Nëse nuk na duhet e prishim dhe e shesim për skrap
Po ç'janë këto skepticizma për një vepër kaq madhështore more aman ?!
Sipas Drejtorisë së Përgjithshme të Hekurudhave Shqiptare, hekurudhat në Malin e Zi marrin nga shteti një fond prej 15 milionë eurosh në vit për përmirësime në rrjet. Kjo shifër, e përkthyer ndryshe, është rreth 11 herë më shumë sesa merr hekurudha shqiptare. Hekurudha në Maqedoni merr çdo vit nga shteti 11 milionë euro fonde për rehabilitime, që do të thotë rreth 9 herë më shumë sesa ajo shqiptare. Veç këtij fakti, Maqedonia dhe Mali i Zi kanë përfituar fonde dhe grante nga programet europiane të zhvillimit, duke i zhvilluar shumë herë më tepër sesa hekurudhat tona.
Si Shqipëria, ashtu dhe Kosova, kanë hekurudha që varen nga shtetet respektive. Aktualisht politikat që hartohen, menaxhimi, burimet njerëzore dhe investimet realizohen nga Ministrinë e Transporteve të dyja vendeve, në ndryshim nga vendet europiane ky tashmë është bërë liberalizimi i tregjeve. Këto dy shtete janë të hapura për investime të huaja, pasi këto janë të vetmet ura shpëtimi për gjendjen në të cilën ndodhet në ditët tona infrastruktura hekurudhore. Ndërtimi i një hekurudhe mes dy vendeve tona, si dhe rimëkëmbja e hekurudhës në përgjithësi, kërkon një studim të detajuar të dy qeverive respektive.
Ndërtimi i kësaj linje hekurudhore jo vetëm do të ishte një faktor vendimtar në zhvillimin ekonomik të të dyja vendeve, por do t’i jepte mundësi Kosovës të kishte një dalje në det. Në këtë mënyrë do të krijohej mundësia e zhvillimit edhe të transportit detar. Nga ana tjetër, dy vendet do të kishin lidhjet tregtare e pasagjerë me vendet fqinje, si Maqedonia, Greqia, Serbia e Mali i Zi.
Krijoni Kontakt