Close
Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 28
    Revolucioni ėshtė afėr Maska e Nuh Musa
    Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenė, austri
    Postime
    4,463
    eshte shenje klulture perdorimi i gjuhes letrare ne komunikime publike, dhe natyrisht i nevojshem per mirekuptim ne mes te shqiptareve ne pergjithesi. Ne si nje popull me nje gjuhe me shume faseta, qe, perkundrazi, verteton pasurine e gjuhes tone, dhe na ve ne nje shkalle me popuj te medhenj (edhe pse ne hapesiren gjeografike dhe ne numer te vogel), duhet te jemi krenare.

Gjuha e njesuar eshte formuar per shkaqe TEKNIKE, e jo per te mbrojtur gjuhen. Gjuha nuk ka nevoje te mbrohet, ajo ndryshon me nevojen e popullit, pra evolimi i saj rrezullton nga nevoja dhe u pershtatet rrethanave te reja. Nga kjo mund te perfundojm, se shqiptimi i drejte apo i shtrember NUK ekziston, por ekziston nje gjuhe e njesuar, e cila ne raste te vecanta duhet te perdoret, sidomos ne mjete audiovuzuelle ku flitet para nje publiku te gjere, thjesht, per tu kuptuar, perndryshe nuk do te na nevojiteshi gjuha.

Une vet jam ritur ne nje vend te huaj, por kam patur fatin te ndjek shkolln edhe ne vendlindje, ndoshta nga shkrimet e mija shihet mungesa, por vellezerit e mi (dy), kane ndjekur shkollen krejtesisht ne austri, dhe ata NUK MUND nje shkrim shqip, qoft gazete apo liber ta lexojn, sepse thjesht nuk e kuptojn. Ata njohin vec gjuhen qe flasin ne shtepi. Nese une va "perkthej" nje tekst ne gjuhen shtepiake, ata do ta kuptojn (rasti i zviceraneve me gjuhen e lart gjermane). K'tu per mua nuk ka mungesa, por eshte perseri nje pyetje kulturore, qe keto dukuri te pranohen si fakte te gjalla, qe jane per tu mbrojtur e jo per tu luftuar.

Pra, gjuha shqipe e njesuar eshte e nevojshme per mirekuptim mbareshqiptare, dhe nje shenje kulture, dhe gjuha rajonale eshte poashtu nje shenje kulture, dhe qe te dija duhet te mbrohen. Do te ish kenaqesi per mua ne televizion te shihja nje gjuhe te rrende shqipe me nentitull te gjuhes letrare.

Une mendoj se albani si cdohere e kapen problemin me ngutje!!!, kritika eshte me vend, natyrisht se nese student e mesues (sidomos keta) paraqiten ne nje shfaqje ne televizion dhe fillojn te folin ne gjuhen rajonale, por kjo, shoku alban, nuk eshte problem i shiquesve, por i redaksioneve te mjeteve transmetuese. Programin e formojn ata, dhe per kete jane edhe pergjegjes.

Flm

PS: ilirian, edhe ne gjermani e austri ka gjuhe rajonale natyrisht, dhe sistemi shkollore eshte i tille, saqe edhe nxenesit me te dobet, me mbarimin e shkolles fillore e zoterojn gjuhen e larte gjermane, edhe ate, pa asnje problem.
    Per informacion doja te theksoja, se filmi i njohur "babe" (ai guci qe fliste) eshte perkthyer SPECIAL ne dialektin vienez ( i njejte gati me ate te bavarise), qe keshtu shiquesve tu jepet nje ndjenje me autoktone e filmit.

Pra, nuk ka gje kunder te sistematikimit te dialekteve rajonale. (kini durim, edhe pak do te filloj me sjelljen e fjalorit)
    albanish by nature

i/e regjistruar Maska e Shėn Albani
    Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Postime
    899
    Estella,

une e pata fjalen me shume per intelektual, por studente dhe per profesore te gjuhes shqipe te cilet duhej te jene to obliguar ta flasin kete gjuhe drejte dhe ta shqiptojne drejte.

Tal Aga,

mire qe e ktheve temen ne vendin e vet se qenka dezorientuar keq.

Programi katerte ne TV eshte Alsat.

