NEse nje musliman do thoshte se Jezusi eshte mashtrues sikurse thojne hebrenjte ne librat etyre kjo do te ishte blafsemi ne Islam.Pra kufer, mohim i Zotit qe zbriti Kuranin.Pasi Zoti e ka nderuar Iesusin(Isain) ne Kuran.
Ne ne fakt pohojme ate qe thote vete Jezusi se bibla eshte mbushur me tradita njerzore dhe jo me mesime hyjnore
Kėshtu ju e keni bėrė tė pavleshme Fjalėn e Perėndisė pėr shkak tė traditės suaj" !.(Mateu 15/6)
Dhe me kot mė adhurojne duke mėsuar doktrina qe janė urdherime nga njerzit(Mateu 15/9)"
Nderkohe shiko cfare thote Pali.
duke qenė dinak ju zura me dredhi.2 korintesave 12 , 16
Keshtu qe gjejeni vete se kush eshte problemi.
Kete e kishe te shpjeguar tek tema "krijimi i Jezusit"
http://www.forumishqiptar.com/thread...=1#post3806108
Por meqe nuk e paske lexuar po ta sjell shpjegimin sepse perpara Jezusit ka pasur dhe te tjere dhe ky eshte kuptimi i vertete qe perpara se te krijohen trupat krijohen shpirtat e njerzve
Fjala e Zotit m'u drejtua, duke mė thėnė:"Para se unė tė tė formoja nė barkun e nėnės sate, tė kam njohur; para se ti tė dilje nga barku i saj, tė kam shenjtėruar dhe tė kam caktuar profet tė kombeve".(Jeremia 1/4-5)
Islami e shpjegon kete shume bukur duke treguar per tre periudhat 40 diteshe te krijimit te embrionit ne trupin e njeriut dhe pastaj dergimin e engjellit qe fut shpirtin ne trupin e foshnjes 4 muajshe.
Po ashtu vargu biblik
Zoti mė zotėroi nė fillim tė rrugės sė tij, pėrpara veprave tė tij mė tė lashta.U vendosa nga amshimi, qė nė krye, para se toka tė ekzistonte. Mė krijuan kur nuk kishte ende humnera, kur nuk kishte burime me ujė tė bollshėm. Mė krijuan para se themelet e maleve tė ishin pėrforcuar, para kodrinave,kur nuk kishte sajuar ende as tokėn, as fushat dhe as plisat e para tė dheut.(Proverbs 8/22-26)
Kete e gjen te shpjeguar ne komentimin e ajetit Kuranor
7:172.
Kur Zoti yt nxori nga kurrizi i bijve tė Ademit pasardhėsit e tyre dhe i bėri tė dėshmojnė kundėr vetes sė tyre, u tha: A nuk jam Unė Zoti juaj? Ata u pėrgjigjėn: Po, dėshmojmė se Ti je. Kėshtu bėri Ai, nė mėnyrė qė ju (o njerėz) tė mos thoni nė Ditėn e Kiametit: Kėtė nuk e kishim ditur.
Per shpjegimin e ketij verseti kliko ketu
http://d1.islamhouse.com/data/sq/ih_...e_Teuhidit.pdf
Edhe kete e kemi shpjeguar ketu "argumenti i katert"
http://www.forumishqiptar.com/thread...=1#post3806112
Megjithate po ta sjell prape
Gjoni 14/ 9-10: "Kush mė ka parė mua, ka parė Atin. Si vallė po thua: Na e trego Atin! 10. A nuk beson se Ati ėshtė me mua dhe unė jam me Atin. Fjalėt qė po ju them nuk I them nga vetja. Ati qė qėndron me mua ėshtė ai qė I bėn veprat." .
Vete Jezusi e shpejgon versetin biblik duke thene se veete Jezusi eshte nje mrekulli dhe veprat e tij nje mrekulli qe tregojne ekzistencen e Zotit.
Eshte sikur te thuash kush ka pare token ka pare Zotin, kush shikon gjithesine ka pare Zotin.Pra eshte shembelltyre simbolike e cila tregon se Zotin nuk e shikoni dot por mund te shikoni shenjat dhe krijimet e Tij qe tregojne per ekzistencen e Tij.
Vete Jezusi e pergenjeshtron shikimin e Zotit ne kete bote
Gjoni 5/ 24 dhe 36-37: . 36.
ato vepra qė bėj unė, dėshmojnė pėr mua, se Ati mė ka dėrguar. 37. Dhe Ati qė mė dėrgoi, Ai vetė ka dėshmuar pėr mua. Ju nuk e keni dėgjuar kurrė zėrin e tij dhe as
nuk e keni parė fytyrėn e tij."
Gjoni 1/ 18: "Askush se pa Perėndinė kurrė
Gjon 4/ 12: "Askush se ka parė ndonjėherė Perėndinė
Pra shikimi i Zotit eshtee i pamundur ne kete bote.Zotin do ta shikojne vetem besimtaret ne parajse pasi atje eshte nje krijim i ri ndryshe nga ky tokesori.
-
Edhe kete e kemi shpjeguar ketu "argumenti i trete"
http://www.forumishqiptar.com/thread...=1#post3806112
Por po ta rijell prape.Shprehja ka kuptim shembelltyre figurativ dhe jo te realte sepse te njejten shprehje Jezusi e perdori dhe per apostujt.
Nderkohe shiko si e shpjegoi vete Jezusi per tiu larguar mentaliteti pagan
21 qė tė gjithė tė jenė njė, ashtu si ti, o Atė, je nė mua dhe unė nė ty; edhe
ata tė jenė njė nė ne, qė bota tė besojė se ti mė ke dėrguar.Gjoni 17
23 Unė jam nė ta dhe ti nė mua, qė tė jenė tė pėrsosur nė unitet dhe qė bota tė njohė qė ti mė ke dėrguar dhe qė i ke dashur, ashtu si mė ke dashur mua.
24 O Atė, unė dua qė atje ku jam unė, tė jenė me mua edhe ata qė mė ke dhėnė, qė ta shohin lavdinė time qė ti mė ke dhėnė, sepse ti mė ke dashur para themelimit tė botės.
Pra uniteti eshte simbolike e besimit dhe jo unitet qenieve se ashtu i bie cdo apostuj qeka dhe Zot pervec apostullit, pastaj na dalin dhe zotrat si zekeria dhe gjon pagezori qe u mbushen me frymen e shenjte e keshtu mentaliteti pagan na ben gjithe njerzit zotra sic besojne panteistet.
Pra Jezusi njeri
Fryma e shenjte behet pellumb
Dhe Fryma e Shenjtė zbriti mbi tė, nė trajtėn trupore si tė pėllumbit .(Luka 3/22)
Atehere nga ndryshojne krishteret me Paganet dhe panteistet?
Edhe kete e kam shpjeguar 100 here.Jezusi ishte nje e vertete profetike, nje udhezim qe te mesonte drejtimin per tek Zoti, ndersa vete Zoti eshte i Verteti.Iku Jezusi dhe tha do te vije Ngushulluesi qe do tju prije ne cdo te vertete.Pra Jezusi eshte vepra Zoti eshte Krijuesi i vepres.Jezusi eshte e verteta, ndersa Zoti eshte I Verteti prej te cilit Krijohet e verteta, udhezohet dhe shkohet me ane te vertetes, dhe ai qe u meson njerzve te verteten me ane te profeteve.
Gjoni 8/ 16,18,: "16. Dhe Ati qė mė dėrgoi. 18. Dhe Ati qė mė ka dėrguar dėshmon pėr mua. 26. Por Ai qė mė ka dėrguar ėshtė
I Vėrtetė
Edhe keto jane keqinterpretime biblike.
Psh Fjala greke e perdorur per Jezusin Zot eshte fjala Kirios por e njejta fjale perdoret dhe per njerzit Zoteri.Pra ne themi Kirios per Zotin por themi dhe kirios per njeriun zoteri.Sikur me thene shqip Zoti, dhe zoti Sali, kur perkthehet bibla ne shqip fjala zoteri perkthehet Zot dhe jo zoteri dhe kjo i humb kuptimin e vertete bibles .Se keshtu eshte kur nuk e ke biblen aramike me te cilen foli Jezusi por ke emertime greke dhe perkthime greke.
Alfa dhe Omega jane emertime greke skane asnje lidhje fare me aramishten qe foli Jezusi.Keshtu qe nuk eshte faji im qe duart njerzore nuk e kane shkruar mire biblen.Biles vete bibla tregon se ai qe shton tek ajo letra apo interperetime te ndryshme do te denohet tek zbulesa permendet kjo.
Merri lexoji shkrimet te gjitha dhe do bindesh per shume ceshtje te tjera.
Krijoni Kontakt