Un do thoshja te kthehemi tek ajo fe qe eshte e vertete, pra dikush duhet te interesohet te gjej kush eshte Perendia e vertet. Tjeter perendi besojn katoliket, tjeter ortodokset, tjeter myslimanet etj etj.
Ne Shqiperi mbase nuk erdhi me dhune por ne vende te tjera krishterimi erdhi me dhune, p.sh ne vendet skandinave.
"krishterimi ne trojet shqiptare ka qene apostolik pra e ka sjelle vete apostulli pal ose pavli (paul) kur nuk kan egzistuar as katolicizmi as vatikani as papa as ortodoksia"
nuk eshte fiks keshtu pasi ortodoksia nuk eshte nje shpikje e me vonshme sic mendohet gabimisht. Ortodoksia dhe Pavli i refehen te njejtes perendi ne kundershtim me katoliket te cilet besojn ne nje perendi te ngjashme por jo te njejte 100% me ate qe besonte Pavli. Qe heret vet Pavli foli per besimin e drejt (po nuk jam gabim, letra per galatet) duke pare se disa krishtere filluan te "shkasin" nga besimi i drejt=ortodoks.
Ortodoksia = nje kishe te shenjte, katolike dhe apostolike
Ortodoksia eshte nje kish katolike, ne kuptimin se permban te gjith te vertetn lidhur me Perendine/besimin. Ne greqisht katolike=komplet, e gjitha, te gjitha pjeset, pa perjashtime. Katolik, eshte fjale greke, olo=i gjith.
Qe ne fillim e deri me sot, besimi i drejt sic e lan apostolet/Krishti perballoi lufte te madhe nga eretiket, perdorimi i fjales ortodoks eshte i nevojitshem per te dalluar besimin e drejt (pa asnje ndryshim) nga eretiket, kjo gje keqkuptohet edhe mendohet nga shume njerez se dogma ortodokse eshte nje shpikje e me vonshme.
Simboli i besimit te dogmes ortodokse flet per nje kishe /te shenjte/apostolike/katolike, fjala ortodoks sic thash nevojitet per te kuptuar kush eshte kush.
"un nuk jam islamofob si jane disa injoranta qe e lidhin islamin me terrorizm dhe xhihad"
as une nuk jam, fare fare, por nga ana tjeter, qendroj pak konservativ sepse vet korani flet per dhune ne disa vende, sigurisht nuk kam mar nje poziocion perfundimtar pasi ka debat mbi kete (disa thone se korani nuk flet per dhune).
"jemi popull me prejardhje kristiane dhe themelet e kultures tone jane kristiane"
Per mua kjo pak rendesi ka, po te ishte allahu perendia e vertet une nuk do isha kristian. Jam ortodoks vetem per nje arsye, perjetimi/pervoja praktike! pra behet fjal per nje Perendi te cilen e njeh ne menyre praktike, dhe jo teorike duke lexuar libra.
Krijoni Kontakt