Close
Faqja 10 prej 14 FillimFillim ... 89101112 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 139
    i/e regjistruar Maska e Xhemis
    Anėtarėsuar
    17-11-2003
    Vendndodhja
    Iliri
    Postime
    1,430

Pėr: Profecite Biblike per Islamin dhe Profetin Muhamed a.s

Citim Postuar mė parė nga Jarigas
    13 E kur tė vijė ai ‑ Shpirti i sė Vėrtetės ‑
    Ai do t’ju udhėzojė ta njihni tėrė tė Vėrtetėn.
    Ai s’do tė flasė prej vetvetes,
    por do tė flasė ēka tė dėgjojė
    dhe do t’ju zbulojė tė ardhmen.
    14 Ai do tė mė lėvdojė,
    sepse do tė marrė prej simes
    e do t’ju zbulojė juve.
    15 Gjithēka ka Ati, ėshtė imja.
    Asnje nga ato qe solle nuk deshmon se Jezusi eshte Zot, te gjitha kane kuptime metaforike qe tregon se Jezusi vepron ate qe i thote Zoti.Ke bere nje gabim tjeter se ke sjelle dhe vargjet e Ngushulluesit te cilat flasin per ardhjen e profetit Muhamed a.s.

Shiko si thote bibla
    Ai s’do tė flasė prej vetvetes,
    Nese fryma e shenjte eshte Zoti prej kujt flet nese nuk flet prej vetevetes?

por do tė flasė ēka tė dėgjojė
    Prej kujt do ti degjoje ato qe do te flase? Nese eshte Zot nuk ka nevoje te degjoje prej askujt tjeter.

dhe do t’ju zbulojė tė ardhmen.
    Kjo eshte shenje e profecise se tij.Merr lexo shenjat e kijametit dhe do ta kuptosh shume mire kete verset.Asnje mbas Jezusit nuk i zbuloi te ardhmen .

14 Ai do tė mė lėvdojė,
    Profeti Muhamed e lavderoi Jezusin por dhe me shume se lavderimi.Ai e pastroi ate nga thenien e hebrenjve te cilet dhe sot e kesaj dite e kane te shenuar ne librin e tyre talmudin se Jezusi eshte femije imoraliteti.

Per me shume shiko kete temen

http://www.forumishqiptar.com/thread...per-Jezusin%21

sepse do tė marrė prej simes
    e do t’ju zbulojė juve.
    15 Gjithēka ka Ati, ėshtė imja
    Kjo tregon se versetet e Kuranit qe i jane zbritur profetit Muhamed nuk jane kopjime te bibles por jane shpallje prej Zotit, sepse vete ajo qe solli Jezusi ishte prej shpalljes se Zotit.

13 E kur tė vijė ai ‑ Shpirti i sė Vėrtetės ‑
    Ai do t’ju udhėzojė ta njihni tėrė tė Vėrtetėn.
    Kur Jezusi ishte ne kete jete ai ishte e verteta, mbas ngjitjes se tij ne qiell e verteta erdhi me ane te profetit Muhamed sepse Jezusit ia ndryshuan te verteten njerzit si Pali, Konstandini dhe te tjere.
    Prandaj erdhi Shpirti i se vertetes.Qe tju prije tek e verteta e Zotit, te njejten gje beri dhe Jezusi.Cdo profet i Zotit eshte i vertete ne vetvete dhe nuk genjen sepse ai eshte i shpallur prej Zotit.Kjo eshte e verteta me te cilen nuk ka dyshim Jarigas.
    Celesi i Parajses:Ska hyjni tjeter pervec Zotit, dhe se Jezusi dhe Muhamedi a.s jane profetet e Tij.

i/e regjistruar Maska e Ronierjoni
    Anėtarėsuar
    22-09-2015
    Postime
    148

Fryma e shenjte nuk ka asnje mundesi te jete nje psikopat qe shkruan per menstruacionet e femrave, thirrini mendjes o te shkrete !

i/e regjistruar Maska e Ronierjoni
    Anėtarėsuar
    22-09-2015
    Postime
    148

Jezusi eshtė Zot, ata qe nuk besojne qe Jezusi eshte Zot shpikin fe me shtesa idiote si deshmitaret e Jehovait Mormonėt Myslymanėt, sekti Moon e qindra fe idiote ...

Anėtarėsuar
    17-11-2003
    Vendndodhja
    Iliri
    Postime
    1,430

Pse pali shpalli ringjalljen e Jezusit?

Profecia e Jezusit kundėr Palit.
    “ Mos gjykoni, qė tė mos gjykoheni. Sepse ju do tė gjykoheni sipas gjykimit me tė cilin ju gjykoni; dhe me masėn me tė cilėn ju masni, do t’ju masin tė tjerėt. Pse shikoni lėmishten qė ėshtė nė syrin e vėllait tėnd dhe nuk shikon trarin qė ėshtė nė syrin tėnd? Ose si mund t’i thuash vėllait tėnd: Dale tė tė heq lėmishten nga syri, kur ke njė tra nė syrin tėnd? O hipokrit, hiqe mė parė trarin nga syri yt dhe pastaj shiko qartė pėr tė nxjėrrė lėmishten nga syri i vėllait tėnd.” (Mateu. 7: 1-5)

Pse dhe kujt iu desh pretendimi se Jezusi tė kryqėzohej pėr mėkatet e popullit ?Kush ishte qėllimi i kėtij mendimi.Pse priftėrinjtė farisenj vendosėn qė ta vrasin Jezusin dhe cfarė do tė shpallin mė vonė.Bibla na tregon qartė pėr kėtė qėllim.Atėherė krerėt e priftėrinjve dhe farisenjtė mblodhėn sinedrin dhe thanė: "Ē'tė bėjmė? Ky njeri po bėn shumė shenja. Po ta lėmė tė vazhdojė kėshtu, tė gjithė do tė besojnė nė tė, do tė vijnė Romakėt dhe do tė shkatėrrojnė vendin dhe kombin tonė". Por njė nga ata, Kajafa, qė ishte kryeprifti i atij viti, u tha atyre: "Ju nuk kuptoni asgjė; dhe as nuk e konceptoni se ėshtė e leverdishme pėr ne qė tė vdesė vetėm njė njeri pėr popullin, dhe tė mos humbasė gjithė kombi". Por kėtė ai nuk e tha nga vetja; por, duke qenė kryeprift i atij viti, profetizoi se Jezusi duhej tė vdiste pėr kombin, dhe as nuk e konceptoni se ėshtė e leverdishme pėr ne qė tė vdesė vetėm njė njeri pėr popullin, dhe tė mos humbasė gjithė kombi", por edhe pėr t'i mbledhur nė njė, robtė e Perėndisė qė ishin tė shpėrndarė.Qė nga ajo ditė, pra, ata vendosėn ta vrasin. (Gjon 11/47-53)

20 Por krerėt e priftėrinjve dhe pleqtė ia mbushėn mendjan turmės qė tė kėrkonte Barabėn, dhe Jezusi tė vritej.21 Dhe guvernatori duke vazhduar u tha atyre: "Cilin nga tė dy doni qė t'ju liroj?". Ata thanė: "Barabėn!".22 Pilati u tha atyre: "Ē'tė bėj, pra, me Jezusin, qė quhet Krisht?". Tė gjithė i thanė: "Tė kryqėzohet!".23 Por guvernatori tha: "Po ē'tė keqe ka bėrė?". Mirėpo ata po bėrtisnin edhe mė fort: "Tė kryqėzohet!".24 Atėherė Pilati, duke parė se nuk po arrinte gjė, madje se trazimi po shtohej gjithnjė e mė shumė, mori ujė dhe i lau duart para turmės, duke thėnė: "Unė jam i pafaj pėr gjakun e kėtij tė drejti; mendojeni ju".25 Dhe gjithė populli duke u pėrgjigjur tha: "Le tė jetė gjaku i tij mbi ne dhe mbi fėmijėt tanė!".26 Atėherė ai ua liroi atyre Barabėn; dhe mbasi e fshikulloi Jezusin, ua dorėzoi, qė tė kryqėzohet.(Mateu 27/20-26)E ēuan mė parė te Ana, sepse ishte vjehrri i Kajafės, qė ishte kryeprifti i atij viti. Kajafa ishte ai qė i kishte kėshilluar Judenjtė se ishte e leverdishme qė njė njeri tė vdiste pėr popullin.(Gjoni 18/13-14)Hebrejte nė kohėn e Jezusit ishin tė ndarė nė dy sekte; Saducenje dhe Farisenj.Saducenjte nuk besonin nė ringjalljen ndėrkohe qė Farisejtė besonin nė ringjalljen dhe ditėn e gjykimit tė njerzve.Ja si thotė bibla pėr dallimet e kėtyre dy sekteve.

Pali, pra, duke ditur se njė pjesė ishte nga saducenj dhe tjetra nga farisenj, i thirri sinedrit: ``Vėllezėr, unė jam farise, bir farisenjsh; pėr shkak tė shpresės dhe tė ringjalljes tė sė vdekurve unė po gjykohem``.Sapo tha kėtė, lindi njė grindje ndėrmjet farisenjve dhe saducenjve, dhe kuvendi u pėrēa; sepse saducenjtė thonė se nuk ka ringjallje, as engjėll, as frymė, ndėrsa farisenjtė pohojnė edhe njėrėn dhe tjetrėn.Atėherė u bė njė zhurmė e madhe. Skribėt e palės sė farisenjve u ēuan nė kėmbė dhe protestonin duke thėnė: ``Ne nuk gjejmė asgjė tė keqe te ky njeri; dhe nėse i ka folur njė frymė ose njė engjėll tė mos luftojmė kundėr Perėndisė``.(Veprat e Apostujve 23/6-9)

Pra pėrvec qėllimit tė hebrejve pėr mbledhjen kundėr Jezusit qė tė ishte “e leverdishme pėr ato qė tė vdesė vetėm njė njeri pėr popullin, dhe tė mos humbasė gjithė kombi" sepse ato kishin frikė se “do tė vijnė Romakėt dhe do tė shkatėrrojnė vendin dhe kombin tonė". dhe nė tė njėjtėn kohė tė jepnin njė argument kundėr sektit Saducenj duke i ardhur nė ndihmė pėr kėtė mision kundėr besimit tė saducenjvedhe heqjes sė mallkimit tė tyre Sauli qė mė vonė u quajt Pal. Pali i takonte sektit Farise i cili besonte ne ringjalljen e njeriut.

U rrethpreva tė tetėn ditė, jam nga kombi i Izraelit, nga fisi i Beniaminit, Hebre nga Hebrenj, dhe sipas ligjit farise, sa pėr zellin, pėrndjekės i kishės; pėr sa i pėrket drejtėsisė, qė ėshtė nė ligj, i pa qortueshėm.(Filipianėve 3/5-6)

Sektin Farise Pali e konsideronte si sektin mė tė drejtė dhe ishte fanatik pėr tė.

Ata mė njohin qysh atėherė dhe mund tė dėshmojnė, po deshėn, se kam jetuar si farise, sipas sektit mė tė drejtė tė fesė sonė.(Veprat e apostujve 26/5)

Por unė po tė rrėfej kėtė: sipas Udhės qė ata e quajnė sekt, unė i shėrbej kėshtu Perėndisė sė etėrve, duke u besuar tė gjitha gjėrave qė janė shkruar nė ligjin dhe nė profetėt, duke pasur shpresė nė Perėndinė, tė cilėn edhe kėta e kanė, se do tė ketė njė ringjallje tė tė vdekurve, qoftė tė tė drejtėve, qoftė tė tė padrejtėve.(Veprat 24/14-15)

Cfare ishte ringjallja per kete sekt.Ajo do ndodhte nė kohėn kur i fryhet Syrit dhe njerzit do ringjallen.

42 Kėshtu do tė jetė edhe ringjallja e tė vdekurve; trupi mbillet nė prishje dhe ringjallet nė paprishje.43 Mbillet nė ēnderim dhe ringjallet nė lavdi; mbillet i dobėt dhe ringjallet nė fuqi.44 Mbillet trup natyror dhe ringjallet trup frymėror. Ka trup natyror, ka edhe trup frymėror.52 sa hap e mbyll sytė, nė tingullin e burisė sė fundit; sepse do tė bjerė buria, tė vdekurit do tė ringjallen tė papritshėm dhe ne do tė shndėrrohemi,54 Edhe ky trup qė prishet, kur tė veshė mosprishjen, edhe ky i vdekshėm kur tė veshė pavdekėsinė, atėherė do tė realizohet fjala qė ėshtė shkruar: ``Vdekja u pėrpi nė fitore``.55 O vdekje, ku ėshtė gjėmba jote? O ferr, ku ėshtė fitorja jote?(1 e Korintasve 15/42-55)

Atehere Pali shpiku ringjalljen e Jezusit sepse ky ishte dhe dallimi i sektit te tij nga Saducenjte.Ai kėtė e bėri pėr tė mbrojtur besimin e sektit tė tij Farise nga ai Saduce.

Sepse, po tė ndėrrohet priftėria, domosdo ndėrrohet edhe ligji.,(Hebrejve 7/10)

Por, nė qoftė se predikohet se Krishti u ringjall prej sė vdekurish, si atėherė disa nga ju thonė se nuk ka ringjallje tė tė vdekurve?Nė qoftė se nuk ka ringjallje tė tė vdekurve, as Krishti nuk u ringjall.Por nė qoftė se Krishti nuk ėshtė ringjallur, predikimi ynė ėshtė i kotė dhe i kotė ėshtė edhe besimi juaj.(1 e Korintasve 15/12-14)

Ai thotė se nėse nuk ndiqen mėsimet e tij Skandali i shpifjes pėr kryqin do bieri poshtė.

Kam besim te Perėndia pėr ju, se nuk do tė mendoni ndryshe; por ai qė ju turbullon juve, kushdo qoftė, do tė marrė dėnimin. Sa pėr mua, o vėllezėr, nė qoftė se unė vazhdoj tė predikoj .. , pėrse mė pėrndjekin akoma? Atėherė skandali i kryqit ra poshtė .(Galatasve 5/10-11)Prandaj Palin e mbronin Farisejte

Atėherė u bė njė zhurmė e madhe. Skribėt e palės sė farisenjve u ēuan nė kėmbė dhe protestonin duke thėnė: "Ne nuk gjejmė asgjė tė keqe te ky njeri; dhe nėse i ka folur njė frymė ose njė engjėll tė mos luftojmė kundėr Perėndisė".(Veprat e apostujve 23/9)

Mirėpo nuk ishin farisejtė ato qė Jezusi i shante dhe i mallkonte .

Mjerė ju, o skribė dhe farisenj hipokritė! Sepse ndėrtoni varrezat e profetėve dhe zbukuroni monumentet e tė drejtėve, dhe thoni: "Po tė kishim jetuar nė kohėn e etėrve tanė, nuk do tė kishim bashkėpunuar me ta nė vrasjen e profetėve".Duke folur kėshtu, ju dėshmoni kundėr vetes suaj, se jeni bijtė e atyre qė vranė profetėt.(Mateu 23/29-31)

I tillė ishte dhe Pali i cili kishte vrarė Apostujt e Jezusit dhe hiqej si besimtar.

Unė vetė mendova se ishte detyra ime tė bėj shumė gjėra kundėr emrit tė Jezusit Nazarenas.Dhe kėtė kam bėrė nė Jeruzalem; mbasi kam marrė pushtet nga krerėt e priftėrinjve, futa nė burg shumė shenjtorė dhe, kur i vrisnin, jepja miratimin tim.Dhe shpesh, duke shkuar nga njė sinagogė te tjetra, i kam detyruar tė blasfemojnė dhe, me zemėrim tė madh kundėr tyre, i kam pėrndjekurderi nė qytetet e huaja.[Veprat 26/9-11)

Pali ishte i pari ai qė foli per ringjalljen e Jezusit ndėrkohė qė Jezusi profetioi se do tė rrintė nė tokė i gjallė tri ditė e tri net si Jona nė bark tė peshkut. Ai pėrvec kėsaj shpiku dhe ungjillin e tij.Mos vallė ishte Pali profet? A nuk ishte Pali ai qė vriste apostujt!

Kije parasysh Jezusin, Mesinė dhe shpėtimtarin e premtuar nga pasardhėsit e Davidit. Perendia e ringjalli nga tė vdekurit .Kėshtu thuhet nė lajmin e mire,. tė cilin po e shpall nė ungjillin tim". (Letra e dyte dretuar Timoteut 2/8)

Nderkohe qe ai mashtronte se Jezusi qe i pari i ringjallur nga te vdekurit.

Domethėnė: qė Krishti duhej tė vuante dhe qė, duke qenė i pari i ringjallur prej sė vdekuris, duhej t`i shpallte dritėn popullit ....`.Dhe, ndėrsa Pali i thoshte kėto gjėra nė mbrojtje tė tij, Festi tha me zė tė lartė: ``Pal, ti je tėrbuar; studimet e shumta tė bėnė tė shkallosh"..[Veprat 26/23-24)

Dhe mė tė vėrtetė Pali fliste nė marrėzi sikurse vetėdeklaron ai.

Atė qė po them nė mburrjen e guximit tim, nuk po e them sipas Zotit, por nė marrėzi. Duke qenė se shumė vetė mburren sipas mishit, edhe unė do tė mburrem. Sepse ju qė jeni tė ditur, i duroni lehtė tė marrėt. (2 e Korintasve 11/17-19)

Para Jezusit ishin ringjallur njerez nga Zoti me ane te profeteve si Elia, Lazari qė e ngjalli Jezusi.Pastaj sipas biblės si Jezusi u takua me Moisiun dhe Elian kur kėta ishin tė vdekur.

Dhe ja, iu shfaqėn atyre Moisiu dhe Elia, tė cilėt bisedonin me tė.Atėherė Pjetri, duke marrė fjalėn, i tha Jezusit: "Zotėri, ėshtė mirė qė ne jemi kėtu; po tė duash, do tė ngremė kėtu tri ēadra: njė pėr ty, njė pėr Moisiun dhe njė pėr Elian".(Mateu 17/3-4)

Pali mė vone pėr tė arritur qėllimet e tij krijoi dhe sektin e Nazarenasve dhe u bė kryetari i tyre.

Ne kemi gjetur se ky njeri ėshtė njė murtajė dhe shkakton trazira midis gjithė Judenjve qė janė nė botė dhe ėshtė kryetari i sektit tė Nazarenasve.(Veprat e Apostujve 24/5)

Ky ishte sekt i cili nuk kishte miratimin e apostujve.

Edhe ata i thanė: "Ne nuk kemi marrė asnjė letėr pėr ty nga Judeja, as nuk erdhi ndonjė nga vėllezėrit tė na tregojė ose tė thotė ndonjė tė keqe pėr ty.Por ne dėshirojmė tė dėgjojmė prej teje ē'mendon, sepse pėr kėtė sekt ne dimė se kudo flitet kundra". (Veprat e apostujve 28/21-22)

Pali nuk i ruajti mėsimet e Jezusit por ai, cfarė nuk bėri pėr tė fituar sa mė shumė njerėz pėr sektin e tij.

Sepse, ndonėse jam i liruar nga tė gjithė, e bėra vetėn time shėrbėtor tė tė gjithėve qė tė fitoj sa mė shumė njerėz.Kėshtu e kam bėrė vetėn time Juda me Judenjtė pėr t'i fituar Judenjtė; e kam bėrė veten time si njė qė ėshtė nėn ligj me ata qė janė nėn ligj pėr t'i fituar ata qė janė nėn ligj;me ata qė janė pa ligj e kam bėrė veten time si pa ligj pėr tė fituar ata qė janė pa ligj.E kam bėrė veten time tė dobėt me tė dobėtit, pėr tė fituar tė dobėtit; e kam bėrė veten time gjithēka pėr tė gjithė, qė tė mund tė shpėtoj me ēdo mėnyrė disa njerėz. (1 e Korintasve 9/19-21)

Mė vonė (Sauli) Pali sektin e tij e quajti Krishtėrim nga emrin Krisht pėr tė qenė mė bindės ndaj pasuesve tė Jezusit megjithėse Jezusi asnjėherė nuk e pati emėrtuar fenė e tij krishtėrim.

.. Saulin dhe, si e gjeti, e ēoi nė Antioki. Dhe plot njė vit ata u bashkuan me atė kishė dhe mėsuan njė numėr tė madh njerėzish; dhe, pėr tė parėn herė nė Antioki, dishepujt u quajtėn tė Krishterė. ( Veprat e apostujve 11/25-26)

Atėherė Agripa i tha Palit: "Pėr pak dhe po ma mbush mendjen tė bėhem i krishterė".(Veprat e Apostujve 26/28)

por, nėse dikush vuan si i krishterė, le tė mos ketė turp, por le tė pėrlėvdojė Perėndinė pėr kėtė. (I e Pjetrit 4/16)

Emri krishterė tre herė pėrmendej nė bibėl dhe asnjėherė nga kėto herė nuk ėshtė pėrmendur nga Jezusi.Pėrkundrazi Jezusi njihej si shpallėsi i Paqes.(Shiko temėn “Feja e Jezusit”)

Pali dhe apostujt e tjerė.

Pali nuk ishte apostull i Jezusit ai as nuk e pa ndonjehere atė. Ai perkundrazi ishte pjesėtar ne vrasjet e apostujve te Jezusit dhe fliste kundėr Jezusit.

Unė vetė mendova se ishte detyra ime tė bėj shumė gjėra kundėr emrit tė Jezusit Nazarenas.Dhe kėtė kam bėrė nė Jeruzalem; mbasi kam marrė pushtet nga krerėt e priftėrinjve, futa nė burg shumė shenjtorė dhe, kur i vrisnin, jepja miratimin tim.Dhe shpesh, duke shkuar nga njė sinagogė te tjetra, i kam detyruar tė blasfemojnė dhe, me zemėrim tė madh kundėr tyre, i kam pėrndjekurderi nė qytetet e huaja.[Veprat 26/9-11)

Dhe, si e nxorėn jashtė qytetit, e vranė me gurė. Dėshmitarėt i vunė rrobat e tyre te kėmbėt e njė djaloshi, tė quajtur Saul(Pal). Kėshtu e vranė me gurė Stefanin.(Veprat e apostujve 7/58-59)

Por Sauli e kishte miratuar vrasjen e tij. Nė atė kohė u bė njė pėrndjekje e madhe kundėr kishės qė ishte nė Jeruzalem; dhe tė gjithė u shpėrndanė nėpėr krahinat e Judesė dhe tė Samarisė, me pėrjashtim tė apostujve. Por Sauli po shkatėrronte kishėn: hynte shtėpi mė shtėpi, merrte me vete burra dhe gra dhe i fuste nė burg.(Veprat e apostujve 8/1-3)

Atėherė unė thashė: "O Zot, ata e dinė vetė se unė burgosja dhe rrihja nga njė sinagogė te tjetra ata qė besonin nė ty;kur u derdh gjaku i Stefanit, dėshmorit tėnd, edhe unė isha i pranishėm, e miratoja vdekjen e tij dhe ruaja rrobat e atyre qė e vrisnin. (Veprat e apostujve 22/19-20)

Ndėrkohė qė ai pėrndiqte dhe dishepujt e tjerė.

Ndėrkaq Sauli, duke shfryrė akoma kėrcėnime dhe kėrdi kundėr dishepujve tė Zotit,(Veprat e apostujve 9/1)

Pali gėnjente duke deklaruar se nė atė kohė ishte vetem njė Apostull vėllai i Jezusit Jakobi.Ndėrkohė sipas biblės kishte dhe apostuj si Pjetri etj.

Dhe nuk pashė asnjė nga apostujt e tjerė, pėrveē Jakobit, vėllait tė Jezusit. Dhe nė kėto qė po ju shkruaj, ja, pėrpara Perėndisė, nuk gėnjej.(Galatasve 1/19-20)

A ishte Pali Apostull mbasi kishte bėrė tė gjitha kėto ? Ai nė letrat e tij e emėrtonte pėrherė veten Apostull.

Pali apostull i krishtit (Galatėsve1/1)(Efesianėve 1/1) (Korintėsave 1/1)

Megjithėse tė tjerėt nuk e emėrojnė si apostull, pavarsisht se ai disa herė e quan veten e tij apostull dhe disa herė jo.

A s'jam unė apostull? A s'jam unė i lirė? Po a nuk e pashė Jezu Krishtin, Zotėrinė tonė? A nuk jeni ju vepra ime nė Zotin? Nė qoftė se pėr tė tjerėt nuk jam apostull, sė paku pėr ju unė jam; sepse ju jeni vula e apostullimit tim nė Zotin.( 1 e Korintasve – 9/1-2)

Si arriti nė Jeruzalem, Sauli u pėrpoq tė bashkohej me dishepujt, por tė gjithė kishin frikė nga ai, sepse nuk mund tė besonin se ai ishte dishepull.(Veprat 9/26)

Nė realitet ai nuk ishte apostull i Jezusit sepse apostuj quheshin vetėm ato besimtarė qė e kishin ndjekur atė nė kohėn e tij.

Sepse unė jam mė i vogli i apostujve dhe as nuk jam i denjė tė quhem apostull, sepse e kam pėrndjekur kishėn e Perėndisė. (1 e Korintasve 15/9)

Kurse nė disa versete tė tjera ai e quan veten si apostujt e tjerė.

Unė mendoj se nuk kam qenė aspak mė poshtė nga apostujt mė tė shquar. (2 e Korintasve – 11/5)

Pali kishte kundėrshtime me Apostujt e tjerė pėr shumė cėshtje fetare. Ai arrin deri aty sa e quan Pjetrin Hipokrit dhe shtirės.

Por kur erdhi Pjetri nė Antioki, unė e kundėrshtova nė sy, sepse ishte pėr t`u qortuar. Edhe Judenj tė tjerė shtireshin bashkė me tė(Pjetrin), aq sa edhe Barnaba u tėrhoq nga hipokrizia e tyre. (Galatasve 2/11,13)

Po kėshtu edhe me Barnabėn ai u nda.(Veprat e apostujve 15/38-39)

Po kėshtu Pali kishte konflikt mendimi fetar edhe me Jakobin. Pėrderisa Jakobi kategorikisht tek Letra e tij, kapitulli i dytė vargjet 8-12 e potencon rėndėsinė e mbajtjes sė Ligjit ashtu siē kishte predikuar Jezusi, Pali tek Letra Filipianėve duke folur pėr besimet e tij tė mėhershme si mbajtės i Ligjit i quan ashiqare tė gjitha kėto si ‘njė humbje’ (Filipianėve, 3:8). Pali ishte mjaft i vendosur se veprat e bazuara nė Ligjin e shpallur mė herėt nga Perėndia i Abrahamit, Jakobit, Mojsiut e Jezusit, nuk vlenin asgjė pėr shpėtim. Tek Letra dėrguar Romakėve Pali thotė:

“Ne, pra, konkludojmė se njeriu ėshtė i shfajėsuar nėpėrmjet besimit pa veprat e ligjit.” (Romakėve, 3/28)

Prandaj dhe Jakobi e quan Palin njeri tė kotė se ai e mohon veprat e ligjit.

“Po, a dėshiron tė kuptosh, o njeri i kotė, se besimi pa vepra ėshtė i vdekur?” (Letra e Jakobit, 2/20)

Pali pėr kėtė gjė ishte nė kundėrshtim edhe me mėsimet e Jezusit.

Pali nė kundėrshtim me mėsimet e Jezusit.

Jezusi i urdhėroi hebrejtė tė zbatonin ligjet e Zotit.

Zbatoni, pra, dhe bėni gjithēka t`ju thonė tė zbatoni; por mos bėni si bėjnė ata, sepse thonė, por nuk e bėjnė.(Mateu 23/3)

Dhe ai(Jezusi) tha: ''Pse mė quan tė mirė? Askush nuk ėshtė i mirė, pėrveē njė tė vetmi: Perėndia. Tani nė qoftė se ti don tė hysh nė jetė,zbato urdhėrimet''.(Mateu 19/17)

Ndėrsa Pali bėnte tė kundėrtėn.Ai shpallte teorinė e zgjidhjes nga ligji dhe shfajėsimit me anė tė Jezusit pėr cdo gabim tė kryer nga njerzit.

Por tani jemi zgjidhur nga ligji duke qėnė tė vdekur nga ē`ka na mbante tė lidhur, prandaj shėrbejmė nė risinė e frymės dhe jo nė vjetėrsinė e shkronjės. (Romaket 7/6)

sepse tė gjithė mėkatuan dhe u privuan nga lavdia e Perėndisė, por janė shfajėsuar falas me anė tė hirit tė tij, nėpėrmjet shpengimitqė ėshtė nė Krishtin Jezus.(Romaket 3/21-24)

...por hiri prodhoi shfajėsim nga shumė shkelje (Romakėt 5/16)

Ndėrsa bibla thotė qė secili do gjykohet sipas veprave qė ka kryer.

. Dhe deti i dorėzoi tė vdekurit qė ishin nė tė, dhe vdekja dhe Hadesi dorėzuan tė vdekurit qė ishin nė ta; dhe ata u gjykuan secili sipas veprave tė veta. Pastaj vdekja dhe Hadesi u flakėn nė liqenin e zjarrit. Kjo ėshtė vdekja e dytė. Dhe, nėse ndokush nuk u gjet i shkruar nė librin e jetės, u flak nė liqenin e zjarrit.(Zbulesa 20/11-15)

Sipas Palit edhe Homoseksualėt, idhujtarėt shfaqėsoheshin nėpėrmjet besimit pavarsisht se veprat e tyre binin nė kundėrshtim me ligjet e profetėve. Prandaj nė perėndim ka dhe kisha pėr homoseksualėt, pijanecėt, tranvestitėt, hajdutėt, imoralėt etj.Mjafton qė ato tė besojnė me zemėr se cfarė bėjnė ska rėndėsi shumė pėr Palin dhe priftėrinjtė e krishterė.

A nuk e dini ju se tė padrejtėt nuk do tė trashėgojnė mbretėrinė e Perėndisė? Mos u gėnjeni: as kurvarėt, as idhujtarėt, as shkelėsit e kurorės, as tė zhburrėruarit, as homoseksualėt, as vjedhėsit, as lakmuesit, as pijanecėt, as pėrqeshėsit, as grabitėsit nuk do tė trashėgojnė mbretėrinė e Perėndisė. Dhe tė tillė ishit disa nga ju; por u latė, por u shenjtėruat, por u shfajėsuat nė emėr tė Jezusitdhe me anė tė Frymės sė Perėndisė tonė.(1 e Korintasve 6/9-11)

Vetė Jezusi jo vetėm qė nuk i zgjidhi hebrejtė nga ligjet por ai i kėshillonte ato vazhdimisht pėr zbatimin e tyre.

A nuk jua ka dhėnė Moisiu ligjin? E pra, asnjė nga ju nuk e vė nė praktikė ligjin".(Gjoni 7/19)

Mjerė ju, skribė dhe farisenj hipokritė! Sepse ju llogaritni tė dhjetėn e mėndrės, tė koprės dhe tė barit tė gjumit, dhe lini pas dore gjėrat mė tė rėndėsishme tė ligjit: gjyqin, mėshirėn dhe besimin; kėto gjėra duhet t'i praktikoni pa i lėnė pas dore tė tjerat.(Mateu 23/23)

Pėrvec kėsaj Pali bie nė kundėrshtim me fjalėt e Jezusit edhe pėr shfuqizimin e Dhiatės sė vjetėr.Jezusi u tha se ai nuk erdhi pėr shfuqizim por pėr plotėsim.

Ligji dhe profetėt arrijnė deri nė kohėn e Gjonit; qė atėherė shpallet mbretėria e Perėndisė dhe gjithkush pėrpiqet tė hyjė aty.Por ėshtė mė lehtė qė tė mbarojnė qielli dhe toka, se sa tė bjerė poshtė qoftė edhe njė pikė nga ligji. .(Luka 16/16-17)

``Mos mendoni se unė erdha pėr tė shfuqizuar ligjin ose profetėt; unė nuk erdha pėr t`i shfuqizuar, po pėr t`i plotėsuar.Sepse nė tė vėrtetė ju them: Deri sa qielli dhe toka, tė kalojnė asnjė jotė a asnjė pikė e ligjit nuk do tė kalojnė, para se tė plotėsohet gjithēka.Ai, pra, qė do tė shkelė njė nga kėto urdhėrime mė tė vogla, dhe do t`u ketė mėsuar kėshtu njerėzve, do tė quhet mė i vogli nė mbretėrinė e qiejve; kurse ai qė do t`i vėrė nė praktikė dhe do t`ua mėsojė tė tjerėve, do tė quhet i madh nė mbretėrinė e qiejve.(Mateu 5/17-19)

Ndėrsa Pali i zhvlerėsoi dhe i quajti Dhiatėn e vjetėr tė mangėt.

I cili na bėri tė aftė tė jemi shėrbėtorė tė besėlidhjes sė re, jo tė shkronjės, por tė Frymės, sepse shkronja vret, por Fryma jep jetė. Dhe, nė qoftė se shėrbimi i vdekjes, qė ishte gdhendur me shkronja mbi gurė, qe i lavdishėm aq sa bijtė e Izraelit nuk mund tė vėshtronin me sy fytyrėn e Moisiut, pėr shkak tė lavdisė sė pamjes sė tij, qė duhet tė anullohej, .(2 korintasave 3/6-7)

Po tani Krishti mori njė shėrbesė edhe mė tė shquar, sepse ėshtė ndėrmjetėsi i njė besėlidhjeje mė tė mirė, qė bazohet mbi premtime mė tė mira, sepse, nė qoftė se Besėlidhja e parė do tė qe e patėmetė, nuk do tė qe nevoja tė kėrkohej vend pėr njė tjetėr . Duke thėnė "njė besėlidhje e re", ai e vjetėroi tė parėn; edhe ajo qė vjetrohet dhe plaket ėshtė afėr prishjes.(Hebrenjve 8/6-7,13)

Pėr mohimin qė Pali i bėri ligjit ia kthyen krahėt tė gjithė besimtarėt e Azisė.

“Ti e di se tė gjithė ata qė janė nė Azi mė kthyen krahėt, dhe midis tyre Figeli dhe Hermogeni” (2 Timoteut, 1/15)

Jezusi i mallkoi hebrejtė sepse ato nuk zbatonin ligjin e Zotit

Mos vallė ndonjė nga krerėt ose nga farisenjtė besoi nė tė? Por kjo turmė, qė nuk e njeh ligjin,ėshtė e mallkuar".(Gjoni 7/48-49)

Ndėrsa Pali e quan Jezusin tė Mallkuar pėr ti hequr hebrejve mallkimin e moszbatimit tė ligjit.

Krishti na shpengoi nga mallkimi i ligjit, sepse u be mallkim per ne (duke qene se eshte shkruar: "I mallkuar eshte kushdo qe varet mbi dru") – (Galatasve 3/13)

Dhiata e vjetėr thoshte se ėshtė i mallkuar ai qė nuk zbaton ligjin.

"Mallkuar qoftė ai qė nuk u pėrmbahet fjalėve tė kėtij ligji pėr t'i zbatuar nė praktikė!". Tėrė populli do tė thotė: "Amen".(Ligji i perterire 27/26)

Ndėrsa Pali shpalli zhvlerėsimin e Dhiatės sė vjetėr dhe e hoqi mallkimin qė binte tek hebrejtė pėr cdo shkelje ligji dhe pėr cdo gjak profeti dhe besimtari tė derdhur.

Ai(Jezusi) e zhvlerėsoi dokumentin e urdhėrimeve, qė ishte kundėr nesh dhe ishte kundėrshtar, dhe e hoqi nga mesi duke mbėrthyer nė kryq (Kolosianėve 2/14)

Jezusi predikoi vetėm pėr Israelitėt.

Por ai u pėrgjigj dhe tha: ''Unė nuk jam dėrguar gjetiu, pėrveē te delet e humbura tė shtėpisė sė Izraelit''.[Mateu 15/24]

Kėta janė tė dymbėdhjetėt qė Jezusi i dėrgoi mbasi u dha kėto urdhėra: ''Mos shkoni ndėr paganė dhe mos hyni nė asnjė qytet tė Samaritanėve, por shkoni mė mirė te delet e humbura tė shtėpisė sė Izraelit.[Mateu 10 /5-6]

Kurse Pali e theu kėtė rregull duke shpallur ungjill nė vete pėr paganėt.

Madje, duke parė se mua m'u besua ungjilli pėr tė parrethprerėt(paganėt), sikurse Pjetrit ai pėr tė rrethprerėt,(Galatėsve 2/7)

“Dhe u ngjita sipas njė zbulese dhe u shtjellova atyre ungjillin qė unė po predikoj ndėr johebrenjtė..” (Galatėsve 2/2)

Sepse, ndonėse jam i liruar nga tė gjithė, e bėra vetėn time shėrbėtor tė tė gjithėve qė tė fitoj sa mė shumė njerėz.Kėshtu e kam bėrė vetėn time Juda me Judenjtė pėr t'i fituar Judenjtė; e kam bėrė veten time si njė qė ėshtė nėn ligj me ata qė janė nėn ligj pėr t'i fituar ata qė janė nėn ligj;me ata qė janė pa ligj e kam bėrė veten time si pa ligj pėr tė fituar ata qė janė pa ligj.. (1 e Korintasve 9/19-21)

Po ashtu Pali e hoqi ligjin e rrethprerjes (sunetimit).Prandaj kristianėt e sotėm nuk rrethpriten.

Dikush u thirr kur ishte i parrethprerė? Le tė mos rrethpritet.( 1 e Korintasve 7/18)

Sepse nė Jezu Krishtin, as rrethprerja, as parrethprerja s'kanė ndonjė vlerė, por besimi qė vepron me anė dashurie.(Galatasve 5/6)

Mirėpo kjo ishte ligj fetar pėr tė gjithė profetėt dhe besimtarėt qė e zbatojnė me pėrpikmėri sikurse tė gjithė muslimanėt sot ndėrsa kristianėt katolikė dhe ortodoksė ndjekin mėsimet e Palit dhe nuk rrethpriten duke i pėrngjasuar kėshtu paganėve.

Pastaj Perėndia i tha Abrahamit: "Nga ana jote, ti do ta respektosh besėlidhjen time, ti dhe pasardhėsit e tu, nga njė brez nė tjetrin.Kjo ėshtė besėlidhja ime qė ju do tė respektoni midis meje edhe jush, si dhe pasardhėsve tė tu pas teje: ēdo mashkull qė ndodhet midis jush do tė rrethpritet.Dhe mashkulli i parrethprerė, qė nuk ėshtė rrethprerė nė mishin e prepucit tė tij, do tė hidhet jashtė popullit tė tij, sepse ka shkelur besėlidhjen time".(Zanafilla 17/9-10,14)

Zoti i foli akoma Moisiut, duke thėnė: "Folu kėshtu bijve tė Izraelit: Nė qoftė se njė grua mbetet me barrė dhe lind njė mashkull, do tė jetė e papastėr pėr shtatė ditė, do tė jetė e papastėr si nė ditėt e zakoneve tė saj. Ditėn e tetė do tė rrethpritet mishi i prepucit tė djalit.(Levitiku 12/1,3)

Por Abrahami ishte nėntėdhjetė e nėntė vjeē kur u rrethpre nė mishin e prepucit tė tij. Dhe Ismaeli, biri i tij, ishte trembėdhjetė vjeē kur u rrethpre nė mishin e prepucit tė tij.(Zanafilla 17/24-25)

Pastaj Abrahami e rrethpreu birin e tij Isak kur ishte tetė ditėsh, ashtu siē e kishte urdhėruar Perėndia.(Zanafilla 21/4)

Dhe kur kaluan tė tetė ditėt, pas tė cilave ai duhej rrethprerė, ia vunė emrin Jezus, emėr tė dhėnė nga engjėlli para se ai tė ngjizej nė bark. (Luka 2/21)

Dhe Elizabetės i erdhi koha qė tė lindė dhe tė nxjerrė nė dritė njė djalė.Dhe ndodhi qė tė tetėn ditė erdhėn pėr ta rrethprerė djalin, dhe donin t'ia quanin Zakaria, me emrin e atit tė tij; por e ėma ndėrhyri dhe tha: "Jo, por pėrkundrazi do tė quhet Gjon".(Luka 1/57-60)

Bibla kėshillon dhe thotė se bijtė e Jakobit nuk ua jepnin pėr martesė vajzat tė parrethprerėve.Po kristianėt e sotėm si veprojnė?

dhe u thanė atyre: "Nuk mund ta bėjmė kėtė gjė, domethėnė ta japim motrėn tonė njė njeriu tė parrethprerė, sepse kjo do tė ishte njė turp pėr ne.(Zanafilla 34/14)

Pali gjithashtu shpalli murgėrinė duke deklaruar se ėshtė mė mirė pėr njeriun tė rrijė beqar se tė ketė grua.

1 Tani lidhur me ato qė mė shkruat, mirė ėshtė pėr njeriun tė mos prekė grua. 8 Por tė pamartuarve dhe grave tė veja po u them se pėr ta ėshtė mirė nėse qėndrojnė si unė, 25 Por pėr sa u takon virgjėreshave, s`kam urdhėr nga Zoti, por po jap njė mendim si njeri qė kam fituar mėshirėn e Zotit pėr tė qenė i besueshėm.26 Mendoj se ėshtė mirė pėr njeriun tė jetė kėshtu siē ėshtė,(Pa grua)pėr shkak tė ngushticės sė tanishme. 27 Je i lidhur me njė grua? Mos kėrko tė zgjidhesh. Je i zgjidhur nga gruaja? Mos kėrko grua. 40 Por, sipas gjykimit tim, ajo ėshtė mė e lumtur, po mbeti ashtu; dhe mendoj se edhe unė kam Frymėn e Perėndisė..(1 korintesave 7 )

Pali dhe kryqėzimi.

Pali e konsideroi Jezusin tė mallkuar nė kryq kurse pėr Judėn Iskariotin gėnjeu duke thėnė se ra me kokėposhtė pėr tė mos thėnė i varur sepse i varuri nė atė kohė konsiderohej i mallkuar nga Zoti sikurse thuhet “sepse ai qė rri varur ėshtė i mallkuar nga Perėndia (Ligji pėrtėrirė 21/22-23)Prandaj Luka nxėnėsi i Palit tha se Juda ra me kokė poshtė.

Ai, pra, fitoi njė arė, me shpėrblimin e paudhėsisė, dhe duke rėnė kokėposhtė, plasi nė mes dhe tė gjitha tė brendshmet e tij iu derdhėn.(Veprat 1/18)

Ndėrsa Mateu tregon qartė se Juda u var nė litar.

Dhe ai, mbasi i hodhi siklat prej argjendi nė tempull, u largua dhe shkoi e u var nė litar.(Mateu 27/5)

Pali pėr tė plotėsuar qėllimet e tij do dilte dhe do mallkonte kėdo biles edhe kundra engjėllit.Ai do ta konsideronte tė mallkuar kėdo qė nuk i pėrmbahej ungjillit tė tij.

Por, edhe sikur ne ose njė engjėll i qiellit t'ju predikonte njė ungjill tė ndryshėm nga ai qė ju kemi predikuar, qoftė i mallkuar.Ashtu si e thamė mė pėrpara, po e them pėrsėri: Nė qoftė se dikush ju predikon njė ungjill tjetėr nga ai qė keni marrė, qoftė i mallkuar.(Galatėsve 1/8-9)

Kjo sepse ai ishte xheloz dhe nė atė kohė pėrvec ungjillit tė tij kishte dhe ungjij nga apostujt e vėrtetė tė Jezusit qė sipas tij nuk ishin ungjij tė saktė.

