‘Mjegullat…’ e Kadaresë dhe librat e ‘pafytyrë”
nga
Miranda Haxhia {23/07/2014}
Njeriu do të ndihet sa është gjallë. Vetëm se këtu, kur je gjallë, të marrin për të vdekur. Pa harruar që njeriu për t’u dalluar nga kafshët, për të mbizotëruar dhe dominuar mbi to, duhej të shpikte një kafshë tjetër, më të fortë, më të fshehtë, më të mençur, e mbi të gjitha të ishte jo më pak viktimë se vetë njeriu, kështu ai krijoi mendimin, psikikën, ndërgjegjen. Por ky mendim, kjo ndërgjegje, edhe pse e krijuar nga njeriu shpesh ndodh që harron dhe merr hiret e kafshës, duke gjykuar me keqdashje, duke shpikur antonimin e fjalës: “shpirt i mirë”, duke gjetur tituj të “keqkuptuar” sikur të ishte rrobë për masën e trupit të tyre, duke urryer e duke përçmuar. Sidomos atë që nuk e arrin dot. Zoti nuk e di këtë gjuhë, nuk i kupton këto gënjeshtra që janë dëshmia më e qartë e rrokopujës intelektuale shqiptare. Kadare është fenomeni më i habitshëm e më i pazbërthyeshëm i Shqipërisë moderne. Duan t’i ngjajnë, s’i ngjajnë dot, duan ta prekin, s’e prekin dot, duan ta shkatërrojnë s’e shkatërrojnë dot.
Vetëm një dështak i letërsisë e i përbuzur nga vetvetja, i përçmuar nga të tjerët, mund të besojë se dhurata më e mirë që mund t’i japë natyra, është hiçi dhe humbëtira.
Nën pushtetin e amokut, i turren një gërmimi të hidhur urithash. Duke harruar rrugën ku hyn e duke ngecur në udhët që hap vetë. Të mjerët! Ndërkohë, ai, Kadareja, vëzhgon se e vështirë është të ecësh përgjatë vathës së brendshme pa u përplasur me të paaftët e dashakeqët që derdhin aty diarretë e tyre verbale apo janë shtrënguar mes ankthit të tenezmave jashtëzakonisht premtuese, por që në fund të fundit nuk qullosnin gjë.
Duke pasur një mendje gjeniale vëzhguese, Kadare nuk mungon të nxjerrë në pah kundërshtinë e shfaqur midis masës së ushqimit të gëlltitur në stomak dhe sasisë të lëndëve të nxjerra jashtë, e më tej, na ndihmon duke na rrëfyer se lidhja e famshme midis shkaqeve dhe pasojave nuk është gjithmonë e përkryer, sidomos nga këndvështrimi sasior. Këtë aftësi vëzhgimi ta fal perëndia!
Arti i Kadaresë ka reaguar gjithmonë në mënyrë nxitëse e produktive mbi të drejtën më shumë se mbi çdo ide tjetër. E pafundmja e tij është nevojë për të shpjeguar më shumë se çdo koncept tjetër. Ndaj dhe lexohet. Ndaj dhe përthithet. Ndaj dhe nxjerrin verë prej mushtit të tij. Dhe mbivlerësojnë uthullën e tyre! Ai luan me fjalën duke na kujtuar ne se njeriu luan vetëm kur është njeri në kuptimin e plotë të fjalës dhe është plotësisht njeri vetëm kur luan. Dy janë pozicionet e shkrimtarit të vërtetë që përcaktojnë dhe këndvështrimin e tij, o në qiell, o në humnerë. Dallavere dhe allishverishe rruge nuk bëhen, janë të hidhura, janë të pështira.
Më është shfaqur si shkrimtar i pikëllimeve kozmike. Shkabat e krijuara të tij iu ngjajnë fluturimeve të përmbysura. Flet me gjuhën e Ezopit, edhe pse kohët kanë ndryshuar. Personazhi Maks tek “Shkaba” thotë: “Donte të më hante zemrën”, duke na futur në qerthullin e trishtimit e të ankthit: A ka dashur ndokush t’i hajë zemrën? Si ka shpëtuar prej kësaj lloj babëzie? Shpeshherë duke fluturuar. Gjeniu krijues ka nevojë për një vetmi të detyruar e të përkohshme.
* * *
Kohë më parë, nëse do shkruaja ndonjë shkrim “të thukët” si ky më sipër, ku të përmendeshin emra, sidomos po të anoja nga ai, ‘i mallkuari’ i shqiptarëve shkrimtarë, do ishte ndonjë dashamir që do më kujtonte: “Kujdes, mos e mbro Kadarenë se do të heqin nga puna. Këtë fat nuk e kanë prej kohe dashamirët që njoh, se nuk punoj gjëkund veç faqeve të librave; Kadare ka nevojë për mbrojtjen tonë, aq sa ka nevojë t’i dhurojmë ne, libërthat tanë, që më ngjajnë me pagure të shtrembra ushtarësh plot dëshirë t’ia falin gjeneralit pas lufte.
Megjithatë, ne jemi të thekur ndaj rasteve të këqija. Do të çuditesha, sikur me Kadarenë të ndodhte e kundërta. Jo më ta lavdëronin, por të paktën të mësonin ta lexonin dhe ta mbanin sa më gjatë në kujtesë mënyrën e tij të të shkruarit.
Këto ditë po vlon dëshira për ta djegur librin. Ia paska mbërritur edhe Kadareja ditës që të vjedhë një fabul, një ide, një pasazh dhe të manipulojë kohën me shkrimtarin e tij. Ndoshta është e vetmja goditje që nuk e kishte shijuar.
Librin e tij “Mjegullat e Tiranës” e kam lexuar kohë më parë dhe për të shkrova disa radhë në rrjetin social, FB. Dhe i mbahem asaj gjëje që kam pas shkruar për atë roman në 31 maj…
* * *
Historitë e librave që lexoj, gjithmonë e kanë një fabul të vockël, pothuajse fëminore, e që nuk e harroj kurrë pasi i vendos të lexuar në ndonjë raft apo kthinë, ku gjej vend për ta.
Kështu më ndodhi edhe dje me romanin e fundit të Kadaresë “Mjegullat e Tiranës”. Dola t’i blija dhuratën sime bije për ditëlindje, e që ma kishte thënë ç’donte, ashtu si shkarazi; ishte shumë larg librave, por ajo dreq rruge më çon në librari. Kërkova librin e Kadaresë, nuk ishte. “Xh…, je afër me ndonjë librari?” “Po kthehem nga puna, por do përpiqem ta gjej. Çfarë të duhet? “Një libër.” “Se mos më blen libër, ta dish…!” “Jo, jo, e dua për vete.”
Në darkë, hoqa celofanin, sajova një dhimbje koke, për të fituar kohë, shkova në cepin e dhomës sime dhe fillova të lexoja romanin në fjalë.
E fillova në faqen 27 dhe e mbylla sot, para dy orësh në faqen 166. E rifillova në faqen 7 duke kapërcyer pyetjet e një interviste dhe lexova vetëm çfarë shkrimtari Ismail Kadare shkruan.
Është një zakon i vjetër imi që i lexoj ato të flamosura parathënie në fund të leximit. Ose nuk i lexoj fare.
Por, ndjesia e parë që më la romani, që siç mësoj historinë e tij, është një roman i krijuar nga një ditar studenti i hershëm i Kadaresë, është pak si e vrarë kjo përshtypje, por më duhet ta them: “Romanit, duke menduar që është një filiz i hershëm, bio, i krijuar nga frymëzimet e para të Kadaresë i kanë vënë pranga në mbyllje. Përse duheshin ato? Një studim i gjatë shpjegues nga një zonjë me iniciale V.I. (Viola Isufaj) ndoshta do e bëjë librin ta blenë studentët e Filologjikut, por i bashkëngjitur në roman, sepse më krijoi shije të ngjashme, si të shohësh një vashë të re, plot hir e magji, të krijuar nga natyra me hatër, të mballosur me krem pudër e llak mbi krela.
Romani vetë, ka xhevahire brenda tij. Ç’më duhen vargjet e Hernandezit në komentet pas fundit të romanit?
Po kujtoj vetëm atë përshkrimin e mrekullueshëm të ankthit të Bardhylit, kur i rri ftohtë Emës. Ema vuan. Kur Ema i rri ftohtë Bardhylit, ai fillon e vuan marrëzisht. Provon xhelozinë.
Dhe për ta lezetuar dhe frymëzuar joshjen tuaj për ta lexuar në mënyrë të pavarur romanin “Mjegullat e Tiranës” – një botim i shkëlqyer i Shtëpisë Botuese Onufri, po riprodhoj diçka që Kadare e ka shkruar në këtë roman.
* * *
…Dyshimi dhe dhimbja hyjnë në zemrën e njeriut shpesh nëpër rrugë të panjohura, tinëzake, hyjnë fshehurazi, por këmbëngulëse, si ai uji që gërryen nga poshtë brigjet e lumit. Por ka disa ditë që gjithë dhimbja e mbledhur në zemër shpërthen me tërë ngjyrat e saj dhe e trondit shpirtin. ..
Ose:
Dashuria ushqehet me gjithfarë burimesh të pastra e të turbullta, atë mund ta ushqesh me ëmbëlsi, takime, aventura, pastaj me grindje e xhelozi. Bile dashuria mund të ushqehet edhe me urrejtje, por vetëm një ushqim është i padobishëm dhe i papërtypshëm për të: arsyeja.
Dhe për kërshërinë time, po ju ngas ta lexoni librin, një nga përgjigjet e mrekullueshme të Kadaresë në fillim të librit:
……Nuk ndodhi asnjëherë, (ta takonte vajzën e fakultetit- shënimi im, m.h.) madje, edhe pas rastit të pabesueshëm kur, një mëngjes, në një bar të Nju Jorkut, m’u afrua dikush që më përshëndeti: Hello, jam Dan Pope, ju kujtohet, jemi takuar para ca viteve në Central park, e mblodha mendjen se mund të kryqëzohesha në rrugë me Dan Pope, madje me kinezë që i kisha njohur në Shangai, veç me atë vajzën e fakultetit, në Tiranën e ngushtë, s’do të duhej të ndeshesha kurrë. Ishte e qartë se diçka e errët, por e epërme, e pengonte. (I.Kadare)
* * *
Sidomos kjo fjalia e fundit është xhevahir, perlë, diamant.
* * *
Asnjëherë nuk e vrava mendjen se kur është shkruar libri. Kjo për mua nuk ka fare rëndësi. Sot, veç këtij romani, kam lexuar edhe debatet që krijoi letra e z. N. Jorgaqi. Doja ta respektoja, dhe për të qenë e saktë, do doja të rilexoja romanin e tij për të cilin pretendon pak a shumë se është tharmi i romanit të Kadaresë.
Nuk e kam Mimozën e N. Jorgaqit. Kur leva shtëpinë, kam hedhur një pirg me libra ‘pa fytyrë’ që i kisha lexuar në rininë time të hershme, por që nuk më kishin thënë asgjë, sidomos për dashurinë, asgjë. Rasti i vetëm ky që m’u shfaq, kur pendohem pse e kam hedhur një libër në koshin e lagjes. Sa për të kuptuar cili është grepi, cili krimbi, cili peshku dhe cili peshkatari. Meqë jam gjallesë e kësaj gjuetie. Ky rast më iku ndaj nuk e mbush këtë shkrim me vezë qyqesh.
Ajo që më bën të rishikoj është se, kur kam shkruar në fund të majit për padobinë e “prangave” që i vë librit të tij Kadareja, paskam gabuar. U dashkëshin. Shkrimtari, nisur nga përvoja e tij, e ka ditur se çdo libër që ka botuar, do ishte si ta hidhje në gojën e ujkut, sepse janë shumë të pakta rastet kur kjo nuk ka ndodhur. Edhe kur e kanë gëlltitur e shijuar kafshë më të buta, ai e ka menduar se pështjellimi do krijohej, por se në ç’pjesë të trupit, kjo është e paparashikueshme.
Sy për sy, shkruan Gandhi, dhe bota verbohet. Ne shqiptarët, jemi mjeshtër për t’i nxjerrë sytë njëri – tjetrit. Na shijon terri i tjetrit.
*Titulli i redaksisë. Titulli i autores: Ligësia e Kadaresë është në atë që nuk mund të jetë i lig. Dhe ne na duhet të vuajmë për këtë?!
Burimi:
MAPO
Krijoni Kontakt