Postuar mė parė nga
Norēa.li
Paj, une te thash: duhet t'i pershtatet.
Ti e permende modelin iranian.
Per ta kuptuar ate model, duhet t'i njohesh rrethanat.
Irani ka qene nje lloj monarkie, me ne krye Shahun (Shah Rezah Pahllavi).
Mirepo, me kalimin e kohes, kjo mbreteri pat devijuar deri ne ate mase, sa qe, kisha thene, me plot merite, e "fitoi" nje rend shoqeror teokratik, edhe ate ne menyren me te ashper te saj.
Afganistani...
...ka qene mi 100 vite nen British Empire. Pas largimit te tyre erdhen ruset. Pas ruseve, u be gjithashtu kaos i papare nga ish "clirimtaret" me ide komunisto-ateiste. Hyri Talebani dhe vendosi rend. Rend te ashper.
Talebanet, perndryshe te mbeshterur nga SHBA-te (lexoje/shikoje fjalimin e James Bakerit nga Administrata e Jimmy Carterit... dhe e kupton kete pohim timin)...
Shqiperia, nga nje komunizem ekstrem kaloi ne kapitalizem ekstrem. Cfare zhvillimi pozitiv ka gjat ketyre 20 e kusur viteve nen "demokraci"? Ka pak ndryshime pozitive. Megjithate ndryshimet me te medha jene negative. Cfare dtth kjo? It doesn't work (nuk funksionon).
E cfare do te kisha keshilluar une?
Thash se duhet pershtatatur rrethanave.
Natyrisht se zgjidhje ideale eshte nje kombinim ndermjet socializmit (social-demokracise) me kapitalizem (prone private). Edhe ate ne proporcion 70 me 30 %. Qe dtth 70% shtet dhe 30% prone private.
Megjithate, une personalisht, nuk i kam merak emertimet: demokraci, komunizem, ateizem, religjion...
Shteti, qeveria, ekziston per mireqenien e popullit te vet. Mireqenia eshte mireqenie dhe s'ka nevoje te perlyhet me lloj-lloj emertimesh. Emertimet/etiketat nuk me thone asgje. Ajo qe me thot mua dicka eshte vepra. Vepra ne te mire te pergjithshme. Ata qe qeverisin duhet ta kuptojne veten si sherbyes te popullit. Jo vetemse ta kuptojne kete por dhe te punojne ne ate drejtim. Te deshmohen me veper. Ne te kunderten duhet te shpordhen qe atej!!!
*
Krijoni Kontakt