Nuh, nuk do t'i shtoja shumė gjė shkresės tėnde. Aty qėndron thelbi i problemit (qė problemi ekziston, besoj se e dimė tė gjithė), pra gjuha duhet kultivuar tėrė kohėn qė nga fėmijėria (prindėrit t'ua ofrojnė kėtė fėmijėve) se, shtėpia nga themeli ndėrtohet.
Sa herė qė mė vie rasti tė udhėtoj nė viset tona, kėrkoj libra pėr fėmijė tė vegjėl (tė moshės parashkollore) dhe deri tani kam arritur t'i blejė 4 copė libra!!!!! Kam kėrkuar nė Prishtinė, nė Tiranė e kėto i gjeta nė njė librari tė vogėl nė Vushtrri. Para 3 ditėsh mė erdhėn edhe 3 tė tjera qė m'i kishte dėrguar njė mik i cili i kishte blerė nė Tiranė. Duhet thėnė qė qė tė gjitha janė tė pėrkthyera nga italishtja dhe janė tė njė kualiteti tė pakėnaqshėm. Nė kėtė gjuhėn e vendit kėtu, fėmiu im i ka nja 80 copė libra dhe qė tė gjithė janė tė dedikuar pėr moshėn 0,5 deri tre vjeē (djali im ėshtė 2 vjeē), shumicėn e kėtyre librave ia ka blerė gjyshja e tijė - pra vjehrra ime kurse nėna ime deri mė tani ia ka mbaruar dy palė ēorapė leshi dhe njė jelek (jeleku i ka majft shumė hije) por nėna ime atė di, ajo ka vijuar shkollėn rrafsh 14 ditė nė vitin 1947!
Pėr njė gjė jam i mendimit tė ndryshėm nga ti, Shėn Alban; kur thua se njė shqiptar (mėsues, profesor apo qoftė edhe njeri "i rėndomtė") po e zotruaka frengjishten ose gjermanishten ose ndonjė gjuhė tjetėr mė mirė se shqipen, mendoj se kjo ėshtė e pamundur sepse njė shqiptar qė nuk enjeh shqipen nuk mund kurrsesi ta mėsojė njė gjuhė tjetėr (kuptohet e kemi kėtu fjalėn pėr gjuhė letrare e jo pėr gjuhė tė rrugės), pėrjashtim bėjnė ata, tė cilėt shpėrngulen nė fėmijėri ose rini tė hershme nė "botėn e jashtme".
Ke ti njerėz kėtu (kjo nuk vlenė vetėm pėr shqiptarėt) qė jetojnė 10 e mė shumė vjet por gjuha nuk ju mafton pėr tė kryer ndonjė punė me zyrtarėt ose pėr tė biseduar pėr ndonjė gjė tė njė niveli mė tė lartė qoftė nga fusha ekonomike, psiko-sociologjike, teknologji, mjekėsi etj. e kjo ėshtė pasojė e mosnjohjes sė gjėrave nė gjuhė amtare. Ata ia dalin nė jetėn e pėrditshme, nė shitore, nė kafene e disko dhe nė vend tė punės, i rralli nga ta ėshtė nė gjendje tė kuptojė gazetat serioze ditore (sepse s'i ka pėrcjellur as nė vendlindje ndonjėherė).
Illirian e Shėn Alban a do tė vazhdoni dyluftimin? (fyerjet dhe sharjet e ndėrsjella). Nėse ju intereson tė dini, unė jam ngopur me to!!!
Tung.
Krijoni Kontakt