sepse ne jemi si grereza dhe jo si bletet , prandaj edhe mendojme jetojme dhe veprojme si grereza , gjithmobe te vecuar nga tufa , te ndare , te pervecem ,egoist , zhvates , ziliqar ,kryenec, thumbues dhe plot helm
Ma sakte asht shprehja ,,,,,,,,,,larg nga shqiptaret e Shqipnise
Arsyja dihet,,,,,,,,,,populli i shqiperise pesoi nji degradim te paimagjinushem ne sistemin kolektivist komunist
Shqiptaret e vjeter te Amerikes jetojne ne armoni me njani tjetrin
pershendetje...shqiptaret jane imituesa te medhenj, por me te medhenj jane vetem kur jane made in Albania...keshtu qe dihet qe te kopjosh eshte me lehte, dhe kjo ka ndodhur dhe do ndodhe pa nderprerje, nje shqiptar i vertete beson ku te deshiroje dhe e zgjedh vete se cfare jo e cfare po, nderkoh qe duhet te mundohet te kuptoje dhe zakonet, kohen vendin dhe njerezit qe i kane pasur ose i kane akoma kto zakone ose ndryshe tradita.....jemi bere kopjace si nje pjese e madhe e botes sotme..ju pershendes
Kur deri ne 1995 shqiperia kishte 65% te
Popullsise ne fshat,kur 60% e atyre qe shkuan me llotari direkt nga fshati ne usa.....rezultati dihet,eshte ky qe eshte.!!!
Ky eshte realiteti dhe pa u zgjatur shume,dhe pa shume teori.
Kallmet, asimilimi nuk eshte gje e keqe. Te asimilohesh ne nje shoqeri nuk do te thote te heqesh dore nga vetedija e origjines apo kultura shqiptare. Ashtu si fakti qe dikush flet apo shkruan shqip, nuk e ben ate shqiptar. Ka me shume shqiptare qe jetojne jashte trojeve shqiptare dhe sot mund te mos flasin shqip, ose nuk flasin ate gjuhen shqipe qe une e ti flasim, por nuk kane humbur vetedijen e origjines dhe tradites se tyre, te trasheguar brez pas brezi. Dhe kjo eshte ajo qe ti dhe shume qe kane perspektiven tend nuk kuptojne: une do te preferoja qe femija im te mos dinte te fliste apo shkruante shqip mire, por te behej nje intelektual i nderuar dhe integruar ne jeten amerikane, se sa te kisha nje femije qe flet e shkruan shqip ore e minute ne Amerike, shoqerohet vetem me shqiptare, e perfundon ne "shkollen e rruges e kafeneve" qe i kthen ne kontigjent te aferave kriminale. Per keta femije te tille nuk kam nevoje une, nuk ka nevoje as Shqiperia. Burgjet e botes jane mbushur plot me "patriote" te tille qe merren me droge, prostitucion, vrasje e vjedhje.
Asimilim do te thote qe te jesh ne gjendje te kuptosh "Kur je ne Rome, do besh sic bejne romaket!" Qe do te thote, edhe nese je ne moshe te thyer e ke ardhur ne Amerike, edhe pse mund te kesh shume veshtiresi per mesimin e gjuhes apo ambientimin ne kete vend, ti e ben nje perpjekje per tu integruar ne jeten e vendit. Mundohesh te mesosh 5 fjale anglisht. Mundohesh ta lexosh gazeten apo te degjosh televizorin e vendit ku jeton, e te mos lexosh e degjosh vetem gazeta e televizione shqiptare. Te punosh ne kete vend aq sa e ke mundesine dhe te besh perpjekje qe fitosh pavaresine per te care vete ne pune e ne shoqeri ne Amerike, pa qene nevoja e perkthyesit nga pas.
Shqiptaret nuk vuajne nga asimilimi i tepruar, shqiptaret vuajne nga mentaliteti prapanik "Shqiperia eshte bota e s'ka tjeter!" Dhe ai fenomeni qe ti ze ne goje per shqiptaret qe "ftohen" me njeri-tjetrin, ftohja vjen pikerisht nga perplasja e ketyre dy botekuptimeve mes shqiptareve: atyre qe duan te asimilohen dhe ndertojne jetet e tyre te reja ne Amerike, dhe ata qe nuk shkeputen dot nga mentalitetet qe sollen me vete nga Shqiperia. Dhe e shohin kete realitetin e ri ne te cilin e gjejne veten nje "realitet te frikshem". Prandaj kane frike nga fjala "asimilim", kur nuk duhet te kene aspak frike.
Dhe pika tjeter qe do te shtoja eshte se njerezit gjithmone perzgjedhin shoqerine e tyre ne cdo shoqeri: ti do te shoqerohesh me ata qe kane moshen tende, kane shkallen tende te kultures e arsimit, vini nga nje krahine e caktuar e Shqiperise, punoni bashke, etj. Sepse ka mijera shqiptare qe jetojne ne vendin ku une banoj nuk do te thote qe une duhet t'i njoh e shoqerohem me te gjithe. Edhe ne Shqiperi kur ishim, nuk shoqeroheshim me te gjithe. Shoqeroheshim me ata 4-5 shoke e miq qe kishim ato gjerat e mesiperme te perbashketa. Kur mua nuk me pelqen sjellja apo botekuptimi i nje emigranti shqiptar ne Amerike, une nuk shoqerohem me te, dhe kjo eshte mese normale. Ajo qe nuk eshte normale, dhe qe e bejne shume shqiptare, eshte se meqe jemi ne Amerike, meqe jemi ne vend te huaj, meqe nuk ka shume shqiptare apo nuk kemi ata miqte qe kishim ne Shqiperi, na duhet te shoqerohemi me te gjithe keta qe kemi, le te jene si te jene. Eshte nje qendrim i gabuar dhe aspak normal e shoqeror. Pasi ta pret mendja qe nuk do te ndihesh mire ne shoqerine e nje njeriu me te cilin ti nuk ndan ato gjerat e perbashketa qe une te zura ne goje. Sepse jetojme ne nje vend te huaj, nuk do te thote se na duhet te ndryshojme bazat shoqerore te sjelljes sone si njerez ne nje shoqeri. Dhe perzgjedhja e shoqerise, eshte po aq e rendesishme sa patja e shoqerise, pasi nje shoqeri e gabuar, te perfundon keq edhe ne Amerike.
Albo
Po shqiptaret e Greqise pse thone sa me larg shqiptareve???????
N Greqi nuk i thone kot " Me Arvaniti filo krata ke kanena ksilo" = Kur ke mik nje Arvanit mbaj me vete e ndonje shkop![]()
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga TilVolioR : 23-12-2014 mė 20:50
Mua me ndodhe e kunderta, une i ndjeki dhe perseri me ikin
Une them sa me afer shqiptareve, disa nga ta thojne sa me larg tij. Ani kur te verej qe disa po me bejne dredhira e kur te u them ne fytyre se 'jeni njerez me baterija pa kurrfare morali e etike', skan qef kurre me me pa perseri. Funny a?
as ne Facebook sme flasin pastaj, kah 5-6 muaj... hahaha
Krijoni Kontakt