Ja tjetra...
Bursa, qyteti industrial i mbi 1.5 milionë shqiptarëve
10.03.2014
Bursa,qyteti industrial i Turqisë ka një popullatë rreth 3 milionë banorë,ndërsa 40 përqind e kësaj popullate janë me origjinë shqiptare.Rexhep Altepe, kryetari i komunës metropolitane,poashtu shqiptarë me origjinë,tegon se në këtë qytet janë mbi 4 mijë fabrika të mëdha,ndërsa një pjesë e madhe e tyre zotërohen nga shqiptarët.Fahredin Gylen një biznesmen shqiptarë ka 6 fabrika dhe 1800 punëtorë.
Në vazhdim sjellim një reportazh nga Bursa e Turqisë, një prej qyteteve më të mëdha industriale, ku industrialistët dhe biznesmenët me prejardhje shqiptare janë të shumtë. Shumë nga ta thonë se do të dëshironin të investonin në Kosovë, por kërkojnë që edhe vetë kosovarët të krijojnë mundësi më të mëdha ekonomike, duke përfshirë edhe rritjen e prodhimtarisë.
Fahredin Gylen është biznesmen shqiptar, i cili në moshën 5 vjecare bashkë me familjen e tij ka shkuar në Bursa të Turqisë. Fahredini thotë se ka 6 fabrika dhe 1800 punëtorë. Në një ndër fabrikat e tij, ai pohon se prodhon pjesë për vetura të kompanive të njohura botërore. Ai planifikon të investojë në Kosovë por jo tani, pasi sipas tij, Kosova duhet të punojë më shumë për të pasur program të detajuar për investitorë dhe ti dëgjojë rekomandimet e tyre, gjë e cila nuk është bërë shumë deri më tani.
"
Brenda 5 viteve kam ardhur në Kosvë më shumë se 20 herë, dhe kam hulumtuar se cka mund të investoj, por ka probleme. Institucionet duhet të kenë strategji e të bëjnë programe të detajuara në ekonomi, e sidomos në sektorin e prodhimit. Fuqi punëtore ka, por asaj i duhet një udhërrëfyes. Duhet të fokusohen në shkolla profesionale, për ta përdorur pastaj në prodhim. Politika duhet t'i dëgjojë rekomandimet e investitorëve, gjë që nuk është bërë deri më tani. Kosova duhet ta shfrytëzoj tokën e saj shumë të mirë dhe pozitën gjeografike", thote Gylen.
Kryetari i komunës metopolitane të Bursës, Rexhep Altepe i cili poashtu ka prejardhje shqiptare, thotë se në Bursa janë mbi 4 mijë fabrika të mëdha të sektorit privat, të cilave u janë ofruar kushte të mira. Këtë duhet ta bëjë edhe Kosova.
" Këto fabrika janë nga sektori privat. Kosova duhet t'i tërheq investimet turke në Kosovë edhe më shumë, dhe duhet t'i plotësoj e përmirësoj disa kushte, në mënyrë që sektori privat i Turqisë, por jo vetëm, të vijë dhe të investoj në Kosovë. Biznesmenët tanë janë të interesuar për të ardhur dhe për të investuar', thotë Recep Altepe, kryetar i Komunës metropolitane të Bursës.
Këto të dhëna kryetari i Bursës i tregoi gjatë një takimi me gazetarë dhe përfaqësues të mediave të ndryshme të Kosovës të cilët vizituan Bursën me ftesë të tij. Duke folur për këtë qytet, ai tha se janë mbi 3 milion banorë, dhe afër gjysma e tyre janë me prejardhje shqiptare.
"
Rreth 40 % e popullsisë në Bursa janë me prejardhje shqiptare, shumë nga ta kanë arritur që të bëhen biznesmen të suksesshëm. Ata thonë se janë të interesuar të investojnë në Kosovë, por u rekomandojnë institucioneve qeveritare që të punojnë më shumë në përmirësimin e ambientit investiv në Kosovë", tregon kryetari.
Delegacioni nga Kosova është pritur edhe nga Organizata ekonomike Rumeli Siad në mesin e të cilëve bëjnë pjesë biznesmen të shumtë shqiptar. Kryetari i kësaj organizate tha se Kosova duhet të fokusohet në bujqësi e prodhim.
Mustafa Kirci, kryetari i Rumeli Siad thotë se duhet të prodhoni, duhet të fokusoheni në prodhim.
" Mundësia nuk falet por ajo krijohet. Duhet të krijohen kushte sa më të mira për investirorë. Ne si organizatë duke marrë parasysh edhe marrëdhënien tonë, jemi shumë të interesuar për të investuar por duhet të punohet më shumë në përmirësimin e ambientit biznesor. Poashtu jemi të intersuar për të shkëmbyer produktet, por duhet të ketë prodhim më të madh. Për shembull, së pari duhet të shikoni fqinjët e afërt, se cka kanë nevojë ata dhe të filloni prodhimin e atij produkti, thote Kirci.
Kirci theksoi se Kosova duhet të fokusohet në tokën e saj shumë të mirë dhe në fuqinë punëtore, të cilën duhet ta drejtoj në prodhim për të pasur një përmirësim dhe zhvillim të qëndrueshëm ekonomik./rtk
http://www.botasot.info/diaspora/280...e-shqiptareve/
Praktikisht qyteti me i madh
shqiptar i rajonit....

Krijoni Kontakt