Ekonomia në ngërç, Fullani: Nuk ka konsum
Ekonomia në dy muajt e parë të vitit ka vijuar të jetë në ngërç. Të dhënat e Bankës së Shqipërisë tregojnë për një rritje të ulët të saj. Në daljen e tij pas takimit të Këshillit të Mbikëqyrjes, guvernatori Ardian Fullani u shpreh se inflacioni ka pësuar një rritje të lehtë, por kjo më tepër e stimuluar nga çmimet e rritura të sigurimeve dhe tarifat e ujit të ndryshuara në disa qytete. Gjatë muajit shkurt inflacioni ishte 1.9 për qind. Një inflacion i ulët është tregues i mungesës së dukshme të kërkesës në vend. Një situatë e tillë nuk është e re, pasi inflacioni, sipas treguesve të INSTAT, ka kohë që luhatet në vlera të ulëta, por gjithsesi brenda objektivit të Bankës së Shqipërisë. Në fjalën e tij guvernatori i Bankës së Shqipërisë u ndal dje edhe te konsumi i ulët në vend. “Analiza makroekonomike e përditësuar me informacionin e ri për dy muajt e parë të vitit tregon për një rritje të ulët ekonomike në këtë periudhë. Konsumi dhe investimet private kanë mbetur të dobët si pasojë e besimit të ulët të agjentëve ekonomikë, e ngadalësimit të të ardhurave të disponuara, e kushteve të shtrënguara të financimit dhe e pranisë së kapaciteteve të pashfrytëzuara të prodhimit”, tha guvernatori Ardian Fullani. Ai shtoi se në vijim ekonomia pritet të vazhdojë të operojë nën kapacitet.
Politika monetare
Banka e Shqipërisë gjykon se ulja e normës së interesit të lekut në nivelin më të ulët historik 2.75 për qind është transmetuar në sektorin bankar. Dukshëm kjo është reflektuar në interesin e bonove dhe interesin e depozitave, ndërkohë që kreditë vazhdojnë të mos ndikohen nga kjo lëvizje e Bankës Qendrore. Gjithsesi, sipas kësaj të fundit, transmetimi te kreditë pritet në afatmesëm. “Interesi i kredisë në lekë vazhdon të lëvizë sipas një trendi rënës afatmesëm. Në tërësi, edhe pse në rënie, kostoja e kredisë faktorizon nivele të larta të rrezikut të moskthimit të kredisë”, tha Fullani. Në fakt, pavarësisht se Banka e Shqipërisë ka ndërmarrë në një hark kohor prej më shumë se një viti disa ulje të normës bazë të interesit të lekut, transmetimi ka qenë dukshëm më i ulët te kredia dhe shumë i shpejtë te depozitat.
Panorama
Krijoni Kontakt