Cuditėm qė kaluat kaq shpejt nga ai qė ju thirri ju me anė tė hirit tė Krishtit,nė njė ungjill tjetėr,i cili nuk ėshtė tjetėr; por ka disa njerėz qė ju turbullojnė dhe qė duan ta shtrėmbėrojnė ungjillin e Krishtit..[Galataseve 1/6-7]

Dhe ai i kėshilloi pasuesit e tij mos ndjekin mėsimet e tė tjerėve por vetėm tė tij.

Pali, apostulli i Jezu Krishtit ... .Ashtu si tė nxita kur u nisa pėr nė Maqedoni, qėndro nė Efes pėr t`u urdhėruar disave tė mos mėsojnė doktrina tė tjera,(Timoteute 1/1,3)

Po kundra tij flet edhe Pjetri nė mynyrė indirekte

Por ka pasur edhe profetė tė rremė midis popullit, ashtu si do tė ketė midis jush mėsues tė rremė, tė cilėt do tė fusin fshehurazi herezi shkatėrruese dhe, duke mohuar Zotėrinė qė i bleu ata, do tė tėrheqin mbi vete njė shkatėrrim tė shpejtė. Dhe shumė vetė do tė ndjekin doktrina shkatėrruese tė tyre dhe pėr shkak tė tyre udha e sė vėrtetės do tė shahet.( Letra e dyte Pjeter 1 /20-21)

Ndėrkohė qė ai me Pjetrin nuk e kishin ungjillin unik pėr tė gjithė njerzit.

Madje, duke parė se mua m'u besua ungjilli pėr tė parrethprerėt, sikurse Pjetrit ai pėr tė rrethprerėt,(Galatėsve 2/7)

Nė ungjillin e Tij ai vendosi dogmėn e ringjalljes pėr tė qenė besimi i tij si Farise mė i pėrhapur se ai Saduce.

Kije parasysh Jezusin, Mesine dhe shpetimtarin e premtuar nga pasardhesit e Davidit. Perendia e ringjalli nga te vdekurit .Keshtu thuhet ne lajmin e mire,. te cilin po e shpall na ungjillin tim". (Letra e dyte dretuar Timoteut 2/8)

Gjithashtu ai filloi tė predikojė qė Jezusi ėshtė Biri i Perėndisė ndėrkohė qė vetė Jezusi kėtė e mohoi dhe se ai ka emrėtuar veten nė bibėl shpesh herė si “Bir i njeriut”

Pastaj shkoi menjehere ne sinagoga dhe predikoi pėr Jezusin si Birin e Perendise".(Veprat e Apostujve 9/20):

Ndėrsa Jezusi i ndaloi njerzit ta emėrtonin ashtu"Shuma veta i liroi nga shpirtarat e keqinj; dhe keta bertiten: "Ti je Biri i Perendise". Por Jezusi i urdheroi rreptesisht tė mos flitninsepse e dinin qe ai ishte Mesia". (Luken 4/41)(tek ungjijtė e tjerė fjala bir i i perėndisė nuk pėrmendet pasi pėrmendet vetėm fjala Krishti Perėndisė. Shiko (Marku 8/29) ,(Luka 9/20-21)

Jezusi predikoi dhe profetizoi se kur njerzit do ta hyjnizonin duhet tiu vinin ndėrmend se ai nuk i bėnte gjėrat vetė por me fuqinė e Zotit.

Ata nuk e kuptuan se ai po u fliste atyre pėr Atin. Atėherė Jezusi u tha atyre: "Kur ta keni lartėsuar Birin e njeriut, atėherė do tė njihni se unė jam, dhe se nuk bėj asgjė prej vetvetes, por i them kėto gjėra ashtu si Ati mė ka mėsuar.Dhe ai qė mė ka dėrguar ėshtė me mua; Ati s'mė ka lėnė vetėm, sepse bėj vazhdimisht gjėrat qė i pėlqejnė".(Gjoni 8/27-29)

Po ashtu bibla na tregon se fjala Zot ėshtė pėrdorur nė vend tė emrit Zotėri dhe jo pėr Krijuesin e qiejve dhe tokės.Maria mendon se ėshtė kopėshtari dhe i thotė Zot po kėshtu priftėrinjtė e emėrtojnė Pilatin Zot.Pra kjo tregon qartė se fjala Zot nė biblė kur i drejtohet njerzve si Jezusit, Pilatit etj ka kuptimin Zotėri dhe jo Perėndi.Jezusi i tha: "O grua, pse po qan? Kė kėrkon?". Ajo, duke menduar se ishte kopshtari, i tha: "Zot, po e pate hequr ti, mė trego ku e vure dhe unė do ta marr".(Gjoni 15/15)Dhe tė nesėrmen, qė ishte mbas ditės sė Pėrgatitjes, krerėt e priftėrinjve dhe farisenjtė u mblodhėn te Pilati, duke thėnė: "Zot, na ra nė mend se ai mashtruesi,...(Mateu 27/62-63)Sikurse thuhet tek Korintėsave.Po a nuk e pashė Jezu Krishtin, Zotėrinė tonė?(1 e Korintėsave 9/1)Shumė gjėra nga ato qė u tha Jezusi nuk u shkruajtėn nė bibėl dhe ato qė u shkruajtėn u ndėrruan mė vonė nga njerzit pėr ta shpallur atė qėllimisht bir tė Zotit kur ai e mohonte kėtė gjė duke emėrtuar veten e tij qindra herė nė biblė si “Bir njeriu”.

Jezusi bėri edhe shumė shenja tė tjera nė prezencėn e dishepujve tė tij, tė cilat nuk janė shkruar nė kėtė libėr. Por kėto gjėra janė shkruar qė ju tė besoni se Jezusi ėshtė Krishti, Biri i Perėndisė dhe qė, duke besuar, ta keni jetėn nė emėr tė tij.(Gjoni 20:30-31)

Gjithashtu Jezusi i ndaloi njerzit ta adhuronin atė por tė besonin vetėm tek Zoti.

Dhe mė kot mė adhurojnė, duke i mėsuar doktrina qė janė urdhėrime nga njerėzit"".(Mateu 15/9)

Dhe, si shkoi pak pėrpara,(Jezusi) ra me fytyrė pėr tokė dhe lutej duke thėnė: "Zoti im, nė qoftė se ėshtė e mundur, largoje prej meje kėtė kupė; megjithatė, jo si dua unė, por si do ti". (Mateu 26-39)

A e pa Pali nė realitet Jezusin si vegim?

Sipas Biblės dy janė versetet qė tregojnė se Pali pati nje vegim tė Jezusit

‘Por ndodhi qė, ndėrsa po udhėtonte dhe po i afrohej Damaskut, befas rreth tij vetėtiu njė dritė nga qielli. Dhe, si u rrėzua pėrtokė, dėgjoi njė zė qė i thoshte: ``Saul, Saul, pėrse mė pėrndjek?``. Dhe ai tha: ``Kush je, Zot?``. Dhe Zoti tha: ``Unė jam Jezusi, qė ti e pėrndjek; ėshtė e rėndė pėr ty tė godasėsh me shkelm kundėr gjembave``... Dhe njerėzit qė udhėtonin me tė ndaluan tė habitur, sepsedėgjonin tingullin e zėrit, por nuk shikonin njeri. (Veprat, 9/3-7)

Ndėssa nė versetin tjetėr thuhet

Dhe mė ndodhi qė, kur isha duke udhėtuar dhe po i afrohesha Damaskut, aty nga mesi i ditės, papritmas njė dritė e madhe nga qielli vetėtiu rreth meje. Dhe unė rashė pėrdhe dhe dėgjova njė zė qė po mė thoshte: "Saul, Saul, pėrse mė pėrndjek?". Dhe unė u pėrgjigja: "Kush je ti, o Zot?" Edhe ai mė tha: "Unė jam Jezus Nazareasi, tė cilin ti e pėrndjek". Edhe ata qė ishin me mua e panė dritėn dhe u trembėn, por nuk dėgjuan zėrin e atij qė mė fliste. (Veprat, 22/6-9)

Nė tė dy versetet tregohet se Pali pa njė dritė tė madhe e cila e rrėzoi pėrtokė dhe se dėgjoi zėrin e njė qėnie qė i tha se jam Jezusi.Ndėrkohė qė tek verseti i parė biblik (Veprat, 9/3-7) thuhet se njerzit qė ishin me Palin “dėgjonin tingullin e zėrit, por nuk shikonin njeri” ndėrsa tek verseti i dytė (Veprat, 22/6-9)thuhet “ata qė ishin me mua e panė dritėn dhe u trembėn, por nuk dėgjuan zėrin e atij qė mė fliste”.Pra versetet kundėrshtojnė njėri tjetrin nė dėgjimin ose jo tė zėrit nė shikimin apo jo tė dritės.Po ashtu thuhet se Pali kaloi nė ekstazė(?) gjatė kėsaj ngjarje.

Dhe ndodhi qė, kur u ktheva nė Jeruzalem dhe isha duke u lutur nė tempull, u rrėmbeva nė ekstazė,(Veprat 22/17)

Kjo ngjarje do tė pėrbėnte kthesėn e Palit nga rruga e tij pėr tu bėrė pastaj kryetar i sektit Nazaretas e mė pas i sektit krishter.Pavarsisht se vegimet janė gjėra mistike ne do shikojmė se cfarė thotė bibla pėr kėtė ngjarje dhe konkretisht si e profetizon Jezusi njerzit qė do tė thojnė se kemi parė Jezusin.
    Celesi i Parajses:Ska hyjni tjeter pervec Zotit, dhe se Jezusi dhe Muhamedi a.s jane profetet e Tij.

Anėtarėsuar
    17-11-2003
    Vendndodhja
    Iliri
    Postime
    1,430

Profecia e Jezusit pėr Palin

1 Tani kur Jezusi doli nga tempulli dhe po largohej, dishepujt e tij iu afruan pėr t'i treguar ndėrtesat e tempullit.2 Por Jezusi u tha atyre: "A nuk i shikoni ju tė gjitha kėto? Nė tė vėrtetė po ju them se kėtu nuk do tė mbetet asnjė gur mbi gur qė nuk do tė rrėnohet".3 Pastaj, kur ai u ul tė rrinte nė malin e Ullinjve, dishepujt e vet iu afruan mėnjanė dhe i thanė: "Na thuaj, kur do tė ndodhin kėto gjėra? Dhe cila do tė jetė shenja e ardhjes sate dhe e mbarimit tė botės?".4 Dhe Jezusi duke u pėrgjigjur u tha atyre: "Ruhuni se mos ju mashtron ndokush!5 Sepse shumė do tė vijnė nė emrin tim, duke thėnė: "Unė jam Krishti" dhe do tė mashtrojnė shumė njėrėz.8 Por tė gjitha kėto gjėra do tė jenė vetėm fillimi i dhembjeve tė lindjes.9 Atėherė do t'ju dorėzojnė nė mundime dhe do t'ju vrasin; dhe tė gjithė kombet do t'ju urrejnė pėr shkak tė emrit tim.10 Atėherė shumė do tė skandalizohen, do ta tradhėtojnė njeri tjetrin dhe do tė urrejnė njeri tjetrin.11 Dhedo tė dalin shumė profetė tė rremė, dhe do tė mashtrojnė shumė njerėz.12 Dhe, duke qenė se paudhėsia do tė shumohet, shumėkujt do t'i ftohet dashuria;13 por ai qė do tė ngulmojė deri nė fund do tė shpėtohet.14 Dhe ky ungjill i mbretėrisė do tė predikohet nė gjithė botėn si njė dėshmi pėr gjithė kombet, dhe atėherė do tė vijė mbarimi".15 "Kur tė shihni, pra, neverinė e shkretimit, qė ėshtė parathėnė nga profeti Danieli, qė ka zėnė vend nė vendin e shenjtė (kush lexon le ta kuptojė)16 atėherė ata qė janė nė Juda, le tė ikin ndėr male.17 Kush ndodhet mbi taracėn e shtėpisė, tė mos zbresė pėr tė marrė diēka nė shtėpinė e vet;18 dhe kush ėshtė ndėr ara, tė mos kthehet pėr tė marrė mantelin e tij.19 Por mjerė gratė shtatzėna dhe ato qė do t'u japin gji fėmijėve nė ato ditė!20 Dhe lutuni qė ikja juaj tė mos ndodhė nė dimėr, as tė shtunėn,21 sepse atėherė do tė ketė njė mundim aq tė madh, sa nuk ka ndodhur kurrė qė nga krijimi i botės e deri mė sot, dhe as nuk do tė ketė mė kurrė!22 Dhe, po tė mos shkurtoheshin ato ditė, asnjė mish nuk do tė shpėtonte; por pėr shkak tė tė zgjedhurve, ato ditė do tė shkurtohen.(Mateu 24)

Nė kėtė pjesė tė profecisė Jezusi flet pėr shkatarrimin e tempullit nė Juruzalem.

“Nė tė vėrtetė po ju them se kėtu nuk do tė mbetet asnjė gur mbi gur qė nuk do tė rrėnohet"(Mateu 24/2)

Ndėrsa dishepujt e tij e pyetėn se ku do tė ndodhė kjo ai u tregoi si shenjė paraprirėse tė saj.

"Ruhuni se mos ju mashtron ndokush!5 Sepse shumė do tė vijnė nė emrin tim, duke thėnė: "Unė jam Krishti" dhe do tė mashtrojnė shumė njėrėz. (Mateu 24/4-5)

Sipas Jezusit kėto do tė ishin shenjat e para tė prishjes sė Tempullit.Kush erdhi me emrin e Jezusit dhe pretendoi se e pa Jezusin para prishjes sė tempullit nga romakėt nė vitin 73.Askush tjetėr pėrvec Palit.Ai pretendoi se ungjillin e tij e kishte marrė nga Jezusi ndėrkohė qė ai vetėm kishte parė njė dritė qė i foli pėr pėrndjekjen dhe jo pėr ungjillin.

Tani, o vėllezėr, po ju vė nė dijeni se ungjilli qė ėshtė shpallur nga unė, nuk ėshtė sipas njeriut sepse unė nuk e kam marrė as e kam mėsuar nga ndonjė njeri, por e kam marrė nėpėrmjet njė zbulese nga Jezu Krishti.(Galatėsve 1/11-12)

Pali emėrohet nė bibėl si Jezu Krishti Vetė.

Dhe ju nuk mė pėrbuzėt aspak dhe s`patėt neveri pėr provėn qė ishte nė mishin tim, por mė pranuat si engjėll Perėndie, si Jezu Krishtin vet.(Galatsve 4/14)

Mė pas j Jezusi profetizoi pėr ardhjen e romakėve ne tempull dhe vrasjen e banorėve.(Pėr mė shumė rreth kėtij verseti shiko tek kapitulli Shenjat e ardhjes sė Jezusit)

"Kur tė shihni, pra, “neverinė e shkretimit”, qė ėshtė parathėnė nga profeti Danieli, qė ka zėnė vend nė vendin e shenjtė (kush lexon le ta kuptojė)16 atėherė ata qė janė nė Juda, le tė ikin ndėr male.(Mateu 24/15)

Jezusi u ndal prapė tek kėto mashtrues tė cilėt do tė ishin rreziku krendencial i mėsimeve tė tij.Ai profetizon se si do tė quhen dhe cfarė do tė bėjnė kėtė profetė dhe krishtėr tė rremė.

, nė qoftė se dikush do t'ju thotė: "Ja, Krishti ėshtė kėtu", ose "ėshtė atje", mos i besoni. Sepse do tė dalin krishtėr tė rremė dhe profetė tė rremė, dhe do tė bėjnė shenja tė mėdha dhe mrrekulli tė tilla aq sa t'i mashtrojnė, po tė ishte e mundur, edhe tė zgjedhurit. Ja, unė ju paralajmėrova. Pra, nė qoftė se ju thonė: "Ja, ėshtė nė shkretėtirė", mos shkoni atje: "Ja, ėshtė nė dhomat e fshehta", mos u besoni.(Mateu 24/23-26)

Sipas verseteve biblike Jezusi i paralajmėron njerzit qė tė kenė kujdes dhe mos i besojnė njerzve tė cilėt do tė thojnė se kanė parė atė nė shkretėtirė.

23 Atėherė nė qoftė se dikush do t'ju thotė: "Ja, Krishti ėshtė kėtu", ose "ėshtė atje", mos i besoni. .(Mateu 24/23)

A ishte Pali ai qė tha se kishte parė Jezusin nė vegim.Pse Jezusi i thotė njerzve qė atyre qė pretendojnė se e kanė parė mos i besojnė? Ndoshta kjo pėr faktin se ai nuk do ti shfaqej nė tė vėrtetė asnjė njeriu dhe se shfaqja mund tė ishtė vepėr e dikujt tjetėr sikurse thuhet tek Ezeikeli.

Kanė pasur vegime tė rreme dhe shortari tė gėnjeshtėrta dhe thonė: "Zoti ka thėnė", ndėrsa Zoti nuk i ka dėrguar. Megjithatė ata shpresojnė qė fjala e tyre tė plotėsohet. A nuk keni pasur vallė vegime tė rreme dhe a nuk keni shqiptuar shortari tė gėnjeshtra? Ju thoni: "Zoti ka thėnė", kurse unė nuk kam folur".Prandaj kėshtu thotė Zoti, Zoti: "Me qenė se keni thėnė gėnjeshtra dhe keni pasur vegime tė gėnjeshtėrta, ja ku jam kundėr jush", thotė Zoti, Zoti."Dora ime do tė jetė kundėr profetėve qė kanė vegime tė rreme dhe shqiptojnė shortari tė gėnjeshtra. Ata nuk do tė marrin pjesė nė kėshillėn e popullit tim, nuk do tė jenė tė shkruar nė rregjistrin e shtėpisė sė Izraelit dhe nuk do tė hyjnė nė vendin e Izraelit; atėherė do tė pranoni qė unė jam Zoti, Zoti.Sepse, po, sepse kanė bėrė popullin tim tė devijojė... (Ezekieli – 13/6-10)

Po kėshtu dhe Jeremia flet pėr ato qė profetizojnė pamje tė rreme.

Zoti mė tha: "Profetėt profetizojnė gėnjeshtra nė emrin tim; unė nuk i kam dėrguar, nuk u kam dhėnė asnjė urdhėr dhe nuk kam folur me ta. Ata ju profetizojnė njė pamje tė rreme, njė parashikim tė kotė dhe mashtrimin e zemrės sė tyre.. (Jeremia 14/14)

Pali deklaroi se ungjilli i tij nuk ėshtė prej njeriut por ishte zbulesė e Jezusit ndėrkohė qė ai pa vetėm njė dritė nga e cila u shushat nė tokė.Si e mėsoi Pali ungjillin nga Jezusi apo nga drita qė pa!?

Tani, o vėllezėr, po ju vė nė dijeni se ungjilli qė ėshtė shpallur nga unė, nuk ėshtė sipas njeriut, sepse unė nuk e kam marrė as e kam mėsuar nga ndonjė njeri, por e kam marrė nėpėrmjet njė zbulese nga Jezu Krishti.(Galatėsve 1/11-12)

Kurse tek letra Timoteut thotė qė ai e ka marrė nga “lajmi i mirė”

Kije parasysh Jezusin, Mesinė dhe shpėtimtarin e premtuar nga pasardhėsit e Davidit. Perendia e ringjalli nga tė vdekurit .Kėshtu thuhet nė lajmin e mire,. tė cilin po e shpall nė ungjillin tim". (Letra e dyte dretuar Timoteut 2/8)

Ndėrkohė nė njė verset tjetėr ai deklaron se ėshtė ungjill i njeriut.

O vėllezėr, po ju flas nė mėnyrėn e njerėzve: nė qoftė se njė besėlidhje ėshtė aprovuar, edhe pse ėshtė besėlidhje njeriu,.. . (Galatasve 3/15)

Kthehemi tek profecia e Jezusit i cili i kėshilloi njerzit qė tė ruhen nga njerzit mashtrues.

Sepse do tė dalin krishtėr tė rremė dhe profetė tė rremė, dhe do tė bėjnė shenja tė mėdha dhe mrrekulli tė tilla aq sa t'i mashtrojnė, po tė ishte e mundur, edhe tė zgjedhurit.25 Ja, unė ju paralajmėrova.(Mateu 24/24)

Kush ishin profetėt rremė dhe mėsuesit e rremė e dalė mbas Jezusit dhe para shkatarrimit tė tempullit nė vitin 73? Nė bibėl pėrmenden disa profetė tė cilėt nuk kishin shpallje hyjnore pėr tu quajtur profetė.

Por nė kishėn e Antiokisė ishin profetė dhe mėsues: Barnaba, Simeoni, i quajtur Niger, Luci nga Kireneas, Manaeni, qė ishte rritur bashkė me Herodin tetrark, dhe Sauli(Pali).(Veprat 13/1)

Fjalėt e Jezusit “do tė dalin krishtėr dhe profetė tė rremė” mund tė interpretohet dhe si njė paralajmėrim pėr ardhjen e antikrishtėve tė vegjėl.Kushdo qė quhet krishtėr i rremė mund tė emėrtohet dhe si antikrisht i vogėl pasi antikrishti i madh do tė paraqitet nė kohėn e ardhjes sė dytė tė Jezusit(pėr mė shumė shiko temėn “Shenjat e ardhjes sė Jezusit”).Pikėrisht njė nga kėto krishtėr tė rremė ishte dhe Pali sipas Gjonit.

Sepse nė botė kanė dalė shumė mashtrues, tė cilėt nuk rrėfejnė se Jezu Krishti ka ardhur nė mish(si njeri); ky ėshtė mashtruesidhe antikrishti. (1 e Gjonit 1/7)

Pra sipas Gjonit ai qė nuk thotė se Jezusi ka ardhur nė mish(si njeri) ėshtė antikrishti.Kėtė e pėrforcon dhe verseti tjetėr.

