Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 11
    Self Confidence Maska e Gimi3
    Anëtarësuar
    24-10-2006
    Vendndodhja
    Atje ku Fati i përcjell Guximtarët !
    Postime
    1,028

Smile Të zgjohesh me aromën e agimit

Me ngritjen herët në agim njeriu ka dhe shumë dobi nga ana shëndetsore, prej tyre:

1. Në agim, gazi i ozonit (O3) gjendet në përqindjen më të lartë në atmosferë, më pas vjen duke u pakësuar gradualisht derisa humbet plotësisht me lindjen e diellit. Kohët e fundit është zbuluar se gazi i ozonit - një nga izotopet e oksigjenit që gjendet në shtresat e larta të atmosferës për të mbrojtur tokën nga disa rreze të dëmshme- gjatë agimit zbret në shtresat e poshtme që rrethojnë tokën dhe ngrihet përsëri lartë kur lind dielli. Mjekët janë çuditur nga efektet shëruese të këtij gazi. Ai shëron shumë sëmundje psiqike dhe fizike pa dhënë asnjë efekt anësor. Gazi i ozonit ndikon pozitivisht në sistemin nervor, ai gjallëron aktivitetin mendor dhe atë fizik, dukë e çuar në nivelin më të lartë. Është vërtetuar se injektimi i ozonit në trupin e njeriut mund ti japë atij një gjallëri të jashtzakonshme dhe një gëzim të madh. Për këtë arsye kush zgjohet herët në agim dhe thith ajrin e pastër, përjeton një gjëndje të veçantë dhe ndjen një kënaqësi që nuk arrin ta ndiejë në asnjë orë tjetër të ditës apo të natës.

2. Kur dielli sapo ka lindur, rrezet e tij kanë afërsisht ngjyrë të kuqe. Dihet ndikimi i këtyre rrezeve në gjallërimin e aktivitetit fizik dhe atij mendor. Gjithashtu rrezet ultraviolete në këtë kohë janë me përqindjen më të lartë, këto rreze ndihmojnë në prodhimin e vitaminës D, e domosdoshme për zhvillimin e trupit.

3. Zgjimi herët ndërpret gjumin e gjatë. Është zbuluar se njerëzve që zakonisht flenë shumë iu shfaqen sëmundje të zemrës, e veçanërisht bllokimi i enëve të gjakut (ATHEROSCLEROSIS), e kjo rrit mundësinë e shfaqjes së sëmundjes së astmës. Gjumi s’është gjë tjetër veçse pushim total, nëse zgjat shumë ai shkakton ngrirjen e lëndëve dhjamore në arterjet e zemrës. E mbrojtja prej këtyre sëmundjeve është një prej dobive që kanë besimtarët që ngrihen në thellësi të natës për të adhuruar Zotin e tyre e për tu lutur. Thotë Allahu i madhëruar: “Dhe që për hir të Zotit të tyre natën e kalojnë duke i bërë sexhde dhe duke qëndruar në këmbë (falen)”. (El Furkan: 64). Gjithashtu thotë i Lartësuari në Suren Muzemil duke lavdëruar adhurimin e natës: “E s'ka dyshim se aktiviteti i natës është fuqizues dhe fjalë më e qartë”. (Muzemil: 6). E aktiviteti i natës s’është gjë tjetër veçse të çuarit pas gjumit.

4. Është vërtetuar shkencërisht se përqindja më e madhe e kortizonit në gjak gjendet në mëngjes ku arrin nga 7 deri ne 22 mikrogram/100 ml plazëm, ndërsa përqindja më e vogël gjendet në darkë, ku arrin në më pak se 7 mikrogram/100 ml plazëm. Dihet se kortizoni është lënda që nxit veprimtaritë e trupit dhe rrit metabolizmin e tij. Ai shton përqindjen e sheqerit në gjak duke i dhënë trupit energjinë e nevojshme për aktivitetin e tij normal. Pra ata njerez qe zgjohen herët në agim kane shume dobi , e nisin ditën e re me seriozitet dhe gjallëri, kryejne punët e tyre në orët e para të ditës ku aftësitë e tyre mendore, shpirtërore dhe fizike janë në shkallën më të lartë, E gjithë kjo në një botë ku mbizotëron gëzimi dhe çiltërsia.

Sikur këto mësime të kenë zbatim masiv, atëherë shoqëria do të jetë shoqëri e dalluar dhe unike. E ajo çka e dallon më së shumti këtë shoqëri, është se jeta në të nis herët në agim.
    Fitorja Vjen Me Durim , Gëzimi Vjen Pas Dëshprimit Dhe Pas Çdo Veshtirësie Ka Lehtësim .

Not Interested ! Maska e Marijuana85
    Anëtarësuar
    13-01-2007
    Vendndodhja
    Home for a while and soon back to U.K :)
    Postime
    683
    shum bukur gimi3 , me te vertet e kam ndi edhe une veten me mire kur e thithi ajrin e paster, ne agim. me ki mesuar shum sene, flm kalofsh mir
    Think only of the past as its remembrance gives you pleasure. J. Austen

Juventini Maska e EkOnOmIsTi
    Anëtarësuar
    22-05-2005
    Vendndodhja
    Pse Do Vish Dhe Ti ?
    Postime
    2,406
    me vertet gje shume e mire te ngrihesh eret
    S |< R /\ p /\ |_ |
    Skrapali.Babuc.Pianec.Do.Me.Se.Kam.Sa.Te.Duash

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-10-2006
    Postime
    5
    ej gimi3 kush te thot ty qe rrezet ultraviolete jan te dobishme per trupin..
    mund te jap ndonjeri ndonje shpejgim dhe definicion per kto rreze ..
    pra qfar efekti kan? sepse un kam degjuar qe kto rreze jan te demshme per trupin..

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,123

Për: Të zgjohesh me aromën e agimit

Zgjimi Herët në Mëngjes – Si Ndikon për Shëndetin e Trurit

Qetësia vjen në dy nivele: ajo fizike kur ju zgjoheni me diellin dhe nuk ju shqetëson askush; dhe ajo mendore, paqe dhe qartësi.

Zgjimi herët në mëngjes duket diçka shumë e vështirë, sidomos në rastet kur rehatia që të ofron krevati dhe jastëku nuk kanë të krahasuar me botën përjashtë.

Sa herë që përpiqesh të zgjohesh, një zë brenda vetes të thotë “rri edhe pak.”

Ndonjëherë këtë zë arrijmë ta mposhtim dhe herë të tjera i dorëzohemi. E vërteta është që zgjimi herët në mëngjes kërkon disiplinë dhe vetë kontroll.

Zgjimi në mëngjes të jep shumë kohë dhe të ofron ndjesinë e arritjeve të suksesshme që të presin në 12 orët e ardhshme.

Zgjimi herët, ushqyerje e shëndetshme

Mëngjesi është vakti më i rëndësishëm i ditës që nuk duhet anashkaluar.

Nëse zgjoheni vonë, me siguri nuk do të hani mëngjes dhe organizmi juaj do të ketë një fillim të vështirë.

Mëngjesi është baza e të ushqyerit shëndetshëm në mënyrë afatgjatë dhe të ndihmon në shmangien e ushqimeve të shpejta e të pashëndetshme gjatë ditës.

Ata që zgjohen herët janë më proaktivë

Studimet kanë treguar që njerëzit që zgjohen herët kanë më shumë vetëbesim, janë më të mprehtë dhe të përqendruar por edhe më ndërveprues.

Ora e parë e ditës dhe mënyra se si e shpenzoni atë, është përcaktuese jo vetëm për orët në vijim por edhe për jetën në përgjithësi.

Zgjimi herët pakëson stresin dhe ju ndihmon të keni një sjellje më pozitive. Për më tepër nuk do të keni nevojë të nxitoni sepse koha do t’ju mjaftojë.

Shpërqendrimet në orët e para të mëngjesit janë të pakëta, ndërprerjet po ashtu.

Pas një gjumi të mirë, truri është gati t’i futet punës. Ju jeni më efikasë dhe punoni më mirë. Ata që zgjohen herët marrin vendime të mira, planifikojnë dhe vendosin objektiva.

Zgjimi herët mund të jetë i vështirë në fillim, por kur t’ia merrni dorën, do të vlerësoni energjinë që ky proces sjell.

Më shumë kohë për aktivitet fizik

Aktiviteti fizik herët në mëngjes nuk shkakton përplasje me planet tuaja ose punën gjatë ditës. Është thuajse e pamundur të anulloni një aktivitet fizik të caktuar në mëngjes në krahasim me ato të mbrëmjes që anullohen falë planeve të minutës së fundit.

Stërvitja fizike sjell shumë energji për të përballuar ditën.

Zgjimi herët promovon një gjumë më të mirë. Nëse flini herët dhe zgjoheni herët, ora juaj e brendshme funksionon në bazë të një rutine specifike. Ju do të ndiheni më të qetë dhe pa lodhje.

Arritje më të mëdha

Zgjimi herët nënkupton vendosje objektivash dhe detyra të arrira. Nëse i vendosni vetes një objektiv, ju do të përpiqeni fort që ta arrini atë.

Do të jeni më produktivë dhe më të lumtur me arritjet tuaja.

Të zgjuarit herët do të thotë që ia keni kaluar të gjithëve, jeni më të qetë, më të organizuar dhe më të arrirë në krahasim me të tjerët që vrapojnë për në zyrë.

Kjo do t’ju shfaqë si më të përkushtuar dhe më punëtorë në sytë e shefit.

Kur zgjoheni herët, keni më shumë kohë të planifikoni, mendoni, organizoheni dhe bëni strategji për arritjet e ditës.

Vetë përmbajtje

Zgjimi herët kërkon disiplinë. Kontrollin mbi jetën tuaj e keni ju.

Do të pajiseni me aftësi për menaxhimin e kohës, do të jeni më të organizuar, më të vetë përmbajtur dhe më të qartë në ide dhe vizion.

Paqe dhe qetësi – Qetësia e mëngjesit është një moment që s’ka të paguar.

Qetësia vjen në dy nivele: ajo fizike kur ju zgjoheni me diellin dhe nuk ju shqetëson askush; dhe ajo mendore, qetësi, paqe dhe qartësi.

Qetësia fizike është diçka që e përftoni kur flini vonë, ndërkohë që qetësinë mendore e merrni kur zgjoheni herët.

Qetësia në të dy nivelet ju jep fuqinë e duhur për të përballuar ditën me sukses.

/ AgroWeb.org

https://agroweb.org/shendet/zgjimi-h...etin-e-trurit/

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,059

Ngritja herët në agim mund të sjellë shumë dobi nga ana shëndetësore për individin. Këtu janë disa nga përfitimet kryesore të ngritjes herët në agim:

1. Më shumë kohë për gjumë të shëndetshëm: Ngritja herët në agim mund t'ju lejojë të keni më shumë kohë për të fjetur dhe për të marrë një gjumë të mjaftueshëm. Gjumi i mjaftueshëm është i rëndësishëm për shëndetin fizik dhe mendor.

1. Produktivitet dhe organizim më të mirë: Ngritja herët në agim mund të rrisë produktivitetin dhe organizimin tuaj. Ju keni më shumë kohë të qetë dhe të pa ndërprerë për të filluar ditën, planifikuar detyrat dhe përfunduar punët që keni përpara.

1. Aktivitet fizik: Ngritja herët në agim mund të ju ofrojë kohë shtesë për të ushtruar dhe për të kryer aktivitete fizike. Aktiviteti fizik i rregullt ka përfitime të shumta për shëndetin, duke përfshirë rritjen e energjisë, forcojmë sistemin imunitar, rritjen e forcat muskulore dhe mbajtjen e peshës së duhur.

1. Qetësi dhe reflektim: Ngritja herët në agim mund t'ju ofrojë momente të qeta dhe të pa ndërprera për të medituar, reflektuar dhe për të filluar ditën me qetësi. Kjo mund të ndihmojë në ruajtjen e një gjendjeje të qetë mendori dhe në reduktimin e stresit.

1. Kujdes personal: Ngritja herët në agim mund t'ju japë kohë shtesë për të kujdesur për veten tuaj. Mund të përfshijë marrjen e një mëngjesi të shëndetshëm, praktikimin e higjienës personale dhe ndjekjen e rutinave të kujdesit për fytyrën, trupin, etj.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se çdo person ka nevojat dhe preferencat e tyre të gjumit dhe kohës së zgjuar. Nëse nuk jeni një person natyralisht i zgjuar herët në agim, është gjithashtu e rëndësishme të siguroheni një gjumë të mjaftueshëm dhe të ndiqni rutinën tuaj të gjumit që të jeni të shëndetshëm dhe të freskët gjatë ditës.

Por, ka disa mënyra që mund t'ju ndihmojnë të bëni më lehtë ngritjen herët në agim. Këtu janë disa këshilla që mund t'ju ndihmojnë:

1. Krijo një rutinë të rregullt të gjumit: Cilësia dhe kohëzgjatja e gjumit janë të rëndësishme për të qenë të freskët gjatë ditës. Përpiloni një rutinë të rregullt të gjumit dhe përpiquni të shkoni në shtrat dhe të zgjidhni në të njëjtën kohë çdo natë.

1. Cakto një orar të këndshëm gjumi: Përpiquni të caktoni një orar të këndshëm për të fjetur dhe për të zgjuar. Nëse keni nevojë për të ngritur herët në agim, sigurohuni që të caktoni mjaftueshëm kohë për të gjumë për të pasur një shtrirje të mjaftueshme.

1. Kufizoni ekspozimin ndaj dritës së blertë para gjumit: Drita e blertë e pajetë mund të ndikojë në ciklin e gjumit. Para se të shkoni të fjetni, përpiquni të kufizoni ekspozimin ndaj dritës së blertë, p.sh., duke ndezur dritat e ndriçimit të ulët ose duke përdorur perde të zëra për të zbutur dritën.

1. Përdorni alarme të ndjeshme: Përdorimi i një alarmini të ndjeshëm, si një alarm me zëri gradual ose një alarm dritës, mund t'ju ndihmojë të zgjoheni gradualisht dhe të mos ndiheni të rrëzuar nga një zhurmë e fortë.

1. Vendosni një qëllim motivues: Caktoni një qëllim ose aktivitet që ju bën të ndiheni motivuar për të zgjuar herët në agim. Mund të jetë një rutinë e ushtrimeve të mëngjesit, një projekti personal, një hobi ose diçka tjetër që ju intereson dhe ju motivon.

1. Sigurohuni që të keni një ambient të përshtatshëm për gjumë: Krijojini vetes një ambient të përshtatshëm për gjumë. Sigurohuni që dhoma juaj të jetë e errët, e ftohtë dhe e qetë. Përdorni një dyshek të rehatshëm dhe përpiloni një rutinë përpara gjumit që ju ndihmon të relaksoheni dhe të kaloni në gjendje të gjumit.

Është e rëndësishme të theksohet se çdo person ka preferencat dhe ritmet e tyre të gjumit. Është e rëndësishme të eksperimentoni dhe të gjeni mënyrën më të përshtatshme për t'u zgjuar herët në agim që i përshtatet vetes suaj.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,123

Si të jeni produktivë gjatë ditës? Çelësi është te mëngjesi !

Mëngjeset hedhin themelet për pjesën tjetër të ditës. Mënyra se si i kaloni ato orët e para mund të ndikojë ndjeshëm në produktivitetin, mentalitetin dhe suksesin tuaj të përgjithshëm. Duke adoptuar zakone efektive të mëngjesit, mund të vendosni një ton pozitiv për ditën në vazhdim dhe të maksimizoni produktivitetin tuaj. Këtu janë disa këshilla për t’ju ndihmuar të shfrytëzoni sa më shumë mëngjesin tuaj:

1. Zgjohuni herët! Zgjimi herët ju lejon të përfitoni nga orët e qeta para se bota të zgjohet. Kjo kohë e pandërprerë mund të përdoret për punë të fokusuar, stërvitje, meditim ose zhvillim personal.

2. Planifikoni paraprakisht. Përgatituni për mëngjesin që një natë më parë. Bëni gati rrobat që do të vishni të nesërmen, organizoni hapësirën e punës dhe shënoni një listë të detyrave. Kjo ju ndihmon ta filloni ditën me qëllime të qarta.

3. Krijoni një rutinë të shëndetshme: Përfshini një rutinë të ekuilibruar mëngjesi që përfshin stërvitje, mëngjes të shëndetshëm dhe hidratim. Aktiviteti fizik rrit energjinë tuaj dhe qartësinë mendore, ndërsa një vakt i shëndetshëm ushqen trupin dhe trurin tuaj për performancë optimale.

4. Jepuni përparësi disa detyrave: Identifikoni detyrat më të rëndësishme për ditën dhe trajtojini ato me prioritet. Kjo qasje proaktive siguron që edhe nëse ndodhin ngjarje të papritura, ju tashmë keni bërë përparim në qëllimet tuaja kryesore.

5. Minimizoni shpërqendrimet: Krijoni një mjedis pa shpërqendrime gjatë rutinës suaj të mëngjesit. Fikni njoftimet, kufizoni mediat sociale dhe fokusohuni në detyrat në fjalë. Kjo ju ndihmon të përqendroheni dhe të përfundoni detyrat në mënyrë më efikase.

6. Mendimi dhe meditimi: Kushtojini disa minuta vëmendjes ose meditimit. Kjo praktikë rrit fokusin tuaj, redukton stresin dhe vendos një ton pozitiv për ditën.

7. Merrini detyrat me radhë. Kryerja e shumë detyrave mund të pengojë produktivitetin. Në vend të kësaj, përqendrohuni te detyrat me radhë, duke e përfunduar njërën përpara se të kaloni te tjetra. Kjo qasje promovon punë me cilësi më të mirë dhe minimizon gabimet.

8. Bëni pushime të herëpashershme. Përfshini pushime të shkurtra në rutinën tuaj të mëngjesit. Këto momente pushimi mund të ndihmojnë në parandalimin e lodhjes dhe ruajtjen e niveleve tuaja të energjisë gjatë gjithë ditës.

9. Kufizoni kontrollin e emailit: Shmangni kontrollimin e emaileve si gjëja e parë në mëngjes. Filloni me detyrat që kërkojnë vëmendjen tuaj të plotë dhe kontrolloni emailet më vonë.

10. Konsistenca është çelësi: Vendosja e një rutine konsistente në mëngjes ndihmon trupin dhe mendjen tuaj të parashikojnë fillimin e ditës. Me kalimin e kohës, ky zakon bëhet pjesë e juaja, duke e bërë më të lehtë ruajtjen e produktivitetit.

Ballkanweb

https://www.balkanweb.com/si-te-jeni...e-te-mengjesi/

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,059

Këtu jane disa rregulla që mund t'ju ndihmojnë të jeni produktivë gjatë ditës, duke filluar nga mëngjesi:

-. Zgjohuni herët: Bëni një habit të zgjohjes herët në mëngjes, për t'u përgatitur për ditën më mirë.

-. Vendosni qëllimet e ditës: Përcaktoni qëllimet tuaja për ditën dhe krijoni një plan për t'i arritur ato. Prioritetizoni detyrat e rëndësishme.

-. Hani një mëngjes të shëndetshëm: Konsumoni një mëngjes të ushqyeshëm dhe të plotë që ju jep energji për të filluar ditën.

-. Bëni ushtrim fizik: Bëni një shtyrje të shkurtër ose ushtrime të lehta për të rritur nivelin e energjisë dhe për të përgatitur trupin tuaj për ditën.

-. Përdorni një listë detyrash: Shkruani një listë detyrash dhe përdorni atë për të organizuar punën tuaj dhe për të qenë të fokusuar në atë çfarë duhet të bëni.

-. Përdorni teknologjinë me maturi: Përdorni aplikacione dhe mjete teknologjike për të ndihmuar në organizimin e kohës, menaxhimin e detyrave dhe krijimin e një rutine të produktshme.

-. Planifikoni pushime të shkurtra: Në mes të detyrave, planifikoni pushime të shkurtra për të rifreskuar mendjen tuaj dhe për të shmangur lodhjen.

-. Përcaktoni prioritetet: Identifikoni detyrat më të rëndësishme dhe tregtoni përparësi për to. Kështu do të siguroheni që të jepni maksimumin e energjisë dhe kohës suaj për ato detyra.

-. Krijojini një mjedis produktiv: Sigurohuni që mjedisi juaj i punës të jetë i organizuar, i pastër dhe i përshtatshëm për t'u përqendruar.

-. Përdorni metodën Pomodoro: Punojuni për një periudhë të caktuar kohore, siç është 25 minuta, dhe pastaj merrni një pushim të shkurtër. Ky cikël mund ta përsëritni disa herë për të mbajtur një ritëm produktiv.

-. Mbroni kohën tuaj: Mësoni të thoni "jo" për detyrat e panevojshme ose për ndërprerjet që mund të pengojnë produktivitetin tuaj.

-. Organizoni detyrat sipas kategorive: Gruponi detyrat e ngjashme së bashku dhe planifikoni kohën për t'u përfunduar ato. Kjo ju ndihmon të jeni më organizuar dhe të zgjidhni detyrat më efikashtë.

-. Përdorni një kalendar: Përdorni një kalendar për të planifikuar detyrat dhe takimet tuaja në mënyrë të organizuar.

-. Kufizoni kohën e përdorur në e-mail dhe media sociale: Përcaktoni një kohë të caktuar për të kontrolluar postën tuaj elektronike dhe për të përdorur media sociale, për të shmangur humbjen e kohës së çmuar.

-. Përpiquni të minimizoni ndërprerjet: Identifikoni burimet e ndërprerjeve dhe përpiquni të minimizoni ato. Për shembull, fikni njoftimet e telefonit ose përdorni një mjet për të bllokuar faqet e internetit që ju ndërprijnë m16. Ndajni detyrat në pjesë më të vogla: Në vend që të përpiqeni të përfundoni një detyrë të madhe në një herë, ndajeni atë në pjesë më të vogla dhe përfundoni secilën pjesë një nga një. Kjo ju ndihmon të ruani motivimin dhe të ndjeheni më të realizuar.

-. Përdorni momentet e paqëndrueshme për detyra të vogla: Kur keni momente të lira, siç është një pritje ose udhëtimi në autobus, përdorni kohën për të kryer detyra të vogla që mund të bëhen shpejt. Kështu, do të përdorni kohën tuaj në një mënyrë produktive.

-. Mësoni nga eksperienca juaj: Pas çdo dite, reflektoni mbi produktivitetin tuaj dhe mësoni nga eksperienca juaj. Identifikoni çka ka funksionuar mirë dhe çka mund të përmirësohet.

-. Përmbahuni nga perfeksionizmi: Mundohuni të mos perfeksionizoni çdo detaj dhe të pranoni se në disa raste është mjaft e mjaftueshme të jepni një performancë e mirë, por jo të përsosur.

-. Mbyllni ditën në mënyrë të organizuar: Para se të mbaroni ditën, rishikoni listën tuaj të detyrave dhe përgatituni për ditën e ardhshme. Sigurohuni që të lini gjërat në vendet e duhura dhe të keni një plan të pregatitur për të filluar ditën tjetër.

Këto janë disa rregulla që mund të ndiqni për të përmirësuar produktivitetin tuaj gjatë ditës. Ndërkohë, kujdesuni për veten tuaj dhe sigurohuni që të bëni pushime të mjaftueshme dhe të kujdeseni për aspektet e tjera të jetës tuaj.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,123

Pesë arsye të forta përse duhet të zgjoheni në 06:00 të mëngjesit

Nëse jeni një gjumash apo gjumashe, sot kemi lajme të këqija për ju. Po, sepse ngritja nga gjumi herët në mëngjes, mund të jetë vërtet shumë e dobishme. Jo vetëm për trupin tuaj, por edhe për mendjen.

Më poshtë ju sjellim pesë arsye të forta përse është shumë e dobishme të ngrihesh herët në mëngjes. Është një nga ata veprime, të cilët shpesh mund të bëjnë dallimin mes suksesit dhe dështimit. Dhe nuk e themi ne. E thonë ata që suksesin në jetë e kanë njohur tashmë.

1- Më shumë kohë në dispozicion, për të menduar për atë që dëshiron dhe për t’u organizuar!

Të kesh kohë për të organizuar ditën thjeshton jetën. Disa studime shkencore kanë treguar se truri ynë punon më mirë në orët e hershme të mëngjesit. Prandaj, përfitojmë nga këto orë për të ushtruar kontrollin tonë mendor dhe për të forcuar emocionet dhe vullnetin.

2- Mundësia për të organizuar ditën në mënyrë optimale!

Një përforcim i konceptit të mëparshëm, por me theks të veçantë në temën e kohës. Gjithmonë e tendosur, gjithmonë shumë pak, për aspektet e shumta të ditës që jetojmë. Kur ju e dini se mund të mbështeteni në disa orë para se të filloni një ditë të ngarkuar, ju lejon ta organizoni atë më mirë dhe me më pak stres.

3- Është koha e përsosur për t’u angazhuar në stërvitje fizike ose mendore!

Kujdesuni për një hobi, thelloni më tej një temë personale, shkoni për një vrapim ose bëni ndonjë stërvitje në shtëpi. Mund të përdorni orët e para të mëngjesit për të kryer gjithë ato aktivitete, për të cilat gjatë ditës nuk mund të gjeni hapësirë.

4- Organizoni një mëngjes perfekt!

Të gjithë e dimë rëndësinë e mëngjesit. Një studim i Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health ka treguar se një mëngjes i shëndetshëm sjell përfitime të mëdha për trupin, shpirtin dhe mendjen.

5- Është sekreti i njerëzve të suksesshëm!

Kushdo që dëshiron të përparojë ka nevojë të ngrihet herët në mëngjes. Shumë nga njerëzit që kanë arritur sukses të mirë personal dhe profesional kanë zakon të zgjohen para orës 6:00. Themeluesi i Twitter Jack Dorsey konfirmoi në një intervistë për “New York Magazine” se dita e tij fillon në orën 5:30. Përdorni orët e hershme të mëngjesit për të medituar dhe për të ecur disa kilometra Sipërmarrësi i Virgin Group Richard Branson, në një intervistë me Business Insider, konfirmoi se ai zgjohet në orën 5:45 për të luajtur sporte dhe për të ngrënë një mëngjes të mirë.

6-Në përfundim, ngritja herët në mëngjes dhe të paturit më shumë kohë në dispozicion i bën njerëzit më të lumtur dhe më të motivuar.

Gazeta Express

https://www.gazetaexpress.com/pese-a...-te-mengjesit/

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,059

Zgjimi herët në mëngjes ka shumë përfitime dhe arsye të forta që mund të të inkurajojnë të ndjekësh këtë rutinë. Këtu janë disa prej tyre:

1. Produktiviteti më i lartë: Studimet kanë treguar se njerëzit që zgjohen herët në mëngjes kanë tendencë të jenë më produktivë. Pas zgjimit, truri është i përgjumur dhe gati për të marrë sfidat e ditës. Mund të jesh më i qëndrueshëm dhe i kujdesshëm, duke u dhënë mundësi të mbarosh detyrat më shpejt dhe më efikas.

2. Kohë personale: Zgjimi herët në mëngjes të jep kohë më të madhe personale për të bërë atë që të pëlqen dhe për të përgatitur mendjen për ditën e ardhshme. Mund të meditojnë, të bëjnë ushtrime fizike, të lexojnë, të shkruajnë, ose të kryejnë aktivitete të tjera që ndihmojnë në rritjen personale dhe mirëqenien.

3. Stabiliteti emocional: Zgjimi herët në mëngjes mund të ndikojë në stabilitetin emocional. Pas një natë të mirë gjumi, truri është i freskët dhe i gatshëm për të përballuar sfidat emocionale që mund të përballoni gjatë ditës. Njerëzit që zgjohen herët kanë tendencë të jenë më të qetë dhe më të përqendruar, duke iu bërë më të aftë për të menaxhuar stresin dhe tensionin.

4. Rregullimi i ritmit biologjik: Zgjimi herët në mëngjes ndihmon në rregullimin e ritmit natyral të trupit, të quajtur ritmi cirkadian. Trupi ynë ka një orar biologjik të përcaktuar që përshtatet me rrezatimin e diellit. Duke u zgjuar herët dhe duke u ekspozuar ndaj dritës së natyrshme të diellit, mund të ndihmojmë trupin tonë të rregullojë orarin e gjumit, të marrë më shumë energji dhe të përmirësojmë kualitetin e gjumit tonë.

5. Fitness dhe shëndet i përmirësuar: Zgjimi herët në mëngjes mund të inkurajojë një stil jetese më të shëndetshëm. Mund të ketë më shumë kohë për të ushtruar dhe për të marrë mëngjes të shëndetshëm, të përgatitur nga ushqime të freskëta dhe të pasura me nutrientë. Aktiviteti fizik i hershëm mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit të zemrës, rritjen e niveleve të energjisë dhe përmirësimin e qarkullimit të gjakut.

...zgjimi herët është një zakon që kërkon disiplinë dhe kohë për t'u përshtatur. Është e rëndësishme të sigurohesh që gjumi i mbrëmshëm të jetë i mjaftueshëm për të qenë i freskët dhe energjik gjatë ditës.

...ka disa strategji që mund të ndihmojnë në përshtatjen më lehtë me zgjimin herët në mëngjes. Këtu janë disa ide:

1. Gradualisht shto kohën e zgjimit: Në vend që të përpiqesh të zgjohesh menjëherë në orar të hershëm, mund të provosh të shtosh gradualisht kohën e zgjimit. Çdo ditë, shto 15 minuta më herët se zakonisht derisa të arrish në orarin që dëshiron. Kjo do të japë trupit më shumë kohë për të përshtatur gradualisht.

2. Krijo një rutinë tërheqëse për të shkuar në gjumë: Sigurohu që shtrati dhe ambienti i gjumit të jetë i relaksuar dhe i këndshëm. Mund të përdorësh teknika si leximi i një libri të preferuar, dëgjimi i muzikës qetësuese, meditimi ose praktikimi i ushtrimeve të frymëmarrjes për të ndihmuar trupin të relaksohet dhe të përgatitet për gjumë.

3. Vendos alarme në vend strategjik: Vendos alarmet në një vend larg shtyllës së shtratit. Kjo do të të detyrojë të ngrihesh dhe të dilni nga shtrati për të fikur alarmet. Duke u ngritur menjëherë, do të ndihmosh trupin të aktivizohet dhe të përgatitet për ditën.

4. Përkrah veten me dritë: Pas zgjimit, hap xhamin ose dritaren për të lejuar dritën natyrale të diellit të hyjë në dhomën tënde. Ekspozimi ndaj dritës së diellit ndihmon në rregullimin e ritmit cirkadian dhe ndihmon trupin të përgatitet për ditën.

5. Cakto një qëllim ose aktivitet tërheqës për mëngjesin: Krijo diçka që të inkurajon të zgjohesh herët në mëngjes. Mund të planifikosh një mëngjes të shijshëm, një ushtrim fizik ose një aktivitet të pëlqyer që të bën emocionuar për të nisur ditën.

6. Sigurohu që të kesh një rutinë të rregullt të gjumit: Mënyra më e mirë për të përshtatur me zgjimin herët është të sigurohesh që të kesh një rutinë të rregullt të gjumit. Cilësia dhe sasia e gjumit janë të rëndësishme për të qenë energjik dhe i freskët gjatë ditës.

Mos harroni, çdo ndryshim më i madh në rutinën e gjumit mund të kërkojë kohë për përshtatje. Bëni hapat gradualisht dhe jepni vetes kohën e nevojshme për të ndërtuar një zakon të ri të zgjimit herët në mëngjes.

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Të zgjohesh me aromën e agimit!
    Nga altin55 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-11-2004, 15:03

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •