Qemal Lame: Trazirat në Kavajë në ’91, Gramoz Ruçi tha: Të internojmë 300 vetë
Trazirat që përfshinë Shqipërinë më 1991, u shoqëruan me "trazira" e debate mes emrave të ndryshëm të udhëheqjes së kohës. Trazirat në Kavajë, propozimet për penalizime, rrëmbimi i një anijeje ushtare në Sazan dhe urdhri i Alisë nga Tirana, zënë vend në gazetë sot. "GSH" boton sot një pjesë tejet interesante nga libri me kujtime "Kur shembeshin themelet", të ish-kryehetuesit Qemal Lame.
Në të, ai rrëfen debatet në Këshillin Presidencial në shkurt 1991, mes tij, Ramiz Alisë, ministrit të Brendshëm të kohës, Gramoz Ruçi dhe emrave të tjerë, të fushave të ndryshme. Debatet nga sallat, pasoheshin prej bisedave në korridore. Lame, tregon në rrëfimet e veta, sipas ditarit dhe dokumenteve që ka shqyrtuar, Shqipërinë e kohës, që shkëputej nga krahët e komunizmit për të rënë në krahët e atij sistemi politik që ne e quajmë demokraci.
Ajo që është me interes, ka të bëjë me personazhe e emra që sot mund t'i njohim ndryshe e që në këto kujtime dalin në të tjera role. Kush i jepte urdhrat dhe pse? Kush i bënte arrestimet dhe kush i lironte protestuesit më 1991? Pse Alia jepte urdhër të qëllohej? Lame, përpos asaj që ka parë e dëgjuar, sjell tek-tuk edhe analiza të personazheve për të cilët shkruan.
Meqenëse nuk u mbështet mendimi i tij dhe propozimi për shkarkimin, Ramizi e ndërroi temën e mbledhjes.
Ramizi parashtroi gjendjen e rëndë në Kavajë dhe kërkoi të merren masa të rrepta për stabilizimin e situatës. Dha mendimin për internime nga personat në lagjen veriore ku kishte më shumë që kishin qenë të internuar.
Ministri i Brendshëm, Gramoz Ruçi, mbështeti mendimin e Ramiz Alisë. Në vazhdim të diskutimit të tij, Gramozi lexoi një raport me shkrim që kishte përgatitur Drejtoria e Sigurimit të Shtetit, për gjendjen në Kavajë dhe masat që duhej të merreshin.
Në përfundim, ai dha mendimin me propozimin për t'u internuar afro 300 persona, nga ajo zonë ku kishte më shumë probleme.
Unë reagova menjëherë:
- Nuk mund të zgjidhet situata duke internuar një masë të madhe njerëzish dhe ndëshkuar popullin e një qyteti të tërë. Me këtë masë do të thotë që të krijohen me dashje kushtet për kundërvënie më të fuqishme masive, qëndresë të organizuar dhe situata mund të shkojë edhe drejt një lufte civile. Kavajasit dhe gjithë opinioni shoqëror nuk do të pranonin dhe nuk do të përuleshin përballë këtyre masave që dëshmojnë për dhunë dhe imponim.
Mendimi i ministrit të Brendshëm u kundërshtua, shkurt dhe qartë, edhe nga Rexhepi, Lufteri, Kiço Blushi etj.
Të pranoje që të internoheshin një masë e tillë njerëzish, do të thoshte që të internoheshin një pjesë e mirë e popullsisë. Kjo do ta bënte akoma më të rëndë gjendjen politike dhe do të krijoheshin probleme të mëdha, të cilat do të shtriheshin në gjithë vendin...
SINDIKATAT
Përballë këtij reagimi të drejtë, Ramizi nuk u shpreh përsëri për masat për internime. Ramizi parashtroi detyra për një plan të përbashkët nga Ministria e Punëve të Brendshme dhe Ministria e Mbrojtjes, për masa parandaluese sipas ligjit dhe për masa penale, duke ndihmuar edhe Hetuesia, Prokuroria dhe gjykata.
Një pikë tjetër ishte diskutimi për gjendjen e krijuar me sindikatat. Ramizi vuri në dukje gjendjen e krijuar me sindikatat. Pastaj, kërkoi të zbatohet ligji, duke theksuar që të mos bëhen lëshime nga Hetuesia.
Unë dhe Rrapi sqaruam problemet ligjore. Dhamë mendimin se veprimtaria e tyre duhet të shihet nga Ministria e Drejtësisë, e cila ka në kompetencë miratimin e krijimit dhe statutin e veprimtarisë së tyre.
Kleanthi Koçi ndërhyri duke mbështetur mendimin e Ramizit, duke u distancuar nga mendimi im dhe i Rrapit:
- Të fillojë çështja penale për drejtuesit e sindikatës së minatorëve të Valiasit, të cilët ngrenë punëtorët në greva e mitingje.
Unë ndërhyra menjëherë:
- Këtë nuk mund ta bëjmë, - e kundërshtova mendimin e tij. - Përse të fillojë çështja? Mbi çfarë baze ligjore? Problemi është ligjor. Vlerësimet partiake nuk mund të shërbejnë për të marrë në përgjegjësi penale, - sqarova kuptimin e drejtë të situatës dhe kërkesat e ligjit.
Për shpërdorim detyre, - vazhdoi idenë e tij Kleanthi. - Ata që janë kuadro, inxhinierë, të thirren, të pyeten e të vihen para përgjegjësisë. Kanë bërë thirrje për greva. Kështu kanë shpërdoruar detyrën. (Këmbëngulja e Kleanthit linte përshtypjen se kishte diskutuar më parë me Ramizin dhe e mbështeste mendimin e tij për masa penale. Si jurist me përvojë, ai nuk duhej të jepte një mendim të tillë. Kleanthi thirrej vazhdimisht për të dhënë mendime.)
- Ky nuk është shpërdorim detyre, - e kundërshtova unë përsëri. - Thirrja për grevë nuk është shpërdorim detyre dhe nuk ka asnjë element të përgjegjësisë penale.
- Po kjo sindikatë nuk është miratuar, - sqaroi përsëri Kle-anthi.
- Ta shohë konkretisht Ministria e Drejtësisë. Ajo është organi ligjor që ka të drejtë të kërkojë dhe sqarojë legjitimitetin e kësaj sindikate. Kur nuk është miratuar kjo sindikatë, atë-here përse jepen njoftime në radio dhe televizion?
- Unë kam mendimin se ata kanë përgjegjësi, - tha për-sëri Kleanthi.
Mori fjalën Rrapi dhe mbështeti mendimin tim, duke kun-dërshtuar Kleanthin:
- Nuk keni të drejtë, shoku Kleanthi. Shoku Qemal ka të drejtë dhe argumenton drejt teorikisht dhe nga ana ligjore, kriteret për shpërdorimin e detyrës.
Kleanthi reagoi fort:
- Ti, Rrapi, je ai prokurori që duhet të thuash e të kërkosh shpjegime meqenëse nuk janë miratuar si sindikatë.
Në këtë rast, Kleanthi kishte të drejtë. Prokurori kishte për detyrë të kontrollonte ligjin nga Ministria e Drejtësisë dhe nga sindikata.
Rrapi përsëri e kundërshtoi:
- Ata duhet t'i thërrasë ministri i Drejtësisë, për të kërkuar ligjshmërinë e sindikatës.
- Ti ke të drejtë të thuash e të kërkosh llogari edhe ndaj ministrit, - replikoi përsëri Kleanthi.
- Epo ju si gjykatë, duhet ta mbështesni, - i ktheu përgjigje Rrapi. - U bënë gjykime për demonstratat në dhjetor, u kërkua të vihen para përgjegjësisë penale për akuza të rënda deri edhe për diversion, me këshillën tuaj, dhe në përfundim, po ju në Gjykatën e Lartë, i ulët masat e dënimit për të akuzuarit.
- Pse nuk na vini në dijeni për këto, - vazhdoi replikën Kleanthi. -Na dërgoni protesta për vendimet e buta që të prishen.
- Do t'i bëjmë protestat kundër vendimeve, - u përgjigj Rrapi.
Mendimi i Kleanthit për protesta ndaj vendimeve të gjykatës, ishte në fakt një reagim për të ulur vlerën e qëndrimit të drejtë të Rrapit. Kleanthi nuk kishte të drejtë me mbështetjen që i bënte kërkesës së Ramizit, pasi akuza për shpërdorim detyre argumentohej padrejtësisht dhe në kundërshtim me ligjin.
LETËR KLEANTHI KOÇIT
Më 2 mars 1991, unë i dërgova Kleanthit një shkresë me disa mendime për këto probleme. Me anë të këtij dokumenti që tregonte për reagimin tim zyrtarisht dhe me shkrim, kisha edhe si qëllim që të ndihmoja Kleanthin të reagonte duke shprehur edhe mendimin e tij të dokumentuar zyrtarisht, megjithëse isha i bindur se ai nuk do të jepte përgjigje. Kle-anthi kishte marrë rolin e avokatit dhe të këshilltarit ligjor për Ramizin dhe ky i fundit orientohej nga mendimet që i jepte ai. Këtë rol kishte luajtur më parë edhe Araniti.
Në fakt, Kleanthi nuk iu përgjigj kërkesës sime. Gjykata e Lartë dhe Prokuroria e Përgjithshme binin dakord me kërkesat e Ramizit, direkte ose indirekte, me anë të ministrit të Brendshëm dhe nuk për-gjigjeshin për problemet që unë ngrija për shkeljet e ligjit, të cilat kërkonin unifikimin e praktikës gjyqësore. Një rast tjetër flagrant ishte edhe udhëzimi i Plenumit të Gjykatës së Lartë për krimin e sabotimit në formën e shpërdorimit të detyrës. Udhëzimi ishte i paligjshëm, për arsye se bëhej interpretim i zgjeruar i ligjit. Ky interpretim ishte vetëm në kompetencën e Presidiumit të Kuvendit Popullor.
ANIJA USHTARAKE
Gjatë zhvillimit të kësaj mbledhjeje, Kiço Mustaqin e lajmëruan disa herë se e kërkonin në telefon. E merrnin nga Sazani.
Së fundi, Kiço bëri të njohur telefonatën:
Më lajmëruan, sho-ku Ramiz, se është rrëmbyer një anije ushtarake dhe duan të ikin në Itali. Komanda ushtarake në Sazan kërkon urdhër për përdorimin e armëve.
Ramizi iu përgjigj: Të bllokohet anija me anë të katerave silurues. Të pengohet lëvizja e anijes. Kiço Mustaqi u largua të komunikonte porosinë e Ramizit. Përsëri morën në telefon. Më në fund, Ramizi urdhëroi: Të qëllohet ndaj anijes! Të qëllohet me armë! Të mos lejohet që të largohet!
SHKARKIMI-EMËRIMI
Në përfundim, Ramizi më pyeti:
Kush mund të vihet kryetar i Hetuesisë?
- Në radhë të parë duhet respektuar Kushtetuta. Shkarkimi bëhet vetëm nga Kuvendi. Pasi të zgjidhet ky problem, mund të mendohet për një tjetër. Meqenëse pyetem, atëherë është mirë të jetë nga Hetuesia, - iu përgjigja.
- Po kush?
- Janë dy zëvendës që janë emëruar nga Presidiumi dhe miratuar nga Kuvendi. Me ata kam punuar. Njëri prej tyre mund të zgjidhet, pse jo Flamur Çato, njeri korrekt, i ndershëm dhe i përkushtuar në punë.
- Po ndonjë mendim tjetër ke?
- Ka edhe kuadro të tjerë drejtues, si Besnik Imeri, Fatmir Braka e të tjerë drejtues të aftë, që kanë kontribute shumë të mëdha që nga riorganizimi i Hetuesisë, - iu përgjigja. - Ju mund të pyesni dhe të zgjidhni kush do të ishte më i përshtatshëm.
Nuk bënë pyetje të tjera.
Ramizi përfundoi mbledhjen. U ngrit dhe i takoi të gjithë me radhë. Dha porosi që të bëhej njoftimi për televizionin, radion dhe gazetat. Unë u shmanga dhe dola përpara te dera e sallës. Ramizi më pa me shqetësim dhe doli pas meje. Në korridor, pyeti:
- Ku është Qemali? Nuk u përgjigja. Pasi më pa, erdhi dhe më dha dorën. -E pashë në sy dhe i thashë: "Faleminderit".
Ramizi nuk foli. U vrenjt më shumë në fytyrë dhe iku.
SHERIF MERDANI
Në korridor, vazhdova të bisedoja me Kiço Blushin. Më tha i shqetësuar se: -Në Korçë kanë arrestuar Sherif Merdanin, për rrëzimin e monumentit të Enver Hoxhës. Ai nuk e ka rrëzuar monumentin. Të garantoj për këtë. -Të besoj, - i thashë. - Do të kërkoj të dhëna dhe do ta ndjek me kujdes.
U largova nga selia e Presidencës, bashkë me Kleanthi Koçin.
Shkuam direkt në zyrën e tij. Biseduam edhe një herë për emërimin e ri të mundshëm. Kleanthi do të ishte ai që do t'i merrej mendim, në rast se atij nuk do t'i ishte marrë më parë.
I sqarova edhe një herë qëndrimin për zëvendësit, duke i thënë që të zgjidhej njëri nga dy zëvendësit e mi. Megjithëse kisha ndonjë vërejtje për punën e tyre, por me ata dhe drejtues të tjerë kisha përballuar një volum të madh pune dhe i vlerësoja dhe besoja që mund ta kryenin detyrën në vendin tim.
Kleanthi foli me sinqeritet:
- Ti i ke mbështetur dhe ndihmuar. Bravo të qoftë. Edhe unë po të isha në rrethanat e tua, kështu do të veproja. Por në rastin konkret kam besim se asnjëri prej zëvendësve nuk do të pranohet në vend të kandidaturës tënde dhe ti e kupton pse.
U përshëndetëm miqësisht, si zakonisht me Kleanthin dhe u largova. Kleanthi e ndiente veten në pozita të vështira për rrethanat në të cilat flitej kundër meje. Megjithatë, nuk u prononcua konkretisht për të dhënë mendimin e tij.
Takova Zija Xholin, kur po dilja nga Kleanthi, ishte me Josif Mingën, kompozitor. Të dy po më prisnin dhe donin të më takonin. Interesoheshin për Sherif Merdanin. Josifi më tha se, kur u rrëzua monumenti i Enver Hoxhës, Sherifi kishte qenë në shtëpinë e tij.
Zijain dhe Josifin i sigurova se do ta analizoja çështjen me kujdes dhe do të vendosja me drejtësi.
Vajta direkt në zyrë.
(er.nu/Gazeta Shqiptare/BalkanWeb)
Krijoni Kontakt