Tal Aga shqipja i ka 36 shkronja ( fonema ), por me shume tinguj. Ata qe kane studjuar fonetiken e dijne se kemi : a te perparme dhe a te prapme. Kemi i te shkurter dhe i te gjate, kemi e te hapur dhe e te mbyllur, u te gjate dhe u te shkruter.

Pastertia foentike gjuhes shqipe prishet kur zanoret shndrrohen ne nazale, sepse gjuha e sotme shqipe nuk pranon hundoret.
    Ke te drejte kur thua se gjuha ne Tetove nuk eshte dialekt, por nje nendialekt i cili ben pjese ne gegerishte. Ndonje here po gabojme duke mos korrigjuar shkrimet, sidoqofte te falenderohem per verejtjen sepse une e kisha thene gabimisht, dhe ti e ke thene si duhej te ishte.

Mediat jane te obliguara ta respektojne gjuhen dhe te obliguar jane se paku profesoret e gjuhes shqipe. Shqipja ne Kosove mesohet dhe nuk ka asgje qe arsyeton moskujdesin dhe mosrespektin e gjuhes standarde.

Nuhe kete une nuk e kuptoj:

"Gjuha e njesuar eshte formuar per shkaqe TEKNIKE, e jo per te mbrojtur gjuhen. "

Gjuha kodifikohet dhe standardizohet dhe eshte obilgative per pjesetaret e nje kombi, se paku per shtresen e cila studjon. Nese nuk kodifikohet atehere dalin bashibuzuk dhe shkruajne secili si deshiron vet. Nese kushtetuta eshte rregull per te mbajtur nje shtet, kodifikimi i gjuhes eshet kushtetuta qe lidh nej komb me rregulla te njejta gjuhesore!

Nuhe ne shkrimin e pare permenda ca fakte qe me shtyn ta shkruaj kete shkrim dhe me beso se nje fmeije i klases se pare ne Gjermnai, besoj edhe ne Austri shpreht me mire gjermanisht se sa nje student mesatar ne Kosove. Gjuha e nje femije ketu eshte precize, me fjale te zgjedhura dhe ...
    JA une po i ceki disa shembuj qe perdorin femijet ne klasen e pare: dhe shiko ne kllapa se si i shpreh nje studnet i Prsihtines:

Une po clodhem...( po pushoj ēetu )
    Une jam i zemruar...( nuk jam mire )
    une do te deshiroja...( ama )
    Isha i nevrikosur, ( me shkoi ne nerva )
    A do te me kishit dhene...( ama )

Ju lutem te shikoni pas mesante dhe degjoni se sa varferisht shprehen dhe si sillen e mbeshtillen duke mos krijuar as nje familje me vend , e sa pe rshqiptim te mos flasim... Eshet e apmundur te gjesh nje gjerman student i cili nuk din te shprehet ne gjuhen e vet, madje muratoret ketu kane gjuhe me te pasur se sa profesoret e gjimnazit te ne, jo se te gjithe, por nje numer i madh pas mabrimit te studimit nuk lexon as gazete me!

Nuhe , fjali te tilla mun dt“i kursesh:

"Une mendoj se albani si cdohere e kapen problemin me ngutje!!!"

Une shkrova per ate qe pash ne televizor dhe shpreha mendimin tim, ti shprehe tendin ngadal dhe askush nuk ta ndalon. Lexoje edhe nej here temen e pare se per cilet persona ishte fjala dhe mos nxito ...nuk jam kunder dilaketeve, pro jam kunder derrave me fakultet , qe mbarojne studimet dhe nuk e njohin gjuhen e vet, dhe nuk e kam fjalet per ata qe jetojne jasht shtetit, ata pjeserisht i permenda, por per derrat brenda...qe bejne rezistence kunder gjuhes shqipe....
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Shėn Albani : 10-04-2003 mė 16:10

Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenė, austri
    Postime
    4,463
    alban, ti po ngutesh, dhe kete besoe thjesht, pa arsye, te permend vec fjalen "DERR"!!!, OK?

Standardizimi i gjuhes eshte hap TEKNIK!!! dhe eshte i vlefshem per mirekuptim mbarekombetare. Si ne cdo lemi tjeter edhe ne gjuhe duhet nje NORME, se paku ne vendet e civilizuara.

Te kujtoj reformen drejtshkrimore te gjermanishtes e cila filloj te debatohet ne 1995, dhe perfundoj me hyrjen ne fuqi ne 1 gusht 1998. Ti edhe vet e verteton aftesine e popullit gjerman per te folur gjuhen e standardizuar PA nje grimce problemi, edhe ate, edhe ne zvicer ku shqiptimi eshte shume i ndryshem. Perseri gjuha gjermane pati nevoje per reforme.

Aftesia e tyre e ka arsyen te sistemi shkollore, te mediat publike, thjesht ne krejt institucionet shteterore.

Nuk jane kosovaret fajtore, por INSTITUTET perkatese, dhe NORMAT nuk jane ligje, por jane DREJTIME, per kete nuk mund te akuzosh popullin ne ASNJE pike, por per kete te mete jane institutet shteterore pergjegjes (nese don, pergjegjes eshte bordi drejtues i RTK, RTV 21 etj...). Ne shqiperi ka funksionuar deri diku, por ne pseudosllavi, sic te tregoj edhe iliriani, edhe rrethanat nuk kane qene te pershtatshme.

Edhe njehere, perdorimi i gjuhes letrare eshte shenje KULTURE, poashtu edhe perdorimi i dialekteve eshte shenje kulture, ndryshimin e bejne rrethanat ku duhet te perdoret. Une mendoj se ngadale me siguri do te formohet niveli i duhur kulturore, por per kete popullit te thjeshte i duhen figura per te NDJEK, psh. mu ne mjetet audiovizuele.

Perdorimi i gjuhes LETRARE eshte obligativ per INSTITUTET shteterore, sepse qendrojn per nevojat e gjithe popullit, prandaj, studenti nuk mud te akuzohet, edhe nese ne klase e perdor gjuhen rajonale (UMGANGSSPRACHE). Por, nese nxenesi LEXON nga nje liber, ai patjeter do ta lexoje ate ne gjuhen letrare, sepse ne ate duhet te jete i shkruar, ketu qendron obligimi.

Eshte liri e tij perzonale cilen gjuhe ta perdore kur diksuton me shokun ne banke. Por thash edhe me larte, perdorimi i gjuhes letrare eshte shenje KULTURE. Nese student kosovare ne kuiza televiziv nuk e bejne kete, atehere ndoshta atyre nuk u eshte bere me dije!!!, dikush duhet te filloj i pari, qe te ndjeket. Psh. perzona me fame, politikanet, sportistet, thjesht, njerez qe arrijn nje spekter te gjere njerezish.

Mua me kujtohet ora e pare ne gjermanishte, ku mesuesja ne beri me dije, se me ate do te komunikojm ne gjuhen e larte gjermane.

GJUHA NUK MUND TE MBROHET, eshte nje pamundesi LLOGJIKE, JETA e njeriut ndryshon se pari, pastaj gjuha i pershtatet jetes nga NEVOJA. Kete nuk e shohim, sepse ndryshimet behen ngadale dhe pa vetedijen tone. Prandaj edhe akuzat qe i bere ti alban ne njeren ane jane te arsyeshme, ne anen tjeter, njerezit e thjeshte nuk jane te obliguar, per kete akuza yte ish pak si me ngutje, ose te themi, ju drejtua adreses se gabuar.

Ta shiqojm shembullin qe shenove edhe ne gjuhen tetovare:

Une po clodhem................(une prėėj / opozita eshte "kum pustat")
    Une jam i zemruar................(nauk jėm majėr)
    une do te deshiroja...............("dė kisha qiif" ose "dė mė buheshi qiifi" / fjala "dėshire" nuk perdoret)
    Isha i nevrikosur.................. (isha i nervirėt)
    A do te me kishit dhene...............("a dė ma ipshi", ose " a dė ma kishi dhėn" )

Lexoj ato "perkthimet" dhe tregom a jane shqip per nje JOSHQIPTARE???, nje laik ndoshta do te mund ti identifikonte fjalet si te nje familje, por jo si te nje populli. Diferenca nuk eshte vetem ne shqiptim, por edhe ne sintaks, ne fonetike, e gati ne krejt karakteristikat gjuhesore.

Flm

PS: alban, nuk kam per qellim te te ofendoj, ne po diskutojm.
    albanish by nature

Gezuar Kosoven e Pavarur Maska e dodoni
    Anėtarėsuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Dialektet e gjuhės nuk mund tė zhduken dhe edhe nuk ėshtė mirė tė zhduken sepse ato janė njė pasuri kulturore e gjuhės tonė, qė ėshtė njė nga gjuhėt mė tė vjetra (nė mos mė e vjetra), mirėpo siē e thotė edhe Nuh Musa duhet tė pėrdoret nė media gjithkund dhe institucionet e ndryshme.
    Por problemi qė Shėn Albani kap ėshtė se disa studentė e profesor apo mund ti quajmė intelektual apo nė proces tė intelektualizmit qė kanė njė fjalor shumė tė varfėr shprehjesh, unė nuk e di se si mund tė shpjegohet ky problem sepse ata nuk mund tė shprehen as nė dialekt gegė e as nė letrare, dhe nuk e di se nga rrjedh ky fenomen, sepse edhe ato fjalė qė pėrmend Shėn Albani janė edhe nė dialektin gegė si psh
    zemėrim - zemnim, clodhem-shlodhem, unė kisha dashtė apo kisha dėshirė, isha i nevrikosur-keshė nervoz, a do tė mė kishit dhėnė- a ma kishit jep, apo a ma kishit dhanė.
    Pra, ėshtė thjeshtė problem tė shprehuri te disa njerėz, qė unė nuk di si ta shpjegoj, por qė njerėz tė tillė seicilėn herė jemi duke pasur mė pak dhe besoj se nuk do tė kemi nė tė ardhmen.
    Sa pėr nėndialektin tetovar ėshtė shumė interesant dhe ka njėlloj anglizimi tė shqiptimit tė shqipes si psh shkronja i me aj, ėshtė shumė interesant dhe e bėn tetovarēen nėndialekt shumė specifik me nuanca tė dialektit nė vetveten e vet.
    Pėrshėndetje
    Dodoni
    Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!

Rrofte Shqiperia Etnike

Anėtarėsuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Kurse pėr problemin e ē me q dhe gj me xh, tė kėrkosh nga shqiptaro-dardansat ta bėjnė njė gjė tė tillė ėshtė absurd sepse ata nuk mund ti shqiptojnė kėto pamvarėsisht se a kanė edukim tė lartė apo jo, sepse kjo ėshtė njė gjė qė trashėgohet me gjene, dhe qė praktikohet nga fėmijėria, po su trashėgua dhe pastaj edhe praktikua gjatė fėmijėrisė dallimi i tyre (edhe pse edhe po tė praktikohet prapė do tė jetė e vėshtirė sepse nuk e ka nė gjene njeriu kėtė) ato pastaj nuk mund tė bėhen, unė vet e kam pasur dhe ende e kam shumė tė vėshtirė dallimin e tyre nė shqiptim. Kjo ėshtė njėlloj sikur jugorėt dhe maqedono-pėrėndimorėt qė kanė problem me shqiptimin e y-sė, apo sllavėt me dh, th, dhe y.
    Kjo ėshtė njė gjė normale dhe nuk paraqet ndonjė problem edhe kur s'bėhet.

Rrofte Shqiperia Etnike

Perjashtuar Maska e illiriani
    Anėtarėsuar
    06-05-2002
    Postime
    655
    do te ishte me interes te madh linguistik, te paraqiteshin fjale e shprehje dialektore e nendialektore, rajonale e lokale, nga secili qe u takon atyre trevave, sepse kemi nje numer te madh fjalesh e shprehjes, deri edhe tek ato filozofike, e socio-linguistike (ngase Socio-linuistika, na mundon me se shumeti, me e njofte si shkence, e lere me analizat...).

cilat fjale e shprehje, shume te rendesishme, thesare, nuk jane ne fjalorin e shqipes? Secili mndet t'i paraqes nga E Folmja e vendit a treves se tij, apo edhe te tjerave kur i din...

Anėtarėsuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Shumė me vend kjo illiriani dhe pikėrisht pėr atė qėllim kam hapur edhe temėn dialektet dhe lokalizmat e gjuhės shqipe.

Rrofte Shqiperia Etnike

i/e regjistruar Maska e Shėn Albani
    Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Postime
    899
    Nuhe,

Normat nuk jane drejtime, por rregulla, une ne kuptimin figurativ e krahasova me nje kushtetute e cila krijon rend, e me rregulla gramatikore ( ketu perfshire te gjitha fushat e saja ) ruhen gjuhet prej ndikimeve te huaja dhe jipet nje lajtmotiv se si te komunikohet drejt , qarte dhe preciz.

Iliriani nuk tregoi asgje,pos se doli nga tema teresisht. Ti e din shume mire se Jugosllavia ka intervenuar ne programe shkollore, ka ndaluar pjese te historise e mesimin e disa shkrimtareve qe nuk i pershtateshin ideve te tyre, por ne ate Jugosllavi te zeze, nuk eshte ndaluar mesimi i gjuhes letrare dhe nuk eshte favorizuar gegerishtja. Pra Jugosllavia mund te akuzohet per mijera gjera, por asaj nuk mund t“i hidhet faji, pse ne me parespekt sillemi ndaj gjuhes tone. Ne gjithmone kemi fajtoret kujdestar dhe per paaftesine tone dhe mosaanagzhimin tone gjithmone dojme t“i akuzojme tjeret. Kur ta pranojme se fajet jane tona, atehere nis permiresimi .
    Kaq lidhur me shkrimin e mesuesit tend , qe ti pa verejtje e gelltit!

Ti mendon se ngadale krijohet kultura gjuhesore. Mbreme RTV21 kishte humor, se si flitej aty ishte poshtersi, dhe nese keshtu vazhdon te flitet ne TV , dikur ia nisin edhe gazetat. Ne Kosove deshirojme flamur tjeter, disa deshirojne gegerishte letrare dhe nese vazhdojme kete rruge behemi si Austria dhe Gjermania! Dy kombe!

Nuhe , une nuk brengosem se si flasin njerzit ne mes vete, une nuk po flas per jeten private, por publike. Nese ne gazeta, ne TV dhe radio flasin ashtu si flasin kulture gjuhesore nuk do te kete kurre.

Nuhe te perqedrohemi ne ate qe thash ne fillim:
    Nje student nuk din te shprehet dhe i mungon gjuha lementare per tu artikuluar drejte dhe qarte.
    Nje profesor i gjuhes shqipe, ndoshta edhe doktor i gjuhes shqipe nuk i shqiqton te gjitha tingujt e gjuhes shqipe...
    Nje student duhet te kete gjuhe te pasur, fjalor , te shprehet preciz, jo me pergjithsime, te dije te formuloje mendimin e vet, dhe te dallohet cilesisht nga te tjeret.

Une ketu e kam fjalen per programet televizive dhe njerzit qe po degjoje: Te mos dalim nga tema. Nuhe, kur te shkosh nje here ne Maqedoni dhe flet me nje mesues, do ta veresh se ai njeri ne te folur te tij nuk respekton asnje rregull gjuhesore, por e flet gjuhen e nanes dhe respekton rregullat gramatikore te nanes se vete!!! Dhe ai paguhet per tua mesuar shqipen femijeve dhe ai paguhet per ta pasuruar fjalorin e tyre . Ne perendimi nuk mund te paramendohet qe nje mesues te flase gjuhe e nanes se vet, por te jape mesime ne shkolle!

Dodoni,

ke bere nje zbulim te madh. Njerzit kane gjenet e njejta ne krejt planeten dhe per shqiptimin e dy bashketiglloreve nuk nevojiten gjene te posacme, por nevojitet ushtrim: Ku eshte problemi? Pikesepari duhet lexuar teoritikisht se si shqiptohet kjo shkronje, ku vihet gjuha dhe nga del ajri.. Q psh. Krijohet dhe shqiptohet drejte nese gjuha nuk prek dhembet , por shkon me posht, ndersa ē prek lehtas dhembet, dhe gjuha vendoset me larte se sa per Q. Tingujt e cdo gjuhe ne bote mund te shqiptohen , nevojitet pak ushtrim, por nese nuk ushtrojme kurre, nuk i mesojme kurre. Frengjishtja eshte shume me e veshtire se shqipja sa i perket drejteshqiptimit, por kur degjon nje profesor shqiptar te frengjishtes mbetesh i mahnitur, pse ? Fonetika, studimi, dashuria dhe ushtrimi, dhe nese mund t“i mesojme gjuhet e huaja, pse bejme rezistence kunder gjuhes tone ?

Edhe nje here te Nuha. Nuha me konsideron te nxitueshem, pse une i quajta derra.
    Nuhe eshte pak te quhet derr nje mesues qe nuk e flet shqipen, eshte pak te quhet gomar nje profesor i gjuhes shqipe qe e flet shqipen keq dhe eshte pak te quhet idiot studenti qe nuk din te shprehet, sepse me gelltitjet e tija dhe me eh, ha, oh , tregon se ai vuan kronikisht nga mungesa e fjalorit dhe nuk posedon fjalor, sepse ai ne gjuhen e perditshme perdor dhjetra here fjale te njejta, nga mungesa e fjaleve , e gjuha pasurohet duke lexuar. Te ne nuk lexojne njerzit, sapo ta mbarojne shkollen , nga leximi pensionohen!
    E pa cka propozoi Ilirani, ejani e te shkruajme fjale dilaktesh, tha ai, edhe pse teme e tille ekziston. Krejt intervenimet e tija kane per baze komplekse, se kudo futet jo per te thene mendim, por per ta ngritur veten dhe perbuzur te tjeret. Ketu po diskutojme per gjuhen shqipe, gjuhen shqipe jo si e flet bujku, ( bujkun e muratorin nuk po i kritikon askush ) por si duhet ta flase nje student , nje profesor dhe nje tjeter ne TV dhe radio.
    Ketu po flasim per krahasime se si eshte e mundur qe nje femije ne klasen e pare ne Gjermani ka fjalor me te pasur se sa nje student te ne: plot kolorit, preciz ne shprehje dhe konkret ne formulimin e mendimeve. Dhe per te thene mendim lidhur me kete teme, duhet se paku te shikohen ato programe qe i ceka me larte, se une nuk po mirrem me akuza te pabaza, por po shpreh mendimin tim duke degjuar se si shprehen gomaret dhe derrat qe ose jane duke marre nje diplome universitare ose tashme e kane!!!!
    Dhe perseris; eshte kenaqesi te shikohen dy programet e Shqipersie ku shqipja jone ka nje melodi aq te bukur dhe pyet njeriu veten: pse keto dy programe kosovare te lidhura ne satelit, ne shke.XXI flasin si ne shkeullin XV.

Nuhe ti sigurishte din se ne Gjermani edhe mjeket edhe arsimtaret ( te gjitha profesionet e larta ) vazhdimisht kane kurse dhe profesionalizime sepse ata duhet t“i kene diturite vazhdimisht te freskuara ! Te ne gjera te tilla nuk njohim!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Shėn Albani : 11-04-2003 mė 05:18

Perjashtuar Maska e illiriani
    Anėtarėsuar
    06-05-2002
    Postime
    655
    shen, mos kujat metutje si femia: e siii, e pseee e shpjegoi
    por rilexoje e kunderveju me kunderfakte edhe emrit aristotel atje, edhe fakteve ketu... po, ty nuk te mbushet mendja se je dru!

Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenė, austri
    Postime
    4,463
    alban, e ceke nje pike inetersante, LEXIMIN!!!, harry potter eshte libri me i sukseshem i viteve te kaluara, liber per FEMIJE.
    E tregom tash cili femije i yni LEXON!!!, ndoshta ti femijes tend i kendon para se me ra te fleje do peralla. Nese ja ben tradit!, do ti mbetet pasion, dhe do te lexoje edhe me tej.

Femijet jane deri ne nje moshe te pavullnetshem, dhe jane te mvaret nga sjellja e prinderve. Prandaj, nese nje student i sodit NUK ka kulture se te folurit, shkaku qendron ne femijerine e tij, ai nuk eshte MESUAR te lexoj, per kete ai e sheh edhe OBLIGIM brenda shkollimit te lexoje vetem ate qe e kerkon NEVOJA, dhe PENSIONOHET pas mbarimit. Ne fakt, leximi eshte trajneri me i mire per te formuar nje fjalor te pasur.

Iliriani ka te drejte, se per ta zhvilluar kete kulture nuk te nevojitet vetem prezenca e institucioneve perkatese por edhe infrastruktura perreth. Ke libra femijesh?, ke romane, ke libra shkence, ke libra fetare, pastaj, jemi kenaqur me nje RILINDJE e nje FLAKE, e me NJE TE VETEM RTV te prishtines, i cili eshte transmetuar ne territorin e kosoves??????, CKA ka patur ne gjuhen shqipe???

Sa i perket literatures, aty duhet te mbizoteroj quantiteti, pra, SHUMA, qe te mund te kesh mundesine e zgjedhjes.

Ne nje rubrik tjeter benim muhabet me alvin mbi do seria te femijerise tone, dhe, cka kam pare une si femije?, isha i pasionuar pas filmave te vizatuar, pas seriave me "action", por, TE GJITHE ne gjuhen origjinalle me NENTITUJ pseudosllav e qirilica!!!, rrezulltati eshte, qe edhe sot, pas 15 vitesh mund te lexoj qirilicat me nje shpejtesi te hatashme. Kjo kulture me eshte ofruar mua dhe milliona shqiptareve. Ne jemi perfekt ne gjuhen e shkaut, sepse kjo ne eshte ofruar. Une si shqiptare i maqedonise KURRE ne femijerine time nuk kam ndjekur emisione per femije ne gjuhen shqipe, SEPSE NUK KAN EKZISTUAR.

ARSIMI, duhet te te imponohet, vetvetiu e marin nje numer shum i vogel. Te folim ka del shpirti, ne pseudosllavi GJITH ka qen ne ineters, por jo keto gjera, sepse e kane demtuar shkaun.

Edhe njehere, faji eshte tek rrethanat qe kane zoteruar, kete te deshmon edhe diferenca mes neve dhe shqiperise, a mos valle i konsideron ata matan sharrit ma te MENCUR???, ma TALENTA??, jo mor alban, cdo gje i ka shkaqet e veta.

Hape njehere televizionin gjerman PARA dite, e do te veresh se cka transmetohet!!!!!, ne cdo kanal ke program per femije, NATYRISHT ne gjuhen e larte gjermane, TREGOM, si mund femija ketu MOS te mesoj nje kulture te se folurit!!!, femija nuk ka MUNDESI tjeter, eshte ne menyre teknike e pamundur.

Le te zhvillohet nje debat publik mbi kete dukuri dhe do te verresh se sa shpejt do te rritet interesimi. Pastaj, fale budallaizmit kolektiv, i cili ka qen ne interes te shkaut dhe eshte kultivuar prej tij (duke DETYRUAR shqiptaret te largojn femijet nga shkollimi, sepse, edhe me shkolle, NUK DO TE GJENTE VEND PUNE, e do te ish i detyruar te largohet ne mergim), perdorimi i gjuhes letrare ne ambiente private eshte konsideruar si nje dukuri e shemtuar, ka qen TABU, kinse folesi po e ben me preteksin per tu treguar i MENCUR, e qe keshtu te nencmoj bashkbiseduesit.

NJe shoqeri e paarsimuar, modernizmit i qendron shume skeptik, sepse nuk e NJEH, gjuha letrare eshte nje dukuri e ketij modernizimit.

flm
    albanish by nature

Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Historia e alfabetit tė gjuhės shqipe - Stavri Skėndo
    Nga AsgjėSikurDielli nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 14-04-2021, 14:37
  2. Studiues tė gjuhės shqipe
    Nga Eni nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 33
    Postimi i Fundit: 30-01-2018, 10:23
  3. Gjuha Shqipe nga vjetersia e treta ne Europe
    Nga niku-nyc nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 239
    Postimi i Fundit: 11-02-2008, 06:39
  4. Vllezerit Bluz Skripti ne Shqip.
    Nga Antitrup nė forumin Kinematografia dhe televizioni
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 23-08-2005, 17:57
  5. Njė tezė e Selman Rizės pėr gjuhėn letrare shqipe
    Nga shendelli nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 01-10-2003, 12:09

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •