Energji, Islami: Çmimi në rritje progresive
TIRANË – Ministri i Financave Kastriot Islami deklaroi dje se çmimi i energjisë do të rritet në mënyrë progresive. Pas njoftimit të bërë për nënshkrimin e marrëveshjes me FMN-në, Islami shpjegoi se edhe rritja e energjisë përfshihet në kushtet që duhet të plotësojë Shqipëria në kuadrin e Memorandumit të Politikave Ekonomike me FMN-në. Sipas tij, nuk duhet të ketë më subvencionim nga qeveria për blerjen e energjisë, pasi kjo është e domosdoshme për të përmbushur kushtet e vëna nga organizmat ndërkombëtare ekonomike. Aio tha dje se rritja progresive do të bëhet pasi energjia po shitet nga KESH nën kosto. Që të mos ketë më subvencionime dhe KESH të jetë një kompani me fitim, çmimi do të vijë në rritje progresive”,-tha Islami. Rritja e çmimit të energjisë para pak kohësh nga qeveria shqiptare shkaktoi jo pak debate dhe pakënaqësi jo vetëm tek familjarët, por edhe tek biznesi vendas. Por, kryeministri Nano deklaroi që atëherë se çmimi i energjisë do të rritet sërish për të mbuluar shpenzimet që deri më sot janë bërë nga buxheti i shtetit për blerjen e energjisë. Kështu me ngritjen e çmimit të energjisë, gjithçka do të përballohet nga vetë KESH-i. Ministri i Financave, tha se edhe FMN-ja kishte vlerësuar miratimin nga Këshilli i Ministrave të planit dyvjeçar në sektorin e energjetikës.
......................
.....................
Mendoj se rritja e cmimit eshte e domozdoshme por nuk duhet te abuzohet me te. Me larte thuhet se te ardhurat jane me te vogla se kostua, por kjo sdo te thote qe per te nxerre fitimin duhen rritur vetem te ardhurat. Ministria e Financave duhet te shikoje edhe mundesine e uljes se kostos se prodhimit. Mendoj se privatizimi eshte mundesia e veteme per te arritur kete qellim.
Puna qe duhet te beje Ministria e Finances ne bashkpunim me Min. e Enegjitikes dhe strukturat qe varen nga kjo e fundit eshte ta cojne KESHin ne gjendje sa me te mire per ti hapur rruge privatizimit te saj. Pra theksoj qe sduhet te kete spekullime me ngritjen e cmimit.
Krijoni Kontakt