Mielli, pakt me prodhuesit për nivelin e proteinës
Arrihet marrëveshja mes prodhuesve të miellit në vend dhe Ministrisë së Bujqësisë për nivelin e proteinës.
Gjatë një takimi të mbajtur dje, palët u dakordësuan për një diferencim të sasisë së proteinës në varësi të prodhimit, por duke ruajtur standardin 12.5% për bukën. Një ditë më parë, fabrikat e miellit pezulluan aktivitetin në shenjë proteste për udhëzimin e nxjerrë nga Ministria e Bujqësisë, në bazë të të cilit parashtrohej reduktimi i sasisë së proteinës në miell, nga 12.5 që është aktualisht në 9%, duke ngritur pikëpyetje mbi ndikimin që kjo do të kishte te konsumatori. Sot ndërkohë zhbllokohet situata dhe frika se mos furrat e bukës zbrazeshin prej kësaj “greve” merr fund.
Panariti
Pas takimit të mbajtur me përfaqësues të Unionit, ministri Edmond Panariti tha se futja e miellit me përqindje të ulët të proteinës, në nivelin 9%, do të lejohet, por ajo që do të shmanget, është përdorimi i këtij mielli për bukë. “Nuk kemi asnjë lloj të drejte të krijojmë situata monopol dhe të ndalojmë miellin që përdoret jo për destinacione buke, por për baza picash dhe për prodhime të tjera brumi që kërkojnë nivel të ulët proteine, ndryshe nuk përgatiten. Buka që është edhe produkti me konsum më të madh te shqiptarët duhet të ketë parametra, pra nivel të lartë proteine mbi 12%, por kjo tashmë do të jetë pjesë e një pakete integrale. Pra, ne do të lejojmë që mielli me përqindje të ulët proteine prej 9% të qarkullojë, por të mos përdoret për prodhim buke”, tha Panariti. Prej ditësh ka nisur një debat lidhur me importimin e miellit nga Kosova, në të cilin norma e proteinës është më e ulët se 12%. Ministri sqaroi se kjo nuk lidhet vetëm me Kosovën, pasi vendi ynë importon miell edhe nga vende të tjera të BE.
Unioni
I kontaktuar nga gazeta “Panorama”, presidenti i Unionit të prodhuesve të miellit në vendin tonë, Adi Haxhiymeri, konfirmoi arritjen e një marrëveshjeje, e cila do të konkretizohet brenda një jave. “Industria e miellit ra dakord me Ministrinë e Bujqësisë për diferencim të normës së proteinës, por për bukën të mbetet në nivelin që është, pra 12.5%. Ministrisë i është lënë një javë afat për të parë se si do të ekzekutohen pikat, për të cilat ne ramë dakord në takim”, tha Haxhiymeri.
ADA HAZIZOLLI
Panorama
Krijoni Kontakt