"eshte nje Hic i madh i mbushur ", e ke gabim Mace, ai eshte nje hiē i vogel, i fryre dhe i pelcitur ne forum.
"eshte nje Hic i madh i mbushur ", e ke gabim Mace, ai eshte nje hiē i vogel, i fryre dhe i pelcitur ne forum.
beli shen dy pleshta vertet, po kceni e pelcitni lugines se bute...
lexoni pak me mire, po as te lexoni nuk dini o te mjere hiēeviqa
NO COMENT PER JU siellnu siellni kah dardha...
Postuar mė parė nga illiriani
shih, edhe ky kruhet n'fund ode edhe n'embrion bile...
sahere ta lexosh tmerrohesh edhe me fort, nuk eshte vec kritike e reagim, por edhe vazhdimesi pafund...e, po ta vazhdosh, duhet me i pase te lidhne me tel... edhe tel te forte bile...disa vellime jane ketu...
Skanderbeku, tha: 'nuk eshte trim ai qe nxierr i pari shpaten nga kllefi, po trim eshte ai qe e fute i mbrami ne kllef...' (nje zot e din kush e tha, e kush e zbaton kete shprehje...)
matju shkronjave fort...
I nderuari Ilirian,
Kur nuk e njeh njeriun mos thuaj "shih, edhe ky...". Pra, mos i nencmo njerezit qe nuk i njeh, por mundohu t'i njohesh para se t'i etiketosh. Keshtu e do miresjellja njerezore.
Mund te jem ne embrion, por ne embrion njeriu e jo pleshti.
Jam ne fund te odes, sepse te paret na kane mesuar qe pleqve t'ua leshojme kryet e odes, por te ulurit ne krye te odes nuk te ben domosdo me te mencurin.
E pastaj, nuk eshte gjithaq e hijshme qe njeriu sapo te futet ne ode te shkoje drejt e ne krye, por jane te tjeret qe nga respekti e drejtojne aty. Jam rritur edhe une neper oda.
Pyetja ime ishte shume shqip dhe shume e thjeshte:
Pse kritika eshte me e gjate se vepra?
A eshte ne pyetje zotesia e krijuesit apo e kritikut?
Pse po te djeg?
Nuk po mirrem me vleresimin e vepres apo kritikes, por thjesht shqip po pyes: PSE KRITIKA ESHTE ME GJATE SE VEPRA?
Kete kuptoje si: PSE NUK E LINI KRIJUESIN TE SHKRUAJE POR IA NGULFATNI FRYMEZIMIN ENDE PA E PERFUNDUAR VEPREN? PER CFARE ARSYE NUK IA JEPNI LIRINE KRIJUESIT?
p.s. Ilirian, mos me keqkupto, por une ne kete forum hyj qe te lexoj vepra te krijuesve te ndryshem qe prezantohen ne forum. I kam bindjet e mia si lexues per shumicen e tyre, por te lutem, me lejo te kenaqem apo te tmerrohem vete ne ato vepra, nuk me duhet pishtar per te m'i ndritur shkronjat. Dhashte Zoti te takohemi ne ndonje ore letrare ketu ne Kosove qe ta pijme ndonje kafe...
Per Macen:
Mace, vazhdo te shkruash, vazhdo te krijosh... je aq origjinale dhe frymezuese... ta dish se t'i kam lexuar te gjitha dhe do te vazhdoj t'i lexoj..
Mace,
ai te tha se ka publikuar per KANUNIN, kur e pyet se ku , ai te thot ne forum: Shkrimet e tija nuk i ka pranuar asnje gazetet apo reviste per botim. Pse ? Sepse jane perralla dhe fund e krye sharlatanizem. Ai ka nevoje per ndihme!
..hoxha pin prift me nje kafe...apo kafja pin hoxhen me nje prift.....hajde gjeje; eshte bere nje corbe ketu...
E bukura eshte ne syte qe e shikojne _Wilde
I nderuar zoteri!
Pa pase as idene me te vogel se kush fshihet pas keti emri,por duke ndjekur nderhyrjet tua ne kete forum,kam ndjere madheshine dhe vogelsine tende.
Zoteri i nderuar,
eshte e drejte dhe me shume se drejte(do thosha detyre),qe nje njeri qe ka njohuri ne nje fushe te kerkoje nga bashkombasit e vet qe te kontriubojne sa me mire e sa me bukur ne ate fushe.
Vepra e krijuar,ate dite qe te dale nga sirtari i krijuesit te saje eshte ne fushe te mejdanit.
Mvaret te forca e saj se do qendroj apo jo ne kembe.Eshte e drejta jote qe te kritikosh apo te lavderosh nje veper letrare te X autori sipas menyres te te kuptuarit ashtu sic nuk eshte e drejte e jotja te hysh ne boten shpirterore te tije apo te saje(sic bere ne nje teme qe u mbyll pak me pare ku rrekeshe te gjeje se nga ish frymezuar).
I nderuar zoteri,eshte e madherishme te dish po me e madherishme eshte te dish tua japesh te tjetreve kete dhunti qe tu ka falur.
Dhe me e keqja jote eshte se ti nuk din ta japesh kete dhunti qe ma merr mendja se e ke.
Pa dashur te te mesoj menyren e te sjellurit e te shprehurit(sdo guxoja ta merrja persiper),por para cdo nderhyrje tenden kur don thuash nje mendim per nje veper,mendoj se do ishte mire te thoje: -une mendoj....... .Kjo per dy aresye-
-e para-do i lije cdo njerit hapesire per diskutim,
-dhe e dyta-sepse as ti s`duhet te pretendosh se mendimi yt eshte absolut.
Pastaj si pjestar i kombit tend ti a se din se sa pak e pranojme kritiken neve?
(ne nje bisede diku jashe vendit Ahmet Zogun e pyeten: -Pse ti e mban emrin naltmadheri , kur je mbret i nje vendi te vogel,e ne qe jemi mbreter te vendeve shume me te medha e te fuqishme quhemi thjeshe madheri?
Sepse-u pergjigj aji,une jam mbreti i dy milion mbreterve).
-
Nese ata nuk te kuptojne(ne forum),nuk eshte faji i tyre.Me qe ti din shpjegohu.
Per disa nderhyrje ketu as qe ja vlen te harxhoj kohe.
Me respekt,Zana e Vizitorit
jovetem, prifti pin kafe me nje hoxhe, po edhe hoxha pin kafe me nje prift...vet titulli i themes eshte provokues, ku njerin klerik e ngrite e tjetrin e nencmon - me nje hoxhe me...e ne cfare aspekti? ne ate letrar se... e per cfare qellimi? te paraqitet nje dange hakmarrjeje e fundit...nen pretekstin, qe prifti paska ftuar njefare hoxhe te pine kafe bashk...cfare ironie, gjoja se rrine tok
ketu ishte poenta e shkrimit te mjau macies
tahox - me vjen mire qe njihesh i tubes tone, anipse ne disa momente as ti nuk me ke kuptuar...nuk ishte fjala per ty si plesht, po ja qe dikush kruhet vetiu, vetem te ia permendesh pleshtin...pleshtat e huaj jane te njohur moti, ti e din fort mire dhe ky titull theme eshte ironik, qe shkrimi fillues shpurdh pluhur
duke kullotur malli fushes fetare, nen guacken here njeriu zot - e here zoti njeri...dualizem ideshe edhe nga nje gjoja poete, qe eshte ne origjinen e njeriut...lojera fjalesh, pa kurrefare ideje as theme letrare, pa kurrefar konteksti filozofik as letrar, por vetem nje sallate e huaj ideshe...pra tahox, ne mund te takohemi e te pime kafe bashk ne Kosove e kudo, por une nuk them se po pij kafe me nje tahox - po me tahoxin...me kupton tash?
reagimet e mia nuk jane vetem thjeshte kritika, po nje skjarim me ne detalje te vet brumit te themes se bukes ketu...ja ku jane shkrimet mesiper...rilexoni...e nxierrni perfundime...ai qe demton eshte pikerisht ai i treti qe hyri ne mes meje e macies, se mjaullimen e macies e njoh fort mire...krimi nuk perzihet me fene, as me kleriket dhe nuk e thirri prifti njefare hoxhe, te pine kafe
ideja e qellimi i themes ketu, te cojne ne obskurantizem, nuk eshte reale macia sa kujtoni...anipse thote se ajo shprehet thjeshte...por ka nje bisht te madh prapa...
pelin - ndodhe ndoshta qe edhe kafja pin prift e hoxhe tok...e ata qe nuk dine te lexojne shkrimet, le te lexojne filxhanat...ndoshta del me hair...
qellimi i vet themes eshte i mprapshte e ironik, qe don ta fusi edhe tjetrin ne nje thes me mekatet e veta...ne shenje te ofrimit
nuk e dij si e merr dikush authoresine e nje theme ne menyre absolute, kur lexuesi eshte me i fuqishen si ne numer, si ne aftesi
nejse, vijoni perseri thumbit e paktonit...
''vepra e krijuar ate dite qe te dale nga sirtari i krijuesit, eshte ne fushe te meidanit'' - po zana e vizitorit, po kjo thenie duhej t'i drejtohet vet macies, e jo fushes se meidanit...as une pa pase as iden se kush fshihet nen nofken - zana e vizitorit, e kam kuptuar fort mire dhe e kuptoj qellimin dhe arsyen e saj/tij...
personalisht, nuk me gezon fakti se ju, zana e vizitorit, keni hetuar madheshtine ne mua, por me teper me gezon se keni hetuar vogelsine ne mua...madheshtia e dikujt qendron ne faktin se: cfare flet dhe me kend flet dhe sa e kupton tjetri dhe e shtien ne jete idene e veprimit, njohjes...por, edhe 'vogelsia' qendron, se; cfare flet dhe me kend flet - respektivisht, ai qe don shpirterisht e thithe nektarin e lules, por jo duke e shkelmuar lulen pasi te ia kete thithur nektarin, se u duhet edhe tjereve - mendo edhe per tjeret...po ia qe 'mbreterit' tone, edhe pa kunora
bejne nje rreth kashte e vejne ne koke, e dalin ne skene...
tue ndie thanien e shpirtit tand, ndjehem i lumtun... meidani eshte i hapur...authorja le te mesoj dhe t'i behet me dije, direkt e jo indirekt... mos me gjuaj me lule...se dhemb me shume se guri ne kete moment...
une personalisht e ndjej veten te lire, ne bisede si me vllazerine time, per ate edhe i qortoi disa, kur rreshqasin ne fjale..., po ia qe dikush ende nuk e ka kuptuar rolin e demshem te pleshtave te huaj edhe kruhet vetiu...
madheshti eshte kur njeriu i drejtohet krijuesit te se keqes, e jo atij qe drejton strumbullarin...
shpresoj te jemi kuptuar...
Mace ,
vazhdo te lutem, vazhdo me shkrimin dhe injoroi disa ...ti nuk ke shkruar kurre sipas deshires se dikujt, e as kete here ti nuk e ben kete. Ti je origjinale dhe e mrekullueshme. Kur policia serbe i pat thene Qosjes pse nuk shkruan per gjera tjera, por per shtypjen e shqiptarve: Qosja i pat thene: " Ju po me thuani pse jam mashkull e jo femer"! Njeriu shkruan ate qe e ndjen dhe ne kenaqemi me shkrimet e tua, ashtu si i shkruan ti, ashtu si i ndjen ti dhe per kete kemi shumica respekt.
Ti je e fuqishme, poezia jote eshte e fuqishme, shkrimet tua kane peshe te madhe...une te lexoj me kenaqesi dhe respekt te vecante, sepse bota jote eshte bote me plot figura, plot ngjyra dhe me nje fjale eshte bote e mrekullueshme...
P.S.
Nese te lavderon Iliriani, atehere kuptoe se me ty dicka nuk eshte ne rregull!
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Shėn Albani : 27-04-2003 mė 14:26
E nisa leximin e kesaj teme se prapthi, pra duke filluar nga komentet, derisa arrita aty ku duhej; ne vet esen e mrekullueshme! Kur mbarova, me erdhen ne mendje shume ide, pothuajse krejt jeta shqiptare e nderthurur mjeshtrisht, jeta e vjeter dhe e re, e vendosur ne medyshjet dhe mjedisin e paqartesuar gjeopolitik...
Elinda,
Ndoshta eshte gjeja me e bukur
Shtepia e vjeter
Krijoni Kontakt