Zarzavatet dhe frutat ngrenë indeksin e çmimeve
Në korrik, perimet më shtrenjtë. Rritje në 1.8% krahasuar me 2013-n
Zamir Alushi
Çmimet e perimeve u ulën disi muajin e kaluar, por mbetën më të shtrenjta se një vit më parë. Në pikun e sezonit, çmimet e zarzavateve rezultojnë 27.1% më lart krahasuar me një vit më parë. Kjo shifër korrespondon me rritjen e eksportit të këtyre produkteve për këtë vit, që është rreth 30%, sipas shifrave të Ministrisë së Bujqësisë. Pra, prodhimi bujqësor rezulton të mos jetë rritur në masën që të neutralizojë efektet e deficitit të tregtisë së jashtme për këtë zë. Sipas publikimit të djeshëm të INSTAT, indeksi i çmimeve të konsumit në muajin korrik 2014, arriti 115,9% kundrejt muajit dhjetor 2007 (dhjetor 2007=100).
Ndryshimi vjetor
Ndryshimi vjetor i indeksit të çmimeve të konsumit është 1,8%. Një vit më parë, ky ndryshim ishte 1,6%. Krahasuar me muajin korrik 2013, rritja më e madhe e çmimeve vërehet në grupin “Mallra dhe shërbime të ndryshme” me 8,5%, pasuar nga grupi “Pije alkoolike dhe duhan” me 6,9%,“Ushqime dhe pije joalkoolike” me 2,6%, “Hotele, kafene dhe restorante” me 2,5%, etj. Ndërsa ulje të çmimeve vërehen në grupin “Shëndeti” me 6,1% pasuar nga grupi “Veshje dhe këpucë” me 2,2%, “Komunikimi” me 0,7%, etj. Ndikimin kryesor në ritmin e rritjes vjetore të çmimeve në muajin korrik e ka dhënë grupi “Ushqime dhe pije joalkoolike” me 1,03 pikë përqindje. Në këtë grup çmimet e nëngrupit “zarzavate” janë rritur me 27,1% dhe nëngrupit “fruta” me 4,1%. Çmimet e nëngrupit “vajra dhe yndyra” u ulën me 6,5%, pasuar nga nëngrupi “sheqer e ëmbëlsira” me 3,9%, “kafe, çaj e kakao” me 3,1%, etj. Çmimet e grupit “Mallra dhe shërbime të ndryshme” kanë kontribuar me 0,41 pikë përqindje. Rritja e çmimeve të grupit “Pije alkoolike dhe duhan” ka kontribuar me 0,25 pikë përqindje në ndryshimin vjetor. Krahasuar me një vit më parë çmimi i duhanit u rrit me 11,8%. Çmimet e grupit “Qira, ujë, lëndë djegëse dhe energji” kanë kontribuar me 0,21 pikë përqindje.
Çmimet e grupit “Shëndeti” kanë kontribuar me -0,21 pikë përqindje në ndryshimin vjetor. Grupi “Veshje dhe këpucë” ka kontribuar me -0,11 pikë përqindje.
Ndryshimi mujor
Në muajin korrik 2014 ndryshimi mujor i indeksit është -0,6%. Ulja e çmimeve është ndikuar kryesisht nga grupi “Ushqime dhe pije joalkoolike me -0,46 pikë përqindje. Çmimet e zarzavateve u ulën me 5,3% dhe frutave me 2,6%. Çmimet e grupit “Veshje dhe këpucë” ndikuan me -0,05 pikë përqindje në ndryshimin mujor. Tarifat e grupit “Transporti” dhe grupit “Komunikimi” kanë ndikuar me 0,01 pikë përqindje në ndryshimin
Krahasimi vjetor
Ushqime 2.9%
Bukë -1.7%
Mish -01%
Peshk -04%
Bulmet 0.6%
Vaj -6.5%
Fruta 4.1%
Zarzavate 27.1%
Sheqer -3.9%
Pije joalkoolike -2.4%
Kafe, çaj -3.1%