“Mielli Shqiptar”: Nuk do të prodhojmë më, ministria po rrezikon njerëzit me miell pa cilësi
Tiranë – Unioni i Prodhuesve të Miellit të Shqipërisë do të mbyllë aktivitetin e tij duke filluar nga dita e nesërme, 22 tetor 2014, pasi nuk do të konkurojë në treg me miellra pa kurrfarë standarti dhe me me nivele proteinash të ulëta.
Në një deklaratë për shtyp, ky Union shprehet se “industria e përpunimit të miellit në Shqipëri përfaqëson një investim më shumë se 150 milionë euro me më shumë se 150 impiante në të gjithë vendin, bazuar në teknologjinë e standardeve më të larta Europiane dhe ka të punësuar më shumë se 3 mijë persona.
Investimet e kryera dhe konkurrenca e brendshme bëri të mundur që konsumatorit shqiptar ti afrohet një produkt me vlera ushqyese dhe shëndetësore me standard të lartë.
Udhëzimi i ditës së djeshme i nxjerrë nga Ministria e Bujqësisë, Zhvillimit Rural dhe Administrimit të Ujrave, për uljen e përqindjes së proteinës nga 12.5 për qind në 9 për qind, jo vetëm shkatërron dhe mbyll industrinë vendase, por njëkohësisht përbën një rrezik potencial për shëndetin e njerëzve, kjo pasi favorizon futjen e produktit miell me karakteristika jashtë çdo lloj norme, vlere ushqyese dhe shëndetësore për konsumatorin shqiptar.
Standardi lidhur me proteinën ku është bazuar udhëzimi i dalë nga Ministria i përket Italisë ku konkretisht: 9 për qind (tip 00) përdoret vetëm për ëmbëlsirën. Për bukë masive niveli i proteinës është mbi 12 për qind (tip 1-2).
Sa me siper, thueht në deklaratët e prodhuesve të miellit, – ne ndihemi të shqetësuar dhe të befasuar nga vendimi dhe njëkohësisht nga mungesa e komunikimit dhe dialogimit. Si rezultat i këtij vendimi i cili del në mbrojtje të konkurrencës së pandershme dhe produkteve me cilësi të ulët, industria e prodhimit të mielli shqiptar deklaron mbylljen e aktivitetit të saj, duke filluar që nesër datë 22.10.2014.”
Oranews
Krijoni Kontakt