Close
Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 35
    i/e regjistruar Maska e mia@
    Anėtarėsuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676

Pėr: kam frikė e sinonime

Per mua 2 te parat gjejne me shume perdorim. Dhe e treta eshte OK. Pastaj cila me shume e cila me pak varet nga konteksti. Ajo e katerta s'para gjen perdorim, por nuk eshte gabim. Personalisht opsionin e 4-rt nuk e perdor fare.
    E mira e shqipes, ndryshe nga Anglishtja besoj dhe nga Rusishtja eshte se te lejon shume mundesi te shprehuri. I leviz fjalet ne fjali ne shume menyra dhe prape kuptimi nuk ndryshon. Nje fjale e perdor ne forma te ndryshme dhe kuptimi eshte po i njejte.
    Te katerta ndryshojne ne forme, por jo ne kuptim.
    Feelings change - memories don't.

Anėtarėsuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676

Citim Postuar mė parė nga varvara1 Lexo Postimin
    Mia@, po, tė kuptova, faleminderit shumė. Nė tė vėrtetė thjesht do tė doja tė kuptoj cila nga kėto fjali ėshtė mė neutral... Cilėn e pėrdorni mė shpesh. Pėr shembull si preferoni tė pėrktheni nga anglishtja 1) When he was a child he was afraid of his parents 2) last week he got a lot of bad marks, so he was afraid of his parents?
    Faleminderit edhe njė herė pėr gatishmėrinė tuaj pėr tė mė ndihmuar
    Ne te dyja fjalite fjala afraid eshte perdorur ne rregull. Ne rastet tona fjala afraid merr forma te ndryshme. Afraid ne shqip nuk luan vetem rolin e mbiemrit( i frikesuar), por mund te perdoret dhe si emer-i frikesuari, frike, frika; folje- frikesohet , dhe ndajfolje-frikshem.
    Dhe ne fjalite e tua fjala afraid/ frike eshte perdorur si emer(1,4)folje (3) dhe mbiemer(2).
    Te gjitha kane te njejtin kuptim, pavaresisht si eshte perdorur fjale afraid/-i frikesuar.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga mia@ : 12-04-2014 mė 09:16

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    11-03-2014
    Postime
    15

Citim Postuar mė parė nga mia@ Lexo Postimin
    Ne te dyja fjalite fjala afraid eshte perdorur ne rregull. Ne rastet tona fjala afraid merr forma te ndryshme. Afraid ne shqip nuk luan vetem rolin e mbiemrit( i frikesuar), por mund te perdoret dhe si emer-i frikesuari, frike, frika; folje- frikesohet , dhe ndajfolje-frikshem.
    Dhe ne fjalite e tua fjala afraid/ frike eshte perdorur si emer(1,4)folje (3) dhe mbiemer(2).
    Te gjitha kane te njejtin kuptim, pavaresisht si eshte perdorur fjale afraid/-i frikesuar.
    Faleminderit shumė, Mia@ a mund tė them p.sh." Ai frikėsohet nėnėn e tij" / " Ai frikėsohet kėtė mėsim" / ai ka frikė nėnėn e tij?

Anėtarėsuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676

Faleminderit shumė, Mia@ a mund tė them p.sh." Ai frikėsohet nėnėn e tij" / " Ai frikėsohet kėtė mėsim" / ai ka frikė nėnėn e tij?
    Te dyja rastet jane gabim. Ke gabuar ne lidhjen e kallzuesit( qe eshte shprehur me folje joveprore- frikesohet) me kudrinorin -nenen.
    Mund te shprehesh; Ai frikesohet nga nena e tij, Mund te thuash dhe, Ai ka frike nga nena e tij.
    Frikesohet-folje ne forme joveprore. Veprimi, pasoja bie mbi vet personin. Si rrjedhoje nuk mund ta shoqerosh me emer ne rasen kallezore.
    Bejme pyetjen. Nga kush friksohet ai? Ai frikesohet nga nena e tij. Nena ne kete rast duhet ne rasen emerore dhe shoqerohet me parafjalen ''nga''.
    E njejta gje ne rastin e dyte. Perseri bejme pyetjen. Nga kush frikesohet ai? Ai krikesohet nga mesimi. ose Ai ka frike nga mesimi.
    Besoj se isha e kuptueshme.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga mia@ : 13-04-2014 mė 09:31

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    11-03-2014
    Postime
    15

Te dyja rastet jane gabim. Ke gabuar ne lidhjen e kallzuesit( qe eshte shprehur me folje joveprore- frikesohet) me kudrinorin -nenen.
    Mund te shprehesh; Ai frikesohet nga nena e tij, Mund te thuash dhe, Ai ka frike nga nena e tij.
    Frikesohet-folje ne forme joveprore. Veprimi, pasoja bie mbi vet personin. Si rrjedhoje nuk mund ta shoqerosh me emer ne rasen kallezore.
    Bejme pyetjen. Nga kush friksohet ai? Ai frikesohet nga nena e tij. Nena ne kete rast duhet ne rasen emerore dhe shoqerohet me parafjalen ''nga''.
    E njejta gje ne rastin e dyte. Perseri bejme pyetjen. Nga kush frikesohet ai? Ai krikesohet nga mesimi. ose Ai ka frike nga mesimi.
    Besoj se isha e kuptueshme.
    Miremengjes, Mia@! Faleminderit shume per shpjegimet tuaja shpeshhere njerezit nuk e dine ēfare do te thote rasa ose folja joveprore. Mė ka bėrė pėrshtypje shumė tė madhe menyra sesi pergigjesh me gjithė hollesirat nė pyetjet e mia faleminderit edhe nje here! nga cili qytet je? Kam qene ne Shqiperi dy here dhe ne te vėrtetė mė pėlqeu shumė ky vend!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Darius : 28-04-2014 mė 15:07

Djalė Drenice Maska e Lexuesi_
    Anėtarėsuar
    18-06-2010
    Vendndodhja
    Ne vendin e ngjarjeve
    Postime
    6,014

Mia@, po, tė kuptova, faleminderit shumė. Nė tė vėrtetė thjesht do tė doja tė kuptoj cila nga kėto fjali ėshtė mė neutral... Cilėn e pėrdorni mė shpesh. Pėr shembull si preferoni tė pėrktheni nga anglishtja 1) When he was a child he was afraid of his parents 2) last week he got a lot of bad marks, so he was afraid of his parents?
    Faleminderit edhe njė herė pėr gatishmėrinė tuaj pėr tė mė ndihmuar
    Kur ai ishte femij , kishte frike nga prinderit e tij.

Anėtarėsuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676

Miremengjes, Mia@! Faleminderit shume per shpjegimet tuaja shpeshhere njerezit nuk e dine ēfare do te thote rasa ose folja joveprore. Mė ka bėrė pėrshtypje shumė tė madhe menyra sesi pergigjesh me gjithė hollesirat nė pyetjet e mia faleminderit edhe nje here! nga cili qytet je? Kam qene ne Shqiperi dy here dhe ne te vėrtetė mė pėlqeu shumė ky vend!
    Asgje varvara. Rasat nuk jane te veshtira por normal po si rifreskove njohurite harrohen. I permenda me shume se e di qe dhe ju ne Rusisht i perdorni. Me sa di une rusishtja ka nje rase me shume se shqipja apo jo?
    Me behet qejfi qe te ka pelqyer Shqiperia. Une nuk jetoj ne Shqiperi prej vitesh, por nuk besoj te te kete rene rruga andej nga qytetit im.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Darius : 28-04-2014 mė 15:11

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    11-03-2014
    Postime
    15

Asgje varvara. Rasat nuk jane te veshtira por normal po si rifreskove njohurite harrohen. I permenda me shume se e di qe dhe ju ne Rusisht i perdorni. Me sa di une rusishtja ka nje rase me shume se shqipja apo jo?
    Me behet qejfi qe te ka pelqyer Shqiperia. Une nuk jetoj ne Shqiperi prej vitesh, por nuk besoj te te kete rene rruga andej nga qytetit im.
    ahah pse je aq e sigurt ? kam qenė nė shumė qytete tė ndryshme )) tani mė vijnė nė mend malet e Valbonės... Atje natyra eshte e mrrekullueshme !!!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    11-03-2014
    Postime
    15

Citim Postuar mė parė nga Lexuesi_ Lexo Postimin
    Haaaa jo se larg po me bjenm me udhtu me I ndrru 2 autobuza :P A po shko ti nvend tem a ha
    Faleminderit shumė, Lexuesi!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    11-03-2014
    Postime
    15

Pershendetje, Mia@ ! A mund te me thuash ju lutem edhe nje gje tjetėr ? Nuk e di nese kėto dy flali kanė te njejtėn kuptim: 1) Ai frikėsohet nga Prindėrit e tij 2) Ai u frikėsohet prinderve te tij. Faleminderit shume paraprakisht!

Persa u perket rasave ne gjuhen ruse ke te drejte: kemi 6 rasa

Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Fjalėt Kyēe pėr Temėn

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •