Close
Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 35

Për: Zvicra, referendum për pagën minimale

Citim Postuar më parë nga Antiproanti Lexo Postimin
    Per fund, ja edhe informatat nga dora e pare, nga faqja zyrtare e inciatives per pagen minimale:

"Si siguri e nivelit me te ulet per te gjithe punonjesit duhet te kete nje page minimale prej 22 Franga (18 Euro) ne ore...
    Keto jane 61% e pages mesatare (pages se mesme) e te gjithe punonjesve (nga sektori privat, qeveritar, kantonal/komunal) ne Zvicer (Bazuar ne statistiken 2010*)
    "

*Llogaritur nje jave pune prej 42 oresh
    *Paga minimale ne Turqi eshte 76% e pages mesatare, Ne France 64%, ne Zelande te Re dhe Australi 65%...

http://www.sgb.ch/fileadmin/user_upl...umentarium.pdf
    Po flisnim per grupe interesi dhe besoj se ky burim eshte ai qe i afrohet me shume nga te gjithe nje grupi interesi apo jo? Me the qe nuk mund te pranohen statistikat nga Bloomberg dhe pastaj sjell nga nga faqja zyrtare e inciatives per pagen minimale.

Shifrat per Francen dhe Australine jane aty aty me shifrat qe kishin dhe burimet qe dolla une. Vetem ndryshon shume shifra per Zvicren.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Qyfyre : 21-05-2014 më 08:35

i/e regjistruar Maska e Antiproanti
    Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033

Citim Postuar më parë nga Qyfyre Lexo Postimin
    Po flisnim per grupe interesi dhe besoj se ky burim eshte ai qe i afrohet me shume nga te gjithe nje grupi interesi apo jo? Me the qe nuk mund te pranohen statistikat nga Bloomberg dhe pastaj sjell nga nga faqja zyrtare e inciatives per pagen minimale.

Shifrat per Francen dhe Australine jane aty aty me shifrat qe kishin dhe burimet qe dolla une. Vetem ndryshon shume shifra per Zvicren.
    Zvicra nuk eshte shtet babanesh, ku iniciatoret tentojne te arrijne dicka permes shifrave dhe statistikave te falsifikuara...
    Kjo qe thuhet ne faqen zyrtare te inicatives perputhet pergjithesisht me te dhenat e shumta statistikore qe i kam postuar me pare. Pra, te dhenat e inicatives jane vetem vertetim i te dhenave tjera.
    Pavaresisht te gjithave, nuk nevojitet me shume se pranimi i te dhenave dhe statistikave zyrtare dhe te besushme qe i kam postuar une, pavaresisht se per arsye te ndryshme nuk mund te jene 100% te sakta. Megjithate, realiteti i perafert eshte ai qe e kam postuar une dhe qe eshte vertetuar jo vetem nga inciativa, por edhe nga statistikat tjera te postuara.

Nese nuk je i interesuar t'i pranosh ato qe kam postuar une, perfshi statistiken zyrtare te 2010 dhe shume tjera, atehere kjo eshte ceshtje tjeter. Askush nuk eshte i obliguar per dicka te tille.
    Sido qe te jete, ne Zvicer edhe keshtu nuk do vinte askush tek ideja te kerkonte paga minimale qe do te ishin perafersisht te njejta (85%) me paget mesatare bruto, lere me inciativat serioze. Dicka e tille eshte pothuajse e perjashtueshme per rrethanat e Zvicres. Vetem kjo, pavaresisht statistikave dhe te dhenave te postuara, per mua, si njohes relativisht i mire i disa rrthanave ne Zvicer, pasi qe kam jetuar nje kohe atje, do te ishte pothuajse e mjaftueshme per te hedhur poshte pretendimet e shprehura nga burimet qe ke postuar ti, te cilat bazohen ne statistika te gabuara, te manipuluara apo krahasime te tilla.
    Llogarite vete. Te dhenat, edhe zyrtare edhe nga Wikipedia edhe nga burime tjera i ke...

Sa i perket ndryshimeve te shifrave per Zvicren, shiko edhe njehere te dhenat e gabuara dhe te pakrahasueshme ne te cilat bazohen burimet qe ke postuar ti.
    Ata per te arritur tek statistika e tyre kane llogaritur pagesen e propozuar minimale bruto (rreth. 33000 Euro) dhe e kane krahasuar me pagen e perafert mesatare neto (rreth. 38800 Euro). Vetem keshtu kane arritur tek 85%-ishi.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Antiproanti : 21-05-2014 më 09:01

Zvicra nuk eshte shtet babanesh, ku iniciatoret tentojne te arrijne dicka permes shifrave dhe statistikave te falsifikuara...
    Kjo qe thuhet ne faqen zyrtare te inicatives perputhet pergjithesisht me te dhenat e shumta statistikore qe i kam postuar me pare. Pra, te dhenat e inicatives jane vetem vertetim i te dhenave te tjera.
    Pavaresisht te gjithave, nuk nevojitet me shume se pranimi i te dhenave dhe statistikave zyrtare dhe te besushme qe i kam postuar une, pavaresisht se per arsye te ndryshme nuk mund te jene 100% te sakta. Megjithate, realiteti i perafert eshte ai qe e kam postuar une dhe qe eshte vertetuar jo vetem nga inciativa, por edhe nga statistikat tjera te postuara.

Nese nuk je i interesuar t'i pranosh ato qe kam postuar une, perfshi statistiken zyrtare te 2010 dhe shume tjera, atehere kjo eshte ceshtje tjeter. Askush nuk eshte i obliguar per dicka te tille.
    Sido qe te jete, ne Zvicer edhe keshtu nuk do vinte askush tek ideja te kerkonte paga minimale qe do te ishin perafersisht te njejta (85%) me paget mesatare bruto, lere me inciativat serioze. Dicka e tille eshte pothuajse e perjashtueshme per rrethanat e Zvicres. Vetem kjo, pavaresisht statistikave dhe te dhenave te postuara, per mua, si njohes relativisht i mire i disa rrthanave ne Zvicer, pasi qe kam jetuar nje kohe atje, do te ishte pothuajse e mjaftueshme per te hedhur poshte pretendimet e shprehura nga burimet qe ke postuar ti, te cilat bazohen ne statistika te gabuara, te manipuluara apo krahasime te tilla.
    Llogarite vete. Te dhenat, edhe zyrtare edhe nga Wikipedia edhe nga burime tjera i ke...

Sa i perket ndryshimeve te shifrave per Zvicren, shiko edhe njehere te dhenat e gabuara ne te cilat bazohen burimet qe ke postuar ti.
    Ata per te arritur tek statistika e tyre kane llogaritur pagesen e propozuar minimale bruto x 42 ore dhe e kane krahasuar me pagen e e perafert mesatare neto (rreth. 38800 Euro). Vetem keshtu kane arritur tek 85%-ishi.
    Domethene eshte Bloomberg kompani bananesh atehere, ku bazohen mijera kompani per te dhena financiare.

Ne cdo media ne bote shkruhet se eshte rroga me e larte minimale ne bote. Dhe pasi rregullohet per fuqine blerese, meqe ne Zvicer cmimet jane te larta. Nuk eshte vetem 85%shi, por edhe grafiku tjeter qe e nxjerr rrogen e Zvicres $14 kur te tjerat jane te gjitha $10 e poshte.

Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033

Domethene eshte Bloomberg kompani bananesh atehere, ku bazohen mijera kompani per te dhena financiare.

Ne cdo media ne bote shkruhet se eshte rroga me e larte minimale ne bote.
    Nominalisht po, sepse paga mesatare (bruto) e Zvicres eshte e pakrahasueshme me shumcen e vendeve te botes...
    Kur dikush, le te jete edhe Bloomberg, ben krahasimin (valid) te pageses minimale te propozuar dhe pages mesatare ne Zvicer, atehere gjerat relativizohet.
    Paga mesatare e Zvicres, perafersisht rreth 5000-5100 Euro, nuk eshte e krahasueshme me pagen mesatare te Frances rreth 2700 Euro dhe Gjermanise rreth 3100 Euro.

Dhe pasi rregullohet per fuqine blerese, meqe ne Zvicer cmimet jane te larta. Nuk eshte vetem 85%shi, por edhe grafiku tjeter qe e nxjerr rrogen e Zvicres $14 kur te tjerat jane te gjitha $10 e poshte.
    E pakuptueshme...
    Cfare rregullohet ne rastin konkret per fuqi blerese?
    Pagesa e propozuar (rreth. 18 Euro ne ore) eshte bruto dhe cdo krahasim mund behet vetem me pagen mesatare bruto, jo me pagen mesatare neto apo sipas fuqise blerese etj.
    18 Euro te propozuara nuk jane neto, por bruto!
    Te tjeret nuk kane pagat mesatare te Zvicres, shih te gjitha statistikat (edhe zyrtare) qe i postova une). Prandaj, nuk ka asnje arsye te permenden tjeret.

Per fund, nuk ke nevoje te me besosh mua apo atyre qe ke postuar si burim. I ke statistikat zyrtare dhe te besueshme qe i postova dhe tjera. Krahaso gjerat vete. Nese mendon se pagesa e propozuar bruto (18 Euro) mund te krahasohet me pagen mesatare neto, si ne rastin e atyre qe ke postuar ti, atehere je gabim. Nje krahasim i tille eshte manipulim statistikor dhe mashtrim per qellime politike etj.
    Dhe nuk eshte rastesi qe inciativa per pagesen e propozuar minimale sjelle rezultate perafersisht te njejta si ato qe postova une. As une dhe as ata nuk e kemi konsultuar njeri tjetrin per t'i perputhur te dhenat dhe rezultatet. Edhe nese une do te gaboja, ata te inicatives jo...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Antiproanti : 21-05-2014 më 10:43

Me fuqine blerese behet krahasimi tamam duke i balancuar rrogat minimale ne varesi te asaj cfare mund te blesh me ate rroge. Eshte krahasim pothuajse perfekt.

Nuk eshte aspak mashtrim se jo cdo gazete ne bote ka interes te mashtroje per rrogen e zvicerianeve, te pakten jo me shume se ata te iniciatives per kete rroge.

Seattle aprovon rritjen e rroges minimale ne $15 ne ore, me e larta ne Amerike.

http://www.msnbc.com/morning-joe/seattle-hikes-minimum-wage

Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033

Me fuqine blerese behet krahasimi tamam duke i balancuar rrogat minimale ne varesi te asaj cfare mund te blesh me ate rroge. Eshte krahasim pothuajse perfekt.

Nuk eshte aspak mashtrim se jo cdo gazete ne bote ka interes te mashtroje per rrogen e zvicerianeve, te pakten jo me shume se ata te iniciatives per kete rroge.
    Pagesa minimale eshte bruto, jo neto...
    Nuk mund ta merresh pagesen minimale bruto dhe ta krahasosh me pagen e perafert mesatare neto, per te nxjerre perqindjen sic eshte bere ne ato artikujt e postuar nga ti.
    Paga minimale bruto krahasohet me pagen mesatare bruto.
    Paga minimale neto krahasohet me pagen mesatare neto.
    Ne realitet ata qe paguhen disa here mbi pagesen minimale natyrisht qe pagujane disa here me teper tatim etj. dhe rrjedhimisht mund te ngushtohet deri diku diferenca e te ardhurave neto. Por kjo nuk eshte arsye per te bere llogari te pavlefshme (duke krahasuar bruton me neto per te arritur tek perqindja e deshiruar).

Edhe ne rastin e Frances, Gjermanise etj. perqindja e pageses minimale do te ishte dukshem me e larte nese behet krahasimi i njejte...
    Ne Gjermani do ishte mbi 70%
    Ne France mbi 75% deri 80%
    etj.
    Pra nuk shkon qe ne rastin e Zvicres te krahasohet bruto (e pages minimale) me neton e perafert ( te pages mesatare) dhe ne rastet tjera bruto (e pages minimale) me bruto (te pages mesatare).

Pagesa minimale eshte bruto, jo neto...
    Nuk mund ta merresh pagesen minimale bruto dhe ta krahasosh me pagen e perafert mesatare neto, per te nxjerre perqindjen sic eshte bere ne ato artikujt e postuar nga ti.
    Paga minimale bruto krahasohet me pagen mesatare bruto.
    Paga minimale neto krahasohet me pagen mesatare neto.
    Ne realitet ata qe paguhen disa here mbi pagesen minimale natyrisht qe pagujane disa here me teper tatim etj. dhe rrjedhimisht mund te ngushtohet deri diku diferenca e te ardhurave neto. Por kjo nuk eshte arsye per te bere llogari te pavlefshme (duke krahasuar bruton me neto per te arritur tek perqindja e deshiruar).

Edhe ne rastin e Frances, Gjermanise etj. perqindja e pageses minimale do te ishte dukshem me e larte nese behet krahasimi i njejte...
    Ne Gjermani do ishte mbi 70%
    Ne France mbi 75% deri 80%
    etj.
    Pra nuk shkon qe ne rastin e Zvicres te krahasohet bruto (e pages minimale) me neton e perafert ( te pages mesatare) dhe ne rastet tjera bruto (e pages minimale) me bruto (te pages mesatare).
    Nuk besoj se gjithe ekonomistet e botes kane bere kete gafe dh evetem ketu ne forumin tone u zbulua qe eshte gabim. Futesh kot te bruto e neto se jane marre parasysh te gjitha. Mund te ndryshoje deri diku nga menyra e llogaritjes por nuk ndryshon fakti se propozimi do e bente me te larten ne bote. Mbase gjen ndonje statistike qe eshte gabim, por jo gjithe mediave te botes i ka shpetuar.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,380
    Postimet në Bllog
    22

Tani qe shteti zvicerian e zgjidhi problemin e pages minimale me referendum, une them qe te bejme nje referendum tjeter ne Zvicer e ti pyesim qytetaret e Zvicres:

- A jeni dakord qe ne Zvicer te kemi shendetesi falas?

Jam i bindur qe te gjithe do votojne PRO me perjashtim te gjithe doktoreve te vendit dhe studenteve te mjekesise, te cilet do shkojne e praktikojne profesionin e tyre ne ndonje vend tjeter.

Ja edhe ky problem u zgjidh!

Albo

P.S Ore, e di qe me referendum ne mund ti zgjidhim te gjitha problemet tona?! Nuk eshte ide e keqe...

Updating.... Maska e Wordless
    Anëtarësuar
    19-06-2002
    Vendndodhja
    Undercover
    Postime
    3,154

Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin

P.S Ore, e di qe me referendum ne mund ti zgjidhim te gjitha problemet tona?! Nuk eshte ide e keqe...
    Sipas teje janë më të mënçur 100 parlamentarë apo 5 Milion qytetarë ?! Mos na thuaj që ato 100 parlamentarë janë ajka e shoqërisë, se më kujton Saliun pastaj që doli si bajgë duke kërkuar falje për varfërinë, korrupsionin, burrokracinë e 1000000 të zeza që i bëri këti vëndi ... dhe vazhdon t'i bëjë !!
    Ky shtet është ky që është sepse qytetarët tanë janë këta që janë !

Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •