Si duket, nuk ka mbetur qytet ne Shqiperi, Kosove, Maqedoni e Malėsi pa i vendosur ose emrin nje rruge, sheshe, autostrade, spitale, klinike, aeroporte, apo lapidare, buste e shtatore njė misionare katolike qė nuk ndjehej aspak KOMBTARE, arsye per te cilen u vendos dhe keqperdor e gjith eksperienca e saj shpirterore e dhen "per Krishtin, dhe pas Krishtit" e jo per Kombin Shqiptar dhe pas Kombit Shqiptar !
Mė posht, e gjeni intervistėn e shkurtėr te "Nene Terezes" ku ajo s'ishte e lumtur me ardhjen e saj ne Shqiperi, nuk do t'i ndihmonte shqiptareve po nuk hapen kisha, dhe po hapen kisha, ata doemos do t'duhej ta pranonin edhe Krishtin ! Keto ishin kushtet qe ajo te kthehej me mision ne Shqiperi !
Eshtė ėndrra juaj vajtja nė Shqipėri, Nėnė Terezė?
Nė pėrgjigjėn e saj nuk ka asgjė sentimentale, asgjė nostalgjike:
« -Jo, nuk ėshtė njė ėndėrr imja. Tani nuk kam njeri atje. Ėshtė diēka pėr tė cilėn Shqipėria ka nevoje. Shkoj nė Shqipėri jo sepse ėshtė kombi im, por sepse duhet t’i ēoj Krishtin. Shqipėria ėshtė ateiste me ligje. Eshtė shteti i vetėm nė botė qė ka shkruar ateizmin nė Kushtetutė. Nuk kan kisha, nuk kan xhamia, nuk kan sinagoga. Vendėt e kultit jan shėndrruar nė muze. Priftėrinjt jan burgosur, nuk ka mbetur gjė prej gjėje. Vajtja ime do tė jetė hapi i parė. »
Pse, nėnė Terezė ?
« Sepse un nuk hap nje shtėpi po nuk pati kishė ! Dhe nė kishė un ve kryqin. Po pranuan njė shtėpi timėn, pranojn edhe Krishtin. Dhe pėr ta pranuar, duhėt ndryshojn ligjin. I kam shkruar presidentit tė Shqipėrise. Nuk mė ėshtė pėrgjigjur ende. Por e di qė ka rrespekt pėr mua. »
[Prurje nga B. Buēi - Burimi: (Saint-Albanian from Calcutta - Mishel Koēiu 1995) transmetuar nė televizionin "TVSH"]
PS : Kjo temė hapėt qė muslimanėt tė mos mashtrohen me kinse, figurėn e saj tė lart "Kombtare" !
Krijoni Kontakt