Shumė tė dashur, mos i besoni ēdo frymė, por i vini nė provė frymėrat pėr tė ditur nėse janė nga Perėndia, sepse shumė profetė tė rremė kanė dalė nė botė.Nga kjo mund tė njihni Frymėn e Perėndisė: ēdo frymė qė rrėfen se Jezu Krishti ka ardhur nė mish, ėshtė nga Perėndia.Dhe ēdo frymė qė nuk rrėfen se Jezu Krishti ka ardhur nė mish, nuk ėshtė nga Perėndia; dhe kjo ėshtė fryma e antikrishtit qė, siē e keni dėgjuar se vjen; dhe tashmė ėshtė nė botė. (1 e Gjonit 4/1-3)

Pra Gjoni nė letrėn e tij flet pėr ardhjen e profetėve tė rremė dhe antikrishtėve tė cilėt njė prej tyre ishte Pali “tashmė ėshtė nė botė” (Shiko dhe Veprat 13/1) dhe se kėtė e pėrforcon dhe verseti se “ēdo frymė qė nuk rrėfen se Jezu Krishti ka ardhur nė mish, nuk ėshtė nga Perėndia; dhe kjo ėshtė fryma e antikrishtit” ose “kanė dalė shumė mashtrues, tė cilėt nuk rrėfejnė se Jezu Krishti ka ardhur nė mish(si njeri); ky ėshtė mashtruesi dhe antikrishti”.

Kush ishte ai qė deklaroi se Jezusi nuk ka ardhur nė mish(si njeri)? Sigurisht ishte Pali nė letrat e tij.

Ruhuni nga qentė, ruhuni nga punėtorėt e kėqij, ruhuni nga tė prerėt. Sepse rrethprerja e vėrtetė jemi ne, qė i shėrbejmė Perėndisė nė Frymė dhe qė mburremi nė Krishtin Jezus pa besuar nė mish, (Filipianėve 3/2-3)

Prandaj tash e tutje ne nuk njohim mė askėnd sipas mishit; po, edhe sikur ta kemi njohur Krishtin sipas mishit, nuk e njohim mė ashtu. (2 e Korintasve 5/16)

Pikėrisht pėr kėtė thotė dhe Gjoni se nė atė kohė ishin shfaqur shumė antikrishtėr

Fėmijė, ėshtė ora e fundit. Dhe, sikurse e dėgjuat, antikrishti duhet tė vijė, dhe tani janė shfaqur shumė antikrishtė;. (1 e Gjonit 2/18)“shumė profetė tė rremė kanė dalė nė botė”.... dhe tashmė ėshtė nė botė.. (1 e Gjonit 4/1-3) “Sepse nė botė kanė dalė shumė mashtrues” (1 e Gjonit 1/7)

Kėto krishtėr tė rremė do tė bėjnė shenja tė mėdha.Edhe pse Pali bėri shenja tė mėdha duke dėbuar demonė e shenja tė tjera nė udhėtimet e tij kjo nuk e bėn atė njeri tė mirė tek Zoti sepse Jezusi thotė.

Ruhuni nga profetėt e rremė, tė cilėt vijnė te ju duke u shtėnė si dele, por pėrbrenda janė ujqėr grabitqarė. (Mateu 7/15)

Pali hiqej si dele.

Sepse, ndonėse jam i liruar nga tė gjithė, e bėra vetėn time shėrbėtor tė tė gjithėve qė tė fitoj sa mė shumė njerėz.Kėshtu e kam bėrė vetėn time Juda me Judenjtė pėr t'i fituar Judenjtė; e kam bėrė veten time si njė qė ėshtė nėn ligj me ata qė janė nėn ligj pėr t'i fituar ata qė janė nėn ligj;me ata qė janė pa ligj e kam bėrė veten time si pa ligj pėr tė fituar ata qė janė pa ligj.E kam bėrė veten time tė dobėt me tė dobėtit, pėr tė fituar tė dobėtit; e kam bėrė veten time gjithēka pėr tė gjithė, qė tė mund tė shpėtoj me ēdo mėnyrė disa njerėz. (1 e Korintasve 9/19-21)

Ndėrkohė qė ishte Ujk grabitqar.

Jezusi i paralajmėron pėr kėto qė tė mos i besojnė edhe nėse tek ato bėjnė shenja dhe mrekulli me tė cilėt mahnisin njerzit.

Do tė dalin krishtėr tė rremė dhe profetė tė rremė, dhe do tė bėjnė shenja tė mėdha dhe mrrekulli tė tilla aq sa t'i mashtrojnė,po tė ishte e mundur, edhe tė zgjedhurit. Ja, unė ju paralajmėrova.(Mateu 24/23-26)

Pikėrisht Pali bėnte mrekulli duke dėbuar demonėt.

Dhe ajo e bėri kėtė shumė ditė me radhė, por Pali, i mėrzitur, u kthye dhe i tha frymės: ``Unė tė urdhėroj nė emėr tė Jezu Krishtit tė dalėsh prej saj``. Dhe fryma doli qė nė atė ēast.(Veprat 16/18)

Mirėpo Jezusi profetizon kundėr tij.

Shumė do tė mė thonė atė ditė: "O Zot, o Zot, a nuk profetizuam ne nė emrin tėnd, a nuk i dėbuam demonėt nė emrin tėnd, a nuk kemi bėrė shumė vepra tė fuqishme nė emrin tėnd?". Dhe atėherė unė do t'u sqaroj atyre: "Unė s'ju kam njohur kurrė; largohuni nga unė, ju tė gjithė, qė keni bėrė paudhėsi".(Mateu 7/15,22-23)

Pra nė profetizimet e Jezusit, Pali gjen vendin e vet dhe po kėshtu dhe nė profetizimet e profetėve tė tjerė pėr mėsuesit e rremė.Vazhdon profecia e Jezusit dhė kėshilla e tij pėr mėsuesit e rremė.

26 Pra, nė qoftė se ju thonė: "Ja, (Jezusi) ėshtė nė shkretėtirė", mos shkoni atje: "Ja,(Jezusi) ėshtė nė dhomat e fshehta", mos u besoni.(Mateu 24/26)

Sipas biblės, Jezusi i kėshillon besimtarėt qė mos i besojnė atyre njerzve qė deklarojnė se kanė parė Jezusin nė shkretėtirė ndėrkohė ishte Pali ai qė i pretendoi se pa njė vegim tė Jezusit nė shkretėtirė kur po kthehej nga Arabia pėr nė Damask.

As nuk u ngjita nė Jeruzalem tek ata qė ishin apostuj pėrpara meje, por shkova nė Arabi dhe u ktheva pėrsėri nė Damask. (Galatasve 1/17)

Po a nuk e pashė Jezu Krishtin, Zotėrinė tonė?(1 e Korintėsave 9/1)

‘Por ndodhi qė, ndėrsa po udhėtonte dhe po i afrohej Damaskut, befas rreth tij vetėtiu njė dritė nga qielli. Dhe, si u rrėzua pėrtokė, dėgjoi njė zė qė i thoshte: ``Saul, Saul, pėrse mė pėrndjek?``. Dhe ai tha: ``Kush je, Zot?``. Dhe Zoti tha: ``Unė jam Jezusi, qė ti e pėrndjek; ėshtė e rėndė pėr ty tė godasėsh me shkelm kundėr gjembave``... Dhe njerėzit qė udhėtonin me tė ndaluan tė habitur, sepse dėgjonin tingullin e zėrit, por nuk shikonin njeri. (Veprat, 9/3-7)

Mirėpo cfarė ishte nė realitet kjo dritė qė pa Pali. A ishte ajo njė vegim i rremė i Jezusit ? A mund tė ishte ajo njė dritė prej ndonjė demoni ose fryme tė Satanait. Meqė Jezusi profetizoi se kush thotė se mė ka parė nė shkretėtirė mos u besoni atėherė kush ishte ai qė e mashtroi Palin.Sipas Palit Satanai shėndėrrohet dhe nė ėngjėll drite.

Tė tillė apostuj tė rremė, janė punėtorė hileqarė, qė shndėrrohen nė apostuj tė Krishtit. Dhe nuk ėshtė pėr t`u ēuditur, sepse Satanai vet shndėrrohet nė engjėll drite.(2 Korintasave 11/13-14)

Nga e dinte Pali se ėngjėlli i satanait shėndėrrohej nė engjėll drite? Pali deklaron se ai dinte edhe se Jezusi ishte ngritur nė tė tretin qiell mirėpo njė ėngjėll i Satanait i sillte me grushta pėr tė mos treguar tė vėrtetėn.

Unė njoh njė njeri nė Krishtin, i cili, para katėrmbėdhjetė vjetėsh (a ishte nė trup, a ishte jashtė trupit, nuk e di; Perėndia e di), u rrėmbye gjer nė tė tretin qiell. Dhe e di se ai njeri (a me trupin ose pa trupin, nuk e di, Perėndia e di), u rrėmbye nė parajsė dhe dėgjoi fjalė tė patregueshme, qė nuk ėshtė e lejuar tė thuhen nga njeri. Pėr atė njeri unė do tė krenohem, por nuk do tė krenohem pėr veten time, veē se pėr dobėsitė e mia. Edhe sikur tė doja tė krenohesha, nuk do tė isha i marrė, sepse do tė flisja tė vėrtetėn; por nuk e bėj kėtė, se mos ndonjė mė ēmon mė tepėr nga ajo qė mė sheh, a mė tepėr nga ajo qė dėgjon nga unė.Dhe, qė tė mos mė rritet mendja pėr shkak tė jashtėzakonshmėrisė sė zbulesave, m'u dha njė gjėmb nė mish, njė engjėll i Satanit, pėr tė mė rėnė me grushta, qė tė mos mbahem me tė madh..(2 Korintėsave 12/2-7)

Pėr kė thoshte Pali “Pėr atė njeri unė do tė krenohem”.!?

Krenohemi nė Krishtin Jezus pa besuar nė mish, (Filipianėve 3/2-3)

Pse thoshte Pali “m'u dha njė gjėmb nė mish, njė engjėll i Satanit, pėr tė mė rėnė me grushta”

Sepse nė vegimin e tij qė pa nė shkretėtirė iu tha nga drita “ ėshtė e rėndė pėr ty tė godasėsh me shkelm kundėr gjembave” (Veprat, 9/6)

‘Por ndodhi qė, ndėrsa po udhėtonte dhe po i afrohej Damaskut, befas rreth tij vetėtiu njė dritė nga qielli. Dhe, si u rrėzua pėrtokė, dėgjoi njė zė qė i thoshte: ``Saul, Saul, pėrse mė pėrndjek?``. Dhe ai tha: ``Kush je, Zot?``. Dhe Zoti tha: ``Unė jam Jezusi, qė ti e pėrndjek;ėshtė e rėndė pėr ty tė godasėsh me shkelm kundėr gjembave``... Dhe njerėzit qė udhėtonin me tė ndaluan tė habitur, sepse dėgjonin tingullin e zėrit, por nuk shikonin njeri. (Veprat, 9/3-7)

Sipas biblės kjo si vepėr ishte mė dėshirėn e Zotit sepse vetėm me dėshirėn e Zotit mund tė terrorizoj njė demon sikurse thuhet nė dhiatėn tjetėr.

Fryma e Zotit ishte larguar nga Sauli dhe njė frym i keq e terrorizonte nga ana e Zotit.Shėrbėtorėt e Saulit i thanė "Ja, njė frym i keq tė shqetėson nga ana e Perėndisė.(1 i Mbretėrve, 16/14-15)

Prandaj kini kujdes se edhe me anė tė Satanait mund tė bėjnė mrekulli

Ardhja e atij tė paudhi do tė bėhet me anė tė veprimit tė Satanit, bashkė me ēudira, shenja dhe mrrekullish tė rreme,dhe nga ēdomashtrim ligėsie pėr ata qė humbin, sepse nuk pranuan ta duan tė vėrtetėn pėr tė qenė tė shpėtuar. E prandaj Perėndia do t'u dėrgojė atyre njė gėnjim qė do t'i bėjė tė gabojnė, qė t'i besojnė gėnjeshtrės,qė tė dėnohen tė gjithė ata qė nuk i besuan sė vėrtetės, por pėrqafuan ligėsinė! (2 e Thesalonikasve 2/9-12)

Kush ishte kjo gėnjeshtėr?

... e ndryshuan tė vėrtetėn e Perėndisė nė gėnjeshtėr dhe adhuruan dhe i shėrbyen krijesės nė vend tė Krijuesit, qė ėshtė i bekuar pėrjetė. Amen.(Romaket 1/25)

Si mund tė besojmė njė njeriu qė goditet me grushta nga njė ėngjėll i Satanait dhe ndėrkohė thotė se ai nuk e thotė dot tė vėrtetėn pasi e di atė qė Jezusi u ngjit nė qiell me trup e me shpirt!Si mund ti besojmė njė njeriu qė zhvlerėsoi mėsimet e besėlidhjes sė vjetėr nė kundėrshtim me mėsimet e Jezusit!Si mund tė besojmė njė njeri qė e hoqi ligjin e mėkatit dhe i shpalli njerzit tė falur vetėm me anė tė besimit pa vepra!Si mund tė besojmė njė njeri qė pėr hirė tė sektit dhe besimit tė tij farise futi risinė e ringjalljes nė bibėl!Si mund ti besojmė ndėrkohė qė ai e pėrziu krishtėrimin me filozofinė Greko-Romake dhe e shpalli Jezusin bir tė Zotit ndėrkohė qė Jezusi ishte vetėm i dėrguar i Zotit dhe “Bir Njeriu”! Si mund ti besojmė njė njeriu kur ai i pėrndoqi apostujt e Jezusit dhe i vrau ato!Si mund ti besojmė njė njeriu qė kurrė nuk e pa Jezusin nė jetėn reale por pretendoi se e pa nė njė vegim drite qė ai e cilėson si ėngjėll tė satanait! Si mund ti besojmė njė njeriu qė sipas Jezusit dhe Gjonit na del Antikrisht! Prandaj Jezusi thotė:

Ja, unė(Jezusi) ju paralajmėrova... mos u besoni.(Mateu 24/23-26)

Pėr shkak se Pali hapi portat e trinitetit duke thėnė “sepse tek ai banon trupėrisht gjithė plotėsia e Hyjnisė” (Kolosianėve 2/9) dhe idhujtarisė (shirkut) duke thėnė “sepse marrėzia e Perėndisė ėshtė mė e ditur se njerėzit dhe dobėsia e Perėndisė mė e fortė se njerėzit”. (1 e Korintasve 1/25) tė cilat i vulosi nė kėshillin e Nikesė, Konstandini dhe priftit Athino duke vendosur kredon e besimit se Jezusi ishte njė njeri i hyjnizuar dhe bir i Zotit ose vetė Zoti. Pali meriton tė futet brenda kėtij verseti biblik. "Nė rast se midis jush del njė profet apo njė ėndėrrimtar dhe ju propozon njė shenjė apo njė mrekulli, dhe shenja apo mrekullia pėr tė cilėn ju foli realizohet dhe ai thotė: "Le tė shkojmė pas perėndive tė tjera qė ti nuk i ke njohur kurrė dhe le t'u shėrbejmė",ti nuk do tė dėgjosh fjalėt e kėtij profeti apo tė kėtij ėndėrrimtari, sepse Zoti, Perėndia juaj, ju vė nė provė pėr tė ditur nė se e doni Zotin, Perėndinė tuaj, me gjithė zemėr dhe me gjithė shpirt.Do tė shkoni pas Zotit, Perėndisė tuaj, do tė keni frikė nga ai, do tė respektoni urdhėrimet e tij, do t'i bindeni zėrit tė tij, do t'i shėrbeni dhe do tė jeni tė lidhur ngushtė me tė. Por ai profet ose ai ėndėrrimtar do tė vritet, sepse ka folur nė mėnyrė qė t'ju largojė nga Zoti, Perėndia juaj, qė ju nxori nga vendi i Egjiptit dhe ju ēliroi nga shtėpia e skllavėrisė, pėr t'ju ēuar jashtė rrugės nė tė cilėn Zoti, Perėndia yt, tė ka urdhėruar tė ecėsh. Nė kėtė mėnyrė do tė shkulėsh tė keqen nga gjiri yt. (Ligji i Pėrtėrirė – 13/1-5)

Prandaj ju kėshilloj kujdesuni nga Pali dhe mėsimet e tij se:

"Ne te vėrtetė do tė paraqiten krishtėr tė rremė dhe profetė te rremė. Ata do tė tregojnė mrekulli te mėdha, aq sa t'i mashtrojne po tė ishte e mundur, edhe te zgjedhurit." (Mateu 24/24)

"Ditėn e gjyqit shumė veta do tė me thonė: 0 zot 0 zot, ne emrin tėnd a nuk profetizuam, a nuk i debuam shpirterat e keqinj, a nuk berne shumė mrekulli?" Dhe atėherė unė do t'u sqaroj atyre: "Unė s'ju kam njohur kurrė; largohuni nga unė, ju tė gjithė, qė keni bėrė paudhėsi". Prandaj, ai qė i dėgjon kėto fjalė tė mia dhe i vė nė praktikė mund tė krahasohet prej meje me njė njeri tė zgjuar(Mateut 7/22-24)

Gjithashtu mbi Palin bie dhe profecia pėr ndryshimin e biblės sepse ai i shtoi biblės tė gjithė letrat e tij drejtuar bashkėsive dhe njerzve tė vendeve tė ndryshme.

Unė i deklaroj kujtdo qė dėgjon fjalėt e profecisė sė kėtij libri, se nėse ndokush do t'i shtojė kėtyre gjėrave, Perėndia do tė dėrgojė mbi tė plagėt e pėrshkruara nė kėtė libėr. Dhe nėse dikush heq nga fjalėt e librit tė kėsaj profecie, Perėndia do t'i heqė pjesėn e tij nga libri i jetės nga qyteti i shenjtė, dhe nga gjėrat qė janė pėrshkruar nė kėtė libėr.(Zbulesa 22/18-19)

Pali i shtoi ungjillit tė gjitha letrat e tij dėrguar bashkėsive dhe qė sot konsiderohen si pjesė e librit tė shenjtė. Po ashtu Pali hoqi prej librit duke shpallur anullimin e Ligjeve tė Moisiut dhe Torės.

Nė kėtė mėnyrė bie poshtė urdhėrimi i mėparshėm, pėr shkak tė dobėsisė dhe tė padobisė sė tij,(Hebrejve 7/18)

Tė njėjtėn gjė si Pali bėri dhe Luka shoku dhe nxėnėsi i tij.

Me mua ėshtė vetėm Lluka; merre Markun dhe sille me vete, sepse e kam shumė tė dobishėm pėr shėrbesė (II Timoteut 4/11)

Marku, Aristarku, Dema dhe Luka, bashkėpunėtorėt e mi, tė bėjnė tė fala.(Filemonit 1/24)

Luka i shtoi nė ungjill Veprat e apostujve dhe shpalli ungjillin e tij duke mos qenė fare prezent nė ngjarjet e Jezusit por duke shkruar mėsimet e Palit.

Mbasi shumė vetė ndėrmorėn tė renditin tregimin e ngjarjeve qė ndodhėn nė mesin tonė, ashtu si na i pėrcollėn ata qė ishin bėrė nga fillimi dėshmitarė okularė dhe shėrbyes tė fjalės, m`u duk e mirė edhe mua, pasi i hetova tė gjitha gjėrat me kujdes qė nga fillimi, tėt`i shkruaj sipas radhės, fort i nderuari Teofil. (Luka 1/1-3)

Edhe Marku i quajtur Gjoni ishte nxėnės i Palit.

Dhe Barnaba dhe Sauli, mbasi e pėrfunduan misionin e tyre, u kthyen nga Jeruzalemi nė Antioki duke e marrė me vete Gjonin, tė mbiquajtur Marku.(Veprat e Apostujve 12/25)

Pra e tėrė doktrina biblikė ėshtė Pavlore(prej Palit).Megjithėse krishtėrimi u ngrit nė mėsimet e Pjetrit shumė versete biblike tė bėjnė tė dyshosh dhe pėr besimin e Pjetrit.

Jezusi dhe Pjetri.

Jezusi e quan Pjetrin nė kohėn e tij njeri besimpakė.

Nė rojėn e katėrt tė natės, Jezusi shkoi drejt tyre, duke ecur mbi det. Dishepujt duke parė atė qė po ecte mbi det, u trembėn dhe thanė: "Eshtė njė fantazmė!". Dhe filluan tė bėrtasin nga frika;por menjėherė Jezusi u foli atyre duke thėnė: "Qetėsohuni; jam unė, mos kini frikė!".Dhe Pjetri, duke u pėrgjigjur tha: "Zot, nėse je ti, mė urdhėro tė vij te ti mbi ujėra".Ai tha: "Eja!". Dhe Pjetri zbriti nga barka dhe eci mbi ujėra, pėr tė shkuar te Jezusi. Por, duke parė erėn e fortė, kishte frikė, dhe duke filluar tė fundosej, bėrtiti duke thėnė: "O Zot, shpėtomė!".Dhe Jezusi ia zgjati menjėherė dorėn, e zuri dhe i tha: "O njeri besimpak, pse dyshove?".(Mateu 14/25-31)

Kur jezusi fliste pėr hyrjen e tė pasurve nė parajsė Pjetri e pyet.

Atėherė Jezusi u tha dishepujve tė vet: "Nė tė vėrtetė ju them se njė i pasur me vėshtirėsi do tė hyjė nė mbretėrinė e qiejve.Dhe po jua pėrsėris: ėshtė mė lehtė tė kalojė deveja nga vrima e gjilpėrės, se sa i pasuri tė hyjė nė mbretėrinė e Perėndisė". Kur i dėgjuan kėto fjalė, dishepujt e vet u habitėn shumė dhe thanė: "Atėherė, kush do tė shpėtojė vallė?".Dhe Jezusi duke pėrqėndruar shikimin mbi ata tha: "Pėr njerėzit kjo ėshtė e pamundur, por pėr Perėndinė ēdo gjė ėshtė e mundur".Atėherė Pjetri iu pėrgjigj duke thėnė: "Ja, ne i lamė tė gjitha dhe tė ndoqėm; ēfarė do tė fitojmė, pra?".(Mateu 19/23-27)

Ndėrsa Jezusi e quan Pjetrin Satan.Si ka mundėsi qė njė profet ta quajė nxėnėsin e tij Satan(Djall).

Atėherė Pjetri e mori mėnjanė dhe nisi ta qortojė duke thėnė: "O Zot, tė shpėtoftė Perėndia; kjo nuk do tė tė ndodhė kurrė". Por ai u kthye dhe i tha Pjetrit: "Shporru prej meje, o Satan! Ti je njė skandal pėr mua, sepse s'ke ndėr mėnd punėt e Perėndisė, por punėt e njerėzve".(Mateu 16/22-23)

Jezusi asnjė nuk pati quajtur Satan pėrvec Pjetrit nė jetėn e tij.

Dhe Simon Pjetri iu pėrgjigj: "Zot, te kush tė shkojmė? Ti ke fjalė jete tė pėrjetshme. Ne kemi besuar dhe kemi njohur se ti je Krishti, ..i Perėndisė tė gjallė". Jezusi u pėrgjigj atyre: "A nuk ju kam zgjedhur unė ju tė dymbėdhjetėt? E njė prej jush ėshtė njė djall"..(Gjoni 6/68-70)

Megjithėse Gjoni 6/70 e komenton kėtė se bėhet fjalė pėr Judėn Iskariotin edhe Mateu pėrdor tė njėjtėn simbolikė pėr Pjetrin.

Dhe ai i tha kėto gjėra haptas. Atėherė Pjetri e mori mėnjanė dhe filloi ta qortojė.Por ai u kthye, shikoi dishepujt e vet dhe e qortoi Pjetrin, duke thėnė: "Largohu nga unė, Satana, se ti nuk ke shqisėn pėr gjėrat e Perėndisė, por pėr gjėrat e njerėzve!".(Marku 8/32-33)

Po ashtu Jezusi profetizoi kundėr Pjetrit pėr Mohimin qė ai do tė bėnte.

Atėherė Pjetri duke u pėrgjigjur i tha: "Edhe sikur tė gjithė tė skandalizohen pėr shkakun tėnd, unė nuk do tė skandalizohem kurrė!".Jezusi i tha: "Nė tė vėrtetė po tė them se pikėrisht kėtė natė, para se tė kėndojė gjeli, ti do tė mė mohosh tri herė".(Mateu 26/33-34)

Por Jezusi tha: "Pjetėr, unė tė them se sot gjeli nuk do tė kėndojė, para se ti tė kesh mohuar tri herė se mė njeh".(Luka 22/34)

Gjoni nė letrėn e tij thotė se kush mohon Jezusin ka mohuar dhe Zotin dhe ai ėshtė antikrisht.

Kush ėshtė gėnjeshtari, veēse ai qė mohon se Jezus ėshtė Krishti? Antikrishti ėshtė ai, qė mohon Atin dhe Birin(njeriut).Kushdo qė mohon Birin(njeriut), s'ka as Atin; kushdo qė njeh Birin (njeriut), ka edhe Atin (1 e Gjonit 2/22-23)

Ja historia e mohimit tė Jezusit nga Pjetri.

Tani Pjetri ndėnji pėrjashta, nė oborr dhe njė shėrbėtore iu afrua duke thėnė: "Edhe ti ishe me Jezusin, Galileasin". Por ai e mohoi pėrpara tė gjithėve, duke thėnė: "Nuk di ē'po thua!".Dhe kur ai po dilte nė hajat, e pa atė njė shėrbėtore tjetėr dhe u tha tė pranishmėve: "Edhe ky ishte me Jezusin, Nazareasin!".Por ai pėrsėri e mohoi me be, duke thėnė: "Unė nuk e njoh atė njeri".Mbas pak edhe tė pranishmit iu afruan dhe i thanė Pjetrit: "Sigurisht, edhe ti je njė nga ata, sepse e folura jote tė tradhton!".Atėherė ai nisi tė mallkojė dhe tė bėjė be, duke thėnė: "Unė nuk e njoh atė njeri". Dhe nė atė ēast kėndoi gjeli. Atėherė Pjetri kujtoi atė qė i kishte thėnė Jezusi: "Para se tė kėndojė gjeli, do tė mė mohosh tri herė". Dhe ai doli pėrjashta dhe qau me hidhėrim.(Mateu 26/69-75)

Anėtarėsuar
    17-11-2003
    Vendndodhja
    Iliri
    Postime
    1,430

Shamia dhe gruaja ne Bibel

Grate te mbajne shamia

5 Edhe ēdo grua, qė lutet ose profetizon kokėzbuluar, turpėron kryet e saj, sepse ėshtė njėlloj sikur tė ishte e rruar.6 Sepse nė qoftė se gruaja nuk mbulohet, le t`ia presin flokėt; por nė qoftė se pėr gruan ėshtė turp tė qethet a tė rruhet, le tė mbulojė kryet.7 Sepse burri nuk duhet tė mbulojė kryet, sepse ėshtė shėmbėllimi dhe lavdia e Perėndisė, kurse gruaja ėshtė lavdia e burrit,8 sepse burri nuk ėshtė nga gruaja, por gruaja nga burri,9 edhe sepse burri nuk u krijua pėr gruan, por gruaja pėr burrin.10 Prandaj gruaja, pėr shkak tė engjėjve, duhet tė ketė njė shenjė pushteti mbi kryet. (Letra e korintesave 1)Nuk duhet te zbulojne lakuriqesine

6 Asnjė nga ju nuk do t`i afrohet ndonjė tė afėrmi nga gjaku pėr tė zbuluar lakuriqėsinė e tij. Unė jam Zoti.7 Nuk do tė zbulosh lakuriqėsinė e atit tėnd apo lakuriqėsinė e nėnės sate; ajo ėshtė nėna jote; nuk do tė zbulosh lakuriqėsinė e saj.8 Nuk do tė zbulosh lakuriqėsinė e gruas sė atit tėnd; ajo ėshtė lakuriqėsia e atit tėnd.9 Nuk do tė zbulosh lakuriqėsinė e motrės sate, bijė e atit tėnd ose bijė e nėnės sate, qoftė e lindur nė shtėpi ose jashtė saj.10 Nuk do tė zbulosh lakuriqėsinė e bijės sė birit tėnd apo tė bijės sė bijės sate, sepse lakuriqėsia e tyre ėshtė vetė lakuriqėsia jote.11 Nuk do tė zbulosh lakuriqėsinė e bijės sė gruas tė atit tėnd, e lindur nga ati yt; ėshtė motra jote; mos zbulo lakuriqėsinė e saj.(Levitiku 18)

Nese gruaja nuk mbulohet burri duhet te uli shikimin

28 Por unė po ju them se kushdo qė shikon njė grua pėr ta dėshiruar, ka shkelur kurorėn me tė nė zemrėn e vet.29 Nė qoftė se syri yt i djathtė tė ēon nė mėkat, hiqe dhe flake larg teje, sepse ėshtė mė mirė pėr ty qė tė humbėsh njė nga gjymtyrėt e tua se sa tė hidhet nė gahenėn(xhehenem) gjithė trupi yt;[Mateu 5 28-29]

3 Zgjidhje biblike

1) Mos shiko femer te huaj.[Mateu 5/28-29]
    2) Mos shfaq lakuriqesine (Levitiku 18/10, 11 ...)
    3)Te vendosi shami ose ti rruhet koka .((Letra e korintesave 1 11/5-10)Mos ti jepet perparesi zbukurimit te jashtem por atij te brendshem
    Gjithashtu dhe ju, gra, nėnshtrojuni burrave tuaj, qė, edhe nėse disa nuk i binden fjalės, tė fitohen pa fjalė, nga sjellja e grave tė tyre,kur tė shohin sjelljen tuaj tė dlirė dhe me frikė.Stolia juaj tė mos jetė e jashtme: gėrshėtimi i flokėve, stolisja me ar ose veshja me rroba tė bukura, por njeriu i fshehur i zemrės, me pastėrtinė qė nuk prishet tė njė shpirti tė butė dhe tė qetė, qė ka vlerė tė madhe pėrpara Pėrėndisė.Sepse kėshtu stoliseshin dikur gratė e shenjta qė shpresonin nė Pėrėndinė, duke iu nėnshtruar burrave tė tyre, ashtu si Sara, qė i bindej Abrahamit duke e quajtur "zot"; bija tė saj ju jeni, nė qoftė se bėni mirė dhe nuk trembeni nga ndonjė frikė. 1 E Pjetrit 3:1-6

Dua, pra, qė burrat tė luten nė ēdo vend, duke ngritur duar tė pastra, pa mėri dhe pa grindje.Nė mėnyrė tė njėjtė dua qė edhe gratė, tė vishen hijshėm, me cipė dhe modesti dhe jo me gėrsheta a me ar, a me margaritarė, a me rroba tė shtrenjta, po me vepra tė mira, si u ka hije grave qė i kushtohen pėrėndishmėri.Gruaja le tė mėsojė nė heshtje dhe me ēdo nėnshtrim.Nuk e lejoj gruan qė tė mėsojė, as tė pėrdori pushtet mbi burrin, por tė rrijė nė heshtje. 1 Timoteut 2:8-11
    Veshja e gruas nuk duhet ti perngjaje burrave5 Gruaja nuk do tė veshė rroba burrash, as burri nuk ka pėr tė veshur rroba grash, sepse kushdo qė bėn gjėra tė tilla neveritet nga Zoti, Perėndia yt.11 Nuk do tė veshėsh rroba tė bėra me njė stof tė pėrzierė leshi dhe liri.12 Nuk do tė vėsh theka nė katėr cepat e mantelit me tė cilin mbulohesh. (Ligji perterire 22)

Anėtarėsuar
    17-11-2003
    Vendndodhja
    Iliri
    Postime
    1,430

Gruaja ne bibel

A e di pse krishteret sduhet te flasin per gruan ne Islam?

Sepse Zoti zbriti nje sure me emrin e Gruas me te nderuar ne Bote.Me emrin e Gruas Merjem, Nenes se Isait(Jezusit) .

42. (Kujto) kur engjėjt thanė: “O Merjeme! Allahu tė ka zgjedhur, tė ka pastruar dhe tė ka parapėlqyer ty mbi tė gjitha gratė e botės.Ali ImranLe te hudhim nje shikim bibles per gruan

Dhunimi i femres ne bibel

“Nėse njė burrė ndodh tė takojė njė virgjėreshė qė s’ėshtė dakord tė martohet (me tė) dhe e pėrdhunon atė e ata zbulohen, ai duhet t’i paguajė babait tė vajzės pesėdhjetė shekele argjendi. Ai duhet tė martohet me vajzėn, sepse ai e ka dhunuar atė. Ai s’mund ta divorcojė atė pėr sa (kohė ai) tė jetė gjallė.” (Deuteronomi 22:28-30)

Martesa e kufizuar e femres

3 Nuk do tė lidhėsh martesė me ta. Nuk do t`u japėsh bijat e tua bijve tė tyre dhe nuk do tė marrėsh bijat e tyre pėr bijtė e tu,4 sepse do t`i largonin bijtė e tu nga unė pėr t`u shėrbyer perėndive tė tjera, dhe zemėrimi i Zotit do tė ndizej kundėr jush dhe do t`ju shkatėrronte menjėherė.(Ligji i Pėrtėrirė 7)

Te luhet topa lufte me femren

23 Kur njė vajzė e virgjėr ėshtė e fejuar, dhe njė burrė e gjen nė qytet dhe bie nė shtrat me tė,24 qė tė dy do t'i ēoni nė portėn e atij qyteti dhe do t'i vritni me gurė, dhe ata do tė vdesin: vajza sepse, ndonėse ishte nė qytet, nuk bėrtiti, dhe burri sepse ka ēnderuar gruan e tė afėrmit tė tij. Kėshtu do ta shkulėsh tė keqen nga gjiri yt. .(Deuteronomy 22)

Paga e pajes apo e prostuticionit?

16Nė qoftė se dikush mashtron njė vajzė ende tė pafejuar dhe bie nė shtrat me tė, duhet tė paguajė pėr pajėn e saj dhe ta marrė pėr grua.17Nė qoftė se ati refuzon prerazi t'ia japė, ai do tė paguajė shumėn e kėrkuar pėr pajėn e vajzave tė virgjėra.Exodus 22

Burri eshte mbi femren dhe lirite e saj

13Bashkėshorti mund tė konfirmojė dhe tė anulojė ēfarėdo kushti dheēfarėdo betimi qė lidh gruan e tij, qė synon ta mundojė personin e saj.numrat 30

Rrobat e gruas

5Gruaja nuk do tė veshė rroba burrash, as burri nuk ka pėr tė veshur rroba grash, sepse kushdo qė bėn gjėra tė tilla neveritet nga Zoti, Perėndia yt.ligji perterire 22

Vajza e priftit duhet te jete e virgjer

9Nė rast se bija e njė prifti humb nderin duke u bėrė kurvė, ajo turpėron tė atin: ajo do tė digjet me zjarr.Levitiku 21

Gruaja sduhet te kapi me dore veglat e burrit tjeter

11Nė rast se dy burra kanė njė grindje midis tyre, dhe gruaja e njeritafrohet pėr tė liruar tė shoqin nga duart e atij qė e rreh, shtrin dorėn dhe e kap nga organet gjenitale, asaj do t'i pritet dora;12syri yt nuk do tė ketė mėshirė pėr tė.ligji 25

Kunaten e marton vllai i burrit, ska asnje mundesi zgjedhje

5Nė rast se disa vėllezėr banojnėbashkė dhe njeri prej tyre vdes pa lėnė fėmijė, gruaja e tė ndjerit nuk do tė martohet me njė tė huaj jashtė familjes; i kunati do tė hyjė tek ajo dhe do ta marrė dhe i parėlinduri qė ajo do tė lindė do tė marrė emrin e vėllait tė vdekur, me qėllim qė emri i tij tė mos fshihet nė Izrael.Ligji 25

Kurse ketu matane thote ndryshe

21Nė qoftė se dikush merr gruan e vėllait tė tij, kjo ėshtė njė gjė e papastėr; ai ka zbuluar lakuriqėsinė e vėllait tė tij; nuk do tė kenė fėmijė.Levitiku 20

Po u be burri xheloz e ha gruaja denimin

29Ky ėshtė ligji pėr xhelozinė,nė rastin kur gruaja, duke qenė e martuar me njė burrė, merr rrugė tė keqe dhe fėlliqet,30ose nė rastin kur ndjenja e xhelozisė e zė njė burrė dhe ky bėhet xhelozpėr gruan e tij; ai do ta paraqesė gruan e tij para Zotit dhe prifti do tė zbatojė me tė plotėsisht kėtė ligj.31Bashkėshorti nuk do tė ketė asnjė faj, por e shoqja do tėmarrė dėnimin e paudhėsisė sė saj".numrat 5

Gruaja dhe Kafsha

16Nė rast se njė grua i afrohet njė kafshe pėr t'u bashkuar me tė, do tė vrasėsh gruan dhe kafshėn; do tė dėnohen pa tjetėr me vdekje; gjaku i tyre do tė bjerė mbi ta.Levitiku 20

Gruaja duhet te shpalose cercafin e virgjerise ne popull

13Nė qoftė se njė burrė martohet me njė grua, hyn tek ajo dhe pastaj fillon ta urrejė,14dhe e padit pėr gjėra tė turpshme dhe i nxjerr njė nam tė keq, duke thėnė: "Mora kėtė grua, por kur iu afrova nuk gjeta tek ajo shenjat e virgjėrisė",15babai dhe nėna e sė resė do tė marrin shenjat e virgjėrisė sė saj dhe do t'ua tregojnė pleqve tė qytetit, te porta;16dhe babai i sė resė do t'u thotė pleqve: "Unė ia dhashė time bijė pėr grua kėtij burri, por ai filloi ta urrejė,17dhe tani e akuzon pėr gjėra tė turpshme, duke thėnė: Nukgjeta tek jote bijė shenjat e virgjėrisė; por kėto janė shenjat e virgjėrisė tė bijės sime". Dhe do tė shpalosin ēarēafin pėrpara pleqve tė qytetit.Ligji 22

Gruaja ne bibel me prove

10Kur tė shkosh nė luftė kundėr armiqve tė tu dhe Zoti, Perėndia yt, tė t'i japė nė dorė dhe ti t'i zėsh robėr,11nė rast se sheh midis robėrve njė grua tė pashme dhe tė pėlqen aq sa tė duash ta bėsh bashkėshorten tėnde,12do ta ēosh nė shtėpinė tėnde, dhe ajo do tė rruajė kokėn dhe do tė presė thonjtė,13do tė heqė rrobat e robinjės, do tė banojė nė shtėpinė tėnde dhe do tė mbajė zi njė muaj tė tėrė pėr tė atin dhe pėr tė ėmėn, pastaj ti do tė hysh te ajo dhe do tė jesh bashkėshorti i saj dhe ajo do tė jetė bashkėshortja jote.14 Nė qoftė se mė vonė nuk tė pėlqen mė, do ta lėsh tė shkojė ku tė dojė, por nuk mund ta shesėsh pėr para as ta trajtosh si skllave, sepse ti e ke poshtėruar.Ligji 21

Burri duhet ta qethe gruan po sdesh te mbulohet

5 Edhe ēdo grua, qė lutet ose profetizon kokėzbuluar, turpėron kryet e saj, sepse ėshtė njėlloj sikur tė ishte e rruar.6 Sepse nė qoftė se gruaja nuk mbulohet, le t`ia presin flokėt; por nė qoftė se pėr gruan ėshtė turp tė qethet a tė rruhet, le tė mbulojė kryet.7 Sepse burri nuk duhet tė mbulojė kryet, sepse ėshtė shėmbėllimi dhe lavdia e Perėndisė, kurse gruaja ėshtė lavdia e burrit,8 sepse burri nuk ėshtė nga gruaja, por gruaja nga burri,9 edhe sepse burri nuk u krijua pėr gruan, por gruaja pėr burrin.10 Prandaj gruaja, pėr shkak tė engjėjve, duhet tė ketė njė shenjė pushteti mbi kryet. (Letra e korintesave 1)

Grate sduhet te jene pijanece edhe nese prifti ua jep ne kishe

13 Engjėlli i Zotit iu pėrgjegj Manoahut: "Gruaja duhet tė ketė kujdes pėr tė gjitha ato qė i thashė.

14 Tė mos hajė asnjė nga prodhimet e rrushit, tė mos pijė verė a pije dehėse, dhe tė mos hajė asnjė gjė tė papastėr; tė ketė parasysh tė gjitha porositė qė i kam urdhėruar"..(Gjyqtarėt - Kapitulli 13)

Gruaja robereshe e luftes qe ka qene martuar duhet te vritet

15Moisiu u tha atyre: "Keni lėnė gjallė tė gjitha gratė? Tė nxitura nga Balaami, ato i shtynė bijtė e Izraelit tė mėkatojnė kundėr Zotit, nė ngjarjen e Peorit, kur shpėrtheu fatkeqėsia nė asamblenė e Zotit. 17 Prandaj vrisni ēdo mashkull nga fėmijėt dhe vrisni ēdo grua qė ka marrėdhėnie seksuale me njė burrė, 18 por ruajini tė gjalla pėr vete tė gjitha vajzat qė nuk kanė pasur marrėdhėnie seksuale me burra numrat 31

Gruaja duhet te blihet

10 Gjithashtu bleva pėr grua Ruthin, Moabiten, bashkėshorten e Mahlonit

13 Kėshtu Boazi e mori Ruthin, qė u bė bashkėshortja e tij. Ai hyri tek ajo dhe Zoti i dha mundėsinė tė lindė, dhe ajo lindi njė djalė.Ruth 4

Gruaja, Lehonia dhe menstruacionet

18Nė rast se dikush bie nė shtrat me njė grua gjatė kohės sė zakoneve tė saj dhe zbulon lakuriqėsinė e saj, ai ka zbuluar fluksin e saj dhe ajo ka zbuluar fluksin e gjakut tė vet; qė tė dy do tė shfarosen nė mes tė popullit tė tyre.Levitiku 20

2"Folu kėshtu bijve tė Izraelit: Nė qoftė se njė grua mbetet me barrė dhe lind njė mashkull, do tė jetė e papastėr pėr shtatė ditė, do tė jetė e papastėr si nė ditėt e zakoneve tė saj.3Ditėn e tetė do tė rrethpritet mishi i prepucit tė djalit.4Pastaj ajo do tė rrijė akoma tridhjetė e tre ditėpėr tė pastruar gjakun e saj; nuk do tė prekė asnjė send tė shenjtė dhe nuk do tė hyjė nė shenjtėroren, deri sa tė plotėsohen ditėt e pastrimit tė saj.5Por nė rast se lind njė vajzė, ajo do tė jetė e papastėr dy javė si nė kohėn e zakoneve tė saj; dhe do tė rrijė gjashtėdhjetė ditė pėr t'u pastruar nga gjaku.6Kur tė plotėsohen ditėt e pastrimit tė saj, pavarėsisht nė se ėshtė fjala pėr njė djalė apo vajzė, do t'i ēojė priftit, nė hyrje tė ēadrės sė mbledhjes, njė qengj motak si olokaust dhe njė pėllumb tė ri o njė turtull, si flijim pėr mėkatin.7Pastaj prifti do t'i ofrojė para Zotit dhe do tė bėjė shlyerjenpėr tė; dhe ajo do tė jetė pastruar nga rrjedha e gjakut tė saj. Ky ėshtė ligji pėr gruan qė lind njė mashkull apo njė femėr. Levitiku 12

16Nė rast se njė njeri ka njė lėshim fare, ai do tė lajė tėrė trupin e tij nė ujė, dhe do tė jetė i papastėr deri nė mbrėmje.17Ēdo rrobė dhe ēdo lėkurė mbi tė cilat ka farė do tė lahet me ujė, dhe do tė jetė e papastėr deri nė mbrėmje.18Nė rast se njė burrė bie nė shtrat me njė grua dhe ka njė lėshimfare, do tė lahen qė tė dy me ujė dhe do tė jenė tė papastėr deri nė mbrėmje.19Nė qoftė se njė grua ka njė fluks nė trupin e saj, dhe ky ėshtė njė fluks gjaku, papastėrtia e saj do tė zgjasė shtatė ditė; kushdo qė e prek atė do tė jetė i papastėr deri nė mbrėmje.20Ēfarėdo gjė mbi tė cilėn ajo shtrihet gjatė papastėrtisė sė saj, do tė jetėe papastėr; ēfarėdo gjė mbi tė cilėn ulet, do tė jetė e papastėr.21Kushdo qė prek shtratin e saj do tė lajė rrobat e tij dhe do tė lahet nė ujė, dhe do tė jetė i papastėr deri nė mbrėmje.22Kushdo qė prek ēfarėdo gjė mbi tė cilėn ajo ėshtė ulur, do tėlajė rrobat e tij dhe do tė lahet nė ujė; do tė jetė i papastėr deri nė mbrėmje.23Kur ajo ėshtė ulur mbi shtrat ose mbi ēfarėdo gjė tjetėr, kur dikush e prek atė do tė jetė i papastėr deri nė mbrėmje.24Nė rast se njė burrė bie nė shtrat me tė, papastėrtiae saj kalon mbi tė dhe ai do tė jetė i papastėr pėr shtatė ditė; dhe ēdo shtrat mbi tė cilin ai shtrihet, do tė jetė i papastėr.25Nė qoftė se njė grua ka njė fluks gjaku prejdisa ditėsh jashtė kohės sė papastėrtisė sė zakoneve, ose fluksi vazhdon tej kohės sė duhur, ajo do tė jetė e papastėr pėr gjithė ditėt e fluksit tė papastėr, ashtu si ėshtė nė ditėt e papastėrtisė sė saj tė zakoneve.26Ēdo shtrat mbi tė cilin shtrihet gjatė ditėve tė fluksit tė saj, do tė jetė pėr tė si shtrati i zakoneve tė saj; dhe ēdo gjė mbi tė cilėn ajo ulet do tė ketė po atė papastėrti tė zakoneve tė saj.27Kushdo qė prek kėto gjėra do tė jetė i papastėr; do tė lajė rrobat e tij dhe do tė lahet nė ujė; do tė jetė i papastėr deri nė mbrėmje.28Por pas pastrimit tė saj nga fluksi, do tė numėrojėshtatė ditė, dhe pastaj do tė jetė e pastėr.levitiku 15

Gruaja Plot Vuajtje dhe duhet ti nenshtrohet burrit

16 Gruas i tha: "Unė do tė shumėzoj nė masė tė madhe vuajtjet e tua dhe barrėt e tua;me vuajtje do tė lindėsh fėmijė; dėshirat e tua do tė drejtohen ndaj burrit tėnd dhe ai do tė sundojė mbi ty"zanafilla 3

Gruaja nuk duhet te shihet

28 Por unė po ju them se kushdo qė shikon njė grua pėr ta dėshiruar, ka shkelur kurorėn me tė nė zemrėn e vet.29 Nė qoftė se syri yt i djathtė tė ēon nė mėkat, hiqe dhe flake larg teje, sepse ėshtė mė mirė pėr ty qė tė humbėsh njė nga gjymtyrėt e tua se sa tė hidhet nė Gehenėn gjithė trupi yt;[Mateu 5 28-29]

Gruaja ti nenshtrohet Burrit ..... kujdes veshjen

Gjithashtu dhe ju, gra, nėnshtrojuni burrave tuaj, qė, edhe nėse disa nuk i binden fjalės, tė fitohen pa fjalė, nga sjellja e grave tė tyre,kur tė shohin sjelljen tuaj tė dlirė dhe me frikė.Stolia juaj tė mos jetė e jashtme: gėrshėtimi i flokėve, stolisja me ar ose veshja me rroba tė bukura, por njeriu i fshehur i zemrės, me pastėrtinė qė nuk prishet tė njė shpirti tė butė dhe tė qetė, qė ka vlerė tė madhe pėrpara Pėrėndisė.Sepse kėshtu stoliseshin dikur gratė e shenjta qė shpresonin nė Pėrėndinė, duke iu nėnshtruar burrave tė tyre, ashtu si Sara, qė i bindej Abrahamit duke e quajtur "zot"; bija tė saj ju jeni, nė qoftė se bėni mirė dhe nuk trembeni nga ndonjė frikė. 1 E Pjetrit 3:1-6

Gruaja te rrije ne heshtje ...kujdes veshjen

Dua, pra, qė burrat tė luten nė ēdo vend, duke ngritur duar tė pastra, pa mėri dhe pa grindje.Nė mėnyrė tė njėjtė dua qė edhe gratė, tė vishen hijshėm, me cipė dhe modesti dhe jo me gėrsheta a me ar, a me margaritarė, a me rroba tė shtrenjta, po me vepra tė mira, si u ka hije grave qė i kushtohen pėrėndishmėri.Gruaja le tė mėsojė nė heshtje dhe me ēdo nėnshtrim.Nuk e lejoj gruan qė tė mėsojė, as tė pėrdori pushtet mbi burrin, por tė rrijė nė heshtje. 1 Timoteut 2:8-11

Heshtja e gruas

34Gratė tuaja tė heshtin nė kishė, sepse nuk u lejohet tė flasin, por duhet tė nėnshtrohen, sikurse thotė edhe ligji.35Dhe nė qoftė se duan tė mėsojnė ndonjė gjė, le tė pyesin burrat e tyre nė shtėpi, sepse ėshtė e turpshme pėr gratė tė flasin nė kishė.I Korintesave 14

Gruaja te mos veshe pantallona, .....por duhet te mbulohet

5 Gruaja nuk do tė veshė rroba burrash, as burri nuk ka pėr tė veshur rroba grash, sepse kushdo qė bėn gjėra tė tilla neveritet nga Zoti, Perėndia yt.11 Nuk do tė veshėsh rroba tė bėra me njė stof tė pėrzierė leshi dhe liri.12 Nuk do tė vėsh theka nė katėr cepat e mantelit me tė cilin mbulohesh. (Ligji perterire 22)

Krijimi Gruas

20 Dhe njeriu u vuri emra tėrė bagėtisė, zogjve tė qiellit dhe ēdo kafshe tė fushave; por pėr njeriun nuk u gjend asnjė ndihmė e pėrshtatshme pėr tė.

21 Atėherė Zoti Perėndi e futi nė njė gjumė tė thellė njeriun, tė cilin e zuri gjumi; dhe mori njė nga brinjėt e tij dhe e mbylli mishin nė atė vend.

22 Pastaj Zoti Perėndi me brinjėn qė i kishte hequr njeriut formoi njė grua dhe e ēoi te njeriu. Perparesite ne Krijim

Zanafilla,2:20,21,229 edhe sepse burri nuk u krijua pėr gruan, por gruaja pėr burrin.

Gruaja e ka fajin sipas bibles

1Korintasit,11:914 Dhe nuk u gėnjye Adami, por gruaja u gėnjye dhe ra nė shkelje.

Po ajo qe eshte sterile?

15 Megjithatė ajo do tė shpėtohet duke lindur fėmijė, nė qoftė se do tė qėndrojnė nė besim, nė dashuri dhe nė shenjtėrim me modesti.
    Gruaja e Bukur ...

1Timoteu,2/14,22 Si njė unazė ari nė feēkėn e njė derri, kėshtu ėshtė njė grua e bukur qė nuk ka mend.Fjalet e urta,11/2211 Po mos i prano vejushat mė tė reja, sepse, duke u dhėnė pas dėshirave tė tyre, ngrihen kundėr Krishtit, duan tė martohen,

12 duke tėrhequr mbi vete njė dėnim, sepse kanė shkelur besimin e parė.

13 Madje ato mėsojnė tė jenė pėrtace duke shkuar shtėpi mė shtėpi, edhe jo vetėm pėrtace, por edhe llafazane dhe kureshtare duke folur pėr gjėra tė kota.Pse quhet grua?

Timoteu(1),4/11-1322 Pastaj Zoti Perėndi me brinjėn qė i kishte hequr njeriut formoi njė grua dhe e ēoi te njeriu.

23 Dhe njeriu tha: "Kjo sė fundi ėshtė kocka e kockave tė mia dhe mishi i mishit tim. Ajo do tė quhet grua sepse ėshtė nxjerrė nga burri".

24 Pėr kėtė arsye njeriu do tė braktisė babanė dhe nėnėn e tij dhe do tė bashkohet me gruan e tij, dhe do tė jenė njė mish i vetėm.

Zanafilla 2/22-247 Atėherė Nathani i tha Davidit: "Ti je ai njeri! Kėshtu thotė Zoti, Perėndia i Izraelit: "Unė tė kam vajosur mbret tė Izraelit dhe tė kam ēliruar nga duart e Saulit.

8 Tė kam dhėnė shtėpinė e zotėrisė sate, tė kam vėnė nė krahėt e tua gratė e zotėrisė tėnd dhe tė kam dhėnė shtėpinė e Izraelit dhe tė Judės; dhe nė qoftė se kjo ishte shumė pak, unė do tė tė kisha dhėnė shumė gjėra tė tjera.

Te qethet nese smbulohet

2Samueli,12/7,86 Sepse nė qoftė se gruaja nuk mbulohet, le t`ia presin flokėt; por nė qoftė se pėr gruan ėshtė turp tė qethet a tė rruhet, le tė mbulojė kryet.

7 Sepse burri nuk duhet tė mbulojė kryet, sepse ėshtė shėmbėllimi dhe lavdia e Perėndisė, kurse gruaja ėshtė lavdia e burrit,.

Gruaja dhe mashkulli jo te barabarte

5 Pėr ata qė janė pesė vjeē e lart, deri njėzet vjeē, vlerėsimi yt do tė jetė njėzet sikla pėr njė mashkull dhe dhjetė sikla pėr njė femėr. levitiku 27

"...kur gruaja shatėzėnė lind djalė, ėshtė shtatė ditė e papastėr... por, nėse lind vajzė, le tė jetė dy javė e papastėr..." Levitiku 12:2-5Gruaja sduhet te jete lajkatare imorale, Prostituta eshte ne ferr,Gruaja eshte nje sprove e madhe per burrat Thuaji diturisė: "Ti je motra ime" dhe quaje "shok" gjykimin,5me qėllim qė tė tė ruajnė nga gruaja e tjetrit ngagruaja e huaj qė pėrdor fjalė lajkatare.6Nga dritarja e shtėpisė sime shikoja nėpėrparmakėt prej hekuri7dhe pashė midis budallenjve; dallova midis tė rinjve njėdjalė tė ri qė s'kishte gjykim,8qė kalonte nėpėr rrugė pranė qoshes tė gruas sė huaj dhe drejtohej nga shtėpia e saj,9nė muzg, kur po ngryste dita, ndėrsa zbriste natae zezė dhe e errėt.10I doli para njė grua e veshur si prostitutė dhe dinake;11ajoėshtė turbulluese dhe provokuese, dhe nuk di t'i mbajė kėmbėt nė shtėpinė e saj;12herė mbi rrugė, herė nė sheshet qėndron nė pritė nė ēdo qoshe.13Kėshtu e zuridhe e puthi, pastaj me paturpėsi tha:14"Duhet tė bėja flijimet e falenderimit;pikėrisht sot i plotėsova zotimet e mia;15prandaj tė dola para qė tė tė kėrkoj dhetė gjeta.16E zbukurova shtratin tim me njė mbulesė si sixhade, me li tė ngjyrosurnga Egjipti;17e parfumova shtratin tim me mirrė, me aloe dhe me kanellė.18Eja,tė dehemi me dashuri deri nė mėngjes, tė kėnaqemi nė qejfe dashurie,19sepse burriim nuk ėshtė nė shtėpi, por ka shkuar nė njė udhėtim tė gjatė;20ka marrė me vetenjė thes tė vogėl me pare dhe do tė kthehet nė shtėpi vetėm kur tė jetė hėna e plotė".21Ajo e mashtroi me fjalė bindėse, e tėrhoqi me ėmbėlsinė e buzėve tė saj.22Aie ndoqi pa mėdyshje, si njė ka qė shkon nė thertore, si njė i lidhur nė dėnimin ebudallait,23deri sa njė shigjetė nuk i shpon mėlēinė; ai nxiton si njė zog, pa diturqė njė lak ėshtė ngritur kundėr jetės sė tij.24Prandaj, bij tė mi, mė dėgjoni,kushtojuni kujdes fjalėve tė gojės sime.25Zemra jote tė mos shkojė pas rrugėvetė saj, mos devijo nėpėr shtigjet e saj,26sepse ka rrėzuar shumė tė plagosur pėrvdekje, dhe tėrė ata qė ajo ka vrarė ishin burra tė fortė.27Shtėpia e saj ėshtė rruga e Sheolit qė zbret nė thellėsitė e vdekjes.

Anėtarėsuar
    17-11-2003
    Vendndodhja
    Iliri
    Postime
    1,430

Parajsa biblike
    VIRGJERESHAT

Jezusi ishte dhenderi

15 Dhe Jezusi u tha atyre: ''A mund tė mbajnė zi dasmorėt, ndėrsa dhėndėrri ėshtė midis tyre?Mateu 9

Dhenderi dhe nuset ne mbreterine e qiejve

''Atėherė mbretėria e qiejve do t'u ngjajė dhjetė virgjėreshave, tė cilat i morėnllampat e tyre, dhe i dolėn para dhėndrit.2Tani pesė nga ato ishin tė menēura dhe pesė budallaēka.3Budallaēkat, kur morėn llampat e tyre, nuk morėn me vet vajin;4kurse tė menēurat, bashkė me llampat, morėn edhe vajin nė enėt e tyre.5Tani, duke qenė se dhėndri po vononte, dremitėn tė gjitha dhe i zuri gjumi.6Aty nga mesnata u dėgjua njė britmė: "Ja, po vjen dhėndri, i dilni para!".7Atėherė tė gjitha ato virgjėreshat u zgjuan dhe pėrgatitėn llampat e tyre.8Dhe budallaēkat u thanė tė menēurave: "Na jepni nga vaji juaj, sepse llampat tona po na fiken".9Por tė menēurat duke u pėrgjigjur thanė: "Jo, sepse nuk do tė mjaftonte as pėr ne e as pėrju; mė mirė shkoni te tregtarėt dhe e blini".10Tani kur ato shkuan ta blejnė, erdhi dhėndri; virgjėreshat qė ishin gati, hynė bashkė me tė nė dasmė; dhe dera u mbyll.11Mė pas erdhėn edhe virgjėreshat e tjera, duke thėnė: "zoteri, zoteri, hapna".12Por ai, duke u pėrgjigjur, tha: "Nė tė vėrtetė po ju them se nuk ju njoh".Mateu 25

PIJA E PARAJSES BIBLIKE

Dhe unė po ju them, se qė tani e tutje unė nuk do tė pi mė nga ky fryt i hardhisė(VERE APO MUSHT), deri nė atė ditė kur, bashkė me ju, do ta pi tė re nė mbretėrinė e ZOTIT tim".(Mat. 26:29).

kujt fiton do t’i jap tė hajė nga pema e jetės, qė ėshtė nė mes tė parajsės sė Perėndisė”.Inxhill, Zbulesa 2:7

“Prandaj edhe janė pėrpara fronit tė Perėndisė dhe i shėrbenin atij ditė enatė nė tempullin e tij; dhe ai qė rri ulur mbi fron do tė banojė nė mes tyre.Ata nuk do tė kenė mė uri, as nuk do tė kenė etje, as nuk do t’i godasė mėdielli, as kurrfarė vape, sepse Qengji , qė ėshtė nė mes tė fronit, dot’i kullosė dhe do t’i ēojė te burimet e gjalla tė ujėrave; dhe Perėndia do tėthaijė ēdo lot nga sytė e tyre”.Zbulesa 7:15-17

Atje nuk do tė ketė vaj, as thirrje pėr ndihmė. Isaiah 65:17,19

Nuk do tė ketė mė as vdekje, as vaj, as ofshamė, asdhembje. Rendi i mėparshėm mori fund.” Pastaj Ai qė rrinte nė fron tha:“Tani unė i bėj tė gjitha tė reja!”Zbulesa 21:1-5

Permendja e lumit Keuther ne xhenet(shiko komentimin e sures Keuther)

Engjėlli mė tregoi edhe lumin e ujit jetėdhėnė: ishte i pastėr si kristali. Lumi eka burimin e tij nė fronin e Perėndisė dhe tė Qengjit , dhe kalonpėrmes rrugės kryesore nėpėr qytet. Nė tė dyja anėt e lumit rritet pema ejetės… Me gjethet e pemės shėrohen popujt. Nė qytet nuk do tė ketė mėasgjė qė rri nėn mallkimin e Perėndisė. Froni i Perėndisė dhe i Qengjit do tė rrijė nė qytet. Tė gjithė ata qė janė aty do t’i shėrbejnėPerėndisė, do tė kenė hyrje tė lirė nė praninė e tij,.... Dhe do tė sundojnė si mbretėr pėrgjithmonė.Zbulesa 22:1-5

Anėtarėsuar
    17-11-2003
    Vendndodhja
    Iliri
    Postime
    1,430

Martesa ne Bibel?

Fejesa
    Paja e Marteses
    Divorci
    Martesa Brenda Fisit
    Poligamia
    Perdhunimi
    Virgjeria e Nuses
    Gurerzimi i Kurverise
    Dashnorja Ilegale
    Roberesha e Luftes
    Martesa
    Murgeria
    Fejesa

18 Tani lindja e Jezu Krishtit ndodhi nė kėtėmėnyrė: Maria, nėna e tij, i ishte premtuar Jozefit, por para se tė fillonin tė rrininbashkė, mbeti shtatzėnė nga Frymėn e Shenjtė.19Atėherė Jozefi, i fejuari i saj (Mateu 1)

Mehri ne bibel ishte puna 7 vjecare

Mbasi e ndėrtoi kėtė pėrmendore Jakobi vendosi qė tė paguaj taksė 1/10 pėr cdo mirėsi qė ka.(Zanafilla 28/22)Ai niset pėr tė shkuar tek shtėpia e Lebanos.atje lidh njė marrėveshje (mehri) pėr ta marrė vajzėn e Lebanon pėr grua, Rakelėn duke i shėrbyer Lebanos 7 vjet.Porse Lebano mbas shtatė vjetėsh i dha pėr nuse nė mynyrė tinzare vajzėn e parė Lea sepse nė atė vend ishte zakoni qė nuk martohej vajza e vogėl para tė madhes.(Zanafilla 29/11-30)
    Paja e marteses

16Nė qoftė se dikush mashtron njė vajzė ende tė pafejuar dhe bie nė shtrat me tė, duhet tė paguajė pėr pajėn e saj dhe ta marrė pėr grua.17Nė qoftė se ati refuzon prerazi t'ia japė, ai do tė paguajė shumėn e kėrkuar pėr pajėn e vajzave tė virgjėra.Exodus 22

Gruan mund ta blesh me lekė

10 Gjithashtu bleva pėr grua Ruthin, Moabiten, bashkėshorten e Mahlonit 13 Kėshtu Boazi e mori Ruthin, qė u bė bashkėshortja e tij. Ai hyri tek ajo dhe Zoti i dha mundėsinė tė lindė, dhe ajo lindi njė djalė.Ruth 4Poligamia

Nė qoftė se njė burrė ka dy gra, dhe njerėn e dashuron dhe tjetrėn e urren, dhe si e dashuruara ashtu dhe ajo e urryera i kanė lindur fėmijė, nė rast se i parėlinduri ėshtėfėmija e gruas sė urryer,16ditėn qė u lė me testament pasurinė qė zotėron bijve, nuk mund t'i shėnojė tė drejtėn e paralindjes djalit tė gruas qė dashuron duke e preferuar nga djali i gruas qė urren qė ėshtė i parėlinduri;17por do tė njohė si tė parėlindur djalin e gruas sė urryer, duke i dhėnė njė pjesė tė dyfishtė tė tė gjitha atyre qė zotėron; sepse ai ėshtė prodhimi i parė i fuqisė sė tij dhe atij i pėrket e drejta e paralindjes.ligji 21

1Ishte njė njeri nga Ramathaim-Tsofini, nga zona malore e Efraimit, qė quhejElkanah; ishte bir i Jerohamit, bir i Elihut, bir i Tohut dhe bir i Efraimitit Tsuf.2Ai kishte dy gra: e para quhej Ana dhe tjetra Penina. Penina kishte fėmijė, kurseAna nuk kishte.Samuel 1

19Dhe Lameku mori dy gra: emri I njėrės ishte Ada dhe emri i tjetrės Cilah.Zanafilla 4

8Kur Esau u bind se bijat e Kanaanit shiheshin me sy tė keq nga Isaku, babai i tij,9shkoi tek Ismaeli dhe mori Mahalathin, tė bijėn e Ismaelit, qė ishte biri i Abrahamit, dhe motėr e Nebajothit, me qėllim qė ajo tė bėhej gruaja e tij, pėrveē grave tė tjera qė kishte. Zanafilla 28

23 Pastaj Lameku u tha grave tė tij: "Ada dhe Cilah, dėgjoni zėrin tim; gra tė Lamekut, u vini re fjalėve tė mia! Po, unė vrava njė njeri sepse mė plagosi, dhe njė tė ri sepse mė shkaktoi njė irnim.(zanafilla 4)

1 Pastaj Abrahami mori njė grua tjetėr, qė quhej Keturah.2 Dhe kjo i lindi Zimranin, Jokshanin, Medanin, Madianin, Ishbakun dhe Shuahin.6 por bijve qė Abrahami kishte pasur nga konkubinat u dha disa dhurata dhe, sa ishte ende gjallė, i dėrgoi larg birit tė tij Isakut, drejt lindjes, nė njė vend tė lindjes.(Zanafilla – 25)

Porse mbas martesės sė Jakobit me Lean dhe Rakelėn Zoti i dha fėmijė Jakobit me anė tė Leas, Ruben, Simeon, Levi, Juda, Isakar, Zabulon dhe vajzėn Dina.Rakela nga xhelozia i dha pėr grua Jakobit shėrbyesen e saj Bilhah me tė cilėn Jakobi lindi Danin,Neftalin.Mė vonė Lea i jep pėr grua Jakobit shėrbėtoren e saj Zilpah e cila lindi me Jakobin Gadin dhe Asherin.Mė vonė Rakela lind Jozefin dhe Ben Jaminin (Zanafilla 29/31-35, 30/1-25 dhe 35/16-29).
    Martesa me idhujtaret nuk lejohet

3 Nuk do tė lidhėsh martesė me ta. Nuk do t'u japėsh bijat e tua bijve tė tyre dhe nuk do tė marrėsh bijat e tyre pėr bijtė e tu,4 sepse do t'i largonin bijtė e tu nga unė pėr t'u shėrbyer perėndive tė tjera, dhe zemėrimi i Zotit do tė ndizej kundėr jush dhe do t'ju shkatėrronte menjėherė.Ligji i Pėrtėrirė 7
    Martesa me perdhunim

“Nėse njė burrė ndodh tė takojė njė virgjėreshė qė s’ėshtė dakord tė martohet (me tė) dhe e pėrdhunon atė e ata zbulohen, ai duhet t’i paguajė babait tė vajzės pesėdhjetė shekele argjendi. Ai duhet tė martohet me vajzėn, sepse ai e ka dhunuar atė. Ai s’mund ta divorcojė atė pėr sa (kohė ai) tė jetė gjallė.” (Deuteronomi 22:28-30)
    Sduhet te kesh dashnore ilegale

23 Kur njė vajzė e virgjėr ėshtė e fejuar, dhe njė burrė e gjen nė qytet dhe bie nė shtrat me tė,24 qė tė dy do t'i ēoni nė portėn e atij qyteti dhe do t'i vritni me gurė, dhe ata do tė vdesin: vajza sepse, ndonėse ishte nė qytet, nuk bėrtiti, dhe burri sepse ka ēnderuar gruan e tė afėrmit tė tij. Kėshtu do ta shkulėsh tė keqen nga gjiri yt. .(Deuteronomy 22)
    Carcafi Virgjerise ne naten e para te marteses ne bibel

12 Nuk do tė vėsh theka nė katėr cepat e mantelit me tė cilin mbulohesh.
    13 Nė qoftė se njė burrė martohet me njė grua, hyn tek ajo dhe pastaj fillon ta urrejė,
    14 dhe e padit pėr gjėra tė turpshme dhe i nxjerr njė nam tė keq, duke thėnė: "Mora kėtė grua, por kur iu afrova nuk gjeta tek ajo shenjat e virgjėrisė",
    15 babai dhe nėna e sė resė do tė marrin shenjat e virgjėrisė sė saj dhe do t`ua tregojnė pleqve tė qytetit, te porta;
    16 dhe babai i sė resė do t`u thotė pleqve: "Unė ia dhashė time bijė pėr grua kėtij burri, por ai filloi ta urrejė,
    17 dhe tani e akuzon pėr gjėra tė turpshme, duke thėnė: Nuk gjeta tek jote bijė shenjat e virgjėrisė; por kėto janė shenjat e virgjėrisė tė bijės sime". Dhe do tė shpalosin ēarēafin pėrpara pleqve tė qytetit.
    18 Atėherė pleqtė e atij qyteti do tė marrin bashkėshortin dhe do ta dėnojnė me rrahje;
    19 dhe duke qenė se i ka hapur njė nam tė keq njė virgjėreshe tė Izraelit, do t`i vėnė njė gjobė prej njėqind siklash argjendi, qė do t`ia japin tė atit tė sė resė; kėshtu ajo do tė mbetet bashkėshorte e tij dhe ai nuk do tė mund ta pėrzėrė deri sa tė rrojė.
    20 Por nė qoftė se vėrtetohet fakti dhe tek e reja nuk janė gjetur shenjat e virgjėrisė,
    21 atėherė do ta nxjerrin tė renė te pragu i shtėpisė sė babait tė saj dhe njerėzit e qytetit tė saj do ta vrasin me gurė, dhe ajo ka pėr tė vdekur, sepse ka kryer njė vepėr tė turpshme nė Izrael, duke u bėrė kurvė nė shtėpinė e atit tė saj. Kėshtu do tė shkulėsh tė keqen nga gjiri juaj
    22 Nė rast se njė burrė gjendet nė shtrat me njė grua tė martuar, do tė vriten qė tė dy, si burri qė ka rėnė me gruan dhe gruaja. Kėshtu do tė shkulėsh tė keqen nga gjiri i Izraelit.
    23 Kur njė vajzė e virgjėr ėshtė e fejuar, dhe njė burrė e gjen nė qytet dhe bie nė shtrat me tė,
    24 qė tė dy do t`i ēoni nė portėn e atij qyteti dhe do t`i vritni me gurė, dhe ata do tė vdesin: vajza sepse, ndonėse ishte nė qytet, nuk bėrtiti, dhe burri sepse ka ēnderuar gruan e tė afėrmit tė tij. Kėshtu do ta shkulėsh tė keqen nga gjiri yt.
    25 Por nė rast se burri gjen njė vajzė tė fejuar, nė arė, e dhunon dhe shtrihet me tė, atėherė do tė vritet vetėm burri qė ėshtė shtrirė me tė;
    26 por nuk do t`i bėsh asgjė vajzės; kjo nuk ka asnjė mėkat qė meriton vdekjen, sepse ky rast ėshtė si ai kur njė njeri ngrihet kundėr tė afėrmit tė tij dhe e vret;
    27 nė fakt ai e gjeti nė arė; vajza e fejuar ka bėrtitur, por nuk kishte njeri qė ta shpėtonte.
    28 Nė rast se njė burrė gjen njė vajzė tė virgjėr qė nuk ėshtė e fejuar, e merr dhe bie nė shtrat me tė, dhe kapen nė flagrancė,
    29 burri qė ėshtė shtrirė me tė do t`i japė atit tė vajzės pesėdhjetė sikla argjendi dhe ajo do tė bėhet bashkėshortja e tij, sepse e ka ēnderuar dhe nuk mund ta pėrzėrė sa tė jetė gjallė.
    30 Asnjeri nuk ka pėr tė marrė gruan e atit tė tij, as ka pėr tė ngritur skajin e mbulesės sė atit tė tij".Ligji i perterire 22

Marredhenia me robereshe e luftes

10Kur tė shkosh nė luftė kundėr armiqve tė tu dhe Zoti, Perėndia yt, tė t'i japė nė dorė dhe ti t'i zėsh robėr,11nė rast se sheh midis robėrve njė grua tė pashme dhe tė pėlqen aq sa tė duash ta bėsh bashkėshorten tėnde,12do ta ēosh nė shtėpinė tėnde, dhe ajo do tė rruajė kokėn dhe do tė presė thonjtė,13do tė heqė rrobat e robinjės, do tė banojė nėshtėpinė tėnde dhe do tė mbajė zi njė muaj tė tėrė pėr tė atin dhe pėr tė ėmėn, pastaj ti do tė hysh te ajo dhe do tė jesh bashkėshorti i saj dhe ajo do tė jetė bashkėshortja jote.14 Nė qoftė se mė vonė nuk tė pėlqen mė, do ta lėsh tė shkojė ku tė dojė, por nuk mund ta shesėsh pėr para as ta trajtosh si skllave, sepse ti e ke poshtėruar..ligji perterire 21
    Pengesat ne martese

6Asnjė nga ju nuk do t'i afrohet ndonjė tė afėrmi nga gjaku pėr tė zbuluar lakuriqėsinė e tij. Unė jam Zoti.7Nuk do tė zbulosh lakuriqėsinė e atit tėnd apo lakuriqėsinė e nėnės sate; ajo ėshtė nėna jote; nuk do tė zbulosh lakuriqėsinė e saj.8Nuk do tė zbulosh lakuriqėsinė e gruas sė atit tėnd;ajo ėshtė lakuriqėsia e atit tėnd.9Nuk do tė zbulosh lakuriqėsinė e motrės sate,bijė e atit tėnd ose bijė e nėnės sate, qoftė e lindur nė shtėpi ose jashtė saj.10Nukdo tė zbulosh lakuriqėsinė e bijės sė birit tėnd apo tė bijės sė bijės sate, sepselakuriqėsia e tyre ėshtė vetė lakuriqėsia jote.11Nuk do tė zbulosh lakuriqėsinė ebijės sė gruas tė atit tėnd, e lindur nga ati yt; ėshtė motra jote; mos zbulo lakuriqėsinėe saj.12Nuk do tė zbulosh lakuriqėsinė e motrės sė atit tėnd; ėshtė njė e afėrme engushtė e atit tėnd.13Nuk do tė zbulosh lakuriqėsinė e motrės sė nėnės sate, sepseėshtė njė e afėrme e ngushtė e nėnės sate.14Nuk do tė zbulosh lakuriqėsinė e vėllaittė atit tėnd; nuk do t'i afrohesh gruas sė tij; ajo ėshtė halla jote.15Nuk do tė zbulosh lakuriqėsinė e nuses sė birit tėnd; ajo ėshtė gruaja e djalit tėnd; mos zbulo lakuriqėsinė e saj.16Nuk do tė zbulosh lakuriqėsinė e gruas sė vėllait tėnd; ėshtė lakuriqėsia evėllait tėnd.17Nuk do tė zbulosh lakuriqėsinė e njė gruaje dhe tė bijės sė saj; nukdo tė marrėsh bijėn e birit tė saj, as bijėn e bijės sė saj pėr tė zbuluar lakuriqėsinė;janė tė afėrm tė ngushtė tė saj; ėshtė njė incest.18Nuk do tė marrėsh njė grua bashkė me tė motrėn pėr ta bėrė shemėr, duke zbuluar lakuriqėsinė e saj ndėrsa tjetra ėshtė akoma gjallė.19Nuk do t'i afrohesh njė gruaje pėr tė zbuluar lakuriqėsinė esaj nė periudhėn e papastėrtisė sė saj tė shkaktuar nga zakonet.20Nuk do tė kesh marrėdhėnie seksuale me gruan e fqinjit tėnd pėr t'u ndotur me tė.21Nuk do tė lejosh qė asnjė prej trashėgimtarėve tė tu t'i ofrohet Molekut; dhe nuk do tė pėrdhosėsh emrin e Perėndisė tėnd. Unė jam Zoti.22Nuk do tė kesh marrėdhėnie seksuale me njė burrė, ashtu si bėhet me njė grua; ėshtė njė gjė e neveritshme.23Nuk do tė bashkohesh me asnjė kafshė duke u ndotur me tė; gjithashtu asnjė grua tė mos i afrohet njė kafshe pėr t'u bashkuar me tė; ėshtė njė degjenerim i neveritshėm.24Mos u ndotni me asnjė nga kėto gjėra, sepse me gjithė kėto gjėra janė ndotur kombet qė po bėhem gati t'i pėrzė pėrpara jush.25Vendi ėshtė ndotur; prandaj unė do ta dėnoj pėr paudhėsinė e tij, dhe vendi do tė vjellė banorėt e tij.26Ju, pra, do tė respektoni statutet dhe dekretet e mia dhe nuk do tė kryeni asnjė nga ato gjėra tė neveritshme, as ai qė ka lindur nė vend ashtu edhe i huaji qė banon midis jush,27(sepse tė gjithė kėto gjėra tė neveritshme i kanė bėrė banorėt e vendit qė ishin para jush, dhe vendi ėshtė ndotur),28qė edhe ju, po tė jetė se e ndotni, vendi tė mos juvjellė ashtu si ka vjellė kombin qė ishte para jush.29Sepse cilido qė kryen ndonjė prej kėtyre gjėrave tė neveritshme, personat qė i kryejnė do tė shfarosen nė mes tė tyre.30Do tė respektoni, pra, urdhėrimet e mia, nuk do tė ndiqni asnjė nga zakonete neveritshme qė janė para jush dhe nuk do tė ndoteni me to. Unė jam Zoti, Perėndia juaj". Levitiku 18
    Imoraliteti, homoseksualizmi dhe incesti i ndaluar ne bibel.Ndalimi i marredhenieve kur gruaja eshte me menstruacione.

6Dhe nė rast se njė person u drejtohet mediumeve dhe magjistarėve pėr t'u kurvėruar pas tyre, unė do ta kthej fytyrėn time kundėr kėtij personi dhe do ta shfaros nė mes tė popullit tė tij.7Shenjtėrohuni, pra, dhe qofshi tė shenjtė, sepse unė jam Zoti, Perėndia juaj.

8Respektoni statutet e mia dhe i vini nė zbatim. Unė jam Zoti qė ju shenjtėron.9Kushdo qė mallkon tė atin ose tė ėmėn, do tė dėnohet me vdekje, sepse ka mallkuar tė atin o tė ėmėn; gjaku i tij do tė bjerė mbi tė.10Nė rast se ndonjėri shkel kurorėn me gruan e njė tjetri, nė qoftė se shkel kurorėn me gruan e fqinjit tė tij, shkelėsi dhe shkelėsja e kurorės do tė dėnohen me vdekje.11Nė qoftė se dikush bie nė shtrat me gruan e atit tė tij, ai zbulon lakuriqėsinė e tė atit; prandaj qė tė dy do tė dėnohen pa tjetėr me vdekje; gjaku i tyre do tė bjerė mbi ta.12Nė rast se dikush bie nė shtrat me nusen e birit tė tij, qė tė dy do tė dėnohen me vdekje; kanė kryer njė degjenerim tė neveritshėm; gjaku i tyre do tė bjerė mbi ta.13Nė qoftė se dikush ka marrėdhėnie seksuale me njė burrė ashtu si ato qė bėhen me njė grua, qė tė dy kanė kryer njė degjenerim tė neveritshėm, do tė dėnohen pa tjetėr me vdekje; gjaku i tyre do tė bjerė mbi ta.14Nė qoftė se dikush merr pėr grua bijėn dhe nėnėn e saj, kemi njėincest; do tė digjen nė zjarr si ai ashtu dhe ato, me qėllim qė tė mos ketė incest midisjush.15Nė rast se njė burrė bashkohet me njė kafshė, ai do tė dėnohet me vdekje;do tė vritet edhe kafsha.16Nė rast se njė grua i afrohet njė kafshe pėr t'u bashkuarme tė, do tė vrasėsh gruan dhe kafshėn; do tė dėnohen pa tjetėr me vdekje; gjaku i tyre do tė bjerė mbi ta.17Nė qoftė se dikush merr motrėn e vet, bijėn e atit tė tijose bijėn e nėnės sė tij dhe sheh lakuriqėsinė e saj dhe ajo sheh lakuriqėsinė e tij, ky ėshtė njė turp; tė dy do tė shfarosen nė sytė e bijve tė popullit tė tyre; ai ka zbuluar lakuriqėsinė e motrės sė vet; do tė mbajė dėnimin e paudhėsisė sė tij.18Nė rast se dikush bie nė shtrat me njė grua gjatė kohės sė zakoneve tė saj dhe zbulon lakuriqėsinė e saj, ai ka zbuluar fluksin e saj dhe ajo ka zbuluar fluksin e gjakut tė vet; qė tė dy do tė shfarosen nė mes tė popullit tė tyre.19Nuk do tė zbulosh lakuriqėsinė e motrės sė nėnės sate ose tė motrės sė atit tėnd, sepse nė kėtė mėnyrė zbulohet lakuriqėsia e njė tė afėrmi tė njė gjaku; qė tė dy do tė mbajnė dėnimin e paudhėsisė sė tyre.20Nė qoftė se dikush bie nė shtrat me gruan e ungjit tė tij, aizbulon lakuriqėsinė e ungjit tė tij; qė tė dy do tė mbajnė dėnimin pėr mėkatin e tyre, do tė vdesin pa fėmijė.21Nė qoftė se dikush merr gruan e vėllait tė tij, kjo ėshtė njė gjė e papastėr; ai ka zbuluar lakuriqėsinė e vėllait tė tij; nuk do tė kenė fėmijė.22Do tė respektoni, pra, tė gjitha statutet dhe dekretet e mia dhe do t'i vini nė zbatim, me qėllim qė vendi ku po ju ēoj tė banoni tė mos ju vjellė jashtė.

27Nė qoftė se njė burrė apo njė grua ėshtė medium apo magjistar,ata do tė dėnohen pa tjetėr me vdekje; do t'i vrisni me gurė; gjaku i tyre do tė bjerė mbi ta".Levitiku 20

9Nė rast se bija e njė prifti humb nderin duke u bėrė kurvė, ajo turpėron tė atin: ajo do tė digjet me zjarr.Levitiku 21
    Martesa me zor ne bibel

Vejushen sipas bibles duhet ta marre kunati per nuse

5Nė rast se disa vėllezėr banojnėb ashkė dhe njeri prej tyre vdes pa lėnė fėmijė, gruaja e tė ndjerit nuk do tė martohet me njė tė huaj jashtė familjes; i kunati do tė hyjė tek ajo dhe do ta marrė6dhe iparėlinduri qė ajo do tė lindė do tė marrė emrin e vėllait tė vdekur, me qėllim qė emri i tij tė mos fshihet nė Izrael.7Por nė rast se ai burrė nuk dėshiron tė marrė tėkunatėn, kjo do tė ngjitet nė portėn e pleqve dhe do tė thotė: "Im kunat nuk pranonta ngrerė emrin e vėllait tė tij nė Izrael; ai nuk dėshiron tė kryejė ndaj meje detyrėne kunatit".8Atėherė pleqtė e qytetit tė tij do ta thėrrasin dhe do t'i flasin; dhe nėqoftė se ai ngul kėmbė dhe thotė: "Nuk dua ta marr",9atėherė kunata e tij do t'iafrohet nė prani tė pleqve do t'i heqė sandalėn nga kėmba, do ta pėshtyjė nė fytyrėdhe do t'i thotė: "Kėtė do tė pėsojė ai qė nuk dėshiron tė ndėrtojė shtėpinė e vėllaittė tij".10Dhe emri i tij nė Izrael do tė jetė: "Shtėpia e atij tė cilit i ėshtė hequr sandalja".11Nė rast se dy burra kanė njė grindje midis tyre, dhe gruaja e njerit afrohet pėr tė liruar tė shoqin nga duart e atij qė e rreh, shtrin dorėn dhe e kap nga organet gjenitale, asaj do t'i pritet dora;12syri yt nuk do tė ketė mėshirė pėr tė.ligji 25
    Martesa brenda fisit ne bibel

Martesa biblike me vajzen e xhajes

Rebeka gruaja e Isakut eshte vajza buthelit, birit tė Milkahut gruase sė Nahorit i cili eshte vellai i Abrahamit(Zanafilla 24/15) shiko Zanafilla 24/40)48 Pastaj u pėrkula, adhurova Zotin dhe e bekova Zotin, Perėndinė e Abrahamit, zotėrisė tim, qė mė ka ēuar nė rrugėn e drejtė pėr tė marrė pėr birin e tij bijėn e vėllait tė zotėrisė tim.(Zanafilla 24)

Esau mė vonė u martua me bijėn e Ismaelit.(zanafilla 28/9).

Martesa biblike me vajzen e dajes

Isaku e kėshillon Jakobin qė tė marrė pėr grua bijėn e Lebanos, vėllain e e nėnės sė Jakobit.(Zanafilla 28/2 dhe 29/13)

10Kur Jakobi pa Rakelėn, bijėn e Labanos, vėllaii nėnės sė tij, dhe delet e Labanos, vėlla i nėnės sė tij, ai u afrua, e hoqi rrasėn ngagryka e pusit, dhe i dha ujė kopesė sė Labanos, vėllait tė nėnės sė tij.11AtėherėJakobi puthi Rakelėn, ngriti zėrin dhe qau.12Pastaj Jakobi e njoftoi Rakelėn seishte i njė gjaku me tė atin dhe ishte bir i Rebekės. Dhe ajo vrapoi t'ia tregonte tėatit.13Sapo Labano dėgjoi lajmet e Jakobit, birit tė motrės sė tij, vrapoi drejt tij,e pėrqafoi, e puthi dhe e ēoi nė shtėpinė e tij. Dhe Jakobi i tregoi Labanos tėrė atogjėra.14Atėherė Labano i tha: "Ti je me tė vėrtetė nga mishi dhe gjaku im!". Dheai qėndroi njė muaj me tė.15Pastaj Labano i tha Jakobit: "Pse je fisi im duhet tėmė shėrbesh pa marrė asgjė? Mė thuaj sa duhet tė jetė paga jote".16Tani Labanokishte dy bija: e madhja quhej Lea dhe e vogla Rakela.17Lea kishte sy tė perėnduar,por Rakela ishte e hijshme dhe e pashme.18Prandaj Jakobi e donte Rakelėn dhe itha Labanos: "Unė do tė tė shėrbej shtatė vjet pėr Rakelėn, bijėn tėnde mė tė vogėl".19Labano iu pėrgjigj: "Mė mirė tė ta jap ty se sa njė njeriu tjetėr; rri me mua".Zanafilla 29

Martesa biblike me mbesen

26Terahu jetoi shtatėdhjetė vjet dhe i lindi Abrami, Nahori dhe Harani.27Kėta janė pasardhėsit e Terahut. Terahut i lindi Abrami, Nahori dhe Harani; dheHaranit i lindi Loti.28Harani vdiq nė prani tė Terahut, babait tė tij, nė vendlindjene tij, nė Ur tė Kaldeasve.29Dhe Abrami dhe Nahori morėn gra: emri i gruas sėAbramit ishte Saraj dhe emri i gruas sė Nahorit ishte Milkah, e bija e Haranit, i atii Milkahut dhe i ati i Iskahut.zanafilla 12

Gabime biblike rreth pararadhesve te Musait, se i jati u martua me hallen e tij

20Amrami mori pėr grua Jokebedėn, motrėn e atittė tij; dhe ajo i lindi Aaronin dhe Moisiun. Exodi 6

Gabimi biblik se Abrahami u martua me motren prej babait

11 Abrahami u pėrgjegj: "E bėra sepse thoja me veten time: "Sigurisht, nė kėtė vend nuk kanė frikė nga Perėndia; dhe do tė mė vrasin pėr shkak tė gruas sime".12 Pėrveē kėsaj ajo ėshtė nė tė vėrtetė motra ime, bijė e babait tim, por jo bijė e nėnės sime; dhe pastaj u bė gruaja ime.(Zanafilla 20/11-12)

Gabimi dhe shpifja biblike se Loti u martua me vajzat e tij

36 Kėshtu dy bijat e Lotit u ngjizėn nga babai i tyre.37 Mė e madhja lindi njė djalė, tė cilit ia vuri emrin Moab. Ky ėshtė babai i Moabitėve, qė ekzistojnė deri nė ditėt tona.38 Edhe mė e vogla lindi njė djalė, tė cilit ia vuri emrin Ben-Ami. Ky ėshtė babai i Amonitėve, qė ekzistojnė deri nė ditėt tona.(Zanafilla 19/30-38)
    Mallkimi per akuzen e tradhetise

Betimi me mallkim per imoralitetin e kryer ose jo

11Zoti i foli akoma Moisiut, duke i thėnė:12"Folu bijve tė Izraelit dhe u thuajatyre: Nė qoftė se njė grua i dredhon burrit tė saj dhe kryen njė pabesi kundrejt tij,13dhe njė burrė ka marrėdhėnie seksuale me tė, por kjo gjė ėshtė bėrė fshehurazinga burri i saj; kur fėlliqėsia e saj mbetet e fshehtė, sepse nuk ka asnjė dėshmitarkundėr saj dhe nuk ėshtė kapur nė flagrancė,14nė qoftė se njė ndjenjė zilie e zėdhe bėhet xheloz pėr gruan e tij qė ėshtė fėlliqur; ose nė qoftė se njė ndjenjė zilie ezė dhe ai bėhet xheloz pėr gruan e tij edhe sikur ajo tė mos jetė fėlliqur,15burrido ta ēojė gruan e tij te prifti dhe do t'i japė atij njė ofertė pėr atė: njė tė dhjetėn enjė efe miell elbi; nuk do t'i derdhė sipėr vaj ulliri as do t'i vėrė sipėr temjan, sepseėshtė njė blatim ushqimor pėr xhelozi, njė blatim pėrkujtimor, i caktuar pėr tė kujtuarnjė faj.16Prifti do ta afrojė gruan dhe do ta mbajė mė kėmbė pėrpara Zotit.17Pastaj prifti do tė marrė ujė tė shenjtė nga njė enė prej dheu; do tė marrė gjithashtuca pluhur qė ndodhet mbi dyshemenė e tabernakullit dhe do ta hedhė nė ujė.18pastaj prifti do ta mbajė nė kėmbė gruan para Zotit, do t'i zbulojė kokėn dhe do tėvėrė nė duart e saja blatimin pėrkujtimor, qė ėshtė blatimi ushqimor pėr xhelozinė,ndėrsa prifti do tė mbajė nė dorė ujin e hidhur qė sjell mallkimin.19Pastaj priftido ta vėrė gruan tė betohet dhe do t'i thotė: "Nė qoftė se asnjė burrė s'ka rėnė nėshtrat me ty dhe nuk je larguar nga rruga e drejtė pėr t'u fėlliqur, ndėrsa ishe e martuarme burrin tėnd, je e pėrjashtuar nga ēdo efekt i dėmshėm i kėtij uji tė hidhur qė sjellmallkimin.20Por nė se ti je shthurur, ndėrsa ishe e martuar me burrin tėnd, dhe jefėlliqur me njė burrė qė nuk ėshtė bashkėshorti yt ka pasur marrėdhėnie seksualeme ty",21atėherė prifti do ta vėrė gruan tė betohet me njė betim mallkimi dhe dot'i thotė: "Zoti tė bėftė objekt mallkimi dhe nėme midis popullit tėnd, kur do tė bėjėtė tė dobėsohen ijet dhe tė fryhet barku yt;22dhe ky ujė qė sjell mallkimin hyftėnė zorrėt e tua, tė bėftė tė fryhet barku yt dhe dobėsoftė ijet e tua!". Dhe gruaja dotė thotė: "Amen! Amen!".23Pastaj prifti do t'i shkruajė kėto mallkime mbi njėrrotull dhe do t'i zhdukė nė ujin e hidhur.24Pas kėsaj do t'i japė gruas pėr tė pirė

ujė tė hidhur qė sjell mallkimin dhe ky ujė qė sjell mallkimin do tė hyjė nė tė pėr tėprodhuar hidhėrim;25pastaj prifti do tė marrė nga duart e gruas blatimin e ushqimitpėr xhelozinė, do ta tundė blatimin para Zotit dhe do t'ia ofrojė nė altar;26priftido tė marrė nga duart e gruas njė grusht tė blatimit ushqimor si kujtim dhe do tatymosė mbi altar; pastaj do t'i japė gruas ujė pėr tė pirė.27Mbas pirjes sė ujit, dotė ndodhė qė, nė se ajo ėshtė fėlliqur dhe ka kryer njė pabesi ndaj burrit tė saj, uji qė sjell mallkimin do tė hyjė nė trupin e saj pėr tė prodhuar hidhėrim; barku i saj do tė fryhet, ijėt e saj do tė dobėsohen dhe ajo grua do tė bėhet njė mallkim nė mes tėpopullit tė saj.28Por nė qoftė se gruaja nuk ėshtė fėlliqur dhe ėshtė e pastėr, ajodo tė njihet si e pafajshme dhe do tė ketė fėmijė.29Ky ėshtė ligji pėr xhelozinė,nė rastin kur gruaja, duke qenė e martuar me njė burrė, merr rrugė tė keqe dhe fėlliqet,30ose nė rastin kur ndjenja e xhelozisė e zė njė burrė dhe ky bėhet xhelozpėr gruan e tij; ai do ta paraqesė gruan e tij para Zotit dhe prifti do tė zbatojė me tėplotėsisht kėtė ligj.31Bashkėshorti nuk do tė ketė asnjė faj, por e shoqja do tėmarrė dėnimin e paudhėsisė sė saj".numrat 5

Pali u thote mos u martoni

1 Tani lidhur me ato qė mė shkruat, mirė ėshtė pėr njeriun tė mos prekė grua. 8 Por tė pamartuarve dhe grave tė veja po u them se pėr ta ėshtė mirė nėse qėndrojnė si unė, 25 Por pėr sa u takon virgjėreshave, s`kam urdhėr nga Zoti, por po jap njė mendim si njeri qė kam fituar mėshirėn e Zotit pėr tė qenė i besueshėm.26 Mendoj se ėshtė mirė pėr njeriun tė jetė kėshtu siē ėshtė,(Pa grua)pėr shkak tė ngushticės sė tanishme. 27 Je i lidhur me njė grua? Mos kėrko tė zgjidhesh. Je i zgjidhur nga gruaja? Mos kėrko grua. 40 Por, sipas gjykimit tim, ajo ėshtė mė e lumtur, po mbeti ashtu; dhe mendoj se edhe unė kam Frymėn e Perėndisė..(1 korintesave 7 )

Shumica e Grave te vejusha dhe te ndara krishtere ne mesjete e kane keqkuptuar kete verset biblik ne fund sepse verseti ndalon martesen e nje te ndare ne momentin qe kjo po ndahet per tu lidhur me dike tjeter atehere kjo ndalohet pasi qellimi i ndarjes se gruas eshte martesa me dike tjeter qe tregon se kjo ka shkelur kuroren ose ka rene ne dashuri me ate tjetrin prandaj do te ndahet nga burri i saj.Kurse Krishteret e perdorin kete si argument me qellim qe vejushat ti mbyllin neper manastire.

Mateu 5

27 Ju keni dėgjuar se tė lashtėve u qe thėnė: "Mos shkel kurorėn".
    28
    Por unė po ju them se kushdo qė shikon njė grua pėr ta dėshiruar, ka shkelur kurorėn me tė nė zemrėn e vet.
    29
    Nė qoftė se syri yt i djathtė tė ēon nė mėkat, hiqe dhe flake larg
    teje, sepse ėshtė mė mirė pėr ty qė tė humbėsh njė nga gjymtyrėt e tua se sa tė hidhet nė Gehenėn gjithė trupi yt;
    30
    dhe nė qoftė se dora jote e djathtė tė ēon nė mėkat,
    preje dhe hidhe larg teje, sepse ėshtė mė mirė qė tė humbėsh njė nga gjymtyrėt e
    tua se sa tė hidhet nė Gehena gjithė trupi yt.
    31
    Qe thėnė gjithashtu: "Kush e lė gruan e tij, le t'i japė letrėn e ndarjes".
    32
    Por unė po ju them: Kushdo qė e pėrzė gruan e tij, me pėrjashtim tė rastit tė kurvėrisė, e bėn atė tė shkelė kurorėn; dhe
    kushdo qė martohet me njė grua tė ndarė, shkel kurorėn.

Dhe ne Islam por dhe ne Krishterim vijne argumente se mbas Lindjes se Jezusit Maria Martohet me Jozefin dhe kalojne nje periudhe kohore ne Egjipt derisa Jezusi rritet.

Atehere themi qe Maria u martua me Jozefin keshtu qe te gjitha grate duhet te martohen sepse nuk mund te behen me te devotshme e me te perkryera se Maria edhe nese mbyllen ne manastire.

4
    Tani edhe Jozefi doli nga qyteti i Nazaretit tė Galilesė, pėr
    tė shkuar nė Jude, nė qytetin e Davidit, qė quhet Bethlehem, sepse ai ishte i shtėpisė dhe i familjes sė Davidit,
    5
    pėr t'u regjistruar bashkė me Marinė, gruan e vet, me
    tė cilėn ishte martuar dhe qė ishte shtatzėnė.(Luka 2)

Ka pastaj argumente biblike qe mund te keqinterpretohen sepse keshtu i kane shkruar njerzit e bibles.

Sipas ketej verseti i bie qe cdo grua apo burre i divorcuar mos martohet me fare.Te shkoj ne manastir.

18 Ai qė lėshon gruan e vet dhe merr njė tjetėr, shkel kurorėn; edhe ai qė martohet me njė grua tė lėshuar nga i burri, shkel kurorėn''.Luka 17

9
    por nė qoftė se s'kanė vetkontroll, le tė martohen, sepse ėshtė
    mė mirė tė martohesh se tė digjesh.
    10
    Kurse tė martuarve u urdhėroj, jo unė, por Zoti, qė gruaja tė mos ndahet nga burri,1Korintesave 7

Nderkohe qe thenia me e qarte per lejimin e marteses dhe obligueshmerine e saj eshte

34
    Dhe Jezusi, duke u pėrgjigjur, tha atyre: ''Bijtė e kėsaj bote martohen dhe martojnė Luka 20

3
    Burri le tė kryejė detyrėn martesore ndaj gruas, po ashtu edhe gruaja ndaj burrit. 1 Korintesave 7

Ka nje kundershtim biblik per ceshtjen e marteses se gruas besimtare me jobesimtarin

Sipas Palit kjo lejohet dhe jo vetem kaq po na i shenjteron

13
    Edhe gruaja, qė ka njė burrė jobesimtar, nė qoftė se ai pranon tė jetojė bashkė me tė, tė mos e lėrė atė,
    14
    sepse burri jobesimtar ėshtė shenjtėruar me anė tė gruas, dhe gruaja jobesimtare ėshtė shenjtėruar me anė tė burrit, sepse pėrndryshe fėmijėt do tė ishin tė papastėr; kurse kėshtu janė tė shenjtė.1 Korintasave 7

Nderkohe qe ligji biblik e ndalon kete

Mos lidhje martesore me idhujtare dhe politeiste

3 Nuk do tė lidhėsh martesė me ta. Nuk do t`u japėsh bijat e tua bijve tė tyre dhe nuk do tė marrėsh bijat e tyre pėr bijtė e tu,4 sepse do t`i largonin bijtė e tu nga unė pėr t`u shėrbyer perėndive tė tjera, dhe zemėrimi i Zotit do tė ndizej kundėr jush dhe do t`ju shkatėrronte menjėherė.(Ligji i Pėrtėrirė 7)

Pali eshte kontravers me veten e tij shpesh here

25 Por pėr sa u takon virgjėreshave, s'kam urdhėr nga Zoti, por po jap njė mendim si njeri qė kam fituar mėshirėn e Zotit pėr
    tė qenė i besueshėm.
    26
    Mendoj se ėshtė mirė pėr njeriun tė jetė kėshtu siē ėshtė, pėr shkak tė ngushticės sė tanishme.
    27
    Je i lidhur me njė grua? Mos kėrko tė zgjidhesh. Je i zgjidhur nga gruaja? Mos kėrko grua.
    28
    Por, edhe nė qoftė se martohesh, ti nuk mėkaton; edhe nėse njė virgjėreshė martohet, nuk mėkaton; por kėta do tė kenė shtrėngim nė mish; dhe unė dėshiroj t'ju kursej juve.

32
    Dhe unė dėshiroj qė ju tė jeni pa merak. I pamartuari
    merakoset pėr gjėrat e Zotit, si mund t'i pėlqejė Zotit;
    33
    por i martuari merakoset pėr gjėrat e botės, si mund t'i pėlqejė gruas sė tij.
    34
    Ka dallim gruaja nga virgjėresha; e pamartuara kujdeset pėr gjėrat e Zotit qė tė jetė e shenjtė nė trup e nė frymė, kurse
    e martuara kujdeset pėr gjėrat e botės, si mund t'i pėlqejė burrit.
    35
    Edhe kėtė unė e them pėr dobinė tuaj, jo qė t'ju vė njė lak, po qė tė jeni tė hijshėm dhe t'i kushtoheni Zotit pa u shkėputur.
    36
    Por nėqoftėse dikush mendon tė sillet nė mėnyrė tė
    pahijshme ndaj virgjėreshės sė tij, kur asaj i kalon lulja e kohės, edhe duhet tė bėhet kėshtu, le tė bėjė ēfarė tė dojė; le tė martohen.
    37
    Por ai qė ėshtė i qėndrueshėm nė zemėr tė vet dhe qė nuk i nėnshtrohet nevojės, por ėshtė zot i vullnetit tė vet dhe e

ka vendosur nė zemėr tė vet tė ruajė virgjėreshėn e tij, bėn mirė.
    38
    Prandaj ai qė marton bėn mirė, ai qė nuk e marton bėn edhe mė mirė.
    39
    Gruaja ėshtė e lidhur pėr sa kohė rron burri i saj; por, nė qoftė se i vdes burri, ajo ėshtė e lirė tė martohet
    me cilin tė dojė, veēse kjo punė tė bėhet nė Zotin.
    40
    Por, sipas gjykimit tim, ajo ėshtė mė e lumtur, po mbeti ashtu; dhe mendoj se edhe unė kam Frymėn e Perėndisė.1 Korinetesave 7

Ketu thote qe ato qe e ndalojne martesen jane frymera demonesh, nderkohe vete ai e ndaloi martesen

16 Dhe Fryma e thotė shkoqur se nė kohėt e fundit disa do ta mohojnė besimin, duke u vėnė veshin frymėve gėnjeshtare
    dhe doktrinave tė demonėve,1qė flasin gėnjeshtra me hipokrizi, tė damkosur nė ndėrgjegjen e tyre,

2tė cilėt do tė ndalojnė martesėn

dhe do tė urdhėrojnė tė mos hani ushqimet qė Perėndia i krijoi, tė merren me falėnderim nga ata qė besojnė dhe e njohin tė vėrtetėn1 timoteu 4

Ja nje kundershtim brenda 2 fjalish

Ne fillim thote qe vejushat qe duan te martohen ngrihen kunder Krishtit duke terhekur mbi veten denim
    Pastaj thote Dua qe vejushat te martohen te behen me femije.Pastaj thojen krishteret qe ky ishte me frymen e shenjte !?

10
    Po mos i prano vejushat mė tė reja, sepse, duke u dhėnė pas dėshirave tė tyre, ngrihen kundėr Krishtit, duan tė martohen,
    11
    duke tėrhequr mbi vete njė dėnim, sepse kanė shkelur besimin
    e parė.
    12
    Madje ato mėsojnė tė jenė pėrtace duke shkuar shtėpi mė shtėpi, edhe jo vetėm pėrtace, por edhe llafazane dhe kureshtare duke folur pėr gjėra tė kota.
    13
    Dua, pra, qė vejushat e reja tė martohen, tė kenė fėmijė, tė bėhen zonja shtėpie dhe tė mos i japin kundėrshtarit asnjė shkak pėr tė pėrfolur;
    14
    sepse disa tashmė devijuan pėr tė ndjekur Satanin.1 timoteu 5

Ai/ajo qe do te martohet mos lexoje biblen se njehere thote jo e njehere po dhe te ben me fiksime

2 Martesa tė nderohet nga tė gjithė dhe shtrati martesor i papėrlyer, sepse Perėndia do tė gjykojė kurvarėt dhe kurorėshkelėsit.Hebrejve 13

7
    Le tė gėzohemi dhe tė ngazėllohemi dhe le t'i japim atij lavdi, sepse erdhi dasma e Qengjit dhe nusja e tij ėshtė pėrgatitur!Zbulesa 19

Lejohet ndarja ne bibel

1
    "Kur njė njeri merr njė grua dhe martohet me tė, dhe mė vonė ndodh qė ajo nuk e kėnaq mė, sepse ai ka gjetur nė tė diēka tė turpshme, le tė shkruajė njė shkresė
    ndarjeje, t'ia japė nė dorė dhe ta dėbojė nga shtėpia e saj;
    2
    nė qoftė se ajo del nga shtėpia e saj dhe bėhet bashkėshorte e njė burri tjetėr,
    3
    nė rast se bashkėshorti i fundit fillon ta urrejė, ai shkruan pėr tė njė shkresė ndarjeje, ia jep nė dorė dhe e
    dėbon nga shtėpia e tij, ose nė se bashkėshorti i fundit qė e kishte marrė pėr grua vdes
    4
    burri i parė qė e kishte dėbuar nuk do tė mund ta marrė pėrsėri pėr grua,pasi ajo ėshtė ndotur, sepse kemi tė bėjmė me njė akt tė neveritshėm nė sytė e Zotit;
    dhe ti nuk do ta njollosėsh me mėkat vendin qė Zoti, Perėndia yt, tė jep si trashėgimi.
    5
    Nė qoftė se njė njeri ėshtė i porsamartuar, ai nuk do tė shkojė nė luftė dhe nuk do
    t'i ngarkohen detyra; ai do tė jetė i lirė nė shtėpinė e tij pėr njė vit dhe do tė bėjė tė
    lumtur gruan me tė cilėn ėshtė martuar.
    6
    Asnjeri nuk do tė marrė peng gurin e
    mokrės sė poshtme apo atė tė sipėrme, sepse do tė ishte njėlloj siur tė merrte peng
    jetėn e dikujt.
    7
    Nė rast se kapet njė njeri duke rrėmbyer njė nga vėllezėrit e tij ndėr bijtė e Izraelit, dhe e trajton keq dhe e shet, ai rrėmbyes do tė vritet; kėshtu do ta shkulėsh tė keqen nga gjiri yt.ligji perterir 24

Sipas enciklopedise katolike Jozefi ishte 90 vjec, Maria 12 vjec. http://www.newadvent.org/cathen/08504a.htm

Anėtarėsuar
    17-11-2003
    Vendndodhja
    Iliri
    Postime
    1,430

Kush fiton do ta bėj shtyllė nė tempullin e Perėndisė tim, dhe ai nuk do tė dalė mė pėrjashta; dhe do tė shkruaj mbi tė emrin e Perėndisė tim, dhe emrin e qytetit tė Perėndisė tim, tė Jeruzalemit tė ri, qė zbret nga qielli nga Perėndia im, dhe emrin tim tė ri.(Zbulesa 3/12)

Emri Allah ėshtė emri i ri i Zotit dhe emri i Juruzalemit tė ri ėshtė Meka nė Arabi.

Sepse ėshtė shkruar se Abrahami pati dy bij: njė nga shėrbėtorja dhe tjetri nga e lira. Dhe ai qė lindi nga shėrbėtorja lindi sipas mishit, por ai qė lindi nga e lira lindi pėr hirė tė premtimit. Kėto gjėra kanė njė kuptim alegorik, sepse kėto dy gra janė dy besėlidhje: njė nga mali Sinai, qė ngjiz pėr skllavėri, dhe ėshtė Agari. Dhe Agari ėshtė mali Sinai nė Arabi dhe i pėrgjigjet Jeruzalemit tė kohės sė sotme ...(Galatsve 4/22-25)

Pra ėshtė e qartė se tempulli dhe mbretėria e Zotit do tė jenė e pėrbėrė nga besimtarėt muslimanė.

“do tu hiqet mbretėria e Pėrėndisė dhe do ti jepet njė kombi qė do ta bėjė tė japė fryt.( Mateu 21/33)

Kush ėshtė ky komb?Ai komb do jetė kombi i profetit tė fundit Muhamedit a.s. Ai nuk ėshtė komb nacional, klasor apo rracor ai ėshtė komb besimtar qė i bashkon vetėm njė fjalė e vetme “Ska tė adhuruar me tė drejtė pėrvec Zotit dhe se Muhamedi ėshtė i dėrguari i Tij dhe Isai(Jezusi) nuk ėshtė bir i Zotit por ėshtė rob dhe i dėrguari i Tij.

Ashtu sci thote ai te Osea”Unė do ta quaj popullin tim atė qė ska qenė populli im dhe tė dashur atė tė mosdashurin.(Romaket 9/25)

Ai do jetė populli i fundit profetik qė do tė besojė nė tė gjithė profetėt dhe shpalljet e tyre hyjnore prandaj do tė jenė tė parėt nė ditėn e gjykimit.

Por shumė tė parė do tė jenė tė fundit, dhe shumė tė fundit do tė jenė tė parėt".(Mateu 19/30)

Faqja 10 prej 14 FillimFillim ... 89101112 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •