Grosistët ngrenë dyshime për tenderin e ilaçeve
Përfaqësues të kompanive farmaceutike grosiste kundërshtojnë vendimin e Ministrisë së Shëndetësisë për ndryshim të procedurave të tenderit për barnat spitalore. Sipas tyre nga lista e kërkesave për kompanitë është hequr ajo e autorizimit të prodhuesit të ilaçit si dhe vërtetimi i regjistrimit të këtij bari në Shqipëri. Për distributorët, ky vendim i marrë një javë para zhvillimit të tenderit për ilaçet spitalore, rrezikon t’i hapë rruge hyrjes në Shqipëri të barnave të falsifikuara ose përtej datës së skadencës. Ja si e argumentojnë ata këtë shqetësim.
Në një reagim zyrtar, lidhur me këtë kundërshti, nga ana e Ministrisë së Shëndetësisë është sqaruar se si pasojë e vendimit të marrë është arritur të ulet çmimi i barnave të tenderuara dhe se kjo ulje nuk e ka cënuar cilësinë apo efektin e medikamenteve.
Për tre procedurat e para të tenderimit të realizuara deri tani, ministria ka argumentuar se nëse krahasojmë çmimet e ofertuara në këto procedura me çmimet e kontraktuara në vitin 2013, për tridhjetë e dy barna rezulton një ulje e shumës në vlerën prej 84,890,000 lekë, ose 22 përqind më pak se sa vlera e vitit të kaluar. Por krejt ndryshe interpretohet kjo nga kompanitë që tregtojnë ilaçet. Për grosistët ky vendim do të favorizonte një klientele personale, duke i zhveshur importuesit nga përgjegjësia për ilaçet që sjellin në Shqipëri. Ndërsa Ministria e Shëndetësisë sqaron se ndryshimet janë bërë pikërisht për të goditur klientelizmin. Ministria e Shëndetësisë dëshiron të sqarojë se importi dhe regjistrimi i barnave ka qenë deri para pak kohësh një proces tërësisht i kompromentuar dhe i mbyllur, me një mungesë të theksuar transparence, duke lënë, kështu, shteg për praktika abuzive dhe klienteliste në treg. Po ashtu,pas deklaratave të biznesit farmaceutik dhe përfaqësive të tyre në Tiranë, nëpërmjet një deklarate për shtyp Ministria e Shëndetësisë, ka sqaruar se interesi i saj për barnat për përdorim spitalor ka qenë që, pa cënuar aspak cilësinë e tyre, të sigurojë më shumë barna për spitalet. Për vitin 2014 lista e spitalore përmban 525 barna kundrejt 237 që kishte një vit më parë dhe se është përdorur e njëjta sasi parash, ka komunikuar ministria.
Koha Jone
Krijoni Kontakt