Close
Faqja 3 prej 8 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 77
    Love all, but trust a few Maska e angmokio
    Anëtarësuar
    02-09-2011
    Vendndodhja
    AngMoKio
    Postime
    3,928

Për: Shqiptarëve në Turqi nuk u lejohet të mësojnë në gjuhën shqipe

Citim Postuar më parë nga ane Lexo Postimin
    Kuqo's father Robert and uncle Artan are basketball idols in his home country Albania. Kuqo came to Turkey when he was 15. He gained Turkish citizenship in 1997 and because of Turkish laws had to change his last name to Kurtoğlu He still uses his Turkish last name Kurtoğlu when he plays in the Turkish league, but in the Euroleague and other European competitions he plays as "Kuqo]".
    Ka mundesi te na e sjellesh kete ligjin qe detyron dhe biles percakton se c'emer duhet te vendosesh?
    "And speak kindly to mankind '' Quran - 2:83"

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    25-05-2008
    Postime
    3,745

Citim Postuar më parë nga angmokio Lexo Postimin
    Ka mundesi te na e sjellesh kete ligjin qe detyron dhe biles percakton se c'emer duhet te vendosesh?
    Kete munda ta gjej ne anglisht sepse turqishten nuk e njoh:

Surname Law

The Surname Law of the Republic of Turkey was adopted on June 21, 1934.[1] The law required all citizens of Turkey to adopt the use of surnames. Turkey's Christian and Jewish citizens were already using surnames, but Muslims generally did not use Western-style surnames. The Surname Law of 1934 aimed to change this.
    Muslims in the Ottoman Empire carried titles such as "Pasha", "Hoca", "Bey", "Hanım", "Efendi", etc. These titles either defined their formal profession (such as Pasha, Hoca, etc.) or their informal status within the society (such as Bey, Hanım, Efendi, etc.). Ottoman prime ministers (Sadrazam/Vezir-î Azam or Grand Vizier), ministers (Nazır/Vezir or Vizier) and other high-ranking civil servants also carried the title Pasha. Retired generals/admirals or high-ranking civil servants continued to carry this title in civilian life. A "Pasha" did not become a "Bey" after retiring from active military or political service.
    The surname law also forbade certain surnames that contained connotations of foreign cultures, nations, tribes, and religions.[2][3][4][5] As a result, many ethnic Armenians, Greeks, and Kurds were forced to adopt last names of a more Turkish rendition, [2] sometimes directly translating their original surnames, or otherwise just replacing markers such as Pontic Greek '-ides' (son of) with Turkish '-oğlu'.

Ja dhe nje artikull tjeter lidhur me kete teme:
    http://www.hurriyetdailynews.com/def...mes-2011-07-13
    Ndryshuar për herë të fundit nga ane : 10-03-2014 më 09:22
    There is a special place in hell for women who don't help other women.
    Madeleine Albright

Anëtarësuar
    02-09-2011
    Vendndodhja
    AngMoKio
    Postime
    3,928

Citim Postuar më parë nga ane Lexo Postimin
    Kete munda ta gjej ne anglisht sepse turqishten nuk e njoh:
    Surname Law
    The Surname Law of the Republic of Turkey was adopted on June 21, 1934.[1] The law required all citizens of Turkey to adopt the use of surnames. Turkey's Christian and Jewish citizens were already using surnames, but Muslims generally did not use Western-style surnames. The Surname Law of 1934 aimed to change this.
    Muslims in the Ottoman Empire carried titles such as "Pasha", "Hoca", "Bey", "Hanım", "Efendi", etc. These titles either defined their formal profession (such as Pasha, Hoca, etc.) or their informal status within the society (such as Bey, Hanım, Efendi, etc.). Ottoman prime ministers (Sadrazam/Vezir-î Azam or Grand Vizier), ministers (Nazır/Vezir or Vizier) and other high-ranking civil servants also carried the title Pasha. Retired generals/admirals or high-ranking civil servants continued to carry this title in civilian life. A "Pasha" did not become a "Bey" after retiring from active military or political service.
    The surname law also forbade certain surnames that contained connotations of foreign cultures, nations, tribes, and religions.[2][3][4][5] As a result, many ethnic Armenians, Greeks, and Kurds were forced to adopt last names of a more Turkish rendition, [2] sometimes directly translating their original surnames, or otherwise just replacing markers such as Pontic Greek '-ides' (son of) with Turkish '-oğlu'.

Ja dhe nje artikull tjeter lidhur me kete teme:
    http://www.hurriyetdailynews.com/def...mes-2011-07-13
    Sa per informacionin tend. Une kam shume miq shqiptare ne turqi qe kane marre neshtetesine turke dhe nuk kane nderruar as emer dhe as mbiemer. Do kisha deshire te lexoja se c'fare thote egzaktesisht ky ligji dhe jo thjeshte shkrime gazetash lart e poshte.

Nese futesh ne faqet qeveritare turke dhe lexon mbi kriteret qe duhet per te marre nenshtetesine turke ne asnje vend nuk thuhet se duhet te ndryshosh emrin apo mbiemrin.

Lexo se c'thuhet ne wikipedia . Ndryshimi i emrit ndodh ne disa raste por nuk eshte i detyrueshem.

A child adopted by a Turkish citizen automatically becomes a Turkish citizen if they are under 18 years old on the date the application for adoption was made. In some cases (although it is not required), those who have foreign names and are applying for Turkish citizenship change their name to a Turkish (but not necessarily a Muslim) name. Examples of people who have done this include football players Colin Kazim-Richards and Mehmet Aurélio.[2]
    http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_nationality_law

i/e regjistruar Maska e hot_prinz
    Anëtarësuar
    29-05-2007
    Vendndodhja
    Frankfurt
    Postime
    9,878

Gjithe fara mongoloide i ka ligjet e padefinuara:

- mund marresh nje vajz 9 vjec per grua (por nuk eshte e detyrueshme),
    - mund marresh 4 gra njekohesisht (por nuk eshte e detyrueshme),
    - mund ta ndrrosh mbiemrin ne turko-derdimen psh. Mahmut (por nuk eshte e detyrueshme)

tempus fugit, amor manet in aeternum corde

i/e regjistruar Maska e Fishtani1
    Anëtarësuar
    09-12-2009
    Postime
    1,334

Turqia dhe Greqia i kane ligjet e njejta per nenshtetesi, mbiemri eshte i detyrueshem te ndryshohet, ne disa raste edhe emri.

Sa per informacionin tend. Une kam shume miq shqiptare ne turqi qe kane marre neshtetesine turke dhe nuk kane nderruar as emer dhe as mbiemer.
    Tani ti ja fut kot. Une njoh personalisht shqiptare qe kane marre nenshtetesi turke dhe gjithe kishin mbiemer tjeter, sikur se shume artista, sportista dhe personalitete te huaj qe jane te detyruar te marrin mbiemer turk, ne disa raste edhe emer turk.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Fishtani1 : 10-03-2014 më 10:36

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    25-05-2008
    Postime
    3,745

Sa per informacionin tend. Une kam shume miq shqiptare ne turqi qe kane marre neshtetesine turke dhe nuk kane nderruar as emer dhe as mbiemer. Do kisha deshire te lexoja se c'fare thote egzaktesisht ky ligji dhe jo thjeshte shkrime gazetash lart e poshte.

Nese futesh ne faqet qeveritare turke dhe lexon mbi kriteret qe duhet per te marre nenshtetesine turke ne asnje vend nuk thuhet se duhet te ndryshosh emrin apo mbiemrin.

Lexo se c'thuhet ne wikipedia . Ndryshimi i emrit ndodh ne disa raste por nuk eshte i detyrueshem.

http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_nationality_law
    Ligji per mbiemrat i vitit 1934 per ty nuk qenka gje?
    Nuk qenka i detyrueshem ky ligj hahah Ermal Kuco nga vetdeshira paska ndrru mbiemrin ?
    Ata sirianet e krishtere i paskan ndrru mbiemrat me vetdeshire ne te kaluaren dhe tani i paskan ra pishman dhe veq per qejf paskan inicu nje gjyq per me kthy mbiemrat e meparshem?
    Hyryetin me quan gazete dosido?

P.S shoket e tu sigurisht ska qene nevoja te ndrrojne mbiemrat ,i kane pas mbiemra turq 24 karatesh hahhah
    There is a special place in hell for women who don't help other women.
    Madeleine Albright

Anëtarësuar
    02-09-2011
    Vendndodhja
    AngMoKio
    Postime
    3,928

Citim Postuar më parë nga Fishtani1 Lexo Postimin
    Turqia dhe Greqia i kane ligjet e njejta per nenshtetesi, mbiemri eshte i detyrueshem te ndryshohet, ne disa raste edhe emri.

Tani ti ja fut kot. Une njoh personalisht shqiptare qe kane marre nenshtetesi turke dhe gjithe kishin mbiemer tjeter, sikur se shume artista, sportista dhe personalitete te huaj qe jane te detyruar te marrin mbiemer turk, ne disa raste edhe emer turk.
    Nuk eshte nevoja per chit-chate pa lidhje. Po flasim nese eshte e detyrueshme apo kriter baze per marrjen e nenshtetesise apo jo? Une nuk e perjashtova mundesine e nderrimit te emrave biles e solla dhe linkun me siper qe ka plot qe e nderrojne emrin apo mbiemrin.Por sipas wikipedias kjo nuk eshte e detyrueshme. Rasti i Kuqit p.sh me siper eshte interesant se si ai i perdorka te dyja mbiemrat. Une nuk jam njohes i ligjeve Turke ndaj dhe po kerkoj kete ligjin qe sipas jush detyron nderrimin e emrave. Nese eshte e vertete atehere eshte gabim per shtetin Turk qe aplikon ligje te tilla.

i/e regjistruar Maska e Antiproanti
    Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033

Lidhur me ligjin e vitit 1934 ane ka te drejte...

Ne Turqi jane te ndaluar mbiemrat e etnive te huaja nese ke nenshtetsi turke apo deshiron te pranosh nje te tille.

Nuk eshte i ndaluar perdorimi i emrit privatisht, por ne certifikata duhet te figuroje nje emer "i pranueshem turk" qe nuk eshte ne kundershtim me "identitetin kombetar, gjuhen kombetare dhe unitetin kombetar" sipas Kushtetutes se Turqise. Me fjale tjera: Secili qe deshiron te kete nenshtetesi turke duhet te zgjedhe nje mbiemer "turk". Nese nuk e zgjedhe vete, mund ti percaktohet ex officio apo ne menyre te ngjashme.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Antiproanti : 10-03-2014 më 11:31

Revolucioni është afër Maska e Nuh Musa
    Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463

Citim Postuar më parë nga Antiproanti Lexo Postimin
    Lidhur me ligjin e vitit 1934 ane ka te drejte...

Ne Turqi jane te ndaluar mbiemrat e etnive te huaja nese ke nenshtetsi turke apo deshiron te pranosh nje te tille.

Nuk eshte i ndaluar perdorimi i emrit privatisht, por ne certifikata duhet te figuroje nje emer "i pranueshem turk" qe nuk eshte ne kundershtim me "identitetin kombetar, gjuhen kombetare dhe unitetin kombetar" sipas Kushtetutes se Turqise. Me fjale tjera: Secili qe deshiron te kete nenshtetesi turke duhet te zgjedhe nje mbiemer "turk". Nese nuk e zgjedhe vete, mund ti percaktohet ex officio apo ne menyre te ngjashme.
    Cila turqi eshte me e mire, e Qemalit apo e Erdokhanit ???

tung
    albanish by nature

i/e regjistruar Maska e Antiproanti
    Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033

Citim Postuar më parë nga Nuh Musa Lexo Postimin
    Cila turqi eshte me e mire, e Qemalit apo e Erdokhanit ???

tung
    Asnjera...
    ...nuk eshte e mire.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Antiproanti : 10-03-2014 më 12:26

Faqja 3 prej 8 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •