Close
Faqja 11 prej 14 FillimFillim ... 910111213 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 101 deri 110 prej 132
    i/e regjistruar Maska e Elian70
    Anëtarësuar
    30-07-2006
    Vendndodhja
    Vlorë
    Postime
    1,938

Për: “Tironsja” Laura Vorpsi: Jabanxhinjtë të hyjnë me vizë në Tiranë

Citim Postuar më parë nga puroshkodran Lexo Postimin
    Pervec elites, ne kohen e Enverit Tirana u mbush me katundare qe mbanin ne kambe ate sistem. Oficera, sigurimsa, police e xhahila te tjere. Jo vetem Tirana por sidomos Tirana. Ata punuan se shteti iu dha pune. Ky asht ndryshimi i vetem me dyndjen e pas 90-shit. Jo se keta te sotmit nuk punojne, por nuk e kane fatin me punu ne pune shteti. Dhe ndryshe prej atyne te Enverit jane te perbuzun. Kurse ne ate kohe fshataret kominista qe zaptun Tiranen konsideroheshin nga sistemi si "njeriu i ri" kurse tiranasi i vjeter qe nuk e donte si reaksionar.

Kush ka lind ne Tirane mund te quhet tiranas, por nqs vete vjen nga nje familje te ardhurish nuk i shkon me thane "na mbyten jabanxhinjt".
    Po pse Lenka Cuko e elites se xhaxhit te duket qytetare? Zhvillimi i nje vendi nuk vjen kurre nga perqendrimi masiv ne nje qytet te vetem. Nese te gjithe shkojne ne Tirane do zhvillohet vetem Tirana edhe kjo ne menyre te gabuar (sidomos persa i perket smogut). Ne kohen e Enverit "sasia" e njerezve ishte shume here me e paket se aktualja, madje edhe kjo sasi ishte e pjesshme dhe perkohshme. Pjeserisht sepse burri ishte ne ministri dhe gruaja ne Gomsiqe te Pukes si mesonjese. Perkohesisht sepse duhej "gjak i ri" qe e perkthyer do te thoshte levizje apo transferime te kuadrove, prandaj kjo varej nga zhvillimi dhe interesat e asaj kohe gje qe per Tironcit e kohes ishte me leverdi sepse keta punet per te ardhmen i kishin te siguruara. Dallonte qytetari nga fshatari, kurse tani duken te gjithe njesoj perfshire edhe "bujarine" tiranase. Them "bujari" pasi nuk dallon me dot njeri nga tjetri, pasi jane te gjithe Tironca. Tani le te kalojme tek punet, duke e marre ne dore situaten urbanistika katnare dhe favorizimet nga ana e tyre (hajde c'vete) po lind analfabetizmi, injoranca, paaftesia, pra nuk jane me ata "mjeshtra" te punes qe nuk te falnin as presjen (nenkuptoj punet profesionale jo spiunlleqet). Kjo ndikon negativisht edhe ne qytetet e tjera. Imagjino bejne kurse 6 mujore dhe behen drejtora, gje qe nje qytetar i vertet nuk do t'a pranonte kurre. Por fatkeqesia e vertete e Tiranes ishte dhe eshte se tiransit e vertete i shiten shtepite dhe u larguan te banojne jashte shtetit, prandaj edhe mungon "rezistenca" ti-ra-na-se kundrejt jabaxhinjve. Sigurisht ka edhe njerez te zgjuar mes jabanxhinjve, por injoranca mbyt kedo.
    Te Dish, te Besh, te Dish te Besh, Bej te Ditur!

i/e regjistruar Maska e mia@
    Anëtarësuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676

Citim Postuar më parë nga brooklyn2007 Lexo Postimin
    Po ngaterroni mollet me portokallet. Pas 45' , Shqiperia sapo kishte dale nga lufta e Dyte Boterore dhe sikurse cdo shtet tjeter ne Evrope e kerkonte nevoja qe dhe ne Shqiperi te kishte levizje emigratore te brendshme per te rindertuar vendin. Sigurisht qe kjo do te fillonte me kryeqytetin si qendra kryesore urbane, administrative, politike, ekonomike, sociale, kulturore. Pra levizja do te ndodhte se nuk mund te kishte zgjidhje tjeter per te ndertuar shtetin. Ajo qe e dallon pozitivisht nga levizja e pas 90' eshte se njerezit qe vinin ose zgjidheshin per profesionet e tyre per te cilat do te kontribonin me vone ne kryeqytet, ose zgjidheshin sipas tagrit politik dhe ideologjik te kohes, por dhe krahinor per te qene te ndershem. Ajo qe nuk ndodhi ne ato vite, sikurse ndodhi ne 90', ishte turrmat e pakontrolluar te njerezve per tu bere pjese e kryeqytetit qe vazhdon sot e kesaj dite. Popullsia qe levizte pas 45' shkonte paralelisht me ngritjen e infrastruktures se vendit. Nuk mund te kishe binte fjala 5000 nxenes per nje shkolle fillore, sikurse sot shkollat e qytetit jane te tejmbushura dhe qe detyrimisht e ka cuar cilesine e mesimdhenies ne toke. Mora shembullin e shkollave por ka me dhjetera shembuj te tjere qe mund te merren.

Tjetra. Si pasoje e nje levizjeje te kontrolluar te njerezve u homogjenizua gradualisht komuniteti kryeqytetas duke krijuar nje kulture te veten, nje dialekt te vetin, nje menyre te vetin te te sjellurit dhe komunikimit. Jane te tere keto elemente qe krijohen gradualisht dhe qe nuk mund ti cbesh pa marre parasysh qe ne fund te fundit ky eshte nje aset i qytetarise te Shqiperise. Ketu lidhet dhe ajo qe nuk ka te beje fare se ku kane lindur gjysherit, e rendesishme eshte qe ti je pjese e nje komuniteti te konsoliduar prej dekatash qe kane normat e tyre. Cfare ndodhi? Ajo qe kam thene me lart, qe u hapen dyer, ose me sakte u shqyen dyert e Tiranes dhe te gjithe me koke a thua se gjeten Eldoradon. Eshte e paevitueshme, jo vetem per infrastrukturen e kryeqytetit qe te degjeneroje, jo vetem per cilesine e jetes qe do te ulet si pasoje e dendesise se madhe, por eshte e paevitueshme qe te kete dhe antipati sociale nga Tiranasit kundrejt te ardhurve. Jo sepse jane thjesht te ardhur, por sepse menyra e ardhjes se nje mase kaq te madhe njerezish jo vetem qe nuk lejon hapesira asimilimi te kesaj popullate te re ne kryeqytet, por ka shkaterruar keto norma qe u ndertuan per gjithe keto vite. Sot Tirana eshte ne nje kaos te madh urban dhe social nga e cila nuk ka perfituar askush, as vendasit e as te ardhurit. Eshte nje situate ku askushi nuk pyet per askushin dhe sigurisht per kete nuk mund te behen fajtor te ardhurit, por ato politikane te atyre fillim viteve 90' qe ceshtjen e levizjes se njerezve (sikurse dhe shume ceshtje te tjera akoma me kardinale) e menaxhuam me provincializem dhe dilentatizem te theksuar. Tirana sot eshte nje lloj "New York City" por me anen e erret te tij. Lagje qe i ngjasojne getove ku ne vend te rracave jane perqendruar krahina, kryesisht ose jug ose veri. Ne administrate shteterore deri dje kishim Llesh, Gjin e Mark, kurse sot po zevendesohet me jugore. Edhe para 90' eshte e vertete qe ka pasur kryesisht te ardhur nga jugu ne Tirane, por te siguroj qe ceshtja e krahinizmit ne administrate ska qene kurre kaq e mprehte sa sot dhe qe te marrim parasysh qe jemi ne 2014.

Keshtu qe te nderuar, merreni me qetesi kete punen e te qenit te ardhur ne raport me Tiranen dhe Tiranasit, sepse nuk jane keto te fundit qe ju kane mbyllur deren ju, madje jane treguar shume bujare, kur nderkohe ne vende te tjera te botes te tilla levizje jane shoqeruar me konflikte te hapura sociale. Lerini menjane mllefet dhe mirekuptoni kete situate te sikletshme sikurse te ishit dhe ju ne vendin tone.
    Per cfare bujarie e ke fjalen ti se kuptoj? Pervec perbuzjes dhe injorimit jabanxhijnve nuk besoj se i keni dhuruar gje tjeter. Dhe njehere Tirana si kryeqytet i takon gjithe shqiptareve. Ndac varini turinjt, ndac jo. Uroj te vi nje kohe qe njerezit te shikojne alternativa te tjera me te mira pervec Tiranes, por fatkeqesisht njerezit vene ne Tirane se e shikojne si alternativen e vetme per te gjet pune, pervec emigrimit. Ka profesione qe nuk mund te gjesh kurre pune neper fshatra apo qytete provinciale. Duam s 'duam disa qytete jane te destinuara te kthehen ne fshatra me pallate pa te ardhme. Ty s'te behet vone shume xhanem e kuptoj. Nuk shikon pertej hundes tende. Ti thua olele ... ime.
    Feelings change - memories don't.

i/e regjistruar Maska e Prudence
    Anëtarësuar
    11-03-2008
    Postime
    2,419

Citim Postuar më parë nga Elian70 Lexo Postimin
    te vriste po mos te veje, biles kishte edhe nga ata qe nuk donin te shkonin fare, por s'kishin cfare te benin. te paktet keta ishin nga me te perzgjedhurit dhe ndihmuan shume ne zhvillimin e Tiranes, pra punuan, kurse ne kohen e demokracise "kokat" iken jashte shtetit dhe Tirona u dynd me katundare, fshatare, qyqare, lypsare, evgjite nga te gjitha ngjyrat, etj te ketij modeli. PLUS ndertimet pa leje te ketyre te fundit....

p.s. kush ka lindur dhe jetuar ne Tirone edhe pse gjyshi s'ka lindur aty nuk do te thote qe nuk eshte tiranAs, sepse aty ka lindur, njesoj si ata femije qe marrin citadinancen ne itali apo greqi,, pasi kane lindur aty. perderisa e pranon ligji atehere mos diskuto kot...

he he he.dhe cunat e mi linden ne greqi,jetojne ne tirane, une dhe im shoq jemi vlonjat.....si i bie ta quajne veten femijet e mi?
    "Më e mira është armike e së mirës"

i/e regjistruar Maska e Elian70
    Anëtarësuar
    30-07-2006
    Vendndodhja
    Vlorë
    Postime
    1,938

Citim Postuar më parë nga Prudence Lexo Postimin
    he he he.dhe cunat e mi linden ne greqi,jetojne ne tirane, une dhe im shoq jemi vlonjat.....si i bie ta quajne veten femijet e mi?
    kur te vene ne vlore te thone jemi greke, kur te vene ne tirane te thone jemi vlonjat e kur te vene ne greqi te thone jemi tironca....po pse une do mendoj per kalamaqet e tu???!!!
    Ishte pergjigjia e atij qe kisha cituar dhe kjo varet nga prinderit se cfare duhet te vendosin apo si duhet t'i edukojne per pune prejardhje, pikerisht ajo qe jabanxhinjte thone tani se jane bere te gjithe tironca...nejse ti mund te jesh edhe nga ndonje fshat i Vlores dhe thua se je vlorake...boll kemi hallet e fshatareve vlonjate se edhe Vlora e gjithe shqiptareve eshte.... hajde men-je hajdeeeee

p.s. por kur dy prinderit jane njeri tironc e tjetri vlonjat nga i bie te jene kalamaqet????
    Te Dish, te Besh, te Dish te Besh, Bej te Ditur!

i/e regjistruar Maska e Prudence
    Anëtarësuar
    11-03-2008
    Postime
    2,419

Citim Postuar më parë nga Elian70 Lexo Postimin
    kur te vene ne vlore te thone jemi greke, kur te vene ne tirane te thone jemi vlonjat e kur te vene ne greqi te thone jemi tironca....po pse une do mendoj per kalamaqet e tu???!!!
    Ishte pergjigjia e atij qe kisha cituar dhe kjo varet nga prinderit se cfare duhet te vendosin apo si duhet t'i edukojne per pune prejardhje, pikerisht ajo qe jabanxhinjte thone tani se jane bere te gjithe tironca...nejse ti mund te jesh edhe nga ndonje fshat i Vlores dhe thua se je vlorake...boll kemi hallet e fshatareve vlonjate se edhe Vlora e gjithe shqiptareve eshte.... hajde men-je hajdeeeee

p.s. por kur dy prinderit jane njeri tironc e tjetri vlonjat nga i bie te jene kalamaqet????

ti e kupton sh mire qe tu drejtova ty me pyetjen per femijet e mije...jo se po prisja te mendosh ti per ta( dhe ti per gallat e ke shkruar),
    por per te te thene qe te lindesh ne Tr, nuk te ben tirans autokton

postime me pare dole kunder jabanxhinjve, si tirans autokton qe je.
    pastaj kur dikush foli per tiransit qesharake pas '44..... u hodhe te shpjegoje...qe meqe ke lindur aty( ti psh), je tirans...pamvarsisht nga erdhen prinderit pas '44.

me nje fjale....llafe kot.

tiransit autoktone mund te ndihen te indinjuar vetem per zaptimin e pronave( ashtu si dhe ne vlore kane zaptuar te ardhurit pronat e vlonjateve), por qe te perbuzin jabanxhinjte, thjesht per faktin qe s'jane autoktone ne tirane.....kjo tregon vec injorance dhe fodullek idiot...
    "Më e mira është armike e së mirës"

11. 2 antarët më poshtë falenderuan Prudence për mendimin e shprehur në këtë postim:

mia@ (31-01-2014),Sorkadhe_Kelcyre (31-01-2014)

Faqja 11 prej 14 FillimFillim ... 910111213 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •