Gjergj Thimo nga burgu përmes një letre dërguar në “RD”, zbardh anën më të errët të aksionit “IKONA”
Koleksionisti Gjergji Thimo përmes një letre dërguar në “RD” zbardh anën më të errët të aksionit “IKONA” të urdhëruar nga Kokëdhima të drejtuar nga Rama dhe zbatuar nga Tahiri.
Për të parën herë, Thimo flet dhe denoncon jo vetëm vjedhjen, por edhe presionet që po më bëhen në ambjentet e burgut si dhe në famije nga Rama dhe Kokëdhima që të heshtë dhe të mos guxojë të flasë në lidhje me përvetësimin e objekteve të artit.
Ai jep detaje të frikshme të lidhjeve mafioze që e kanë çuar dyshen Rama-Kokëdhima që të ndërmarrin një operacion të tillë, qëllimi i vërtetë i të cilit ka qenë vjedhja e ikonave dhe objekteve të tjera me vlera të rralla, që sikurse pohon Thimo, kapin shifrën e dhjetëra milionë eurove.
Është e paprecedentë mënyra se si po veprohet me këtë koleksionist nga banda e hajdutëve në krye të qeverisë. Ndërsa, pjesa që provon edhe vjedhjen që po i bëhet koleksionit të Thimos, provohet edhe nga oficeri i Policisë Gjyqësore, Shima, i cili ka vajtur në qelinë e Burgut 302, Thimos në kundërshtim me ligjin, duke i kërkuar që të firmosë procesverbalin, pasi atij i janë vjedhur veprat e artit.
Sikurse sqaron Thimo, atij i është kërkuar nga ky oficer i Policisë Gjyqësore që të firmosë procesverbalin, pasi i janë vjedhur 600 ikona si dhe enët e bronzit, ku nga 522 mbetën vetëm 8.
Gazeta po boton sot pjesën e parë të letrës së Thimos, e cila do të vijojë në numrin e nesërm.
Shqiptarë kudo që jeni!
Dua të njoftoj se më dt. 30 tetor 2013, ora 1.30 mbas dreke, në ambientet e Burgut 302 në Tiranë vjen për të më takuar pa avokat, në kundërshtim të hapur me ligjin, oficeri i Policisë Gjyqësore, Elton Shima.
Kërkesa e tij ishte: Të firmosja një procesverbal për një grup pune për vlerësimin, kartelizimin, si dhe numërimin me foto të objekteve të mia të bllokuara nga shteti shqiptar në operacionin e famshëm “IKONA” të drejtuar personalisht nga Kryeministri Rama, ministri i Brendshëm, Tahiri, ministrja e Kulturës, Kumbaro, si dhe Policia e Shtetit më datë 8 tetor 2013. Theksoj se një procesverbal me foto, si dhe numrin e objekteve të bllokuara nga shteti u bë po më datë 8 tetor 2013 – dita dhe e arrestimit tim.
Ky procesverbal, si dhe procerverbali për bllokimin e gjithë dokumentacionit tim si licenca. Vendimi i Gjykatës, rekomandime për punën time nga institucione, individë, si Muzeu i Artit Mesjetar Korçë, Instituti i Monumenteve Berat, Instituti i Monumenteve Tiranë, Qendra Kombëtare e Inventarizimit Tiranë, Akademia e Shkencave Tiranë, shkrime të shtypit, foto, disqe, filmime, kartela, mua dhe avokatit tim në kundërshtim të hapur me ligjin nuk na u dha kërkesa kryesore e oficerit të Policisë Gjyqësore, Elton Shima ishte të bëjmë edhe një herë një procesverbal tjetër. Pse, e pyes.
Dhe ai përgjigjet, sepse gjatë spontimit të fotove numri i tyre me numrin e objekteve nuk na del, na mungojnë shumë-shumë objekte e ikona. Them se kjo është përgjegjësia totale e shtetit, se ne na bllokuat si familje dhe bëtë ç’deshët me rreth 60 forca policore e civile, objektet që ju mungojnë i them shkoni e ja kërkoni Edi Ramës, Koço Kokëdhimës, ministrit të Brendshëm, Tahiri, si dhe kryetarit të Kishës Autoqefale, kryetarit të saj antishqiptar, grekut Janullatos, të cilët në operacionin shoë mashtruan jo vetëm shqiptarët, por edhe mbarë botën. Jo vetëm që ju vodhët, por ju gjatë këtij operacioni keni vjedhur pa hedhur në procesverbal, prandaj dhe kam refuzuar firmën dhe shumë objekte të tjera si shumë ikona të regjistruara në Qendrën Kombëtare të Inventarizimit.
1.2 pasaporta, një e ish-gjyshit tim, quajtur Koli Renxa, pasaportë amerikane, i cili kish punuar në SHBA për 30 vjet me gjashtë vëllezërit e tij, pasaportën e nënës sime, shumë dokumente tokash e shitblerjesh, sigurimesh që kish im gjysh në SHBA.
- Ju vodhët një orë “Bulova” floriri 10 karat, punuar në mënyrë artizanale me diamantë punuar nga një argjendar francez.
- Ju vodhët një monedhë 5-pesëshe floriri me kokë indiane, para viteve 1900 me vlera të mëdha numizmatike, të cilën ia kish dhuruar gjyshit tim vetë i ndjeri at Stilian Noli, mbasi gjyshi im ish anëtar dhe financues i shoqërive patriotike shqiptare që vepronin në SHBA në vitet 1900 e këtej.
- Ju vodhët një qostek floriri me 34 monedha turke, dy e gjysmë secila varej në qafë.
- Ju vodhët një palë vathë floriri që më kish lënë nëna ime e ndjerë Artemisa, për t’ia dhënë çupës sime, e cila mbante emrin e saj.
Të gjitha këto bizhuteri i kish lënë gjyshi im nënës sime.
- Ju vodhët një koleksion të shtypit të parë shqiptar si “Dielli”, “Liria”, “Lidhja Orthodokse”, “Kombi”, “Korça”.
- Ju vodhët mbi 2 mijë fotografi të gjitha me tematikë atdhetare kombëtare. Si të shoqërisë “Vatra”, “Liria”, foto dhe korrespondenca të papublikuara më parë të patriotëve shqiptarë, Noli, Konica, Fishta, foto të Shkollës së Parë Shqipe në Korçë, foto të luftëtarëve korçarë që luftuan në vitin 1914 për mbrojtjen e Korçës, matanë urës së Maliqit, veshur me uniformën e parë të xhandarmërisë shqiptare etj. (Shih dokun. “Koleksionisti”, “TVSH” 2006. Për të gjitha këto do të përgjigjen para ligjit, i them ju dhe Edi Rama, Koço Kokëdhima, Saimir Tahiri ju ka dërguar këtu që me një firmë të më varrosni për së gjalli dhe ju të justifikoni vjedhjen që po bëni.
Ajo që pritej mbas operacionit të famshëm alla Kokëdhima, Rama, Tahiri, Kumbaro ndodhi.
Ai nuk ishte një operacion për të luftuar trafikun, vjedhjen e veprave të artit, por ish një operacion për të vjedhur veprat ikonografike të muzeut të parë privat në Shqipëri. Licencuar nga shteti shqiptar, ku në fondet e tij kish kryevepra të piktorëve mesjetarë shqiptarë të Onufrit, Selenicasit, Shpatarakut, Zografit mësues –Kostandini, Zografët, gati të gjitha të njohura nga gjithë shqiptarët, të cilët kanë parë nëpër ekspozita në Tiranë, Durrës, Korçë etj., për 20 vjet inventarizimin e pasurive kulturore Tiranë, me Nr. kodi (-021-)
Tani lind pyetja t’ju pyes zoti Rama, zoti Tahiri, zonja Kumbaro.
- Pse nuk ju korrespondon numri i fotove të objekteve të mia me numrin e procesverbalit që bëtë ju vetë?
- Sa është diferenca në numër e veprave ikonografike që ju mungojnë?
- Cilat vepra ikonografike dhe me çfarë autorë ju mungojnë?
- Sa prej tyre janë të regjistruara në Qendrën Kombëtare të Inventarizimit të Pasurive Tiranë?
- Keni gati 90 ditë që keni konstatuar këtë gjë, pse nuk e publikoni në shtyp këtë shkandal kaq të madh kombëtar që me të drejtë mund të quhet skandali dhe vjedhja e shekullit në Shqipëri?
- Pse Kryeministri Rama, ministri i Brendshëm, Tahiri, ministrja e Kulturës, Kumbaro nuk prononcohen, sepse ata ishin në krye të këtij operacioni ku u shprehën para gjithë mediave kombëtare e ndërkombëtare se këto vepra po ruhen nga shteti në masa të rrepta sigurie (shih kronikat).
- Ku shkuan veprat ikonografike që mungojnë?
- A quhet vjedhje veprash arti të kulturës kombëtare që bëjnë këta persona të lartpërmendur, të destinuar për trafik?
- A është një rast flagrant ku kupola Rama-Tahiri-Kumbaro janë kapur duke vjedhur një muze privat të licencuar nga shteti?
- A ka dijeni Prokurori i Përgjithshëm për këtë skandal, super vjedhje ditën me diell të tipit mafioz që i bën shteti një privati?
- Një institucion legal me vlera dhe pasuri kombëtare, vlera e të cilave kalon dhjetëra milionë euro.
Krijoni Kontakt