Close
Faqja 4 prej 10 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 94
    i/e regjistruar Maska e shendelli
    Anėtarėsuar
    03-12-2002
    Vendndodhja
    hene
    Postime
    345
    O cuna gjerat jane shume te thjeshta. Pse ikonat nuk jane ne shqip? Pse nuk meshohet ne shqip ne Sarande ne Himare dhe pse kisha merr persiper rolin e shtetit ne shpalljen e pakicave kombetare? Cme duhen mua kishat e rindertuara kur ato me flasin Greqisht.

2. Anetarėt mė poshtė kanė falenderuar shendelli pėr postimin:

bsdev (03-03-2017)

i/e regjistruar Maska e tani_26
    Anėtarėsuar
    11-09-2002
    Vendndodhja
    Ne vendin e shqiponjave ku tani ka vetem korba!
    Postime
    1,113
    Me sa di une Kisha Ortodokse Shqiptare varet prej Patriarkanes se Stambollit dhe ishte kjo e fundit qe emeroi Janullatos ne kete post.Me sa di une prifterinjte qe perbejne Patriarkanen e e Stambollit jane te kombesise greke por shtetas turq.Kushtetuta e Turqise thote se Patriku duhet patjeter te jete shtetas turk.

Lind pyetja....Pse kjo Patriarkane nuk emeroi kyepeshkop te Shqiperise nje pjestar nga Patriarkana e Stambollit pra nje shtetas turk por nje shtetas grek?

Perse Kisha Ortodokse Shqiptare te jete e varur prej Patriarkanes se Stambollit dhe te mos jete e pavarur sic jane dhe simotrat e saj serbe bullgare apo gjetke?

Perse kisha greke eshte e pavarur nga Patriarkana e Stambollit pervec Kretes dhe 12 ishujve dhe duhet te jete kisha shqiptare?

Po te pranojme se ne fillim ishte e domosdoshme qe te vinte nje kryepeshkop i huaj nuk eshte po aq e domosdoshme qe kryepeshkopi ne vazhdim te jete shqiptar?

Ne pergjithesi me sa di une Kryepeshkopi i tanishem eshte nje njeri shume i kulturuar dhe ndoshta ishte personi me i pershtatshem per kete post dhe per ringjalljen e besimit ortodoks ne Shqiperi, por besoj se ku kryepeshkop duhet te pergatise terrenin e pershtatshem qe kisha ortodokse shqiptare ne te ardhmen te jete nje kishe e pavarur, duke shprehur keshtu deshiren e shumices se besimtareve se saj shqiptare....Sa po realizohet kjo gje per shkak se jam jashte Shqiperise nuk kam informacion dhe nuk mund te shpreh ndonje mendim...

Nje gje desha ti ve ne dukje Klodit....Me sa kam lexuar nga shkrimet e tij shoh se gjithmone i pelqen ti kritikoje te tjeret duke shprehur nje epersi dhe ndonjehere edhe duke i fyer...Ne shume pika mund te them se ka te drejte por ama dhe fyerja eshte cilesia me negative e nje besimtari te vertete, nese sigurisht ai pretendon se eshte i tille....Jezusi predikoi dashurine dhe mirekuptimin....

Dhe dicka ......ortodoksia jo gjithmone ka qene e pavarur nga ndikimi i perandoreve bizantine, perkundrazi faktet dhe dokumentet historike pohojne te kunderten madje ne shume mbledhje (Óõķüäļõņ) ishin te pranishem perandoret dhe shume here keta te fundit ushtronin fuqishem ndikimin e tyre.Nuk po zgjatem me tej se po dal jashte teme, por mora shkak nga te tjeret qe shkruanin per Konstandinin....nje gja dua te them ketu Konstantini ishte pabesimtar, bile ne shume luftera kishte vrare dhe shume armiq dhe kisha ortodokse e ka shpalllur Shenjt"

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Postuar mė parė nga shendelli
    O cuna gjerat jane shume te thjeshta. Pse ikonat nuk jane ne shqip? Pse nuk meshohet ne shqip ne Sarande ne Himare dhe pse kisha merr persiper rolin e shtetit ne shpalljen e pakicave kombetare? Cme duhen mua kishat e rindertuara kur ato me flasin Greqisht.
    Sepse ne Sarande dhe ne Himare ka minoritare greke. Ne Sarande dhe Himare nuk degjon greqisht vetem ne kishe por edhe ne rruge edhe ne klub. Une nuk di qe prifterinjte te psallin greqisht ne pjesen tjeter te Shqiperise.

Mos do ti besh edhe minoritaret shqiptare me zorr?

Persa u perket ikonave, pllaka mbi kryqin e Jezu Krishtit,"Jezusi i Nazaretit, mbret i hebrejve", ishte e shkruajtur ne tre gjuhe: hebraisht, greqishten e lashte, latinisht. Edhe ndarjet e krishterimit jane ndare sipas ketyre 3 gjuheve kryesore po ti vesh re. Greqishtja eshte pjese liturgjise orthodokse boterore, jo vetem asaj shqiptare ashtu si Vatikani ka huazuar latinishten si gjuhe te tij.
    "Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Postuar mė parė nga dodoni
    Unė pikė sė pari nuk jam anėtar i asnjė komuniteti fetar sepse nuk i besoj feve hiē aspak asnjėrės, por ata shqiptarė qė i besojnė feve (edhe pse ėshtė kundėr parimeve tė mia nė lidhje me fetė),nuk mė pengojnė hiē fare.
    Por, kur njė ēėshtje si kjo puna e atij xxxx vjen nė pyetje, qė dėmton interesat kombėtare atėherė edhe reagoj dhe ndėrhyj, sepse edhe vet kisha ortodokse pėrderisa ta ketė emrin kisha ortodokse shqiptare pra ėshtė e shqiptarėve e shqiptar jam edhe unė, dhe njė problem qė prek kishėn tonė ortodokse mė prek edhe mua, njė problem qė prek interesat kombėtare mė prek edhe mua personalisht, dhe kushdo qė pėrkrah njė xxxxxxx tė tillė nė krye tė kishės tonė ortodokse pėr mua por edhe pėr ēdo shqiptar ėshtė antishqiptar.
    Dodoni, Kisha Orthodokse Autoqefale Shqiptare nuk pretendon te perfaqesoje "gjithe shqiptaret" por vetem besimtaret orthodokse shqiptare. Duke qene se ju nuk jeni nje anetar i ketij komuniteti (nuk jeni besimtar fare sic shpreheni me lart), atehere ku e gjeni te drejten morale te gjykoni komunitetin orthodoks shqiptar? Ju nuk e njihni kete komunitet, e jo me ta gjykoni.

Gjithashtu, Kisha Orthodokse Autoqefale Shqiptare eshte apolitike dhe nuk nuk njeh asnje lloj interesi tjeter pervec VULLNETIT TE PERENDISE qe manifestohet ne liturgjine e adhurimit te Zotit dhe ndihmes per komunitetin orthodoks shqiptar. E kam thene edhe me pare, kur nacionalizmi eshte derivat i besimit ne Zot ai e ka emrin patriotizem. Kur njerez te vecante perpiqen ta kthejne fene ne derivat te nacionalizmit, atehere shkaterrohet uniteti kombetar i ngritur mbi te gjitha mbi tolerancen fetare.

Albo

Zog Shqiponje Maska e Iceberg
    Anėtarėsuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Larg Atdheut
    Postime
    212
    Nacionalizmi nuk eshte derivat i besimit ne Zot ashtu sic nuk eshte e vertete e anasjellta. Nacionalizmi eshte derivat i besimit ne gjakun, racen, gjuhen, kombin atdheun tend i cili ka ekzistuar para se njerezit te krijonin besimin ne fe, para se te kuptonin (ata qe besojne) rolin e krijuesit.

Disa nga shkruesit ketu qe pretendojne te jene AJKA e Ortodoksise ne fakt duket sheshit se jane njerez pa atdhe.

Per shqiptaret e vertete feja asnjehere nuk ka qene paresore. Paresore per shqiptaret ne shekuj ka qene KOMBI, nyja qe i ka mbajtur te bashkuar dhe qe ka bere te ju rezistoje perpjekjeve te sojit Klod per ti percare shqiptaret dhe per ti vene ne lufte ndaj njeri tjetrit.
    Kur une flas per kete ceshtje delikate, nuk e bej kete se kam deshire te perzihem ne ceshtjet e komunitetit Ortodoks shqiptar por e bej per aresyen se armiqte tane shekullore greqerit sic thote i madhi Sami Frasheri kane perdorur metodat me te poshtra dhe me dinake per ta perdorur besimin ortodoks si mjet per percarjen e shqiptareve dhe realizimin e synimeve te tyre te vjetra per helenizimin e trojeve iliro-dardane dhe aneksimin e tyre. Deria tani kete po e realizojne mjaft suksesshem pasi kjo duket qarte psh se si eshte transformuar mendimi i drejtuesit dhe pronarit te kesaj faqeje(Albos) ne tre vjet, i cili rrjedh nga nje prej krahinave me atdhedashese dhe me patriotike te trojeve shqiptare!!
    Sorollopi i Klod qe se di as vete se nga e ka prejardhjen dhe konsiderojne atdhe cdo pellembe te rruzullit tokesor nuk duhet te fajesohet shume se ata i meshuan shkaterrimit te tradites, kultures, cdo gjeje shqiptare per 50 vjet me radhe duke uzurpuar cdo hallke te pushtetit ne Shqiperi, duke kaluar ne dyert e burgjeve dhe internimeve me shume se 500.000 shqiptare.

Nga ata nuk duhet te pritet gje e mire vetem te zeza i kane ardhur kombit tone nga ata.
    Shqiperi te qofsha fale, te kam Nene e me ke djale

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Iceberg , mendimi im nuk ka ndryshuar, perkundrazi, eshte pjekur me kohen. Po te me kesh lexuar rregullisht do ta kesh lexuar me shume se dhjete here te cituar nga une fjalet: "Koha teston gjithcka!" Koha ka testuar edhe rolin e Hiresise Janullatos, qe e perseris, nuk eshte thjeshte "nje grek", por eshte Njeri i Zotit. Akuza juaj e vetme ndaj tij eshte se ai eshte grek. Shqiptaret, viktimat e racizmit dhe diskriminimit grek, nuk jane me pak racist se greket nese dikush do te lexonte edhe fjalet e tua me lart.

Cdo popull, unitetin kombetar e ka ngritur mbi fene, kurse per ne Shqiptaret, dallimet fetare kane bere qe uniteti yne kombetar te mos kete qene ne lartesine e duhur, pikerisht se themelet e unitetit jane minuar nga ndasite fetare. Eshte feja ajo qe ushqen DASHURINE dhe jo mendja pagane njerezore. Eshte feja ajo qe sjell bashkejetesen ne paqe, mirekuptimin dhe progresin e nje shoqerie. Kjo eshte edhe nje nder motivet kryesore qe levizja jone kombetare ishte levizja me e dobet ne rajon, pasi teksa fqinjet kishin nje taban te perbashket fetar ne te cilin mund te shuanin hasmerite, shqiptaret i perkisnin feve te ndryshme.

Ai qe pretendon se eshte nacionalist i flakte duke sulmuar kreret e institucioneve fetare ne Shqiperi, ben gabimin me te madh duke i fryre percarjes kombetare. Sulmet ndaj Janullatos nuk jane thjeshte sulme ndaj nje prifti grek, jane sulme ndaj institucionit qe ai drejton, Kishes Orthodokse Autoqefale Shqiptare. Cfare kujtoni ju, se jeni me patriote dhe atdhetare se orthodokset shqiptare? Kujtoni se orthodokset nuk jane aq te shqetesuar per Kishen e tyre dhe ju po u hapni syte? Komuniteti orthodoks shqiptar e ka treguar atdhetarizmin e vet ne cdo kohe dhe ne cdo epoke, dhe Autoqefalia e Kishes Orthodokse Shqiptare eshte fituar me koka te prera prifterinjsh shqiptare.

Ajo qe ju duhet te mesoni eshte qe te mos i fusni hundet ne punet e institucioneve fetare, qofshin keto orthodokse, katolike apo muslymane. Cdo institucion ka ritin e vet, ka komunitetin e vet, ka traditen e vet. Ndryshimet ne keto institucione nuk vijne asnjehere nga jashte por nga brenda vete komunitetit dhe vetem atehere kur komuniteti i sheh si te drejta shqetesimet.

Cfare kujtoni ju, se mua nuk me shqeteson qe shqiptaret e besimit muslyman i luten Zotit ne arabisht, qe ka qindra arabe ne Shqiperi qe kane gati 1 dekade qe jetojne ne mes shqiptaresh? Ndryshe nga ju, une nuk sulmoj kreun e Fese Muslymane pasi nuk me takon mua te nderhyj ne punet e komunitetit te tyre. Kjo eshte ne kuadrin e respektit reciprok qe une si orthodoks i jap komunitetit muslyman ne Shqiperi. Une nuk i fut hundet ne punet e komuniteteve te tjera pasi nuk do te me pelqente qe te tjeret ti futin hundet ne punet e komunitetit tim fetar. Eshte aq e thjeshte.

Kur ateizmi serviret si forma me e pastert e nacionalizmit, atehere ju u kujtoni shqiptareve te njejtin qendrim qe mbajti edhe diktatura komuniste ndaj besimit ne Shqiperi. Komunizmi ne Shqiperi shkaterroi moralin e kombit, ate moral dhe ate tradite qe ishin ngritur ne shekuj. Nga populli me besimtar i Ballkanit, Shqiperia u kthye ne vendin e vetem ateist ne bote!

Kam dashur gjithmone te shkruaj nje artikull mbi rolin e fese ne teresi pasi me habit nenvleftesimi i trasheguar qe shume prej jush i beni fese. Rilindasit shqiptare, gati te gjithe pa perjashtim kane qene besimtare ne Zot dhe kjo duket ne vargjet e tyre!

i/e larguar Maska e Honezmi
    Anėtarėsuar
    13-05-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    287
    Albo!
    ---Ti thua:Akuza juaj e vetme kundra Janullatosit eshte -se ai eshte grek-!!!
    #Ne qofte se do te ishe pak me i vemendshem e me i sinqerte,do te shikoje se akuzat kundra Janullatosit nuk jane vetem se ai eshte grekee!!!
    Ja te permbledhura disa akuza
    #Nuk ka mbajtur asnje premtim nga ato qe ka bere dhe dhe qe i kerkuan.
    #Me ardhjen e tije ne krye te KAOSH humbi autonomia dhe kisha kaloi ne varsi te patriarkanes.
    #Drejtimi i KAOSH ka kaluar ne duart e MINORITARVE dhe te GREKVE ,dhe shqiptaret ortodoks ne kryesi kan ngelur ne minoranc.
    #Politika qe ndiqet nga Janullatosi ne Jug te Shqiperise,favorizone politiken antishqiptare te vorjo- epirit.
    #Prifterinjte grek te derguar ne Jugun e Shqiprise nga Janullatosi ndjekin hapur politiken -"te gjithe ortodoksit jane grek"-,dhe bejne hapur propagande per bashkimin me greqine, dhe shperndajne harta te vorjo-epirit.
    #Ne pervjetoret e Autoqefalise se Kishes nga Ptriarkana e Stambollit, behet hapur propagande kunder figures se F.Nolit e kjo vashdone her pas here (nepermjet artopalantit)
    #Ne te gjitha Kishat e Jugut(SARANDE ,GJIROKASTER)predikohet greqisht e jo SHQIP.
    #Prifterinjte,ndihmesat dhe keshilli kishtar i ketyre kishave ne (Jug)eshte i perbere vetem nga minoritar dhe familjet e tyre.
    #Prifterinjte dhe keto keshilla kishtare(ne Jug)miren me propagande pro greke dhe perpunojne listat e pensjoneve qe jepen ne Jug te Shqiprise.
    #Janullatosi eshte GREK e jo SHQIPTAR.
    #Janullatosi eshte shprehur sa ka zbritur ne ajroportin e Tiranes -"lufte kunder muslimanizmit ne Shqiperi"-
    #Janullatosi ka futur hundet ne punet e shtetit Shqiptar,kur nuk i takone (ka qene antar i formulimit te ligjeve te kushtetutes )
    etj...etj...etj...etj...etj..
    Tani Albo:
    A e ke pare ndonjehere Saranden?
    Minoriteti ne Sarande eshte 1/7 e popullsise se Sarandes, dhe kisha eshte ngritur per Ortodoksit Shqiptar e jo per ata grek.
    -------Se ku e gjejme te drejten ne shqiptaret (jo te besimit ortodoks)?!------E gjejme tek ajo se:
    1) Eshte Janullatosi ai qe na ka ardhur dhe na ka zene kreun e shtepise!
    2)Jane te derguarit e Janullatosit ata qe kapen me prresh ne dore, duke shperndare harta te vorjo-epirit e duke bere propagande kundra atdheut time.
    3)Janullatosi nuk shikon vetem punet e kishes, por fut dhe hundet ne politiken,ligjet dhe jeten Shqiptare.
    4)Ku e gjene te drejten (ti Albo)qe mundohesh te na mbyllesh gojen?!Ti do me ndaloshe te flas per qytetin tim....ee, qe Janullatosi tend po mundohet tja u shesi grekve?!
    Nga (ti) dhe Janullatosi duhet te mare leje kur te jape mendimin per vendin time?!Je ne vete apo jo..ooo
    Te gjitha qe thuhen une i kam jetuar,dhe nuk i kame degjuar si puna tende.
    Eshte mire tu hedhesh nje sy atyre qe ka shkruar i nderuari Shendelli,dhe qe jane te verteta si kristali dhe qe tregojne fare qarte se kush eshte Janullatosi dhe rroli i tije .
    ps:
    Kurse sa per paralelet qe mundohesh te heqesh me kryetaret e komuniteteteve te tjera;eshte me mire te heshtesh para se te thuash brockulla

Gezuar Kosoven e Pavarur Maska e dodoni
    Anėtarėsuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Postuar mė parė nga Albo
    Dodoni, Kisha Orthodokse Autoqefale Shqiptare nuk pretendon te perfaqesoje "gjithe shqiptaret" por vetem besimtaret orthodokse shqiptare. Duke qene se ju nuk jeni nje anetar i ketij komuniteti (nuk jeni besimtar fare sic shpreheni me lart), atehere ku e gjeni te drejten morale te gjykoni komunitetin orthodoks shqiptar? Ju nuk e njihni kete komunitet, e jo me ta gjykoni.

Gjithashtu, Kisha Orthodokse Autoqefale Shqiptare eshte apolitike dhe nuk nuk njeh asnje lloj interesi tjeter pervec VULLNETIT TE PERENDISE qe manifestohet ne liturgjine e adhurimit te Zotit dhe ndihmes per komunitetin orthodoks shqiptar. E kam thene edhe me pare, kur nacionalizmi eshte derivat i besimit ne Zot ai e ka emrin patriotizem. Kur njerez te vecante perpiqen ta kthejne fene ne derivat te nacionalizmit, atehere shkaterrohet uniteti kombetar i ngritur mbi te gjitha mbi tolerancen fetare.

