nje shprehje shqipe thote:
MATE VETEN!
Shen Albani, problemin qe ti shtron varet nga e kap dhe si.
Psh, KOMPJUTER vjen nga anglishtja, pra siē pohon ti eshte "imponuar" prej saj. Imponimi i saj varret kryesisht nga perdorimi kompiuterit, pra tek popujt bile dhe ata te pushtuar nga anglezet, fjala lidhet kryekeput nga perdorimi saj. Ne amazoni mund te ket angleze por popujt atje po s'e perdoren kompjuterin si vegel te perditshme kjo fjale s'ka per te lene rrenje.
Por me kryesorja e "problemit tone" (ne disa tema tashme) eshte; "ORIGJINA e fjales" Kompjuter, megjithese jane anglezet qe e kane perhapur kudo, kjo s'do me thene te jete fjale angleze, a kupton.
Shprehimisht COMPUTER vjen nga frengjishtja COMPTER (numeroj, llogaris). Vete frengjishtja vjen nga latinishtja COMPUTARE, kjo mund te vije nga greqishtja XXXXX, e cila vete mund te vije nga sanskritja YYYYYY, e keshtu me rradhe arrijme deri tek gjuha me e vjeter.
Ketu eshte puna. Prandaj ti s'po e kupton "Pelin".
Une do te jepja nje shembull origjinal;
Shqip => QIELL.
Frengjisht => CIEL.
Spanjsht / Italisht => CIELO.
Latinisht => CAELUM.
Ti dhe profesoret qe referon, mendoni qe kjo fjale eshte 'imponuar' nga latinet pushtues. Problemi eshte siē e thame origjina dhe jo imponimi i fjales.
Per ta gjet kete, duhet ti biem pak me gjate. Le te marrim per shembull fjalen tjeter te ngjajshme, i SINQERT; SINQERISHT.
Shqip => SINQERT
Frengjisht => SINCČRE
Potug/Spanjoll/Italian => SINCERO
Anglisht => SINCERE
Latin => SINCERUS
Perseri dhe tek kjo fjale padyshim per mendimin tend dhe profesoreve fjala e origjines eshte latinija Sincerus.
Kuptimi i kesaj fjale ne te gjitha gjuhet eshte i njejte, ai do te thote; I HAPUR, I PASTER, PUR. Dmth me qene i hapur, i vertete, pa rezerva, ne ato qe thua, qe tregon. Cila gje ne natyre eshte e tille, a s'eshte QIELLI, I KTHJELLET, I PA RE (paster).
Pra kjo fjale do te thote; SI QIELLI = SI QIELLT = SINQERT.
Po ne latinisht a ndiqet kjo llogjike, ti si njohes i latines duhet me na kjthjellu pak per kete. A kane lidhje fjalet latine CAELUM dhe SINCERUS me njera tjetren.
PS; Illirian do t'lutesha mos repliko kot-me-kot duke na e merzit temen siē ben ngahera. Mundohu te japesh shembuj konkret ose ndryshe vazhdo drejt. Replikat e kota s'gjidhin gje.
Ornament,
pikerisht dhe te falemnderit.
Alban,
Te gjitha bebet e botes,te pakten europianet, belbezojne :
mmmm- ma - ma.., ose bbbbb- ba- ba,...etj.
Nuk eshte nevoja te kopjojne nga njeri tjetri.
Ky eshte thelbi.Ekstrapoloje per popujt primitive.
Me vone.
E bukura eshte ne syte qe e shikojne _Wilde
Ornament,
te mos keqkuptohemi. Ate qe une e them, e them ne baze te asaj qe kam studjuar. Une nuk mund dhe nuk i lejoje vetes te kritikoje gjuhetaret tane. I dashur Oranment ,ata dijne me shume se une, per kete jam i bindur.
Zakonisht, jo gjithmone, fjala e huazuar reduktohet ne gjuhen tjeter, dhe keshtu kemi rastin te fjalet latine sa qe ne shqip i humb ndonje shkronje apo ndonje zevendesohet me ndonje tejter.
Nese e pranojme analizen tende, dmth. mbi 11 shekuj predikim ne latinisht, nuk ndikuan ne gjuhen shqipe, por edhe pse meshat ne latinisht, ne po ndikonim ne gjuhen latine.
Nese ti flet per kohen paralatine, atehere une i ngre supet; nuk kemi shkrime shqipe per ta deshmuar ate dhe asnje albanolog i vertete nuk do te kishte guxim te pohoje dicka te tille, se do te qeshej bota, se shkenca deshiron fakte. E faktet mungojne se nuk kemi shkrime ne shqip.
Kur mungojne faktet historike , atehere njeriu mund te thoje cka te doje, mirepo ne pyetje eshte se askush nuk e beson. Nese i themi nje albanologu se greqishtja dhe latinishtja origjinen e kane nga shqipja, ai do te na konsideroje te cmendur!
Ornament, edhe nje here, une nuk po mbroj nje teori antishqipatre, mirepo vetem ate qe mesohet ne Tirane dhe Prishtine!
...kur romuli e remi, ēelnin themeket e romes me plluglegjende a?
atebote, illiria ishte zonja e ballkanit dhe europes
Mos harroni se Romaket pretendonin te ishin pasardhesit e heroit Ilire Enea ,keshtu qe nuk ka renci kujt i perkasin fjalet e mesiperme ,por mqs gjuha Ilire ka humbur ,Albani ka te drejte kur thote qe ato jane Latine.
Gj t m .
Mendoj se gjuha ilire nuk ka humbur, ėshtė shqipja pasardhėsja direkte dhe poashtu bijat e saj si greqishtja, latinishtja etj.
Kėshtu qė latinishtja ka fjalė shqipe dhe jo shqipja fjalė latinishte.
Pėrshėndetje dhe shumė respekt shėn Albani
Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!
Rrofte Shqiperia Etnike
Dodon,
mire qe mbron mendimin tend, mirepo shkenca kerkon dicka tjeter e jo patriotizem. Jam i bindur se edhe ti nje dite nuk do t“i besosh asaj qe sot po i beson, sepse nuk do te kesh argumente per ta mbrojtur kete ide. Kjo ide mund te mbrohet me prepotence, me kuazipatriotizem apo nga padituria apo nga deshirae flaket per te qene ne te paret kudo dhe kurdo! Te ti mendoj se eshte kjo e fundit. E verej te gjermanet se nuk brengosen se cka ishin nja 750 vite para Krishti ( ketu permenden per here te pare ), por nisin prej aty ( se spekulime eshte lehte te behne ne interent ) dhe shikojne para, tmerrsisht para. Ne kemi komplekse dhe ne vend se te shikojme para, shikojme prapa dhe shpesh zeme ne thua dhe rrezohemi. Shpesh krenohemi me filanin apo fistekun, shpesh i nxjerrim shqiptare edhe ata qe veten nuk e kane konsideruar te tille, mirepo qellimisht harrojme se mė shqiptar eshte nje i huaj qe ndihmon shqiptaret se sa nje shqiptar qe nuk ben asgje!
" Ne nje gazete pata pare kete titull: " A ishte Napoleoni shqiptar ?", Po edhe sikur te ishte, c“ka kishte bere per komb. Ne kemi pasur dinastine shqiptare ne Egjypt, por ata nuk kane punuar per Shqiperi, por per zuzen e vet dhe per Egjyptin....
Nese shqipja dhe greqishtja kane prejardhjen nga shqipja, atehere keto gjuhe do t“ishin poaq te ngjajshme sa frengjishtja dhe italishtja, apo sa rumunishtja e gjuha spanjolle ( pak me te largeta ne mes vete ) apo sa gjuha portugeze dhe retoromanishtja.
Shqipja eshte grup ne vete dhe njera nga 12 gjuhet me te vjetra ne bote: se vjen nga ilirishtja e pohojme ne, edhe disa albanolog te huaj, por ne enciklopedi boterore kudo e gjen ne kete menyre : " Shqiptaret mendojne se shqipja ka prejardhjen nga ilirishtja". Ka te tjere qe nuk vejne dyshime, por mungojne faktet gjuhesore ilire per ta thene me fakt se vertete shqipja eshte ilirishtja!
Mbetet si ilirishte edhe per kete arsye: nuk mund te deshmohet se eshte dicka tjeter apo se nuk eshte ilirishte! Mendim i ngurtesuar si ekziston per frengjishten per shembull, nuk kemi akoma ne linguistike. Shumica pohojne se shqipja eshte ilirishtja, por kjo ka edhe kundershtaret e vete.
Shėn Albani
Unė po mbroj diē shkencore dhe jo atė ēfarė e dėshiroj apo se dėshiroj, unė po mbroj faktet shkencore qė troja dhe dardanėt kanė qenė ilire se greqishtja e vjetėr ėshtė mė afėr shqipes se greqishtes sė re, se etruskėt, mesapėt, venetėt dhe gjithė Europa kanė qenė ilire dhe shkrimet e tyre vetėm gjuha jonė mund ti deshifrojė, kjo ėshtė ajo ēfarė po mbroj ajo, tė cilat edhe po desha jo vetėm unė po kushdo nė kėtė botė nuk mund ti kundėrshtoj, shkencėrisht e kam fjalėn.
Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!
Rrofte Shqiperia Etnike
" se greqishtja e vjetėr ėshtė mė afėr shqipes se greqishtes sė re, "
Silli argumentet dhe uen do te behem ne anen tende.
Edhe per kete konstatim tendin :
"se etruskėt, mesapėt, venetėt dhe gjithė Europa kanė qenė ilire dhe shkrimet e tyre vetėm gjuha jonė mund ti deshifrojė"
Nese ke ti te drejte me kete , atehere te gjithe albanologet mund te shpallen idiot!
Krijoni Kontakt