E Enjte, 06 Maj 2004
NANO: MOS SHKRUAJ PER XHOANEN!
NGA NIKOLLE LESI
(vijon nga numri i djeshem)
Ishte fundmaji 2003. Tashme "ambasadat" i kishim terhequr. Pritej lufte e hapur nga Fatos Nano ndaj meje dhe medias "Koha Jone". E kishte provuar njehere ne dhjetor 2002 me nje urdi kontrolloresh tatimor, por kishte deshtuar. Natyrisht qe urdherova ne fundvitin 2002 qe pjestare te stafit tim mediatik t'i incizonin, fotografonin dhe filmonin tete kontrolloret e deges se tatimeve te Tiranes dhe te Drejtorise se Pergjithshme te Tatimeve te Republikes. Kishin ardhur me urdher te posacem nga kryeministri Nano ne shenje hakmarrje, pasi kisha permendur bizneset e gruas se tij, Xhoana Nano. Si deputet i kisha kerkuar ministrit te Financave zotit Kastriot Islami qe me raportonte ne parlament se nga i kishte marre miliona e miliona kjo grua qe ngrinte biznese te llahtarshme, nderkohe qe isha i bindur qe shfrytezonte pushtetin e kryeministrit. Pra, ishte shperdorim detyre dhe fshehje e detyrimeve fiskale ndaj shtetit. Ne piken "fshehje e detyrimeve fiskale ndaj shtetit" donte edhe zoti Nano ne fundvitin 2002 qe te me zinte ne kompanine mediatike "Koha Jone", ku une jam pronar qe nga 11 maj 1991. U hapa kater kanatesh portat e kontrollit, shikuan e verifikuan cdo gje per mbi dy jave. Grupi i kontrolloreve nuk po gjente asgje nga ato qe ishte urdheri qe "te kapni dokumenta dhe t'a coni per ndjekje penale". Skema ishte hartuar ne menyre perfekte ne restorant "Piaza". Ishte thirrur Shpetim Idrizi, drejtor i Pergjithshem i Tatimeve te Republikes " viti 2002 ) dhe Mark Nikolli Drejtor i Pergjithshem i Policise Ndertimore. Shpetimi per kontrollin e medias, kurse Marku per ndertesen e gazetes, ku kishte vetem gazetare. Pak a shume e njejta skeme si ne vitin 1992-1993 kur qeveriste PD, por asokohe operacionin anti-Koha Jone e drejtonte Blerim Cela, kryetar i Kontrollit te Larte te Shtetit. Edhe atehere Blerim Cela kishte bere kallzim penal per mua si botues i gazetes. Nuk isha deputet dhe menjehere me moren te pandehur. Grupi hetimor drejtohej nga Prokurori i Pergjithshem Alush Dragoshi. Prokuroret ishin Vaske Simeoni dhe Petrit Fusha. Qendrova i pandehur dhe me detyrim paraqitje cdo te marte dhe te enjte. Nga halli mesova hilet e nje gazetari hetues. Duhej qe ato te cilat mi thonin ne hetim se "nuk ka gje per ty, por na kane urdheruar atje lart "t'ia transmetoja publikut. Sa here hyja ne zyren e prokuroreve-hetues me kontrollonin se mos i incizoja. Atehere takova Frrok Cupin, i cili me gjeti nje stilolaps qe incizonte. Ma kishin sjelle ne maje te hundeshetuesit. Kishin dy vjet qe me mbanin ne hetuesi e presion dhe ne koifidence me thonin " eshte urdher nga lart per ty. Do te mbajme te pandehur!". Mendova djallezine dhe ua futa bukur. Isha bere si i shtepise ne Prokurorine e pergjithshme. Pra jemi ne vitin 1993. Mora kasetofonin e gazetarit ne xhep, ndersa ne corape "atje ku futa dollaret per Nanon ne vitin 2003) ngjita stilopasin pergjues. Kasetafonin ne xhakete ma moren, por nuk iu shkoi mendja se kisha tjetrin ne corape.
-Nuk ka asgje ne dosje, more Niko " fliste Petrit Fusha, prokuror ne Prokurorine e Pergjithshme.
-Hiqe masen si i pandehur-thosha i merzitur.
-C'te heqim a derezi! "nderhynte Vaske Simeoni, prokurori tjeter- Te heqim veten nga puna po te mbyllim ceshtjen penale ndaj teje si i pandehur.
-Ama. Ia kishe fut bukur sot Berishes per ate qe tha ne Fushe Kruje. Keni gazete te forte. Lexohet. Une per vete e marre fshehurazi- me foli hetuesi Petrit Fusha.Te nesermen e botova te plote ne gazeten "Koha Jone" incizimin e bere. Plasi skandali. Te detyruar nga botimi dhe nderhyrja e ambasades amerikane menjehere ma mbyllen ceshtjen dhe dola si njeri i lire, pas dy vjet hetimi. Pra keshtu ua punova edhe kontrolloreve tatimore te derguar nga Fatos Nano ne dhjetor 2002. Kishin kontrolluar dhe bere rremuje gjithcka ne dokumentat financiare te medias "Koha Jone" dhe nuk kishin gjetur ate cka donte kryeministri te hakmerrjes ndaj meje. Kisha pyetur botuesit dhe pronaret e mediave te tjera nese po kontrollohen edhe ata. Me kishin thene "jo". Kur e nxori gazeta "Koha Jone" kete fakt menjehere cuan ca njoftime kontrolli ne disa gazeta problematike per qeverine, por nuk kontrolluan. Blendi Fevziu , drejtor i gazetes "Korrieri" me thote ne telefon se " erdhen nja dy veta pas zhurmes tende. Ashtu sic erdhen nxitimthi edhe iken pa kontrolluar gje. E kane me ty, Nikolle!". Mbaruan kontrollin. Nuk thonin as mire e as keq. Nuk ua mbante. Atehere i incizova me njerezit e mije pa e ditur asnjeri prej tyre. Degjova qyfyre e gallate, aq sa ia vlen t'ia japesh emisionit te shumeshikuar "FIKS FARE".
-C'ti themi drejtorit !- debatonin njeri me tjetrin- Ai e don ne tepsi koken e Nikolle Lesit. Aman, c'na gjeti. Do te na pushojne nga puna- fliste tjetri. E keshtu nje kasete qe ne momentin e duhur do te behet publike, pasi tani qe eshte Nano kryeminister mund ti pushojne nga puna. Pra e kishte provuar zoti Nano te ma fuste, por kishte deshtuar. Po te shkruash apo edhe flasesh ne kafene ndonje fjale per bizneset e gruas se tij, Xhoanes, te pervelon. Nuk don t'ia dije per ligj apo moral. Te ben cope me te gjitha forcat. I erresohen syte. Dizekuilibrohet. Eh, si e ka ndryshuar kjo grua Nanon qe ne kemi njohur dikur. Ishte njeri i mire atehere, Fatosi . Duke qene ne nje shoqeri demokratike e jo ne nje sulltanat, ku sulltanesha mund te beje c'te doje ndaj kam kerkuar, kerkoj e do te vazhdoj prape e prape qe cdo biznes politikanesh apo i fshehur pas grave te tyre te zbardhet apo te hetohet. Ndryshe, sic kam deklaruar ne parlament, mafia do te zaptoje krejt parlamentin dhe politiken.
Akoma nuk po me hiqej nga mendja ftesa e Nanos dhe acarimi i tij. Nderkohe qe e kisha respektuar per hir te vuajtjeve ne burg apo edhe per momentet qe ishte me te drejten. Kisha shkembyer mesazhe. Plot. Ai i ka ruajtur, por dhe une ruaj plot ne memorien e celularit. Aparatin me mbi 40 mesazhe te tija, ku ofron kompromis, para, pushtet, kulisa, presion, fyerje etj e kam hequr nga perdorimi dhe e mbaj ne kasafort si dicka qe do te me duhet ndonje dite. Duke i menduar keto nje dite pas takimit koke me koke me Nanon "maj 2003) me telefojne dy ministra te kabinetit te kryeministrit zoterinjte Agron Duka, minister i Bujqesise dhe Ben Blushi, minister i Pushtetit Vendor. Telefonatat ishin me distance kohore prej 10 minutash. Sic duket ishin bashke.
-Nikolle dua te takoj urgjent. Kam nje mesazh per ty-foli Beni. Nga tonaliteti i zerit e kuptova se ishte i merzitur dhe kishte dicka serioze. Me Benin, sic kam treguar, kam kaluar momente jashtezakonisht te veshtira e ku mund te na ikte koka ne vitet 1996-1997. Fale Blushit, pas qershorit te vitit 1996, kryetari Nano, i cili ishte i burgosur gjeti forcen per te perballuar dyshen Pellumbi-Dokle, te cilet ia bllokuan kryetarit cdo mundesi komukimi me partine dhe publikun. Ishte pikerisht Beni, qe me zgjuarsine qe ia ka dhene Perendia ne perfeksion, gjeti menyren per te shkallmuar kete dyshe te rrezikshme per Nanon. Natyrisht qe celesi ishte gazeta "Koha Jone". Por Blushi ishte kryeredaktor i gazetes ne keto vite.
- Ngjitemi ne katin e dyte- kerkoi Agron Duka. Nga hyrja e katit te pare te Grand Hotel shkuam diku ne katin e dyte. E pashe se dicka te rendesishme donin te me thonin. Asnjeri nuk po hapte biseden. Hezitonin. Realisht qe kisha muhabet edhe me Duken, porse e kisha njohur ne momentin qe hyri ne parlament si deputet ne vitin 2001. Kurse me Benin qe ne vitin 1991.
-A ka mundesi qe ta na degjosh njehere o burre!- foli Beni, tek i cili e kuptoja ne cep te syrit se e kishte seriozisht.
-Cka ndodhur?- nderhyra, pasi nuk me durohej sa ti binte rrotull.
-Cke ore qe merresh me gruan e kryeministrit? C'dreqin do?- mu lut Beni.
-A, per kete keni ardhur! E mbyllim kete bisede- thashe dhe iu lashe te kuptonin se nuk terhiqesha nga publikimi i gjithckaje qe lidhet me familjen kryeministrore Nano. E dija se c'kurdisnin me pushtetin. Fitonin miliona e miliona duke shfrytezuar qeverisjen dhe na luanin rolin e te drejtit, e ligjorit.
-A me degjo mua Nikolle! Une jam biznesmen. Kam hyre ketu rastesisht dhe jam penduar. Isha mire. Punoja me njerezit e mije dhe nuk kisha probleme. Tani nate per nate ne televizor del emri im, sic thote Berisha "Duka i krimit!"- e ngriti zerin ne skaj trishtimi- A e di ti qe nuk dua t'ia dije as per Nanon e as per Berishen, pasi jetoj vete, por politika te merr ne qafe. Te dua te miren. Kujdes, vella! Nano ka gjithcka ne dore. Mund te te kurdise ndonje gje dhe pastaj te rrofte gazeta. Me degjo mua se ti nuk ke njeri qe te mbron- lutej ai.
-Ou, po ketu jeni strukur "ballista"! Nuk me ikni mua- tha dhe ul ne tavoline Nard Koka.
-Nard, na lere, te lutem, qe te rrijme me Nikon "u nxeh Agroni dhe ia beri me shenje qe te largohej menjehere.
-Care thua more ! Kamarier me sill nje kafe- bertiti Nardi si per ta na thene se " as qe dua te iki". Shikova Benin. Kishte ulur syte. Agroni tymoste. Nardi qeshte. Vinte direkt nga vila e kryeministrit Nano. Ai i kishte treguar se ku jane dy ministrat e tij.
-Zoti Lesi! Une jam biznesmen. Jam mik i Nanos. E kam ndihmuar me shpirt kur asnjeri nuk i hapte telefonin. Eshte njeri i drejte, por spekullojne rrotull tij - vazhdonte te fliste pa ndaluar Koka i Durresit.
-Futu ne teme Nard!- ia nderpreva ligjeraten proNanos.
-Kryeministri te pret tek vila. Don nje bisede me ty. Nje atmarreveshje- nxitimshi foli Nardi. Ne te vertete vila e kryeministrit ishte vetem 20 metra larg vendit ku ne po pinim kafene.
-Jo! Isha mbreme tek ai. Tani eshte teper vone. Po per cfare aktmarreveshje e ke fjalen?- iu drejtova atij qe kishte ardhur i fundit ne tavoline.
-Nano do nga ti, qe te jete i garantuar, nje aktmarreveshje me shkrim, ku te shkruhet: "Se sot me date kaq e aq neshkruasit Fatos Nano, kryetar i PS-se dhe Nikolle Lesi, kryetar i PDK-se dhe botues i "Koha Jone" rane dakort per sa me poshte "nderkohe Nardi me lexonte ato cka i kishte shkruar Nano):
-1- Palet bien dakort te bashkeqeverisin ne koalicion me aleatet e tjere te se majtes progresive dhe properendimore deri ne 2005.
-2-Gazeta "Koha Jone" do te mbeshtese hapur zotin Fatos Nano per kandidaturen e tij per kryetar te PSSH-se.
-3-Gazeta "Koha Jone" nuk do te shkruaje asnjehere shkrime kritike qe permendin emrin e Xhoana Nanos.
-4-Gazeta "Koha Jone" nuk do te evidentoje me Meten dhe perkrahesit e tij".
Ne kete moment nderhyra duke pare Nardin.-
-Ore, ka lajthitur kryeministri apo po luan ndonje shaka ti Nardi?- pyeta i cuditur. Nuk kisha degjuar asnjehere nje aktmarreveshje te tille, ku te futej partia dhe gruaja e kryeministrit. Mendova se kryeministri nuk duhet te jete mire. Atehere e kuptova pozicionin e veshtire te Benit dhe Agronit. Ata ishin stepur, pasi kishin ardhur per nje gje tjeter, me moderne ne komunikim. Por Nano, duke mos i besuar asnjerit prej tyre kishte nisur Koken. Por u futa ne loje shpejt, pas turbullimit qe me krijoi teksti i servirur per nenshkrim.
-Dakort! Me sillni nje leter te bardhe te fillojme per ta shkruar nga fillimi, pasi do te ndryshoje disa gjera, por do ta firmos- thashe, duke ditur se djallezia e Nanos ishte perfekte. Teper perfekte. Nardi u ngrit nga tavolina dhe degjova nder te tjera qe po i thoshte, dikujt, natyrisht Nanos se "po e firmos!". Fillova te shkruaj tekstin me shkrimin tim, sic e donte kryeministri, porse beja, si per te qene dakort, ndonje ndryshim te vogel. E mbarova. Nuk e kisha firmosur. Blushit po i dilnin djerset. Agroni pinte cigare. Nardi fliste me kryeministrin.
-Ta firmose ne fillim kryeministri! -thashe dhe e futa letren ne xhep.
-Firmose ti njehere dhe shkoj une tek Nano e ta sjelle me firme te tij. E fotokojme- u ngrit Nardi i gatshem te shkonte 20 metra pertej tek vila kryeministrore, ku e priste Fatos Nano.
-E kush eshte garanti qe nuk ka ndonje loje- provokova menjehere.
-Nano!
-Ore, lere ate! Me garanto ti Nardi?
-Per nder nuk te garantoj-tha Koka- Nano nuk eshte garant per dy femijet e tij qe ka me Rexhinen e jo me te jete per ty- dhe me shikoi ne drite te syrit. Nxora nga xhepi i brendshem letren. Fillova ta grise nga pak e nga pak. Pastaj nxora cakmakun dhe e dogja cdo fije letre, pasi mendova se mund te merret dhe ngjitet per tere naten dhe te nesermen e shikoja te botuar ne ndonje gazete qe "Nikolle Lesi i kerkon kompromis Fatos Nanos". Nano e donte me shkrimin tim dhe neser te thoshte ne media se eshte Lesi qe e ka kerkuar nenshkrimin e kesaj aktmarreveshje dhe e ka shkruar me doren e tij. "Ja c'fytyre eshte Lesi!" donte ti tregonte opionionit publik. E, kujt donte t'ia fuste Ai!
(vijon ne numrin e neserm)
Krijoni Kontakt