Albo

Kush ju thotė juve Albo, qė unė nuk e njoh komunitetin shqiptar ortodoks? Nuk duhet doemos tė jeshė anėtar i njė komuniteti qė ta njohėsh atė?
    Unė jo vetėm tė drejtėn morale por edhe obliguese si ēdo shqiptar tjerė e kam pėr tu marrė me ēdo problem shqiptar dhe pėr tė mbrojtur interesat kombėtare nė ēdo ēėshtje pa marrė parasysh se ēfarė ēėshtje ėshtė ajo dhe edhe nė kėtė pėr punėn e atij bastardit.
    Njerėz tė zotit, nuk do tė jenė politikė dhe poashtu njerėzit e zotit nė institucionet shqiptare tė Zotit do tė jenė shqiptarė dhe jo tė huaj.
    Nuk shkatėrrohet uniteti kombėtar nga mbrojtja e institucioneve fetare (duke parė parasysh shumė fetė e shqiptarėve) nga tė huajt por nga mosmbrojtja e tyre nga tė huajt siē ka ndodhur gjithmonė deri mė tani dhe pėr kėtė kemi me mijėra dėshmi, kjo ėshtė ēfarė sjell pėrēarje kombėtare dhe jo mbrojtja dhe largimi i tė huajve nga institucionet fetare.
    Sa pėr punėn e atyre arabėve (edhe pse nuk i pėrkas as komunitetit islam) ata nuk janė nė krye tė komunitetit islam sepse po tė ishin do tė reagonim tė gjithė, si dhe ata nuk janė duke punuar kundėr interesave shqiptare nė asimilimin e shqiptarėve se po tė bėnin apo tė bėjnė njė gjė tė tillė do tė pėrzihen tarapush nga Shqipėria, i vetmi rrezik qė vije nga ta ėshtė fundamentalizmi fetar qė mund ta nxisin te ndonjė shqiptar dhe pėr kėtė janė nė kontroll nė Shqipėri dhe nė tokat shqiptare (pėr kėtė bėri kėrkesė edhe Pirro Misha para disa dite dhe unė isha ndėr tė parėt qė pėrkraha dhe mbėshteta atė). Dhe edhe njė gjė edhe njėherė nėse shqiptarėt pa marrė parasysh tė ēfarė besimi apo pa besim nė fe fare dhe edhe pa besim nė Zot tė jenė fare, kėrkojnė largimin e tyre (edhe pse tani jemi shoqėri e hapur dhe demokratike dhe nuk mund tė largojmė dhe edhe nuk ėshtė nė interes tė largojmė njerėzit nga vendi ynė pėrveē atyre qė janė antishqiptar) qė tė gjithė do tė pėrkrahim dhe largojmė ata, kėtu skemi pse tė diskutojmė pėr kėtė gjė fare, dhe nuk ta barazosh kėtė me punėn e atij bastardit qė ėshtė nė krye tė institucionit fetar shqiptar.
    Sulmi kundėr tij, nuk ėshtė sulm kundėr KOASH ashtu sikur ju qėllimshėm po mundoheni ta paraqitni sepse askush nuk ėshtė duke u shprehur kundėr kėtij institucionit, por sulmi kundėr atij ėshtė sulm mbrojtės i KOASH, ėshtė sulm mbrojtės nga shovinzmat greke nė asimilimin e shqiptarėve, ėshtė sulm mbrojtės i fesė ortodokse shqiptare.
    Pėrkrahja e tij nga kushdo qė tė bėhet ajo, ėshtė pėrkrahje dhe nxitje e pėrēarjes kombėtare, e helenizimit tė Shqipėrisė dhe Shqiptarėve (natyrisht e pasuksesshme dhe e dėshtuar), pra ėshtė vepėr mė shumė se antishqiptare, prandaj edhe njerėz tė tillė nuk janė asgjė mė tepėr se njerėz kundėr vetes sė tyre dhe kombit qė ne me njė fjalė i quajmė njerėz antishqiptar.
    Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!

Rrofte Shqiperia Etnike

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Postuar mė parė nga Honezmi
    [B]Albo!
    #Nuk ka mbajtur asnje premtim nga ato qe ka bere dhe dhe qe i kerkuan.
    Vleresimin per punen e Kryepeshkopit e bejne anetaret e Kishes Orthodokse Autoqefale Shqiptare dhe vetem ata. Eshte njesoj si une te pretendoj te di punen e Sabri Kocit, kur une nuk kam hyre ndonjehere ne xhami dhe te ulem e te flas me besimtaret muslymane.

#Me ardhjen e tije ne krye te KAOSH humbi autonomia dhe kisha kaloi ne varsi te patriarkanes.
    Autoqefalia nuk presupozon "pavaresi nga Patriarkana", por pavaresi nga ndikimet e faktoreve jo-orthodokse te jashtem qe prekin interesat e komunitetit orthodoks shqiptar. KOASH eshte nje dege e Kishes Boterore Orthodokse (Patriarakana) me qender ne Stamboll.

Dhe pika e dyte qe ti duhet te kuptosh, kur Janullatos ka shkelur ne Shqiperi ne 1991, ai nuk gjeti nje Kishe Orthodokse Autoqefale Shqiptare, gjeti vetem renojat e saj dhe besimtaret orthodokse qe i mbijetuan 30 vjet ateizem dhe persekutim. Janullatos nuk zaptoi, por e NGRITI ne KEMBE KOASH, sipas Vullnetit te Zotit.

#Drejtimi i KAOSH ka kaluar ne duart e MINORITARVE dhe te GREKVE ,dhe shqiptaret ortodoks ne kryesi kan ngelur ne minoranc.
    Eshte e lehte tia futesh kot si te vjen per mbare apo jo? Vetem ne qytetetin e Permetit, ne vitet 91-97 ka patur 3 prifterinj qe iu nenshtruan seminareve ku mesuan te behen Dhiake, e me pas prifterinj. Asnjeri prej tyre nuk eshte minoritar, ashtu si At Pelushi ne Korce, me aq sa kam degjuar, rrjedh nga nje familje muslymane shqiptare qe iu afrua me besim kishes orthodokse. Pretendimi yt eshte kryekeput i pavertete.

#Politika qe ndiqet nga Janullatosi ne Jug te Shqiperise,favorizone politiken antishqiptare te vorjo- epirit.
    Keto jane perralla me mbret pasi nese Janullatos do ta bente kete me urdher nga lart sic pretendon ti, te paret qe do ti kunderviheshin do te ishin keshillet lokale te cdo Kishe Orthodokse ne Shqiperi. Keta nuk jane greke, keta jane shqiptare qe njihen shume mire nga komuniteti lokal orthodoks.

#Prifterinjte grek te derguar ne Jugun e Shqiprise nga Janullatosi ndjekin hapur politiken -"te gjithe ortodoksit jane grek"-,dhe bejne hapur propagande per bashkimin me greqine, dhe shperndajne harta te vorjo-epirit.
    Kryepeshkopi Janullatos nuk jeton ne Greqi por jeton ne Tirane. Ai nuk eshte kryepeshkop i kishes orthodokse greke, por asaj shqiptare dhe ai nuk "dergon" me komande prifterinj greke qe te bejne propagande ne Shqiperi. Aktet dhe sjelljet antishqiptare te nje prifti te vecante grek nuk mund ti faturohen automatikisht Kryepeshkopit, kjo esht thjeshte dashakeqesi dhe mendjelehtesi nga ana juaj.

#Ne pervjetoret e Autoqefalise se Kishes nga Ptriarkana e Stambollit, behet hapur propagande kunder figures se F.Nolit e kjo vashdone her pas here (nepermjet artopalantit)
    C'lidhje ka Janullatos me qendrimet e Patriarkanes? Mos kujton se Imzot Fan Noli ka qene Shenjt? Hidhi nje sy autobiografise se tij dhe kujtimeve te atyre qe e njohen nga afer. Noli ka qene figure komplekse poliedrike dhe perkushtimi i tij ndaj KOASH ka qene minimal krahasuar me perkushtimin e tij ndaj ceshtjes kombetare dhe ambicies personale politike. Ai gezon merita te padiskutueshme ne krijimin e Kishes Autoqefale, por mos harro, qe greket nuk prene koken e Imzot Fan Noli por te At Stath Melanit qe vinte po nga Amerika. Noli mori meritat kryesore pavaresisht se shume klerike orthodokse shqiptare sakrifikuan ne kete ceshtje madhore.

#Ne te gjitha Kishat e Jugut(SARANDE ,GJIROKASTER)predikohet greqisht e jo SHQIP.
    Ti merr persiper te flasesh "per gjithe jugun", une te them se ne Permet, vendlindjen time, asnje prift nuk eshte me origjine greke dhe asnje prift nuk psall ne greqisht. Sa per Saranden deh Gjirokastren, keto jane rrethe qe mbajne minoritare me shumice dhe kisha eshte vendi i fundit ku flitet shqip, pasi greqisht degjon edhe ne klube, kafene, rruge. Arsyet mos ia fatyroni Janullatos, faturojani emigrimit masiv drejt Greqise dhe politikave pro-greke te atyre qe jane ne pushtet.

#Prifterinjte,ndihmesat dhe keshilli kishtar i ketyre kishave ne (Jug)eshte i perbere vetem nga minoritar dhe familjet e tyre.
    Perseri ti perserit te njejtat fjale boshe, po do emrat e 3 prifterinjve orthodokse ne Permet, me thuaj, se mbase bindesh qe nuk jane as minoritare dhe as greke, por shqiptare.

#Prifterinjte dhe keto keshilla kishtare(ne Jug)miren me propagande pro greke dhe perpunojne listat e pensjoneve qe jepen ne Jug te Shqiprise.
    Pensionet greke per "voiro-epirotet" nuk i paguan KOASH por shteti grek nepermjet organizatash te vecanta. Kisha nuk ka gisht fare ne to.

#Janullatosi eshte GREK e jo SHQIPTAR.
    Edhe Muhamedi eshte Arab, por kjo nuk do te thote se shqiptaret nuk duhet te heqin dore nga feja islame apo jo? Edhe Jezu Krishti ishte mbret i popullit te Izraelit, por kjo nuk do te thote qe ne popujt jo-hebrej duhet te heqim dore prej besimit tek Ai apo jo? Te tilla komente tregojne ligeshtine dhe urrejtjen qe ka pushtuar mendjen dhe zemren tuaj karshi grekerve si popull ne pergjithesi. Ne shqiptaret kemi 1000 arsye per ti urryer greket, por nese ua kthejme me te njejten monedhe racizmin dhe diskriminimin, atehere une te them ty, qe ti nuk je shume ndryshe nga ai greku qe perbuz shqiptaret ne rruget e Greqise vetem se jane shqiptare.

#Janullatosi eshte shprehur sa ka zbritur ne ajroportin e Tiranes -"lufte kunder muslimanizmit ne Shqiperi"-
    Jo vetem qe kjo nuk eshte e vertete, por per cudine tende, une do te them qe Janullatos eshte nje teolog qe njeh nga afer edhe besimin muslyman, me mire se sa mund ta njihni shumre prej jush. Per Orthodokset dhe te krishteret ne Shqiperi besa ndaj Perendise nuk shprehet me "lufte" dhe "xhihad" ndaj feve te tjera, por me predikimin paqesor te Lajmit te Mire.

#Janullatosi ka futur hundet ne punet e shtetit Shqiptar,kur nuk i takone (ka qene antar i formulimit te ligjeve te kushtetutes )
    Cdo shtetas, cdo institucion, cdo organizate, cdo shoqate ka te drejten e shprehjes se mendimit kur vjen fjala tek kushtetura pasi eshte ligji themeltar i atij vendi qe ndan pushtetin dhe te drejtat qe gezojne institucionet fetare. Mendimi i Kishes ne kete drejtim, eshte sa me vend edhe i drejte. Shteti mbron interesat e gjithe shtetasve, KOASH mbron interesat e komunitetit orthodoks ne vend! Ti po e akuzon Janullatos per dicka qe asnje burre shteti deri me sot nuk e ka akuzuar.

Tani Albo:
    A e ke pare ndonjehere Saranden?
    Minoriteti ne Sarande eshte 1/7 e popullsise se Sarandes, dhe kisha eshte ngritur per Ortodoksit Shqiptar e jo per ata grek.
    Kam qene ne Sarande ne 1992 dhe kam degjuar te flitet me shume greqisht se shqip. Kam qene ne Sarande e Ksamil ne 1996 dhe porosine duhet te dije ta beje ne greqisht e jo ne shqip pasi nuk te besonte njeri. Saranda eshte nje nga ato qytete shqiptare ne Jug te Shqiperise qe ka perjetuar emigrimin me masiv drejt Greqise se cdo qytet tjeter dhe kjo ka luajtur rol ne asimilimin e pjesshem te qytetit. Kisha eshte vendi i fundit ku flitet greqisht ne kete qytet!

-------Se ku e gjejme te drejten ne shqiptaret (jo te besimit ortodoks)?!------E gjejme tek ajo se:
    1) Eshte Janullatosi ai qe na ka ardhur dhe na ka zene kreun e shtepise!
    Per cilen shtepi e ke fjalen, ate shtepi ku ty nuk te ka shkelur kemba ndonjehere? Kisha eshte per besimtaret orthodokse ashtu si xhamia dhe teqeja eshte per ata muslymane.

2)Jane te derguarit e Janullatosit ata qe kapen me prresh ne dore, duke shperndare harta te vorjo-epirit e duke bere propagande kundra atdheut time.
    Shteti shqiptar dhe SHIK ne ato vite ka formuluar akuza direkte per ata qe i kane organizuar te tilla akte, jane bere gjyqe dhe jane shpallur edhe disa persona te padeshiruar, qe cuditerisht i pame te shkelnin ne Tirane para disa muajsh. Shteti shqiptar, gjykatat apo SHISH nuk ka formuluar deri me sot asnje akuze ndaj Janullatos personalisht dhe cdo fjale qe ti shkruan ne kete drejtim eshte vetem trillim e shpifje.

Akuzat tuaja i merr era dhe me shume se sa akuza qe qendrojne keto jane trillime qe justifikojne anti-patine tuaj patologjike ndaj grekerve. Ke cdo te drejte ti urresh greket, thjeshte mos i fut hundet ne punet e Zotit, atij Zoti qe ti nuk e beson.

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Kush ju thotė juve Albo, qė unė nuk e njoh komunitetin shqiptar ortodoks? Nuk duhet doemos tė jeshė anėtar i njė komuniteti qė ta njohėsh atė?
    Si mundesh ti te njohesh dhe ca me shume, te vleresosh, punen e krerit te KOASH kur ti: a) Nuk je beson ne Zot b) Nuk je besimtar orthodoks dhe nuk e njeh kete doktrine fetare c) Nuk merre pjese ne ritet e ketij komuniteti. Ti po flet per dicka qe nuk e njeh dhe je i destinuar te gabosh ne gjykim.

Unė jo vetėm tė drejtėn morale por edhe obliguese si ēdo shqiptar tjerė e kam pėr tu marrė me ēdo problem shqiptar dhe pėr tė mbrojtur interesat kombėtare nė ēdo ēėshtje pa marrė parasysh se ēfarė ēėshtje ėshtė ajo dhe edhe nė kėtė pėr punėn e atij bastardit.
    Sic te shkruajta me lart, kur ti flet per probleme qe kane lidhje direkte me komunitetin orthodoks shqiptar, nuk flet ne mbrojtje te interesave te orthodokseve shqiptare, as ne emer te interesave kombetare, flet ne emer te bindjeve te tua. Bindjet e nje ateisti ne veshet e nje besimtari jane si fershellima e erres.

Njerėz tė zotit, nuk do tė jenė politikė dhe poashtu njerėzit e zotit nė institucionet shqiptare tė Zotit do tė jenė shqiptarė dhe jo tė huaj.
    Po u dikton besimtareve se si duhet ti zgjedhin kreret e tyre apo ke duhet te zgjedhin? Edhe Papa Vojtila eshte polak me origjine, por nuk di qe italianet apo shtetet e tjera katolike te ndihen te provokuar nga nje fakt i tille. Njerezit qe nuk kane besim ne Zot nuk e njohin Fjalen e Perendise dhe detyrimisht i vleresojne njerezit sipas standarteve personale subjektive.

Nuk shkatėrrohet uniteti kombėtar nga mbrojtja e institucioneve fetare (duke parė parasysh shumė fetė e shqiptarėve) nga tė huajt por nga mosmbrojtja e tyre nga tė huajt siē ka ndodhur gjithmonė deri mė tani dhe pėr kėtė kemi me mijėra dėshmi, kjo ėshtė ēfarė sjell pėrēarje kombėtare dhe jo mbrojtja dhe largimi i tė huajve nga institucionet fetare.
    Perpara se te "mbrosh" nje institucion duhet qe ta njohesh dhe te jesh pjese e tij. Kisha Orthodokse Shqiptare eshte pikerisht AUTOQEFALE duke mos lejuar asnje ndikim tjeter nga jashte Kishes, pervecse komunitetit orthodoks shqiptar qe vendos per gjithcka. "Mbrojtja" juaj dodoni eshte fyerje per gjithe orthodokset shqiptare qe gezojne kulturen, inteligjencen, atdhedashurine e duhur qe ti zgjidhin vete problemet e tyre. Nese ti kujton se ndihmon ne kete drejtim, te garantoj une qe demton me shume se sa ndihmon.

Sulmi kundėr tij, nuk ėshtė sulm kundėr KOASH ashtu sikur ju qėllimshėm po mundoheni ta paraqitni sepse askush nuk ėshtė duke u shprehur kundėr kėtij institucionit, por sulmi kundėr atij ėshtė sulm mbrojtės i KOASH, ėshtė sulm mbrojtės nga shovinzmat greke nė asimilimin e shqiptarėve, ėshtė sulm mbrojtės i fesė ortodokse shqiptare.
    Nuk dua te perserit te njejtat fjale, por po te them shkurt dhe qarte: Kur nje jo-besimtar merr guximin te shprehet per probleme qe shqetesojne nje komunitet fetar cfaredo, kjo ne vetvete perben nje fyerje per mbare ate komunitet, qofshin keta katolike, orthodokse apo muslymane. Pak rendesi ka nese e ke drejt apo e ke gabim, ne ka nje gje qe i solidarizon te gjitha fete e botes, ai eshte pikerisht ateizmi, nga i cili Shqiperia vuajti 30 vjet dhe po vazhdon te vuaje.

Faqja 4 prej 10 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Ēėshtja e varrezave greke nė Shqipėri
    Nga Hyllien nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 296
    Postimi i Fundit: 28-06-2011, 10:08
  2. Kontributi i Kryepiskopit +Anastas ne ushqimin e tolerances fetare
    Nga ilia spiro nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 25
    Postimi i Fundit: 07-05-2011, 07:18
  3. Kryepeshkopi Anastas ende pret nėnshtetėsinė shqiptare
    Nga Arrnubi nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 130
    Postimi i Fundit: 19-08-2009, 07:39
  4. Kryepeshkopi Janullatos prononcohet per tolerancen fetare
    Nga Agim Bardhi nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 28-09-2004, 05:58
  5. Ndėrroi jetėn Haxhi Hafiz Sabri Koēi
    Nga altin55 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 28-07-2004, 15:24

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •