Postuar mė parė nga
arbereshi_niko
Ti mund te dyshosh eshte nje e drejte e jotja..., por ta garantoj qe e di dhe mire.
Sa per niperit dhe mbesat e mia, nuk jam ne dieni qe kane njohjen time, pasi gjinden pothuaj ne te gjitha kontinentet...
Por qe te garantoj gjthashtu qe ne te njejten permase aq sa i njoh une shkrimtaret e rilindjes po aq nuk ka se si ti njohin mjekercjeperit...
Pasi do te ishte qesharake per ke lexon vargje atdhedashurie, urrejtje per osmanllinjte, drite dhe njohuri rritje kulturore duke i'u referuar hapur shkaktarit osman,
dashuria per natyren e vendit tone, dashuria per njejri-tjetrin, ngritja lart e flamurit te Gjergjit, figurave legjendare qe shpesh permendeshin si "ēlirues" nga zgjedha e te huajt,
paqja qe duhet te mbijetoje, kerkimi i vlerave kulturore te humbura qe as'gje kishin te perbashket me pushtuesin e shkretetirave, balozin qe dilte nga deti..........
Por kemi jo vetem poet dhe shkrimtar qe aq embel i kenduan bukurive te atdheut vetem si e si te zgjonin ne ndergje shqiptarin qe vendi i tyre nuk ishte as'pak i destinuar
te zhdukej, por e kunderta, te ngrihej e te rrokte armet! - Bash sikur fqinjet me nje aludim shpesh indirekt dhe diku direkt.
Por qe fatkeqesi qe populli nuk kendonte lirshem shqip, kjo jo vetem per faj te pushtuesit shekullor, por edhe elementesh shovinste fqinj, por qe per nga numri dhe demet
as qe krahasohen me turr-qite... etj etj...
ndaj ti kthehemi temes, ku pra eshte e rendesishme qe te njihen Naimi me shoke? Pasi qe konstatojme qe ka hund-derra qe e nenvleresojne kete gje, por ani mishit this ti rrin larg! - Kjo ka shume rendesi per ta.
Ja pra kur njerez te shkolluar ndonse ne shkolla fetare, por qe kohe nuk gjejne te lexojne Naimin dhe De Raden, por qe te keshillojne per nje stil jetese sikur shaharija, kjo po qe te shkakton neveri.......
Ti mos u merzit hiē, se ja po ta them une, qe mjekrroshat vullnetare gjakderdhes ne Siri dhe Irak, nuk e njohin fare Naimin dhe De Raden ( ketu po permendim dy emra si referim kategorie ), kaq!
Ti vazhdo e dysho, eshte e drejta jote, por qe nuk do shume universitet te kuptohet qe kush derdh gjak per te huajin, ku vret e pret koka njerezish ( pra nuk ka respekt per Krijimin ),
ku shprehet qartas kunder te krishtereve ( pra urren rracen e vet dhe historine e popullit te tij, jo vetm por edhe vellaun qe ka mbetur besnik asaj feje qe ky sot lufton),
pra shkojne ushtare ( dhe jo te detyruar o per para sikur motit nizamet ) por vullnetare , kur harrojne dheun e babes dhe kendojne kuran por nuk kane kohe te lexojne Naim e kompani....!
Ja pra nga une deduktoj qe eshte antiteze te jesh ekstremist islamik e te duash atdhe e bashkeatdhetare, te ngresh lart flamur te zi (o jeshil )me shkrime ne arabeske, e te jesh krenar per historikun e vendit tend.
Pershendetje
Krijoni Kontakt