http://www.ama-news.al/wp-content/up...013/12/614.jpg
Shkollat profesionale kërkojnë një reformim të plotë, pasi gjithnjë e më shumë ato po nxjerrin nga rradhët e tyre, të rinj që nuk i shërbejnë aspak tregut të punës. Kjo ka qënë deklarata e ministrit të mirëqënies sociale dhe rinisë Erjon Veliaj, i cili tha se nëse punësimi është një nga problemet emergjente që kërkon zgjidhje, natyrisht që hapi i parë duhet të jetë kualifikimi i duhur i të rinjëve në ato fusha për të cilat vendi ka nevojë .
”Me keqardhje dua të them se kemi disa shkolla profesionale që u ka ngelur ora në vitin ’1985- 1986. vazhdojnë të trajnojnë të rinjtë sesi do të ndërtojnë traktorë dhe autotraktorë me forcat tona, që pjesa më e madhe e popullsisë është 30 vite para në këtë konceptë. Shqipëria nuk do të bëjë autotraktor, nuk e ka ndërmend të bëj autotraktor por duhet të fokusohemi në ato fusha që qeveria shqiptare dhe më vjen shumë mirë edhe ky projektë i ka indentifikuar si fusha ku kemi një prespektiv. turizmi është një prej tyre.” tha Erjon Veliaj, ministër i mirëqënies sociale dhe rinisë.
Nga ana tjetër Veliaj, u shpreh se duhet të hiqet një herë e mirë mentaliteti se njerëzit i punëson partia apo qeveria. Është e rëndësishme tha ai që, në fusha të caktuara të punësimit të futen edhe elementë të tjerë kreativë, duke rritur kështu numrin e të rinjëve të interesuar për të punuar.
“Prej shumë kohësh partitë politike dhe qeveria është trajtuar si një agjensi e madhe punësimi ku punësohen militantët që kanë kontribuar. tani le ta themi troç një gjë e tillë është e paqëndrueshme. Partitë nuk mund të jenë punëdhënësi më i madh, sot shteti shqiptarë punëson diçka më shumë se 100 mijë persona, ndërkohë që vetëm industria punëson në Shqipëri 80 mijë vetë. Në qoftëse ne kemi sot një popullsi të kualifikuar që punon 80 mijë vetë që punojnë në tekstil dhe bëjnë le të themi qepjen bazike të industrisë tekstile dhe asaj të këpucëve. A mund t’i shtojmë kësaj edhe një element tjetër dizanji që nuk është shumë i komplekuar dhe largë kësaj bote, por themi se është një shkallë që i shton vlerën këtyre produkteve.
Ndërkaq ministri Veliaj ka premtuar se në mesin e janarit të ardhëshëm do të inagurohet dhe zyra e punës në Tiranë, një institucion modern që do të shërbejë si ndërmjetësues mes kompanive publike e private dhe punëkërkuesve.
(Ama_News.al)
Krijoni Kontakt