mundesia e nje ulje te metejshme e interesit te depozitave, qe aktualisht jane ne minimum historik.
    Duke ulur koston e lekut Banka e Shqiperise synon t’i jape stimul ekonomisë, por kjo mund te rezultoje jo efektive ne kushtet kur kerkesa per kredi eshte e ulet dhe qytetaret dhe bizneset kane ulur konsumin dhe investimet, si pasoje e pasigurive dhe humbjes se besimit te ekonomia.

ORA NEWS

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,970
    Postimet në Bllog
    22

Për: Banka e Shqipërisë: "Ekonomia shqiptare, më keq se sa parashikimet tona"

Raporti për Shqipërinë, BERZH ul pritshmëritë e rritjes ekonomike, nga 2.7% në 2.3% për 2015

Pas Bankës së Shqipërisë, edhe BERZH rishikon në ulje rritjen ekonomike të vendit tonë këtë vit, por sipas një skenari edhe më të zymte. Banka Europiane për Rindertim dhe Zhvillim ka publikuar të dhënat mbi ecurinë e ekonomisë në vendet e rajonit tonë. Sipas BERZH ,ekonomia shqiptare do të rritet këtë vit me vetëm 2.3%, ndërsa vitin e ardhshëm rritja do të përshpejtohet në 3.3%.
    “Shqiperia ka perballuar me sukses impaktin e permbytjeve kete vit, por qeveria po perpiqet te arrije objektivin e dakortesuar me FMN-në. Autoritetet kane rritur perpjekjet per te reduktuar informalitetin ne ekonomi dhe kane hapur keshillin e investimeve ne Prill, i mbeshtetur dhe nga BERZH, i cili duhet te rrise besimin e investitoreve ne periudhe afatmesme”, theksohet ne raportin e bankes europiane për rindërtim dhe zhvillim.
    BERZH vlerëson se Maqedonia është ekonomia e rajonit me rritjen më të shpejtë me 3.5% këtë vit, pasuar nga Mali i Zi me 3%, Bosnje Hercegovina me 2.8%, Kosova me 2% dhe në fund Serbia, me një rritje ekonomike modeste prek 0.5%.
    Parashikimi i BERZH për rritjen e ekonomisë sonë këtë vit është edhe më i zymtë se rishikimi në ulje që bëri një ditë më parë Banka e Shqipërsie, sipas të cilës, ekonomia gjatë 2015-ës do të rritet me vetëm 2.5%.

ORA NEWS

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •