Close
Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 28 prej 28
    Ros Rosaku Maska e Tal Aga
    Anėtarėsuar
    23-04-2002
    Vendndodhja
    Fin
    Postime
    228
    Nuh, nuk do t'i shtoja shumė gjė shkresės tėnde. Aty qėndron thelbi i problemit (qė problemi ekziston, besoj se e dimė tė gjithė), pra gjuha duhet kultivuar tėrė kohėn qė nga fėmijėria (prindėrit t'ua ofrojnė kėtė fėmijėve) se, shtėpia nga themeli ndėrtohet.
    Sa herė qė mė vie rasti tė udhėtoj nė viset tona, kėrkoj libra pėr fėmijė tė vegjėl (tė moshės parashkollore) dhe deri tani kam arritur t'i blejė 4 copė libra!!!!! Kam kėrkuar nė Prishtinė, nė Tiranė e kėto i gjeta nė njė librari tė vogėl nė Vushtrri. Para 3 ditėsh mė erdhėn edhe 3 tė tjera qė m'i kishte dėrguar njė mik i cili i kishte blerė nė Tiranė. Duhet thėnė qė qė tė gjitha janė tė pėrkthyera nga italishtja dhe janė tė njė kualiteti tė pakėnaqshėm. Nė kėtė gjuhėn e vendit kėtu, fėmiu im i ka nja 80 copė libra dhe qė tė gjithė janė tė dedikuar pėr moshėn 0,5 deri tre vjeē (djali im ėshtė 2 vjeē), shumicėn e kėtyre librave ia ka blerė gjyshja e tijė - pra vjehrra ime kurse nėna ime deri mė tani ia ka mbaruar dy palė ēorapė leshi dhe njė jelek (jeleku i ka majft shumė hije) por nėna ime atė di, ajo ka vijuar shkollėn rrafsh 14 ditė nė vitin 1947!

Pėr njė gjė jam i mendimit tė ndryshėm nga ti, Shėn Alban; kur thua se njė shqiptar (mėsues, profesor apo qoftė edhe njeri "i rėndomtė") po e zotruaka frengjishten ose gjermanishten ose ndonjė gjuhė tjetėr mė mirė se shqipen, mendoj se kjo ėshtė e pamundur sepse njė shqiptar qė nuk enjeh shqipen nuk mund kurrsesi ta mėsojė njė gjuhė tjetėr (kuptohet e kemi kėtu fjalėn pėr gjuhė letrare e jo pėr gjuhė tė rrugės), pėrjashtim bėjnė ata, tė cilėt shpėrngulen nė fėmijėri ose rini tė hershme nė "botėn e jashtme".

Ke ti njerėz kėtu (kjo nuk vlenė vetėm pėr shqiptarėt) qė jetojnė 10 e mė shumė vjet por gjuha nuk ju mafton pėr tė kryer ndonjė punė me zyrtarėt ose pėr tė biseduar pėr ndonjė gjė tė njė niveli mė tė lartė qoftė nga fusha ekonomike, psiko-sociologjike, teknologji, mjekėsi etj. e kjo ėshtė pasojė e mosnjohjes sė gjėrave nė gjuhė amtare. Ata ia dalin nė jetėn e pėrditshme, nė shitore, nė kafene e disko dhe nė vend tė punės, i rralli nga ta ėshtė nė gjendje tė kuptojė gazetat serioze ditore (sepse s'i ka pėrcjellur as nė vendlindje ndonjėherė).

Illirian e Shėn Alban a do tė vazhdoni dyluftimin? (fyerjet dhe sharjet e ndėrsjella). Nėse ju intereson tė dini, unė jam ngopur me to!!!

Tung.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Tal Aga : 11-04-2003 mė 10:33
    tė gjitha me masė!

i/e regjistruar Maska e Shėn Albani
    Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Postime
    899
    Tal Aga

kur thash se shqitaret e flasin frengjishten me mire, e pata fjalen per profesor te ketyre gjuheve, kam pasur rats t“i degjoje si perkthyes ne televizor, frengjisht e fliste si francez, por shqipen si Buzuku!

Nuhe analiza yte eshte me vend, por ne po flasim per njerez qe mbarojne fakultete, dhe kush e don gjuhen e vet ka mundesi ta mesoje!

Sot ne mengjes“degjova ne Kuvend se si fliste Sabri Hamiti dr. dhe intelektual i madh, poet e ku ta di une, por sikur te kishte provim nga drejteshqiptimi fonetik do te rrezohej ne provim. Ai qe din te shqiptoje nje a hundore, din edhe nje a te pasterte ta shqiptoje...pr ja qe nuk e bejne: " Une kam pā! " tha ai, dhe ky e dine me mire se une se duhet thene une kam parė me nje a te perparme...po ec e detyroe, ec e thuj se ti duhet te jesh shembull ne Kuvend se ke tituj dhe shume libra te shkruar...dhe kur ky dr. ( albanolog ) flet ashtu ne parlament cka mund te prese njeriu prej profesioneve tjera...

Shkaqet qe ti i numron Nuhe mund te vlejne per njerzit normal, por jo per ata qe e quajne veten intelektual dhe ketu po flasim mu per ata....

Perjashtuar Maska e illiriani
    Anėtarėsuar
    06-05-2002
    Postime
    655
    ...ne kete theme eshte nje bisede det i pafund mendimi

mjafton te hetohet vetem synimi i te riut tone apo pse jo edhe i te pjekurit, si sheni, kur krejt mllefin e shfryen ne te vetet, ne intelektualet e vet, dr.prof.mesues, mjete informative etj., pa i analizuar shkaqet dhe rrethanat e asaj te mete, apo pse jo edhe tragjedie, qofte ne te folur e te shkruar te gjuhes, qofte ne shprehjen e kultures ne debate politike, kulturore etj.
    E keni hetuar, kur jovetem femiu yne (femiu jot, eja ke mua...), ma me andje i shpreh emrat e aktoreve te huaj, profesoreve te huaj, publicisteve te huaj, sportisteve te huaj, artisteve...saqe me shkon ndermend se edhe vet kyfar sheni ketu eshte nje i tille, ku nuk len vend te bardhe, duke nenvleftesuar cdogje kulture kombetare, duke i quajtur 'derr doktor, derr prof., sikur edhe i perngjet (derr Buzuk), "flasin si Buzuku...". Cka tregon kjo dukuri negative e atij qe peshtyen dhe asgjeson edhe vet kulturen e vet te shkrimtareve te vjeter shqiptar? Kush eshte me derr ketu? Ata qe folen e shkruan para 7-8 shekujsh dhe ai i nencmon se nuk u dashka te flasim si Buzuku... Bile une do te thoja se Budi, Bogdani kishin shume te drejte, ne shkrimin e tinujve zanore te larta e te theksueshme te shqipes, me dy shkronja: ii, aa, ee, uu, etj., kur eshte rasti i theksimit te tyre ne vende adekuate fonetike si: flii (flija), fli (flijimi), gji (gjiu-gjii), paa, pree, huu, druu... ku sot edhe juhet boterore ang., gjer., etj., i kane keto shkronja te njejta e te dyfishta...pse mos t'i kete edhe vet shqipja sikurse i ka ang. gjer. see, tee, meet, sweet... As i veti as i huaji nuk mund ta mesoj nje gjuhe, kur nuk e sheh figurativisht theksimin e tinujve: hu e huu, ku ishte si zanore hundore, nuk jane njesoj, fli e flii, nuk jane njesoj, dru e druu, nuk jane njesoj, hu e huu (hu^), nuk jane njesoj, njera eshte pasthirme, e tjetra eshte druuu ose dru^...
    Nuk duhet cveftesuar me nje nencmim "flet si Buzuku", po ti si flet o njeri...ti mund t'i rradhitesh shkronjat mire ne leter, por te flasesh eshte krejt dicka tjeter. Mvaret nga natyra e te folurit te njeriut...a kujton se popujt tjere i flasin juhet e tyre prefekt? Nje pakice...shih si e flasin an. amerikanet e si anglezet, si e flasin zvicranet e si jermanet, apo edhe si e flasin jermanet e si austriaket...edhe te njejten gjuhe a!
    Po, shkaku eshte se dikujt me shume i pelqen qulli i huaj, se sa pitja e vet! Sa me andje i shprehin emrat e te huajve, se u duket se tingellon me bukur, me forte...kurse shqip...hmm. Kjo vie sikur e theksojne disa ketu, mungesa e literatyres shkollore shqipe, qe edhe vet shqip, thohet literature...kujt duhet t'i japet therapia psikiatrike ketu e gjithkund. Se edhe vet fjala terapi, folet e shkruhet sllavisht, se nuk eshte fjala per -tera- por per the, therapi, thenje, te folur dikujt, sherim permes te folurit, sherim psikolojik etj.... shihni ku jemi...
    ketu ka nje bisede det per te folur... cdo popull mbron nje ide te mire e te forte ne sherbim te kombit te vet, e kyfar sheni ketu, mundohet ta mbysi nervin e te njohurit, po ia mbyte vetes, se E VERTETA DEL EDHE PREJ BUNARIT (pusit) thote La Fontaine, e para tij...

(mungese kohe...vijojme)

i/e regjistruar Maska e Shėn Albani
    Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Postime
    899

i/e regjistruar Maska e muzafer
    Anėtarėsuar
    08-04-2005
    Vendndodhja
    Sllatin e Eperme
    Postime
    7
    Mendoj se ngritja e nivelit te gjuhes Shqipe nuk arrihet vetem se e studjon Gjuhen ,por kultura e gjuhes arrin nivelin e larte vetem atehere kur nxensesit fillojne qe nga familja dhe shkolla fillore t'i kushtojne rendesi gjuhes se folur dhe te shkruar.sepse eshte e veshtire te heqet nga koka te folurit qe eshte ngulitur prej kohesh ne kokat e njerezeve ,dhe pernjeher ata te dine te flasin dhe te shkruajn drejt .Mendoj qe krahas ngecjeve te pergjithshme qe jane tek ne ,edhe gjuha shqipe e ka pasur kete fat qe ne sot po e verejmė .megjithante mendoj se duhet t'i kushtojme rendesi te madhe Gjuhes ,sepse gjuha eshte shenje e komesise,,, shkruar nga Samet Arifi .
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga muzafer : 11-12-2009 mė 16:37 Arsyeja: pak gabime
    undefinedundefinedundefined

i/e regjistruar Maska e muzafer
    Anėtarėsuar
    08-04-2005
    Vendndodhja
    Sllatin e Eperme
    Postime
    7
    Mendoj se ngritja e nivelit te gjuhes Shqipe nuk arrihet vetem se e studjon Gjuhen ,por kultura e gjuhes arrin nivelin e larte vetem atehere kur nxensesit fillojne qe nga familja dhe shkolla fillore t'i kushtojne rendesi gjuhes se folur dhe te shkruar.sepse eshte e veshtire te heqet nga koka te folurit qe eshte ngulitur prej kohesh ne kokat e njerezeve ,dhe pernjeher ata te dine te flasin dhe te shkruajn drejt .Mendoj qe krahas ngecjeve te pergjithshme qe jane tek ne ,edhe gjuha shqipe e ka pas kete fat qe ne sot po e verejm .megjithante mendoj se duhet t'i kushtojme rendesi te madhe Gjuhes ,sepse gjuha eshte shenje e komesise
    undefinedundefinedundefined

i/e regjistruar Maska e K.i EPERM
    Anėtarėsuar
    09-03-2009
    Postime
    924
    Shėn Albani----Mua me habit nje fakt, pse njerzit qe mesojne gjuhen shqipe nuk e flasin edhe ne shtepi, por sa te takohen me analafabetin , ia kthejne te flasin si ai; e kam fjalen edhe per ata qe e zotrojne,
    ?????????????????????????????????????????????????? ??????????????????????????????????
    Nuh Musa--Iliriani ka te drejte, se per ta zhvilluar kete kulture nuk te nevojitet vetem prezenca e institucioneve perkatese por edhe infrastruktura perreth. Ke libra femijesh?, ke romane, ke libra shkence, ke libra fetare, pastaj, jemi kenaqur me nje RILINDJE e nje FLAKE, e me NJE TE VETEM RTV te prishtines, i cili eshte transmetuar ne territorin e kosoves??????, CKA ka patur ne gjuhen shqipe???

Pėrshendetje F.SH

i/e regjistruar Maska e kapllani
    Anėtarėsuar
    11-06-2009
    Postime
    190
    Citim Postuar mė parė nga Shėn Albani Lexo Postimin
    Dodon,

shikoe RTK1 pas mesante dhe aty kycet Radio Kosova, ne kete kohe telefonojne teleshikuesit dhe ata prezentohen si stundente , arsimtare etj.

Cdo gjuhe e huaj ka shkronja qe gjuha amtare nuk i posedon. Ka albanolog te huaj qe kane studjuar shqipen dhe nuk bejne gabime te gj dhe xh dhe ē dhe q.
    Ne Maqedoni dhe Presheve e Bujnaoc nuk kane kete problem.

Problemi qendron te katedrae Gjuhes Shqipe dhe fonetika si lende...sepse te degjohet nje arsimtar apo profesor i shkolles se mesme se si e flet shqipen, kudo ne bote do te perjashtohej nga puna se ai alfabetin e redukton ne 34 dhe ia shton disa zanore hundore. Dhekur mesuesi i tij eshte ne gjendje te mjere, cka mund te pritet prej nxenesit...Problemi qendron se ne shkolla pak ui kuhstohet rendesi shqipes. Ne Gjermani i kushtohet rendesi gjermanishtes dhe matematikes,keto dy lende mirren si kryesore, dhe kur nje femije nuk shqipton mire ndonje shkronje, atehere dergohet ne ushtrime te posacme derisa te permiresohet.....

Shėn Alban, nė ca aspakte qi i pėrmende ti dhe nė disa ankimet e tua po bijmė nė bashkėpėlqim, sepse me tė vėrtetė shqipja qysh flitet prej studentave tė Kosovės nganjiherė asht shuj e varfėn dhe pėrpiqen tė shprehen nė mėnyrė shum intelektuale kurse as nji mendim banal nuk janė nė gjendje ta shprehin. Aty vetė siē the edhe ti pleqt, me fjalorin e tyne tė moēėm dhe pėr ca njerėz tė vjetruem, e shprehin tė menduemen shum ma drejt sesa shum tė reinj qi kanė qejf me ia kalue ēdo shqiptari tė Shqipnisė. Aty mundet me u thanė se asht nji mjeri e madhe pėr ne.

Shqiptimi i standardit nuk asht aq i sakėt sesa ai i shqiptarėve tė Shqipnisė, sepse standardi nė Kosovė pėrdoret pėrnjimend vetėm si gjuhė leterare e jo zyrtare a standarde. Dmth nuk flitet dot sepse merremi vesh me dialektet e nėndialektet tona aq mirė sa qi nuk na vyjnė nji gjuhė mbi dialektore. Por tė provojė nji Kosovar me shkollė mirė tė artikulohet dhe tė shprehet qartė nuk ma merr mendje se njani nga Shqipnia, sidomos ata nga qytete tė mėdha, nuk do ta marrin vesh. As nė Gjermani shqiptimi nuk asht tejsisht i pėrsosun nė ēdo vis tė Gjermanisė, ku fliten dialekti mjaft tė ndryshme nga standardi gjerman. Udhėto njiherė nėpėr katundet e Bavarisė a tė saksonit, ose shko veē nėpėr qytete nė ato vende, dhe ndigjoji njerėzit kah flasin. Pastaj mė thue prap se tė gjithė gjermanėt e shqiptojnė standardin mirė. Por shyqyr zotit gjermanėt nuk qenkanė aq intolerantė sa qi t'i pėrēmojnė dialetet e tyne (pasuni gjuhėsore-e ceka shpejt), por e shohin shum natyrale qi tė flasė ndokush me nji theks tė vetin.
    E nuk mund tė vendoset kuturu se shqipja moderne nuk ka ma zanore, sepse ma shum se gjysa e popullatės flet me zanore. Ashtu asht e dhe turp tė thotė dikush qi ndihet sikur tė ishte vėrvitė nė shekullin e kaluem tė Bogdanit kur t'i digjojė Kosovarėt tue folė. Por si flasin shkodranėt, a pukjanėt, tropojanė, mirėditorėt etj.? Krejt prej Shqipnie, por jo me nji theks qindpėrqind tė sakėt ashtu qyshe kanė imagjinue gjuhėtarėt qi e varfnuen shqipen nė kongresin drejtshkrimor tė 72-shit tu' menjanue zanorėt dhe paskajoren dhe forma tė tjera gramatikore. Ndoshta theksimi i pasakėt i standardit nga Kosovarėt rrjedh vetėm nga fakti se nuk na hyn nė krye si nji dialekt gjoja i varfun dhe i prapambetun tė ketė ma shum tinguj sesa ai standard i lavduem.

PS: Kam digjue vetė ca tironės qi flitshin serbes nė nji gegnishte tė qart tu'e kėrtylė tė folmen me zanore e paskajore... E shyqyr zoti qi kemi njerėz qi nuk u vjen marre tė flasin tė folmen e tyne.

Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123

Tema tė Ngjashme

1. Historia e alfabetit tė gjuhės shqipe - Stavri Skėndo
    Nga AsgjėSikurDielli nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 14-04-2021, 14:37
  2. Studiues tė gjuhės shqipe
    Nga Eni nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 33
    Postimi i Fundit: 30-01-2018, 10:23
  3. Gjuha Shqipe nga vjetersia e treta ne Europe
    Nga niku-nyc nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 239
    Postimi i Fundit: 11-02-2008, 06:39
  4. Vllezerit Bluz Skripti ne Shqip.
    Nga Antitrup nė forumin Kinematografia dhe televizioni
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 23-08-2005, 17:57
  5. Njė tezė e Selman Rizės pėr gjuhėn letrare shqipe
    Nga shendelli nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 01-10-2003, 12:09

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •